Kunstboekenverkoop heeft een boost gekregen in Amsterdam. Het is niet langer onderdanig aan het museum. De boekwinkels die de drie grote musea sinds hun heropening in huis hebben, zijn van hoog niveau. Ze vormen samen met drie andere boekwinkels een nieuw soort culturele campus.
Zweden is voorloper als het gaat om het uitlenen van e-boeken. Bibliotheekleden mogen daar zoveel e-boeken lenen als ze willen. Toch is hun systeem ook aan verandering toe. De Zweden kijken een tikje jaloers naar Nederland, waar bijbetaald moet worden voor uitleningen.
Met zijn nieuwe uitgeverij World Editions brengt De Geus-oprichter Eric Visser Engelstalige romans op de markt. Hij hoopt vooral Nederlandstalige en Scandinavische, maar ook oorspronkelijk Engelstalige auteurs te laten doorbreken in Engeland en Amerika. Het initiatief heeft hem het plezier in uitgeven teruggegeven.
In juli verschijnt bij uitgeverij Eburon ter gelegenheid van het dertigjarig jubileum de bundel Het einde van ebooks. Onder anderen iPhoneclub.nl-oprichter Gonny van der Zwaag geeft daarin haar visie op de toekomst van het e-boek.
Tegen alle doemdenken in groeit sinds vorig jaar de omzet weer van Amerikaanse, onafhankelijke boekhandels. Oren Teicher, directeur van de American Booksellers Association (ABA), legt uit hoe dat kan. ‘Uitgevers zorgen nu voor betere marges en langere betalingstermijnen.’
De lancering van een speciaal lettertype voor dyslectici heeft een golf aan speciale uitgaven op gang gebracht. Al is een speciale dyslexieletter niet zo nieuw als het lijkt, massale beschikbaarheid van titels speciaal voor dyslectici ligt mogelijk in het verschiet.
Bij CB liggen miljoenen boeken die nooit ‘bewegen’ en dat brengt uitgevers in een spagaat. De hoge kosten voor het op voorraad houden van die titels wegen niet op tegen de verkoop. Tegelijkertijd willen ze het werk van hun auteurs leverbaar houden.
Het jonge bedrijf Stuvia biedt studenten een internetplatform waar ze samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en verslagen kunnen kopen en verkopen. In twee jaar groeide Stuvia van nul naar 50.000 gebruikers.