• Letterenfonds selecteert acht debutanten voor startersbeurs
  Letterenfonds selecteert acht debutanten voor startersbeurs

  De vijfde lichting geselecteerde debutanten is bekend. Het Nederlands Letterenfonds investeert in acht talentvolle schrijvers die onlangs zijn gedebuteerd. Met ondersteuning van een beurs zij aan een tweede literair boek werken.

  18 juli 2017
 • Rechtszaak verkoop tweedehands e-boeken naar Europees Hof
  Rechtszaak verkoop tweedehands e-boeken naar Europees Hof

  Volgens de Rechtbank Den Haag is het niet duidelijk of het doorverkopen van e-boeken inbreuk maakt op het auteursrecht. Daarom vraagt de rechtbank het Europees Hof van Justitie zich over de kwestie te buigen.

  12 juli 2017
 • Marktaandeel e-boeken licht gestegen in eerste kwartaal met Kobo Plus
  Marktaandeel e-boeken licht gestegen in eerste kwartaal met Kobo Plus

  Het marktaandeel van e-boeken in het tweede kwartaal is gestegen van 6,6 naar 6,7%. Het is het eerste kwartaal waarin Kobo Plus drie maanden lang bestond. Het succes van het streaming abonnement, dat niet meetelt in de verkoopcijfers, stond een groei hiervan dus niet in de weg.

  12 juli 2017
 • Directeur André Vandorpe weg bij Boek.be
  Directeur André Vandorpe weg bij Boek.be

  Algemeen directeur André Vandorpe vertrekt per 31 juli bij de Vlaamse overkoepelende brancheorganisatie Boek.be. Na de reorganisatie was zijn functie te zeer uitgehold.

  11 juli 2017
 • Franstalig België keurt wetsvoorstel voor vaste prijs goed
  Franstalig België keurt wetsvoorstel voor vaste prijs goed

  De regering van de Franstalige gemeenschap in België heeft woensdag het voorstel voor een wet op de vaste boekenprijs in Wallonië en Brussel in een vierde lezing definitief goedgekeurd.

  21 juli 2017
 • Overamstel begint Duitse uitgeverij
  Overamstel begint Duitse uitgeverij

  Overamstel lanceert een imprint in Duitsland. Overamstel Verlag brengt dit najaar de eerste drie titels – alle muziekbiografieën. Op termijn moet de imprint het volledige fonds in Duitse vertaling brengen.

  14 juli 2017
 • Bertelsmann vergroot aandeel in Penguin Random House
  Bertelsmann vergroot aandeel in Penguin Random House

  Bertelsmann heeft zijn belang in Penguin Random House vergroot tot driekwart van de aandelen. Het neemt 22 procentpunt van de aandelen over van uitgeverij Pearson.

  12 juli 2017
 • Derk Haank verlaat Springer Nature
  Derk Haank verlaat Springer Nature

  Derk Haank verlaat eind dit jaar Springer Nature. De 64-jarige topman wordt opgevolgd door Daniel Ropers van Bol.com, zoals gisteren bekend werd gemaakt.

  28 juni 2017
 • Unieboek | Het Spectrum verkrijgt rechten 'The Prison Letters of Nelson Mandela'
  Unieboek | Het Spectrum verkrijgt rechten 'The Prison Letters of Nelson Mandela'

  Unieboek | Het Spectrum heeft via het Schönbach Literary Agency de rechten geacquireerd voor The Prison Letters of Nelson Mandela, een verzamelwerk met een enorme historische waarde. In dit boek zullen 250 brieven verschijnen die Mandela heeft geschreven vanuit de gevangenissen waarin hij vast heeft gezeten.

  20 juli 2017
 • Isa Hoes stapt over van Ambo|Anthos naar Kosmos
  Isa Hoes stapt over van Ambo|Anthos naar Kosmos

  Bij uitgeverij Kosmos verschijnen twee nieuwe titels van Isa Hoes en Medina Schuurman. Over de thematiek is nog niets bekend, alleen dat die in lijn zal zijn met Hoes’ en Schuurmans eerdere boek Te lijf: de kunst van het mooi ouder worden.

