• Vanhauwaert en Al Galidi auteurs Poëziegeschenk 2021
  Vanhauwaert en Al Galidi auteurs Poëziegeschenk 2021

  Maud Vanhauwaert en Rodaan Al Galidi schrijven het poëziegeschenk van 2021. Het thema van Poëzieweek is 'samen'.

  2 juli 2020
 • Elfie Tromp schrijft eerste zomergedicht
  Elfie Tromp schrijft eerste zomergedicht

  'Tot bloei!' van Elfie Tromp is het eerste zomerlezen-gedicht. Het gedicht is onderdeel van de nieuwe manier waarop CPNB poëzie onder de aandacht brengt.

  1 juli 2020
 • BOEK&Lezer: zomerspecial van Boekblad en Boekenpost
  BOEK&Lezer: zomerspecial van Boekblad en Boekenpost

  ‘We veranderen zonder afbreuk te doen aan het merk’ luidt de kop boven een uitgebreid interview met Mark Pieters van Uitgeverij Van Oorschot in de gezamenlijke zomerspecial van 'Boekblad' en 'Boekenpost' die is verschenen onder de eenmalige titel 'BOEK&Lezer'.

  26 juni 2020
 • Kinderjury 2020: 'Waanzinnige boomhut' en Jeff Kinney
  Kinderjury 2020: 'Waanzinnige boomhut' en Jeff Kinney

  'De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen' van Andy Griffiths en Terry Denton en 'Vet koel - Het leven van een Loser 13' van Jeff Kinney hebben dit jaar de Kinderjury gewonnen – respectievelijk in de categorie 6-9 jaar en 10-12 jaar.

  24 juni 2020
 • De boekhandelsbarometer – juni
  De boekhandelsbarometer – juni

  Was vorige maand uniek, in de zin dat er geen winkels afgingen of bijkwamen, in juni was de balans positief.

  9 juli 2020
 • Jessy Korshuize begint groene boekwinkel
  Jessy Korshuize begint groene boekwinkel

  Jessy Korshuize, voorheen boekverkoper bij de Literaire Boekhandel in Utrecht en De Vries van Stockum in Haarlem, en laatstelijk in dienst van uitgeverij Lemniscaat, is in het Zeeuwse Oostkapelle een groene boekhandel begonnen: Jungle Books.

  7 juli 2020
 • Boekhandel Van der Velden van Dam bestaat een jaar
  Boekhandel Van der Velden van Dam bestaat een jaar

  Een jaar geleden opende Monique van den Kerkhof in Heerlen boekhandel Van der Velden van Dam. Na een vliegende start sloeg ook daar de coronacrisis toe, maar na een aanvankelijke schrik zit de vaart er weer in.

  6 juli 2020
 • Stumpel opent nieuwste filiaal in Purmerend
  Stumpel opent nieuwste filiaal in Purmerend

  Met een bescheiden feestje is gisteren de nieuwe vestiging van boekhandel Stumpel in Purmerend geopend. De eerste écht nieuwe winkel van Stumpel in meer dan veertig jaar.

  3 juli 2020
 • Jaarverslag WPG laat uitgeverij in transitie zien
  Jaarverslag WPG laat uitgeverij in transitie zien

  Het jaarverslag over 2019 van WPG Uitgevers laat een gezonde onderneming, die langzaam maar zeker aan het veranderen is van een ouderwetse boeken- en tijdschriftenuitgever naar een multimediabedrijf.

  9 juli 2020
 • Dubbel succes voor uitgeverij Kosmos
  Dubbel succes voor uitgeverij Kosmos

  Uitgeverij Kosmos viert verkoopsucces met twee titels tegelijk: van Jord Althuizens 'Smokey Goodness – het ultieme BBQ boek' verschijnt vandaag de 25ste druk, en van jeugdboek 'De Zoete Zusjes zoeken een schat' van Hanneke de Zoete zijn al meer dan 10.000 exemplaren verkocht. 

