• Plint en Stichting Lezen & Schrijven vragen met 'DICHTER' aandacht voor laaggeletterdheid
  Plint en Stichting Lezen & Schrijven vragen met 'DICHTER' aandacht voor laaggeletterdheid

  Het nieuwe nummer van DICHTER, het tijdschrift voor jeugdpoëzie van Plint, staat van begin tot eind in het teken van laaggeletterdheid. Plint werkte voor het nummer samen met Stichting Lezen & Schrijven, anticiperend op de Week van de Alfabetisering van 3 tot en met 9 september.

  20 juli 2018
 • Nominaties BruutTAAL Gouden Lijst 2018 bekend
  Nominaties BruutTAAL Gouden Lijst 2018 bekend

  De Nominaties voor de BruutTAAL Gouden Lijst, de prijs voor schrijvers van boeken voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar die eerder dit jaar nog werd bedreigd met opheffing, zijn zojuist bekend gemaakt op Radio 1.   

  14 juli 2018
 • Column Hans Bousie: Het verdwenen boek
  Column Hans Bousie: Het verdwenen boek

  Hans Bousie schoot in de lach van het uit de handel halen van kinderboek Suriname here we come! omdat het racistisch zou zijn. De auteur van het boek, Sanne de Bakker, heeft haar excuses aangeboden, maar waarvoor nou eigenlijk? Lees hier de column van Hans.

  12 juli 2018
 • 'De Brief voor de Koning' van Tonke Dragt wordt Netflix-serie
  'De Brief voor de Koning' van Tonke Dragt wordt Netflix-serie

  De Brief voor de Koning van Tonke Dragt wordt nog wereldberoemder dan het al is. Netflix gaat het boek namelijk verfilmen tot een Engelstalige serie die mogelijk eind 2019 te zien is. Uitgeefster Manja Heerze van Leopold noemt het ‘het allermooiste dat een verhaal als dit zo veel lezers en kijkers krijgt.’

  12 juli 2018
 • De Crime Compagnie tevreden over Kobo Plus-effect Linda Jansma
  De Crime Compagnie tevreden over Kobo Plus-effect Linda Jansma

  Dat 'In de naam van de vader' van Linda Jansma aanvankelijk exclusief als serie op Kobo Plus te lezen was, heeft het boek allerminst slecht gedaan. De Triple A-boekhandels hebben hun boycot niet doorgezet.

  20 juli 2018
 • Boekenleeuw en Boekenpauw dit jaar weer uitgereikt
  Boekenleeuw en Boekenpauw dit jaar weer uitgereikt

  De Boekenleeuw en Boekenpauw, de Vlaamse prijzen voor respectievelijk de beste en de mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboeken in het taalgebied, worden dit jaar opnieuw uitgereikt. Organiseert Boek.be zoekt nog wel een hoofdsponsor voor de lange termijn.

  18 juli 2018
 • Evenredige verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke auteurs Boekenweekgeschenk en -essay
  Evenredige verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke auteurs Boekenweekgeschenk en -essay

  De CPNB gaat zich bij het kiezen van auteurs voor het Boekenweekgeschenk en -essay houden aan een evenredige verdeling van mannen en vrouwen. Dat is de uitkomst van een gesprek met de opstellers van een open brief, naar aanleiding van de Boekenweek van volgend jaar. Het thema ‘de moeder de vrouw’ in combinatie met, alweer, twee mannelijke auteurs maakte de scheve verhouding volgens de briefopstellers zichtbaar.

  17 juli 2018
 • CPNB en opstellers petitie voerden 'open en constructief gesprek'
  CPNB en opstellers petitie voerden 'open en constructief gesprek'

  CPNB en de opstellers van de petitie hebben een 'open en constructief gesprek' met elkaar gevoerd over het Boekenweekthema 2019 'De moeder de vrouw'. Gezamenlijke plannen worden 'spoedig' bekend gemaakt.

