• Lucinda Riley (55) overleden
  Lucinda Riley (55) overleden

  Lucinda Riley is vanochtend op 55-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Uitgever Sander Knol van Xander Uitgevers en directeur Eveline Aendekerk van de CPNB reageren geschokt.

  11 juni 2021
 • Nieuwe blog Eric Herni: complot
  Nieuwe blog Eric Herni: complot

  De nieuwste blog van Eric Herni gaat over complottheorieën. De aarde is plat, Trump zat achter een pedofielennetwerk aan en bij je coronavaccinatie krijg je een chip geïmplanteerd. En wat doet die boekhandel toch met dat pakketje kattenbrokjes?... 

  11 juni 2021
 • Prijs van de Jonge Jury 2021 gaat naar 'Fake trip' van Margje Woodrow
  Prijs van de Jonge Jury 2021 gaat naar 'Fake trip' van Margje Woodrow

  'Fake trip' van Margje Woodrow heeft de Prijs van de Jonge Jury 2021 in de wacht gesleept. In totaal brachten ruim tienduizend jongeren hun stem uit op hun favoriete jeugdtitels van het afgelopen jaar. Lisa van Campenhout won De Jonge Jury Debuutprijs 2021 met 'Bijna echt'.

  9 juni 2021
 • Karin Slaughter signeert 25.000 exemplaren van 'Valse getuige'
  Karin Slaughter signeert 25.000 exemplaren van 'Valse getuige'

  Karin Slaughter heeft niet minder dan 25.000 exemplaren gesigneerd van haar nieuwste thriller. 'Valse getuige' verschijnt vandaag bij HarperCollins Holland.

  8 juni 2021
 • Michael Valeton (Eerste Bergensche Boekhandel) overleden
  Michael Valeton (Eerste Bergensche Boekhandel) overleden

  Michael Valeton is op 8 juni na een kort ziekbed overleden. Valeton was vanaf 1959 veertig jaar eigenaar van de Eerste Bergensche Boekhandel. Kees de Bakker, onder andere oud-hoofdredacteur van Boekblad, schreef een In Memoriam.

  16 juni 2021
 • CB: 'Boekhandel, retourneer je lege dozen aan ons'
  CB: 'Boekhandel, retourneer je lege dozen aan ons'

  CB start een campagne om boekhandelaren te bewegen hun ontvangen boekendozen te retourneren, zodat ze kunnen worden hergebruikt. Op nieuwe CB-dozen is de tekst ‘Gun deze doos een second date’ afgedrukt. CB hoopt zo meer lege dozen terug te krijgen dan al het geval is en meer karton te kunnen besparen.

  14 juni 2021
 • Frans Schotte tot in 2022 directeur Standaard Boekhandel
  Frans Schotte tot in 2022 directeur Standaard Boekhandel

  Frans Schotte blijft aan als directeur van Standaard Boekhandel tot ergens in 2022. Er moet dan een strategisch meerjarenplan liggen om de al jaren afkalvende winstgevendheid te keren.

  14 juni 2021
 • CPNB koppelt geschenkboek Nesbø aan eindejaarscampagne
  CPNB koppelt geschenkboek Nesbø aan eindejaarscampagne

  ‘De jaloezieman’ van Jo Nesbø, dat eerst het geschenkboek bij de campagne Zomerlezen zou worden en nu de eerste tien dagen van november in de boekhandel wordt uitgedeeld, gaat deel uitmaken van de eindejaarscampagne #geefmeermeteenboek.

  11 juni 2021
 • Klopotek applicaties voor Contracten, Rechten en Royalty’s nu ook in de Cloud
  Klopotek applicaties voor Contracten, Rechten en Royalty’s nu ook in de Cloud

  Een snel veranderende markt vraagt flexibele oplossingen voor een goed beheer van auteursrelaties. Met de nieuwste Klopotek applicaties in de Cloud zijn die nu voor elke uitgever binnen handbereik.

  16 juni 2021
 • NBG: minder Bijbels verkocht in 2020
  NBG: minder Bijbels verkocht in 2020

  Het Nederlands-Vlaams Bijbel Genootschap (NBG) heeft vorig jaar 16% minder Bijbels verkocht in Nederland en Vlaanderen. Wel behaalde het de doelstelling voor het totaal aantal verkochte bijbelproducten.

