• Boekenbon winnaar Giftcard van het jaar 2020 Leisure en Ontspanning
  Boekenbon winnaar Giftcard van het jaar 2020 Leisure en Ontspanning

  De Nederlandse Boekenbon is door consumenten uitgeroepen tot Giftcard van het Jaar in de categorie Leisure & Ontspanning 2020. Dit werd vanmiddag tijdens een online live event bekendgemaakt.

  26 november 2020
 • Boekenbeurs Bologna verplaatst naar juni
  Boekenbeurs Bologna verplaatst naar juni

  De kinderboekenbeurs in Bologna voor volgend jaar is verplaatst naar 14 tot en met 17 juni. In 2022 staat hij weer als gebruikelijk voor april op de agenda.

  19 november 2020
 • 'De meeste mensen deugen' wint NS Publieksprijs
  'De meeste mensen deugen' wint NS Publieksprijs

  Rutger Bregman heeft de NS Publieksprijs gewonnen voor het boek 'De meeste mensen deugen' (De Correspondent). Dat is zojuist bekend gemaakt in de talkshow 'M' op NPO1.

  18 november 2020
 • Bette Westera schrijft Kinderboekenweekgeschenk 2021, met thema 'Worden wat je wil'
  Bette Westera schrijft Kinderboekenweekgeschenk 2021, met thema 'Worden wat je wil'

  Bette Westera schrijft het Kinderboekenweekgeschenk voor de 67ste Kinderboekenweek en Mark Janssen maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek. De Kinderboekenweek 2021 staat in het teken van 'Worden wat je wil', waarbij kinderen alle beroepen kunnen worden die ze willen en alvast kunnen dromen over later. De Kinderboekenweek vindt in 2021 plaats van 6 tot en met 17 oktober.

  17 november 2020
 • Letterenfonds: digitaal Frankfurt kan niet tippen aan fysieke beurs
  Letterenfonds: digitaal Frankfurt kan niet tippen aan fysieke beurs

  Het Nederlands Letterenfonds zou normaal rond deze tijd komen met de resultaten van deelname aan de Frankfurter Buchmesse. De digitale editie is volgens directeur Tiziano Perez vooralsnog geen doorslaand succes.

  16 oktober 2020
 • Nieuw bibliotheekconvenant: focus op maatschappelijke rol bibliotheken
  Nieuw bibliotheekconvenant: focus op maatschappelijke rol bibliotheken

  Het Bibliotheekconvenant 2020-2023 is de afgelopen dagen door vertegenwoordigers van de overheid en van bibliotheken bekrachtigd. Het convenant ziet een sleutelrol voor bibliotheken bij grote maatschappelijke opgaven. Er zijn drie speerpunten geformuleerd: het bestrijden van laaggeletterdheid, het bevorderen van digitale inclusie en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling.

  8 oktober 2020
 • Unicum voor KBb: digitale ALV
  Unicum voor KBb: digitale ALV

  De KBb heeft voor het eerst in haar geschiedenis een digitale algemene ledenvergadering gehouden. Daaraan deden 55 leden met in totaal 965 stemmen mee.

  7 oktober 2020
 • Minder auteurs maken minder boeken
  Minder auteurs maken minder boeken

  Minder auteurs maken minder boeken. Dat blijkt uit de Makersmonitor 2019 die KVB Boekwerk heeft gepubliceerd.

  1 oktober 2020
 • Frankfurt 2020: meer dan 200.000 bezoekers
  Frankfurt 2020: meer dan 200.000 bezoekers

  De digitale Buchmesse heeft 200.000 bezoekers getrokken. Daarnaast trok het digitale literaire festival Bookfest afgelopen zaterdag 1,5 miljoen kijkers uit 124 landen.

  19 oktober 2020
 • Literaire agenten zetten in op virtueel Frankfurt
  Literaire agenten zetten in op virtueel Frankfurt

  De Nederlandse literaire agentschappen Marianne Schönbach en Sebes & Bisseling gaan niet naar Frankfurt voor de aangepaste Buchmesse. Zaken worden digitaal gedaan, zoals dat de afgelopen jaren ook al gebeurde.

  24 september 2020
 • Frankfurter Buchmesse zonder standhouders
  Frankfurter Buchmesse zonder standhouders

  De Frankfurter Buchmesse doet het dit jaar zonder standhouders. Het programma speelt zich grotendeels online af.

  8 september 2020
 • Animo voor Buchmesse 2020 uit Nederland is beperkt
  Animo voor Buchmesse 2020 uit Nederland is beperkt

  Uitgeefconcern VBK en agentschap Sebes & Bisseling gaan dit jaar niet naar de Buchmesse. Veel andere uitgeverijen twijfelen nog. Slechts een enkele organisatie kondigt nu al naar Frankfurt af te reizen, zoals Xander, Lannoo en het Nederlands Letterenfonds.