  5 juli 2018
 • De Crime Compagnie tevreden over Kobo Plus-effect Linda Jansma
  De Crime Compagnie tevreden over Kobo Plus-effect Linda Jansma

  Dat 'In de naam van de vader' van Linda Jansma aanvankelijk exclusief als serie op Kobo Plus te lezen was, heeft het boek allerminst slecht gedaan. De Triple A-boekhandels hebben hun boycot niet doorgezet.

  20 juli 2018
 • Online samenwerking Paagman en warenhuis Blokker
  Online samenwerking Paagman en warenhuis Blokker

  Paagman verzorgt de verkoop van boeken waar de webshop van warenhuis Blokker mee is gestart. De samenwerking past in de strategie van de Haagse boekhandel.

  16 juli 2018
 • Kookboeken-app Ecook nu ook op Duitstalige markt
  Kookboeken-app Ecook nu ook op Duitstalige markt

  Twee jaar na de lancering van de Nederlandse versie van kookboekenapplicatie Ecook is er ook een versie voor de Duitstalige markt. De Duitse versie geeft toegang tot ruim 150 kookboeken. CEO van Ecook Henk-Jan Engelhardt is optimistisch over de ontwikkeling van de app.

  11 juli 2018
 • Europees Parlement schuift beslissing over auteursrecht door
  Europees Parlement schuift beslissing over auteursrecht door

  Het Europees Parlement (EP) heeft de beslissing over een nieuw stelsel dat het auteursrecht moet borgen in een digitale wereld doorgeschoven naar een plenaire zitting in september. Volgens Martijn David van de GAU betekent dat louter uitstel en geen afstel.

  9 juli 2018
 • Boekverkopen in Frankrijk 1,6% gedaald in 2017
  Boekverkopen in Frankrijk 1,6% gedaald in 2017

  De verkoop van boeken in Frankrijk daalde in 2017 met 1,6% in vergelijking met 2016. De omzet daalde van € 2,84 miljard in 2016 naar € 2,79 miljard in 2017. Oorzaak hiervan zijn echter waarschijnlijk de vertekend hoge verkoopcijfers van 2016. 

  4 juli 2018
 • Discussie in VK over inkomensdaling schrijvers
  Discussie in VK over inkomensdaling schrijvers

  Het mediaan inkomen van professionele schrijvers in het Verenigd Koninkrijk is nu minder dan £10.500 (circa €12.000), een daling van 15% sinds 2013, volgens onderzoek van ALCS (Authors' Licensing and Collecting Society). Daarmee ligt het uurloon van de auteur ver onder het minimumloon. De bevindingen leidden tot discussie binnen het Britse boekenvak.

  3 juli 2018
 • Vaste boekenprijs onder vuur in Duitsland
  Vaste boekenprijs onder vuur in Duitsland

  Een officiële adviescommissie van de Duitse regering wil de vaste boekenprijs afschaffen. De overkoepelende brancheorganisatie Börsenverein verzet zich – mét steun van de politiek – tegen het advies.

  31 mei 2018
 • GfK Duitsland: Boek minder populair als cadeauartikel
  GfK Duitsland: Boek minder populair als cadeauartikel

  Duitse consumenten kopen beduidend minder vaak spontaan een boek en geven minder vaak een boek cadeau. Die ‘impulsomzet’ lag in 2017 29 procent lager dan in 2013.

  23 maart 2018
 • Biografie Rembrandt van Onno Blom verkocht aan de VS
  Biografie Rembrandt van Onno Blom verkocht aan de VS

  Onno Blom, die vorig jaar promoveerde op zijn biografie van Jan Wolkers, gaat de biografie schrijven van de jonge Rembrandt. Uitgever de Bezige Bij heeft de Engelse vertaalrechten van het boek al verkocht aan W.W. Norton. 

  14 juni 2018
 • Ballon Media verkoopt complete Jommeke-reeks aan China
  Ballon Media verkoopt complete Jommeke-reeks aan China

  Ballon Media heeft de vertaalrechten van de complete stripserie Jommeke verkocht aan het Chinese Bright Media. Met inmiddels 290 albums maakt dat de verkoop in een van de grootste rechtendeals allertijden.