  11 juni 2021
 • Elma van Vliet begint eigen uitgeverij
  Elma van Vliet begint eigen uitgeverij

  Elma van Vliet gaat haar boeken zelf uitgeven. Haar 'Vertel eens'-serie en andere uitgaven verschenen sinds haar debuut in 2004 bij Unieboek|Het Spectrum.

  9 juni 2021
 • Dichter en spoken word artist Zaïre Krieger vertaalt de poëzie van Amanda Gorman
  Dichter en spoken word artist Zaïre Krieger vertaalt de poëzie van Amanda Gorman

  Uitgeverij Meulenhoff en uitgeverij Wilde Haren maken bekend dat spoken word artist Zaïre Krieger de poëzie van Amanda Gorman zal vertalen. Zowel de tweetalige uitgave van het gedicht ‘The Hill We Climb’, die op 7 september zal verschijnen, als de volledige poëziebundel zullen door Krieger in Nederlandse vertaling worden gebracht.

  8 juni 2021
 • Auteursbond en Literaire Uitgevers Groep sluiten nieuw modelcontract
  Auteursbond en Literaire Uitgevers Groep sluiten nieuw modelcontract

  Opname van nieuwe exploitatiemodellen, een andere manier om het contract te beëindigen en transparantere royalty-afrekeningen. Dat zijn de belangrijkste aanpassingen aan het modelcontract voor oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk.

  15 juni 2021
 • CB: 'Boekhandel, retourneer je lege dozen aan ons'
  CB: 'Boekhandel, retourneer je lege dozen aan ons'

  CB start een campagne om boekhandelaren te bewegen hun ontvangen boekendozen te retourneren, zodat ze kunnen worden hergebruikt. Op nieuwe CB-dozen is de tekst ‘Gun deze doos een second date’ afgedrukt. CB hoopt zo meer lege dozen terug te krijgen dan al het geval is en meer karton te kunnen besparen.

  14 juni 2021
 • Gedicht Hugo Claus begeleidt Zomerlezen-campagne
  Gedicht Hugo Claus begeleidt Zomerlezen-campagne

  Het gedicht 'Zomer' van Hugo Claus wordt tijdens de Zomerlezen-campagne van de CPNB door boekhandels en bibliotheken verspreid op ansichtkaarten en linnen strandtassen. Babs Gons publiceert later het Zomergedicht van 2021.

  8 juni 2021
 • 'Twintig miljoen euro voor garantiefonds fysieke boekhandel'
  'Twintig miljoen euro voor garantiefonds fysieke boekhandel'

  Het Nederlands Letterenfonds moet aanvullend 20 miljoen euro krijgen ten behoeve van een garantiefonds voor de fysieke boekhandel. Er is in de Tweede Kamer een meerderheid voor dit plan. De regering is echter tegen.

  3 juni 2021
 • Uitgever Kris Latoir nieuwe eigenaar Paard van Troje (Gent)
  Uitgever Kris Latoir nieuwe eigenaar Paard van Troje (Gent)

  Oprichter Bart van Aken verkoopt zijn boekhandel Paard van Troje in Gent per 1 juni aan Kris Latoir van uitgeverij Het balanseer. Die belooft weinig aan de winkel te veranderen.

  25 mei 2021
 • Standaard Uitgeverij koopt Stripmunk
  Standaard Uitgeverij koopt Stripmunk

  Standaard Uitgeverij, de grootste stripuitgever van Vlaanderen, heeft Stripmunk gekocht. Deze app is met enkele tienduizenden gebruikers de leescommunity voor strips in De Lage Landen.

  26 april 2021
 • Frans Schotte opnieuw directeur Standaard Boekhandel
  Frans Schotte opnieuw directeur Standaard Boekhandel

  Geert Schotte is na negen jaar teruggetreden als directeur van Standaard Boekhandel. Zijn vader Frans Schotte, die het bedrijf leidde van 1984 tot 2012, neemt het roer over.

  23 april 2021
 • Ook London Book Fair alleen digitaal
  Ook London Book Fair alleen digitaal

  London Book Fair gaat niet door van 29 juni tot en met 1 juli. De beurs organiseert in plaats daarvan online evenementen in de hele maand juni.

  15 april 2021
 • Vertaalrechten Boekenweekgeschenk van Hanna Bervoets verkocht aan zeven landen
  Vertaalrechten Boekenweekgeschenk van Hanna Bervoets verkocht aan zeven landen

  De afgelopen weken werden de vertaalrechten van het Boekenweekgeschenk 'Wat wij zagen' van Hanna Bervoets al voor verschijning verkocht aan zeven landen, waaronder Amerika, zo meldt uitgeverij Pluim.

