• Vrouwkje Tuinman wint Grote Poëzieprijs
  Vrouwkje Tuinman wint Grote Poëzieprijs

  Vrouwkje Tuinman heeft de Grote Poëzieprijs 2020 gewonnen voor haar bundel 'Lijfrente'. Dat maakte juryvoorzitter Noraly Beyer gisterenavond bekend in het Radio 4-programma 'Opium'.

  31 maart 2020
 • Uitreiking Woutertje Pieterse Prijs in radioprogramma De Taalstaat
  Uitreiking Woutertje Pieterse Prijs in radioprogramma De Taalstaat

  De voor 9 april geplande bijeenkomst rond de uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs gaat niet door. In plaats daarvan vindt de bekendmaking van de winnaar(s) op zaterdag 11 april plaats in het radioprogramma 'De Taalstaat' op NPO Radio 1.

  26 maart 2020
 • Laatste DWDD-Boek van de Maand: Johan Harstad
  Laatste DWDD-Boek van de Maand: Johan Harstad

  De vuistdikke roman 'Max, Mischa & Het Tet-offensief' van Johan Harstad (Podium) uit 2017 is het laatste boek van de maand van 'De Wereld Draait Door'. Het invloedrijke boekverkoperspanel is daarmee ten einde gekomen.

  25 maart 2020
 • NBD Biblion stopt levering aan bibliotheken
  NBD Biblion stopt levering aan bibliotheken

  NBD Biblion stopt vanaf morgen met de productie en het uitleveren van bibliotheekboeken. De dienstverlener van bibliotheken blijft wel boeken inslaan in Zoetermeer.

  24 maart 2020
 • CPNB: voortzetting actie #ikleesthuis
  CPNB: voortzetting actie #ikleesthuis

  De CPNB gaat in samenwerking met vrijwel het gehele boekenvak door met de actie die thuislezen onder de aandacht brengt. Het accent verschuift naar de inhoud, zegt Annette Reijersen van Buuren, manager Merk, Marketing & Communicatie.

  30 maart 2020
 • Zomerbeurzen Libris Blz. en Retail Market geannuleerd
  Zomerbeurzen Libris Blz. en Retail Market geannuleerd

  De zomerbeurzen van Libris Blz. en de Retail Market gaan niet door. De eerstvolgende inkoopbeurzen zijn de najaarsbeurzen in september.

  26 maart 2020
 • Boekenvak eert Matthijs van Nieuwkerk als 'Vriend van het Boek'
  Boekenvak eert Matthijs van Nieuwkerk als 'Vriend van het Boek'

  Presentator Matthijs van Nieuwkerk ontving vanavond een gouden Vriend van het Boek-speldje. De CPNB introduceert hiermee een nieuwe eretitel die men in de toekomst vaker hoopt te vergeven.

  24 maart 2020
 • Boek.be peilt toestand in Vlaamse boekenvak
  Boek.be peilt toestand in Vlaamse boekenvak

  In België zijn de maatregelen tegen het coronavirus een stuk forser dan in Nederland. Belangenorganisatie Boek.be brengt momenteel de gevolgen voor boekhandel en uitgeverij in kaart. Standaard Boekhandel roept Belgen op ook online lokaal te kopen.

  23 maart 2020
 • Kobo: forse stijging digitaal lezen
  Kobo: forse stijging digitaal lezen

  Het aantal leessessies via een e-reader is in één klap meer dan verdubbeld. Ook Kobo Nederland merkt zo dat er aan aanzienlijk meer digitaal wordt gelezen sinds de overheid de eerste beperkende maatregelen nam.

  31 maart 2020
 • Digitale dienstverlener Icontact heeft het 'waanzinnig druk'
  Digitale dienstverlener Icontact heeft het 'waanzinnig druk'

  Uitbreiding van servercapaciteit. Omzetgroei van luisterboekwebshops. En meer behoefte om e-boeken te watermerken. Huub van de Pol van Icontact, digitale dienstverlener voor het boekenvak, ziet op alle mogelijke manieren een explosie in de digitale boekconsumptie.

  28 maart 2020
 • Ook internetboekhandels zien boekenomzet plussen
  Ook internetboekhandels zien boekenomzet plussen

  UPDATE – Zoals alle online winkels zien Libris.nl en Bol.com de omzet plussen. De groei bij Libris is echter niet genoeg om het verlies in de fysieke boekhandel op te vangen.

  18 maart 2020
 • CBS stelt consumentenprijsindex op voor e-boeken
  CBS stelt consumentenprijsindex op voor e-boeken

  Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat een consumentenprijsindexreeks opstellen voor e-boeken. Dat is de enige concrete toezegging die minister van Engelshoven van cultuur deed in antwoord op de recente Kamervragen.

