• Rian Visser: 'Waarom ik een boek dat supergoed verkoopt, niet ga herdrukken'
  Rian Visser: 'Waarom ik een boek dat supergoed verkoopt, niet ga herdrukken'

  Ook een kleine uitgeverij heeft de boekhandel nodig om een titel langere tijd goed te verkopen. In de praktijk worden te veel exemplaren verkocht door online boekverkopers, constateert kinderboekenschrijfster Rian Visser.

  18 september 2018
 • Column Hans Bousie: Mein Kampf
  Column Hans Bousie: Mein Kampf

  Deert het Mai Spijkers wat de mensen van hem denken? Wat moet je er van vinden dat Mein Kampf nu in een Nederlandse vertaling uitkomt en natuurlijk bij Mai Spijkers? Waarom voegen de Duitsers wel, en de Nederlanders geen noten toe aan hun versie van Mein Kampf? Hans Bousie heeft er zo zijn ideeën over. Lees hier de column. 

  18 september 2018
 • Remieg Aerts wint PrinsjesBoekenPrijs – en andere prijzen van het weekend
  Remieg Aerts wint PrinsjesBoekenPrijs – en andere prijzen van het weekend

  Remieg Aerts heeft de PrinsjesBoekenPrijs gewonnen. Ook de Film by the Sea-prijzen, Bronzen Adhemar en de Thea Beckmanprijs werden uitgereikt. Daarnaast zijn de genomineerden voor de Libris geschiedenisprijs én van de Jan Wolkersprijs bekendgemaakt.

  17 september 2018
 • Europese Literatuurprijs naar 'Max, Mischa & het Tet-offensief'
  Europese Literatuurprijs naar 'Max, Mischa & het Tet-offensief'

  De jury van de Europese Literatuurprijs 2018 kent de prijs toe aan de Noorse auteur Johan Harstad en zijn Nederlandse vertalers Edith Koenders en Paula Stevens voor de roman Max, Mischa & het Tet-offensief (Podium). Schrijver en vertalers ontvangen de prijs op woensdagavond 31 oktober op het Crossing Border Festival in Den Haag.

  13 september 2018
 • Kinderboekwinkel Amsterdam te koop
  Kinderboekwinkel Amsterdam te koop

  Nadat in januari het filiaal aan de Nieuwezijds Voorburgwal sloot, staat nu de hoofdvestiging van de Kinderboekwinkel aan de Amsterdamse Rozengracht te koop. De eigenaar, uitgeverij De Wakkere Muis, wil zich op de kernactiviteit gaan concentreren en zoekt een ondernemer die met hart en ziel de winkel onder zijn hoede kan nemen.

  18 september 2018
 • Boekhandel Bij het Raethuys (Heerlen) dicht
  Boekhandel Bij het Raethuys (Heerlen) dicht

  Afgelopen zaterdag was boekhandel Bij het Raethuys in Heerlen, het voormalige Winants, voor het laatst open. Eigenaren de familie Cobben gaan alles concentreren op hun Plantage Books and More elders in de stad.

  18 september 2018
 • Scheltema haalt AmsterdamFM in huis
  Scheltema haalt AmsterdamFM in huis

  De lokale radiozender AmsterdamFM trekt in bij Scheltema. De boekhandel ziet het als een unieke kans om meer Amsterdammers bij de winkel te betrekken, vertelde directeur Harold Zwaal gisteren op de zender.

  14 september 2018
 • Babooka verhuist naar pand Van Stockum in Leiden
  Babooka verhuist naar pand Van Stockum in Leiden

  Het pand van Van Stockum, die per 1 januari Leiden verlaat, blijft behouden voor het boekenvak. Boekhandel Babooka, gespecialiseerd in koffietafelboeken, wordt de nieuwe huurder.

  14 september 2018
 • Uitgeverij Narratio stopt
  Uitgeverij Narratio stopt

  Theologische uitgeverij Narratio in Gorinchem stopt in december. Oprichter en eigenaar Leen van den Herik gaat met emeritaat.