  31 mei 2021
 • Sebes & Bisseling kondigt opnamestop manuscripten af
  Sebes & Bisseling kondigt opnamestop manuscripten af

  Zelfs het niet doorgaan van de LBF kan de goede resultaten bij Sebes & Bisseling niet dempen, sterker nog: sinds het uitbreken van de pandemie gaat het alleen maar crescendo. Het literair agentschap kondigt wegens de niet aflatende stroom ongevraagde manuscripten een opnamestop af. Ook het literair agentschap van Marianne Schönbach meldt prima resultaten.

  15 april 2021
 • Hollands Diep koopt verslavingsmemoires Hunter Biden
  Hollands Diep koopt verslavingsmemoires Hunter Biden

  Hollands Diep publiceert op 6 april de verslavingsmemoires van Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president. 'Al het moois' verschijnt tegelijk in de hele wereld.

  4 februari 2021
 • Meulenhoff verkrijgt vertaalrechten poëzie Amanda Gorman
  Meulenhoff verkrijgt vertaalrechten poëzie Amanda Gorman

  Na een verhitte veiling tussen acht uitgeverijen heeft uitgeverij Meulenhoff de vertaalrechten verworven van 'The Hill We Climb', het gedicht dat de 22-jarige dichter Amanda Gorman in januari voordroeg bij de inauguratie van Amerikaanse president Joe Biden, en van haar debuutbundel. Deze twee titels én Gormans debuutprentenboek krijgen in de VS elk een oplage van een miljoen exemplaren. 

  4 februari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)
  GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)

  Lannoo is de nieuwe eigenaar van Park Uitgevers (voorheen Nieuw Amsterdam), zo maakte het concern maandag bekend. De uitgeverij beschouwt groeien als cruciaal in de veranderende marktomstandigheden, vertelt directievoorzitter Yrja Danner van LannooMeulenhoff.

  17 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)
  GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)

  Nu de lobby om in ieder geval loketten bij boekhandels toe te staan op een stevige Haagse blokkade is gestuit, is het volgens boekhandelaar Fabian Paagman tijd voor een andere aanpak.

  10 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)
  GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)

  Daphne de Heer, lange tijd het gezicht van de SLAA, begon deze week als uitgever bij Lebowski. Zij vult daarmee het gat dat het onverwachte vertrek van uitgever Oscar van Gelderen en de overstap van redacteur Jasper Henderson achterlaten. 'Ik ben inderdaad niet de eerste aan wie je denkt.'

  20 december 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)
  GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)

  George Smit is Area Sales Manager bij uitgeverij Penguin Random House Nederland. Hij begon zijn loopbaan 45 jaar geleden bij importeur Nilsson & Lamm, waarvan het Penguin-fonds een apart onderdeel vormde, en is Penguin altijd trouw gebleven.

  13 december 2020
 • Uitgeverij Prometheus blij met steun Amsterdam voor Lale Gül
  Uitgeverij Prometheus blij met steun Amsterdam voor Lale Gül

  Amsterdam staat pal voor de bedreigde auteur Lale Gül. Dat zei burgemeester Halsema gisteren in de gemeenteraad. Güls succesvolle, bij Prometheus verschenen debuutroman 'Ik ga leven' vertegenwoordigt volgens haar uitgever Mai Spijkers het geluid van een nieuwe generatie.

  11 maart 2021
 • 1 miljoen euro verdeeld onder schrijvers, vertalers en illustratoren
  1 miljoen euro verdeeld onder schrijvers, vertalers en illustratoren

  Het Nederlands Letterenfonds heeft inmiddels 1 miljoen euro verdeeld als tijdelijke steunmaatregel voor schrijvers, vertalers, graphic novelists en illustratoren. Hiermee zijn 400 makers ondersteund. Volgend jaar zal een nieuw pakket steunmaatregelen in werking treden. De extra ondersteuning is mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW.

  8 december 2020
 • Nieuwe roman Lize Spit verschijnt 10 december
  Nieuwe roman Lize Spit verschijnt 10 december

  Na vijf jaar wachten verschijnt bij uitgeverij Das Mag de nieuwe, tweede roman van Lize Spit op 10 december aanstaande. De datum was de laatste maanden een goed bewaard geheim.

