• Johannes Vermeerprijs 2022 voor Arnon Grunberg
  Johannes Vermeerprijs 2022 voor Arnon Grunberg

  De Johannes Vermeerprijs 2022 is toegekend aan Arnon Grunberg. Het is voor het eerst dat de Staatsprijs voor de Kunsten, die in 2008 is ingesteld, naar een schrijver gaat.

  27 september 2022
 • Geen Grote Poëzieprijs in 2023
  Geen Grote Poëzieprijs in 2023

  De Poëzieclub organiseert volgend jaar geen uitreiking van de Grote Poëzieprijs wegens gebrek aan financiële middelen.

  22 september 2022
 • Europese Literatuurprijs gaat naar Agustín Fernández Mallo
  Europese Literatuurprijs gaat naar Agustín Fernández Mallo

  De Spaanse schrijver Agustín Fernández Mallo is met de Nocilla-trilogie de winnaar van de Europese Literatuurprijs 2022. De Nocilla-trilogie is in Nederland uitgebracht door uitgeverij Koppernik in een vertaling van Adri Boon.

  22 september 2022
 • Tom Naegels schreef 'Belangrijkste Boek van het Jaar'
  Tom Naegels schreef 'Belangrijkste Boek van het Jaar'

  'Nieuw België, een migratiegeschiedenis' van Tom Naegels (Lannoo) wint de eerste Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar. De Vlaamse auteur wint een geldbedrag van 15.000 euro.

  20 september 2022
 • Bobbi-reeks van Kluitman viert twintigjarig jubileum
  Bobbi-reeks van Kluitman viert twintigjarig jubileum

  Twintig jaar geleden verscheen met 'Bobbi doet boodschappen' het eerste boekje over beertje Bobbi. Inmiddels zijn er meer dan 65 Bobbi-titels verschenen en meer dan 2,5 miljoen exemplaren verkocht. Zaterdag 24 september viert uitgeverij Kluitman de verjaardag van Bobbi bij boekhandel Plukker in Schagen.

  19 september 2022
 • Longlist Renew the Book bekendgemaakt
  Longlist Renew the Book bekendgemaakt

  Boeken-uit-legger, BookGround, Iks Books, Pathbooks-app en So Many Pages. Die initiatieven dingen mee naar de hoofdprijs van de innovatieprijs van de Groep Algemene Uitgevers (GAU).

  14 september 2022
 • Loerts (Singel Uitgeverijen): 'Er komt geen apart Engels fonds'
  Loerts (Singel Uitgeverijen): 'Er komt geen apart Engels fonds'

  Een uitgeverij die de groeiende concurrentie van Engelse uitgaven aan wil, moet alles proberen. Daarom geeft Singel Uitgeverijen vanaf nu ook Engelstalige edities naast vertalingen uit, vertelt directeur Paulien Loerts.

  14 september 2022
 • Janneke Louman uitgeefdirecteur Park uitgevers
  Janneke Louman uitgeefdirecteur Park uitgevers

  Janneke Louman is benoemd tot uitgeefdirecteur van Park Uitgevers. Yrja Danner blijft algemeen directeur van het bedrijf dat bestaat uit de fondsen Fontaine, Nieuw Amsterdam, Oceaan, Podium en Wereldbibliotheek.

  9 september 2022
 • 'Geef boeken gespreid uit'
  'Geef boeken gespreid uit'

  Waarom brengen uitgevers in 2022 opnieuw zoveel titels tegelijk uit? Jan Peter Prenger, hoofd inkoop van Libris Blz, hoop dat dit jaar de laatste keer is, schrijft hij in een open brief aan uitgevers.

  26 september 2022
 • Gematigd positieve stemming op najaarsbeurs christelijke boek
  Gematigd positieve stemming op najaarsbeurs christelijke boek

  De najaarsbeurs van de BCB, de brancheorganisatie voor christelijke boekhandels, uitgeverijen en distributeurs, die op 19 september plaatsvond in Veenendaal, was dit jaar goed bezocht en er heerste een positieve stemming, die echter enigszins getemperd werd door zorgen over de toekomst.

