• Uw mooiste Boekenweek-foto's
  Uw mooiste Boekenweek-foto's

  Levert het Boekenweekthema 'Natuur' u veel inspiratie op voor de boekhandel? Stuur uw mooiste foto van de etalage of winkelinrichting naar redactie@boekblad.nl. Met een zinnetje over waar het thema u dit jaar toe geïnspireerd heeft.

  16 maart 2018
 • Boekenweekessay razend populair
  Boekenweekessay razend populair

  De Boekenweek is nog steeds in volle gang. Boekhandelaren vertellen dat het Boekenweekessay hard loopt, het geschenk in de smaak valt en de omzet stijgt ten opzichte van vorig jaar.

  15 maart 2018
 • Boekhandelaren tevreden over begin Week van het Christelijke Boek
  Boekhandelaren tevreden over begin Week van het Christelijke Boek

  Vorige week woensdag ging de Week van het Christelijke Boek van start. Boekhandelaren vertellen hoe zij de eerste week hebben ervaren.

  14 maart 2018
 • Leon Verschoor: ‘Geruststellend dat Martyrium is overgenomen door Athenaeum’
  Leon Verschoor: ‘Geruststellend dat Martyrium is overgenomen door Athenaeum’

  Drie maanden nadat hij boekwinkel Het Martyrium overnam heeft Leon Verschoor zijn aandelen overgedaan aan Athenaeum Boekhandel: ‘Sommige conclusies trek je snel. Er moet fors geïnvesteerd worden om de continuïteit te waarborgen', aldus Verschoor.

  12 maart 2018
 • Oxford University Press en VSNU bereiken akkoord over 100% open access
  Oxford University Press en VSNU bereiken akkoord over 100% open access

  De Vereniging van Universiteiten (VSNU) en Oxford University Press (OUP) zijn een open access-overeenkomst voor drie jaar aangegaan. De overeenkomst omvat abonnementen op de tijdschriften van OUP en 100% vrije toegang tot de Nederlandse bijdragen aan deze tijdschriften.

  16 maart 2018
 • Op 5 juni verschijnt roman Hendrik Groen 'Leven en laten leven'
  Op 5 juni verschijnt roman Hendrik Groen 'Leven en laten leven'

  Op 5 juni verschijnt 'Leven en laten leven', de langverwachte roman van bestsellerauteur Hendrik Groen bij uitgeverij Meulennhoff. Groens debuut 'Pogingen iets van het leven te maken' staat al drie jaar onafgebroken in de Bestseller60.

  15 maart 2018
 • Lidewijde Paris brengt David Mitchell onder bij Meulenhoff
  Lidewijde Paris brengt David Mitchell onder bij Meulenhoff

  David Mitchells nieuwe roman verschijnt in 2019 bij Meulenhoff. Mitchell verhuist zodoende mee met zijn uitgever en redacteur Lidewijde Paris die, nadat ze als uitgever stopte bij uitgeverij Nieuw Amsterdam, haar eigen boeken al eerder bij Meulenhoff onderbracht.

  14 maart 2018
 • Britse auteur David Mitchell stapt over naar uitgeverij Meulenhoff
  Britse auteur David Mitchell stapt over naar uitgeverij Meulenhoff

  De romans van David Mitchell zullen voortaan bij uitgeverij Meulenhoff verschijnen. In 2019 wordt zijn nieuwe roman verwacht, die zich deels in Nederland afspeelt. Mitchells werk verscheen de laatste jaren bij Nieuw Amsterdam. Zijn redacteur Lidewijde Paris verbindt zich als 'independent editor’ aan Meulenhoff.

  13 maart 2018
 • Bestseller60: ‘Natuurlijk’ van Jan Terlouw nieuwe nummer 1
  Bestseller60: ‘Natuurlijk’ van Jan Terlouw nieuwe nummer 1

  Het Boekenweekessay van Jan Terlouw, ‘Natuurlijk’ (CPNB) staat deze week op nummer 1 in de Bestseller60. Daarmee neemt het de plaats in van ‘Gordon’ van Marcel Langedijk (Lebowski).

