• De Bezige Bij en A.F.Th. van der Heijden uit elkaar
  De Bezige Bij en A.F.Th. van der Heijden uit elkaar

  De Bezige Bij en A.F.Th. van der Heijden hebben 'na een intensieve en succesvolle samenwerking van acht jaar' besloten om uit elkaar te gaan. Dit meldt zojuist De Bezige Bij in een persbericht.

  22 september 2017
 • Boektopia gaat trendwatchen in de wereld van het boek
  Boektopia gaat trendwatchen in de wereld van het boek

  Wat zijn de heersende trends op het gebied van boeken? Wat zijn de boekonderwerpen van morgen? Trendwatchers Martine Koelemeijer en Donata van der Rassel brengen die voor uitgeverijen en andere geïnteresseerde partijen in kaart. Zij richtten daarvoor Boektopia op.

  22 september 2017
 • Afscheid Dries van Ingen (directeur Boom uitgevers Amsterdam)
  Afscheid Dries van Ingen (directeur Boom uitgevers Amsterdam)

  Dries van Ingen, ruim 20 jaar werkzaam als algemeen directeur bij Boom uitgevers Amsterdam en 30 jaar in het boekenvak, zwaait af. Uiteraard met een afscheid in stijl: een - druk bezocht - symposium in de Rode Hoed. En Boekblad Was Erbij.

  22 september 2017
 • Ambo|Anthos brengt uit het land gesmokkelde Noord-Koreaanse verhalenbundel
  Ambo|Anthos brengt uit het land gesmokkelde Noord-Koreaanse verhalenbundel

  Vrijdag 22 september verschijnt bij Ambo|Anthos de Noord-Koreaanse verhalenbundel De aanklacht, geschreven onder het pseudoniem Bandi. Het boek geeft een opmerkelijk inkijkje in een gesloten wereld.

  21 september 2017
 • Boektopia gaat trendwatchen in de wereld van het boek
  Boektopia gaat trendwatchen in de wereld van het boek

  Wat zijn de heersende trends op het gebied van boeken? Wat zijn de boekonderwerpen van morgen? Trendwatchers Martine Koelemeijer en Donata van der Rassel brengen die voor uitgeverijen en andere geïnteresseerde partijen in kaart. Zij richtten daarvoor Boektopia op.

  22 september 2017
 • Blogs Buddy Tegenbosch en Danielle Bakhuis over Literatour 2017
  Blogs Buddy Tegenbosch en Danielle Bakhuis over Literatour 2017

  Auteurs Buddy Tegenbosch en Danielle Bakhuis treden tijdens Literatour 2017 op op diverse scholen en bloggen daarover op Boekblad.nl. Zijn blog van gisteren heet Stroming, en gaat over sferen op scholen. Die van vandaag heet Lans, en gaat over bevlogen literatuurdocenten. Het blog van Danielle Bakhuis van vandaag heet 'De jongen die ons een nieuwe wereld liet zien'.

  22 september 2017
 • Tommy Wieringa en Herman Koch in de race voor een Hebban Award
  Tommy Wieringa en Herman Koch in de race voor een Hebban Award

  Herman Koch, Tommy Wieringa, Stefan Hertmans, Pierre Jarrawan, Nino Haratischwili en Jackie van Laren zijn de grootste kanshebbers op een Hebban Award, in de categorie ‘beste roman van het jaar’. 

  22 september 2017
 • Boekblad Was Erbij: Big Book Bonanza
  Boekblad Was Erbij: Big Book Bonanza

  De Big Book Bonanza streek neer in het Muziektheater aan het IJ. Van Ditmar Boekenimport organiseerde de middag om de boeken te presenteren waarop HarperCollins UK en US groots inzetten. 

  22 september 2017
 • Amazon-topman: ‘Promoot onbekende auteurs door lage e-boekprijzen’
  Amazon-topman: ‘Promoot onbekende auteurs door lage e-boekprijzen’

  David Naggar, topman bij Amazon Kindle, roept uitgevers op de prijzen van e-boeken drastisch te verlagen. Volgens Naggar zijn lage prijzen een goed middel om onbekende auteurs te promoten.

