• Shortlist Libris Literatuurprijs: Singel Uitgeverijen scoort drie keer
  Shortlist Libris Literatuurprijs: Singel Uitgeverijen scoort drie keer

  Singel Uitgeverijen neemt met drie nominaties de helft van de shortlist voor de Libris Literatuurprijs voor zijn rekening. De Bezige Bij, Atlas Contact en Das Mag hebben ieder een titel bij de laatste zes.

  18 maart 2019
 • Nederland Leest 2019: bloemlezing Jan Wolkers
  Nederland Leest 2019: bloemlezing Jan Wolkers

  Bibliotheken geven dit najaar tijdens Nederland Leest de bundel 'Winterbloei' van Jan Wolkers cadeau, dat bekend en onbekend werk van de schrijver bevat. Nederland Leest Junior draait om Borealis van Marloes Morshuis. Thema is duurzaamheid.  

  17 maart 2019
 • Speciale literaire stadswandeling voor Boekenweekthema in Amsterdam
  Speciale literaire stadswandeling voor Boekenweekthema in Amsterdam

  In de Boekenweek organiseert Booklovers’ Tours in samenwerking met Boekhandel Scheltema een literaire stadswandeling door Amsterdam waarin alléén vrouwelijke auteurs aan de orde komen. Het boekenweekthema ‘De moeder de vrouw’ vormt de inspiratie, vertelt literair stadsgids Mechteld Jansen.

  14 maart 2019
 • OsingadeJong bundelt krachten met XMPL
  OsingadeJong bundelt krachten met XMPL

  OsingadeJong in Makkum, de op twee na grootste educatief dienstverlener in Nederland, heeft softwareontwikkelaar XMPL in Joure overgenomen. De twee bedrijven blijven actief onder de eigen naam.

  14 maart 2019
 • Utrechtse boekhandels kenden gedenkwaardige dag na mogelijke aanslag
  Utrechtse boekhandels kenden gedenkwaardige dag na mogelijke aanslag

  Openblijven of niet? Wat de boekhandels in Utrecht ook besloten: veel omzet viel er niet te behalen in de stad waarin iedereen na de mogelijk terroristische aanslag in de tram werd verzocht binnen te blijven.

  19 maart 2019
 • 'Vaccinatierelletje lijkt verkiezingsstunt'
  'Vaccinatierelletje lijkt verkiezingsstunt'

  Staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) heeft Bol.com ‘met klem’ gevraagd boeken die kritiek hebben op vaccineren niet langer te promoten en wil volledige verbanning ‘bespreekbaar maken’. De vraag is waarom hij zijn pijlen exclusief op Bol.com richt, terwijl de gewraakte titels overal verkrijgbaar zijn. De staatssecretaris krijgt geen enkele steun vanuit het boekenvak.

  18 maart 2019
 • Woutertje Boekverkoperswedstrijd: De Koperen Tuin, Goes
  Woutertje Boekverkoperswedstrijd: De Koperen Tuin, Goes

  De Stichting Woutertje Pieterse Prijs en Boekblad organiseren een wedstrijd: welke boekhandel maakt de beste Woutertje-etalage? Boekhandel de Koperen Tuin in Goes is de eerste inzender. 

  18 maart 2019
 • Utrechtse boekhandels hebben eigen essays in Boekenweek
  Utrechtse boekhandels hebben eigen essays in Boekenweek

  De Utrechtse boekhandels Bijleveld en Savannah Bay bieden hun klanten in de Boekenweek elk hun eigen essay aan. Bijleveld publiceert 'Vrouwen en fictie' van Virginia Woolf, Savannah Bay 'De moeder de boekwinkel' van Thijs Joores.

  15 maart 2019
 • Nederlandse uitgevers kenden een inspirerende London Book Fair
  Nederlandse uitgevers kenden een inspirerende London Book Fair

  Een rustige beurs, waar de sfeer niettemin inspirerend was. Dat was de London Book Fair voor veel Nederlandse uitgevers en agenten. Al werd er natuurlijk ook gehandeld. Voor agentschap Sebes & Bisseling was het zelfs een van de succesvolste beurzen in jaren.

