• '20.000 mensen tegelijk aanwezig op Buchmesse'
  '20.000 mensen tegelijk aanwezig op Buchmesse'

  Er kunnen ondanks de noodzaak tot afstand houden nog altijd 20.000 mensen tegelijk aanwezig zijn tijdens de Frankfurter Buchmesse. Toch gaat de organisatie uit van 30% minder stands. De eerste afzeggingen zijn al binnen.

  29 mei 2020
 • Hebban: koop een boek als verjaardagscadeau voor ons
  Hebban: koop een boek als verjaardagscadeau voor ons

  Wie jarig is, trakteert? Niet bij Hebban. Het leesplatform viert vandaag zijn zesde verjaardag, maar roept de 196.173 gebruikers juist op zelf een boek te kopen – bij de lokale boekhandel.

  29 mei 2020
 • Van Heijningen-Steenbergen auteur actieboek Week van het Christelijke Boek
  Van Heijningen-Steenbergen auteur actieboek Week van het Christelijke Boek

  Annemarie van Heijningen-Steenbergen schrijft het actieboek voor de Week van het Christelijke Boek 2021. Maandag begint ook de actie 'Zomerlezen in de christelijke boekhandel'.

  29 mei 2020
 • In Memoriam Carla de Rooi
  In Memoriam Carla de Rooi

  Carla de Rooi was ongetwijfeld een van de meest kleurrijke ambtenaren die OCW en voorheen WVC ooit hebben gekend. Als je haar ontmoette was dat niet onmiddellijk zichtbaar. Haar bescheiden postuur en in de regel onopvallende kleding deden niet vermoeden welk een humorvolle, warme, bij tijd en wijle vlijmscherpe, en altijd fijnzinnige geest daarachter schuilging.

  28 mei 2020
 • Inez Hendriks een kwart eeuw eigenaar boekhandel Hendriks (Eerbeek)
  Inez Hendriks een kwart eeuw eigenaar boekhandel Hendriks (Eerbeek)

  Inez Hendriks is vijfentwintig jaar eigenaar van boek- en kantoorboekhandel Hendriks in Eerbeek. Ondanks de coronacrisis is de omzet tot op heden op peil gebleven, mede dankzij het toerisme.

  26 mei 2020
 • Berichten uit de boekhandel (8)
  Berichten uit de boekhandel (8)

  Marjoleine Wolf werkt in De Amsterdamse Boekhandel. Zij doet gedurende de coronacrisis voor 'Boekblad' verslag van haar ervaringen. Ze bespeurt over de hele linie een groot verlangen om terug te keren naar 'het oude normaal'. Dat maakt de omgang met klanten soms lastig.

  25 mei 2020
 • Boekhandels verwachten nog meer zwaar weer
  Boekhandels verwachten nog meer zwaar weer

  Bijna de helft van de KBb-leden verwacht voor en tijdens de feestdagen niet voldoende omzet te kunnen draaien.

  23 mei 2020
 • Standaard Boekhandel kijkt naar volgend jaar
  Standaard Boekhandel kijkt naar volgend jaar

  Voor de ruim 140 verkooppunten van Standaard Boekhandel in Vlaanderen was de 'lockdown' vanwege het coronavirus een aanslag op de omzet. CEO Geert Schotte kijkt alvast vooruit naar volgend jaar.

  19 mei 2020
 • Marmer brengt Linda van Rijn zelf in het Duits
  Marmer brengt Linda van Rijn zelf in het Duits

  Uitgeverij Marmer brengt zelf een Duitse vertaling van Linda van Rijns 'Zoutelande' op de markt. Op verzoek van Zeeuwse boekhandels, die veel belangstelling van toeristen voor deze thriller bespeurden.

  27 mei 2020
 • Ook Geert Mak steunt boekhandel
  Ook Geert Mak steunt boekhandel

  Geert Mak doneert de royalty's van zijn nieuwste boek aan de boekhandel. De 'Epiloog bij Grote verwachtingen' verschijnt op 10 juni bij Atlas Contact.

  27 mei 2020
 • Mo'media start crowdfundingcampagne
  Mo'media start crowdfundingcampagne

  Mo'media is een crowdfundingcampagne gestart om de gevolgen van de coronacrisis te lijf te gaan. De uitgeverij wil 60.000 euro ophalen om straks snel volledig geactualiseerde Time to momo-gidsen op de markt te kunnen brengen.

