• Bert Wagendorp geeft virtual reality-lezing voor ziekenhuizen
  Bert Wagendorp geeft virtual reality-lezing voor ziekenhuizen

  Donderdag 30 maart houdt Bert Wagendorp een virtual reality-lezing van een uur over zijn roman Masser Brock, die gevolgd kan worden door 300 patiënten in negen Nederlandse ziekenhuizen. Volgens uitgeverij Atlas Contact is het een wereldprimeur.

  29 maart 2017
 • Uitgeverij Palmslag komt met eigen bierlijn
  Uitgeverij Palmslag komt met eigen bierlijn

  De Groningse uitgeverij Palmslag brengt later dit jaar drie eigen bieren op de markt; een IPA (5,4%), een blond (7%) en een smoked porter (6,6%). De Slagbieren genaamd horen bij een nieuwe biergerelateerde uitgave.

  28 maart 2017
 • Uitgeverij Primavera Pers bestaat 25 jaar
  Uitgeverij Primavera Pers bestaat 25 jaar

  De zelfstandige Leidse uitgeverij Primavera Pers viert dit jaar haar zilveren jubileum. Oprichtster Evelyn de Regt wil tegen de trend in meer fictie gaan uitgeven.

  27 maart 2017
 • Gouden Boek voor Herman Finkers
  Gouden Boek voor Herman Finkers

  Herman Finkers heeft afgelopen zondag een Gouden Boek ontvangen voor de verkoop van 300.000 exemplaren van zijn boeken. 

  27 maart 2017
 • 'Elsevier werkt opkomst Open Access tegen'
  'Elsevier werkt opkomst Open Access tegen'

  Uitgeverij Elsevier doet er alles aan om de invoering van open access tegen te gaan. Dat schrijft ScienceGuide nadat het contract van Elsevier met de Nederlandse universiteitsbibliotheken is uitgelekt.

  27 maart 2017
 • Minister pleit voor snelle verlaging btw op e-boeken
  Minister pleit voor snelle verlaging btw op e-boeken

  De Nederlandse regering wil digitale boeken, kranten en tijdschriften zo snel mogelijk onder het lage btw-tarief brengen. Demissionair minister Jeroen Dijsselbloem hield daar een pleidooi voor bij zijn Europese collega’s van Financiën.

  23 maart 2017
 • Eerste educatieve uitgeverijen sluiten zich aan bij Buku
  Eerste educatieve uitgeverijen sluiten zich aan bij Buku

  Na Koninklijke van Gorcum gaat ook Sdu Uitgevers een samenwerking aan met de nieuwe abonnementsdienst voor studieboeken Buku. De initiatiefnemers hopen de komende tijd meer uitgeverijen over de streep te trekken.

  15 maart 2017
 • Website Lees je beter voor zieke kinderen en hun verzorgers
  Website Lees je beter voor zieke kinderen en hun verzorgers

  Deze week is de website Lees je beter gelanceerd: een online zoekregister voor mensen die zich door kinder- en jeugdboeken willen kunnen inleven in een kind dat ziek is. De site is een idee van Ted van Lieshout en kinderneuroloog Irina Snoeck.

  15 maart 2017
 • LBF 2017: Vlaams-Nederlands gastlandschap werkt door
  LBF 2017: Vlaams-Nederlands gastlandschap werkt door

  Het Vlaams-Nederlandse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse 2016 werkte zeker door bij de London Book Fair vorige week. Dat merkten zowel het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) en het Nederlands Letterenfonds.

  21 maart 2017
 • Zweedse auteur Torgny Lindgren overleden
  Zweedse auteur Torgny Lindgren overleden

  De Zweedse auteur Torgny Lindgren is gisteren op 78-jarige leeftijd overleden. Dat laat uitgeverij De Geus weten.

  17 maart 2017
 • Stefan Hertmans op longlist Man Book International Prize 2017
  Stefan Hertmans op longlist Man Book International Prize 2017

  Stefan Hertmans is met Oorlog en terpentijn (De Bezige Bij) geselecteerd voor de longlist van de Man Book International Prize 2017. In totaal zijn er dertien auteurs genomineerd uit elf verschillende landen.

