• Pages Bookstore Café Amsterdam verhuist naar Goethe Instituut
  Pages Bookstore Café Amsterdam verhuist naar Goethe Instituut

  Pages Bookstore Café, boekhandel annex cultureel centrum van de Syrische uitgever Samer Al-Kadri, verhuist van het Prins Claus Fonds naar het gebouw van het Goethe Instituut, ook aan de Amsterdamse Herengracht.

  17 november 2017
 • Athenaeum Boekhandel Haarlem begint literaire vrij-mi-bo
  Athenaeum Boekhandel Haarlem begint literaire vrij-mi-bo

  Meer mensen over de drempel en dan vooral jongeren. Dat is het idee achter Literatuur aan de Gracht, de boekenborrel die vrijdag 24 november zijn eerste editie beleeft in de Athenaeum Boekhandel Haarlem.

  17 november 2017
 • Pier Rienks Ondernemer van het Jaar èn lijsttrekker CDA Amstelveen
  Pier Rienks Ondernemer van het Jaar èn lijsttrekker CDA Amstelveen

  Het is een bijzondere week voor Pier Rienks, mede-eigenaar van Libris-boekhandel Venstra in Amstelveen. Met Maaike Ashe-Rienks, Margriet Rienks en Ada Rienks werd hij uitgeroepen tot ondernemer van het jaar. Bovendien kozen de leden  van het CDA hem tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart volgend jaar.

  16 november 2017
 • Vestiging Van der Velde in Dokkum open
  Vestiging Van der Velde in Dokkum open

  De vestiging van boekhandel Van der Velde, voorheen boekhandel Schaaf, in Dokkum is officieel open. Het model, waarin samenwerking met partijen als de bibliotheek en de gemeente een doorslaggevende rol speelt, krijgt navolging in het noorden.

  16 november 2017
 • Sander Blom nu uitgever Nederlandse literatuur bij Atlas Contact
  Sander Blom nu uitgever Nederlandse literatuur bij Atlas Contact

  Sander Blom, tot nu toe hoofdredacteur Nederlandse literatuur bij uitgeverij Atlas Contact, is per direct benoemd tot uitgever Nederlandse fictie bij Atlas Contact. Dat meldt de uitgeverij in een persbericht. 

  16 november 2017
 • Henk Pröpper aan de slag met eigen adviesbureau
  Henk Pröpper aan de slag met eigen adviesbureau

  Deze week dook op Facebook een foto op van een vergadering ten burele van uitgeverij Podium, waar voormalig directeur van het Letterenfonds en uitgeefdirecteur De Bezige Bij Henk Pröpper bleek aangeschoven.

  16 november 2017
 • Van Tellingen Uitgeverij is er 'voor en over Bekende Nederlanders'
  Van Tellingen Uitgeverij is er 'voor en over Bekende Nederlanders'

  Van Tellingen Uitgeverij richt zich op boeken 'voor en over Bekende Nederlanders'. Nathalie van Tellingen en Marcel van Rijswijk lanceerden deze week hun eerste titel voor de boekhandel: Meer dan een clown, de biografie van Ben Cramer.

  16 november 2017
 • Diagnosis Uitgevers gaat op in Bohn Stafleu van Loghum
  Diagnosis Uitgevers gaat op in Bohn Stafleu van Loghum

  Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum (BSL) geeft sinds begin deze maand de boeken uit van Diagnosis Uitgevers. De oprichter van Diagnosis, Cees Stavenuiter, gaat definitief met pensioen. Het fonds van Diagnosis voegt een aantal gerenommeerde auteurs en zo'n twintig titels over psychiatrie en algemene geneeskunde bij het fonds van BSL.

  14 november 2017
 • De Schoolschrijver verbreedt aanbod met nieuw initiatief
  De Schoolschrijver verbreedt aanbod met nieuw initiatief

  De Schoolschrijver, de organisatie die auteurs van kinderboeken inzet om taalachterstand op basisscholen aan te pakken, lanceerde gisteren een nieuw programma. Met De Schoolschrijver-maand en de Schoolschrijver Academie kunnen meer scholen meedoen.

  17 november 2017
 • Boekenbal terug in Stadsschouwburg
  Boekenbal terug in Stadsschouwburg

  In het voorjaar van 2018 keert - op vrijdagavond 9 maart - het Boekenbal weer terug op haar vertrouwde plek: de Stadsschouwburg Amsterdam.

  17 november 2017
 • Auteursbond: 'Het onderwijs moet leenrechtvergoeding betalen'
  Auteursbond: 'Het onderwijs moet leenrechtvergoeding betalen'

  Scholen moeten leenrechtvergoedingen afdragen voor boeken die via hun bibliotheken worden uitgeleend. Dat is de inzet van de lobby van de Auteursbond.