  25 mei 2020
 • Uitgeverij Karakters: alleen nog verkoop via de zelfstandige boekhandel
  Uitgeverij Karakters: alleen nog verkoop via de zelfstandige boekhandel

  De Antwerpse uitgeverij Karakters richt zich vanaf hun tweede boek, dat 10 juni verschijnt, bij de verkoop alleen op zelfstandige boekhandels in Nederland en Vlaanderen.

  22 mei 2020
 • #ikleesthuis-campagne verder uitgebreid
  #ikleesthuis-campagne verder uitgebreid

  De #ikleesthuis-campagne wordt verder uitgebreid. De CPNB zet de hashtag in bij aankomende collectieve campagnes. Bedrijven als DPG Media, McDonald's en EyeWish haken aan.

  23 april 2020
 • Vlaamse boekensector vraagt regering om noodsteun
  Vlaamse boekensector vraagt regering om noodsteun

  In het Vlaamse boekenvak hakken de maatregelen tegen het coronavirus er hard in, blijkt uit een onderzoek van brancheorganisatie Boek.be. De sector vraagt daarom de regering om noodsteun.

  20 april 2020
 • Letterenfonds blij met extra geld voor cultuur
  Letterenfonds blij met extra geld voor cultuur

  Minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) stelt 300 miljoen euro extra beschikbaar voor cultuur. Hoeveel daarvan naar het Nederlands Letterenfonds gaat, weet directeur Tiziano Perez nog niet. Wel is hij er blij mee.

  17 april 2020
 • Omzet A-boeken in week 14 in Nederland 8,1 miljoen euro
  Omzet A-boeken in week 14 in Nederland 8,1 miljoen euro

  De A-boekenomzet bedroeg in week 14 (maandag 30 maart t/m zondag 05 april) in Nederland 8,1 miljoen euro en in Vlaanderen van 2,3 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van KVB-SMB/GfK.

  9 april 2020
 • Paul Sebes: ‘Aanbieders audio ontdekken Nederlands taalgebied’
  Paul Sebes: ‘Aanbieders audio ontdekken Nederlands taalgebied’

  Paul Sebes, van Sebes & Bisseling Literair Agentschap, verkoopt dezer dagen de rechten op Nederlandstalige audioboeken ‘bij scheepsladingen tegelijk’ aan Scandinavische aanbieders als Storytel.

  27 mei 2020
 • eBook.nl: 35% omzetgroei sinds corona-maatregelen
  eBook.nl: 35% omzetgroei sinds corona-maatregelen

  eBook.nl, de grootste Nederlandse webwinkel die uitsluitend e-boeken verkoopt, zag haar omzet sinds 12 maart met ruim een derde groeien.

  29 april 2020
 • Amazon overtrad de vaste boekenprijs
  Amazon overtrad de vaste boekenprijs

  Amazon.nl bood enige tijd recente bestsellers met circa 20 procent korting aan. Het bedrijf beroept zich op een technische fout, die zo snel mogelijk is verholpen.

  16 april 2020
 • Gratis coronacontent aanhoudend populair
  Gratis coronacontent aanhoudend populair

  De coronacrisis heeft veel bedrijven verleid content gratis aan te bieden. Met succes. De Thuisbieb-app staat sinds lancering op 1 in de Apple App Store. Via 'Lees in uw kot' werden al meer dan een miljoen strips gelezen.

  14 april 2020
 • Frankfurter Buchmesse gaat door
  Frankfurter Buchmesse gaat door

  De Frankfurter Buchmesse gaat dit najaar door – met een omvangrijk digitaal luik. Dat heeft de Raad van Toezicht van de Duitse branchevereniging Börsenverein gisteren besloten. De hallen worden ruimtelijker opgezet.

  28 mei 2020
 • Kinderboekenbeurs Bologna gaat ook in mei niet door
  Kinderboekenbeurs Bologna gaat ook in mei niet door

  De Kinderboekenbeurs van Bologna, die eerder was uitgesteld tot begin mei, gaat ook dan niet door. Dit vanwege de internationale situatie rond het coronavirus. De organisatie van de beurs heeft dit vandaag bekendgemaakt.

