• Boekhandel Westerhof (Zwolle) verhuist naar andere kant centrum (+1 reactie)
  Boekhandel Westerhof (Zwolle) verhuist naar andere kant centrum (+1 reactie)

  Boekhandel Westerhof in Zwolle verhuist in maart naar een pand aan de andere kant van het centrum. De winkel krijgt daar een compactere uitstraling.

  17 januari 2018
 • Herdenkingsbijeenkomst Warren Lee
  Herdenkingsbijeenkomst Warren Lee

  Op 22 december overleed Warren Lee, die tot aan zijn pensionering de drijvende kracht was achter de boekhandel Nijhof & Lee bij de Bijzondere Collecties. De Bijzondere Collecties organiseert op 20 januari een herdenkingsbijeenkomst om zijn leven en werk te vieren.

  16 januari 2018
 • In Memoriam Harry Steenhagen (1940 – 2017)
  In Memoriam Harry Steenhagen (1940 – 2017)

  Op 15 december jongstleden is Harry Steenhagen, directeur van Libridis en Scholtens van 1988 tot 2002, volslagen onverwacht in Alkmaar overleden. Een In Memoriam van Frans Gianotten, een oud-vakgenoot en vriend van Harry Steenhagen.

  15 januari 2018
 • Boekhandel Voorhoeve Hilversumse Onderneming van het jaar
  Boekhandel Voorhoeve Hilversumse Onderneming van het jaar

  Boekhandel Voorhoeve is Hilversumse Onderneming van het jaar 2018. Dat werd deze week bekendgemaakt op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Voorhoeve had ook al een uitstekend 2017 dankzij investeringen in online verkoop.

  12 januari 2018
 • Van Oorschot verwelkomt vijf nieuwe auteurs
  Van Oorschot verwelkomt vijf nieuwe auteurs

  Uitgeverij Van Oorschot heeft de voorbije maanden vijf nieuwe auteurs mogen verwelkomen, onder wie Martha Heesen (voorheen Querido) en Janny Regnerus (Atlas Contact). Volgens uitgever Mark Pieters is het een gevolg van de grotere zichtbaarheid van de uitgeverij.

  18 januari 2018
 • Jeroen Overstijns (Standaard Uitgeverij): 'Wij blijven nog zeer lange tijd met WPG werken'
  Jeroen Overstijns (Standaard Uitgeverij): 'Wij blijven nog zeer lange tijd met WPG werken'

  INTERVIEW VAN DE DAG – De primeur voor de toekomstplannen van Standaard Uitgeverij gunt directeur Jeroen Overstijns te zijner tijd aan zijn personeel. Wel vertelt hij over de nieuwe eigenaars, de verzelfstandiging van WPG – en een pop-up imprint.

  18 januari 2018
 • Prometheus kocht ‘Fire and Fury’ voor 15.000 dollar
  Prometheus kocht ‘Fire and Fury’ voor 15.000 dollar

  De eerste oplage van ‘Vuur en woede’, de Nederlandse vertaling van het spraakmakende boek over Donald Trump, verschijnt morgen in een oplage van 25.000 exemplaren. Prometheus-directeur Mai Spijkers kocht de rechten begin januari voor 15.000 dollar, schrijft de Volkskrant.

  18 januari 2018
 • Hollandia neemt watersportfonds De Alk & Heijnen over
  Hollandia neemt watersportfonds De Alk & Heijnen over

  Hollandia, het watersportboekenfonds van Gottmer, heeft per 1 januari de titels van De Alk & Heijnen overgenomen. Directe aanleiding is het pensioen van Karel Heijnen die de uitgeverij twintig jaar geleden heeft opgezet.

  18 januari 2018
 • ‘Oorsprong’ van Dan Brown (Luitingh-Sijthoff) bestverkochte boek van 2017
  ‘Oorsprong’ van Dan Brown (Luitingh-Sijthoff) bestverkochte boek van 2017

  Oorsprong van Dan Brown (Luitingh-Sijthoff) is met 243.770 exemplaren het bestverkochte boek van 2017. Daarnaast groeide in 2017 de boekenomzet met 1 procent. Dat maakte de CPNB vanavond bekend.

  18 januari 2018
 • Storm: CB levert gewoon, boom op Boekhandel Berne
  Storm: CB levert gewoon, boom op Boekhandel Berne

  Ondanks de zware westerstorm vandaag levert CB naar het zich laat aanzien alle bestellingen gewoon uit. Wel is er sprake van vertragingen. Bij Boekhandel Berne in Heeswijk viel een boom door het dak.