  15 maart 2017
 • Verkopen fysieke boekhandel in Verenigd Koninkrijk groeiden
  Verkopen fysieke boekhandel in Verenigd Koninkrijk groeiden

  Vorig jaar verkochten de fysieke boekhandels in de ‘high street’, de hoofdstraten en winkelcentra van het Verenigd Koninkrijk, 4 procent meer boeken dan het jaar daarvoor. De online verkopen bleven gelijk. Online retailers vergrootten hun aandeel in de printmarkt met 1% tot 32%.

  14 maart 2017
 • Omzet A-boeken 6,8 miljoen euro in week 11 in Nederland
  Omzet A-boeken 6,8 miljoen euro in week 11 in Nederland

  In week 11 van 2017 (13 t/m 19 maart) werd in Nederland een A-boekenomzet van 6,8 miljoen euro gemeten. In Vlaanderen lag de omzet op 2,7 miljoen euro. Dat blijkt uit de cijfers van KVB-SMB/GfK.

  24 maart 2017
 • A-boekenomzet 7,4 miljoen euro in Nederland in week 10
  A-boekenomzet 7,4 miljoen euro in Nederland in week 10

  In week 10 van 2017 (6 t/m 12 maart) werd in Nederland een A-boekenomzet van 7,4 miljoen euro gemeten. In Vlaanderen lag de omzet op 2,8 miljoen euro. Dat blijkt uit de cijfers van KVB-SMB/GfK.

  17 maart 2017
 • A-boekenomzet steeg met 6,8% in week 9 in Nederland
  A-boekenomzet steeg met 6,8% in week 9 in Nederland

  In Nederland werd in week 9 (27 februari t/m 5 maart) een stijging van 6,8% van de A-boekenomzet genoteerd. In Vlaanderen steeg in dezelfde week de omzet met 9,2%. Dat blijkt uit de cijfers van KVB-SMB/GfK.

  10 maart 2017
 • A-boekenomzet steeg met 5,5% in week 8 in Vlaanderen
  A-boekenomzet steeg met 5,5% in week 8 in Vlaanderen

  In Vlaanderen werd in week 8 (20 februari t/m 26 februari) een stijging van 5,5% van de A-boekenomzet genoteerd. In Nederland in dezelfde week de omzet met 5,2%. Dat blijkt uit de cijfers van KVB-SMB/GfK.

  3 maart 2017
 • GESPREK OP ZONDAG: Gijs Schunselaar (ex-CPNB)
  GESPREK OP ZONDAG: Gijs Schunselaar (ex-CPNB)

  Gijs Schunselaar vertrok op 1 maart na 3809 dagen bij de CPNB. Hij begon in 2006 als programmaleider en werd drie jaar later adjunct-directeur. Hij heeft daar boven alles geleerd tegengestelde belangen tussen de verschillende bloedgroepen in het boekenvak te overwinnen en zich daar dienstbaar aan te maken. Ofwel: te werken voor het collectief.

  19 maart 2017
 • Gesprek op Zondag: Anne Schroën (Bruna)
  Gesprek op Zondag: Anne Schroën (Bruna)

  Anne Schroën, voorheen de commercieel directeur van uitgeverij De Bezige Bij en nu commercieel manager bij Bruna, trad afgelopen maandag naar buiten tijdens de Bruna Boekendag. Haar ambitie is een groei van 5% in de boekenomzet.

  12 maart 2017
 • GESPREK OP ZONDAG: Francien Schuursma (De Bezige Bij)
  GESPREK OP ZONDAG: Francien Schuursma (De Bezige Bij)

  Afgelopen week werd bekend dat Francien Schuursma benoemd is als uitgever van De Bezige Bij. ‘Als uitgever moet je een veilige plek weten te creëren waar alle zakelijke belangen van de auteurs op voortreffelijke wijze worden behartigd. En het is belangrijk dat je af en toe een heel goed feestje geeft.’

  26 februari 2017
 • GESPREK OP ZONDAG: Rose Janssens (Clavis)
  GESPREK OP ZONDAG: Rose Janssens (Clavis)

  Rose Janssens van uitgeverij Clavis is genomineerd voor een London Book Fair International Excellence Award in de categorie Best Rights Professional. Reizen, mensen leren kennen, kinderboeken – al haar liefdes komen in deze baan terug. En daarom is ze ook zo goed als foreign rights manager.