  15 november 2017
 • Jozua Douglas schrijft Kinderboekenweekgeschenk 2018
  Jozua Douglas schrijft Kinderboekenweekgeschenk 2018

  Vanmorgen is in de bibliotheek op station Haarlem onthuld dat Jozua Douglas het Kinderboekenweekgeschenk voor de 64ste Kinderboekenweek schrijft en illustratrice Milja Praagman het Prentenboek voor de Kinderboekenweek maakt. Het thema is Vriendschap en het motto is Kom erbij!

  15 november 2017
 • A.W. Bruna verwerft rechten 'Shinrin-Yoku' door Dr. Qing Li
  A.W. Bruna verwerft rechten 'Shinrin-Yoku' door Dr. Qing Li

  A.W. Bruna Uitgevers / Lev. Boeken heeft na een veiling tussen zes Nederlandse uitgeverijen de rechten verworven van hét boek over een van de meest besproken trends op de Frankfurter Buchmesse: Shinrin-Yoku, oftewel de Japanse kunst van het ‘bosbaden’ door Dr. Qing Li.

  18 oktober 2017
 • Nijgh & Van Ditmar pre-empt 'You're Not Listening' van Kate Murphy
  Nijgh & Van Ditmar pre-empt 'You're Not Listening' van Kate Murphy

  Tijdens de Frankfurter Buchmesse kreeg Willem Bisseling (Sebes & Bisseling) het proposal You're Not Listening van Kate Murphy binnen van het Amerikaanse agentschap Aevitas Creative Management. Binnen 24 uur kwam er een pre-empt van uitgever Elik Lettinga, waarmee Nijgh & Van Ditmar de eerste deal ter wereld heeft. 

  18 oktober 2017
 • Uitgevers over Frankfurt – Sander Knol ontmoette er zijn beroemdste auteur
  Uitgevers over Frankfurt – Sander Knol ontmoette er zijn beroemdste auteur

  FRANKFURT – Een rustige beurs, maar wel één waar ook deals werden gesloten. Enkele Nederlandse en Vlaamse uitgevers blikken terug op hun Buchmesse.

  17 oktober 2017
 • Frankfurt 2017: back to normal
  Frankfurt 2017: back to normal

  FRANKFURT – Een jaar na het gastlandschap beleefden de meeste Nederlandse en Vlaamse uitgevers op de Frankfurter Buchmesse een traditionele beurs. Alle aandacht ging uit naar de rechtenhandel.

  17 oktober 2017
 • Amazon Prime nu ook in Nederland
  Amazon Prime nu ook in Nederland

  Amazon heeft vandaag Amazon Prime geïntroduceerd in Nederland. Via de Duitse versie van de webwinkel krijgen klanten voor een vaste prijs per maand onbeperkte gratis bezorging en toegang tot het streaming videoplatform.

  8 november 2017
 • ‘Digitale literatuur biedt auteurs kans op artistieke verdieping’
  ‘Digitale literatuur biedt auteurs kans op artistieke verdieping’

  Een app als literaire reisgids, een virtueel museum, een literaire game of een virtual reality-ervaring met gebruikmaking van literatuur; het is slechts een kleine greep uit het aanbod van digitale literatuur. KVB Boekwerk en het Letterenfonds lieten een overzicht maken.

  2 november 2017
 • Prentenboek-app ‘Een Verre Reis’ wint Gouden Guppy 2017
  Prentenboek-app ‘Een Verre Reis’ wint Gouden Guppy 2017

  De prentenboek-app ‘Een Verre Reis’ heeft de Gouden Guppy gewonnen, een prijs voor de beste app voor kinderen van 0 tot 6 jaar. De app is gebaseerd op een klassiek verhaal van Toon Tellegen.

  27 oktober 2017
 • Hebban Boekenapp is gelanceerd
  Hebban Boekenapp is gelanceerd

  Boekensite en lezerscommunity Hebban heeft vrijdag de Hebban Boekenapp gelanceerd, een handigheidje voor de boekenliefhebber. Volgens hoofdredacteur Sander Verheijen zorgt de app nu al voor meer actieve Hebban-gebruikers.

  23 oktober 2017
 • BookMap brengt wereldwijd boekenverkopen in kaart
  BookMap brengt wereldwijd boekenverkopen in kaart

  Het nieuwe initiatief BookMap gaat data over boekverkopen wereldwijd analyseren en in kaart brengen. Het zoekt actief medewerking van uitgevers en andere betrokkenen in het boekenvak, die kunnen helpen door geld bij te dragen en advies te leveren. Ook geïnteresseerde particulieren kunnen meedoen.