  18 januari 2018
 • Nieuwe Boekbarometers: kleine schommelingen in Q4 2017
  Nieuwe Boekbarometers: kleine schommelingen in Q4 2017

  CB heeft vandaag de Boekbarometer en de E-boekbarometer over het laatste kwartaal van 2017 gepubliceerd. Daarin is een lichte krimp te zien van de afzet van het fysieke boek ten opzichte van 2016, en een stijging van de e-boekverkoop ten opzichte van 2017 (5,8%). De omzet van e-boekabonnementen stijgt sterk.

  18 januari 2018
 • Campagne voor voortbestaan van Vlaamse bibliotheken
  Campagne voor voortbestaan van Vlaamse bibliotheken

  Aanstaande vrijdag om 11 uur krijgen zes Vlaamse bibliotheken een knuffel van abonnees. VVBAD, de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie, neemt daarmee het initiatief voor een campagne voor het voortbestaan van de bibliotheken in Vlaanderen.

  15 januari 2018
 • Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?
  Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Directeur Michael van Everdingen verlaat binnenkort de KBb. In zijn laatste jaar zag hij de roep om samenwerking in het vak toenemen. ‘De collectiviteit waar het boekenvak internationaal zo om bekend staat mogen we niet door onze vingers laten glippen.’

  22 december 2017
 • Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?
  Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Libris Blz.-directeur Caroline Damwijk was blij met Bookstore Day en met de terugkeer van de Eindejaarsactie, maar constateert ook dat boekhandels online nog steeds onvoldoende zichtbaar zijn. ‘Ons belangrijkste doel is en blijft de volledige integratie van online en offline.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?
  Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Voor Caspar Klinkhamer, director books & entertainment van Bol.com, was de lancering van Kobo Plus in 2017 een mijlpaal. Het abonnement voor digitaal lezen heeft volgens hem een grote toekomst. ‘Een laagdrempelig model vermindert de behoefte aan illegale e-boeken.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?
  Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? WPG België, waar Standaard Uitgeverij, Manteau en Davidsfonds Uitgeverij onder vallen, maakte in september bekend te willen verzelfstandigen. CEO Jeroen Overstijns en zijn team zijn inmiddels hard op weg om het proces af te ronden. ‘Vlamingen denken toch anders dan Nederlanders.’

  20 december 2017
 • Digitale boeken-platform Rakuten Overdrive leent recordaantal boeken uit in 2017
  Digitale boeken-platform Rakuten Overdrive leent recordaantal boeken uit in 2017

  Internationaal luister- en e-boekenplatform Rakuten OverDrive heeft over 2017 16 procent meer e-boeken en luisterboeken uitgeleend ten opzichte van het jaar ervoor: in totaal 225 miljoen. De toename is onder meer te danken aan een uitbreiding van beschikbare titels en aan nieuwigheden zoals de applicatie Libby.

  15 januari 2018
 • Hebban.nl start derde Reading Challenge met de hulp van Libris en Blz.
  Hebban.nl start derde Reading Challenge met de hulp van Libris en Blz.

  Op lezersplatform Hebban.nl is dit nieuwe jaar de derde editie van de Hebban Reading Challenge begonnen. Iedereen die de wens koestert een bepaald aantal boeken te gaan lezen, kan deze wens daar delen en gemotiveerd worden. Libris en Blz.-winkels delen bijbehorende challenge-kaarten uit.

  9 januari 2018
 • ‘Achter gesloten deuren’ best verkochte e-boek via Kobo in 2017
  ‘Achter gesloten deuren’ best verkochte e-boek via Kobo in 2017

  B.A. Paris heeft het best verkochte e-boek via Kobo in 2017. Ook is Achter gesloten deuren (Ambo|Anthos) van Paris het meest uitgelezen via Kobo.

  2 januari 2018
 • Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?
  Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Voor Caspar Klinkhamer, director books & entertainment van Bol.com, was de lancering van Kobo Plus in 2017 een mijlpaal. Het abonnement voor digitaal lezen heeft volgens hem een grote toekomst. ‘Een laagdrempelig model vermindert de behoefte aan illegale e-boeken.’

  21 december 2017
 • Fire and Fury: Trump bedreigt vrijheid van meningsuiting
  Fire and Fury: Trump bedreigt vrijheid van meningsuiting

  Fire and Fury van Michael Wolff is hard op weg de populairste politieke titel allertijden te worden. De inkijk in Donald Trumps Witte Huis wordt ook een slagveld over de vrijheid van meningsuiting.

  12 januari 2018
 • Tsjechië: belastingvoordeel op boeken
  Tsjechië: belastingvoordeel op boeken

  Tsjechische werkgevers kunnen sinds 1 januari hun medewerkers een fiscaal aftrekbare vergoeding geven voor het kopen van boeken. Uitgevers verwachten een omzetstijging van 2 tot 3 procent door de maatregel.

  12 januari 2018
 • Zwitserse boekhandelsketen Ex Libris sluit driekwart van zijn winkels
  Zwitserse boekhandelsketen Ex Libris sluit driekwart van zijn winkels

  De Zwitserse boekhandelsketen Ex Libris heeft drastische maatregelen aangekondigd als gevolg van een teruglopende omzet. De keten brengt het aantal filialen dit jaar terug van 57 naar 14. Dat meldt Buchreport.