  14 maart 2018
 • Omzet Nederlandstalige boekenmarkt blijft gelijk
  Omzet Nederlandstalige boekenmarkt blijft gelijk

  De omzet van het Nederlandstalige deel van de boekenmarkt is in 2017 gelijk gebleven aan die van 2016. De afzet daalde met 1%. Dat blijkt uit Marktmonintor 2017 van KVB Boekwerk.

  9 maart 2018
 • Bestseller60: ‘Gordon’ van Marcel Langedijk nieuwe nummer 1
  Bestseller60: ‘Gordon’ van Marcel Langedijk nieuwe nummer 1

  De biografie over het leven van zanger Gordon van Marcel Langedijk (Lebowski) komt deze week binnen op nummer 1 in de Bestseller60. Daarmee stoot het ‘De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen’ van Andy Griffiths en Terry Denton (Lannoo) van de toppositie.

  7 maart 2018
 • BCB brengt 40ste actieboek uit
  BCB brengt 40ste actieboek uit

  BCB, de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak, brengt tijdens de Week van het Christelijke Boek 2018 haar 40ste actieboek uit. De novelle Zeeglas is geschreven door Els Florijnen kwam tot stand in samenwerking met uitgeverij Mozaïek. 

  5 maart 2018
 • Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?
  Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Directeur Michael van Everdingen verlaat binnenkort de KBb. In zijn laatste jaar zag hij de roep om samenwerking in het vak toenemen. ‘De collectiviteit waar het boekenvak internationaal zo om bekend staat mogen we niet door onze vingers laten glippen.’

  22 december 2017
 • Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?
  Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Libris Blz.-directeur Caroline Damwijk was blij met Bookstore Day en met de terugkeer van de Eindejaarsactie, maar constateert ook dat boekhandels online nog steeds onvoldoende zichtbaar zijn. ‘Ons belangrijkste doel is en blijft de volledige integratie van online en offline.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?
  Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Voor Caspar Klinkhamer, director books & entertainment van Bol.com, was de lancering van Kobo Plus in 2017 een mijlpaal. Het abonnement voor digitaal lezen heeft volgens hem een grote toekomst. ‘Een laagdrempelig model vermindert de behoefte aan illegale e-boeken.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?
  Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? WPG België, waar Standaard Uitgeverij, Manteau en Davidsfonds Uitgeverij onder vallen, maakte in september bekend te willen verzelfstandigen. CEO Jeroen Overstijns en zijn team zijn inmiddels hard op weg om het proces af te ronden. ‘Vlamingen denken toch anders dan Nederlanders.’

  20 december 2017
 • Oxford University Press en VSNU bereiken akkoord over 100% open access
  Oxford University Press en VSNU bereiken akkoord over 100% open access

  De Vereniging van Universiteiten (VSNU) en Oxford University Press (OUP) zijn een open access-overeenkomst voor drie jaar aangegaan. De overeenkomst omvat abonnementen op de tijdschriften van OUP en 100% vrije toegang tot de Nederlandse bijdragen aan deze tijdschriften.

  16 maart 2018
 • Kobo Plus: na één jaar 125.000 lezers
  Kobo Plus: na één jaar 125.000 lezers

  Het e-boekabonnement Kobo Plus van Bol.com en Kobo bestaat nu een jaar. In dat jaar is het aanbod gegroeid van 18.000 naar ruim 200.000 titels. 125.000 mensen probeerden een gratis proefabonnement uit, en driekwart van hen stapte daarna over op een betaald abonnement.

  27 februari 2018
 • Atlas Contact: ‘Aantal luisteraars podcasts boven verwachting’
  Atlas Contact: ‘Aantal luisteraars podcasts boven verwachting’

  Uitgeverij Atlas Contact gaat door met het maken van podcasts. Sinds de start in 2016 zijn de podcasts 120.000 keer beluisterd. ‘Dat zoveel luisteraars onze podcasts hebben beluisterd overstijgt iedere verwachting’, vertelt marketing manager Ellen van Dalsem.