  18 september 2018
 • Uitgeverij Dubois mag 'Groot Surinaams Kookboek' blijven uitgeven
  Uitgeverij Dubois mag 'Groot Surinaams Kookboek' blijven uitgeven

  De rechter heeft in hoger beroep bepaald dat de Rotterdamse uitgeverij Dubois het 'Groot Surinaams Kookboek' mag blijven uitgeven. Daarmee is een verbod dat vorig jaar in kort geding werd uitgesproken opgeheven.

  17 september 2018
 • Sweek start met publicatie eigen boeken
  Sweek start met publicatie eigen boeken

  Sweek, het platform voor social & mobiel lezen en schrijven, begint met het zelf uitgeven van boeken. Onder het label Sweek Originals verschijnt op 28 september de eerste titel: 'Moord in Zuid-Afrika' van Arine Prins en Hugo Verkley.

  14 september 2018
 • Feest bij Standaard Uitgeverij: stripserie F.C. De Kampioenen bereikt 100e deel
  Feest bij Standaard Uitgeverij: stripserie F.C. De Kampioenen bereikt 100e deel

  Stripreeks ‘F.C. De Kampioenen’ heeft een uitzonderlijke mijlpaal bereikt; Standaard Uitgeverij publiceerde het 100e deel: Alles loopt in het honderd. Dat gaat gepaard met een uitgebreide viering in Vlaanderen, waar de serie sinds het eerste album uit 1997 een hitstrip is.

  13 september 2018
 • Hoe Vlaanderen het boekenvak inclusiever probeert te maken
  Hoe Vlaanderen het boekenvak inclusiever probeert te maken

  Het Vlaamse boekenvak stelt voor 1 april volgend jaar een charter op om de boekenmarkt inclusiever te maken. Ter voorbereiding daarop vond gisteren in Brussel de conferentie Elk Verhaal Telt plaats. Groot-Brittannië geldt als gidsland.

  18 september 2018
 • Europees Parlement stemt voor nieuwe auteursrechtwet: ‘Uitzicht en perspectief’
  Europees Parlement stemt voor nieuwe auteursrechtwet: ‘Uitzicht en perspectief’

  Het Europees Parlement heeft vanmiddag ingestemd met de voorgestelde aanpassingen van de auteursrechtwet. Voorzitter van de Federation of European Publishers (FEP) Rudy Vanschoonbeek, die in Straatsburg is en de stemming daar volgde met gelijkgezinden, spreekt van 'grote tevredenheid' en een 'positieve stap voor de toekomst'.

  12 september 2018
 • 'Woord aan het woord' thema van Boekenbeurs 2018
  'Woord aan het woord' thema van Boekenbeurs 2018

  Het woord in al zijn vormen is het thema van de Boekenbeurs 2018: 'gesproken, geschreven, getekend, gedrukt, gefluisterd en gehoord', zoals het persbericht opsomt.

  5 september 2018
 • Film by the Sea brengt opnieuw literatuur en cinema bij elkaar
  Film by the Sea brengt opnieuw literatuur en cinema bij elkaar

  Deze week barst in Vlissingen voor de twintigste keer het festival Film by the Sea los, met ditmaal als nieuw element een Filmboekenbal, met ook een variant rond kinderboeken, en de vijfde editie van de pitchbijeenkomst Van boek naar doek.

  3 september 2018
 • Sweek start met publicatie eigen boeken
  Sweek start met publicatie eigen boeken

  Sweek, het platform voor social & mobiel lezen en schrijven, begint met het zelf uitgeven van boeken. Onder het label Sweek Originals verschijnt op 28 september de eerste titel: 'Moord in Zuid-Afrika' van Arine Prins en Hugo Verkley.