  18 juli 2017
 • Carry Slee tekent voor nog eens vijf jaar bij Overamstel uitgevers
  Carry Slee tekent voor nog eens vijf jaar bij Overamstel uitgevers

  Carry Slee tekende deze week een nieuw contract voor vijf jaar bij Moon, onderdeel van Overamstel uitgevers. Slee verbindt zich op deze manier tot 2024 aan de uitgeverij; het nieuwe contract gaat in als het huidige contract in 2019 afloopt.

  17 juli 2017
 • Vertaalrechten 'Een honger' aan Hongarije, Servië, Slovenië en Spanje verkocht
  Vertaalrechten 'Een honger' aan Hongarije, Servië, Slovenië en Spanje verkocht

  De vertaalrechten van Een honger van Jamal Ouariachi (Querido) zijn aan Hongarije (Vince Kiadó), Servië (Akademska Knjiga), Slovenië (Mladinska Knjiga) en Spanje (Tres Hermanas Ediciones) verkocht. De vertalingen worden in de loop van 2018 en 2019 verwacht.

  17 juli 2017
 • GESPREK OP ZONDAG: Steven Sterk (Uitgeverij Bornmeer)
  GESPREK OP ZONDAG: Steven Sterk (Uitgeverij Bornmeer)

  Uitgeverij Bornmeer, eigendom van Steven Sterk en Robert Seton, nam deze week uitgeverij Friese Pers Boekerij/Noordboek over. Met Bornmeer, grootste succesnummer Nijntjes in streektaal, wil hij een middelgrote landelijke uitgeverij zijn, zonder de noordelijke wortels te verloochenen. Daarbij werkt hij noodgedwongen om de boekhandel heen.

  23 juli 2017
 • GESPREK OP ZONDAG: Melanie Lasance (Gottmer)
  GESPREK OP ZONDAG: Melanie Lasance (Gottmer)

  Gottmer mocht afgelopen vrijdag John Green als nieuwe auteur verwelkomen. Uitgeefdirecteur Melanie Lasance deed in 2005 al een bod op het debuut van Green, maar toen ging de auteur aan haar neus voorbij. Nu verschijnt in oktober bij Gottmer zijn nieuwe boek Turtles All the Way Down. De Nederlandse titel is nog niet bekend.

  16 juli 2017
 • GESPREK OP ZONDAG: Koen van Gulik (Wereldbibliotheek)
  GESPREK OP ZONDAG: Koen van Gulik (Wereldbibliotheek)

  Uitgeverij Wereldbibliotheek vierde deze week dat De geniale vriendin van Elena Ferrante al een jaar in de Bestseller60 staat. Twee andere titels zijn genomineerd voor de Europese Literatuurprijs. ‘Ook na goede kritieken blijft het vaak moeilijk om een titel de boekhandel uit te krijgen’, aldus uitgever Koen van Gulik.  

  9 juli 2017
 • GESPREK OP ZONDAG: Geneviève Waldmann (Luitingh-Sijthoff)
  GESPREK OP ZONDAG: Geneviève Waldmann (Luitingh-Sijthoff)

  Afgelopen weken maakte uitgeverij Luitingh-Sijthoff bekend waar de nieuwe Dan Brown ‘Oorsprong’ zich afspeelt, en waar het verhaal over gaat. Dat zorgde voor hoogspanning op de uitgeverij, vertelt Genevieve Waldmann.

  2 juli 2017
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Wanda Reisel
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Wanda Reisel

  Wanda Reisel en Herman Koch publiceren dit najaar het brievenboek Of heb ik het verzonnen? bij Das Mag. Voor Reisel is dat uitgerekend het bedrijf waar haar vaste uitgever Mizzi van der Pluijm naartoe zou gaan toen ze aankondigde te vertrekken bij Atlas Contact nadat ze was gebotst met de concerndirectie over de zeggenschap over de uitgeverij.