  15 maart 2019
 • Rose Janssens (Clavis) beste Rights Professional ter wereld
  Rose Janssens (Clavis) beste Rights Professional ter wereld

  Foreign rights manager Rose Janssens van uitgeverij Clavis heeft gisteren op de London Book Fair de Excellent Award voor Best Rights Professional ter wereld gewonnen.

  13 maart 2019
 • De Bezige Bij initieert literair boekenabonnement met Triple A-winkels
  De Bezige Bij initieert literair boekenabonnement met Triple A-winkels

  Boekenabonnementen zijn trending. Dit keer biedt De Bezige Bij vier literaire boeken aan voor 75 euro per jaar. Dit abonnement onderscheidt zich, omdat het – vooralsnog – exclusief te koop is bij de Triple A-boekhandels.

  12 maart 2019
 • Opzij stapt in de boeken
  Opzij stapt in de boeken

  Het vermaarde vrouwentijdschrift 'Opzij' gaat ook boeken uitgeven. ‘Mijn rooie, roomse oma’ van Ineke van Pelt verschijnt medio maart als eerste titel. Uitgever Hans van Brussel hoopt zes titels per jaar te kunnen presenteren.

  7 maart 2019
 • CB en Parcls werken samen in CO2-neutrale bezorging Amsterdam
  CB en Parcls werken samen in CO2-neutrale bezorging Amsterdam

  Vanaf 21 maart bezorgt CB in samenwerking met het bedrijf Parcls boeken in een deel van Amsterdam CO2-neutraal. Vanuit verzamelpunten – ‘hubs’ – worden ze per elektrische fiets verder vervoerd.

  18 maart 2019
 • Ester Naomi Perquin schrijft het Boekenweekgedicht
  Ester Naomi Perquin schrijft het Boekenweekgedicht

  Ester Naomi Perquin is de auteur van het Boekenweekgedicht met de titel ‘Moeder’, dat morgen samen met een groot interview verschijnt in dagblad 'Trouw'. Dat is zojuist bekendgemaakt bij 'De Wereld Draait Door'. Tijdens de Boekenweek met als thema 'De moeder de vrouw' zal het Boekenweekgedicht als gratis ansichtkaart verkrijgbaar zijn in boekhandel en bibliotheek.

  15 maart 2019
 • Letterenfonds: literaire tour de France krijgt vervolg van vijftien etappes
  Letterenfonds: literaire tour de France krijgt vervolg van vijftien etappes

  Het Letterenfonds heeft ook dit jaar weer een aantal activiteiten in Frankrijk georganiseerd. Onder de noemer Les Phares du Nord wordt de Nederlandse literatuur daar verder onder de aandacht gebracht, nadat vorig jaar al een succesvolle campagne is gevoerd.

  13 maart 2019
 • VriendenLoterij geeft CPNB en Stichting Lezen half miljoen voor Nationale BoekenBoost
  VriendenLoterij geeft CPNB en Stichting Lezen half miljoen voor Nationale BoekenBoost

  De VriendenLoterij heeft een half miljoen euro beschikbaar gesteld voor een nieuw gezamenlijk initiatief van de Stichting CPNB en de Stichting Lezen, de Nationale BoekenBoost. Met dit geld kunnen scholen boeken kopen voor kinderen en jongeren die niet vanzelfsprekend met boeken in aanraking komen.

  7 februari 2019
 • Nu ook (delen van) boeken op Blendle
  Nu ook (delen van) boeken op Blendle

  Digitale kiosk Blendle verkoopt sinds kort het eerste hoofdstuk van de bij Unieboek|Het Spectrum verschenen non fictie-titel ‘Dat was niet de bedoeling’ van Maarten Reijnders. Het betreft een experiment.

  27 februari 2019
 • Vier op vijf e-boeklezers koopt bij Bol.com
  Vier op vijf e-boeklezers koopt bij Bol.com

  Ruim vier op de vijf lezers van e-boeken (83%) koopt deze bij Bol.com. Abonnementsdiensten groeien. Maar de prijs van e-boeken wordt nog altijd als te hoog ervaren.