  7 juni 2018
 • Camilla Läckberg naar The House of Books
  Camilla Läckberg naar The House of Books

  De nieuwe Camilla Läckberg verschijnt in 2019 bij The House of Books. Dat meldt uitgeverij Overamstel in een persbericht. Läckberg zat bij Ambo|Anthos.

  22 mei 2018
 • Veel aandacht voor boek over prins Harry
  Veel aandacht voor boek over prins Harry

  Uitgeverij Just Publishers kocht de exclusieve rechten van het boek Harry, gesprekken met de prins (oorspronkelijke titel: Harry, conversations with the prince), dat wereldwijd op 3 mei is verschenen in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Scandinavië, Duitsland, Frankrijk en Japan. Prins Harry en Meghan Markle trouwen op 19 mei, en Just Publishers merkt dat daar ook in Nederland veel aandacht voor is.

  16 mei 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Arno Snoek (Boekhandel Snoek)
  GESPREK OP ZONDAG: Arno Snoek (Boekhandel Snoek)

  Wie zegt dat signeersessies geen belangstelling meer trekken? Arno Snoek kreeg deze week talloze camera's en fotografen over de vloer – omdat hij Ajacied Sjaak Swart naar zijn Rotterdamse boekhandel Snoek had gehaald. Dat voetbalevenement leeft daar meer dan het WK.

  15 juli 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Kitty Bakker (B for Books)
  GESPREK OP ZONDAG: Kitty Bakker (B for Books)

  Uitgeverij B for Books, bekend van de Literaire Juweeltjes, vierde deze week het vijftienjarig bestaan. De periode na de crisis is minder goed dan de periode ervoor – maar door de focus op acquisitie weet de specialist in het buitenboekhandelskanaal zich uitstekend te handhaven, vertelt oprichtster en eigenaar Kitty Bakker.

  8 juli 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Martijn Haasbeek (Haasbeek Herenhof)
  GESPREK OP ZONDAG: Martijn Haasbeek (Haasbeek Herenhof)

  Vier jaar na een grote brand in hun winkel kwam er voor Martijn en Annelize Haasbeek deze week een einde aan de juridische strijd met verzekeraar Reaal. Eindelijk kunnen de eigenaren van Libris Blz-winkel Haasbeek Herenhof in Alphen aan den Rijn de periode van aanhoudende stress achter zich laten.

  1 juli 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Wendy Wilbers (Querido Kinderboeken)
  GESPREK OP ZONDAG: Wendy Wilbers (Querido Kinderboeken)

  Afgelopen week viel uitgeverij Querido Kinderboeken, per 1 juli weer onderdeel van Singel Uitgeverijen, bij de Penselen. Griffels en Vlaggen en Wimpels stevig in de prijzen. Voor uitgever Wendy Wilbers was dat een mooi moment, na een periode van touwtrekken over de uitgeverij tussen Singel en WPG.

  24 juni 2018
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Hans van Driel
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Hans van Driel

  Hans van Driel werkt ruim een jaar als manager finance & control bij de Koninklijke Boekverkopersbond. Vorige maand debuteerde hij onder het pseudoniem Han Thomas met de thriller 'Het Darwin Dilemma'. Dat heeft niets met elkaar te maken, zegt hij. Wel heeft hij zijn verwachtingen bijgesteld door zijn ervaringen bij de KBb.

  8 juni 2018
 • Renée van Marissing stapt over naar Querido
  Renée van Marissing stapt over naar Querido

  Schrijfster Renée van Marissing publiceert haar werk voortaan niet meer bij Atlas Contact, maar bij Em. Querido’s Uitgeverij. ‘Het is mooi om mijn boeken in hetzelfde fonds als Doeschka Meijsing en Patricia de Martelaere te mogen onderbrengen.’