  14 september 2018
 • Bol.com levert zonder verzendkosten aan gebruikers voordeelbundel Select
  Bol.com levert zonder verzendkosten aan gebruikers voordeelbundel Select

  Bol.com breidt de voordelen van de klantbundel Select flink uit. Wie geabonneerd is op de dienst, hoeft voortaan voor 16 miljoen verschillende artikelen – van televisie tot boek tot tandpasta –  geen verzendkosten meer te betalen en de webshop laat in Nederland aan huis retouren ophalen.

  9 augustus 2018
 • Lisette Jonkman schrijft nieuwe Kobo Original
  Lisette Jonkman schrijft nieuwe Kobo Original

  Lisette Jonkman, auteur van Luitingh-Sijthoff, schrijft voor Kobo Plus de driedelige serie 'Onbreekbaar'. Ook krijgen abonnees van Kobo Plus exclusief toegang tot vertalingen van Diane Capri en Kendall Ryan.

  2 augustus 2018
 • Bol.com geeft e-boeken van Lannoo weg op Zwarte Zaterdag
  Bol.com geeft e-boeken van Lannoo weg op Zwarte Zaterdag

  Om het fileleed van vakantiegangers te verzachten, geeft Bol.com op 3, 4 en 5 augustus digitale boeken weg in ruil voor een foto van het hectometerpaaltje waar men stilstaat. De webwinkel werkt voor de 'Zwarte Zaterdag'-actie samen met Lannoo.

  31 juli 2018
 • Britse keten Waterstone koopt familiebedrijf Foyles
  Britse keten Waterstone koopt familiebedrijf Foyles

  De gerenommeerde Britse boekhandelsketen Foyles, sinds de oprichting begin twintigste eeuw een familiebedrijf, wordt overgenomen door de grote keten Waterstone in een poging om internetgigant Amazon een stap voor te blijven. Daarmee komt er een einde aan de onafhankelijkheid van Foyles, met name beroemd om zijn filiaal aan Charing Cross Road in Londen. 

  10 september 2018
 • Britse minister van Financiën pleit voor Amazon-taks tegen oneerlijke concurrentie
  Britse minister van Financiën pleit voor Amazon-taks tegen oneerlijke concurrentie

  Reuring in Groot-Britannië: webwinkelreus Amazon hoefde in dat land in 2017 maar 1,7 miljoen pond aan belasting te betalen, een halvering ten opzichte van het jaar ervoor, terwijl de winst bijna verdrievoudigde. Minister van Financiën Philip Hammond pleit voor een zogenoemde Amazon-taks om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.

  15 augustus 2018
 • Buitenlandse aandacht voor 'Judas' van Astrid Holleeder
  Buitenlandse aandacht voor 'Judas' van Astrid Holleeder

  Volgende week verschijnt de Engelse vertaling van Astrid Holleeders bestseller Judas in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. In de aanloop daarnaartoe is er bijzonder veel aandacht voor Holleeders verhaal in de internationale pers.  

  1 augustus 2018
 • Boekverkopen in Frankrijk 1,6% gedaald in 2017
  Boekverkopen in Frankrijk 1,6% gedaald in 2017

  De verkoop van boeken in Frankrijk daalde in 2017 met 1,6% in vergelijking met 2016. De omzet daalde van € 2,84 miljard in 2016 naar € 2,79 miljard in 2017. Oorzaak hiervan zijn echter waarschijnlijk de vertekend hoge verkoopcijfers van 2016. 

  4 juli 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Mai Spijkers (Prometheus)
  GESPREK OP ZONDAG: Mai Spijkers (Prometheus)

  Uitgever Mai Spijkers zag afgelopen week de vertaling van 'Mein Kampf', die bij Prometheus verscheen als 'Mijn strijd', op drie binnenkomen in de Bestseller 60. De meeste reacties waren positief; een enkeling had zware en ook persoonlijke kritiek, maar die mist volgens Spijkers grond.