  15 februari 2019
 • NS lanceert eerste Nederlandse WhatsApp-thriller
  NS lanceert eerste Nederlandse WhatsApp-thriller

  Volgende week maandag gaat NS van start met de eerste Nederlandse Whatsapp-thriller, 'Ontspoord'. In totaal tweeduizend mensen krijgen vanaf de ochtendspits op 28 januari een week lang 210 berichtjes, die samen een ‘bloedstollende klopjacht’ vormen.

  23 januari 2019
 • Nieuwe manier van digitaal lezen: Grunbergs 'Goede mannen' in Immer-app
  Nieuwe manier van digitaal lezen: Grunbergs 'Goede mannen' in Immer-app

  De jongste roman van Arnon Grunberg, 'Goede mannen', is nu ook te lezen via de nieuwe mobiele applicatie Immer. De app, te downloaden in de App Store voor iPhone of iPad, is ontwikkeld om een zo plezierig mogelijke digitale leeservaring te bieden. Het eerste deel van 'Goede Mannen' is gratis te lezen in Immer.

  10 januari 2019
 • Fnac België schrapt 57 arbeidsplaatsen
  Fnac België schrapt 57 arbeidsplaatsen

  Fnac België schrapt 57 van de 456 arbeidsplaatsen. Dit heeft onder meer tot gevolg dat winkelpersoneel niet langer gebonden is aan de eigen afdeling, maar overal zal worden ingezet. Gespecialiseerde vakkennis van boekverkopers kan zo makkelijk verdwijnen.

  27 februari 2019
 • Brussel krijgt gereglementeerde boekenprijs tijdens Foire du Livre
  Brussel krijgt gereglementeerde boekenprijs tijdens Foire du Livre

  Ook Brussel heeft in navolging van Vlaanderen en Wallonië een gereglementeerde prijs. Het gewestelijk parlement gaf zijn goedkeurig op de eerste dag van de Foire du Livre. Het speerpunt Vlaanderen op deze Waalse boekenbeurs, die tot en met zondag duurde, was een succes.

  18 februari 2019
 • Thalia en Mayersche fuseren tot grootste boekhandelsketen van Europa
  Thalia en Mayersche fuseren tot grootste boekhandelsketen van Europa

  De Duitse boekhandelsketens Thalia en Mayersche fuseren. Met meer dan 350 winkels in het hele Duitse taalgebied ontstaat de grootste boekhandelsketen van Europa.

  11 januari 2019
 • 'Flirt Flamand' motto van Vlaanderen als eregast Foire du Livre in Brussel
  'Flirt Flamand' motto van Vlaanderen als eregast Foire du Livre in Brussel

  Onder het motto 'Flirt Flamand' is Vlaanderen van 14 tot 17 februari 2019 eregast van de Foire du Livre de Bruxelles in Tour & Taxis. De Vlaamse literatuur verleidt er de Franstalige lezer, Vlaamse auteurs flirten er met een Franstalig publiek, de Vlaamse boekensector leert er zijn Franstalige collega’s beter kennen. En andersom, want Flirt Flamand wil een brug bouwen tussen Nederlandstalige en Franstalige Belgen die van boeken houden.

  29 oktober 2018
 • Vlaamse top 10 (week 10): Thea Beckman op 1
  Vlaamse top 10 (week 10): Thea Beckman op 1

  Niet alleen staat ook deze week 'Kruistocht in Spijkerbroek' van Thea Beckman opnieuw op nummer 1 in de Vlaamse top 10; de gehele top drie, met 'De Bourgondiërs' op 2 en 'De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen' op 3, is ongewijzigd ten opzichte van vorige week. De hoogste nieuwe binnenkomer is 'Rond de Noordzee' van Arnout Hauben op nummer 9.  

  15 maart 2019
 • Omzet A-boeken in week 10 in Nederland 8,5 miljoen euro
  Omzet A-boeken in week 10 in Nederland 8,5 miljoen euro

  De A-boekenomzet bedroeg in week 9 (4 t/m 10 maart) in Nederland 8,2 miljoen euro en in Vlaanderen 3,1 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van KVB-SMB/GfK.  

