• Boekinkopers RDC tevreden over een ‘prima verzorgde’ zomerbeurs
  Boekinkopers RDC tevreden over een ‘prima verzorgde’ zomerbeurs

  De afgelopen drie dagen stroomden boekinkopers van RDC – onder meer The Read Shop en Plantage InkoopPartners – van heinde en verre naar Houten voor de Retail Market. Daar werden ze bijgepraat, getipt, geïnspireerd en verwend. De ervaringen van de inkopers zijn dan ook positief.

  17 mei 2018
 • 33 genomineerden voor Boekverkoper van het Jaar
  33 genomineerden voor Boekverkoper van het Jaar

  Voor de dertiende Boekverkoper van het Jaar zijn 33 genomineerden, heeft Stichting Elspeet, de organisatie achter de prijs, bekendgemaakt. Onder de genomineerden zijn oud-DWDD-panelleden Manda Heddema van De Koperen Tuin (Goes) en Veronie Snijder-Kramer van Boekhandel Kramer (Winterswijk). Ook de juryleden zijn inmiddels bekend.

  16 mei 2018
 • Bookchoice naar Bruna, Bliyoo sneuvelt
  Bookchoice naar Bruna, Bliyoo sneuvelt

  Abonnementsdienst Bookchoice valt voortaan onder de verantwoordelijkheid van Bruna. Daardoor is het aantal zelfstandige onderdelen waaruit de Shared Stories Group bestaat teruggebracht van drie naar twee. Bliyoo houdt op te bestaan.

  15 mei 2018
 • DWDD op zoek naar nieuw boekverkoperspanel
  DWDD op zoek naar nieuw boekverkoperspanel

  'De Wereld Draait Door' is op zoek naar een nieuwe bezetting van het boekenpanel. Die zal na de zomerstop aantreden. Het nieuwe tv-programma op NPO1 'M' gaat ook iets met boeken doen: een boekenclub.

  15 mei 2018
 • Beumer en Niezen nieuwe directeuren van De Bezige Bij en A.W. Bruna
  Beumer en Niezen nieuwe directeuren van De Bezige Bij en A.W. Bruna

  Mark Beumer volgt Johan de Koning op als directeur van De Bezige Bij. Marieke Niezen volgt De Koning op als directeur van A.W. Bruna. Beumer en Niezen komen allebei uit de marketinghoek.

  23 mei 2018
 • Bookchoice gaat samenwerken met Britse tak HarperCollins
  Bookchoice gaat samenwerken met Britse tak HarperCollins

  Bookchoice, onderdeel van de Nederlandser Shared Stories Group, gaat in Groot-Brittannië samenwerken met HarperCollins. Het levert het leesplatform nieuwe content op.

  23 mei 2018
 • Het verhaal achter het Rotterdamse logo van uitgeverij Nieuw Amsterdam
  Het verhaal achter het Rotterdamse logo van uitgeverij Nieuw Amsterdam

  In de Johannes Vermeerstraat 63 in Amsterdam zijn verschillende uitgeverijen gevestigd. Een ervan draagt de naam Nieuw Amsterdam. Het logo van de uitgeverij is bekend: Nw=A’DAM. Maar er is iets geks aan de hand met dat logo. Wie het nieuwe boek van/over Dirk Kuyt erbij pakt, knippert even met de ogen.

  17 mei 2018
 • Publicatie van ‘Onder de pet’ opnieuw uitgesteld
  Publicatie van ‘Onder de pet’ opnieuw uitgesteld

  Uitgeverij Unieboek|Het Spectrum stelt de publicatie van het boek Onder de pet opnieuw uit. AT5 meldt dat het boek helemaal niet meer uitgegeven wordt, maar dat verwijst uitgever Barend Wallet naar het rijk der fabelen. Uitgever en auteur onderzoeken grondig of de inhoud van het boek waterdicht is en dat neemt meer tijd in beslag dan voorzien.

  16 mei 2018
 • Via een omweg met Air Miles boeken kopen bij Bol.com
  Via een omweg met Air Miles boeken kopen bij Bol.com

  Het is toegestaan om met Air Miles Bol.com-cadeaukaarten te kopen waarmee onder meer boeken kunnen worden gekocht. Dat heeft het Commissariaat voor de Media (CvdM) onlangs geoordeeld.