  21 februari 2018
 • Europese Commissie wil uploadfilter tegen illegaal materiaal
  Europese Commissie wil uploadfilter tegen illegaal materiaal

  De Europese Commissie (EC) wil dat hostingproviders een uploadfilter gaan hanteren. Op die manier moet het verspreiden van bijvoorbeeld e-boeken of films die auteursrechtelijk beschermd zijn beperkt worden.

  19 februari 2018
 • Boekenbeurzen Leipzig en Parijs in teken van Nederlandstalige literatuur
  Boekenbeurzen Leipzig en Parijs in teken van Nederlandstalige literatuur

  De Leipziger Buchmesse en Livre Paris staan dit jaar in het teken van Nederlandstalige literatuur. In zowel Leipzig als Parijs staat een grote Nederlands-Vlaamse stand en treden er verschillende auteurs en illustratoren op.

  15 maart 2018
 • 24-uurs boekhandels in China
  24-uurs boekhandels in China

  In China openen dit jaar 20 franchise-boekhandels van Xinhua die 24 uur per dag open zullen zijn. De eerste winkel werd afgelopen maand geopend in Beijing.

  15 maart 2018
 • Man Booker International Prize 2018 longlist bekend
  Man Booker International Prize 2018 longlist bekend

  Op de longlist van de Man Booker International Prize staan dit jaar dertien auteurs. De Spaanse auteurs zijn het best vertegenwoordigd, met drie nominaties. 

  13 maart 2018
 • Eerste Europese Conferentie Kinderboekhandels in Bologna
  Eerste Europese Conferentie Kinderboekhandels in Bologna

  Op 29 maart vindt in Bologna tijdens de Children’s Book Fair de eerste European Independent Children's Bookstores Conference plaats. Uit het Nederlands taalgebied neemt Luc Vander Velpen van kinderboekhandel De Kleine Johannes in Leuven deel aan een van de panels.

  12 maart 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Dingeman van Wijnen (uitgeverij Van Wijnen)
  GESPREK OP ZONDAG: Dingeman van Wijnen (uitgeverij Van Wijnen)

  Afgelopen vrijdag werd in Middelburg de heruitgave in facsimile van de Calov-Bijbel van Johann Sebastian Bach gepresenteerd. 5.000 euro per stuk. Uitgever Dingeman van Wijnen: ‘Heel fijn als je een mailtje uit Japan krijgt: Mag ik er 20 reserveren?’

  25 februari 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Kees Schafrat (Boekhandel Broekhuis)
  GESPREK OP ZONDAG: Kees Schafrat (Boekhandel Broekhuis)

  Boekhandel Broekhuis vierde afgelopen maandag zijn 150-jarig bestaan met een groot feest in de Hengelose Schouwburg. Een gesprek met Kees Schafrat. ‘Het is allemaal even geweldig. Iedereen bij Broekhuis is jarig. Dit is waar we het voor doen.’

  18 februari 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Jean Christophe Boele van Hensbroek
  GESPREK OP ZONDAG: Jean Christophe Boele van Hensbroek

  Hij stond aan de Wieg van de actie 'Geef Mij Maar Een Boek', die dit jaar werd omgedoopt tot Geef Een Boek Cadeau. Afgelopen vrijdag ging de actie van start, waarbij dit jaar Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren voor 2 euro te koop is, om weg te geven. Een gesprek met Lemniscaat-uitgever Jean Christophe Boele van Hensbroek.

  11 februari 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Martha van Seters (Biloba Boeken)
  GESPREK OP ZONDAG: Martha van Seters (Biloba Boeken)

  Deze week is Martha van Seters voor zichzelf begonnen als vertegenwoordiger. Haar bedrijf heet Biloba Boeken. De afgelopen jaren werkte ze afwisselend voor boekhandels en uitgeverijen en in beide posities beschouwt ze zich als een boekverkoper. ‘Aandacht – voor de boeken en voor de klanten - is de sleutel voor het succes van een boekverkoper.’