  14 maart 2019
 • Bestseller 60 (week 11): Xander en WPG/VBK meeste titels
  Bestseller 60 (week 11): Xander en WPG/VBK meeste titels

  Zoals verwacht: Peter Buwalda's 'Otmars zonen' (De Bezige Bij) knalt binnen op 1 van de Bestseller 60. Xander (per uitgeverij) en WPG/VBK(per concern) hebben de meeste titels in de lijst.

  13 maart 2019
 • Vlaamse top 10 (week 9): Thea Beckman op 1
  Vlaamse top 10 (week 9): Thea Beckman op 1

  Dankzij 'Geef een boek cadeau', de actie waarmee een boek voor slechts €2,50 te koo is, blijft 'Kruistocht in spijkerbroek' van Thea Beckman ook deze week het bestverkochte boek in Vlaanderen. 'Bo - Eindelijk vrouw', de autobiografie van Bo van Spilbeeck, is op 5 de hoogste nieuwe binnenkomer in de top 10. Op nummer 10 staat de tweede nieuwe binnenkomer: de roman 'Het weesmeisje' van Anne Jacobs. 

  8 maart 2019
 • Nederlandse uitgevers kenden een inspirerende London Book Fair
  Nederlandse uitgevers kenden een inspirerende London Book Fair

  Een rustige beurs, waar de sfeer niettemin inspirerend was. Dat was de London Book Fair voor veel Nederlandse uitgevers en agenten. Al werd er natuurlijk ook gehandeld. Voor agentschap Sebes & Bisseling was het zelfs een van de succesvolste beurzen in jaren.

  15 maart 2019
 • Sebes verkoopt ‘vergeten’ Auschwitz-boek aan zeventien landen
  Sebes verkoopt ‘vergeten’ Auschwitz-boek aan zeventien landen

  Literair agentschap Sebes & Bisseling heeft de in vergetelheid geraakte Auschwitz-memoires van Nederlander Eddy de Wind (1916-1987) binnen drie weken aan zeventien landen verkocht. Het boek is uniek, omdat het als enige verslag in het kamp zelf werd geschreven. In Nederland geeft Meulenhoff het uit.

  5 maart 2019
 • Malmberg verkoopt rechten 'Biologie voor jou' aan Japan
  Malmberg verkoopt rechten 'Biologie voor jou' aan Japan

  Een educatieve titel aan het buitenland verkopen? Dat gebeurt zelden of nooit. Maar dankzij zijn goede contacten bij de biologieolympiade heeft uitgever Eugène Wijnhoven van Malmberg de rechten van 'Biologie voor jou' aan een Japanse uitgeverij weten te verkopen.

  14 februari 2019
 • Debuut Stefan Buijsman verkocht aan Penguin Amerika
  Debuut Stefan Buijsman verkocht aan Penguin Amerika

  De 23-jarige Stefan Buijsman heeft groot internationaal succes behaald met zijn boek 'Plussen en minnen': de rechten zijn verkocht aan Penguin Books in de Verenigde Staten en aan dertien andere uitgeverijen in diverse landen.

  20 november 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Eduard Richter (Hollands Diep)
  GESPREK OP ZONDAG: Eduard Richter (Hollands Diep)

  Uitgever Eduard Richter ging per trein naar een London Book Fair die pas laat op gang kwam. Het was zijn eerste grote beurs sinds de pensionering van Hollands Diep-oprichter Robbert Ammerlaan. 'Maar Robbert was gewoon in Londen, hoor.'

  17 maart 2019
 • GESPREK OP ZONDAG: Eric Bol (boekhandel Broekhuis)
  GESPREK OP ZONDAG: Eric Bol (boekhandel Broekhuis)

  Afgelopen week maakte directeur en eigenaar Kees Schafrat van de Twentse boekhandelsketen Broekhuis bekend dat hij een stap opzij doet. Eric Bol, die al enige tijd voor Broekhuis werkt, wordt algemeen bedrijfsleider.