  7 juli 2020
 • BTW-verlaging digitale publicaties niet doorberekend aan consument
  BTW-verlaging digitale publicaties niet doorberekend aan consument

  De verlaging van de btw op digitale publicaties per 1 januari heeft niet geleid tot lagere verkoopprijzen. Die conclusie trekt het CBS in een onderzoek naar de prijsontwikkeling van e-boeken en andere digitale publicaties.

  7 juli 2020
 • Astrid Holleeder naar A.W. Bruna
  Astrid Holleeder naar A.W. Bruna

  Astrid Holleeder, auteur van 'Judas', 'Dagboek van een getuige' en 'Familiegeheimen', stapt van Lebowski over naar uitgeverij A.W. Bruna.

  6 juli 2020
 • CPNB verhuist naar Overtoom
  CPNB verhuist naar Overtoom

  CPNB verruilt per 1 augustus haar pand op de Herengracht in Amsterdam voor een verdieping op de Overtoom – 2,5 kilometer fietsen verderop. Dat maakte de organisatie zojuist bekend.

  8 juli 2020
 • Vlaams BoekenOverleg lanceert plan om sector gezond te houden
  Vlaams BoekenOverleg lanceert plan om sector gezond te houden

  Een leescampagne, een nieuwe literaire prijs en een tax shelter voor het boekenvak. Dat zijn enkele voorstellen van het Vlaamse overkoepelende BoekenOverleg om het boekenvak ook na de coronacrisis gezond te houden.

  7 juli 2020
 • Eveline Aendekerk (CPNB): 'Als je allemaal dezelfde boodschap hebt, kun je echt impact hebben'
  Eveline Aendekerk (CPNB): 'Als je allemaal dezelfde boodschap hebt, kun je echt impact hebben'

  Vanaf maandag verdwijnt de hashtag #ikleesthuis van de CPNB-uitingen. De extreem snel uit de grond gestampte campagne bleek succesvol. Voor directeur Eveline Aendekerk is het dan ook zonneklaar: de branche moet vaker op deze wijze collectief optrekken. 'Dan kunnen we echt impact hebben.'

  19 juni 2020
 • Geen collectieve stand in Frankfurt
  Geen collectieve stand in Frankfurt

  Er komt dit jaar geen collectieve Nederlandse stand op de Frankfurter Buchmesse. Dat heeft de Groep Algemene Uitgevers (GAU) vrijdagochtend besloten.

  19 juni 2020
 • Animo voor Buchmesse 2020 uit Nederland is beperkt
  Animo voor Buchmesse 2020 uit Nederland is beperkt

  Uitgeefconcern VBK en agentschap Sebes & Bisseling gaan dit jaar niet naar de Buchmesse. Veel andere uitgeverijen twijfelen nog. Slechts een enkele organisatie kondigt nu al naar Frankfurt af te reizen, zoals Xander, Lannoo en het Nederlands Letterenfonds.

  2 juni 2020
 • Frankfurter Buchmesse gaat door
  Frankfurter Buchmesse gaat door

  De Frankfurter Buchmesse gaat dit najaar door – met een omvangrijk digitaal luik. Dat heeft de Raad van Toezicht van de Duitse branchevereniging Börsenverein gisteren besloten. De hallen worden ruimtelijker opgezet.

  28 mei 2020
 • Kinderboekenbeurs Bologna gaat ook in mei niet door
  Kinderboekenbeurs Bologna gaat ook in mei niet door

  De Kinderboekenbeurs van Bologna, die eerder was uitgesteld tot begin mei, gaat ook dan niet door. Dit vanwege de internationale situatie rond het coronavirus. De organisatie van de beurs heeft dit vandaag bekendgemaakt.

  11 maart 2020
 • LBF gaat door, Leipziger Buchmesse niet
  LBF gaat door, Leipziger Buchmesse niet

  De London Book Fair (10-12 maart) gaat door volgens plan, ondanks een toenemend aantal afzeggingen. De Leipziger Buchmesse (12-15 maart) is wel afgeblazen.