  2 juni 2020
 • Steun voor fysieke boekhandel gestegen
  Steun voor fysieke boekhandel gestegen

  De loyaliteit van de consument aan de fysieke boekhandel bij de consument is gestegen sinds 2019. Dat blijkt uit het jongste GfK-SMB-kwartaalonderzoek.

  27 november 2020
 • Coronaweekmonitor: online +38%, offline +4%
  Coronaweekmonitor: online +38%, offline +4%

  Het onlinekanaal boekte in week 47 een omzetplus van 38% ten opzichte van dezelfde week in 2019. De fysieke boekhandel won 4%. Dat blijkt uit de Coronaweekmonitor van KVB Boekwerk.

  27 november 2020
 • Omzet A-boeken in week 47 in Nederland 17,4 miljoen euro
  Omzet A-boeken in week 47 in Nederland 17,4 miljoen euro

  De A-boekenomzet bedroeg in week 47 (maandag 16 t/m zondag 22 november) in Nederland 17,4 miljoen euro en in Vlaanderen 5,5 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van KVB-SMB/GfK.

  26 november 2020
 • Vlaamse Top 10 (week 46): Jeroen Meus op 1
  Vlaamse Top 10 (week 46): Jeroen Meus op 1

  Nu het nieuwe jaar nadert stijgt de 'Dagelijkse Kost Scheurkalender 2021' met recepten van tv-kok Jeroen Meus drie plaatsen en streeft 'De zilverboom' van Lucinda Riley voorbij als bestverkochte boek van Vlaanderen. Nieuwe binnenkomers vinden we in de lagere regionen van de top 10: Riley-volgeling Anne Jacobs staat met deel 1 van 'Het landhuis' op 9, Paw Patrol-kinderboek 'Slaap lekker,pups' op 8 en de thriller 'Carte Blanche' van Anja Feliers is de hoogste nieuwe binnenkomer op 7.  

  26 november 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Hans Peters (Dekker van de Vegt)
  GESPREK OP ZONDAG: Hans Peters (Dekker van de Vegt)

  Hans Peters is na meer dan veertig jaar in het boekenvak begonnen aan zijn laatste weken. De mede-eigenaar van Dekker van de Vegt stopt per 1 januari. Hij laat de winkel achter met vertrouwen voor de toekomst. 'Zodra de klantengroepen terugkomen die we door corona kwijt zijn geraakt, maakt de winkel een mooie upswing.'

  29 november 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Geert Schotte (Standaard Boekhandel)
  GESPREK OP ZONDAG: Geert Schotte (Standaard Boekhandel)

  Andere coronamaatregelen dan in Nederland betekenen in Vlaanderen ook dat boekhandels andere uitdagingen kennen. CEO van Standaard Boekhandel Geert Schotte ziet vanwege de verschillen ook niets in verdergaande samenwerking.

  21 november 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Willemien Wagner (boekhandel Wagner, Sassenheim)
  GESPREK OP ZONDAG: Willemien Wagner (boekhandel Wagner, Sassenheim)

  Vorig jaar bedacht boekverkoper Willemien Wagner dat het leuk zou zijn om een tulp naar Nicci French te vernoemen. Die werd op 7 juli gedoopt door het schrijversduo en ging afgelopen week in de verkoop.

  15 november 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Francis Wehkamp (Fontaine)
  GESPREK OP ZONDAG: Francis Wehkamp (Fontaine)

  Vlak voor de Kookboekenweek zet Fontaine haar culinaire titels in de spotlights. Twee weken geleden begonnen de Ottolenghi Feestweken, deze week maakte de uitgeverij bekend de kookboekenfondsen van Nieuw Amsterdam en Fontaine samen te voegen. Uitgever Francis Wehkamp licht toe.

  1 november 2020
 • Nieuwe roman Lize Spit verschijnt 10 december
  Nieuwe roman Lize Spit verschijnt 10 december

  Na vijf jaar wachten verschijnt bij uitgeverij Das Mag de nieuwe, tweede roman van Lize Spit op 10 december aanstaande. De datum was de laatste maanden een goed bewaard geheim.

  24 november 2020
 • Auteursbond: 'Meer coronacompensatie voor auteurs nodig'
  Auteursbond: 'Meer coronacompensatie voor auteurs nodig'

  In oktober zijn door het Letterenfonds opnieuw 95 beurzen aan auteurs, vertalers en illustratoren toegekend binnen de coronasteunmaatregel 'Van maker tot lezer' (inclusief uitbreiding). Daarnaast kon de Stichting Steunfonds Auteurs van de Auteursbond 67 aanvragen voor financiële steun honoreren. Toch is er volgens de Auteursbond te weinig steun voor auteurs en vertalers die in de problemen komen door de gevolgen van de coronacrisis. 