  6 september 2017
 • Pearson blijft ’s werelds grootste uitgeverij
  Pearson blijft ’s werelds grootste uitgeverij

  Van de vijftig grootste uitgeefconcerns ter wereld zag meer dan de helft vorig jaar de boekenomzet dalen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van een aantal internationale vakbladen. Het in zwaar weer verkerende Pearson blijft veruit de grootste.

  31 augustus 2017
 • Amazon opent weer nieuwe winkels en verfijnt concept
  Amazon opent weer nieuwe winkels en verfijnt concept

  Webwinkel Amazon blijft boekwinkels openen. Deze maand kwamen er weer drie bij, in totaal zijn het er nu elf. Het bedrijf schaaft het fysieke concept bij aan de hand van klantervaringen.

  30 augustus 2017
 • Censuur of niet: that’s the question
  Censuur of niet: that’s the question

  Cambridge University Press, de oudste uitgeverij ter wereld, doet toch niet mee aan het censureren van artikelen over China. De uitgeverij ging aanvankelijk overstag voor de wens van Chinese autoriteiten, maar kwam op dat besluit terug na protesten van academici.

  24 augustus 2017
 • Dé najaarstitel van… Anneke Bensmann (Bensmann & Blankstein)
  Dé najaarstitel van… Anneke Bensmann (Bensmann & Blankstein)

  Wat worden dé titels van het najaar? In deze rubriek vragen we boekverkopers naar de titel(s) waar zij dit najaar veel van verwachten. Anneke Bensmann van Bensmann & Blankstein in Rotterdam schept er plezier in om veelbelovende auteurs te promoten, die nog niet zijn doorgebroken bij het grote publiek.

  21 september 2017
 • Dé najaarstitel van… Jan van Hilten (Raadgreep & Berrevoets)
  Dé najaarstitel van… Jan van Hilten (Raadgreep & Berrevoets)

  Wat worden dé titels van het najaar? In deze rubriek vragen we boekverkopers naar de titel(s) waar zij dit najaar veel van verwachten. Jan van Hilten van Raadgreep & Berrevoets in Doetinchem kiest een boek van Boom Uitgevers dat zowel qua omvang, prijs als aanpak opmerkelijk is.

  14 september 2017
 • Dé najaarstitel van… Hedika Schipper (Het Logboek)
  Dé najaarstitel van… Hedika Schipper (Het Logboek)

  Wat worden dé titels van het najaar? In deze rubriek vragen we boekverkopers naar de titel(s) waar zij dit najaar veel van verwachten. Hedika Schipper van Het Logboek in Beilen zet in op een titel die haar verraste in de aanbieding van uitgeverij Conserve.

  31 augustus 2017
 • Dé najaarstitel van… Hanneke Koene (De Boekenwurm)
  Dé najaarstitel van… Hanneke Koene (De Boekenwurm)

  Wat worden dé titels van het najaar? In deze rubriek vragen we boekverkopers naar de titel(s) waar zij dit najaar veel van verwachten. Hanneke Koene van Kinderboekwinkel De Boekenwurm in Maastricht heeft één seconde nodig en zegt: ‘Keubeke’!

  24 augustus 2017
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Meindert Talma
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Meindert Talma

  Uitgeverij Passage was donderdag een van de organisatoren van een perspresentatie bij Perdu. De Groningse uitgeverij is zaterdag bij de Nieuwe Boeken Beurs van de VZU. Voor Passage-auteur Meindert Talma, die in Perdu optreedt, maakt het weinig uit of je in Amsterdam of in Groningen wordt uitgegeven. Zo ontdekte hij na een uitstapje bij Thomas Rap.

  22 september 2017
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Hans Tentije
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Hans Tentije

  Aan het rijtje Harry Mulisch, Annie M.G. Schmidt, Adriaan van Dis en tal van andere illustere auteurs is sinds deze week ook de naam van Hans Tentije toegevoegd. De 72-jarige dichter kreeg de Constantijn Huygens-prijs toegekend voor zijn gehele oeuvre. Zelf blijft hij er nuchter onder.

