• Prinses Laurentien opent Voorleesdagen
  Prinses Laurentien opent Voorleesdagen

  Prinses Laurentien las vanochtend 'Moppereend' van Joyce Dunbar en Petr Horáček (Lemniscaat) voor in de Bibliotheek Zoetermeer. Daarmee zijn de Nationale Voorleesdagen officieel geopend.

  22 januari 2020
 • Blog Frederique Schut: Zet aan tot lezen
  Blog Frederique Schut: Zet aan tot lezen

  Haar onwillige pubernichtje bracht Frederique Schut op een idee om de jeugd aan het lezen te krijgen. 'Obama leest. Trump niet.'  Lees Frederiques nieuwste blog hier.

  21 januari 2020
 • Boekblad Was Erbij 16 januari 2020: KVB Seminar & CPNB Nieuwjaarsborrel
  Boekblad Was Erbij 16 januari 2020: KVB Seminar & CPNB Nieuwjaarsborrel

  Op 16 januari 2020 vond het jaarlijkse KVB Boekwerk seminar weer plaats in het Compagnie Theater in Amsterdam. Aansluitend was de CPNB nieuwjaarsreceptie voor het boekenvak. Boekblad-fotograaf Jean-Pierre Jans legde de middag vast.

  20 januari 2020
 • Tiende editie van De Schoolschrijver van start gegaan
  Tiende editie van De Schoolschrijver van start gegaan

  De eerste Schoolschrijvers van dit jaar zijn vandaag aan de slag gegaan. Het is de tiende editie van het half jaar durende programma om leesplezier en schrijfvaardigheid te vergroten. In totaal zijn dit jaar 42 kinderboekenschrijvers Schoolschrijver op 45 basisscholen.

  20 januari 2020
 • Veldboeket Lektuur failliet
  Veldboeket Lektuur failliet

  Veldboeket Lektuur is afgelopen dinsdag door de rechtbank in Zutphen failliet verklaard. Curator is Johan Thielen van Bierman Advocaten in Tiel.

  23 januari 2020
 • Boekhandels dicht in Rijssen, Bleiswijk en Made
  Boekhandels dicht in Rijssen, Bleiswijk en Made

  De christelijke boekhandel De Poort in Rijssen was deze maand voor het laatst open. Blz-winkel Muilenburg in Bleiswijk moet per 1 maart dicht. En The Read Shop in Made kondigde het einde op 31 mei aanstaande aan.

  21 januari 2020
 • Boekhandel Romijn (Barneveld) voornemens te sluiten
  Boekhandel Romijn (Barneveld) voornemens te sluiten

  Na tachtig jaar dreigt Libris-boekhandel Romijn te verdwijnen uit Barneveld. Eigenaar Albert van Kooten heeft nog de voorzichtige hoop dat uit de plaatselijke ondernemers een initiatief tot behoud komt.

  20 januari 2020
 • De Nieuwe Boekhandel (Amsterdam) wordt coöperatie
  De Nieuwe Boekhandel (Amsterdam) wordt coöperatie

  De Nieuwe Boekhandel in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer, tien jaar geleden opgericht door Monique Burger, wordt een coöperatie: ‘Dat past helemaal bij deze tijd.’

  17 januari 2020
 • CPNB gaat 'pionieren en ingrijpen' in 2020
  CPNB gaat 'pionieren en ingrijpen' in 2020

  De CPNB gaat dit jaar pionieren met haar nieuwe strategie én fors ingrijpen in haar eigen operatie. Dat kondigde directeur Eveline Aendekerk vanmiddag aan tijdens haar nieuwjaarsspeech. Lucinda Riley was de surprise guest van de middag.

  16 januari 2020
 • GAU wint zaak tegen Tom Kabinet bij Europese Hof
  GAU wint zaak tegen Tom Kabinet bij Europese Hof

  E-boeken doorverkopen mag niet. Dat heeft het Europees Hof van Justitie vandaag besloten. De Groep Algemene Uitgevers (GAU), onderdeel van De Mediafederatie, gaat onderzoeken welke verhaalbare schade Tom Kabinet heeft veroorzaakt. Tom Kabinet wacht de uitspraak van de Nederlandse rechter af.

  19 december 2019
 • BCB doet mee aan Kinderboekenweek 2020
  BCB doet mee aan Kinderboekenweek 2020

  De Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en muziekvak (BCB) gaat samenwerken met de CPNB voor de Kinderboekenweek van volgend jaar. De aparte christelijke kinderboekenmaand verdwijnt, de bijbehorende actieboeken niet.

