• CB legt uit: hoe wordt de dienstverlening beter
  CB legt uit: hoe wordt de dienstverlening beter

  'We hebben als CB niet de beste weken achter ons'. Dat schrijven algemeen directeur Linda van Zomeren en commercieel directeur Mathijs Suidman vandaag aan hun klanten. Ze beloven beterschap en leggen uit hoe CB dat wil realiseren.

  25 november 2022
 • 'Java' Food and Friends Kookboek van het Jaar 2022
  'Java' Food and Friends Kookboek van het Jaar 2022

  'Java' van Maureen Tan (Carrera Culinair) is gekozen tot het Kookboek van het jaar van het culi-platform Food and Friends. 'Eten met Nick' van Nick Toet (Carrera Culinair) won de publieksprijs.

  16 november 2022
 • Anjet Daanje wint Boekenbon Literatuurprijs
  Anjet Daanje wint Boekenbon Literatuurprijs

  Anjet Daanje heeft de Boekenbon Literatuurprijs gewonnen voor haar roman 'Het lied van ooievaar en dromedaris' (uitgeverij Passage).

  10 november 2022
 • Guy Verhofstadt: 'Een open samenleving kan niet zonder kunst'
  Guy Verhofstadt: 'Een open samenleving kan niet zonder kunst'

  'Het is de taak van kunstenaars, dichters en schrijvers als lichtbakens te fungeren, die aangeven wanneer de politiek afwijkt van het moreel kompas.' Dat zei Guy Verhofstadt vanavond in het eerste Boekenbon Betoog.

  10 november 2022
 • 'Geef werknemers uitgeverij koopkrachtcompensatie'
  'Geef werknemers uitgeverij koopkrachtcompensatie'

  Vakbonden en werkgevers praten vanmiddag over koopkrachtcompensatie voor iedereen die valt onder de CAO voor het uitgeverijbedrijf. De NVJ is een petitie gestart om iedereen 750 euro te geven.

  24 november 2022
 • Beurs van Bijzondere Uitgevers weer als vanouds
  Beurs van Bijzondere Uitgevers weer als vanouds

  Na twee coronajaren waarin de Beurs van Bijzondere Uitgevers of helemaal werd afgeblazen (2020) of in een aangepaste vorm werd georganiseerd (2021) is de beurs komende zondag weer in de oude opzet terug in Paradiso.

  23 november 2022
 • Jurgen Maas opent Gutmensch pop-upstore
  Jurgen Maas opent Gutmensch pop-upstore

  Uitgeverij Jurgen Maas opent dit weekend in Amsterdam een pop-upstore exclusief gewijd aan de Gutmensch Scheurkalender. De derde editie van de kalender zal ook de laatste zijn.

  23 november 2022
 • Wiet de Bruijn interim-directeur WPG Uitgevers
  Wiet de Bruijn interim-directeur WPG Uitgevers

  Wiet de Bruijn is vanaf 4 januari 2023 interim-directeur van WPG. De Raad van Commissarissen heeft hem vandag benoemd.

  18 november 2022
 • Black Friday als podium
  Black Friday als podium

  Het fenomeen Black Friday lijkt de laatste jaren aan populariteit in te boeten en ook in de boekenbranche loopt men sinds enige tijd niet meer zo warm voor het koopjesfestijn. Toch zijn er nog wel enkele partijen, zoals uitgeverij Luitingh-Sijthoff en Audax, die dezer dagen met acties komen. Wat levert het hun op?

  25 november 2022
 • Eric Herni: ‘CB heeft gewonnen. Boekwinkels en uitgeverijen niet.’
  Eric Herni: ‘CB heeft gewonnen. Boekwinkels en uitgeverijen niet.’

  Eric Herni van The Read Shop Almere-Haven beschrijft in zijn nieuwe column hoe hij andermaal te maken krijgt met CB-bestellingen die niet bezorgd worden en de onmogelijkheid om het probleem bij het CB te adresseren.