  15 september 2017
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Walter van den Berg
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Walter van den Berg

  Schuld van Walter van den Berg is een van de genomineerden voor de Dioraphte Literatour Prijs. In het voorjaar stond de roman die is verschenen bij Das Mag, al op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. De auteur legt de betekenis en het belang van beide prijzen naast elkaar.

  7 september 2017
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Margot Vanderstraeten
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Margot Vanderstraeten

  Mazzel tov van Margot Vanderstraeten is een van de weinige non-fictietitels op de longlist van de ECI Literatuurprijs. Het boek over haar jaren als werkstudente bij een Antwerpse orthodox-joodse familie is in Vlaanderen een bestseller. Ze hoopt dat het boek nu ook in Nederland meer aandacht krijgt. Haar uitgeverij Atlas Contact doet er alles aan.

  4 september 2017
 • Vertalers & het boekenvak: Martine Vosmaer
  Vertalers & het boekenvak: Martine Vosmaer

  Martine Vosmaer (1946) vertaalde samen met Karina van Santen het geschenkboek van de Spannende Boeken Weken, De vrouw in de blauwe mantel van Deon Meyer, uit het Afrikaans. De Afrikaanse taal lijkt op het Nederlands, maar daarin schuilt volgens de vertaler ook een gevaar.

  8 juni 2017
 • Vertalers & het boekenvak: Eline Jongsma
  Vertalers & het boekenvak: Eline Jongsma

  Eline Jongsma (1991) studeert als een van de weinige jonge vertalers Scandinavische talen. Zij kreeg vorig jaar een talentbeurs van het Letterenfonds. Onlangs vertaalde ze een toneelstuk van de Noor Fredrik Brattberg. Ook werkt ze aan de vertaling van een Zweedse verhalenbundel en een Noorse detective.

  1 juni 2017
 • Vertalers & het boekenvak: Karol Lesman
  Vertalers & het boekenvak: Karol Lesman

  Karol Lesman (1951), vertaler Pools, ontving in maart de prestigieuze Martinus Nijhoff Vertaalprijs. Volgende week spreekt hij op de laatste avond van de Vertalersgeluktournee over De laatste hand van Wieslaw Myśliwski, het boek waarmee hij is genomineerd voor de Europese Literatuurprijs.

  18 mei 2017
 • Vertalers & het boekenvak: Mariolein Sabarte Belacortu
  Vertalers & het boekenvak: Mariolein Sabarte Belacortu

  Mariolein Sabarte Belacortu (1944) waagde zich aan een vertaling van een van dé klassiekers uit haar taalgebied: Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez. Het boek verscheen deze week ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag.

  12 mei 2017
 • 1 miljoen boeken gedownload via DBNL
  1 miljoen boeken gedownload via DBNL

  Deze zomer is het miljoenste e-book gedownload van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) Op dit moment zijn er zo’n 3.200 e-books beschikbaar en de collectie neemt maandelijks in omvang toe. De miljoenste download was het boek De ondergang van Nederland. Land der naïeve dwazen (1990) van Mohamed Rasoel (pseudoniem).

  4 september 2017
 • Harry Potter: The Exhibition in Utrecht trekt 265.000 bezoekers
  Harry Potter: The Exhibition in Utrecht trekt 265.000 bezoekers

  265.000 fans hebben de tentoonstelling Harry Potter: The Exhibition in Utrecht bezocht. De tentoonstelling over het bekende personage van J.K. Rowling duurde van 11 februari tot 2 september 2017. Verschillende decors, kostuums en andere bijzonder materiaal uit de films werden op 1.400 vierkante meter tentoongesteld. In totaal hebben al meer dan 4 miljoen mensen de tentoonstelling gezien, die eerder in Boston, New York en Brussel te bewonderen was.