  28 maart 2018
 • Genomineerden Managementboek van het Jaar 2018 bekend
  Genomineerden Managementboek van het Jaar 2018 bekend

  De vijf genomineerden voor het Managementboek van het Jaar 2018 zijn gekozen. Dat meldt Managementboek.nl. Op 19 april wordt de winnaar bekendgemaakt.

  28 maart 2018
 • Jan Kloeze schrijft interactieve roman ‘Het boek Job’
  Jan Kloeze schrijft interactieve roman ‘Het boek Job’

  Schrijver en journalist Jan Kloeze heeft de interactieve roman ‘Het boek Job’ geschreven, waarmee hij een poging doet tot het schrijven van ‘het boek van de toekomst’. ‘De laatste tijd is er een discussie ontstaan over het boek van de toekomst, daar wilde ik graag een bijdrage aan leveren’, vertelt Kloeze.

  2 maart 2018
 • Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?
  Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Directeur Michael van Everdingen verlaat binnenkort de KBb. In zijn laatste jaar zag hij de roep om samenwerking in het vak toenemen. ‘De collectiviteit waar het boekenvak internationaal zo om bekend staat mogen we niet door onze vingers laten glippen.’

  22 december 2017
 • Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?
  Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Libris Blz.-directeur Caroline Damwijk was blij met Bookstore Day en met de terugkeer van de Eindejaarsactie, maar constateert ook dat boekhandels online nog steeds onvoldoende zichtbaar zijn. ‘Ons belangrijkste doel is en blijft de volledige integratie van online en offline.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?
  Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Voor Caspar Klinkhamer, director books & entertainment van Bol.com, was de lancering van Kobo Plus in 2017 een mijlpaal. Het abonnement voor digitaal lezen heeft volgens hem een grote toekomst. ‘Een laagdrempelig model vermindert de behoefte aan illegale e-boeken.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?
  Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? WPG België, waar Standaard Uitgeverij, Manteau en Davidsfonds Uitgeverij onder vallen, maakte in september bekend te willen verzelfstandigen. CEO Jeroen Overstijns en zijn team zijn inmiddels hard op weg om het proces af te ronden. ‘Vlamingen denken toch anders dan Nederlanders.’

  20 december 2017
 • WPG verkoopt 'Runner's World' en 'Bicycling' aan Hearst
  WPG verkoopt 'Runner's World' en 'Bicycling' aan Hearst

  WPG Media verkoopt de mediamerken Runner’s World en Bicycling aan concurrent Hearst Magazines Netherlands. Daar komen ze terecht in het domein Health, Lifestyle & Popular Science. Ook de acht vaste medewerkers gaan mee naar de nieuwe uitgever. De titels werden door WPG uitgegeven op basis van een licentie met het Amerikaanse Rodale. Eind vorig jaar kondigde het mondiale Hearst Magazines Inc. de overname aan van Rodale. Als gevolg van die overname is WPG Media met Hearst in gesprek gegaan over voortijdige beëindiging van de licenties van Runner’s World en Bicycling. Bicycling werd in 2017 succesvol geïntroduceerd door WPG Media. Runner’s World behoorde 23 jaar tot het portfolio en is het meest gelezen hardloopblad van Nederland en België.

  19 juli 2018
 • Bundel feministische essays verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact
  Bundel feministische essays verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact

  Maartje Laterveer stelt een essaybundel samen die half februari 2019 bij uitgeverij Atlas Contact verschijnt. De bundel met de titel Wolf heeft als centrale vraag ‘Wat maakt de vrouw?’, en bevat bijdragen van schrijvers als Merel Bem, Basje Boer, Bo van Houwelingen, Emy Koopman, Anna Luyten, Nelleke Noordervliet en Naema Tahir. Maartje Laterveer is schrijver en journalist voor onder meer Vogue, FD, Opzij en de Volkskrant. Het contract als samensteller van deze essaybundel is onderdeel van een three book-deal die Laterveer tekent bij Atlas Contact. In 2019 zal een bundeling van haar eigen essays verschijnen. Tevens werkt ze aan een boek over Brigitte Bardot.