  4 februari 2018
 • Jan Kloeze schrijft interactieve roman ‘Het boek Job’
  Jan Kloeze schrijft interactieve roman ‘Het boek Job’

  Schrijver en journalist Jan Kloeze heeft de interactieve roman ‘Het boek Job’ geschreven, waarmee hij een poging doet tot het schrijven van ‘het boek van de toekomst’. ‘De laatste tijd is er een discussie ontstaan over het boek van de toekomst, daar wilde ik graag een bijdrage aan leveren’, vertelt Kloeze.

  2 maart 2018
 • Peter Zantingh stapt met nieuwe roman over van AP naar Das Mag
  Peter Zantingh stapt met nieuwe roman over van AP naar Das Mag

  Na drie boeken te hebben uitgebracht bij De Arbeiderspers, maakt auteur Peter Zantingh met zijn nieuwe roman ‘Na Mattias’ de overstap naar Das Mag. ‘Ik liet het boek lezen aan redacteur Marscha Holman en ze was meteen enthousiast’, aldus Peter Zantingh.

  23 februari 2018
 • Uitgeverij De Bezige Bij viert tachtigste verjaardag Jan Siebelink
  Uitgeverij De Bezige Bij viert tachtigste verjaardag Jan Siebelink

  Schrijver Jan Siebelink werd afgelopen week 80 jaar en dat werd door uitgeverij De Bezige Bij feestelijk gevierd. ‘We hadden de uitgeverij versierd, het kwam echt als een verrassing voor Jan’, vertelt Soesja Schijven, publiciteitsmedewerker De Bezige Bij.

  19 februari 2018
 • Jelle Hermus vereerd door publieksprijs Beste Spirituele Boek 2018
  Jelle Hermus vereerd door publieksprijs Beste Spirituele Boek 2018

  Jelle Hermus won afgelopen zondag met het boek ‘Steeds leuker’ (Kosmos) de publieksprijs voor het Beste Spirituele Boek van 2018. In totaal werden er 15.000 stemmen uitgebracht, waarvan het overgrote deel naar Hermus ging.

  12 februari 2018
 • Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2018 voor Lize Spit
  Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2018 voor Lize Spit

  De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden heeft in haar bestuursvergadering van 14 maart 2018 de volgende prijzen toegekend: Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2018 voor Lize Spit, Dr. Wijnaendts Franckenprijs 2018 voor Arjen Mulder en Herman Brinkman ontvangt de Kruyskampprijs 2018.

  15 maart 2018
 • Martin Michael Driessen wint De Inktaap 2018
  Martin Michael Driessen wint De Inktaap 2018

  Auteur Martin Michael Driessen wint De Inktaap 2018 voor zijn verhalenbundel Rivieren (Van Oorschot). Driessen nam de prijs 13 maart in ontvangst op de slotdag van De Inktaap in de Doelen te Rotterdam.

  14 maart 2018
 • Nhung Dam en Karin Sitalsing winnaars Beste Groninger Boek 2018
  Nhung Dam en Karin Sitalsing winnaars Beste Groninger Boek 2018

  Nhung Dam en Karin Sitalsing zijn dit weekend uitgeroepen tot de winnaars van Beste Groninger Boek 2018. 

  12 maart 2018
 • Boekenbal der Homo Scribens opent Boekenweek
  Boekenbal der Homo Scribens opent Boekenweek

  Met Het Boekenbal der Homo Scribens is vanavond in de Stadsschouwburg Amsterdam de 83e Boekenweek in Vlaanderen en Nederland geopend. Eregasten Griet Op de Beeck en Jan Terlouw lieten zich toejuichen en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven hield een bevlogen toespraak over het belang van het boek en het inzicht dat lezen de mens ‘wijzer en invoelender maakt en de samenleving leefbaarder.'

  9 maart 2018
 • Schrijver Auke Hulst wordt gastschrijver Rijksuniversiteit Groningen
  Schrijver Auke Hulst wordt gastschrijver Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak water’ buigen over grensgebieden in de literatuur. Daarnaast verzorgt hij voor een geselecteerde groep studenten werkcolleges.

