• Boekhandel Polman behouden voor Bemmel
  Boekhandel Polman behouden voor Bemmel

  Vorig jaar was het voortbestaan van boekhandel Polman in Bemmel nog zeer onzeker, maar eigenaar Maarten Stroink vond ten langen leste in Jan Vinck (47) een opvolger. Per 17 juni gaat de winkel verder als De toren van Bemmel.

  24 mei 2017
 • Boekhandel Stevens (Hoofddorp) wordt grondig verbouwd
  Boekhandel Stevens (Hoofddorp) wordt grondig verbouwd

  Sinds vorige week donderdag ondergaat Libris-boekhandel Stevens in Hoofddorp een zeer ingrijpende verbouwing. De winkel is gestript en krijgt een nieuw uiterlijk. De vervanging van verouderde technische installaties neemt een behoorlijke hap uit het budget.

  24 mei 2017
 • Boekhandel Almelo jubileert, verhuist en verandert van naam
  Boekhandel Almelo jubileert, verhuist en verandert van naam

  Begin juni verhuist Boekhandel Almelo naar een locatie niet ver van de huidige, maar wel dichter in het hart van het compactiserende winkelgebied van de binnenstad. De winkel krijgt ook een nieuwe naam: Bij de Aa.

  19 mei 2017
 • Fabian Paagman retailer van het jaar, ontwikkelt nieuwe projecten
  Fabian Paagman retailer van het jaar, ontwikkelt nieuwe projecten

  De Haagse boekhandelaar Fabian Paagman is uitgeroepen tot retailondernemer van het jaar in de categorie local hero. In de winkels staat het nodige te gebeuren, waaronder een nieuw e-boekenplatform.

  19 mei 2017
 • De Lemniscaatkrant stopt
  De Lemniscaatkrant stopt

  Het nulnummer van De Lemniscaatkrant krijgt geen vervolg. Hoofdredacteur Anke Roelen vindt het ‘heel jammer’ dat de jeugdboekenkrant niet meer zal verschijnen, maar het lukte niet om de krant rendabel te maken.

  23 mei 2017
 • Nieuwe uitgeverij van spannende boeken zonder ‘literaire ambities’
  Nieuwe uitgeverij van spannende boeken zonder ‘literaire ambities’

  De nieuwe uitgeverij E-Pulp Publishers heeft zich met een stevig statement aan het uitgeeffront gemeld: ‘De Nederlandse markt voor het spannende boek moet loskomen van alle literaire aspiraties.’ Uitgever Marco Overvest gaat daarom ouderwets spannende boeken uitgeven, zonder ‘literaire ambities’.

  23 mei 2017
 • 100% open access-akkoord tussen VSNU en Cambridge University Press
  100% open access-akkoord tussen VSNU en Cambridge University Press

  De Nederlandse universiteiten en Cambridge University Press (CUP) hebben een driejarige overeenkomst gesloten voor 100% open access. Onderzoekers verbonden aan Nederlandse universiteiten kunnen voortaan direct via de gouden route publiceren in de full open access tijdschriften van CUP.

  23 mei 2017
 • Jacques de Leeuw draagt leiding Audax over
  Jacques de Leeuw draagt leiding Audax over

  Audax-oprichter Jacques de Leeuw treedt terug na een loopbaan van ruim 60 jaar, zo meldt het bedrijf in een persbericht. Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 22 mei heeft hij de leiding van zijn bedrijf aan een nieuwe Raad van Bestuur overgedragen. 

  22 mei 2017
 • Nieuwe leiding past bij voornemen De Leeuw om van Audax familiebedrijf te maken
  Nieuwe leiding past bij voornemen De Leeuw om van Audax familiebedrijf te maken

  Dat Audax-topman Jacques de Leeuw dit jaar op zou stappen heeft hij zelf de afgelopen jaren al enkele malen aangekondigd. Nieuw is dat zijn afscheid, na enkele eerdere vergeefse pogingen, ditmaal definitief schijnt te zijn. Het overdragen van de leiding aan zoon Hubert en Anja Horvers past bij De Leeuws voornemen om van Audax een familiebedrijf te maken.