  23 september 2022
 • White Label Boekenbon loopt nog steeds goed
  White Label Boekenbon loopt nog steeds goed

  Ruim twee jaar na de introductie van de White Label Boekenbon blijkt de belangstelling van boekhandels voor het product van de Nederlandse Boekenbon BV nog steeds groot.

  8 september 2022
 • Anne Zeegers vertrekt bij De Schrijverscentrale
  Anne Zeegers vertrekt bij De Schrijverscentrale

  Anne Zeegers stapt per 1 januari op als directeur van De Schrijverscentrale. Ze vindt na zeven jaar de tijd rijp voor een nieuwe wending in haar loopbaan.

  6 september 2022
 • Buchmesse op 70% van normale omvang
  Buchmesse op 70% van normale omvang

  Het internationale boekenvak keert nog niet even gretig terug naar Frankfurt. De Buchmesse zal ongeveer 70% van het aantal bezoekers hebben van 2019 – nog altijd ruim 200.000 mensen.

  9 september 2022
 • Opvolger Boekenbeurs stopt na één editie
  Opvolger Boekenbeurs stopt na één editie

  Lees! Het boekenfestival in Antwerpen, bedoeld als opvolger van de Boekenbeurs, houdt er na een editie alweer mee op. Reden: te grote verdeeldheid binnen de sector. Boektopia gaat wel door.

  14 juni 2022
 • Roselinde Bouman en Huub van de Pol bloggen vanuit Londen
  Roselinde Bouman en Huub van de Pol bloggen vanuit Londen

  Een kleine twintigduizend bezoekers verwacht de London Book Fair volgende week te verwelkomen. Twee daarvan bloggen voor Boekblad: Roselinde Bouman (adjunct-uitgever digital first Meulenhoff Boekerij) en Huub van de Pol (Icontact).

  1 april 2022
 • Nieuw blog: Pop-Up-Buchmesse in Leipzig
  Nieuw blog: Pop-Up-Buchmesse in Leipzig

  Victor Schiferli van het Nederlands Letterenfonds schreef voor Boekblad een blog over de Pop-Up-Buchmesse in Leipzig. Omdat de officiële Leipziger Buchmesse óók dit jaar moest worden geannuleerd, werd er een geïmproviseerde beursdag georganiseerd waar 50 uitgeverijen en 10.000 bezoekers aanwezig waren. Onder meer Mathijs Deen, Wieteke van Zeil en Gerda Blees traden op. 

  26 maart 2022
 • GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)
  GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)

  Lannoo is de nieuwe eigenaar van Park Uitgevers (voorheen Nieuw Amsterdam), zo maakte het concern maandag bekend. De uitgeverij beschouwt groeien als cruciaal in de veranderende marktomstandigheden, vertelt directievoorzitter Yrja Danner van LannooMeulenhoff.

  17 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)
  GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)

  Nu de lobby om in ieder geval loketten bij boekhandels toe te staan op een stevige Haagse blokkade is gestuit, is het volgens boekhandelaar Fabian Paagman tijd voor een andere aanpak.

  10 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)
  GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)

  Daphne de Heer, lange tijd het gezicht van de SLAA, begon deze week als uitgever bij Lebowski. Zij vult daarmee het gat dat het onverwachte vertrek van uitgever Oscar van Gelderen en de overstap van redacteur Jasper Henderson achterlaten. 'Ik ben inderdaad niet de eerste aan wie je denkt.'

  20 december 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)
  GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)

  George Smit is Area Sales Manager bij uitgeverij Penguin Random House Nederland. Hij begon zijn loopbaan 45 jaar geleden bij importeur Nilsson & Lamm, waarvan het Penguin-fonds een apart onderdeel vormde, en is Penguin altijd trouw gebleven.