  23 mei 2018
 • Jongeren krijgen nu ook officieel Boekenweek
  Jongeren krijgen nu ook officieel Boekenweek

  De week waarin ieder jaar aandacht wordt besteed aan boeken voor de jeugd van vijftien tot achttien jaar stond al informeel bekend als de Boekenweek voor Jongeren. De CPNB heeft die benaming nu ook officieel gemaakt. Vandaag werden de auteurs van het geschenk bekendgemaakt en is de bestelperiode begonnen.

  22 mei 2018
 • Eerste ronde projectsubsidies voor publicaties Nederlands Letterenfonds 2018
  Eerste ronde projectsubsidies voor publicaties Nederlands Letterenfonds 2018

  In de eerste ronde Projectsubsidies voor publicaties van 2018, de aanvraagronde voor de zogeheten ‘ervaren schrijvers’, is het totale beschikbare budget van € 850.000 besteed; 37 projectsubsidieaanvragen van 37 auteurs konden worden gehonoreerd.

  18 mei 2018
 • BookSpot en Morten Strunge investeren in Blendle
  BookSpot en Morten Strunge investeren in Blendle

  BookSpot, voorheen ECI en in handen van Novamedia, en Mofibo- (thans Storytel-)oprichter Morten Strunge steken in totaal vier miljoen in Blendle, dat daardoor meer financiële armslag krijgt. Strunge was al commissaris bij de digitale krantenkiosk.

  16 mei 2018
 • Amerikaanse schrijver Philip Roth overleden
  Amerikaanse schrijver Philip Roth overleden

  Philip Roth is dinsdagavond op 85-jarige leeftijd overleden in New York. De Amerikaanse schrijver gold al decennia als kandidaat voor de Nobelprijs. In Nederland gaf De Bezige Bij zijn werk uit.

  23 mei 2018
 • Herman de Coninckprijs krijgt eerste Nederlandse winnaar
  Herman de Coninckprijs krijgt eerste Nederlandse winnaar

  De Herman de Coninckprijs voor beste bundel van het jaar krijgt voor het eerst een Nederlandse winnaar. Dat blijkt uit de zes nominaties die de jury vanochtend bekend heeft gemaakt.

  22 mei 2018
 • Tom Lanoye schrijft Poëziegeschenk 2019
  Tom Lanoye schrijft Poëziegeschenk 2019

  De Vlaamse romancier, theaterauteur, dichter, scenarist en performer Tom Lanoye dicht volgend jaar het Poëziegeschenk voor de 7e Poëzieweek. Het thema is Vrijheid.

  18 mei 2018
 • Nieuw boekenprogramma met Matthijs van Nieuwkerk
  Nieuw boekenprogramma met Matthijs van Nieuwkerk

  Op 9 augustus wordt op NPO 1 de eerste aflevering uitgezonden van het nieuwe programma Matthijs met Boeken. Hierin interviewt Matthijs van Nieuwkerk twee gasten uit de actualiteit aan de hand van boeken die een grote invloed op hun leven hebben gehad. 

  16 mei 2018
 • OverDrive leent 1 miljardste e-boek uit
  OverDrive leent 1 miljardste e-boek uit

  OverDrive heeft op 10 februari het 1 miljardste e-boek uitgeleend. Dat maakt het bedrijf bekend, dat wereldwijd e-boeken levert aan bibliotheken en scholen.

  22 maart 2018
 • Oxford University Press en VSNU bereiken akkoord over 100% open access
  Oxford University Press en VSNU bereiken akkoord over 100% open access

  De Vereniging van Universiteiten (VSNU) en Oxford University Press (OUP) zijn een open access-overeenkomst voor drie jaar aangegaan. De overeenkomst omvat abonnementen op de tijdschriften van OUP en 100% vrije toegang tot de Nederlandse bijdragen aan deze tijdschriften.

  16 maart 2018
 • Kobo Plus: na één jaar 125.000 lezers
  Kobo Plus: na één jaar 125.000 lezers

  Het e-boekabonnement Kobo Plus van Bol.com en Kobo bestaat nu een jaar. In dat jaar is het aanbod gegroeid van 18.000 naar ruim 200.000 titels. 125.000 mensen probeerden een gratis proefabonnement uit, en driekwart van hen stapte daarna over op een betaald abonnement.

  27 februari 2018
 • Atlas Contact: ‘Aantal luisteraars podcasts boven verwachting’
  Atlas Contact: ‘Aantal luisteraars podcasts boven verwachting’

  Uitgeverij Atlas Contact gaat door met het maken van podcasts. Sinds de start in 2016 zijn de podcasts 120.000 keer beluisterd. ‘Dat zoveel luisteraars onze podcasts hebben beluisterd overstijgt iedere verwachting’, vertelt marketing manager Ellen van Dalsem.