  17 november 2022
 • CPNB: dit jaar geen NS Publieksprijs [Geüpdatet]
  CPNB: dit jaar geen NS Publieksprijs [Geüpdatet]

  De CPNB reikt dit jaar geen NS Publieksprijs uit nadat – ook invoering van extra verificatie – het stemproces 'op grote schaal is gemanipuleerd'. Het is onmogelijk geworden om een eerlijke uitkomst te garanderen. UPDATE: met nadere uitleg en reacties.

  26 oktober 2022
 • CPNB over NS Publieksprijs: 'Nooit eerder onregelmatigheden op deze schaal'
  CPNB over NS Publieksprijs: 'Nooit eerder onregelmatigheden op deze schaal'

  'Nooit eerder zijn er op deze grote schaal grote onregelmatigheden gezien.' Dat verklaart de CPNB naar aanleiding van het tijdelijk stilzetten van de stemming voor de NS Publieksprijs. Desalniettemin houdt de organisatie 'vooralsnog' vast aan de vrije keuze.

  24 oktober 2022
 • Geven uitgevers écht niet om audio?
  Geven uitgevers écht niet om audio?

  De nominatie van Audiyence – het white label audioplatform van Icontact – voor de FutureBook Award werd niet verzilverd. Maar het bijwonen van de bijbehorende conferentie maakte veel goed.

  24 november 2022
 • Interactieve luisterkaarten ‘Besties’ gelanceerd
  Interactieve luisterkaarten ‘Besties’ gelanceerd

  Vorige week is in het Amsterdamse hotel Arena 'Mijn Besties' gelanceerd, een nieuwe manier om kinderen zelfstandig naar verhalen te laten luisteren door een combinatie van zogeheten luisterkaarten en een app.

  21 november 2022
 • Kobo: dit jaar 16,5% groei in Nederland
  Kobo: dit jaar 16,5% groei in Nederland

  Het aantal gebruikers van Kobo in Nederland groeide dit jaar met 16,5%. Bij elkaar werd er ook 8.500 jaar meer digitaal gelezen en geluisterd. Het aantal titels binnen abonnementsdienst Kobo Plus steeg tot boven 1 miljoen.

  17 november 2022
 • Nieuwe ‘Artificial Intelligence boekenhulp’: Dewey
  Nieuwe ‘Artificial Intelligence boekenhulp’: Dewey

  Onlangs is een nieuwe aanbevelingsdienst voor boeken gelanceerd, gebaseerd op kunstmatige intelligentie: Dewey. De app werkt samen met Libris Blz.

  11 november 2022
 • Max Nieuwdorp naar Simon & Schuster
  Max Nieuwdorp naar Simon & Schuster

  Simon & Schuster heeft na een veiling de Engelstalige wereldrechten gekocht van 'Wij zijn onze hormonen' van Max Nieuwdorp. De Bezige Bij had eerder al de Duitse en Poolse vertaalrechten verkocht.

  8 november 2022
 • Unieboek|Het Spectrum brengt Booker Prize-winnaar
  Unieboek|Het Spectrum brengt Booker Prize-winnaar

  Unieboek|Het Spectrum heeft de vertaalrechten gekocht van 'The Seven Moons of Maali Almeida' van Shehan Karunatilaka, dat eerder deze maand de Booker Prize won.

  31 oktober 2022
 • Hollands Diep publiceert autobiografie prins Harry
  Hollands Diep publiceert autobiografie prins Harry

  Hollands Diep publiceert de autobiografie van de Britse prins Harry. 'Reserve (of 'Spare', in de oorspronkelijke taal) verschijnt wereldwijd na enig uitstel in zestien talen tegelijk op 10 januari 2023.

  27 oktober 2022
 • Rechtenhandelaren kijken terug op zeer geslaagde Buchmesse
  Rechtenhandelaren kijken terug op zeer geslaagde Buchmesse

  Literaire agenten, foreign rights medewerkers en fondsen – iedereen kijkt terug op een zeer geslaagde editie van de Frankfurter Buchmesse. De rechtenhandel bloeit.

  26 oktober 2022
 • GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)
  GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)

  Lannoo is de nieuwe eigenaar van Park Uitgevers (voorheen Nieuw Amsterdam), zo maakte het concern maandag bekend. De uitgeverij beschouwt groeien als cruciaal in de veranderende marktomstandigheden, vertelt directievoorzitter Yrja Danner van LannooMeulenhoff.

