Op 18 april wordt het Managementboek van het Jaar bekendgemaakt, gekozen uit opnieuw overvloedig aanbod, want het genre doet het nog steeds goed en maakt weinig verrassende ontwikkelingen door. Of zoals uitgever Elke Vergoossen van Boom uitgevers Amsterdam het uitdrukt: ‘Het boek is de basis van alles.’
Een recensent in België omschrijft Uitgeverij Karmijn uit Elburg steevast als ‘die kleine, dappere uitgeverij’. Maar oprichter Wilma Seijbel heeft zich met haar eigenzinnige signatuur inmiddels een eigen positie veroverd in het boekenvak. Dat wil niet zeggen dat het haar altijd even gemakkelijk afgaat: ‘Een uitgeverij is een vergiet, het geld loopt overal weg.’
Oud-werknemer Bob Jongschaap publiceerde een bedrijfsgeschiedenis van de wetenschappelijke boekhandel en uitgeverij Nijhoff, die vanuit Den Haag de wereld veroverde. Die betrokkenheid heeft voor- en nadelen.
De Boekhandelsprijs 2019 ging naar Johan Fretz voor zijn roman Onder de paramariboom. Een prijs toegekend door boekverkopers: de schrijver en theatermaker is er zeer blij mee – wetende wat de kracht van een boekhandelaar is als die zijn liefde voor een boek weet over te brengen op zijn klanten.
Stelletjes genoeg in het boekenvak, maar een heel gezin? Dat is zeldzaam. Twaalfenhalf jaar geleden namen José en Fred van Berge de kantoorboekhandel in Hedel over, een dorp van vijfduizend inwoners ten noorden van Den Bosch. Hun drie dochters groeiden op in de winkel: Sarah werkt er inmiddels fulltime, haar tweelingzus Hannah is commercieel medewerker binnendienst bij Veltman Uitgevers en Maartje is accountmanager bij Overamstel. Opvoeding geslaagd.
Ralf Beekveldt richtte een kwart eeuw geleden uitgeverij Eenvoudig Communiceren op, die inmiddels in meerdere Europese landen actief is met het uitgeven van boeken en kranten voor mensen die moeilijk lezen.
Een nieuw model in de uitgeverijwereld: een vast team van freelancers dat wordt ingehuurd door een schrijver. Harminke Medendorp, Ruth Bergmans en Maarten Richel hebben zo al vier top tien-hits gescoord.