• Verhalen in games stimuleren jongeren om te lezen
  Verhalen in games stimuleren jongeren om te lezen

  Readification stimuleert jongeren om meer te lezen. Die conclusie trekt Stichting Lezen uit de pilot met verhalen in de game Assasin's Creed Valhalla. De verhalen zijn 75.000 keer gedownload, ruim 90% van de lezers was positief.

  24 september 2021
 • Ef & Ef Media bestaat tien jaar
  Ef & Ef Media bestaat tien jaar

  Tien jaar geleden namen Ronald Rhebergen en Paul Impens de sinds de jaren zeventig actieve commissionair Ef & Ef in boeken over, waarna ze ‘Media’ vastplakten aan de naam. Het jubileum wordt gepast gevierd, met een cadeau voor boekverkopers.

  22 september 2021
 • Nieuwe blogs: over het boekenweekgeschenk en over postzegels
  Nieuwe blogs: over het boekenweekgeschenk en over postzegels

  Jurist Hans Bousie hoorde een radiointerview met Ilja Leonard Pfeijffer over zijn aanstaande boekenweekgeschenk. Pfeijffer houdt daarvoor het boekenweekthema 'Eerste liefde' aan – of toch niet? Twee vaste klanten van boekverkoper Eric Herni, oudere dames, waren samen vooral op zoek naar gezelligheid. Gezellige postzegels en gezellige boeken. De adviezen van Eric hielpen hen verder.

  20 september 2021
 • Prijzenregen: o.a. Storytel Award voor Kluun
  Prijzenregen: o.a. Storytel Award voor Kluun

  Afgelopen weekend is er een aantal prijzen uitgereikt. Kluun, Carly Wijs en Corine Hartman wonnen een Storytel Award 2021 voor respectievelijk beste luisterboek, beste inspreker en beste Storytel Original. Jean-Claude van Rijckeghem is de winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs 2021. De Film en Literatuur Award is toegekend aan 'Persian Lessons' van regisseur Vadim Perelman.  

  20 september 2021
 • Karakter Uitgevers staakt uitgeefactiviteiten
  Karakter Uitgevers staakt uitgeefactiviteiten

  Karakter Uitgevers beëindigt aan het einde van dit jaar de uitgeefactiviteiten als zelfstandige uitgeverij. Een groot deel van het fonds wordt per 15 september overgenomen door Xander Uitgevers. De rest blijft Karakter wel exploiteren.

  24 september 2021
 • Feelgood-tiendaagse van Luitingh-Sijthoff moet genre versterken
  Feelgood-tiendaagse van Luitingh-Sijthoff moet genre versterken

  Gisteren is de Zin in Feelgood-tiendaagse van uitgeverij Luitingh-Sijthoff van start gegaan. De campagne moet meer aandacht genereren voor het feelgood-genre. ‘We willen er echt een feestje van maken voor het genre, voor de auteurs én voor de consument’.  

  21 september 2021
 • Uitgeverij Müller staat voor lastige beslissing
  Uitgeverij Müller staat voor lastige beslissing

  De uitgeverij die Hagenaar Peter Müller in 2015 als eenpitter oprichtte kwam in de problemen door tegenvallende verkoopcijfers van de meest recente titel. Müller moet nu beslissen of hij doorgaat.

  20 september 2021
 • 'Broese Bruist' wordt 'BoekenLive vanuit Libris Voorhoeve'
  'Broese Bruist' wordt 'BoekenLive vanuit Libris Voorhoeve'

  VBK organiseert een tweede seizoen van haar interactieve boekenevent. Niet meer in Broese (Utrecht), maar in Libris Voorhoeve (Hilversum). De eerste aflevering is op 30 september.

  17 september 2021
 • Boekenweekauteurs 2022: Pfeijffer en Rijneveld
  Boekenweekauteurs 2022: Pfeijffer en Rijneveld

  Ilja Leonard Pfeijffer schrijft het Boekenweekgeschenk van volgend jaar, Marieke Lucas Rijneveld het Boekenweekessay. Thema van de week, die plaats vindt van 5 t/m 13 maart, is 'Eerste liefde'.