  24 november 2020
 • Auteursbond: 'Meer coronacompensatie voor auteurs nodig'
  Auteursbond: 'Meer coronacompensatie voor auteurs nodig'

  In oktober zijn door het Letterenfonds opnieuw 95 beurzen aan auteurs, vertalers en illustratoren toegekend binnen de coronasteunmaatregel 'Van maker tot lezer' (inclusief uitbreiding). Daarnaast kon de Stichting Steunfonds Auteurs van de Auteursbond 67 aanvragen voor financiële steun honoreren. Toch is er volgens de Auteursbond te weinig steun voor auteurs en vertalers die in de problemen komen door de gevolgen van de coronacrisis. 

  12 november 2020
 • Hebban.nl en Gaykrant organiseren boekverkiezing ‘De Regenboog Top 100’
  Hebban.nl en Gaykrant organiseren boekverkiezing ‘De Regenboog Top 100’

  Boekensite en lezerscommunity Hebban.nl slaat deze zomer de handen ineen met Gaykrant voor een verkiezing rond de mooiste ‘regenboogboeken’. De verkiezing moet een lijst van 100 mooiste LHBTIQ+-boeken opleveren, samengesteld door lezers uit de regenbooggemeenschap. De toplijst wordt begin augustus bekendgemaakt. De Top 100 vormt een zogenaamde canon voor de regenboogliteratuur; boeken die vanwege de boodschap of het onderwerp aansluiten bij de LHBTIQ-belevingswereld. Het gaat om zowel vertaalde als oorspronkelijk Nederlandstalige boeken. Politicus, Eerste Kamerlid en schrijver Boris Dittrich is ambassadeur van de verkiezing. De stemperiode voor de verkiezing start op 1 juli en duurt tot en met 21 juli. De bekendmaking van de Regenboog Top 100 vindt plaats tijdens de Regenboog Week (2 t/m 8 augustus), een van de themaweken van de CPNB-campagne Zomerlezen. 

  16 juni 2021
 • Jeugdauteur Dirk Bracke overleden
  Jeugdauteur Dirk Bracke overleden

  De Vlaamse jeugdauteur Dirk Bracke is op 15 juni overleden. Hij kampte al een jaar met gezondheidsproblemen. In 1993 debuteerde hij met Steen. Een jaar later verscheen Blauw is bitter, waarin hij allerlei maatschappelijke thema’s raakte. De toon voor zijn volgende jeugdboeken was gezet. Dirk Bracke koos vaak voor maatschappelijk heikele onderwerpen (denk aan drugs, prostitutie, straatbendes, afpersing, instellingen, aids, oorlog, incest …) en zorgde zo soms voor controverse. Een aantal van zijn boeken werd bekroond in binnen- en buitenland en enkele zijn vertaald naar het Deens, Duits, Spaans, Pools, etc. Zijn laatste boek Watervrees verscheen in 2019. Een jaar later zou Chicago verschijnen, maar die jeugdroman blijft onafgewerkt. Zijn uitgever Standaard Uitgeverij noemt zijn overlijden 'een groot verlies voor zijn familie en vrienden, onze uitgeverij en voor de Vlaamse jeugdliteratuur. Dirk Bracke is niet meer onder ons, maar zijn boeken en warme herinneringen aan hem zullen we blijven koesteren.'

  16 juni 2021
 • Hendrik Groen verder als 'gewoon' pseudoniem
  Hendrik Groen verder als 'gewoon' pseudoniem

  In november verschijnt bij uitgeverij Meulenhoff Rust en Vreugd, de nieuwe roman van Hendrik Groen. Het is na Leven en laten leven (2018) het tweede Hendrik Groen-boek dat geen dagboek is van de gelijknamige fictieve bejaarde. De naam hendrik Groen is vanaf nu 'gewoon' een pseudoniem van de auteur Peter de Smet. Meulenhoff omschrijft Rust en Vreugd als 'een komische maar ook vileine schets van een typisch Nederlands fenomeen: de volkstuin'.  'Hendrik Groen' publiceerde drie dagboeken: Pogingen iets van het leven te maken (2014), Zolang er leven is (2016) en Opgewekt naar de eindstreep (2020). De vertaalrechten zijn verkocht aan 36 landen, de eerste twee kregen beide de NS Publieksprijs en zijn bewerkt voor tv en theater. In 2018 verscheen de roman Leven en laten leven, die op #1 binnenkwam in de Bestseller 60. In 2019 verscheen de prequel op de dagboeken, Een kleine verrassing. Van de boeken van Hendrik Groen zijn ruim 900.000 exemplaren verkocht in Nederland en Vlaanderen. Hendrik Groen is een pseudoniem.