  12 december 2019
 • CPNB start 'Geef meer met een boek'
  CPNB start 'Geef meer met een boek'

  CPNB start de aangekondigde bewustwordingscampagne om het boek als cadeau onder de aandacht te brengen. 'Geef meer met een boek' loopt tot en met kerst, maar zal op verschillende momenten in 2020 worden herhaald.

  10 december 2019
 • Nu officieel: Amazon.nl gaat van start
  Nu officieel: Amazon.nl gaat van start

  Zoals afgelopen oktober al uitlekte zal Amazon.nl, momenteel alleen in gebruik voor de verkoop van e-books, binnenkort een volledige webwinkel worden. Dat kondigde Amazon nu zelf aan.

  16 januari 2020
 • Bestverkochte e-boeken: romantische fictie met erotisch tintje
  Bestverkochte e-boeken: romantische fictie met erotisch tintje

  Romantische fictie met een erotisch tintje waren het bestverkochte genre die Kobo de afgelopen tien jaar in Nederland verkocht. Absolute topauteur was Penelopy Sky.

  9 januari 2020
 • Bookspot stoot Chicklit.nl af
  Bookspot stoot Chicklit.nl af

  Chicklit.nl, de website die zichzelf 'de Personal Assistant op het gebied van boeken, series, films en games voor vrouwen' noemt, zet de stap naar zelfstandigheid. Bookspot, dat eerder ook al stopte met de sponsoring van de Gouden Strop en de Bookspot Literatuurprijs, trekt zich terug.

  8 januari 2020
 • Toch advertentie voor Aboutaleb-biografie op Facebook
  Toch advertentie voor Aboutaleb-biografie op Facebook

  Na een goed gesprek tussen uitgever Francien Schuursma van De Bezige Bij en sociaal mediaplatform Facebook zal daar toch reclame verschijnen voor de Aboutaleb-biografie van Elisa Hermanides en Ruben Koops.

  18 november 2019
 • Booker Prize en Deutscher Buchpreis: wie koopt de rechten?
  Booker Prize en Deutscher Buchpreis: wie koopt de rechten?

  Frankfurt staat op losbarsten, in de aanloop werden de winnaars bekendgemaakt van twee prestigieuze literaire prijzen: de Booker Prize en de Deutscher Buchpreis. Van twee bekroonde boeken is onbekend wie de Nederlandse vertaling uitgeeft.

  15 oktober 2019
 • Levine begint met 7 Querido-vertalingen
  Levine begint met 7 Querido-vertalingen

  Querido heeft de eerste zeven titels bekendgemaakt die door de nieuwe Amerikaanse samenwerkingspartner Levine in vertaling zullen worden uitgebracht. Daarnaast maakte moederbedrijf Singel Uitgeverijen een hele reeks rechtenverkopen in aanloop naar de Buchmesse bekend.

  8 oktober 2019
 • New Dutch Writing-campagne van start
  New Dutch Writing-campagne van start

  Onder de titel ‘New Dutch Writing’ presenteert de Nederlandse literatuur zich vanaf oktober op meer dan 70 festivals en evenementen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

  7 oktober 2019
 • De Arbeiderspers werkt aan Europese doorbraak ‘Grand Hotel Europa’
  De Arbeiderspers werkt aan Europese doorbraak ‘Grand Hotel Europa’

  Publiciteitsmanager Bram Kleiweg had het enigszins tongue-in-cheek de Grand Hotel Europa Summit genoemd, maar het doel van uitgeverij De Arbeiderspers is duidelijk: Grand Hotel Europa moet een Europese bestseller worden. Gisteren waren zeven uitgevers in Amsterdam om ideeën uit te wisselen.

  20 juni 2019
 • 'Mijn naam is Selma' verkocht aan VS, VK en Duitsland
  'Mijn naam is Selma' verkocht aan VS, VK en Duitsland

  De rechten van 'Mijn naam is Selma' van Selma van de Perre zijn een week na verschijnen verkocht aan Amerika, Groot-Brittannië en Duitsland.

  15 januari 2020
 • 'A warning' van anonieme Amerikaanse auteur naar Ambo|Anthos
  'A warning' van anonieme Amerikaanse auteur naar Ambo|Anthos

  Het geruchtmakende boek 'A warning', geschreven door een anonieme Amerikaanse overheidsmedewerker, wordt in Nederland uitgegeven door Ambo|Anthos. Dat maken uitgever Tanja Hendriks en literair agent Paul Sebes vandaag bekend. Afgelopen vrijdag werd het boek in de VS aangekondigd, dat daar als crash publication op 19 november verschijnt.  