  16 september 2021
 • Dit najaar nieuw boekenevenement in Antwerpen
  Dit najaar nieuw boekenevenement in Antwerpen

  In congrescentrum Antwerp Expo, voorheen de thuishaven van de ter ziele gegane Boekenbeurs, zal dit najaar een nieuw boekenevenement worden georganiseerd. ‘LEES! Het Boekenfestival’ lijkt te gaan concurreren met de alternatieve Boekenbeurs in Kortrijk die eerder dit jaar werd aangekondigd door zeven Vlaamse uitgevers.

  25 augustus 2021
 • Eerste Writer in Residence van Letterenfonds sinds corona
  Eerste Writer in Residence van Letterenfonds sinds corona

  Jen Beagin, de Amerikaanse auteur van 'Stofzuigen in het donker' (Atlas Contact), is deze maand de eerste auteur die de schrijversresidentie van het Nederlands Letterenfonds in Amsterdam betrekt. Het Letterenfonds is verheugd het Writer in Residence-programma weer op te kunnen pakken, nadat het een kleine anderhalf jaar stillag vanwege de corona-pandemie.

  24 augustus 2021
 • CPNB zet nieuwe strategie door: ‘Een jaar vol poëzie’
  CPNB zet nieuwe strategie door: ‘Een jaar vol poëzie’

  Vorig jaar stopte de CPNB met het maken van het Poëzieweekgeschenk, omdat daarmee vooral mensen werden bereikt die al poëzie lazen en kochten. Integratie van poëzie in andere campagnes werpt zijn vruchten af, vandaar dat is besloten op die weg door te gaan. Ingmar Heytze schreef een gedicht bij de campagne 'Zomerlezen'.

  16 augustus 2021
 • Storytel lanceert eigen e-reader
  Storytel lanceert eigen e-reader

  Boekenstreamingdienst Storytel lanceerde deze week een eigen e-reader. Met het apparaat kunnen abonnees van Storytel zowel boeken luisteren als e-boeken lezen, en daar tussen switchen. 

  16 juli 2021
 • Luisterrijk viert vijftienjarig bestaan met actiemaand
  Luisterrijk viert vijftienjarig bestaan met actiemaand

  Online audioboekenwinkel Luisterrijk viert het vijftienjarig bestaan met een maand vol kortingsacties voor de luisteraars. Het bedrijf doet het nog steeds goed.

  6 juli 2021
 • Jaarverslag KB: 2020 goed jaar voor de online Bibliotheek
  Jaarverslag KB: 2020 goed jaar voor de online Bibliotheek

  Vandaag verscheen het jaarverslag over 2020 van de KB, waaruit duidelijk wordt dat coronajaar 2020 goed was voor het online lezen. Door alle lockdowns, beperkingen en thuiszitten werden er in de online Bibliotheek, de speciaal voor lockdowntijden opgestelde app ThuisBieb en de app VakantieBieb 30 tot 50 procent meer boeken geleend dan het jaar ervoor. 

  30 juni 2021
 • Spotify gaat luisterboeken aanbieden van Storytel
  Spotify gaat luisterboeken aanbieden van Storytel

  Spotify wordt later dit jaar een platform voor Storytel. De stap past binnen de strategie van de muziekstreamingdienst om betaalde diensten toe te voegen.

  21 mei 2021
 • Eerste Writer in Residence van Letterenfonds sinds corona
  Eerste Writer in Residence van Letterenfonds sinds corona

  Jen Beagin, de Amerikaanse auteur van 'Stofzuigen in het donker' (Atlas Contact), is deze maand de eerste auteur die de schrijversresidentie van het Nederlands Letterenfonds in Amsterdam betrekt. Het Letterenfonds is verheugd het Writer in Residence-programma weer op te kunnen pakken, nadat het een kleine anderhalf jaar stillag vanwege de corona-pandemie.

  24 augustus 2021
 • Hogere prijzen voor boeken uit VK blijvertje
  Hogere prijzen voor boeken uit VK blijvertje

  Sinds de Brexit zijn de vervoerstarieven voor boeken die uit het Verenigd Koninkrijk moeten komen gestegen, terwijl accuratesse en snelheid daalden. Nederlandse boekhandelaren merken daardoor nog steeds de gevolgen van de Britse afscheiding.

  6 juli 2021
 • Kinderboekenuitgevers laten digitaal Bologna links liggen
  Kinderboekenuitgevers laten digitaal Bologna links liggen

  Deze week vond voor de tweede keer op rij de digitale kinderboekenbeurs in Bologna plaats. Uitgeverijen hebben daar niet op zitten wachten, de meeste deals werden al in het voorjaar gesloten.