  18 juli 2018
 • Connie Palmens roman 'I.M.' wordt televisieserie
  Connie Palmens roman 'I.M.' wordt televisieserie

  Regisseur Michiel van Erp gaat een serie baseren op de roman I.M. van auteur Connie Palmen. Producenten De Familie Film & TV en AVROTROS werken momenteel aan de ontwikkeling van een vierdelige dramaserie. In I.M. wordt schrijver Connie Palmen verliefd op de briljante maar getormenteerde journalist, interviewer, televisiepresentator en schrijver Ischa Meijer. Het leidt tot een romantische, heftige en publieke liefdesrelatie. Als Meijer plotseling overlijdt, besluit Palmen een boek te schrijven over hun relatie. De serie speelt zich af in Nederland en de VS in 1991 en 1995. De acteurs zijn nog niet bekend. Van Erp maakte eerder de zeer succesvolle serie Ramses. Het scenario is van Hugo Heinen, die eerder onder meer de dramaserie Pleidooi schreef en de veelgeprezen speelfilms Tonio en Knielen op een bed violen.   Connie Palmen stelt in een korte toelichting groot vertrouwen te hebben in Van Erp. 'I.M. is bij hem in goede handen, daar vertrouw ik op', zegt zij. Het is de bedoeling dat I.M. in 2020 wordt uitgezonden, precies 25 jaar na het overlijden van Ischa Meijer.

  18 juli 2018
 • Rechten 'De melodie van de natuur' verkocht aan Amerikaanse en Kroatische uitgevers
  Rechten 'De melodie van de natuur' verkocht aan Amerikaanse en Kroatische uitgevers

  De melodie van de natuur, waarin deeltjesfysicus Ivo van Vulpen de zoektocht naar het kleinste deeltje tot een spannend avontuur maakt, gaat verschijnen in het Engels en in het Kroatisch. De vertaalrechten zijn verkocht aan Yale University Press (VS) en TIM Press (Kroatië). In De melodie van de natuur neemt Ivo van Vulpen de lezer mee in de zoektocht naar de kleinste bouwstenen van de natuur. Het is een ongekend spannend avontuur, waarin het de wetenschap lukt om steeds dieper door te dringen in een mysterieuze wereld die we met het blote oog allang niet meer kunnen zien. Van Vulpen leidt de lezer in glasheldere taal en met slimme voorbeelden naar de rand van de menselijke kennis, op een manier die voor iedereen te volgen is. Het boek beleefde al drie drukken in Nederland. Ivo van Vulpen is ontzettend trots dat zijn boek een breder publiek krijgt. ‘Ik wil de schoonheid van deze wondere wereld graag delen zonder dat het onnodig moeilijk wordt. Het is fantastisch dat dit nu ook in andere talen te lezen is.  Ivo van Vulpen is als deeltjesfysicus werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam en het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef). Naast zijn onderzoek bij de deeltjesversneller bij het CERN-laboratorium in Geneve geeft hij lezingen over fundamentele natuurkunde. De melodie van de natuur is zijn eerste boek. Yale University is een prestigieuze Amerikaanse wetenschappelijk uitgever van een van de topuniversiteiten in de wereld. TIM Press is een Kroatische uitgeverij van hoofzakelijk non-fictie en gespecialiseerde uitgaven.

  13 juli 2018
 • Hannah Bezemer nieuwe marketing- en promotiemedewerker bij Karakter Uitgevers
  Hannah Bezemer nieuwe marketing- en promotiemedewerker bij Karakter Uitgevers

  Per 16 juli 2018 is Hannah Bezemer gestart bij Karakter Uitgevers. Ze zal hier de marketing- en promotieafdeling komen versterken. Ze studeerde aan de Universiteit Utrecht Literatuurwetenschap (BA) en Literature Today (MA) en heeft met een marketing- en publiciteitsstage bij Meulenhoff Boekerij ervaring binnen een uitgeverij opgedaan. Daarnaast was zij reeds tweeënhalf jaar werkzaam bij een boekhandel.