  10 maart 2019
 • GESPREK OP ZONDAG: Johan Fretz (winnaar Boekhandelsprijs)
  GESPREK OP ZONDAG: Johan Fretz (winnaar Boekhandelsprijs)

  Johan Fretz kreeg donderdag in boekhandel Scheltema in Amsterdam de Boekhandelsprijs 2019 voor zijn roman 'Onder de paramariboom'. De schrijver en theatermaker is er zeer blij mee – wetende wat de kracht van een boekhandelaar is als die zijn liefde voor een boek weet over te brengen op zijn klanten.

  3 maart 2019
 • GESPREK OP ZONDAG: Hein van Kemenade (Van Kemenade & Hollaers)
  GESPREK OP ZONDAG: Hein van Kemenade (Van Kemenade & Hollaers)

  Oprichter en mede-naamgever van de Bredase Libris-boekhandel Van Kemenade & Hollaers Hein van Kemenade gaat na ruim 33 jaar met pensioen. De winkel wordt voortgezet door compagnon René Hollaers. Van Kemenade gaat niet voor het boekenvak verloren, maar verhuist wel met zijn echtgenote, meubelmaker Marlies van Geenen, naar de kust.

  24 februari 2019
 • Jack van Weimar: winnen Indie Boekprijs helpt tegen noodgedwongen onzichtbaarheid
  Jack van Weimar: winnen Indie Boekprijs helpt tegen noodgedwongen onzichtbaarheid

  INTERVIEW VAN DE DAG – Jack van Weimar kreeg vorige week de allereerste Alice Indie Boekprijs in de categorie fictie voor 'Palimpsest' – een thriller over 'de geheime oorsprong van de islam'. Hij biedt boekverkopers nu extra inkoopkorting.

  12 maart 2019
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Hans van Driel
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Hans van Driel

  Hans van Driel werkt ruim een jaar als manager finance & control bij de Koninklijke Boekverkopersbond. Vorige maand debuteerde hij onder het pseudoniem Han Thomas met de thriller 'Het Darwin Dilemma'. Dat heeft niets met elkaar te maken, zegt hij. Wel heeft hij zijn verwachtingen bijgesteld door zijn ervaringen bij de KBb.

  8 juni 2018
 • Renée van Marissing stapt over naar Querido
  Renée van Marissing stapt over naar Querido

  Schrijfster Renée van Marissing publiceert haar werk voortaan niet meer bij Atlas Contact, maar bij Em. Querido’s Uitgeverij. ‘Het is mooi om mijn boeken in hetzelfde fonds als Doeschka Meijsing en Patricia de Martelaere te mogen onderbrengen.’

  28 maart 2018
 • Genomineerden Managementboek van het Jaar 2018 bekend
  Genomineerden Managementboek van het Jaar 2018 bekend

  De vijf genomineerden voor het Managementboek van het Jaar 2018 zijn gekozen. Dat meldt Managementboek.nl. Op 19 april wordt de winnaar bekendgemaakt.

  28 maart 2018
 • Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?
  Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Directeur Michael van Everdingen verlaat binnenkort de KBb. In zijn laatste jaar zag hij de roep om samenwerking in het vak toenemen. ‘De collectiviteit waar het boekenvak internationaal zo om bekend staat mogen we niet door onze vingers laten glippen.’

  22 december 2017
 • Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?
  Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Libris Blz.-directeur Caroline Damwijk was blij met Bookstore Day en met de terugkeer van de Eindejaarsactie, maar constateert ook dat boekhandels online nog steeds onvoldoende zichtbaar zijn. ‘Ons belangrijkste doel is en blijft de volledige integratie van online en offline.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?
  Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Voor Caspar Klinkhamer, director books & entertainment van Bol.com, was de lancering van Kobo Plus in 2017 een mijlpaal. Het abonnement voor digitaal lezen heeft volgens hem een grote toekomst. ‘Een laagdrempelig model vermindert de behoefte aan illegale e-boeken.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?
  Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? WPG België, waar Standaard Uitgeverij, Manteau en Davidsfonds Uitgeverij onder vallen, maakte in september bekend te willen verzelfstandigen. CEO Jeroen Overstijns en zijn team zijn inmiddels hard op weg om het proces af te ronden. ‘Vlamingen denken toch anders dan Nederlanders.’