  16 september 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Eveline Aendekerk (CPNB)
  GESPREK OP ZONDAG: Eveline Aendekerk (CPNB)

  Een half jaar geleden werd Eveline Aendekerk benoemd, deze week maakte ze haar entree bij het zenuwcentrum van de boekpromotie aan de Herengracht in Amsterdam. De eerste week stond uiteraard in het teken van kennismaken. Omdat de organisatie een stevige basis heeft, richt ze haar vizier direct op de toekomst.

  9 september 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Marjolein van Doorn (boekhandel Stevens, Hoofddorp)
  GESPREK OP ZONDAG: Marjolein van Doorn (boekhandel Stevens, Hoofddorp)

  Marjolein van Doorn viel een half jaar in bij boekhandel Stevens in Hoofddorp, tijdens het zwangerschapsverlof van mede-eigenaar Lisa Snijders. Voor haar was het een relatief nieuwe wereld, ervaring heeft ze vooral aan de uitgeverskant, waar ze laatstelijk werkte voor Xander.

  2 september 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Martien Elema (Karakter)
  GESPREK OP ZONDAG: Martien Elema (Karakter)

  Mede dankzij vloggers Enzo Knol en Royalistiq kreeg Karakter het Fortnite-boek van Grant Turner in de Bestseller 60. Het was een van de eerste titels die Martien Elema acquireerde sinds zij eerder dit jaar de functie van hoofd marketing verruilde voor die van uitgever non-fictie.

  26 augustus 2018
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Hans van Driel
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Hans van Driel

  Hans van Driel werkt ruim een jaar als manager finance & control bij de Koninklijke Boekverkopersbond. Vorige maand debuteerde hij onder het pseudoniem Han Thomas met de thriller 'Het Darwin Dilemma'. Dat heeft niets met elkaar te maken, zegt hij. Wel heeft hij zijn verwachtingen bijgesteld door zijn ervaringen bij de KBb.

  8 juni 2018
 • Renée van Marissing stapt over naar Querido
  Renée van Marissing stapt over naar Querido

  Schrijfster Renée van Marissing publiceert haar werk voortaan niet meer bij Atlas Contact, maar bij Em. Querido’s Uitgeverij. ‘Het is mooi om mijn boeken in hetzelfde fonds als Doeschka Meijsing en Patricia de Martelaere te mogen onderbrengen.’

  28 maart 2018
 • Genomineerden Managementboek van het Jaar 2018 bekend
  Genomineerden Managementboek van het Jaar 2018 bekend

  De vijf genomineerden voor het Managementboek van het Jaar 2018 zijn gekozen. Dat meldt Managementboek.nl. Op 19 april wordt de winnaar bekendgemaakt.

  28 maart 2018
 • Jan Kloeze schrijft interactieve roman ‘Het boek Job’
  Jan Kloeze schrijft interactieve roman ‘Het boek Job’

  Schrijver en journalist Jan Kloeze heeft de interactieve roman ‘Het boek Job’ geschreven, waarmee hij een poging doet tot het schrijven van ‘het boek van de toekomst’. ‘De laatste tijd is er een discussie ontstaan over het boek van de toekomst, daar wilde ik graag een bijdrage aan leveren’, vertelt Kloeze.

  2 maart 2018
 • Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?
  Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Directeur Michael van Everdingen verlaat binnenkort de KBb. In zijn laatste jaar zag hij de roep om samenwerking in het vak toenemen. ‘De collectiviteit waar het boekenvak internationaal zo om bekend staat mogen we niet door onze vingers laten glippen.’

  22 december 2017
 • Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?
  Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Libris Blz.-directeur Caroline Damwijk was blij met Bookstore Day en met de terugkeer van de Eindejaarsactie, maar constateert ook dat boekhandels online nog steeds onvoldoende zichtbaar zijn. ‘Ons belangrijkste doel is en blijft de volledige integratie van online en offline.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?
  Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Voor Caspar Klinkhamer, director books & entertainment van Bol.com, was de lancering van Kobo Plus in 2017 een mijlpaal. Het abonnement voor digitaal lezen heeft volgens hem een grote toekomst. ‘Een laagdrempelig model vermindert de behoefte aan illegale e-boeken.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?
  Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? WPG België, waar Standaard Uitgeverij, Manteau en Davidsfonds Uitgeverij onder vallen, maakte in september bekend te willen verzelfstandigen. CEO Jeroen Overstijns en zijn team zijn inmiddels hard op weg om het proces af te ronden. ‘Vlamingen denken toch anders dan Nederlanders.’