  1 november 2019
 • Atlas Contact pre-empt vertaalrechten boek over Trump
  Atlas Contact pre-empt vertaalrechten boek over Trump

  Uitgeverij Atlas Contact heeft middels een pre-empt de vertaalrechten verworven van 'A Very Stable Genius: Donald J. Trump’s Testing of America' van Washington Post-onderzoeksjournalisten en Pulitzerprijswinnaars Carol Leonnig en Philip Rucker via Cheney Agency. 

  23 oktober 2019
 • Kosmos verkoopt nieuwe lifestyletitel aan negen landen
  Kosmos verkoopt nieuwe lifestyletitel aan negen landen

  Kosmos Uitgevers komt volgend jaar met een nieuwe lifestyletrend. In 'Niksen' van journalist Olga Mecking wordt de lof gezongen van dolce far niente. Het boek werd vóór Frankfurt al druk verkocht.

  22 oktober 2019
 • GESPREK OP ZONDAG: Jurriaan Rammeloo (KVB Boekwerk)
  GESPREK OP ZONDAG: Jurriaan Rammeloo (KVB Boekwerk)

  De afgelopen week vond het jaarlijkse seminar van KVB Boekwerk plaats in Amsterdam. Het thema was: hoe krijgt we met gedragsverandering mensen aan het lezen? Ook werden de jaarcijfers van het kennis- en innovatieprogramma van het boekenvak gepresenteerd. Programmaleider Jurriaan Rammeloo blikt terug.

  19 januari 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Ton van de Langkruis (Winternachten)
  GESPREK OP ZONDAG: Ton van de Langkruis (Winternachten)

  Woensdag begint in Den Haag de vijfentwintigste editie van het internationale literatuurfestival Winternachten. De tijden zijn veranderd, zegt directeur en initiator Ton van de Langkruis: ‘Misschien moeten we niet uitgaan van het boek, maar van het woord zelf.’

  12 januari 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Christine Bosch (Bosch&deJong)
  GESPREK OP ZONDAG: Christine Bosch (Bosch&deJong)

  Toen de Rotterdamse boekhandel Bosch&deJong in juli 2015 begon in de Fenix Food Factory wisten eigenaren Christine Bosch en Folco de Jong: dit is een tijdelijke locatie. Dit voorjaar volgt de verhuizing naar de nieuwe Fenix Food Factory – al was het een onaangename verrassing dat ze zo lang dicht dreigden te moeten gaan.

  5 januari 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Marieke Niezen (A.W. Bruna)
  GESPREK OP ZONDAG: Marieke Niezen (A.W. Bruna)

  Uitgeverij A.W. Bruna heeft een speciale whatsapp-service ingericht, waar boekhandelaren ook in de avond hun bestellingen kunnen plaatsen. Directeur Marieke Niezen wil het de boekhandel zo niet alleen makkelijker maken, maar ook laten zien dat de uitgeverij voor ze klaarstaat in deze drukke tijd.

  15 december 2019
 • Nieuwe roman Mariët Meester verschijnt in gelimiteerde oplage
  Nieuwe roman Mariët Meester verschijnt in gelimiteerde oplage

  De nieuwe, achtste roman van Mariët Meester verschijnt niet bij De Arbeiderspers, maar in een gelimiteerde oplage bij de mede door haarzelf opgerichte uitgeverij Caprae. De bedoeling is dat het boek weer iets unieks en waardevols wordt.

  9 januari 2020
 • Grisham voor het eerst naar Nederland voor 'grootse, maar selectieve optredens'
  Grisham voor het eerst naar Nederland voor 'grootse, maar selectieve optredens'

  Op uitnodiging van zijn Nederlandse uitgever A.W. Bruna brengt de Amerikaanse bestsellerauteur John Grisham van 17 tot en met 20 november een bezoek aan ons land. Aanleiding is het verschijnen van zijn nieuwe thriller ‘De onschuldigen’.

  21 oktober 2019
 • Jessica Durlacher stapt over naar De Arbeiderspers
  Jessica Durlacher stapt over naar De Arbeiderspers

  Jessica Durlacher gaat haar werk bij De Arbeiderspers publiceren. In februari brengt de uitgeverij als eerste een herdruk van ‘De dochter’ uit. In de tweede helft van 2020 hoopt Durlacher een nieuwe roman te kunnen presenteren.

