• Alle thrillerprijzen tegelijk uitgereikt
  Alle thrillerprijzen tegelijk uitgereikt

  Onder de titel ‘De Nederlandse thrillerprijzen 2021’ worden op zaterdag 5 juni vanuit de Bibliotheek Utrecht de vier belangrijkste thrillerprijzen (Gouden Strop, Hebban Thrillerprijs, Schaduwprijs en Zilveren Strop) uitgereikt. De uitreiking vormt het startschot voor ‘De week van het spannende boek’ die op maandag 7 juni begint.

  6 mei 2021
 • Vlaamse thrillerauteur Pieter Aspe (68) overleden
  Vlaamse thrillerauteur Pieter Aspe (68) overleden

  Na een kort ziekbed is afgelopen zaterdag Pieter Aspe overleden. De bestsellerauteur uit Brugge kende vooral in Vlaanderen enorm succes met zijn misdaadreeks rond inspecteur Van In. Drie jaar geleden richtte hij tevens zijn eigen uitgeverij Aspe NV op, uit onvrede met het bestaande uitgeefmodel.

  3 mei 2021
 • Oscar van Gelderen terug in het boekenvak
  Oscar van Gelderen terug in het boekenvak

  Vijf maanden nadat hij met onbekende bestemming afscheid nam van uitgeverij Lebowski, keert Oscar van Gelderen met een nieuw agentschap terug in het boekenvak.

  30 april 2021
 • Column Hans Bousie: Philip Roth
  Column Hans Bousie: Philip Roth

  Hans Bousie buigt zich in zijn nieuwe column voor Boekblad over de kwestie rond Blake Bailey. Zijn recent verschenen Philip Roth-biografie werd de hemel in geprezen, tot beschuldigingen van verkrachting aan zijn adres naar buiten kwamen. Haalde zijn Amerikaanse uitgever zijn boek terecht uit de handel, of valt er meer te zeggen voor de afwachtende houding van zijn Nederlandse uitgeverij De Bezige Bij?  Lees de nieuwe column van Hans hier. 

  26 april 2021
 • Van Oorschot publiceert eerbetoon aan Navalny
  Van Oorschot publiceert eerbetoon aan Navalny

  Bij uitgeverij Van Oorschot verschijnt aanstaande woensdag ‘De boom van de hoop’, een bundel bedoeld als eerbetoon aan de Russische dissident Aleksej Navalny. De volledige opbrengst van het boek, waarin historische en contemporaine teksten elkaar afwisselen, is bestemd voor een Russische organisatie ter bevordering van vrijheid van meningsuiting en hulp aan politieke gevangenen.

  7 mei 2021
 • WPG: half miljoen verlies in 2020
  WPG: half miljoen verlies in 2020

  Uitgeefconcern WPG heeft vorig jaar een verlies na belastingen geleden van 631.000 euro. De omzet daalde met 12,8% tot 83,9 miljoen euro.

  5 mei 2021
 • Oplage 'De zevende zus' 200.000 exemplaren
  Oplage 'De zevende zus' 200.000 exemplaren

  'De zevende zus' van Lucinda Riley, dat toch niet het slot van de Zeven zussen-reeks is, heeft een eerste oplage van 200.000 exemplaren gekregen. Een kwart meer dan het vorige deel, 'Zon', dat in februari 2020 uitkwam.

  26 april 2021
 • Koran-vertaling in de Bestseller 60 verkocht ‘meer dan honderdduizend’
  Koran-vertaling in de Bestseller 60 verkocht ‘meer dan honderdduizend’

  ‘De interpretatie van de betekenissen van de Koran - Nieuwe vertaling van de Koran om zelf de werkelijke Islam te leren kennen’ kwam vorige week op 37 binnen in de Bestseller 60. Auteur Aboe Ismail gaf het in eigen beheer uit en verkocht naar eigen zeggen sinds de verschijning in 2015 meer dan honderdduizend exemplaren.

  26 april 2021
 • Nieuwe steunmaatregel voor schrijversoptredens in boekhandels
  Nieuwe steunmaatregel voor schrijversoptredens in boekhandels

  Boekhandels kunnen tot 1 juli subsidie aanvragen voor een schrijversoptreden in hun winkel. Er is budget voor minimaal 150 optredens in 100 winkels.

  6 mei 2021
 • Recensie 'Collectief in boeken'
  Recensie 'Collectief in boeken'

  Naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van CB verscheen deze maand 'Collectief in boeken. 150 jaar CB en het Nederlandse boekenvak' (Boom). Hierin belicht historica Marijke Huisman de ontwikkelingen in de boekenmarkt en het Nederlandse boekenvak. Klaas de Boer recenseert het jubileumboek voor Boekblad. 