  11 maart 2020
 • Kinderboekenbeurs Bologna gaat ook in mei niet door
  Kinderboekenbeurs Bologna gaat ook in mei niet door

  De Kinderboekenbeurs van Bologna, die eerder was uitgesteld tot begin mei, gaat ook dan niet door. Dit vanwege de internationale situatie rond het coronavirus. De organisatie van de beurs heeft dit vandaag bekendgemaakt.

  11 maart 2020
 • LBF gaat door, Leipziger Buchmesse niet
  LBF gaat door, Leipziger Buchmesse niet

  De London Book Fair (10-12 maart) gaat door volgens plan, ondanks een toenemend aantal afzeggingen. De Leipziger Buchmesse (12-15 maart) is wel afgeblazen.

  3 maart 2020
 • Livre Paris afgelast om coronavirus
  Livre Paris afgelast om coronavirus

  Livre Paris gaat niet door. Dat heeft de Syndicat national de l'Edition (SNE) vanochtend bekend gemaakt. De London Book Fair kampt met afzeggingen van Amerikaanse uitgeverijen.

  2 maart 2020
 • Kinderboekenbeurs Bologna uitgesteld vanwege coronavirus
  Kinderboekenbeurs Bologna uitgesteld vanwege coronavirus

  De Kinderboekenbeurs van Bologna, die dit jaar zou plaatsvinden van 30 maart tot en met 2 april, is uitgesteld vanwege het coronavirus dat in Noord-Italië momenteel snel om zich heen grijpt. De bedoeling is nu dat de beurs van 4 tot 7 mei georganiseerd wordt.

  24 februari 2020
 • Vlaamse Top 10 (week 12): Alle zes delen van De zeven zussen
  Vlaamse Top 10 (week 12): Alle zes delen van De zeven zussen

  Sterker nog dan vorige week domineert Lucinda Riley de Vlaamse Top 10 (exclusief strips). De delen 4 en 5 van de reeks keren terug in de Top 10, evenals Het moois dat we delen van Ish Ait Hamou.

  27 maart 2020
 • Omzet A-boeken in week 12 in Nederland 8 miljoen euro
  Omzet A-boeken in week 12 in Nederland 8 miljoen euro

  De A-boekenomzet bedroeg in week 12 (maandag 16 maart t/m zondag 22 maart) in Nederland 8 miljoen euro en in Vlaanderen 2,5 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van KVB-SMB/GfK.

  26 maart 2020
 • Bestseller 60 (week 13): Riley 6 keer in de top 10
  Bestseller 60 (week 13): Riley 6 keer in de top 10

  De Boekenweek is voorbij, dus Lucinda Riley herneemt de koppositie. Albert Camus komt nieuw binnen in de lijst. Xander (per uitgeverij) en WPG (per concern) hebben de meeste titels in de Bestseller 60.

  25 maart 2020
 • Vlaamse Top 10 (week 11): 5 x Xander Uitgevers, 4x Riley
  Vlaamse Top 10 (week 11): 5 x Xander Uitgevers, 4x Riley

  Boek.be publiceerde enige tijd geen top 10, omdat het de samenwerking met GfK evolueerde, maar vanaf deze week hoopt Boekblad deze cijfers weer te publicren. Met delen van 'De zeven zussen' op plaats 1, 3, 5 en 7 domineert Lucinda Riley ook in Vlaanderen de Top 10 van afgelopen week.

  20 maart 2020
 • Zonder boekenbeurzen is het zoeken naar alternatieven voor rechtenhandel
  Zonder boekenbeurzen is het zoeken naar alternatieven voor rechtenhandel

  Erg jammer, vinden rechtenmanagers, agenten en de letterenfondsen het niet doorgaan van inmiddels bijna alle boekenbeurzen dit voorjaar. Ze werken hard aan alternatieve oplossingen. Wat de gevolgen zijn op lange termijn is nog niet te overzien.

  5 maart 2020
 • Amazon VS koopt rechten Boekenweekgeschenk
  Amazon VS koopt rechten Boekenweekgeschenk

  De vertaalrechten van 'Leon & Juliette', het Boekenweekgeschenk van dit jaar, zijn al voor verschijning in Nederland verkocht aan Amerika. Dat maakte de CPNB vanavond bekend tijdens het Boekenweekdiner in Hotel De L'Europe in Amsterdam. Een uitgebreide versie van het boek zal begin volgend jaar gepubliceerd worden door Amazon Publishing. 

  4 maart 2020
 • 'Echo' van Thomas Olde Heuvelt voor zescijferbedrag verkocht aan de VS
  'Echo' van Thomas Olde Heuvelt voor zescijferbedrag verkocht aan de VS

  De thriller Echo van Thomas Olde Heuvelt is verkocht aan het Amerikaanse Nightfire Books, een nieuwe imprint van uitgeefconcern MacMillan. Met de deal is een bedrag van tonnen gemoeid.