  17 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)
  GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)

  Nu de lobby om in ieder geval loketten bij boekhandels toe te staan op een stevige Haagse blokkade is gestuit, is het volgens boekhandelaar Fabian Paagman tijd voor een andere aanpak.

  10 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)
  GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)

  Daphne de Heer, lange tijd het gezicht van de SLAA, begon deze week als uitgever bij Lebowski. Zij vult daarmee het gat dat het onverwachte vertrek van uitgever Oscar van Gelderen en de overstap van redacteur Jasper Henderson achterlaten. 'Ik ben inderdaad niet de eerste aan wie je denkt.'

  20 december 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)
  GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)

  George Smit is Area Sales Manager bij uitgeverij Penguin Random House Nederland. Hij begon zijn loopbaan 45 jaar geleden bij importeur Nilsson & Lamm, waarvan het Penguin-fonds een apart onderdeel vormde, en is Penguin altijd trouw gebleven.

  13 december 2020
 • Warna Oosterbaan wint Sociologische Bril 2021
  Warna Oosterbaan wint Sociologische Bril 2021

  De Sociologische Bril 2021, de prijs voor het beste sociologische publieksboek, is toegekend aan Warna Oosterbaan voor Het leven van dingen, zo werd afgelopen vrijdag bekendgemaakt tijdens de Nacht van de Sociologie. De jury noemt Het leven van dingen een verrassend en verfrissend boek dat een blinde vlek van de sociologie blootlegt: de wetenschap heeft vooral oog voor mensen en amper voor dingen. 'Terwijl mensen dingen maken en dingen ook juist ons als mensen maken', aldus juryvoorzitter Mark van Ostaijen. De jury roemt Oosterbaans boek omdat het ogenschijnlijk eenvoudige materie weet te koppelen aan fundamentele sociologische discussies. 'In een aanstekelijke en essayistische stijl, als toegankelijke hommage aan Bruno Latour, neemt Oosterbaan je mee op zijn fascinatie voor dingen, waarom we dingen bewaren, wat het betekent om op te ruimen en schoon te maken en hoe dingen ons verbinden met onszelf en met elkaar.' Warna Oosterbaan is socioloog en journalist voor onder meer NRC Handelsblad. Het leven van dingen verscheen vorig jaar bij uitgeverij Atlas Contact. De Sociologische Bril is in het leven geroepen om de publiekssociologie te stimuleren in het Nederlands taalgebied en bestaat uit een kunstwerk en een cheque van 2500 euro. De prijs ging vorig jaar naar Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Çankaya. Op de shortlist stonden dit jaar verder Gedeelde angsten van Rudi Laermans, Wie, wat, woke van Walter Weyns, Waar blijft mijn tijd van Tanja van der Lippe en Werk is geen oplossing van Marguerite van den Berg.

  28 november 2022
 • Tilburgse Ereprent voor boekhandel Gianotten Mutsaers
  Tilburgse Ereprent voor boekhandel Gianotten Mutsaers

  Boekhandel Gianotten Mutsaers heeft tijdens de feestelijk heropening van de Emmapassage uit handen van wethouder Grashoff de Tilburgse Ereprent ontvangen vanwege het 75-jarig bestaan van de boekhandel. Gianotten Mutsaers ging als eerste winkel open in de vernieuwde Emmapassage. Twee zoons van drukker/uitgever Hendricus Gianotten namen in 1947 Boek- en Kunsthandel Triborgh op de Heuvel over. Hieruit ontstond Boekhandel Gianotten. Tot 1991 was Gianotten onderdeel van Wolters Kluwer en daarna van de Boekhandels Groep Nederland. Vervolgens heette de boekhandel Selexyz Gianotten. In 2014 namen Marlous en Ruud Mutsaers de boekhandel over. De Tilburgse Ereprent is een onderscheiding die wordt gegeven aan bedrijven en organisaties die een jubileum kennen van 50 jaar of 25 jaar daarbovenop.