  3 maart 2020
 • Singel Uitgeverijen: rechtenverkoop lijdt niet onder coronacrisis
  Singel Uitgeverijen: rechtenverkoop lijdt niet onder coronacrisis

  Iedereen werkt thuis, het boekenvak verkeert wereldwijd in grote onzekerheid. Toch blijft 'het verkopen van rechten in volle vaart doorgaan', zegt senior foreign rights manager Luciënne van der Leije van Singel Uitgeverijen.

  8 juni 2020
 • Paul Sebes: ‘Aanbieders audio ontdekken Nederlands taalgebied’
  Paul Sebes: ‘Aanbieders audio ontdekken Nederlands taalgebied’

  Paul Sebes, van Sebes & Bisseling Literair Agentschap, verkoopt dezer dagen de rechten op Nederlandstalige audioboeken ‘bij scheepsladingen tegelijk’ aan Scandinavische aanbieders als Storytel.

  27 mei 2020
 • Zonder boekenbeurzen is het zoeken naar alternatieven voor rechtenhandel
  Zonder boekenbeurzen is het zoeken naar alternatieven voor rechtenhandel

  Erg jammer, vinden rechtenmanagers, agenten en de letterenfondsen het niet doorgaan van inmiddels bijna alle boekenbeurzen dit voorjaar. Ze werken hard aan alternatieve oplossingen. Wat de gevolgen zijn op lange termijn is nog niet te overzien.

  5 maart 2020
 • Amazon VS koopt rechten Boekenweekgeschenk
  Amazon VS koopt rechten Boekenweekgeschenk

  De vertaalrechten van 'Leon & Juliette', het Boekenweekgeschenk van dit jaar, zijn al voor verschijning in Nederland verkocht aan Amerika. Dat maakte de CPNB vanavond bekend tijdens het Boekenweekdiner in Hotel De L'Europe in Amsterdam. Een uitgebreide versie van het boek zal begin volgend jaar gepubliceerd worden door Amazon Publishing. 

  4 maart 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Joan Windzak (EduCulture)
  GESPREK OP ZONDAG: Joan Windzak (EduCulture)

  Twee jaar geleden begon de van oorsprong Surinaamse Joan Windzak in de Amsterdamse wijk Oud Oost EduCulture, een boekhandel gespecialiseerd in boeken die kunnen bijdragen aan het verspreiden van een positief beeld van mensen van kleur. De laatste tijd loopt het storm.

  5 juli 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Thille Dop (Luitingh-Sijthoff)
  GESPREK OP ZONDAG: Thille Dop (Luitingh-Sijthoff)

  Luitingh-Sijthoff Kind, Jeugd & YA bestaat vijf jaar. Senior uitgever Thille Dop viert dat onder meer met de uitgave van een pamflettistisch essay van Katherine Rundell over kinderboeken. Breedte in het fonds is en blijft voor Dop cruciaal.  'Als ik nu kijk naar de mix van het fonds, denk ik: ja, dat is gelukt.'

  28 juni 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Chris de Graaf (Karakter Uitgevers)
  GESPREK OP ZONDAG: Chris de Graaf (Karakter Uitgevers)

  Afgelopen week werd bekend dat mede-oprichter Chris de Graaf terugtreedt bij Karakter Uitgevers en een deel van het fonds overgaat naar uitgeverij Xander. Daarmee komt een voorlopig einde aan een uitgeverscarrière van bijna een halve eeuw, die begon bij de grote concerns en eindigde bij een eigenzinnige vrijbuiter.

  21 juni 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Evert de Vries (Bot Uitgevers)
  GESPREK OP ZONDAG: Evert de Vries (Bot Uitgevers)

  'Jouw baan gaat verdwijnen en dit is de oplossing' van Andrew Yang is de eerste uitgave van het gloednieuwe Bot Uitgevers. Oprichter Evert de Vries gebruikte Artificiële Intelligentie om het boek optimaal in de markt te zetten. 'Ik wil de discussie daarover in het boekenvak naar het punt sturen waar het volgens mij om gaat.'