  11 januari 2018
 • Omzet Europese uitgevers stabiel in 2016
  Omzet Europese uitgevers stabiel in 2016

  Europese uitgevers uit 29 landen hadden in 2016 een gezamenlijke omzet van 22,3 miljard euro uit verkopen van papieren en digitale boeken. De Europese boekenmarkt is hiermee even groot als in 2015. Zonder het effect van wisselkoersen was de markt gegroeid.

  10 januari 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Caspar Dullaart (Atlas Contact)
  GESPREK OP ZONDAG: Caspar Dullaart (Atlas Contact)

  Na een lange carrière als boekverkoper en accountmanager bij uitgeverij Atlas Contact, begint Caspar Dullaart op 1 februari als redacteur non-fictie bij Atlas Contact. Voor Dullaart was het tijd voor iets nieuws.

  14 januari 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Bertram Mourits (Atlas Contact)
  GESPREK OP ZONDAG: Bertram Mourits (Atlas Contact)

  Deze week werd bekend dat redacteur Bertram Mourits uitgeverij Atlas Contact na veertien jaar verlaat. Hij gaat aan de slag als hoofd collecties bij het Literatuurmuseum. Mourits over het vak van redacteur: 'Het is steeds geconcentreerder geworden, je kunt niet zomaar iets proberen. Je moet bij alles wat je doet weten waarom. Ruimte voor rare dingen moet je bevechten.'

  17 december 2017
 • GESPREK OP ZONDAG: Michael van Everdingen (KBb)
  GESPREK OP ZONDAG: Michael van Everdingen (KBb)

  Het was een kans die hij niet wilde laten lopen. Dat is de reden dat KBb-directeur Michael van Everdingen op een herbezinningsmoment heeft besloten de overstap te wagen naar Lemongrass Consulting. Maar: 'Het boekenvak is de mooiste sector waar ik ooit in heb gewerkt.'

  10 december 2017
 • GESPREK OP ZONDAG: Saskia Veen (uitgeverij Lebowski)
  GESPREK OP ZONDAG: Saskia Veen (uitgeverij Lebowski)

  Uitgeverij Lebowski lanceerde deze week de eerste aflevering van de podcastserie ‘Lopen met Lebowski’: auteurs gaan in gesprek met hun redacteur op locaties die van belang zijn voor hun werk. Saskia Veen, redacteur en online content manager, heeft de reeks onder haar hoede. ‘We hebben een schat aan verhalenvertellers in huis.’

  3 december 2017
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Michel Krielaars
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Michel Krielaars

  Michel Krielaars is een van de zes auteurs die Atlas Contact verruilt voor Pluim, de nieuwe uitgeverij van Mizzi van der Pluijm. De chef van de NRC Handelsblad-boekenredactie had de laatste jaren succes bij Atlas Contact met zijn non-fictieboeken over Rusland. 'Ik denk dat ze er bij de uitgeverij wel vanuit gingen dat iedereen die met Mizzi bevriend is ook met haar mee zou gaan.'

  17 januari 2018
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Hans Hagen
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Hans Hagen

  Wat is een kinderboekenschrijver zonder kinderboekhandels? Hans Hagen – samen met zijn vrouw Monique Hagen kinderboekenambassadeur – reageert op de aangekondigde sluiting van De Boekenwurm (Maastricht), een filiaal van De Kinderboekhandel (Amsterdam) en de Weesper Boekhandel, die voortkwam uit een kinderboekhandel. Het verlies aan kennis is het ergste, vindt Hagen.

  10 januari 2018
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Leon Verdonschot
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Leon Verdonschot

  Zelden kwam zo'n grote bestseller zo vlak voor Kerst uit. 'Rico' van Leon Verdonschot verscheen op vrijdag 22 december. Dit was alleen mogelijk dankzij krankzinnig hard werken van alle betrokkenen, aldus de schrijver. En het geluk dat er niets mis ging. Pas na Rico Verhoevens titelgevecht op 9 december viel het besluit dat het portret van de kickbokser nog voor de feestdagen moest verschijnen.

  8 januari 2018
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Elma van Vliet
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Elma van Vliet

  Al sinds Mam, vertel eens in 2004 verscheen, maakt Elma van Vliet in Nederland furore. Nu lijkt een doorbraak in het buitenland aanstaande, met de rechtenverkoop aan Penguin US als voorlopig hoogtepunt. Dat is een gevolg van maatschappelijke veranderingen, denkt de schrijfster. En de inspanningen van haar agent Marianne Schönbach.