  24 november 2022
 • Ingrid van Engelshoven juryvoorzitter Boekenbon Literatuurprijs 2023
  Ingrid van Engelshoven juryvoorzitter Boekenbon Literatuurprijs 2023

  De jury van de Boekenbon Literatuurprijs zal komend jaar worden voorgezeten door Ingrid van Engelshoven. Van Engelshoven was minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Rutte III. Eerder was zij lid van de Tweede Kamer en wethouder en locoburgemeester van Den Haag. Naast Van Engelshoven zijn ook Gerben de Bruijn (eigenaar boekhandel PostScriptum, Schiedam), Hind Fraihi (journalist voor Apache en columnist voor De Tijd) en Joyce Roodnat (columnist, journalist en literair recensent voor NRC) tot de jury toegetreden, in aanvulling op de zittende leden Jeroen Dera (universitair docent Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen), Wim Oosterlinck (radiopresentator en host van boekenpodcast ‘drie boeken’) en Miriam Piters (conrector Montessori Lyceum Rotterdam en recensent voor Tzum en Athenaeum). Op 7 september 2023 zal de longlist van de Boekenbon Literatuurlijst bekendgemaakt worden, op 28 september de shortlist en op 9 november vindt de uitreiking van de prijs plaats.

  24 november 2022
 • Schoolbibliotheekcompensatie: 70% auteurs, 30% uitgevers
  Schoolbibliotheekcompensatie: 70% auteurs, 30% uitgevers

  Auteurs krijgen 70% van de zes miljoen euro die het ministerie van OCW ter beschikking heeft gesteld als compensatie van het mislopen van leenrechtvergoedingen voor uitleningen via de Bibliotheek op School (dBos). Uitgevers krijgen de resterende 30%. Dat zijn beide partijen overeengekomen in een nadere uitwerking van het akkoord dat in juli is gesloten. Lees daarover hier. Op de foto: alle betrokkenen na succesvol afronding van de gesprekken.

  24 november 2022
 • Lisanne van der Waal start als Productmanager Digital bij Meulenhoff Boekerij
  Lisanne van der Waal start als Productmanager Digital bij Meulenhoff Boekerij

  Bij Meulenhoff Boekerij zal per 1 december Lisanne van der Waal in dienst treden als Productmanager Digital. Van der Waal was de afgelopen 13 jaar werkzaam bij Albert Heijn als teamleider op de afdeling verkoopafhandeling/verkoopklaar en als Assistent Categorie Manager.  Ze heeft haar bachelor Management, Economie en Recht behaald aan de Chr. Hogeschool Ede.

  24 november 2022
 • Alice De Ceuster-Wubbels start als Manager PR & Publiciteit bij HarperCollins Holland
  Alice De Ceuster-Wubbels start als Manager PR & Publiciteit bij HarperCollins Holland

  Met ingang van 5 december gaat Alice De Ceuster-Wubbels aan de slag als Manager PR & Publiciteit bij HarperCollins Holland. De Ceuster-Wubbels was tot eind oktober manager Publiciteit & Marketing bij Park Uitgevers. Daarvoor was ze actief op het gebied van promotie en publiciteit bij New Book Collective en De Bezige Bij.  

  24 november 2022
 • Stefanie Klerks wordt bureauredacteur bij Waanders Uitgevers
  Stefanie Klerks wordt bureauredacteur bij Waanders Uitgevers

  Met ingang van november is Stefanie Klerks bij Waanders Uitgevers in dienst getreden als bureauredacteur. Klerks was vanaf 2015 vooral werkzaam als redacteur/researcher voor verschillende televisieprogramma's, waaronder Ik vertrek en Denkend aan Holland.

  18 november 2022
 • Marieke Cambeen start als Managing Director bij Springer Media
  Marieke Cambeen start als Managing Director bij Springer Media

  Na zeven jaar als Managing Director te hebben gewerkt bij Bohn Stafleu van Loghum start Marieke Cambeen in januari als Managing Director bij de Springer Nature Group. Cambeen werkte eerder bijna 17 jaar bij Sdu.

  17 november 2022