  20 december 2017
 • Ons Erfdeel kondigt drie nieuwe websites aan
  Ons Erfdeel kondigt drie nieuwe websites aan

  Op 1 april lanceert de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel vzw drie nieuwe websites, in het Nederlands, Frans en Engels: www.de-lage-landen.com, www.les-plats-pays.com en www.the-low-countries.com. De sites hebben het doel om meer context geven bij cultuur uit de Lage Landen. Er zijn in drie verschillende talen verdiepende artikelen te lezen over kunst, taal, literatuur, geschiedenis en maatschappij in de Lage Landen. De websites hebben eenzelfde uitstraling, maar bieden andere inhoud aan. De medewerkers zorgen voor de context bij cultuur, in beschouwende verhalen, columns en interviews, maar evengoed in fotoreportages, podcasts en video’s. Onder meer de volgende auteurs zijn hiervoor aangetrokken: Peter Vandermeersch (binnenkort oud-hoofdredacteur NRC), Gaston Durnez (icoon van de Vlaamse journalistiek), Hind Fraihi (onderzoeksjournalist), Thomas Heerma van Voss (auteur) en Fieke Van der Gucht (taalwetenschapper). Op de websites zal de lezer ook het archief van duizenden artikelen kunnen raadplegen. De tijdschriften Ons Erfdeel en Septentrion blijven eveneens bestaan; papier en online zullen elkaar aanvullen.

  19 maart 2019
 • Dirk De Wachter schrijft Vlaamse geschenkessay voor de Maand van de Filosofie
  Dirk De Wachter schrijft Vlaamse geschenkessay voor de Maand van de Filosofie

  Sinds 2017 geeft Confituur, belangenorganisatie van Vlaamse onafhankelijke boekhandels, voor de Maand van de Filosofie (april) een exclusief essay uit. Dit jaar brengt Confituur in samenwerking met uitgeverij Lannoo 'De kunst van het ongelukkig zijn' van Dirk De Wachter uit.De Wachter wijst in zijn heldere, toegankelijke stijl op de pijnpunten in onze maatschappij en de keerzijde van het ongebreideld streven naar geluk. Daardoor verliezen we het belang van verbondenheid uit het oog. In samenwerking met Lannoo Campus wordt dit essay uitgegeven door de 24 onafhankelijke Confituurboekhandels. Het is daar exclusief te koop voor 5,99 euro.

  18 maart 2019
 • Ambo|Anthos verkoopt Engelse vertaalrechten 'Die ene patient' op London Book Fair
  Ambo|Anthos verkoopt Engelse vertaalrechten 'Die ene patient' op London Book Fair

  Uitgeverij Ambo|Anthos heeft tijdens de London Book Fair de vertaalrechten van bestseller Die ene patient van Ellen de Visser in een pre-empt verkocht aan Fourth Estate, een imprint van Harper Collins. Een dokter leert zijn gevoelens voor zich te houden, maar er zijn patiënten die artsen nooit meer vergeten en die hun kijk op hun vak en het leven veranderen. Over die patiënten gaat Die ene patiënt van wetenschapsjournalist Ellen de Visser, momenteel op nr. 6 in de bestseller top60.  Helen Garnons-Williams, Publishing Director van Fourth Estate, verzekerde zich op de laatste dag van de London Book Fair van de Engelse vertaalrechten met een schitterend bod. Zij ziet kansen voor de Engelstalige markt, waar non-fictieboeken met het thema zorg momenteel ook grote aandacht genieten. Die ene patiënt is 22 februari verschenen bij Ambo|Anthos uitgevers, de Engelse uitgave staat gepland voor begin 2020.