  18 december 2017
 • Anniko van Santen juryvoorzitter Gouden Strop
  Anniko van Santen juryvoorzitter Gouden Strop

  Anniko van Santen is ook in 2018 juryvoorzitter van De Gouden Strop. De prijzen voor de beste Nederlandstalige spannende boeken worden bekendgemaakt bij de start van de Spannende Boeken Weken (6 t/m 24 juni). Op 9 mei worden de nominaties bekendgemaakt.

  15 januari 2018
 • CBS: In 2017 laagste aantal faillissementen van deze eeuw
  CBS: In 2017 laagste aantal faillissementen van deze eeuw

  Afgelopen jaar zijn 3.290 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat is het laagste aantal na 2000. Dat meldt het CBS. In bijna alle bedrijfstakken is het aantal faillissementen gedaald. Absoluut gezien was de daling in de financiële dienstverlening het sterkst. 

  12 januari 2018
 • Man Booker Prize ook open voor Ierse uitgevers
  Man Booker Prize ook open voor Ierse uitgevers

  De Man Booker Prize is vanaf dit jaar ook open voor inzendingen van Ierse uitgevers. De prijs gaat voortaan naar een roman die geschreven is in het Engels en gepubliceerd is door een uitgeverij uit Groot-Britannië of Ierland. De organisatie wil onafhankelijke Ierse uitgevers evenveel kans geven als Ierse uitgeverijen die onder Britse concerns vallen.

  11 januari 2018
 • Antonie Kamerling Award voor 'Vals alarm' van Menno Oosterhoff
  Antonie Kamerling Award voor 'Vals alarm' van Menno Oosterhoff

  Psychiater en ervaringsdeskundige Menno Oosterhoff heeft de eerste MIND Antonie Kamerling Award gewonnen. Hij kreeg deze prijs voor zijn boek Vals Alarm (Uitgeverij Lucht). De andere twee genomineerden waren Emma wil Leven van Jessica Villerius en Roze Wolk van Anne-Marieke Graafmans. Met de Antonie Kamerling Award vraagt MIND aandacht voor het (levens!)belang om jezelf te durven en kunnen uiten bij psychische problemen.

  23 november 2017
 • Martha van Seters begint eigen bedrijf
  Martha van Seters begint eigen bedrijf

  Onder de naam Biloba Boeken start Martha van Seters haar eigen bedrijf in verkoop en vertegenwoordiging. Zij zal vanaf de voorjaarsbeurzen de uitgeverijen Rubinstein en Memphis Belle vertegenwoordigen. Martha werkte de laatste jaren als inkoper kinderboeken bij Broese Boekverkopers in Utrecht. Ze is daarvoor werkzaam geweest als boekverkoper bij Boekhandel den Boer in Baarn, vertegenwoordiger bij Clavis en Singel 262, en bedrijfsleider bij Bouwman Boeken in De Bilt.

  18 januari 2018
 • Jacoba Casier acquirerend redacteur bij HarperCollins Holland
  Jacoba Casier acquirerend redacteur bij HarperCollins Holland

  Op 1 februari treedt Jacoba Casier in dienst als acquirerend redacteur bij uitgeverij HarperCollins Holland. Casier studeerde Romaanse Talen en Culturen in Gent en behaalde haar master Europese Studies in Leuven. De afgelopen drie jaar was Casier acquirerend redacteur bij Signatuur, waar ze samenwerkte met auteurs als David Lagercrantz, Carlos Ruiz Zafón en Juan Gabriel Vásquez. Eerder werkte ze als literair agent bij de Spaanse agentschappen SalmaiaLit en Schavelzon.

  16 januari 2018
 • Caspar Dullaart redacteur non-fictie bij Atlas Contact
  Caspar Dullaart redacteur non-fictie bij Atlas Contact

  Vanaf 1 februari zal Caspar Dullaart als derde redacteur - naast Marcella van der Kruk en Simon Dikker Hupkes  - het non-fictie team versterken van uitgeverij Altas Contact. Caspar was tot op heden werkzaam als accountmanager fictie voor Atlas Contact. Naast zijn dagelijkse werkzaamheden voor de verkoop van boeken van Atlas Contact is hij zich de afgelopen jaren steeds meer bezig gaan houden met de inhoud van boeken, met de ontdekking van nieuwe boeken, en ten slotte ook met redactionele begeleiding.

  9 januari 2018
 • Anne-Will Fisser nieuwe medewerker publiciteit & promotie Ambo|Anthos
  Anne-Will Fisser nieuwe medewerker publiciteit & promotie Ambo|Anthos

  Anne-Will Fisser is 2 januari gestart bij de promotieafdeling van Ambo|Anthos uitgevers. Hiervoor heeft Anne-Will als redacteur bij De Wereld Draait Door gewerkt, waar ze onder meer verantwoordelijk was voor de boeken, en als researcher bij de VPRO en De Familie Film & TV.

  9 januari 2018