  21 februari 2018
 • Camilla Läckberg naar The House of Books
  Camilla Läckberg naar The House of Books

  De nieuwe Camilla Läckberg verschijnt in 2019 bij The House of Books. Dat meldt uitgeverij Overamstel in een persbericht. Läckberg zat bij Ambo|Anthos.

  22 mei 2018
 • Veel aandacht voor boek over prins Harry
  Veel aandacht voor boek over prins Harry

  Uitgeverij Just Publishers kocht de exclusieve rechten van het boek Harry, gesprekken met de prins (oorspronkelijke titel: Harry, conversations with the prince), dat wereldwijd op 3 mei is verschenen in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Scandinavië, Duitsland, Frankrijk en Japan. Prins Harry en Meghan Markle trouwen op 19 mei, en Just Publishers merkt dat daar ook in Nederland veel aandacht voor is.

  16 mei 2018
 • 'Over oude wegen' van Mathijs Deen verkocht aan Duitsland en Italie
  'Over oude wegen' van Mathijs Deen verkocht aan Duitsland en Italie

  Na veel Europese interesse op de Londen Boekenbeurs zijn de vertaalrechten van Over oude wegen aan Dumont Verlag (Duitsland) en Iperborea (Italië) verkocht. De Duitse rechten werden geveild over meerdere rondes. Beide edities zullen in het najaar van 2019 verschijnen.

  9 mei 2018
 • 'Anne Frank, A Cold Case Diary' door Marianne Schönbach wereldwijd verkocht
  'Anne Frank, A Cold Case Diary' door Marianne Schönbach wereldwijd verkocht

  Het waren de spannendste deals die Marianne Schönbach Literary Agency tot op heden heeft gesloten. De Nederlandse rechten van Anne Frank: A Cold Case Diary gingen naar Ambo|Anthos direct nadat ze op de markt kwamen. HarperCollins heeft nu de wereldrechten.

  9 mei 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Sander Motshagen (HarperCollins Holland)
  GESPREK OP ZONDAG: Sander Motshagen (HarperCollins Holland)

  Vertegenwoordigers als Sander Motshagen van HarperCollins Holland reisden de afgelopen weken niet onafgebroken van boekhandel naar boekhandel. De boekverkopers kwamen naar hen – zoals maandag tot en met vrijdag op de Retail Market in Houten.

  20 mei 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Anouk Boelsma (Thinium Audioboekproducties)
  GESPREK OP ZONDAG: Anouk Boelsma (Thinium Audioboekproducties)

  Woensdag begon de Week van de Luisterboek. Thinium Audioboekproducties is – voor het eerst – een van de partners in de organisatie. Anouk Boelsma is heel blij dat luisterboeken voor het eerst op primetime-televisie aandacht kreeg.

  13 mei 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Nadine Mussert (Boekhandel Van der Meer)
  GESPREK OP ZONDAG: Nadine Mussert (Boekhandel Van der Meer)

  Nadine Mussert was al lange tijd aangekondigd als de toekomstige nieuwe eigenaar van Boekhandel Van der Meer in Noordwijk. Na de overdracht op 25 april was ze afgelopen week voor het eerst de baas.

  6 mei 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Mathijs Suidman (CB)
  GESPREK OP ZONDAG: Mathijs Suidman (CB)

  CB presenteerde afgelopen dinsdag aan haar klanten de heringerichte hal waar de printstraten van Printforce komen te staan. Suidman hield een presentatie over de ambities van de distributeur met het zelf produceren van boeken.

  22 april 2018
 • Renée van Marissing stapt over naar Querido
  Renée van Marissing stapt over naar Querido

  Schrijfster Renée van Marissing publiceert haar werk voortaan niet meer bij Atlas Contact, maar bij Em. Querido’s Uitgeverij. ‘Het is mooi om mijn boeken in hetzelfde fonds als Doeschka Meijsing en Patricia de Martelaere te mogen onderbrengen.’

  28 maart 2018
 • Genomineerden Managementboek van het Jaar 2018 bekend
  Genomineerden Managementboek van het Jaar 2018 bekend

  De vijf genomineerden voor het Managementboek van het Jaar 2018 zijn gekozen. Dat meldt Managementboek.nl. Op 19 april wordt de winnaar bekendgemaakt.