  10 oktober 2019
 • Blog Jeroen Windmeijer: Signeren in de Biblebelt
  Blog Jeroen Windmeijer: Signeren in de Biblebelt

  Voor Boeklad blogt Jeroen Windmeijer deze weken over de 50 (!) boekhandelsbezoeken die hij in twee maanden aflegt voor de promotie van zijn vierde thriller, 'De Offers' (HarperCollins Holland). Zijn nieuwe blog staat nu online.     

  7 oktober 2019
 • Jeugd en Poëzie en Creatief Schrijven vzw gaan samen
  Jeugd en Poëzie en Creatief Schrijven vzw gaan samen

  Vanaf dit jaar bundelen de Vlaamse organisaties Jeugd en Poëzie en Creatief Schrijven vzw hun expertise om samen een structureel schrijfaanbod voor kinderen en jongeren te ontwikkelen. Volgens deze partijen bestaat dat in Vlaanderen vrijwel nog niet, en daar willen ze met deze fusie verandering in brengen. De werking van de cultuureducatieve organisatie Jeugd en Poëzie wordt verdergezet en uitgebouwd onder de vlag van Creatief Schrijven vzw. Dat is vanaf nu het officiële steunpunt voor schrijfliefhebbers van alle leeftijden. Jeugd en Poëzie heeft als cultuureducatieve speler al heel wat jaren op de teller. Het startte in 1993 en verzorgde sindsdien onder meer werkgroepen voor de begeleiding van poëzieateliers, de ondersteuning van poëziewedstrijden en recent Totaal, een literair productiehuis voor jongeren dat inzette op talentontwikkeling en een podium bood aan schrijvers en performers met diverse achtergronden. Coördinator van Jeugd en Poëzie Flore Keersmaekers is ervan overtuigd dat ze haar missie om kinderen en jongeren de kracht van taal, poëzie en literatuur te laten ontdekken kan voortzetten binnen Creatief Schrijven vzw. 'Door de fusie met Creatief Schrijven kunnen we al onze ideeën, workshops en begeleiding opentrekken en als expertisecentrum onze kennis met iedereen delen. We kijken er enorm naar uit om op grotere schaal veel meer kinderen en jongeren te inspireren en aan te zetten tot schrijven. '

  23 januari 2020
 • Bart Moeyaert en Sylvia Weve op shortlist Andersen Award
  Bart Moeyaert en Sylvia Weve op shortlist Andersen Award

  Bart Moeyaert staat op de shortlist van de Hans Christian Andersen Award 2020 in de categorie auteurs, zo heeft de International Board on Books for Young People (IBBY) bekend gemaakt. Sylvia Weve haalde de laatste zes in de categorie illustratoren. De tweejaarlijkse Hans Christian Andersen Award is de belangrijkste internationale jeugdboekenprijs naast de Astrid Lindgren Memorial Award die Moeyaert vorig jaar won. De Vlaamse auteur deelt de eer met María Cristina Ramos (Arg), Marie-Aude Murail (Fra), Farhad Hassanzadeh (Irn), Peter Svetina (Slo) en Jacqueline Woodson (Usa). Het was de zesde keer dat Moeyaert was voorgedragen door de Vlaamse sectie van IBBY en het is – na 2002 en 2012 – de derde keer dat hij de shortlist haalt. Weve is kanshebber naast Isabelle Arsenault (Can), Seizo Tashima (Jap), Iwona Chmielewska (Pol), Elena Odriozola (Spa) en Albertine (Zwi). Moeyaert en Weve kunnen allebei de tweede Nederlandstalige winnaar worden. Annie M.G. Schmidt won in 1988 in de categorie auteur, Max Velthuijs in 2004 in de categorie illustrator. Wel stonden vaker Nederlandstalige auteurs/illustrators op de shortlist, recentelijk bijvoorbeeld Ted van Lieshout, Carll Cneut en Marit Törnqvist. De winnaar wordt 30 maart bekend gemaakt tijdens de IBBY-persconferentie op de kinderboekenbeurs van Bologna.

  22 januari 2020
 • Rechten 'Slow Démocratie' van David Djaïz gekocht door Pluim
  Rechten 'Slow Démocratie' van David Djaïz gekocht door Pluim

  Sinds de Franse uitgeverij Allary Éditions afgelopen oktober Slow Démocratie van David Djaïz heeft uitgebracht, is er een levendig debat over de functie van de natiestaat in tijden van globalisering ontstaan. Uitgeverij Pluim heeft de Nederlandse vertaalrechten van het veelgeprezen non-fictieboek gekocht. De vertaling van de Franse bestseller zal in juni 2020 in Nederland verschijnen.