  20 december 2017
 • 'Ellen Holms - privédetective' van Nicolet Steemers krijgt Deense en Turkse vertaling
  'Ellen Holms - privédetective' van Nicolet Steemers krijgt Deense en Turkse vertaling

  Het boek Ellen Holms - privédetective van Nicolet Steemers krijgt naast een Zweedse en een Finse nu ook een Deense en een Turkse vertaling. Het boek, dat in 2017 als audio- en als e-book verscheen bij RubinsteinAudi/Storytel, is een zogeheten Storytel Original. In navolging van het Netflixmodel gaat het om een in meerdere delen opgezette serie. Het tweede seizoen van Ellen Holms - privédetective verscheen begin deze maand.

  18 september 2018
 • Biografie over Johannes van Dam verschijnt op 8 november
  Biografie over Johannes van Dam verschijnt op 8 november

  Vandaag is het vijf jaar geelden dat Johannes van Dam (1946-2013) overleed. Hij was vooral bekend als restaurantrecensent en columnist voor Het Parool en Elsevier. In 2005 publiceerde hij De Dikke Van Dam, een boek van 736 pagina’s waarin hij zijn encyclopedische kennis over eten etaleerde en waarvan meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht. Op 8 november verschijnt bij uitgeverij Nieuw Amsterdam Johannes van Dam. De biografie van Jeroen Thijssen. Naast bekend eetschrijver was Van Dam een bijzonder mens met een roerige achtergrond: zijn joodse ouders overleefden de oorlog in onderduik, als tiener was hij betrokken bij het auto-ongeluk waarin zijn vader omkwam, en daarbij kwam nog zijn ontluikende homoseksualiteit in de burgerlijke jaren vijftig. Voordat hij over eten ging schrijven, was zijn leven een aaneenschakeling van depressies, drugsgebruik en uitzichtloosheid. Daarna stond alles in het teken van eten: spreken over eten, schrijven over eten en alles weten over eten. De horeca vreesde hem, haatte hem soms, maar respecteerde zijn vakkennis. Een man die ‘altijd de waarheid sprak’, en hij maakte dan ook vaak ruzie. Toch had hij trouwe vrienden. Voor Johannes van Dam. De biografie sprak Thijssen met Joosje Noordhoek, Jonah Freud, Vic van de Reijt, de familie Van Dam, Joost Swarte, Dick en Nelleke Matena, Bert Vuijsje, Sytze van der Zee, Allard Schröder, Felix Wilbrink en vele andere bekenden van Johannes van Dam.

  18 september 2018
 • Pete Wu tekent bij Das Mag
  Pete Wu tekent bij Das Mag

  Pete Wu, in mei een van de namen in de Sampler van Das Mag met een absurdistisch verhaal over een slagroomtaartritueel in Istanbul, heeft nu voor zijn non-fictie-debuut getekend bij de uitgeverij. Naar aanleiding van zijn eigen jeugd als homoseksuele Chinese Nederlander gaat hij in gesprek met andere Nederlanders van Chinese afkomst over thema’s als liefde, racisme en generatieverschillen . Wu (1985) schrijft als journalist over identiteit, emancipatie en de kleine Mensch. Dat doet hij o.a. voor Brandpunt+ en de Volkskrant. Zijn debuut zal in 2019 bij Das Mag verschijnen.