  12 november 2020
 • Uitgeverij Smakelijck: van blogs tot bestsellers
  Uitgeverij Smakelijck: van blogs tot bestsellers

  Toen de Puttense Williene Klinck tien jaar geleden begon met een blog over koken zonder toevoegingen, had ze niet kunnen bedenken dat daar een reeks culinaire bestsellers uit zou voortspruiten. Organische groei is het geheim van haar succes.

  5 november 2020
 • Maarten ’t Hart en Mensje van Keulen herdenken de Biesheuvels
  Maarten ’t Hart en Mensje van Keulen herdenken de Biesheuvels

  Directeur/eigenaar van boekhandel Broekhuis Kees Schafrat heeft het initiatief genomen voor een eenmalige uitgave, waarin Maarten ’t Hart en Mensje van Keulen terugblikken op hun vijftig jaar lange vriendschap met Maarten en Eva Biesheuvel. ‘Voor mij was het belangrijk dat het over beide Biezen moest gaan.’

  26 oktober 2020
 • Manon Smits ontvangt Italiaanse vertaalprijs
  Manon Smits ontvangt Italiaanse vertaalprijs

  Het Italiaanse ministerie van Cultuur heeft de ‘Premi per le traduzione dedicati alla diffusione della lingua italiana all’estero’ toegekend aan literair vertaler Manon Smits voor De vreemdelinge van Claudia Durastanti. Het juryrapport prijst Smits’ vertaling als oprecht en deskundig: 'Manon Smits is erin geslaagd een vertaling van hoog stilistisch niveau te maken die recht doet aan alle nuances in de roman'. Met de vertaalprijs bekroont het ministerie vertalers die zich bijzonder hebben ingespannen om de Italiaanse literatuur en taal in het buitenland onder de aandacht te brengen. De vertaling verscheen eerder dit jaar bij de Bezige Bij en kwam mede met een beurs van het Nederlands Letterenfonds tot stand.

  27 november 2020
 • 'XTC. Een biografie' wordt tv-serie
  'XTC. Een biografie' wordt tv-serie

  Het bij uitgeverij Querido Fosfor pas verschenen boek XTC. Een biografie van Philippus Zandstra en Wietse Pottjewijd wordt een televisieserie, geproduceerd door het Amsterdamse productiebedrijf Submarine. De serie zal in 2021 te zien zijn.  Annette Portegies, uitgever van Querido Fosfor, noemt XTC 'een boek dat zich bijzonder goed leent voor de basis van een documentaire. We zijn verguld dat Submarine dit gegeven erkende en kijken uit naar het resultaat.'

  25 november 2020
 • 'De keisnijder van Fichtenwald' van Louis Ferron voor het eerst in Duitse vertaling
  'De keisnijder van Fichtenwald' van Louis Ferron voor het eerst in Duitse vertaling

  Vierenveertig jaar nadat de Nederlandse editie voor het eerst verscheen bij De Bezige Bij zijn de vertaalrechten van De keisnijder van Fichtenwald van Louis Ferron aan de Duitse uitgeverij Das kulturelle Gedächtnis verkocht. Deze recent opgerichte Berlijnse uitgeverij richt zich op de herontdekking van klassiekers. De Duitse editie is gepland voor het voorjaar van 2022 en het boek wordt vertaald door Ulrich Faure. Louis Ferron (1942-2005) was prozaïst, toneelschrijver en dichter. Als zoon van een Duitse vader die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelde bleef de fascinatie voor de Duitse geschiedenis zijn omvangrijke oeuvre bepalen en gaandeweg werd de worsteling met zijn afkomst steeds evidenter in zijn werk. In 1990 kreeg hij de AKO Literatuurprijs voor zijn roman Karelische nachten, in 2001 werd hem voor zijn gehele oeuvre de Constantijn Huygens-prijs toegekend.

  25 november 2020
 • Auteur organiseert speurtocht bij verschijnen boek
  Auteur organiseert speurtocht bij verschijnen boek

  Ter vervanging van een feestelijke presentatie van zijn nieuwe boek Jacht op de Codex Frisicus (Het nieuwe kanaal) zet de Friese schrijver Willem Schoorstra een speurtocht uit. De aanwijzingen op Facebook en Instagram (de eerste verscheen afgelopen maandag, de vijfde en laatste wordt aanstaande vrijdag gepost) leiden naar een kistje, waarin de vinder instructies aantreft hoe een exemplaar van het boek bemachtigd kan worden.  In maart organiseerde Schoorstra ook al een ludieke actie toen de boekpresentatie van De Poëtyske Edda vanwege Corona niet kon doorgaan; hij bracht toen exemplaren van die titel rond bij lezers in heel Friesland. Nu vond hij een speurtocht passen bij het thema van zijn nieuwe boek, een thriller. 