  23 april 2021
 • 22% van subsidiebudget Letterenfonds ging vorig jaar naar coronamaatregelen
  22% van subsidiebudget Letterenfonds ging vorig jaar naar coronamaatregelen

  Het Nederlands Letterenfonds heeft in 2020 nagenoeg alle reguliere subsidieregelingen uitgevoerd. Toch ging het grootste deel van het budget voor subsidies en activiteiten op aan speciaal opgezette coronamaatregelen: 22%.

  22 april 2021
 • Meer ruimte voor boekhandels
  Meer ruimte voor boekhandels

  Bij de versoepelingen die de regering vandaag afkondigde hoort ook de mogelijkheid voor winkels om per 28 april ruimer klanten binnen te laten. Libris Blz. en de KBb zijn blij.

  20 april 2021
 • Standaard Uitgeverij koopt Stripmunk
  Standaard Uitgeverij koopt Stripmunk

  Standaard Uitgeverij, de grootste stripuitgever van Vlaanderen, heeft Stripmunk gekocht. Deze app is met enkele tienduizenden gebruikers de leescommunity voor strips in De Lage Landen.

  26 april 2021
 • Frans Schotte opnieuw directeur Standaard Boekhandel
  Frans Schotte opnieuw directeur Standaard Boekhandel

  Geert Schotte is na negen jaar teruggetreden als directeur van Standaard Boekhandel. Zijn vader Frans Schotte, die het bedrijf leidde van 1984 tot 2012, neemt het roer over.

  23 april 2021
 • Ook London Book Fair alleen digitaal
  Ook London Book Fair alleen digitaal

  London Book Fair gaat niet door van 29 juni tot en met 1 juli. De beurs organiseert in plaats daarvan online evenementen in de hele maand juni.

  15 april 2021
 • Bologna ook dit jaar alleen digitaal
  Bologna ook dit jaar alleen digitaal

  De kinderboekenbeurs van Bologna heeft alle fysieke evenementen geschrapt. Dat betekent dat de beurs van 14 tot en met 17 juni wederom alleen digitaal plaatsvindt. De London Book Fair hakt binnenkort de knoop door.

  9 april 2021
 • Sebes & Bisseling kondigt opnamestop manuscripten af
  Sebes & Bisseling kondigt opnamestop manuscripten af

  Zelfs het niet doorgaan van de LBF kan de goede resultaten bij Sebes & Bisseling niet dempen, sterker nog: sinds het uitbreken van de pandemie gaat het alleen maar crescendo. Het literair agentschap kondigt wegens de niet aflatende stroom ongevraagde manuscripten een opnamestop af. Ook het literair agentschap van Marianne Schönbach meldt prima resultaten.

  15 april 2021
 • Hollands Diep koopt verslavingsmemoires Hunter Biden
  Hollands Diep koopt verslavingsmemoires Hunter Biden

  Hollands Diep publiceert op 6 april de verslavingsmemoires van Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president. 'Al het moois' verschijnt tegelijk in de hele wereld.

  4 februari 2021
 • Meulenhoff verkrijgt vertaalrechten poëzie Amanda Gorman
  Meulenhoff verkrijgt vertaalrechten poëzie Amanda Gorman

  Na een verhitte veiling tussen acht uitgeverijen heeft uitgeverij Meulenhoff de vertaalrechten verworven van 'The Hill We Climb', het gedicht dat de 22-jarige dichter Amanda Gorman in januari voordroeg bij de inauguratie van Amerikaanse president Joe Biden, en van haar debuutbundel. Deze twee titels én Gormans debuutprentenboek krijgen in de VS elk een oplage van een miljoen exemplaren. 

  4 februari 2021
 • Hollands Diep koopt biografie Kamala Harris
  Hollands Diep koopt biografie Kamala Harris

  Hollands Diep heeft de Nederlandse rechten van 'Kamala's Way' van Dan Morain gekocht. Dat meldt agentschap Sebes & Bisseling op de dag dat de biografie van oud-president Obama uitkomt – óók bij Hollands Diep.

  17 november 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)
  GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)

  Lannoo is de nieuwe eigenaar van Park Uitgevers (voorheen Nieuw Amsterdam), zo maakte het concern maandag bekend. De uitgeverij beschouwt groeien als cruciaal in de veranderende marktomstandigheden, vertelt directievoorzitter Yrja Danner van LannooMeulenhoff.

  17 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)
  GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)

  Nu de lobby om in ieder geval loketten bij boekhandels toe te staan op een stevige Haagse blokkade is gestuit, is het volgens boekhandelaar Fabian Paagman tijd voor een andere aanpak.