  18 september 2018
 • Boekenbeurs blijft zeker tot 2020 in Antwerpen
  Boekenbeurs blijft zeker tot 2020 in Antwerpen

  De komende jaren zal Antwerp Expo een ware metamorfose ondergaan. Totale kostenplaatje: 25 miljoen euro. De Boekenbeurs en andere evenementen zullen gewoon blijven doorgaan. Dat vertelde Philippe Willegems, directeur van Artexis, bij de voorstelling van de verbouwingswerken aan Antwerp Expo.Eerst wordt ingang 2 volledig aangepakt. De entree wordt groter, moderner en lichter. Ook de buitengevel zal een moderner jasje krijgen. Die werken zullen klaar zijn tegen de start van de Boekenbeurs op 28 oktober. De laatste fase is meteen ook de meest ingrijpende. Dan wordt er gestart met de bouw van drie nieuwe hallen en verdwijnen de huidige hallen één, twee en drie. Op die plek komt later een groot open plein. Als alles klaar is zal de capaciteit van Antwerp Expo stijgen van 16.500 vierkante meter naar 20.800 vierkante meter. In deze fase wordt ook de bouw van een hotel voorzien op de site van Antwerp Expo.

  18 september 2018
 • Olaf van den Brink wordt eerste directeur Logistiek van Bol.com
  Olaf van den Brink wordt eerste directeur Logistiek van Bol.com

  Bol.com breidt de directie uit met een directeur Logistiek. Olaf van den Brink is aangewezen als eindverantwoordelijke voor de afdeling. De nieuwe directiepositie moet een bijdrage leveren aan de groei van bol.com. Van den Brink, voorheen werkzaam bij CEVA Logistics, is sinds 2015 in dienst bij bol.com. Hij was vanuit het hoofdkantoor in Utrecht al verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van de afdeling Logistiek. De eindverantwoordelijkheid lag tot op heden echter bij ceo Huub Vermeulen. 

  18 september 2018
 • Orli Naamani wordt Rechtenmanager bij uitgeverij Ambo|Anthos
  Orli Naamani wordt Rechtenmanager bij uitgeverij Ambo|Anthos

  Vanaf 1 oktober start Orli Naamani als Rechtenmanager bij uitgeverij Ambo|Anthos. In deze functie volgt zij Christel Meijer op, die de belangen van Ambo|Anthos voor Shared Stories behartigde. Orli werkte eerder voor het Nederlands Letterenfonds, het John Adams Institute en bij Ambo|Anthos als medewerker Marketing & PR. Shared Stories blijft de film-, televisie- en theaterrechten voor A|A vertegenwoordigen.

  13 september 2018
 • Vibeke Duyff aangesteld bij A.W. Bruna Uitgevers als hoofd Verkoop en Marketing
  Vibeke Duyff aangesteld bij A.W. Bruna Uitgevers als hoofd Verkoop en Marketing

  Per 17 september start Vibeke Duyff in de functie van hoofd Verkoop en Marketing bij A.W. Bruna Uitgevers. Vibeke Duyff heeft jarenlange ervaring opgedaan als marketingdirector bij o.a. de jeugdbladen van Sanoma (Donald Duck, Tina). Vibeke is een ervaren manager met tevens ervaring in business development, online marketing en e-commerce. Ze is het gewend om een groter team te motiveren en samen met hen nieuwe projecten te ontwikkelen en op te starten

  13 september 2018
 • Rob Kolkman nieuwe CEO van Sanoma Media Netherlands
  Rob Kolkman nieuwe CEO van Sanoma Media Netherlands

  Rob Kolkman wordt per 1 januari 2019 de nieuwe CEO van Sanoma in Nederland, het mediabedrijf dat onder meer eigenaar is van de educatieve uitgeverijen Malmberg en van In. Hij volgt Marc Duijndam op, die afgelopen augustus vertrok. Kolkman is nu nog managing director bij Reed Business Information (RBI). Bij RBI was Kolkman eindverantwoordelijk voor een groot aantal online dataoplossingen en publicaties, waaronder Elsevier Weekblad en Landleven.  Tot 1 januari blijft Susan Duinhoven CEO a.i.  

  7 september 2018