  3 maart 2020
 • Drie boeken van Maren Stoffels verkocht aan VS
  Drie boeken van Maren Stoffels verkocht aan VS

  De vertaalrechten van drie titels van jeugdauteur Maren Stoffels zijn door uitgeverij Leopold verkocht aan de Amerikaanse uitgeverij Delacorte Press, onderdeel van Penguin Random House.

  30 januari 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Walter Jansen (Jansen & De Feijter/Het Colofon)
  GESPREK OP ZONDAG: Walter Jansen (Jansen & De Feijter/Het Colofon)

  Walter Jansen, mede-eigenaar van de boekhandels Jansen & De Feijter in Velp en Het Colofon in Arnhem, grijpt de coronacrisis aan om die laatste winkel een nieuwe richting op te sturen, over een zeer onstuimige zee.

  29 maart 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Hilde Vinken (Kosmos Uitgevers)
  GESPREK OP ZONDAG: Hilde Vinken (Kosmos Uitgevers)

  Afgelopen week was voor iedere boekenvakker de uitzonderlijkste week uit zijn of haar carrière. Dus ook voor directeur Hilde Vinken van Kosmos Uitgevers. 'We missen het fysieke contact bij het koffiezetapparaat. Dat hebben we opgelost met een nieuwe appgroep.'

  22 maart 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Nick Riesthuis (Broekhuis Oldenzaal)
  GESPREK OP ZONDAG: Nick Riesthuis (Broekhuis Oldenzaal)

  Met de opening van de nieuwe vestiging in Oldenzaal kwam een einde aan een zeer intensieve periode voor bedrijfsleider Nick Riesthuis.

  15 maart 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Marijke Nagtegaal (De Bezige Bij & Bee Rights)
  GESPREK OP ZONDAG: Marijke Nagtegaal (De Bezige Bij & Bee Rights)

  Het zou de week worden waarin rechtenmanager Marijke Nagtegaal van De Bezige Bij de laatste hand zou leggen aan de voorbereidingen voor de Londen Book Fair. Dat liep anders. 'Als je [buitenlandse uitgevers] op een originele manier benadert, kun je nog steeds succesvol zijn.'

  8 maart 2020
 • Gratis prentenboeken in audiodescriptie tijdens coronacrisis
  Gratis prentenboeken in audiodescriptie tijdens coronacrisis

  Het Vlaamse Studio Sesam, dat diversiteit zichtbaar wil maken, mensen en organisaties met elkaar wil verbinden en bruggen wil bouwen tussen verschillende gemeenschappen stelt 12 'prentenboeken in audiodescriptie' tot 17 april gratis beschikbaar in MP-3 versie. Bij deze uitvoering van prentenboeken zijn de illustraties, in samenspraak met de auteurs, 'uitgeschreven' en voorzien van muziek en klankeffecten. Kinderen met een visuele beperking kunnen zo genieten van deze prentenboeken. De collectie bestaat uit 12 verhalen voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 10 jaar. Een van de verhalen is ook in het Engels beschikbaar.

  30 maart 2020
 • De Kleine Johannes organiseert signeersessie in coronatijd
  De Kleine Johannes organiseert signeersessie in coronatijd

  Evenementen zoals signeersessies zijn in deze tijd van corona niet aan de orde. Maar diverse boekhandels in Nederland en Vlaanderen organiseren inmiddels alternatieven. Zo heeft boekhandel De Kleine Johannes in Leuven misdaadauteur Jo Claes bereid gevonden om dagelijks thuis exemplaren van zijn nieuwe roman Van de hemel in de hel te signeren. Inclusief, indien gewenst, een korte opdracht, waarmee een exemplaar een persoonlijk exemplaar wordt. De Kleine Johannes speelt de aanvragen door aan Claes en zorgt voor de verzending naar de klant.

  30 maart 2020
 • Carl Friedman overleden
  Carl Friedman overleden

  Schrijfster en columnist Carl Friedman is op vrijdag 27 maart overleden. Dat meldt uitgeverij Van Oorschot in een persbericht. Carl Friedman, meisjesnaam Carolina Klop, werd 29 april 1952 in Eindhoven geboren. Zij debuteerde in 1991 met de novelle Tralievader. Vooral met dat boek en met de in 1993 verschenen roman Twee koffers vol werd zij bekend. Beide boeken werden verfilmd, het laatste door Jeroen Krabbé‚ onder de titel Left Luggage (1998).  Haar derde boek, De grauwe minnaar, verscheen in 1996. Friedman schreef ook colums voor Trouw en Vrij Nederland, bundelingen daarvan verschenen in Dostojevski's paraplu (2001) en Wie heeft de meeste joden? (2004). Voor haar werk ontving ze de E. du Perronprijs 2003 van de gemeente Tilburg en de letterenfaculteit van de Universiteit van Tilburg. In 2005 kwam Carl Friedman in opspraak vanwege haar veronderstelde maar niet werkelijke joodse afkomst. Haar werk speelt zich af tegen de achtergrond van de jodenvervolging en autobiografische elementen, waaronder een vader met kampverleden, spelen een belangrijke rol. De veronderstelling dat zij joods was heeft Friedman nooit ontkend en dat is haar sterk verweten. Feit is dat haar katholieke vader in een Duits concentratiekamp heeft gezeten. Zelf heeft Friedman nooit op de aantijgingen gereageerd.