  24 oktober 2017
 • Man Booker Prize voor George Saunders (VS)
  Man Booker Prize voor George Saunders (VS)

  De Man Booker Prize for Fiction 2017 is gisteravond uitgereikt aan George Saunders voor Licoln in the Bardo. Het is voor de tweede keer dat de prijs naar een Amerikaanse schrijver gaat. 

  18 oktober 2017
 • Duitse selfpublishing-markt voorbeeld voor Nederland
  Duitse selfpublishing-markt voorbeeld voor Nederland

  FRANKFURT – Ook dit jaar lijkt de selfpublishing-trend op de Buchmesse in belang te zijn gegroeid. De Duitse markt voor dienstverlening aan in eigen beheer uitgevende auteurs is een voorbeeld voor Nederland, waar de laatste jaren behalve Sweek weinig nieuws is gelanceerd.

  12 oktober 2017
 • Frans Paviljoen: grootsteeds vol en bont
  Frans Paviljoen: grootsteeds vol en bont

  FRANKFURT - Het paviljoen van eregast Frankrijk is totaal anders dan dat van Nederland en Vlaanderen vorig jaar. Dat was leeg en verstild, landelijk met enorme horizonten. Het Franse paviljoen, getiteld ‘Francfort en français’ is ambitieus grootsteeds vol en bont.

  12 oktober 2017
 • GESPREK OP ZONDAG: Wendy Wilbers (Uitgeverij Emanuel) (+1 reactie)
  GESPREK OP ZONDAG: Wendy Wilbers (Uitgeverij Emanuel) (+1 reactie)

  Uitgever Wendy Wilbers nam in september met vijf collega’s van Querido Kinderboeken ontslag omdat zij het oneens waren met het beleid van moederconcern WPG. Deze week werd bekend dat het team onder de vlag van Blossom Books een nieuwe kinderboekenimprint begint: Emanuel.

  12 november 2017
 • GESPREK OP ZONDAG: Michaël Stoker (Het Literatuurhuis)
  GESPREK OP ZONDAG: Michaël Stoker (Het Literatuurhuis)

  Utrecht is afgelopen dinsdag door Unesco uitgeroepen tot City of Literature. Daarmee treedt de stad toe tot een select wereldwijd gezelschap. Volgens directeur Michaël Stoker van Het Literatuurhuis, een samenwerkingsverband van Utrechtse literaire organisaties, is doorslaggevend dat alles en iedereen die met literatuur te maken heeft in een stad samenwerkt.

  5 november 2017
 • GESPREK OP ZONDAG: Erwin Koning (A.W. Bruna/Lev.)
  GESPREK OP ZONDAG: Erwin Koning (A.W. Bruna/Lev.)

  Uitgeverij A.W. Bruna/Lev. maakte afgelopen week bekend dat ze na een veiling tussen zes uitgeverijen de rechten hadden verworven van 'Shinrin-Yoku' van dr. Qing Li, een boek over ‘bosbaden’. Een gesprek met acquirerend redacteur Erwin Koning die – mede door het succes van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo – helemaal in de ban is van Japan.

  29 oktober 2017
 • Gesprek op Zondag: Gert Jan Riemer (boekhandel Riemer)
  Gesprek op Zondag: Gert Jan Riemer (boekhandel Riemer)

  Vader Jan en zoon Gert Jan Riemer van boekhandel Riemer in Groningen lunchten onlangs met koning Willem Alexander en koningin Máxima, naar aanleiding van het winnen van de publieksprijs Beste Zelfstandige Winkelier.

  22 oktober 2017
 • Dé najaarstitel van… Anneke Bensmann (Bensmann & Blankstein)
  Dé najaarstitel van… Anneke Bensmann (Bensmann & Blankstein)

  Wat worden dé titels van het najaar? In deze rubriek vragen we boekverkopers naar de titel(s) waar zij dit najaar veel van verwachten. Anneke Bensmann van Bensmann & Blankstein in Rotterdam schept er plezier in om veelbelovende auteurs te promoten, die nog niet zijn doorgebroken bij het grote publiek.

  21 september 2017
 • Dé najaarstitel van… Jan van Hilten (Raadgreep & Berrevoets)
  Dé najaarstitel van… Jan van Hilten (Raadgreep & Berrevoets)

  Wat worden dé titels van het najaar? In deze rubriek vragen we boekverkopers naar de titel(s) waar zij dit najaar veel van verwachten. Jan van Hilten van Raadgreep & Berrevoets in Doetinchem kiest een boek van Boom Uitgevers dat zowel qua omvang, prijs als aanpak opmerkelijk is.