  18 maart 2019
 • Campagne voor leesplezier ’Start Jouw Leesclub’ bereikt doelstellingen
  Campagne voor leesplezier ’Start Jouw Leesclub’ bereikt doelstellingen

  Meer dan 250 leesclubs met in totaal minimaal 1500 lezers hebben zich in de eerste weken van de campagne aangemeld via de campagnewebsite www.startjouwleesclub.nl. Bij de campagne wordt gebruikgemaakt van de bekendheid die de Libris Literatuur Prijs geniet, maar ook van het netwerk van zes zorgvuldig geselecteerde ambassadeurs voor het leesplezier: Abdelkader Benali, Alma Mathijsen, Cynthia Schultz, Pepijn Lanen, Lize Korpershoek en Yung Nnelg.  De opdracht voor leesclubs is eenvoudig: lees en bespreek samen met een of meer vrienden een van de boeken uit de longlist (en later de shortlist) van de Libris Literatuur Prijs en maak kans op bijzondere prijzen, zoals een bezoek van een van de ambassadeurs, boekenpakketten of aanwezigheid bij de bekendmaking van de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. De ultieme hoofdprijs: aanwezigheid bij de prijsuitreiking en het besloten galadiner op 6 mei in het Amstel Hotel, inclusief overnachting. De prijzen hebben hun aantrekkingskracht op verschillende doelgroepen. Dit is ook terug te zien in de inzendingen tot nu toe: 1 op de 5 deelnemers is tussen de 18 en 35 jaar oud.    Op 18 maart a.s. wordt ’s middags tijdens een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs officieel bekendgemaakt door de voorzitter van de jury, Jet Bussemaker. Op die dag bezoekt Nieuwsuur traditiegetrouw de zes genomineerden thuis om ze op de hoogte te stellen van hun nominatie. De reportage is dezelfde avond in Nieuwsuur op NPO2 te zien. Leesclubs kunnen zich nog tot 22 april opgeven via de campagnewebsite www.startjouwleesclub.nl

  15 maart 2019
 • Willemijn Muggen verlaat Noordhoff Uitgevers
  Willemijn Muggen verlaat Noordhoff Uitgevers

  Na 14 jaar vertrekt Willemijn Muggen bij Noordhoff Uitgevers. Ze bekleedde daar in de loop der tijd verschillende functies; begonnen als educatief auteur was ze daarna onder meer Uitgever Nederlands en Uitgever Toetsen, en de laatste anderhalf jaar uitgeefmanager van leermiddelen vooor het Basisonderwijs. Vanaf 1 april gaat zij als projectmanager aan de slag bij IT-bedrijf New Nexus.

  14 maart 2019
 • Erno Eskens wordt uitgever Filosofie en Geschiedenis bij Boom uitgevers Amsterdam
  Erno Eskens wordt uitgever Filosofie en Geschiedenis bij Boom uitgevers Amsterdam

  Bij Boom uitgevers Amsterdam treedt Erno Eskens per 1 mei a.s. in dienst als uitgever Filosofie en Geschiedenis. Hij volgt daarmee Wouter van Gils op, die de functie ad interim vervulde na het vertrek van Niels Cornelissen in 2018. Erno Eskens (1964) was vanaf 2010 verbonden aan de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW), vanaf 2013 tot heden als programmadirecteur en uitgever. Daarvoor vervulde hij diverse functies, onder meer als uitgever bij Veen Magazines en als redacteur en later als hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Eskens studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit en promoveerde in 2015 aan de Universiteit Leiden.

  8 maart 2019
 • Philip Jansen controller bij de CPNB
  Philip Jansen controller bij de CPNB

  Philip Jansen is aangenomen als controller bij de CPNB. Hij werkte na het overlijden van Joke de Witte al op interimbasis bij de CPNB.

  7 maart 2019
 • Gertjo Janssen Managing Director van Euretco
  Gertjo Janssen Managing Director van Euretco

  Gertjo Janssen is per direct managing director van Euretco, het moederbedrijf van Libris Blz. Janssen is al directeur van DGN Retail, de serviceorganisatie achter doe-het-zelfwinkels Hubo, Multimate en Fixet. Euretco op zijn beurt maakt deel uit van het Duitse EK/Servicegroup dat ondernemers ondersteunt in tien landen. Ook de directie van EK/Servicegroup is heringericht en bestaat nu uit Franz-Josef Hasebrink (CEO), Martin Richrath (CFO) en Susanne Sorg (CIO).

  6 maart 2019