  10 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)
  GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)

  Daphne de Heer, lange tijd het gezicht van de SLAA, begon deze week als uitgever bij Lebowski. Zij vult daarmee het gat dat het onverwachte vertrek van uitgever Oscar van Gelderen en de overstap van redacteur Jasper Henderson achterlaten. 'Ik ben inderdaad niet de eerste aan wie je denkt.'

  20 december 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)
  GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)

  George Smit is Area Sales Manager bij uitgeverij Penguin Random House Nederland. Hij begon zijn loopbaan 45 jaar geleden bij importeur Nilsson & Lamm, waarvan het Penguin-fonds een apart onderdeel vormde, en is Penguin altijd trouw gebleven.

  13 december 2020
 • Uitgeverij Prometheus blij met steun Amsterdam voor Lale Gül
  Uitgeverij Prometheus blij met steun Amsterdam voor Lale Gül

  Amsterdam staat pal voor de bedreigde auteur Lale Gül. Dat zei burgemeester Halsema gisteren in de gemeenteraad. Güls succesvolle, bij Prometheus verschenen debuutroman 'Ik ga leven' vertegenwoordigt volgens haar uitgever Mai Spijkers het geluid van een nieuwe generatie.

  11 maart 2021
 • 1 miljoen euro verdeeld onder schrijvers, vertalers en illustratoren
  1 miljoen euro verdeeld onder schrijvers, vertalers en illustratoren

  Het Nederlands Letterenfonds heeft inmiddels 1 miljoen euro verdeeld als tijdelijke steunmaatregel voor schrijvers, vertalers, graphic novelists en illustratoren. Hiermee zijn 400 makers ondersteund. Volgend jaar zal een nieuw pakket steunmaatregelen in werking treden. De extra ondersteuning is mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW.

  8 december 2020
 • Nieuwe roman Lize Spit verschijnt 10 december
  Nieuwe roman Lize Spit verschijnt 10 december

  Na vijf jaar wachten verschijnt bij uitgeverij Das Mag de nieuwe, tweede roman van Lize Spit op 10 december aanstaande. De datum was de laatste maanden een goed bewaard geheim.

  24 november 2020
 • Auteursbond: 'Meer coronacompensatie voor auteurs nodig'
  Auteursbond: 'Meer coronacompensatie voor auteurs nodig'

  In oktober zijn door het Letterenfonds opnieuw 95 beurzen aan auteurs, vertalers en illustratoren toegekend binnen de coronasteunmaatregel 'Van maker tot lezer' (inclusief uitbreiding). Daarnaast kon de Stichting Steunfonds Auteurs van de Auteursbond 67 aanvragen voor financiële steun honoreren. Toch is er volgens de Auteursbond te weinig steun voor auteurs en vertalers die in de problemen komen door de gevolgen van de coronacrisis. 

  12 november 2020
 • Marinus Siepel (Vermeer) overleden
  Marinus Siepel (Vermeer) overleden

  Marinus Siepel, mede-eigenaar van The Read Shop XL Vermeer Emmen, is begin deze week overleden. Siepel nam in januari 2016 samen met zijn vrouw Andrea Plantageboekhandel Vermeer over van Henk Goslinga en bouwde de formule om. Een maand geleden werd Marinus echter met hartklachten opgenomen in het ziekenhuis, waarna hij een aantal keer een herseninfarct kreeg. Siepel is 60 jaar geworden.

  7 mei 2021
 • Nominaties Prijs van de Jonge Jury 2021
  Nominaties Prijs van de Jonge Jury 2021

  Voor het leesbevorderingsprogramma de Jonge Jury brachten dit schooljaar ruim 10.000 leerlingen van twaalf tot en met zestien jaar hun stem uit op hun favoriete jeugdboek. Tot en met 3 mei stemden de scholieren via stemansichten, stemformulieren en de online stemmodule op één van deze titels of op een ander jeugdboek uit 2020. De drie boeken met de meeste stemmen maken kans op de Prijs van de Jonge Jury 2021. De genomineerde titels zijn:Fake trip – Margje Woodrow (Uitgeverij De Fontein)Genadeloos – Jennefer Mellink (Luitingh Sijthoff)Je hebt één nieuwe volger – Chinouk Thijssen (Clavis Uitgeverij) Tijdens een online tv-programma op de Dag van de Jonge Jury op 9 juni 2021 maakt presentator Oscar Kocken bekend welk boek de meeste stemmen heeft gekregen van de jonge lezers.