  20 januari 2020
 • Mischa Andriessen wint twaalfde Awater Poëzieprijs
  Mischa Andriessen wint twaalfde Awater Poëzieprijs

  De dichtbundel Winterlaken van Mischa Andriessen heeft de Awater Poëzieprijs 2019 gewonnen. Dat wordt bekend gemaakt in de nieuwe editie van poëzietijdschrift Awater. 27 Nederlandse en Vlaamse beroepslezers (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen. Een aantal citaten uit de meegeleverde begeleidende juryverslagen: ‘Doorwrochte gedichten met een hartverscheurende ondertoon. Een bezwerende bundel over een groot gemis.’ ‘Ingetogen en aangrijpend, nauwkeurig, onnadrukkelijk muzikaal.’ De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater ter waarde van € 500,- . Dat bedrag is weliswaar bescheiden, maar de symbolische waarde van de prijs is groot: ze representeert de waardering van de gezamenlijke poëziekritiek.

  20 januari 2020
 • Kasper Bockweg nieuwe PR-medewerker Athenaeum-Polak & Van Gennep en Volt
  Kasper Bockweg nieuwe PR-medewerker Athenaeum-Polak & Van Gennep en Volt

  Kasper Bockweg, voorheen PR-medewerker bij de inkrimpende Uitgeverij Vantilt, heeft een nieuwe baan gevonden als PR-medewerker van Athenaeum-Polak & Van Gennep en Volt. 

  17 januari 2020
 • Fontaine Uitgevers: Kelly Heeren (bureau)redacteur culinair, Lynn Plagmeijer acquirerend redacteur non-fictie
  Fontaine Uitgevers: Kelly Heeren (bureau)redacteur culinair, Lynn Plagmeijer acquirerend redacteur non-fictie

  Kelly Heeren (foto links) is 13 januari gestart bij Fontaine Uitgevers als (bureau)redacteur culinair. Kelly werkte 2 jaar bij Karakter uitgevers als redacteur non-fictie en volgde na haar studie Communicatie de master Redacteur / Editor aan de Universiteit van Amsterdam. Lynn Plagmeijer (foto rechts) is vanaf 1 januari 2020 aangesteld als acquirerend redacteur voor het non-fictie fonds van Fontaine Uitgevers, waar zij de afgelopen 1,5 jaar al verantwoordelijk was voor de bureauredactie van alle fondsen. Met de aanstelling van Kelly en de promotie van Lynn is het Fontaine-team op volle sterkte en klaar voor de toekomst.  

  16 januari 2020
 • Lotte Dijkstra aquirerend redacteur Xander Uitgevers
  Lotte Dijkstra aquirerend redacteur Xander Uitgevers

  Lotte Dijkstra start per 1 maart als aquirerend redacteur bij Xander Uitgevers. Lotte studeerde Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, en voltooide daar in 2014 ook haar master Neerlandistiek. Van 2012 tot 2017 werkte ze als uitgeefassistent voor Uitgeverij Kluitman / Blossom Books, en ze stapte over toen Myrthe Spiteri van Blossom Books een zelfstandige uitgeverij maakte. De afgelopen drie jaar werkte ze als redacteur voor Blossom Books.

  15 januari 2020
 • Francis Wehkamp nieuwe uitgever Fontaine Uitgevers
  Francis Wehkamp nieuwe uitgever Fontaine Uitgevers

  Per 1 februari zal Francis Wehkamp aantreden als uitgever van Fontaine Uitgevers. Wehkamp volgt Annemie Michels op, die de afgelopen 2 jaar als managing uitgever zorg heeft gedragen voor de overgang naar en integratie van Fontaine Uitgevers naar Uitgeefhuis Nieuw Amsterdam. Nu deze integratie voltooid is, gaat Michels op zoek naar een nieuwe uitdaging. Wehkamp startte haar carrière bij Unieboek en was 12 jaar werkzaam bij Karakter Uitgevers (uitgever non-fictie). Binnen Fontaine was zij werkzaam als Hoofdredacteur Culinair. Met Wehkamp aan het roer, en de ruime ervaring die zij meebrengt, zal de uitgeverij haar positie binnen het boekenvak verder verstevigen. Foto: © Harold Pereira

  13 januari 2020