  14 september 2017
 • Dé najaarstitel van… Hedika Schipper (Het Logboek)
  Dé najaarstitel van… Hedika Schipper (Het Logboek)

  Wat worden dé titels van het najaar? In deze rubriek vragen we boekverkopers naar de titel(s) waar zij dit najaar veel van verwachten. Hedika Schipper van Het Logboek in Beilen zet in op een titel die haar verraste in de aanbieding van uitgeverij Conserve.

  31 augustus 2017
 • Dé najaarstitel van… Hanneke Koene (De Boekenwurm)
  Dé najaarstitel van… Hanneke Koene (De Boekenwurm)

  Wat worden dé titels van het najaar? In deze rubriek vragen we boekverkopers naar de titel(s) waar zij dit najaar veel van verwachten. Hanneke Koene van Kinderboekwinkel De Boekenwurm in Maastricht heeft één seconde nodig en zegt: ‘Keubeke’!

  24 augustus 2017
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Benny Lindelauf
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Benny Lindelauf

  Het Nederlands Letterenfonds zoekt, zoals ieder jaar rond deze tijd, nieuwe leden voor de Raad van Advies, die adviseert over de aanvragen voor projectsubsidies van literaire auteurs. Een van hen zal de kinder- en jeugdboekenschrijver Benny Lindelauf vervangen. Schrijvers hoeven niet bang te zijn dat collega's verhaal komen halen, heeft hij gemerkt.

  16 november 2017
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Bjorn Van den Eynde
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Bjorn Van den Eynde

  De jeugdboekenauteur Bjorn Van den Eynde (1984) verkocht op de Boekenbeurs in Antwerpen tot nu toe zo'n zeshonderd exemplaren van zijn laatste boek: Team Mortis 7 – De spiegelmoorden. Hij doet er dan ook veel moeite voor. Hij is maar liefst 56 uur aanwezig, verdeeld over tien dagen, om te signeren.

  9 november 2017
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Arjen van Meijgaard
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Arjen van Meijgaard

  In het najaar ontvangt de boekhandel een overstelpende hoeveelheid nieuwe titels. Hoe zorg je er als debutant bij een kleine uitgeverij voor dat ook jouw boek opvalt? Arjen van Meijgaard, auteur van de roman 'We hebben alles bij ons' (In de Knipscheer), maakt dankbaar gebruik van het netwerk dat hij in het boekenvak heeft opgebouwd– én het netwerk van vrienden en bekenden.

  1 november 2017
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Brian Elstak
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Brian Elstak

  Brian Elstak debuteerde vlak voor de Kinderboekenweek met Tori. Een prentenboek met drie zwarte kinderen in de hoofdrol, dat verscheen bij Das Mag. Traditionele uitgeverijen willen wel een cultureel diversere fondslijst, maar Elstak merkte dat hij alleen terecht kon bij de uitgeverij die in alles net iets anders probeert.

  25 oktober 2017
 • Vertalers & het boekenvak: Martine Vosmaer
  Vertalers & het boekenvak: Martine Vosmaer

  Martine Vosmaer (1946) vertaalde samen met Karina van Santen het geschenkboek van de Spannende Boeken Weken, De vrouw in de blauwe mantel van Deon Meyer, uit het Afrikaans. De Afrikaanse taal lijkt op het Nederlands, maar daarin schuilt volgens de vertaler ook een gevaar.

  8 juni 2017
 • Vertalers & het boekenvak: Eline Jongsma
  Vertalers & het boekenvak: Eline Jongsma

  Eline Jongsma (1991) studeert als een van de weinige jonge vertalers Scandinavische talen. Zij kreeg vorig jaar een talentbeurs van het Letterenfonds. Onlangs vertaalde ze een toneelstuk van de Noor Fredrik Brattberg. Ook werkt ze aan de vertaling van een Zweedse verhalenbundel en een Noorse detective.

  1 juni 2017
 • Vertalers & het boekenvak: Karol Lesman
  Vertalers & het boekenvak: Karol Lesman

  Karol Lesman (1951), vertaler Pools, ontving in maart de prestigieuze Martinus Nijhoff Vertaalprijs. Volgende week spreekt hij op de laatste avond van de Vertalersgeluktournee over De laatste hand van Wieslaw Myśliwski, het boek waarmee hij is genomineerd voor de Europese Literatuurprijs.