  28 maart 2018
 • Jan Kloeze schrijft interactieve roman ‘Het boek Job’
  Jan Kloeze schrijft interactieve roman ‘Het boek Job’

  Schrijver en journalist Jan Kloeze heeft de interactieve roman ‘Het boek Job’ geschreven, waarmee hij een poging doet tot het schrijven van ‘het boek van de toekomst’. ‘De laatste tijd is er een discussie ontstaan over het boek van de toekomst, daar wilde ik graag een bijdrage aan leveren’, vertelt Kloeze.

  2 maart 2018
 • Peter Zantingh stapt met nieuwe roman over van AP naar Das Mag
  Peter Zantingh stapt met nieuwe roman over van AP naar Das Mag

  Na drie boeken te hebben uitgebracht bij De Arbeiderspers, maakt auteur Peter Zantingh met zijn nieuwe roman ‘Na Mattias’ de overstap naar Das Mag. ‘Ik liet het boek lezen aan redacteur Marscha Holman en ze was meteen enthousiast’, aldus Peter Zantingh.

  23 februari 2018
 • Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?
  Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Directeur Michael van Everdingen verlaat binnenkort de KBb. In zijn laatste jaar zag hij de roep om samenwerking in het vak toenemen. ‘De collectiviteit waar het boekenvak internationaal zo om bekend staat mogen we niet door onze vingers laten glippen.’

  22 december 2017
 • Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?
  Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Libris Blz.-directeur Caroline Damwijk was blij met Bookstore Day en met de terugkeer van de Eindejaarsactie, maar constateert ook dat boekhandels online nog steeds onvoldoende zichtbaar zijn. ‘Ons belangrijkste doel is en blijft de volledige integratie van online en offline.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?
  Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Voor Caspar Klinkhamer, director books & entertainment van Bol.com, was de lancering van Kobo Plus in 2017 een mijlpaal. Het abonnement voor digitaal lezen heeft volgens hem een grote toekomst. ‘Een laagdrempelig model vermindert de behoefte aan illegale e-boeken.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?
  Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? WPG België, waar Standaard Uitgeverij, Manteau en Davidsfonds Uitgeverij onder vallen, maakte in september bekend te willen verzelfstandigen. CEO Jeroen Overstijns en zijn team zijn inmiddels hard op weg om het proces af te ronden. ‘Vlamingen denken toch anders dan Nederlanders.’

  20 december 2017
 • Kort verhaal van Tommy Wieringa wordt verfilmd
  Kort verhaal van Tommy Wieringa wordt verfilmd

  Sander Burger verfilmt het korte verhaal 'Ballon' uit de bundel Ga niet naar zee van Tommy Wieringa. Dat maakte productiehuis BIND bekend. De verfilming vindt plaats in het kader van het NTR-project Kort!, hoofdrollen zijn voor Johan Leysen en Julia Akkermans. Het is de eerste verfilming van werk van Tommy Wieringa, nadat een poging om zijn roman Joe Speedboot op het witte doek te brengen stuk liep op onenigheid over het scenario. De auteur en zijn uitgeverij De Bezige Bij troffen producent IJswater Films tot twee keer toe voor de rechter – en kregen beide keren gelijk.

  23 mei 2018
 • Olga Tokarczuk wint Man Booker International Prize 2018
  Olga Tokarczuk wint Man Booker International Prize 2018

  Olga Tokarczuk heeft dinsdagavond de Man Booker International Prize gewonnen voor haar roman Fligths – zoals de Engelse vertaling luidt van Bieguni. De Poolse schrijfster deelt het prijzengeld van 50.000 pond met haar Engelse vertaalster Jennifer Croft. Flights is een gefragmenteerde roman over reizen en menselijke anatonie van de zeventiende eeuw tot het heden. De roman verscheen oorspronkelijk in 2007 in het Pools en kreeg in eigen land de prestigieuze Nike Literaire Prijs. Het verscheen in 2011 bij De Geus in het Nederlands als De rustelozen, vertaald door Greet Pauwelijn.

  23 mei 2018
 • Brockway Prijs naar Daniel Cunin
  Brockway Prijs naar Daniel Cunin

  De Brockway Prijs, de tweejaarlijkse prijs voor poëzievertalers uit het Nederlands, is toegekend aan Daniel Cunin (1963). Aan de prijs, die is ingesteld door het Nederlands Letterenfonds, is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden. De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 1 juni tijdens het Poetry International Festival in Rotterdam. Daniel Cunin heeft naast zijn vele prozavertalingen inmiddels een groot oeuvre opgebouwd van poëzievertalingen uit het Nederlands in het Frans. De jury bekroont met de Brockway Prijs 2018 dit oeuvre, en in het bijzonder zijn vertaling Une cage à la recherche d’un oiseau, een keuze uit de gedichten van Willem van Toorn. De bundel verscheen in 2016 bij uitgeverij L’arbre de Diane in Brussel.