  14 juni 2020
 • Astrid Holleeder naar A.W. Bruna
  Astrid Holleeder naar A.W. Bruna

  Astrid Holleeder, auteur van 'Judas', 'Dagboek van een getuige' en 'Familiegeheimen', stapt van Lebowski over naar uitgeverij A.W. Bruna.

  6 juli 2020
 • Auteur Rens van der Vorst doet langste boekpresentatie ooit
  Auteur Rens van der Vorst doet langste boekpresentatie ooit

  Althans voor zover we weten, want uitgeverij Business Contact houdt nog een kleine slag om de arm. Uniek was de vijfentwintig uur durende presentatie van ‘Waarom je altijd wilt winnen van je navigatiesysteem’ wel.

  29 juni 2020
 • In memoriam Carlos Ruiz Zafón
  In memoriam Carlos Ruiz Zafón

  13 november 2017, Concertgebouw, Amsterdam. Een avond met Carlos Ruiz Zafón ter gelegenheid van het verschijnen van 'Het labyrint der geesten', het laatste deel in zijn vierluik 'Het Kerkhof der Vergeten Boeken'. En wát een avond.

  22 juni 2020
 • Daan Heerma van Voss en Atlas Contact doneren coronaboek aan de boekhandel
  Daan Heerma van Voss en Atlas Contact doneren coronaboek aan de boekhandel

  Op 28 mei verschijnt 'Coronakronieken', een boek voor lezers en boekhandelaren waarvan de volledige opbrengst naar de boekhandel gaat.

  22 april 2020
 • Nieuwe kinderboeken Yvonne Jagtenberg bij Uitgeverij Querido
  Nieuwe kinderboeken Yvonne Jagtenberg bij Uitgeverij Querido

  Vanaf 1 juli zullen de kinderboeken (leeftijd vanaf 6 jaar) van Yvonne Jagtenberg, voorheen gepubliceerd bij uitgeverij Rubinstein, bij Uitgeverij Querido worden uitgegeven. Yvonne Jagtenberg werkt aan een kinderboek over Wandert, een jongen met een rijke fantasie, die zijn eigen weg naar volwassenheid probeert te vinden terwijl de volwassen mensen om hem heen de weg kwijt zijn. Het boek is gebaseerd op de jeugd van haar vader en verschijnt in het voorjaar 2021 bij Querido. Vanaf 1 juli zijn ook de bekroonde prentenboeken Mijn wonderlijke oom en Hondje, de enige echte en ook Het goede leven van Hondje leverbaar bij Uitgeverij Querido. In 2016 kreeg Yvonne Jagtenberg een Zilveren Penseel voor haar boek Hondje, de enige echte, in 2019 ontving ze het Gouden Penseel voor Mijn wonderlijke oom. Uitgeverij Querido noemt deze prentenboeken voor alle leeftijden van Yvonne Jagtenberg 'een mooie aanvulling in het fonds'.

  9 juli 2020
 • CB: 500.000ste Print-on-demand-boek van het jaar
  CB: 500.000ste Print-on-demand-boek van het jaar

  Deze week werd het 500.000ste boek van dit jaar geprint via bestelling bij CB. Het boek maakt onderdeel uit van een printorder van 150 exemplaren van De Exenkring van Paul Jacobs (VBK Houtekiet). 'Dat we begin juli al op dit aantal zitten, betekent een groei van 50% ten opzichte van vorig jaar', zegt Hubert de Koning van CB in een persbericht. 'We hebben gezorgd voor meer bestelgemak en aantrekkelijkere tarieven. Daarnaast zien we dat uitgevers terecht kritisch kijken naar investeringen in voorraad en toch altijd leverbaar willen zijn. Print on demand is dan een flexibele en economische oplossing.' De aantallen bij Short Print Runs (order met een oplage tot 1.500 stuks) zijn meer dan verdubbeld (index van 138%). De zogenaamde single copies (bestellingen per stuk) groeiden met 14%. CB verzorgt de printorders samen met Printforce. Met een uiteenlopend assortiment van papiersoorten, bindwijzen en omslagen en de beste printtechnologie ondersteunen CB en Printforce steeds meer uitgeverijen.