  19 juli 2017
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Lieke Kézér
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Lieke Kézér

  Lieke Kézér kreeg de ANV Debutantenprijs voor De afwezigen (De Arbeiderspers). Een prijs helpt een debutant zonder twijfel om op te vallen te midden van vele, vele andere boeken, denkt zij. Haar werk krijgt opnieuw aandacht in de media. Hopelijk volgt de boekhandel. Zo niet nu, dan bij haar volgende boek.

  6 juli 2017
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Maranke Rinck
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Maranke Rinck

  Maranke Rinck kreeg vorige week een Zilveren Griffel voor 'Tangramkat' (Lemniscaat). Haar partner Martijn van der Linden kreeg een Zilveren Penseel voor hetzelfde boek. Ze wil graag dat iedereen in het vak zich inzet om het genre te promoten.

  29 juni 2017
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Thomas Verbogt
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Thomas Verbogt

  Thomas Verbogt is voorzitter van de jury voor de verkiezing van Boekverkoper van het Jaar. Hij vindt het van cruciaal belang dat een schrijver goede banden onderhoudt met boekverkopers. Hij beschouwt zich ook in deze tijd ‘voor honderd procent’ van hen afhankelijk.

  21 juni 2017
 • Vertalers & het boekenvak: Martine Vosmaer
  Vertalers & het boekenvak: Martine Vosmaer

  Martine Vosmaer (1946) vertaalde samen met Karina van Santen het geschenkboek van de Spannende Boeken Weken, De vrouw in de blauwe mantel van Deon Meyer, uit het Afrikaans. De Afrikaanse taal lijkt op het Nederlands, maar daarin schuilt volgens de vertaler ook een gevaar.

  8 juni 2017
 • Vertalers & het boekenvak: Eline Jongsma
  Vertalers & het boekenvak: Eline Jongsma

  Eline Jongsma (1991) studeert als een van de weinige jonge vertalers Scandinavische talen. Zij kreeg vorig jaar een talentbeurs van het Letterenfonds. Onlangs vertaalde ze een toneelstuk van de Noor Fredrik Brattberg. Ook werkt ze aan de vertaling van een Zweedse verhalenbundel en een Noorse detective.

  1 juni 2017
 • Vertalers & het boekenvak: Karol Lesman
  Vertalers & het boekenvak: Karol Lesman

  Karol Lesman (1951), vertaler Pools, ontving in maart de prestigieuze Martinus Nijhoff Vertaalprijs. Volgende week spreekt hij op de laatste avond van de Vertalersgeluktournee over De laatste hand van Wieslaw Myśliwski, het boek waarmee hij is genomineerd voor de Europese Literatuurprijs.

  18 mei 2017
 • Vertalers & het boekenvak: Mariolein Sabarte Belacortu
  Vertalers & het boekenvak: Mariolein Sabarte Belacortu

  Mariolein Sabarte Belacortu (1944) waagde zich aan een vertaling van een van dé klassiekers uit haar taalgebied: Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez. Het boek verscheen deze week ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag.

  12 mei 2017
 • Maastricht heeft meeste winkels per inwoner
  Maastricht heeft meeste winkels per inwoner

  Van de 25 grote gemeenten heeft Maastricht de meeste winkels per hoofd van de bevolking. Amsterdam heeft met afstand de meeste winkels van alle gemeenten. Den Haag heeft de meeste winkels per vierkante kilometer. Dat meldt het CBS na een nieuwe analyse van bestaande cijfers over winkelvestigingen. In totaal telt Nederland bijna 88.000 winkels.

  19 juli 2017
 • Eppo van Nispen (CPNB) deelnemer 'De Slimste Mens'
  Eppo van Nispen (CPNB) deelnemer 'De Slimste Mens'

  CPNB-directeur Eppo van Nispen is deze zomer kandidaat in het nieuwe seizoen De Slimste Mens. Hij moet het in het televisieprogramma opnemen tegen onder anderen 3FM-dj Domien Verschuuren, Margriet-columniste Marjan van den Berg, voetbalster Daphne Koster en rapper Brainpower. Het nieuwe seizoen gaat maandag 24 juli van start, 20.25 uur op NPO 2.