  21 juni 2021
 • Bod op Boekenbeurs geweigerd
  Bod op Boekenbeurs geweigerd

  De Vlaamse rechter heeft het bod op de Boekenbeurs afgedaan als onvoldoende. De raad van bestuur van Boek.be beslist nog deze maand of de overkoepelden brancheorganisatie, die de Boekenbeurs organiseerde, wordt opgeheven.

  18 juni 2021
 • Vertaalrechten Boekenweekgeschenk van Hanna Bervoets verkocht aan zeven landen
  Vertaalrechten Boekenweekgeschenk van Hanna Bervoets verkocht aan zeven landen

  De afgelopen weken werden de vertaalrechten van het Boekenweekgeschenk 'Wat wij zagen' van Hanna Bervoets al voor verschijning verkocht aan zeven landen, waaronder Amerika, zo meldt uitgeverij Pluim.

  31 mei 2021
 • Sebes & Bisseling kondigt opnamestop manuscripten af
  Sebes & Bisseling kondigt opnamestop manuscripten af

  Zelfs het niet doorgaan van de LBF kan de goede resultaten bij Sebes & Bisseling niet dempen, sterker nog: sinds het uitbreken van de pandemie gaat het alleen maar crescendo. Het literair agentschap kondigt wegens de niet aflatende stroom ongevraagde manuscripten een opnamestop af. Ook het literair agentschap van Marianne Schönbach meldt prima resultaten.

  15 april 2021
 • Hollands Diep koopt verslavingsmemoires Hunter Biden
  Hollands Diep koopt verslavingsmemoires Hunter Biden

  Hollands Diep publiceert op 6 april de verslavingsmemoires van Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president. 'Al het moois' verschijnt tegelijk in de hele wereld.

  4 februari 2021
 • Meulenhoff verkrijgt vertaalrechten poëzie Amanda Gorman
  Meulenhoff verkrijgt vertaalrechten poëzie Amanda Gorman

  Na een verhitte veiling tussen acht uitgeverijen heeft uitgeverij Meulenhoff de vertaalrechten verworven van 'The Hill We Climb', het gedicht dat de 22-jarige dichter Amanda Gorman in januari voordroeg bij de inauguratie van Amerikaanse president Joe Biden, en van haar debuutbundel. Deze twee titels én Gormans debuutprentenboek krijgen in de VS elk een oplage van een miljoen exemplaren. 

  4 februari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)
  GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)

  Lannoo is de nieuwe eigenaar van Park Uitgevers (voorheen Nieuw Amsterdam), zo maakte het concern maandag bekend. De uitgeverij beschouwt groeien als cruciaal in de veranderende marktomstandigheden, vertelt directievoorzitter Yrja Danner van LannooMeulenhoff.

  17 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)
  GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)

  Nu de lobby om in ieder geval loketten bij boekhandels toe te staan op een stevige Haagse blokkade is gestuit, is het volgens boekhandelaar Fabian Paagman tijd voor een andere aanpak.

  10 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)
  GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)

  Daphne de Heer, lange tijd het gezicht van de SLAA, begon deze week als uitgever bij Lebowski. Zij vult daarmee het gat dat het onverwachte vertrek van uitgever Oscar van Gelderen en de overstap van redacteur Jasper Henderson achterlaten. 'Ik ben inderdaad niet de eerste aan wie je denkt.'

  20 december 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)
  GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)

  George Smit is Area Sales Manager bij uitgeverij Penguin Random House Nederland. Hij begon zijn loopbaan 45 jaar geleden bij importeur Nilsson & Lamm, waarvan het Penguin-fonds een apart onderdeel vormde, en is Penguin altijd trouw gebleven.

  13 december 2020
 • De Manuscriptenbank wil één oplossing bieden voor twee problemen
  De Manuscriptenbank wil één oplossing bieden voor twee problemen

  Onder de noemer De Manuscriptenbank is Han Peeters, schrijver èn uitgever, een website gestart die schrijvers die hun manuscript niet beoordeeld zien worden en uitgevers die geschikte manuscripten zoeken, in contact moet brengen.