  23 mei 2017
 • Jacques de Leeuw draagt leiding Audax over
  Jacques de Leeuw draagt leiding Audax over

  Audax-oprichter Jacques de Leeuw treedt terug na een loopbaan van ruim 60 jaar, zo meldt het bedrijf in een persbericht. Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 22 mei heeft hij de leiding van zijn bedrijf aan een nieuwe Raad van Bestuur overgedragen. 

  22 mei 2017
 • Linda-zomerleesactie gaat toch door
  Linda-zomerleesactie gaat toch door

  In tegenstelling tot berichten eind vorig jaar over vermindering van het aantal acties van de CPNB, waaronder de Linda-actie, gaat de zomeractie dit jaar toch door.

  18 mei 2017
 • Nederland Leest dit jaar over robotica
  Nederland Leest dit jaar over robotica

  Nederland Leest zet dit jaar het thema 'robotica' centraal. Het motto van de campagne in 2017 is ‘Lees de toekomst’. In november zal de bibliotheek dit jaar Ik, robot van Isaac Asimov (Meulenhoff) cadeau doen aan alle lezers, leden en niet-leden. Nederland Leest Junior maakt Cyberboy van Tanja de Jonge (Holland) middelpunt van de aandacht.

  18 mei 2017
 • Ruim 25.000 betaalde abonnementen op Kobo Plus
  Ruim 25.000 betaalde abonnementen op Kobo Plus

  Drie maanden na de lancering van het e-boek-abonnement Kobo Plus hebben meer dan 35.000 mensen een proefabonnement genomen. 70 tot 75 procent van hen gaat over op een betalend abonnement. Het percentage overtreft de verwachtingen van Bol.com en Kobo.

  23 mei 2017
 • BoekenSpot is nieuw platform voor auteurs
  BoekenSpot is nieuw platform voor auteurs

  Wie als auteur zijn werk onder de aandacht wil brengen kan sinds kort ook terecht op BoekenSpot, een initiatief van auteur en journalist Reinold Vugs en compagnons René en Sander Knijnenburg.

  22 mei 2017
 • E-boekenplatform Amazon Prime Reading nu ook live in VK
  E-boekenplatform Amazon Prime Reading nu ook live in VK

  Het e-boekenplatform van webwinkel Amazon, Amazon Prime Reading, is nu ook beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk. Zo’n duizend titels zijn beschikbaar, evenals een selectie tijdschriften en korte verhalen.

  22 mei 2017
 • Illegale advertenties aanbieder e-boeken verwijderd van Marktplaats
  Illegale advertenties aanbieder e-boeken verwijderd van Marktplaats

  Stichting Brein heeft advertenties van een notoire aanbieder op Marktplaats waarin e-boeken werden illegaal aangeboden laten verwijderen. De zaak leidde afgelopen weekend tot rumoer op Twitter, nadat auteur Marcel van Driel er een blog aan had gewijd. Onder andere de uitgeverijen Lebowski en Luitingh-Sijthoff meldden daarop actie te zullen ondernemen.

  22 mei 2017
 • Selfpublishingplatform Bookmundo richt zich met actie op fysieke boekhandel
  Selfpublishingplatform Bookmundo richt zich met actie op fysieke boekhandel

  Het Duitse selfpublishingplatform Bookmundo, dochter van Mybestseller, is een actie gestart om de consument te attenderen op de mogelijkheid zelf een boek te publiceren en in de boekhandel te verkopen.

  22 mei 2017
 • Verenigd Koninkrijk breidt leenrecht uit
  Verenigd Koninkrijk breidt leenrecht uit

  Vlak voordat het parlement wordt ontbonden in het zicht van verkiezingen heeft het Verenigd Koninkrijk als eerste land ter wereld het leenrecht uitgebreid naar e-boeken en luisterboeken.

  5 mei 2017
 • Russische Biblionacht over het nieuwe lezen groot succes
  Russische Biblionacht over het nieuwe lezen groot succes

  Ook in Rusland zoekt het boekenvak naar manieren om lezers aan boeken te binden. Afgelopen weekend vond in de nacht van zaterdag op zondag de zesde ‘Biblionacht’ plaats. Duizenden bibliotheken deden mee en er waren circa tienduizend literaire evenementen. Het festival stond dit jaar in het teken van het nieuwe lezen.