  19 februari 2017
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Ewoud Sanders
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Ewoud Sanders

  Hoe ervaren schrijvers de boekhandels, uitgevers en boekenvakorganisaties waar ze mee samenwerken? Ewoud Sanders reist in deze Boekenweek langs boekhandels om zijn erotisch ABC te promoten. En hij heeft een ontmoeting met uitgeverij Den Hertog, die volgens hem een kinderboek met antisemitische kenmerken uitgeeft.

  29 maart 2017
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Jeroen Windmeijer
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Jeroen Windmeijer

  Hoe ervaren schrijvers de boekhandels, uitgevers en boekenvakorganisaties waar ze mee samenwerken? Deze week Jeroen Windmeijer. De thrillerschrijver boekte in de regio-Leiden groot succes met zijn debuut. Hij stapte daarna voor Het Pauluslabyrint, dat deze week verschijnt, over van een kleine uitgeverij naar een van de grootste uitgeverijen ter wereld.

  22 maart 2017
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Christine Otten
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Christine Otten

  Hoe ervaren schrijvers de boekhandels, uitgevers en boekenvakorganisaties waar ze mee samenwerken? Deze week Christine Otten. Haar uitgeverij Atlas Contact was vergeten We hadden liefde, we hadden wapens – het verhaal over de Amerikaanse burgerrechtactivist Robert Williams – in te sturen voor de Libris Literatuurprijs. Ze is blij dat ze nu een agent heeft.

  16 maart 2017
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Marnix Peeters
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Marnix Peeters

  Hoe ervaren schrijvers de boekhandels, uitgevers en boekenvakorganisaties waar ze mee samenwerken? Deze week Marnix Peeters, die zijn eigen uitgeefplatform Pottwal Publishers is begonnen. Hij gelooft heel erg in Do It Yourself. 'Onze wereld is daar helemaal klaar voor.'

  8 maart 2017
 • Bestseller60: Boekenweekessay nieuwe nummer 1
  Bestseller60: Boekenweekessay nieuwe nummer 1

  Ook aan de Bestseller60 is te zien dat de 82ste Boekenweek van start is gegaan. De zonde van de vrouw van Connie Palmen, het Boekenweekessay, komt de lijst binnen op nummer 1. Verder veel nieuwe boeken en het ‘Van Dis-effect’ in de Bestseller60.

  29 maart 2017
 • Shortlist Managementboek van het Jaar 2017 bekend
  Shortlist Managementboek van het Jaar 2017 bekend

  De vijf genomineerden boeken voor de titel Managementboek van het 2017 zijn bekend. Juryvoorzitter José Otten zal op 18 april tijdens het Managementboekengala de winnaar bekend maken.

  28 maart 2017
 • Veel verleidingen en verboden vruchten op 66ste Boekenbal
  Veel verleidingen en verboden vruchten op 66ste Boekenbal

  Met Het Boekenbal der Verleidingen is vanavond in Paradiso Amsterdam de 82ste Boekenweek anders geopend dan de afgelopen jaren gebruikelijk was. Poptempel Paradiso is voor het 66ste Boekenbal omgetoverd tot een Tuin der Lusten.

  24 maart 2017
 • Ruim honderd auteurs van zeventien nationaliteiten op Passa Porta Festival
  Ruim honderd auteurs van zeventien nationaliteiten op Passa Porta Festival

  Het grootste literaire feest van Brussel, Passa Porta Festival, staat weer op het punt van beginnen. Van 24 tot en met 26 maart zijn er activiteiten op negentien locaties in het stadscentrum.

  23 maart 2017
 • Jan Leyers naar Das Mag uitgevers
  Jan Leyers naar Das Mag uitgevers

  Jan Leyers (presentator en schrijver) heeft een contract bij Das Mag uitgevers getekend. Hij schreef eerder De weg naar Mekka, dat bij Uitgeverij Van Halewyck uitkwam. Nu schrijft hij een boek naar aanleiding van zijn nieuwe tv-programma —  over de islam in Europa  — dat dit najaar niet alleen zal worden uitgezonden door Canvas en de VPRO. In oktober verschijnt het boek.