  18 mei 2017
 • Vertalers & het boekenvak: Mariolein Sabarte Belacortu
  Vertalers & het boekenvak: Mariolein Sabarte Belacortu

  Mariolein Sabarte Belacortu (1944) waagde zich aan een vertaling van een van dé klassiekers uit haar taalgebied: Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez. Het boek verscheen deze week ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag.

  12 mei 2017
 • Boekhandel Venstra uitgeroepen tot Amstelveense Ondernemer van het Jaar
  Boekhandel Venstra uitgeroepen tot Amstelveense Ondernemer van het Jaar

  Libris-boekhandel Venstra is deze week uitgeroepen tot Amstelveense Ondernemer van het Jaar 2017-2018. Venstra werd 'overall'-winnaar van de verkiezing en winanar in de categorie MKB onder de 50 werknemers. De jury noemt de boekhandel 'een oer-Amstelveens bedrijf, dat een persoonlijke aanpak combineert met een duidelijke visie voor de toekomst'.

  16 november 2017
 • Amazon verwerft televisie-rechten 'Lord of the Rings'
  Amazon verwerft televisie-rechten 'Lord of the Rings'

  Amazon heeft de televisie-rechten verworven van Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien. De webgigant gaat er een serie van meerdere seizoenen van maken voor het eigen platfrom Prime Video. De boekenserie werd al eerder met veel succes verfilmd door Peter Jackson. Het is nog niet bekend wanneer de serie gefilmd of uitgezonden gaat worden.

  14 november 2017
 • Prix Goncourt 2017 voor Eric Vuillard
  Prix Goncourt 2017 voor Eric Vuillard

  De Prix Goncourt, de belangrijkste literatuurprijs in het Franse taalgebied, gaat dit jaar naar Eric Vuillard voor L'Ordre du jour (Actes Sud). Het is een verhaal over de machtsovername van Adolf Hitler in Duitsland, de Anschluss in Oostenrijk en de steun van de Duitse industriëlen aan de oorlogsmachine van de nazi's. Vorig jaar won Leila Slimani de prijs.

  7 november 2017
 • 'Amazon.de test betalen via iDeal'
  'Amazon.de test betalen via iDeal'

  Bestellingen op Amazon.de zijn sindskort ook voor een deel van de Nederlandse klanten met iDeal te betalen, zo ontdekte een gebruiker van Tweakers.net. Sinds vorig jaar is de Duitse versie van webwinkel ook in het Nederlandstalig beschikbaar, aangezien erop Amazon.nl enkel e-boeken en Kindles worden verkocht. De betalingen via iDeal zijn nog niet voor iedereen beschikbaar, maar het lijkt erop dat Amazon de toegankelijkheid wil vergroten vlak voor de feestdagen.

  2 november 2017
 • Romany Leenhouts naar Luitingh-Sijthoff
  Romany Leenhouts naar Luitingh-Sijthoff

  Romany Leenhouts is na een aantal jaren in dienst bij De Bezige Bij weer terug bij Luitingh-Sijthoff op de afdeling verkoop binnendienst. Van oktober 2005 tot februari 2012 werkte ze in dezelfde functie, daarvoor werkte ze o.a. bij KIT Publishers en Boekhandel Scheltema.

  3 november 2017
 • Jessica Mendrik medewerker marketing & publiciteit bij Luitingh-Sijthoff
  Jessica Mendrik medewerker marketing & publiciteit bij Luitingh-Sijthoff

  Per 1 december zal Jessica Mendrik de afdeling marketing & publiciteit van uitgeverij Luitingh-Sijthoff versterken. Op dit moment is ze werkzaam bij Luitingh-Sijthoff als medewerker binnendienst en daarvoor liep ze onder andere stage bij uitgeverij Ambo Anthos.

  3 november 2017
 • Elselien van der Kooi start bij Uitgeverij Marmer
  Elselien van der Kooi start bij Uitgeverij Marmer

  Vanaf 1 november gaat Elselien van der Kooi het team van Uitgeverij Marmer versterken. Ze wordt bij Marmer verantwoordelijk voor Verkoop binnendienst, voor de (online) Marketing en voor Publiciteit. Eerder werkte Elselien als Retail Marketeer bij De Bezige Bij.  

  1 november 2017
 • Casper Beekman uitgever bij Uitgeverij Coutinho
  Casper Beekman uitgever bij Uitgeverij Coutinho

  Per 1 november is Casper Beekman begonnen als uitgever van het fonds Hogere Sociale Studies bij Uitgeverij Coutinho. Sinds mei 2016 werkt hij bij hetzelfde bedrijf als Educatief Adviseur. 

  1 november 2017