  8 juli 2020
 • Zeven auteurs op online cultureel platform Thuismarkt
  Zeven auteurs op online cultureel platform Thuismarkt

  Vandaag voegt de Uitmarkt een serie van zeven auteurs toe aan het nieuwe culturele platform: de Thuismarkt. Speciaal voor de Thuismarkt lezen Abdelkader Benali, Maartje Wortel, Gershwin Bonevacia, Mart Smeets, Mark Haayema, Arthur van den Boogaard en Bodil de la Parra vanuit de bibliotheek van het Teylers Museum een hoofdstuk voor uit hun zojuist verschenen of nog te verschijnen boek. Op de Thuismarkt, het online platform dat de Uitmarkt vanwege de Corona-beperkingen is gestart, kijk je vanuit huis optredens in genres als muziek, theater, cabaret en literatuur. Per optreden doneer je 2 euro. Deze donaties komen geheel ten goede aan de artiesten, zodat zij via het platform extra inkomsten kunnen genereren. Want dat is nog steeds hard nodig. De Thuismarkt is sinds 1 juli te vinden op uitmarkt.nl.

  8 juli 2020
 • Gouden Boek voor 'De meeste mensen deugen'
  Gouden Boek voor 'De meeste mensen deugen'

  De meeste mensen deugen van Rutger Bregman wordt bekroond met een officieel Gouden Boek. Van het boek werden sinds het verschijnen in 2019 meer dan 200.000 papieren boeken verkocht in Nederland, genoeg voor de speciale goudenstatus. Bregman krijgt de unieke oorkonde vanavond uitgereikt door CPNB directeur Eveline Aendekerk en zal vervolgens aanschuiven in de talkshow Beau op RTL 4.Rutger Bregman reageerde enthousiast: ‘Een jaar geleden had ik nooit verwacht dat een dik boek over geschiedenis en filosofie, antropologie en archeologie zoveel lezers zou kunnen bereiken. Het stemt me hoopvol en dankbaar. Ik dank met name mijn geweldige redacteur Harminke Medendorp en uitgever De Correspondent - zonder hen was dit nooit gelukt.’

  7 juli 2020
 • Romy van den Nieuwenhof nieuw hoofd verkoop en marketing De Bezige Bij
  Romy van den Nieuwenhof nieuw hoofd verkoop en marketing De Bezige Bij

  Erik Dasselaar zal eind juli vertrekken als manager sales en marketing bij Uitgeverij De Bezige Bij. Na de zomer zal hij zich bij WPG gaan richten op een aantal strategische projecten voor de boekenuitgeverijen. De Bezige Bij meldt: 'De afgelopen jaren heeft onze uitgeverij een grote ontwikkeling doorgemaakt. Erik heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. Met zijn commerciële kijk op onze titels, zijn vakkundige benadering van de consument en zijn enthousiasme heeft hij veel voor de uitgeverij en haar auteurs betekend. De Bezige Bij is Erik zeer erkentelijk voor de goede resultaten en professionaliseringsslagen die hij wist te realiseren bij onze verkoop- en marketingafdeling.'  Half augustus begint Romy van den Nieuwenhof (1989) als ons nieuwe hoofd verkoop en marketing. Romy was de afgelopen jaren werkzaam bij Uitgeverij Prometheus, waarvan de laatste drie jaar als hoofd marketing, verkoop & publiciteit. Ze heeft Nederlands gestudeerd aan de Radboud Universiteit te Nijmegen en heeft daarna diverse journalistieke en pr-functies bekleed, onder meer bij het Muziekgebouw Frits Philips, voordat zij in de uitgeverswereld terechtkwam.