  15 juni 2021
 • The Read Shop in Etten-Leur wordt Bruna
  The Read Shop in Etten-Leur wordt Bruna

  The Read Shop in het winkelcentrum van Etten-Leur houdt op te bestaan. De winkel is verkocht en sluit officieel op maandag 21 juni de deuren. De shop krijgt een tweede leven als Bruna. Dat meldt de eigenaresse in een verklaring op Facebook: 'Na bijna 10 jaar met passie en liefde de winkel te hebben gehad, komt er voor mij een einde aan. Ik heb de winkel verkocht en ga mijn man ondersteunen met zijn eigen zorgonderneming.' Ook medewerkster Sara stopt er na 6,5 jaar mee. Zij begint in een nieuwe baan, zo meldt de Etten-Leurse Bode. 

  15 juni 2021
 • Roos Custers nieuwe uitgever Van Maaskant Haun
  Roos Custers nieuwe uitgever Van Maaskant Haun

  Roos Custers wordt uitgever bij Van Maaskant Haun. Custers deed sinds de herfst van vorig jaar het redactie- en correctiewerk van de uitgeverij. Nu wordt ze mede-uitgever naast Meta Gemert, eigenaar en oprichter van de uitgeverij.  Custers studeerde Nederlands en deed de kunstacademie (Minerva). Ze is al vele jaren werkzaam op het terrein van de literatuur: als redacteur bij diverse uitgeverijen, als docent op de Schrijversvakschool Groningen, als presentator van de Groningse talkshow ‘Onder de vulkaan’ en als auteur van het boekje Literaire Wandeling Groningen.   

  16 juni 2021
 • Joris Brussel nieuwe senior medewerker PR en communicatie Passionate Bulkboek
  Joris Brussel nieuwe senior medewerker PR en communicatie Passionate Bulkboek

  Joris Brussel is deze maand bij Passionate Bulkboek gestart als senior medewerker PR en communicatie op de afdeling Voorlichting. Brussel (1987) voltooide studies sociologie, communicatiewetenschappen en onderzoeksjournalistiek. Hij heeft de afgelopen jaren gewerkt als communicatieadviseur, bedrijfsjournalist en contentmanager; o.a. bij KWF Kankerbestrijding en Slachtofferhulp Nederland en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarnaast was hij de eerste stadsdichter van Velsen, daarna van Beverwijk en op dit moment de stadsdichter van Alkmaar. Ook schrijft hij nu 7,5 jaar een vaste zaterdagcolumn in het Noordhollands Dagblad en is hij hoofdredacteur van een nieuwsplatform voor en over vermogende familiebedrijven.

  14 juni 2021
 • Sylvia Houtzager Teamleider Customer Service bij CB
  Sylvia Houtzager Teamleider Customer Service bij CB

  Op 1 juli 2021 verwelkomt CB als nieuwe teamleider bij de afdeling Customer Service Sylvia Houtzager (49). Sylvia heeft ruime ervaring in het aansturen van serviceteams en werkte hiervoor onder meer bij Marshoek, C-flexx en Allianz. Zij neemt de functie over van Gradie Groenendaal die bij CB inmiddels de functie van teamleider Logistic Services vervult.

  14 juni 2021
 • Floor Zijlstra wordt Creatief Strateeg bij Meulenhoff Boekerij
  Floor Zijlstra wordt Creatief Strateeg bij Meulenhoff Boekerij

  Floor Zijlstra treedt per 1 augustus 2021 bij Meulenhoff Boekerij in dienst als Creatief Strateeg. Floor werkte tot voor kort op de redactie van het zaterdagavondprogramma van Matthijs van Nieuwkerk, ‘Matthijs Gaat Door’, en heeft daarvoor jaren gewerkt bij De Wereld Draait Door als redacteur, samensteller en redactiecoördinator. Ook was ze een aantal jaar geleden uitgever bij Overamstel voor de imprints Lebowski en Carrera. Ze heeft de Master Media & Cultuur afgerond aan de Universiteit van Amsterdam.

  14 juni 2021