  14 maart 2018
 • Remco Campert beëindigt carrière als schrijver
  Remco Campert beëindigt carrière als schrijver

  Schrijver Remco Campert stopt op 88-jarige leeftijd met schrijven. Dat maakt zijn uitgeverij De Bezige Bij bekend. De familie laat via de uitgeverij weten: 'Hij is moe en oud en heeft genoeg geschreven.' Campert werd in 1961 bekend met Het leven is vurrukkulluk en schreef daarna meerdere succesvolle boeken en poëziebundels. Volgens de uitgeverij ligt er geen nieuw materiaal meer van de schrijver op de plank. 

  8 maart 2018
 • Marleen Barth stopt als voorzitter VOB
  Marleen Barth stopt als voorzitter VOB

  Marleen Barth stopt na twee jaar als voorzitter van de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Dat maakt ze op 1 maart bekend in een brief aan de leden van de VOB. Vorige maand ontstond er ophef over het functioneren van Barth als voorzitter van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer, waardoor meerdere VOB-leden aandrongen op een vertrek.

  2 maart 2018
 • Hudson’s Bay beperkt Nederlandse groeiplannen
  Hudson’s Bay beperkt Nederlandse groeiplannen

  Hudson's Bay ziet af van de plannen om twintig warenhuizen in Nederland te openen. Dit jaar openen ze de deuren in Enschede op 8 maart en in Amersfoort en Haarlem op 15 maart en 5 april. Verder opent de warenhuisketen volgend jaar in Utrecht een winkel en staat er voor Amstelveen nog een winkel op de planning. General manager Stefaan Le Clair zegt tegen het Algemeen Dagblad over het beperken van de groeiplannen: ‘Wat we doen, willen we heel goed doen.’

  22 februari 2018
 • Martien Elema wordt uitgever bij Karakter
  Martien Elema wordt uitgever bij Karakter

  Na het vertrek van Francis Wehkamp naar Fontaine zal de vacant gekomen functie van uitgever bij Karakter Uitgevers deels worden ingevuld door Martien Elema. Zij wordt verantwoordelijk voor narratieve non-fictie, sport en creatief. Isabel van der Weijden zal naast de Nederlands- en buitenlandstalige fictie ook verantwoordelijk zijn voor culinair. Martien Elema is vanuit haar functie als hoofd marketing van Karakter Uitgevers altijd nauw betrokken geweest bij het uitgeefproces en de begeleiding van auteurs. Wij hebben er dan ook het volste vertrouwen in dat de hierboven genoemde fondsen bij haar in goede handen zullen zijn. (Foto: Gerben Pul)

  13 maart 2018
 • Anne Everard naar uitgeverij Signatuur
  Anne Everard naar uitgeverij Signatuur

  Anne Everard volgt per 5 april Jacoba Casier op, die in februari bij Harper Collins is gestart. Anne studeerde Nederlandse Taal en Cultuur en rondde daarna de master Redacteur/editor af. Ze was vier jaar lang werkzaam als redacteur Nederlandse en buitenlandse fictie en non-fictie bij Xander Uitgevers en liep daarvoor stage bij De Bezige Bij.

  9 maart 2018
 • Alexandra van Dam Merrett naar Unieboek | Het Spectrum
  Alexandra van Dam Merrett naar Unieboek | Het Spectrum

  Op 16 april a.s. start Alexandra van Dam Merrett bij Unieboek | Het Spectrum als acquirerend redacteur voor het fonds Spectrum non-fictie in Amsterdam. Alexandra studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Ze is vanaf 2013 tot en met heden werkzaam geweest bij Xander Uitgevers; begonnen als stagiaire en uiteindelijk de laatste jaren als acquirerend redacteur Nederlandse en buitenlandse fictie en non-fictie.

  5 maart 2018
 • Reindert Vrij naar Fontaine Uitgevers
  Reindert Vrij naar Fontaine Uitgevers

  Reindert Vrij is begonnen als productiebegeleider bij Fontaine Uitgevers. Reindert was in zijn vorige functie verantwoordelijk voor de productie bij De Bezige Bij in Amsterdam en daarvoor was hij production manager bij J.M. Meulenhoff.

  2 maart 2018