  13 december 2020
 • Dolfje Weerwolfje in actie tegen pesten
  Dolfje Weerwolfje in actie tegen pesten

  Paul van Loon en Splinter Chabot hebben gisteren, ter gelegenheid van de Week tegen het Pesten, de actie ‘Dolfje Weerwolfje Tegen Pesten’ gelanceerd, een wedstrijd tegen pesten. Vanuit OBS Het Volle Leven in Den Haag riepen Van Loon en Chabot alle kinderen van Nederland op om hun tips tegen pesten in te sturen en daarmee alle leerkrachten en leerlingen te inspireren hoe je voor een fijne sfeer in de klas en op het schoolplein zorgt. Bovendien presenteerde Paul van Loon zijn nieuwste boek over Dolfje Weerwolfje: SuperDolfje en de Groene Gigant. Daarin verandert Dolfje in SuperDolfje en trekt ten strijde tegen een schurk. De lancering van Dolfje Weerwolfje Tegen Pesten en de presentatie van SuperDolfje en de Groene Gigant waren live te volgen via een livestream, die hier terug te kijken is. Ook kan er gratis lesmateriaal (pdf) worden gedownload om op een laagdrempelige manier met het onderwerp pesten aan de slag te gaan. De inzendtermijn van de wedstrijd loopt tot en met 23 oktober. In de week van 21 november worden de winnaars bekendgemaakt. In totaal winnen 12 schoolklassen – één per provincie – het Dolfje Weerwolfje Superheldenspeldje en een gesigneerd exemplaar van SuperDolfje en de Groene Gigant. De klas met de beste tips wint bovendien alle boeken en spelletjes van Dolfje Weerwolfje voor de schoolbibliotheek en een online ontmoeting met Paul van Loon. Ook kunnen kinderen individueel meedoen; hieruit worden drie winnaars gekozen die het gesigneerde boek en het superheldenspeldje ontvangen. De wedstrijd is een initiatief van Paul van Loon en Uitgeverij Leopold en wordt ondersteund door Stichting School en Veiligheid, Nederlands Jeugdinstituut, Ouders en Onderwijs, Stop Pesten NU! en Zwijsen.

  27 september 2022
 • Nieuw fonds voor literaire uitgaveprojecten: het Rudy Kousbroek Fonds
  Nieuw fonds voor literaire uitgaveprojecten: het Rudy Kousbroek Fonds

  Het Prins Bernhard Cultuurfonds lanceert per 1 januari 2023 een nieuw fonds dat is bedoeld om verzameld-werkuitgaven van Nederlandstalige auteurs te ondersteunen: het Rudy Kousbroek Fonds. Het nieuwe fonds is tevens gericht op het mogelijk maken van andere monumentale edities van Nederlandse of vertaalde literatuur, waarvan het literair c.q. literair-historisch belang evident is. De achtergrond voor de oprichting van het fonds is de constatering dat het steeds moeilijker wordt om van het werk van belangrijke auteurs een goed verzorgde gedrukte verzameluitgave op de Nederlandstalige markt te brengen, gericht op een algemeen cultureel lezerspubliek. De in 2010 overleden essayist Rudy Kousbroek (P.C. Hooftprijs 1975) was een groot pleitbezorger voor historisch en cultureel besef. Daarom is het passend dat dit fonds naar hem is vernoemd, aldus het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het Prins Bernhard Cultuurfonds meldt dat voor het nieuwe fonds door een bijzondere kring van donateurs een startbedrag van 115.000 euro bijeen is gebracht. De initiatiefnemers hopen dat er meer mensen zijn die zich willen aansluiten bij het fonds om gezamenlijk waardevolle uitgaven te realiseren. Het fonds treedt 1 januari 2023 in werking met het dan bijeengebrachte vermogen, dat in vijf jaar wordt besteed aan verschillende projecten binnen de doelstelling. Foto: Rudy Kousbroek

  27 september 2022
 • Emy Koopman stapt over naar De Arbeiderspers
  Emy Koopman stapt over naar De Arbeiderspers