  30 maart 2020
 • Campagne 'Geef een prentenboek cadeau' uitgesteld
  Campagne 'Geef een prentenboek cadeau' uitgesteld

  Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft het bestuur van organisatie ‘Geef een prentenboek cadeau’ besloten om de campagne, die op 10 april zou starten, met twee maanden uit te stellen. De oproep om massaal naar de (fysieke) boekhandel te gaan voelt in een tijd als deze niet verantwoord. Omdat ‘Geef een prentenboek cadeau’ een boekhandelsinitiatief is waarbij het boek in de fysieke winkel – en niet digitaal – wordt verkocht, draait de campagne om het bezoeken van de boekhandel. Als de situatie het toelaat, en alle scholen en kinderopvanginstellingen weer open zijn, is het actieboek Woeste Willem van Ingrid en Dieter Schubert vanaf vrijdag 12 juni voor € 2,50 te koop in alle boekhandels in Nederland en Vlaanderen. Spel-, lees- en doe-activiteiten rond Woeste Willem die kinderen (en ouders) thuis kunnen doen, deelt de organisatie al wel via sociale media met de hashtag #Ikleesthuis.

  30 maart 2020
 • Jolanda van Dijk vertrekt bij Querido
  Jolanda van Dijk vertrekt bij Querido

  In april vertrekt Jolanda van Dijk bij Querido, waar ze de publiciteit en marketing verzorgde, om senior medewerker marketing en communicatie te worden bij museum Het Valkhof in Nijmegen. In de loop van de maand worden haar werkzaamheden bij Querido waargenomen door Maud Aarsen en Michiel van der Velde. Per 1 mei hoopt de uitgeverij een nieuwe publiciteitsmedewerker gevonden te hebben.

  10 maart 2020
 • Hubertus de Leeuw treedt terug bij Audax
  Hubertus de Leeuw treedt terug bij Audax

  'Na een succesvolle transitiefase' draagt Hubertus de Leeuw zijn positie van voorzitter van de Raad van Bestuur van de Audax Groep B.V. over aan de huidige CEO, Casper de Nooijer. Vanaf 6 maart 2020 vormt De Nooijer samen met Jeroen Naalden en Stefan Hutten de Raad van Bestuur van Audax. De Leeuw, de derde generatie van het familiebedrijf, blijft als voorzitter van de Raad van Aandeelhouders nog wel intensief bij Audax betrokken: 'In mijn nieuwe rol ben ik nog als vertegenwoordiger van de familie stringent aanwezig en betrokken bij de uitbouw en verdere groei van Audax als familiebedrijf, goede werkgever en voorbeeld voor de samenleving.' Foto Audax - Alexander Sporre

  9 maart 2020
 • Dorien van Londen weg bij Shared Stories
  Dorien van Londen weg bij Shared Stories

  Dorien van Londen is niet langer werkzaam als directeur bij rechtenbureau Shared Stories. Haar LinkedIn-profiel vermeldt dat ze deze functie tot en met februari van dit jaar heeft vervuld. Van Londen begon er in januari 2013.

  6 maart 2020
 • Feline Streekstra naar Uitgeverij Podium
  Feline Streekstra naar Uitgeverij Podium

  Per 1 maart treedt Feline Streekstra (28) in dienst bij Uitgeverij Podium als Redacteur Buitenland. Sinds 2016 is zij programmeur/programmamaker van het jaarlijkse Poetry International Festival. Daarvoor was zij verbonden aan Poetry International als redacteur vertalingen, en werkte zij enige tijd op de verkoop binnendienst van Uitgeefhuis Nieuw Amsterdam (waar Podium sinds oktober 2019 onderdeel van uitmaakt). Feline Streekstra studeerde Nederlandse taal/cultuur en Literary Studies aan de Universiteit van Amsterdam en University College London. Zij wordt, in nauwe samenwerking met uitgever Joost Nijsen en Redacteur Nederlands Michelle da Rocha, binnen Podium vooral verantwoordelijk voor begeleiding en acquisitie van buitenlandse auteurs. Tot het 51ste Poetry International Festival in juni 2020 blijft Feline nog parttime verbonden aan Poetry International. Foto Hielke Grootendorst

  28 februari 2020