  6 mei 2021
 • Lemniscaat plant bomen tijdens Maand van het Natuurboek
  Lemniscaat plant bomen tijdens Maand van het Natuurboek

  In verband met de Maand van het Natuurboek in mei heeft Uitgeverij Lemniscaat een nieuw groen initiatief gelanceerd: Koop een boek, plant een boom. In samenwerking met Staatsbosbeheer, boekhandels en jonge lezers in het hele land wordt gestreefd naar het planten van duizenden nieuwe bomen.  Nederlandse boekhandels plakken vanaf 1 mei speciale stickers op boeken van Lemniscaat Natuurlijk!, het fondsonderdeel van Lemniscaat voor kinderboeken over de natuur. Op deze sticker staat een unieke code, waarmee de gelukkige nieuwe eigenaar van het boek zijn of haar naam kan invullen op www.koopeenboekplanteenboom.nl. Hiermee komt hij of zij op de lijst met Jonge Bomenplanters te staan en plant Staatsbosbeheer een boom uit naam van deze jonge lezer.

  6 mei 2021
 • Podium verwerft rechten Aurora Venturini
  Podium verwerft rechten Aurora Venturini

  Podium heeft de rechten verworven van Las primas (2007), de roman waarmee Aurora Venturini (1922-2015) op 85-jarige leeftijd doorbrak in Argentinië. Dit is de eerste keer dat een boek van deze auteur in Nederlandse vertaling zal verschijnen. De rechten gingen al naar onder meer Faber in VK, Soft Skulls in VS, Laffont in Frankrijk en Alfaguara in Portugal. Podium heeft de rechten weten te verwerven dankzij snelle onderhandelingen met Sandra Pareja van Massie & McQuilkin. De Nederlandse vertaling wordt in de loop van 2022 verwacht. Foto: ©Nora Lezano

  6 mei 2021
 • Willemijn Peene naar Ambo|Anthos uitgevers
  Willemijn Peene naar Ambo|Anthos uitgevers

  Willemijn Peene (35) start per 1 juni als acquirerend redacteur non-fictie bij Ambo|Anthos uitgevers. Zij wordt verantwoordelijk voor het uitbouwen van het populaire deel van het non-fictie fonds, met onder andere levensverhalen en boeken over persoonlijke groei. Ze is momenteel werkzaam als redacteur bij uitgeverij Meulenhoff Boekerij, waar ze heeft gewerkt aan onder andere Woorden schieten tekort van Nicci Gerrard en Nice girls don’t get the corner office. Ook was ze redacteur van veel Nederlandse auteurs, waaronder Merlijn Kamerling en Sander Aarts. Ambo|Anthos uitgevers kenmerkt zich door boeken met een sterk verhalend karakter en kent een rijke traditie in de genres non-fictie, fictie en thrillers.

  28 april 2021
 • Peter van Dongen in Raad van Commissarissen Audax
  Peter van Dongen in Raad van Commissarissen Audax

  Audax Groep heeft Peter van Dongen benoemd als commissaris. Samen met Luc van Os, Femke de Leeuw en Roland van Geest vormt hij vanaf nu de Raad van Commissarissen. Peter van Dongen is een ervaren Finance manager, die zelf ook van 1995 tot 2009 als CFO bij Audax werkzaam is geweest. 'Ik vind Audax een geweldig bedrijf en heb er ook veel aan te danken. Sinds mijn vertrek ben ik de organisatie dan ook altijd met belangstelling blijven volgen. Toen Luc van Os, voorzitter van de Raad van Commissarissen, mij belde met het verzoek toe te treden hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Ik voel mij schatplichtig richting Audax', aldus Van Dongen in het persbericht.

  13 april 2021
 • Martin Voigt Projectleider De Schrijverscentrale
  Martin Voigt Projectleider De Schrijverscentrale

  Per 1 april is Martin Voigt voor 2 dagen per week gestart als projectleider bij De Schrijverscentrale. Hij doet dit freelance, naast zijn functie als programmadirecteur bij Renew The Book waar hij al sinds 2016 werkt. Bij De Schrijverscentrale zal hij zicht richten op het verkennen van nieuwe wegen om maatschappelijke organisaties, overheden en universiteiten te interesseren voor schrijversoptredens. 'De inzet is om schrijvers een prominentere plek te geven in het maatschappelijke debat', aldus Voigt op LinkedIn.

  7 april 2021
 • Ivo Wever Hoofd Programma's bij Passionate Bulkboek
  Ivo Wever Hoofd Programma's bij Passionate Bulkboek

  Vanaf 1 april is Ivo Wever het Hoofd Programma's van Passionate Bulkboek. Voordat Ivo bij Passionate Bulkboek begon was hij drie jaar werkzaam als Hoofd Productie bij het Nederlands Film Festival. Daarvoor werkte hij als zakelijk leider bij het Leiden International Film Festival. Hij heeft zowel een studie rechten als een opleiding tot producent aan de Filmacademie afgerond. 

  6 april 2021