  Emy Koopman heeft een contract voor twee romans getekend bij De Arbeiderspers. De auteur van Tekenen van het universum liet enkele maanden geleden op sociale media weten bij Prometheus te willen vertrekken vanwege het karakter van eigenaar Mai Spijkers, toen oud-werknemer Ronit Palache daarover in de Volkskrant een boekje open had gedaan. Ze had een vaag beeld van de werkcultuur bij Prometheus schreef ze, 'tot ik, na het vertrek van mijn vierde redacteur, besloot te gaan doorvragen bij vertrokken medewerkers.' Koopman kiest nu voor De Arbeiderspers omdat de uitgeverij 'me dat Goudlokje-gevoel [gaf] dat iets precies goed is: niet te groot en niet te klein, veel respect voor de schrijvers én voor de medewerkers, intellectueel zonder arrogantie, ambitieus en toch ontspannen.' Haar eerstvolgende boek staat gepland voor 2024. (Foto: Johanes von Engelhardt)

  26 september 2022
 • 'De mooiste vis van de zee' wordt dertig jaar
  'De mooiste vis van de zee' wordt dertig jaar

  De mooiste vis van de zee-reeks van uitgeverij De vier windstreken viert dit jaar zijn dertigste verjaardag en ter gelegenheid daarvan is er in samenwerking met boekhandels een raamstickeractie gedaan. In totaal hebben 150 boekhandels de raamsticker ontvangen en opgehangen. Na de verschijning van de eerste uitgave van De mooiste vis van de zee, die inmiddels toe is aan zijn 33e druk, volgden er meerdere vervolgen over Regenboog, het visje dat schittert als hoofdpersonage in het boek. Ook werden er door De vier windstreken tal van producten uitgebracht gebaseerd op het boek, zoals een vingerpop, posters, een verjaardagskalender en kaarten.

  26 september 2022
 • Sophie Verhappen start als Redacteur Non-fictie bij Podium
  Sophie Verhappen start als Redacteur Non-fictie bij Podium

  Bij Park Uitgevers zal Sophie Verhappen per 1 oktober in dienst treden als Redacteur Non-fictie voor Podium. Verhappen heeft een master duaal Neerlandistiek (redacteur/editor) en Philosophy behaald aan de Universiteit van Amsterdam. Ze was eerder werkzaam bij Prometheus als acquirerend redacteur. Ook heeft ze verschillende redactiefuncties gehad bij Boom Uitgevers.

  27 september 2022
 • Linda Veenendaal start als (Key) Accountmanager Boekhandel bij TerraLannoo
  Linda Veenendaal start als (Key) Accountmanager Boekhandel bij TerraLannoo

  Per 1 oktober start Linda Veenendaal als (Key) Accountmanager Boekhandel bij TerraLannoo. Veenendaal werkte eerder al voor TerraLannoo in verschillende functies binnen Verkoop.

  27 september 2022
 • Anke Hermkens start als Trade Marketeer bij Unieboek | Het Spectrum
  Anke Hermkens start als Trade Marketeer bij Unieboek | Het Spectrum

  Per 1 oktober zal Anke Hermkens bij Unieboek | Het Spectrum in dienst treden als Trade Marketeer. Daarmee is de vacature vervuld die ontstond door het vertrek van Bas van Offeren. Hermkens heeft haar Bachelor aan de Reinwardt Academie en minor Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam behaald. Sinds 2017 werkt ze als Marketeer bij Boekhandel Van Piere te Eindhoven. Daarvoor heeft ze diverse sales functies bij Ikea bekleedt.

  27 september 2022
 • Frank Hockx nieuwe hoofdredacteur Boekenpost
  Frank Hockx nieuwe hoofdredacteur Boekenpost

  Frank Hockx is in september begonnen als freelance hoofdredacteur van Boekenpost, het tweemaandelijkse magazine voor lezers en leesclubs van Stip Media. Hij volgt Geraldine te Gussinklo op, die onlangs de uitgeverij verliet. Naast zijn werk voor Boekenpost blijft Frank Hockx eindredacteur van Boekblad Magazine. Eerder werkte hij onder andere als hoofdredacteur van BoekDelen, een tijdschrift voor leesclubs dat verscheen bij NBD Biblion.

  21 september 2022