  26 augustus 2021
 • Herman Brusselmans heeft de Nederlandstalige literatuur in het vizier
  Herman Brusselmans heeft de Nederlandstalige literatuur in het vizier

  In zijn nieuwe boek ‘Geschiedenis van de moderne literatuur’, verschenen bij uitgeverij Prometheus, behandelt de Vlaamse schrijver Herman Brusselmans onze letteren van binnenuit.

  23 augustus 2021
 • Uitgeverij Prometheus blij met steun Amsterdam voor Lale Gül
  Uitgeverij Prometheus blij met steun Amsterdam voor Lale Gül

  Amsterdam staat pal voor de bedreigde auteur Lale Gül. Dat zei burgemeester Halsema gisteren in de gemeenteraad. Güls succesvolle, bij Prometheus verschenen debuutroman 'Ik ga leven' vertegenwoordigt volgens haar uitgever Mai Spijkers het geluid van een nieuwe generatie.

  11 maart 2021
 • 1 miljoen euro verdeeld onder schrijvers, vertalers en illustratoren
  1 miljoen euro verdeeld onder schrijvers, vertalers en illustratoren

  Het Nederlands Letterenfonds heeft inmiddels 1 miljoen euro verdeeld als tijdelijke steunmaatregel voor schrijvers, vertalers, graphic novelists en illustratoren. Hiermee zijn 400 makers ondersteund. Volgend jaar zal een nieuw pakket steunmaatregelen in werking treden. De extra ondersteuning is mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW.

  8 december 2020
 • Netflix koopt rechten op verhalen Roald Dahl
  Netflix koopt rechten op verhalen Roald Dahl

  Streamingdienst Netflix heeft de rechten gekocht van de verhalen van schrijver Roald Dahl. Het gaat feitelijk om een bedrijfsovername, van de hele Roald Dahl Story Company, het bedrijf dat de rechten bezit op alle verhalen en personages van Dahl. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt. Drie jaar geleden kocht de streamingdienst al rechten om zestien verhalen van Dahl te mogen maken, voor een bedrag van naar verluidt tussen de 500 miljoen en een miljard dollar. Op dit moment werkt Netflix onder meer aan een serie gebaseerd op Sjakie en de Chocoladefabriek en aan een musical van Matilda. Behalve voor films en series heeft Netflix ook plannen voor games en theaterstukken op basis van Dahls personages.  

  23 september 2021
 • Christian Kracht op shortlist Deutschen Buchpreis
  Christian Kracht op shortlist Deutschen Buchpreis

  Christian Kracht staat op de shortlist van de Deutschen Buchpreis. Het was de enige roman op de longlist van twintig titels waarvan al bekend is dat er een Nederlandse vertaling komt – en wel bij de Arbeiderspers. Dit is de gehele lijst die de jury vanochtend onthulde: Norbert Gstrein: Der zweite Jakob (Hanser)Monika Helfer: Vati (Hanser)Christian Kracht: Eurotrash (Kiepenheuer & Witsch)Thomas Kunst: Zandschower Klinken (Suhrkamp)Mithu Sanyal: Identitti (Hanser)Antje Rávik Strubel: Blaue Frau (S. Fischer)

  21 september 2021
 • Inboedel Antwerpse Boekenbeurs wordt geveild
  Inboedel Antwerpse Boekenbeurs wordt geveild

  De inboedel van de faillliete Antwerpse boekenbeurs komt vanaf vandaag onder de hamer bij het online veilinghuis Hammertime. Er zijn drie loten. In het eerste lot zitten alle 440 boekenrekken waarmee de beurs altijd werd opgebouwd. Steven Teughels van HammerTime spreekt in het Nieuwsblad de hoop uit dat organisatoren van vervangers van de gewezen beurs interesse zullen hebben. 'In september komt er een boekenfestival in de Expo, maar ook andere steden hadden interesse om iets soortgelijks te organiseren. Dan is zo’n inboedel heel interessant. Er kan worden geboden vanaf 500 euro.' In het tweede lot zit alle IT, waaronder vijf laptops, een stuk of zeven tablets, een drankenautomaat en nog heel wat kantoormateriaal. Het derde lot bestaat uit zestien pallets promomateriaal. 'Dat is uit nostalgisch oogpunt interessant en alle draagtassen en dergelijken zijn natuurlijk ook nog perfect bruikbaar.' Bieden op de drie loten kan alleen online en nog tot 5 oktober 2021 op de website van Hammertime.