  14 juli 2017
 • Uitgeverij Lemniscaat start petitie 'Geef Penselen dezelfde status als Griffels'
  Uitgeverij Lemniscaat start petitie 'Geef Penselen dezelfde status als Griffels'

  Lemnsicaat vindt dat Nederlandse en Vlaamse illustratoren op gelijke wijze dienen te worden gehonoreerd als hun collega-auteurs. 'Dat er maar twee Zilveren Penselen worden uitgereikt, terwijl er jaarlijks een schat aan prachtig geïllustreerde kinderboeken verschijnt, kan niet langer.' Daarom is de uitgeverij een petitie gestart, die tot nu toe door bijna 700 mensen ondertekend is.

  14 juli 2017
 • Denis Johnson ontvangt postuum Prize for American Fiction
  Denis Johnson ontvangt postuum Prize for American Fiction

  Denis Johnson heeft postuum de Library of Congress Prize for American Fiction toegekend gekregen. De prijs wordt op 2 september uitgereikt. Johnson overleed eind mei aan leverkanker. Hij schreef onder meer Een zuil van rook (2008), Sta stil (2009) en Treindromen (2012). Library of Congress noemt Johnson een 'typische schrijver van onze tijd'.

  13 juli 2017
 • Floor Overmars naar Sebes & Bisseling
  Floor Overmars naar Sebes & Bisseling

  Floor Overmars (1970) begint als literair agent bij Sebes & Bisseling en zal zich bezighouden met het begeleiden en aantrekken van Nederlandse auteurs. Zij studeerde Franse taal- en letterkunde in Nantes, Engelse taal- en letterkunde en Culturele studies aan de UvA en Creative writing & cultural studies aan Hampshire College in Amherst, Massachusetts. Daarna werkte ze als freelance redacteur bij verschillende uitgeverijen. Ze werkt hiernaast als eindredacteur bij de VARAgids.

  19 juli 2017
 • Christiaan Boesenach naar Sebes & Bisseling
  Christiaan Boesenach naar Sebes & Bisseling

  Christiaan Boesenach (1989) wordt de nieuwe assistent van Willem Bisseling. Hij rondde de bachelors Nederlands en Wijsbegeerte aan de UvA af en deed vervolgens aan diezelfde universiteit de masters Nederlands en Redacteur/editor. Christiaan werkt hiernaast één dag in de week voor literair tijdschrift Revisor.

  18 juli 2017
 • Willemijn Peene acquirerend redacteur Non-fictie bij Meulenhoff Boekerij
  Willemijn Peene acquirerend redacteur Non-fictie bij Meulenhoff Boekerij

  Per 1 september zal Willemijn Peene beginnen als acquirerend redacteur Boekerij Non-fictie. Willemijn was hiervoor al ruim drie jaar in dienst bij Meulenhoff Boekerij op de afdeling e-commerce. Daarvoor werkte ze bij Ambo|Anthos en ThiemeMeulenhoff. Ze komt in het team van Paloma Sanchez van Dijck, uitgever Meulenhoff Fictie & Meulenhoff Boekerij Non-fictie.

  18 juli 2017
 • Tatjana Almuli naar Uitgeverij Rainbow
  Tatjana Almuli naar Uitgeverij Rainbow

  Sinds 19 juni is Tatjana Almuli (1991) bij Uitgeverij Rainbow in dienst als medewerker verkoop en promotie. Zij is het vaste aanspreekpunt voor de boekhandel en brengt het fonds onder de aandacht bij lezers en media. Tatjana studeerde Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en deed eerder al werkervaring op bij o.a. Women’s Health en Uitgeverij De Harmonie.

  10 juli 2017