  16 juli 2018
 • Ruth Josephus Jitta nieuwe winkelchef Athenaeum Roetersstraat
  Ruth Josephus Jitta nieuwe winkelchef Athenaeum Roetersstraat

  Met ingang van 16 juli a.s. is Ruth Josephus Jitta de nieuwe winkelchef van de vestiging van Athenaeum Boekhandel op de Amsterdamse Roetersstraat. Zij volgt Dorien van der Poll op die het roer overneemt in het Nieuwscentrum en de boekhandel op het Spui.Josephus Jitta kwam daar in 2015 in dienst en maakte in 2017 de overstap naar het Roeterseiland als rubrieksbeheerder Rechtsgeleerdheid. Voordien werkte zij bij Juridische boekhandel Jongbloed en bij boekhandel Scheltema. De Roeterseilandcampus is de grootste van de vier campussen van de Universiteit van Amsterdam, waar naast de Rechtenfaculteit ook de economen en de maatschappij- en gedragwetenschappers zijn gevestigd. Er studeren ruim 20.000 Nederlandse en buitenlandse studenten. Athenaeum Roeterseiland wil een levendige huiskamer zijn voor zowel de campus als de buurt met een brede selectie aan literatuur, tijdschriften, non-fictie en kinderboeken en studieboeken.

  13 juli 2018
 • Jakob van der Waarden nieuwe directeur Raad van Cultuur
  Jakob van der Waarden nieuwe directeur Raad van Cultuur

  Jakob van der Waarden wordt met ingang van 1 september 2018 algemeen secretaris/directeur van de Raad voor Cultuur. Van der Waarden volgt Jeroen Bartelse op, die volgende maand aan de slag gaat als algemeen directeur van muziekpodium TivoliVredenburg. Momenteel werkt Van der Waarden nog als hoofd beleid bij de directie Hoger Onderwijs en Studiefinanciering van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Eerder was hij onder andere plaatsvervangend directeur Kinderopvang bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarnaast is Van der Waarden sinds 2012 bestuurslid bij de Nationale Denktank. “Ik kijk er erg naar uit. Vanuit de raad wil ik als verbindende schakel gaan bijdragen aan een bruisend cultuurklimaat in ons land.”  

  10 juli 2018
 • Dorien van der Poll vervangt Herm Pol als winkelchef Athenaeum Boekhandel Spui
  Dorien van der Poll vervangt Herm Pol als winkelchef Athenaeum Boekhandel Spui

  Athenaeum Boekhandel benoemt met ingang van 16 juli a.s. Dorien Van der Poll als winkelchef van Athenaeum Boekhandel en Nieuwscentrum op het Spui.Dorien kwam eind 2012 in dienst als winkelchef van de vestiging in Haarlem. Sinds ruim twee jaar vervult zij deze functie in het filiaal op de Roetersstraat, gelegen tussen de HvA en de UvA. Voordat Dorien bij Athenaeum Boekhandel kwam, werkte zij o.a. bij Cambridge University Press en bij Boekhandel Scheltema.Directeur Caroline Reeders over Van der Poll: 'Haar bewezen managementvaardigheden en haar ervaring, commerciële inzicht en opgewekte persoonlijkheid vormen een uitgelezen mix om de uitdagingen intern en in de directe omgeving van onze flagship store samen met het team het hoofd te bieden.' De vacature die hierdoor ontstaat op de Roetersstraat zal naar verwachting op korte termijn worden ingevuld. Herm Pol, al sinds 1976 winkelchef van het filiaal op het Amsterdamse Spui, zet vanaf september zijn carrière voort als chef innovatie. De boekhandel meldt: ‘De uitdagingen van de nieuwe winkel op het Spui die is ontstaan na de doorbraak van Nieuwscentrum en boekhandel en de sterk veranderende omgeving door toename van (inter)nationaal toerisme, wegtrekkende UvA-faculteiten en -studenten, bedrijven en bewoners vragen om een nieuw management.’  

  6 juli 2018