  21 september 2021
 • Tekenfilmfiguur Ellie de olifant krijgt boekenreeks bij Kluitman
  Tekenfilmfiguur Ellie de olifant krijgt boekenreeks bij Kluitman

  Ellen Langendam van ontwerp- en productiebedrijf Art Wise heeft een boekcontract voor haar succesvolle character Ellie de Olifant (2+) getekend bij uitgeverij Kluitman. Het eerste boek – een kijk- en zoekboek – zal in het voorjaar van 2022 verschijnen. Het contract is mede tot stand gekomen door bemiddeling van haar Licentie Agent License Connection (Daphne Kellerman). ‘Ellie de Olifant’ wordt sinds maart 2020 elke dag uitgezonden op NPO Zappelin. De 180 geanimeerde gifs van Ellie de Olifant zijn erg populair en het aantal kijkers groeit enorm. Sinds de start, begin dit jaar, staat na negen maanden de teller al op meer dan 30 miljoen views online. Ook vanuit het buitenland is er al veel interesse getoond voor dit populaire character.

  20 september 2021
 • Bertram Koeleman stapt over van De Vries van Stockum naar Broese
  Bertram Koeleman stapt over van De Vries van Stockum naar Broese

  Na Daan van der Valk verlaat ook Bertram Koeleman de Haarlemse boekhandel De Vries Van Stockum. Koeleman stapt over van deze boekhandel, waar hij 19 jaar lang werkte, naar Broese Boekverkopers in Utrecht. Daar gaat hij parttime aan de slag. Bertram Koeleman studeerde Engels aan de VU, en begon in 2003 bij toen nog boekhandel H. de Vries. Naast boekverkoper is Koeleman ook auteur bij uitgeverij Atlas Contact; van hem verschenen onder meer De huisvriend (2013), Het wikkelhart (2018) en meest recent verhalenbundel Het dreigbed (2020). 

  21 september 2021
 • Julia Steiner is de nieuwe redactieassistent bij HarperCollins
  Julia Steiner is de nieuwe redactieassistent bij HarperCollins

  Per 1 september is Julia Steiner in dienst getreden bij uitgeverij HarperCollins Holland als redactieassistent. Julia studeerde Nederlandse literatuur in Amsterdam en werkte tijdens en na haar studie als boekverkoper bij boekhandel Los in Bussum. Na stages bij De Bezige Bij en Gottmer werkte ze de afgelopen twee jaar als redactieassistent Lifestyle bij laatstgenoemde uitgeverij.

  10 september 2021
 • Margaret Versteden-Van Duijn directeur Bol.com
  Margaret Versteden-Van Duijn directeur Bol.com

  Margaret Versteden-Van Duijn volgt per 1 november Huub Vermeulen op als directeur van Bol.com. De 46-jarige Versteden-Van Duijn startte zes jaar geleden als directeur Marketing (CMO) en heeft daarna als directeur Winkels (CCO) de commerciële afdeling aangestuurd. Vorig jaar nam ze de nieuwe directiefunctie directeur Platform op zich waarmee ze eindverantwoordelijk werd voor de platformactiviteiten van bol.com. De 57-jarige Vermeulen maakt nu plaats voor haar omdat hij behoefte heeft aan een andere balans tussen werk en privé. Hij wil dan ook in een non-executive rol ondernemers en ondernemingen bij gaan staan. Hij was in 1999 begonnen als directeur van fulfilment bedrijf Docdata (nu Ingram Micro), waar Bol.com sindsdien mee samenwerkt. In 2001 stapte hij over naar de e-retailer als directeur operations & fulfilment (COO) en vier jaar geleden werd hij CEO.

  7 september 2021
 • Doomen en Du-Tré begonnen bij Ertsberg
  Doomen en Du-Tré begonnen bij Ertsberg

  Michael Doomen (1987) is begonnen als redacteur bij uitgeverij Ertsberg. Hij heeft Taal- en Letterkunde gestudeerd en werkte de laatste drie jaar bij het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid (IOB). Axelle Du-Tré (1995) is de nieuwe medewerker pers & promotie. Zij studeerde marketing aan de Karel de Grote Hogeschool en deed daarna een opleiding Grafische Vormgeving.

  3 september 2021