  24 april 2017
 • Barnes & Noble sluit boekhandels, Amazon opent nieuwe
  Barnes & Noble sluit boekhandels, Amazon opent nieuwe

  Uit een analyse van website Goodereader blijkt dat waar in de VS keten Barnes & Noble winkels sluit, Amazon in het fysieke gat springt. Achterliggende oorzaak is veranderend consumentengedrag, waar de webgigant beter op inspeelt.

  24 april 2017
 • GESPREK OP ZONDAG: Maria Bastiaens (Reisboekhandel Evenaar)
  GESPREK OP ZONDAG: Maria Bastiaens (Reisboekhandel Evenaar)

  De literaire reisboekhandel Evenaar in Amsterdam organiseerde vorige week een groot feest om het 25-jarig bestaan te vieren. Een slepende rechtszaak met de verhuurder betekent dat de toekomst onzeker is. Toch houdt Maria Bastiaens, samen met Marre van Dantzig eigenaar van de winkel, de moed erin.

  21 mei 2017
 • GESPREK OP ZONDAG: Paulien Loerts (Singel Uitgeverijen)
  GESPREK OP ZONDAG: Paulien Loerts (Singel Uitgeverijen)

  Singel Uitgeverijen vierde afgelopen donderdag met een druk bezocht open huis voor schrijvers, vertalers en relaties de verhuizing naar een nieuw onderkomen aan de Amsterdamse Weteringschans. Eerder in de week was het ook al feest door de toekenning van de Libris Literatuur Prijs aan De Geus-auteur Alfred Birney.

  14 mei 2017
 • GESPREK OP ZONDAG: Henk Brandsen (Boekhandel De Dolfijn)
  GESPREK OP ZONDAG: Henk Brandsen (Boekhandel De Dolfijn)

  Henk Brandsen (Boekhandel De Dolfijn) nam afgelopen week niet alleen de Island Bookstore in Amsterdam over, ook de Amsterdamse reisboekhandel A la Carte behoort voortaan tot de nieuwe keten van Brandsen. De uitbreiding betekent voor de boekhandelaar dat de focus meer op ondernemen komt te liggen.

  7 mei 2017
 • GESPREK OP ZONDAG: Theo Bloks (Boekhandel Bloks)
  GESPREK OP ZONDAG: Theo Bloks (Boekhandel Bloks)

  Theo Bloks werkte 32 jaar voor de Zwolse vestiging van De Slegte, begon na het Polare-drama met een vriend Bloks Boeken, vertrok daar, kwam in een uitkering terecht. Dankzij crowdfunding opent hij 1 mei de deuren van zijn eigen antiquariaat: Boekhandel Bloks.

  30 april 2017
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Jos Burgers
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Jos Burgers

  Jos Burgers, succesvol auteur van managementboeken, geeft alle royalty's van De Wet van Snuf (2014) aan Stichting Hulphond. Inmiddels heeft hij 50.000 euro overgemaakt. Hij heeft veel baat bij Van Duuren Management – vooral als sparring partner. Hij is blij dat ook zijn uitgeverij aan zijn boeken verdient.

  17 mei 2017
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Stefan Brijs
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Stefan Brijs

  Stefan Brijs verruilde drie jaar geleden Vlaanderen voor Spanje. In 2016 hield hij een logboek bij over zijn regio en zijn leven daar – inclusief observaties over het Spaanse boekenvak. Zo ver weg wonen van zijn Nederlandstalige markt heeft ook voordelen voor de schrijver én uitgever van Andalusisch logboek.

  10 mei 2017
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Alfred Birney
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Alfred Birney

  Alfred Birney valt dertig jaar na zijn debuut voor het eerst in de prijzen. De tolk van Java won de Henriëtte Roland Holstprijs, haalde de longlist van de Fintro Literatuurprijs én maakt kans op de Libris Literatuurprijs, die maandag wordt uitgereikt. Dat is mede te danken aan zijn nieuwe uitgever.

  4 mei 2017
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Nhung Dam
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Nhung Dam

  De Bezige Bij richtte voor debutant Nhung Dam een pop-upstore in. De actrice en theatermaakster liet haar roman Duizend vaders daar verkopen door cabaretiers Jan Jaap van der Wal, Eric van Sauers en Hans Lebbis. Toch gelooft Dam dat de liefde voor literatuur het krachtigste marketingtool is dat er bestaat. Een geloof dat haar uitgeverij deelt, heeft ze gemerkt.