  9 juli 2020
 • Nieuwe leden Raad van Toezicht Nederlands Letterenfonds
  Nieuwe leden Raad van Toezicht Nederlands Letterenfonds

  Het Nederlands Letterenfonds verwelkomt twee nieuwe leden in de Raad van Toezicht: Malika El Ayadi en Hans Bennis. Malika El Ayadi (1972) is werkzaam als hogeschooldocent bij de School voor Journalistiek Utrecht, verbonden aan de Hogeschool Utrecht. Ze werkt als journalist bij het NOS Journaal, en was verslaggeefster bij onder meer Dagblad Trouw.Hans Bennis (1951) is neerlandicus en taalkundige. Hij is emeritus-hoogleraar Taalvariatie bij Neerlandistiek aan de Universiteit van Amsterdam, en was onder meer ruim 18 jaar directeur van het Meertens Instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hans Bennis is voorzitter van het bestuur van de Stichting TalenTalenT en van het bestuur van de Stichting Taal naar Keuze.

  6 juli 2020
 • Arnold Jonk nieuw bestuurslid stichting De Schoolschrijver
  Arnold Jonk nieuw bestuurslid stichting De Schoolschrijver

  Arnold Jonk treedt aan als nieuw bestuurslid van Stichting De Schoolschrijver. Als bestuurder van het Amsterdamse scholenbestuur STAIJ neemt Jonk veel ervaring mee vanuit het primair onderwijs. Eerder werkte hij als Hoofdinspecteur van het Primair Onderwijs en Expertisecentra. Ook was hij directeur kennis bij het Ministerie van OCW. Arnold Jonk: ‘Taal mag een avontuur zijn, wat is er mooier dan lezen en schrijven? Het gaat me aan het hart dat we in het onderwijs voor zoveel leerlingen er nog onvoldoende in slagen die avonturen te ontsluiten. De Schoolschrijver heb ik leren kennen als een innovatieve club die op verrassende manieren met leerlingen en leerkrachten aan de slag gaat om de liefde voor het lezen en schrijven op te laten vlammen.' De Schoolschrijver spant zich in om het urgente probleem van ontlezing bij kinderen het hoofd te bieden. De stichting ontwikkelt educatieve programma’s, die van basisschoolkinderen enthousiaste en sterke lezers en verhalenschrijvers maken. Daarbij worden kinderboekenschrijvers (de zogeheten Schoolschrijvers) ingezet, die de programma’s uniciteit en verbeeldingskracht meegeven. Per 1 juli bestaat het bestuur van De Schoolschrijver verder uit voorzitter Pieter de Jong (oud-algemeen directeur WPG Uitgevers), Pom Zwart (Senior Director Experiences Nike, eerder marketeer bij Dance4Life) en Babette ten Bosch (CFO bij Yellow Finance, eerder Finance Director ABN AMRO).

  3 juli 2020
 • Janny Nijhof uitvoerend secretaris Libris Literatuur Prijs
  Janny Nijhof uitvoerend secretaris Libris Literatuur Prijs

  Het bestuur van de Stichting Literatuur Prijs heeft Janny Nijhof benoemd tot uitvoerend secretaris van de Libris Literatuur Prijs met ingang van 1 juli 2020. Zij wordt onder meer verantwoordelijk voor de organisatie van de uitreiking van de prijs, de coördinatie van de leesbevorderingscampagne ‘Start jouw leesclub’ en ondersteuning en secretariaat van de jury en het bestuur. Janny Nijhof is neerlandica, ondernemer en al gedurende enkele decennia actief in de literaire wereld. Sinds 1 februari werkte ze al samen met de huidige secretaris Patty Voorsmit die na 15 jaar haar werkzaamheden voor de Libris Literatuur Prijs beëindigt.

  25 juni 2020