  4 september 2017
 • Eppo van Nispen (CPNB) vanavond in 'De Slimste Mens'
  Eppo van Nispen (CPNB) vanavond in 'De Slimste Mens'

  CPNB-directeur Eppo van Nispen is vrijdagavond een van de deelnemers van kennisquiz De Slimste Mens. Hij neemt het daarin op tegen muzikant Bob Fosko en schrijfster Christine Otten. Het wordt vanavond om 20.25 uur op NPO2 uitgezonden. Op de foto: presentator Philip Freriks (l) en Eppo van Nispen

  25 augustus 2017
 • IPA Prix Voltaire 2017 uitgereikt aan Turkse uitgevers Turhan Günay en Evrensel
  IPA Prix Voltaire 2017 uitgereikt aan Turkse uitgevers Turhan Günay en Evrensel

  Uitgever Turhan Günay en uitgeverij Evrensel, beide uit Turkije, zijn bekroond met de Prix Voltaire van het IPA (International Publishers Association) voor hun moed om de vrijheid van uitgeven te bewaren. Günay zit in het bestuur van de uitgeeftak Cumhuriyet Books en werd in november 2016 met tien collega's gearresteerd op basis van ongegronde verdenkingen van terrorisme. Afgelopen vrijdag werd hij vrijgelaten. De meertalige uitgeverij Evrensel moest ten onrechte zijn activiteiten staken omwille van geblokkeerde rekeningen en in beslag genomen activa.

  4 augustus 2017
 • Marijke Wempe nieuwe collectiespecialist bij Bibliotheek Gouda
  Marijke Wempe nieuwe collectiespecialist bij Bibliotheek Gouda

  Per 1 september is Marijke Wempe gestart bij de Bibliotheek Gouda als collectiespecialist. Ze verantwoordelijk voor de aanschaf en presentatie van de fysieke en digitale collectie, zowel voor volwassenen als jeugd. Ook krijgt zij een rol bij de culturele programmering en het versterken van het innovatieve karakter van de bibliotheek. Wempe was de afgelopen zes jaar werkzaam als acquirerend non-fictieredacteur bij uitgeverij Atlas Contact en begeleidde zij Nederlandse en buitenlandse auteurs. Daarvoor werkte zij bij de uitgeverijen Lebowski, de Vliegende Hollander, De Bezige Bij, Augustus en Atlas.

  15 september 2017
 • Marjolein van Ziel nieuwe salesmanager bij Good Cook
  Marjolein van Ziel nieuwe salesmanager bij Good Cook

  Per 1 oktober 2017 is Marjolein van Ziel aangesteld als salesmanager bij Good Cook. Marjolein is goed bekend binnen het boekenvak en is actief geweest als vertegenwoordiger bij Unieboek, Standaard Uitgeverij en Uitgeverij Overamstel. Bovendien heeft zij haar eigen agentschap in vertegenwoordiging gehad. De afgelopen jaren was ze werkzaam bij Broese Boekverkopers in Utrecht. Marjolein zal met groot enthousiasme het fonds van Good Cook aanbieden.

  14 september 2017
 • Simon Dikker Hupkes acquirerend redacteur non-fictie bij uitgeverij Atlas Contact
  Simon Dikker Hupkes acquirerend redacteur non-fictie bij uitgeverij Atlas Contact

  Simon Dikker Hupkes (1986) treedt op 1 november 2017 in dienst als acquirerend redacteur non-fictie bij uitgeverij Atlas Contact. Hij volgt Marijke Wempe op. Hiervoor was Dikker Hupkes acquirerend redacteur non-fictie bij uitgeverij Ambo|Anthos, en voordien coördinator digitale uitgaven bij De Bezige Bij. Dikker Hupkes studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Universiteit van Northern Iowa in de Verenigde Staten. Hij behaalde een MA Book and Digital Media Studies aan de Universiteit van Leiden.

  14 september 2017
 • Doris Zevenbergen naar Meulenhoff Boekerij
  Doris Zevenbergen naar Meulenhoff Boekerij

  Per 1 september jl. is Doris Zevenbergen werkzaam als publiciteitsmedewerker bij uitgeverij Meulenhoff Boekerij. Doris heeft Italiaanse taal en cultuur gestudeerd en de Master Redacteur/editor afgerond, beide aan de UvA. Eerder was zij werkzaam bij uitgeverij Prometheus en uitgeverij Unieboek | Het Spectrum.

  13 september 2017