  26 april 2017
 • Vertalers & het boekenvak: Karol Lesman
  Vertalers & het boekenvak: Karol Lesman

  Karol Lesman (1951), vertaler Pools, ontving in maart de prestigieuze Martinus Nijhoff Vertaalprijs. Volgende week spreekt hij op de laatste avond van de Vertalersgeluktournee over De laatste hand van Wieslaw Myśliwski, het boek waarmee hij is genomineerd voor de Europese Literatuurprijs.

  18 mei 2017
 • Vertalers & het boekenvak: Mariolein Sabarte Belacortu
  Vertalers & het boekenvak: Mariolein Sabarte Belacortu

  Mariolein Sabarte Belacortu (1944) waagde zich aan een vertaling van een van dé klassiekers uit haar taalgebied: Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez. Het boek verscheen deze week ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag.

  12 mei 2017
 • Vertalers & het boekenvak: Liesbeth van Nes
  Vertalers & het boekenvak: Liesbeth van Nes

  Vertalers: hoe ervaren zij het boekenvak en de aandacht voor hun specialisme? Deze week Liesbeth van Nes (1954), vertaler Frans en Duits. Zij is genomineerd voor de Filter Vertaalprijs die volgende week wordt uitgereikt tijdens het International Literature Festival Utrecht.

  5 mei 2017
 • Vertalers & het boekenvak: Jeanne Holierhoek
  Vertalers & het boekenvak: Jeanne Holierhoek

  Vertalers: hoe ervaren zij het boekenvak en de aandacht voor hun specialisme? Deze week Jeanne Holierhoek (1947), meermaals bekroond vertaalster van Franse literatuur en filosofie. Zij vertelt waarom een ervaren vertaler soms langer over een tekst doet dan een beginner. En waarom het nog leuker is om filosofie te vertalen dan literatuur.

  28 april 2017
 • Bestseller60: ‘De tolk van Java’ blijft nummer 1
  Bestseller60: ‘De tolk van Java’ blijft nummer 1

  Alfred Birney en Monica Geuze behouden deze week respectievelijk de nummer 1 en 2 positie in de Bestseller60. Zeven boeken zijn er deze week nieuw in de lijst, Adriaan van Dis is de hoogste nieuwe binnenkomer.

  24 mei 2017
 • Nominaties Inktaap 2018 bekend
  Nominaties Inktaap 2018 bekend

  Na de uitreiking van de Fintro Literatuurprijs, zijn de nominaties voor De Inktaap 2018 compleet. De drie kanshebbers zijn Martin Michael Driessen met Rivieren (Van Oorschot), Alfred Birney met De tolk van Java (De Geus) en Jeroen Olyslaegers met het boek Wil (De Bezige Bij).

  22 mei 2017
 • Shortlist Gouden Strop en Schaduwprijs 2017 bekend
  Shortlist Gouden Strop en Schaduwprijs 2017 bekend

  De shortlist voor de Gouden Strop is bekendgemaakt. De jury, onder leiding van Anniko van Santen, koos uit 83 inzendingen vijf genomineerden. Ook is bekend welke titels genomineerd zijn voor de Schaduwprijs.

  22 mei 2017
 • Bestseller60: Libris Literatuur Prijswinnaar nieuwe nummer 1
  Bestseller60: Libris Literatuur Prijswinnaar nieuwe nummer 1

  Alfred Birney won vorige week de Libris Literatuur Prijs voor De Tolk van Java (De Geus), deze week komt het boek de Bestseller60 binnen op 1.

  18 mei 2017
 • Groot Dictee der Nederlandse Taal stopt na 26 jaar
  Groot Dictee der Nederlandse Taal stopt na 26 jaar

  Het televisieprogramma Het Groot Dictee der Nederlandse Taal stopt per direct, meldt de Volkskrant. De kijkcijfers zijn te laag en het programma 'heeft z'n beste tijd gehad' volgens omroep NTR. De kijkcijfers zijn de afgelopen twee jaar teruggelopen van 722.000 naar 368.000. Vorig jaar schreef A.F.Th. van der Heijden het dictee, dat voor de 26ste keer werd uitgezonden.