  22 mei 2018
 • Auteur Tom Wolfe overleden
  Auteur Tom Wolfe overleden

  De Amerikaanse schrijver en journalist Tom Wolfe is overleden. Hij is onder meer bekend door zijn boek The Right Stuff (1979) dat in het Nederlands is vertaald als Pure klasse, en The Bonfire of the Vanities (1987) (Het vreugdevuur der ijdelheden), dat later werd verfilmd. Tom Wolfe was 88 jaar oud. Hij overleed in een ziekenhuis in Manhattan in New York. Hij woonde in die stad sinds hij in 1962 ging werken als verslaggever voor The New York Herald Tribune. Hij begon zijn carrière in de jaren 50, en kreeg bekendheid in de jaren 60 met non-fictie en essaybundels. Wolfe is een van de grondleggers van de zogeheten Nieuwe Journalistiek (New Journalism), waarin journalistiek schrijven wordt vermengd met literaire technieken. In zijn journalistieke werk schreef Wolfe veel over Amerikaanse subculturen en over het gebruik van lsd in de hippiecultuur.

  17 mei 2018
 • Casper de Nooijer COO van Audax
  Casper de Nooijer COO van Audax

  Casper de Nooijer (41) is begonnen als chief operations officer (coo) van Audax. De jurist en bedrijfskundige werkte eerder bij Heiniken en PwC. De nieuwe coo ziet voor Audax een voortrekkersrol weggelegd om de ontlezing te lijf te gaan. 'Wij willen Nederland aanzetten tot meer lezen, op een eigentijdse manier. Daar gaan we een voortrekkersrol in vervullen, waarbij de wensen en behoeften van onze klanten centraal staan.' Hij vormt binnen Audax de directie naast Hubert de Leeuw, die vorig jaar zijn vader en oprichter van Audax Jacques de Leeuw opvolgde. De Leeuw jr. noemt De Nooijer een 'change manager'.

  22 mei 2018
 • Laura Vogel nieuwe marketingmedewerker bij Kluitman/Pepper Books
  Laura Vogel nieuwe marketingmedewerker bij Kluitman/Pepper Books

  Vanaf 1 juni zal Laura Vogel (24) als marketingmedewerker het team van Kluitman/Pepper Books komen versterken. Laura deed afgelopen jaren verschillende marketingervaring op, onder andere bij Alkmaar Marketing.

  17 mei 2018
 • Robbert Schuurmans vertrekt bij CB
  Robbert Schuurmans vertrekt bij CB

  Onlangs is Robbert Schuurmans vertrokken bij CB, waar hij sinds februari 2016 als commercieel manager verantwoordelijk was voor het sales- en accountmanagement voor uitgevers en boekverkopers van het fysieke boek. Hij is nu zijn eigen bedrijf Bureau Blauwkapel gestart, waarmee hij volgens LinkedIn beschikbaar is voor 'functies, projecten en interim-opdrachten op het gebied van strategie, business development, commercie, partnerships en account management. Gericht op bedrijven en organisaties actief in de branches Cultuur, Uitgeverij, Media, Entertainment en Hospitality' en tevens voor 'initiëren, ontwikkelen, realiseren en exploiteren van uitgeefprojecten.' 

  4 mei 2018
 • Mas Boom treedt terug als holdingdirecteur van Koninklijke Boom uitgevers
  Mas Boom treedt terug als holdingdirecteur van Koninklijke Boom uitgevers

  Mas Boom treedt met ingang van 1 november terug als holdingdirecteur van Koninklijke Boom uitgevers. Op die datum is het precies 35 jaar geleden dat hij zijn loopbaan bij familiebedrijf Boom Uitgevers begon. Boom Uitgevers Nieuwsmedia werd medio vorig jaar verkocht aan de Noordelijke Dagblad Combinatie. Boom ging verder als uitgever van leermiddelen en werken voor de wetenschappelijke en professionele markt. In goed overleg besloot Mas Boom na deze veranderingen in het bedrijf een stap terug te doen.Mas Boom bij 175 jaar Boom in 2016. Foto: Hannie van Herk

  4 mei 2018