  24 november 2020
 • Pensioen voor Hans Peters, eigenaar Dekker v.d. Vegt
  Pensioen voor Hans Peters, eigenaar Dekker v.d. Vegt

  Na een leven tussen de boeken gaat Hans Peters, één van de eigenaren van boekhandel Dekker v.d. Vegt (Nijmegen), per 1 januari 2021 met pensioen. Hij begon zijn carriere in het boekenvak ruim veertig jaar geleden bij Dekker v.d. Vegt, en werkte daarna onder andere bij Donner Boeken in Rotterdam, Boekhandelsgroep Nederland en Boekhandel Dominicanen te Maastricht, en keerde uiteindelijk weer terug naar Dekker v.d. Vegt. Hier werd hij bijna zeven jaar geleden samen met Monique Kauffman eigenaar (na het faillissement van Polare). Samen met alle medewerkers en de klanten die de boekhandel steunden door onder meer een crowdfundingsactie konden zij Dekker v.d. Vegt weer uit het slop trekken. In zijn opvolging is inmiddels ook voorzien. Monique Kauffman gaat samen met Wieke Rommers en Astrid Verhoeven het nieuwe directieteam vormen. Wieke en Astrid werken beiden al geruime tijd bij Dekker v.d. Vegt en worden nu mede-eigenaren.

  27 november 2020
 • Tjamke van Hekken verkoopmedewerker binnendienst New Book Collective
  Tjamke van Hekken verkoopmedewerker binnendienst New Book Collective

  Tjamke van Hekken (1983) zal per direct het team van New Book Collective komen versterken. Zij zal dat doen als verkoopmedewerker op de binnendienst. Tjamke werkte reeds vijf jaar in dezelfde functie bij BBNC Uitgevers totdat ze besloot om er op uit te trekken en in een paar maanden de hele grens van Nederland te lopen. Begin oktober keerde ze terug en kon ze meteen bij New Book Collective aan de slag.

  18 november 2020
 • Akke Visser nieuwe secretaris Stichting De Gouden Ganzenveer
  Akke Visser nieuwe secretaris Stichting De Gouden Ganzenveer

  Akke Visser is de opvolger van Annechien Visser als secretaris van Stichting De Gouden Ganzenveer. Annechien Visser was secretaris vanaf 2001. Akke Visser studeerde Culturele Antropologie en is  oprichter van de Culturele Apotheek, waarmee ze zich al jaren inzet voor het lezen, literatuur en boeken. In verschillende andere functies heeft ze ruime ervaring opgedaan bij het zoeken en bereiken van nieuwe doelgroepen op het gebied van onderwijs en cultuur. 

  5 november 2020
 • Personeelswijzigingen bij boekhandel Broekhuis
  Personeelswijzigingen bij boekhandel Broekhuis

  Per oktober is Marcia Leushuis (37, foto rechtsboven) winkelchef van Broekhuis Oldenzaal. De Oldenzaalse Marcia Leushuis heeft in haar 12,5 jaar bij Broekhuis al in meerdere winkels gewerkt. De laatste zes jaar was ze winkelchef in respectievelijk Almelo en Hengelo. De nieuwe winkel Oldenzaal heeft met haar een vertrouwd en ervaren stuurman. Ze neemt daar het roer over van Nick Riesthuis. Nick Riesthuis (35, foto rechtsonder) wisselt chefschap met Marcia Leushuis en is nu winkelchef van de Hengelose vestiging. Nick Riesthuis combineert zijn taak als leidinggevende met die van commercieel manager van de vier winkels. Eric Bol (43, foto linksboven) zal de leiding van het nieuw te bouwen filiaal Broekhuis Deventer op zich gaan nemen. In de 24 jaar dat Eric Bol in het boekenvak werkzaam is, werkte hij er 19 van als inkoper bij De Slegte in Enschede. Na overname van die vestiging door Broekhuis is hij verantwoordelijk voor het antiquariaat. Sinds 2019 combineert Eric Bol deze specifieke rol met die van algemeen bedrijfsleider van Boekhandel Broekhuis. Deze laatste functie wordt ingeruild voor het pionierschap in boekenstad Deventer. Gezien de omvang van het 'Deventer-project' komt de rol van algemeen bedrijfsleider weer in handen van een oude bekende... (foto linksonder)

  5 november 2020