  24 mei 2017
 • Kinderboek in Canadese Happy Meals
  Kinderboek in Canadese Happy Meals

  McDonald's Canada geeft voortaan de keuze tussen speelgoed of een boek bij een Happy Meal. Daarvoor werkt de fastfoodketen samen met de Canadese uitgeverij Kids Can Press, elke twee maanden is er keuze uit twee andere boekjes. In de Verenigde Staten was vorig jaar een vergelijkbare actie.  

  22 mei 2017
 • Dichter Alfred Schaffer nieuwe gastschrijver Universiteit Leiden
  Dichter Alfred Schaffer nieuwe gastschrijver Universiteit Leiden

  Dichter Alfred Schaffer is de nieuwe gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Vanaf september zal hij met studenten poëzie schrijven, vertalen en herschrijven. Schaffer zal studenten laten zien hoe de experimentele vorm van poëzie kan worden ingezet om te spreken over politiek, en in het bijzonder de politiek in Zuid-Afrika. Hij volgt Frank Westerman op, die in 2016 gastschrijver aan de universiteit was. 

  22 mei 2017
 • Nederlander nieuwe hoofdredacteur New York Review of Books
  Nederlander nieuwe hoofdredacteur New York Review of Books

  Ian Buruma is de nieuwe hoofdredacteur van The New York Review of Books. Hij volgt Robert B. Silvers op, die afgelopen maart overleed. Buruma heeft een Nederlandse vader en een Britse moeder. Silvers richtte met de in 2010 overleden Barbara Epstein het succesvolle magazine op, dat essays, literatuur en reportages bevat. 

  19 mei 2017
 • Marc Albert commercieel directeur Unieboek|Het Spectrum
  Marc Albert commercieel directeur Unieboek|Het Spectrum

  Op 8 mei aanstaande zal Marc Albert Bij Unieboek | Het Spectrum starten als commercieel directeur. Marc heeft lange tijd bij TMG gewerkt, in zijn laatste rol als commercieel directeur.

  4 mei 2017
 • Frederike Doppenberg naar Van Oorschot
  Frederike Doppenberg naar Van Oorschot

  Met ingang van 1 mei is Frederike Doppenberg werkzaam als acquirerend redacteur bij Uitgeverij Van Oorschot. Zij vervangt Merijn de Boer, die naar New York verhuist. Frederike heeft een lange staat van dienst in de uitgeverij; na jaren acquirerend redacteur voor Athenaeum – Polak & Van Gennep te zijn geweest, werkte zij de laatste drie jaar als acquirerend redacteur bij Uitgeverij Ambo|Anthos. Zij zal zich bij Van Oorschot zowel op fictie als non-fictie richten.

  4 mei 2017
 • Diana Gvozden naar Marianne Schönbach Literary Agency
  Diana Gvozden naar Marianne Schönbach Literary Agency

  Vanaf 1 juli versterkt Diana Gvozden als literair agent het team van Marianne Schönbach Literary Agency. Diana werkte hiervoor zeven jaar als acquirerend redacteur bij Vassallucci, Rothschild & Bach en Lebowski, was acquirerend redacteur commerciële fictie bij Unieboek en zette daarnaast als uitgever het literaire imprint Agathon op. Sinds 2014 werkte zij als acquirerend redacteur bij Hollands Diep.

  26 april 2017
 • Thomas Möhlmann weg bij Nederlands Letterenfonds
  Thomas Möhlmann weg bij Nederlands Letterenfonds

  Thomas Möhlmann (1975) heeft begin april afscheid genomen van het Nederlands Letterenfonds, zodat hij zich kan richten op zijn carrière als dichter en schrijver. Zijn taken worden deels overgenomen door Victor Schiferli. Thomas was sinds 2004 verantwoordelijk voor de promotie en verspreiding van Nederlandse en Friese poëzie in het buitenland. Als dichter debuteerde Möhlmann in 2005 bij Prometheus met De vloeibare jongen, onlangs verscheen Ik was een hond. Daarnaast is hij redacteur van poëzietijdschrift Awater en doceert hij aan ArtEZ Hogeschool voor de kunsten in Arnhem. foto: Victor Schiferli

  26 april 2017