  29 maart 2017
 • Willem Asman maakt overstap naar Ambo|Anthos uitgevers
  Willem Asman maakt overstap naar Ambo|Anthos uitgevers

  Thrillerschrijver Willem Asman maakt de overstap van uitgeverij Cargo naar Ambo|Anthos uitgevers. Zijn nieuwe thriller, Enter, zal juni 2017 verschijnen. Enter is het eerste deel van de Rebound-trilogie. Asman debuteerde in 2006 met De Cassandra paradox. Van 2008 tot 2012 was hij voorzitter van het Genootschap van de Nederlandstalige Misdaadauteurs en de Stichting Gouden Strop, van 2013 tot 2016 penningmeester van de Stichting Lira.

  23 maart 2017
 • Edzard Mik stapt over naar uitgeverij Querido
  Edzard Mik stapt over naar uitgeverij Querido

  Schrijver Edzard Mik publiceert zijn werk voortaan bij uitgeverij Querido. Zijn eerste publicatie bij Querido is de verhalenbundel Tussen ergens en nergens, dat in juni zal verschijnen. Miks werk verscheen hiervoor bij uitgeverij De Bezige Bij. Naast auteur is Mik ook hoofdredacteur van De Gids.

  22 maart 2017
 • Jaap Robben, Paul Beatty en Hilary Mantel bij Hier is... Adriaan van Dis
  Jaap Robben, Paul Beatty en Hilary Mantel bij Hier is... Adriaan van Dis

  Op donderdag 23 maart is de vijfde editie van Hier is... Adriaan van Dis bij De Wereld Draait Door. Vlak voor de start van de Boekenweek maakt DWDD plaats voor Adriaan van Dis, om 19.00u op NPO1. Van Dis ontvangt deze keer Jaap Robben, schrijver en dichter van kinder- en jeugdboeken; Paul Beatty, de eerste Amerikaanse winnaar van de Man Booker Prize met The Sellout (De verrader, Prometheus); en Hilary Mantel, twee maal winnaar van Man Booker Prize, voor Wolf Hall en Het boek Henry.

  21 maart 2017
 • Anne Schroën commercieel manager Boeken bij Bruna
  Anne Schroën commercieel manager Boeken bij Bruna

  Anne Schroën is vanaf heden commercieel manager Boeken bij boekhandelsketen Bruna. Schroën vervulde die functie al sinds augustus ad interim. Daarvoor werkte ze vanaf 2004 bij uitgeverij De Bezige Bij, waar ze ook verantwoordelijk was voor de commerciële strategie bij A.W. Bruna uitgevers.

  23 februari 2017
 • Anne Rasmussen naar CB
  Anne Rasmussen naar CB

  Anne Rasmussen is 1 februari begonnen als Sales- en accountmanager Retail a.i. bij CB. Anne is al jaren werkzaam in het boekenvak in verschillende functies. Zij was onder andere werkzaam bij uitgeefhuis Nieuw Amsterdam, RDC en uitgeverij Prometheus. Daarnaast was zij vorig jaar bestuurslid van de stichting Geef Mij Maar Een Boek!

  16 februari 2017
 • Irmaria Pennekamp naar Boom uitgevers Amsterdam
  Irmaria Pennekamp naar Boom uitgevers Amsterdam

  Irmaria Pennekamp (1989) is per 1 januari 2017 benoemd tot uitgeefassistent voor het fonds filosofie en geschiedenis bij Boom uitgevers Amsterdam. Irmaria studeerde Klassieke talen en Engels aan de Universiteit van Amsterdam en werkte sinds 2013 onder meer voor Xander Uitgevers, Karakter Uitgevers en Maven Publishing. Daarvoor liep zij stage bij De Bezige Bij en Singel Uitgeverijen. Ze werkte daarnaast als freelance redacteur voor verschillende uitgeverijen.​

  10 februari 2017
 • Wouter Bok naar IOS Press
  Wouter Bok naar IOS Press

  Wouter Bok (1984) gaat per 1 maart aan de slag als journal manager bij IOS Press in Amsterdam. Hij studeerde Nederlands aan de Radboud Universiteit Nijmegen en volgde aan de Universiteit van Amsterdam de masters Redacteur/editor en Gouden Eeuw. De afgelopen jaren werkte hij (freelance) bij Brill als projectassistent major reference works en bureauredacteur boeken. Ook was hij freelanceredacteur voor verschillende (literaire) uitgeverijen.

  27 januari 2017