  11 maart 2020
 • LBF gaat door, Leipziger Buchmesse niet
  LBF gaat door, Leipziger Buchmesse niet

  De London Book Fair (10-12 maart) gaat door volgens plan, ondanks een toenemend aantal afzeggingen. De Leipziger Buchmesse (12-15 maart) is wel afgeblazen.

  3 maart 2020
 • Livre Paris afgelast om coronavirus
  Livre Paris afgelast om coronavirus

  Livre Paris gaat niet door. Dat heeft de Syndicat national de l'Edition (SNE) vanochtend bekend gemaakt. De London Book Fair kampt met afzeggingen van Amerikaanse uitgeverijen.

  2 maart 2020
 • Paul Sebes: ‘Aanbieders audio ontdekken Nederlands taalgebied’
  Paul Sebes: ‘Aanbieders audio ontdekken Nederlands taalgebied’

  Paul Sebes, van Sebes & Bisseling Literair Agentschap, verkoopt dezer dagen de rechten op Nederlandstalige audioboeken ‘bij scheepsladingen tegelijk’ aan Scandinavische aanbieders als Storytel.

  27 mei 2020
 • Zonder boekenbeurzen is het zoeken naar alternatieven voor rechtenhandel
  Zonder boekenbeurzen is het zoeken naar alternatieven voor rechtenhandel

  Erg jammer, vinden rechtenmanagers, agenten en de letterenfondsen het niet doorgaan van inmiddels bijna alle boekenbeurzen dit voorjaar. Ze werken hard aan alternatieve oplossingen. Wat de gevolgen zijn op lange termijn is nog niet te overzien.

  5 maart 2020
 • Amazon VS koopt rechten Boekenweekgeschenk
  Amazon VS koopt rechten Boekenweekgeschenk

  De vertaalrechten van 'Leon & Juliette', het Boekenweekgeschenk van dit jaar, zijn al voor verschijning in Nederland verkocht aan Amerika. Dat maakte de CPNB vanavond bekend tijdens het Boekenweekdiner in Hotel De L'Europe in Amsterdam. Een uitgebreide versie van het boek zal begin volgend jaar gepubliceerd worden door Amazon Publishing. 

  4 maart 2020
 • 'Echo' van Thomas Olde Heuvelt voor zescijferbedrag verkocht aan de VS
  'Echo' van Thomas Olde Heuvelt voor zescijferbedrag verkocht aan de VS

  De thriller Echo van Thomas Olde Heuvelt is verkocht aan het Amerikaanse Nightfire Books, een nieuwe imprint van uitgeefconcern MacMillan. Met de deal is een bedrag van tonnen gemoeid.

  3 maart 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Marc van Gisbergen (Marmer)
  GESPREK OP ZONDAG: Marc van Gisbergen (Marmer)

  De toeristen uit Duitsland komen dit weekend weer in grotere getale naar Nederland. Een goed moment voor Marmer om voor het eerst zélf een Duitse vertaling van een boek van Linda van Rijn te brengen. Ondanks een halvering van het aantal titels dat de uitgeverij in 2020 brengt, verwacht directeur Marc van Gisbergen geen verlieslatend jaar.

  31 mei 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Jan Peter Prenger (Libris/Blz.)
  GESPREK OP ZONDAG: Jan Peter Prenger (Libris/Blz.)

  Bij ontstentenis van fysieke aanbiedingsbeurzen maakte inkoper Jan Peter Prenger van Libris Blz. gebruik van online alternatieven.

  24 mei 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Daniel Albering (De Kleine Kapitein)
  GESPREK OP ZONDAG: Daniel Albering (De Kleine Kapitein)

  De GfK-cijfers laten al weken een forse groei van de kinderboekomzet zien. Daniel Albering van De Kleine Kapitein (Rotterdam) en De Groningse Kinderboekhandel merkt daar echter weinig van. Daarvoor weegt het nadeel van twee kinderboekwinkels in grote stadscentra te zwaar.

  17 mei 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Jurgen Maas (Uitgeverij Jurgen Maas)
  GESPREK OP ZONDAG: Jurgen Maas (Uitgeverij Jurgen Maas)

  Uiteraard voelt uitgever Jurgen Maas met zijn eenmanszaak de gevolgen van de coronacrisis, maar hij slaat zich daar moedig doorheen en is daarbij ook in de gelegenheid om boekhandelaars bij te staan.

  10 mei 2020
 • 11,8 miljoen euro voor cultuurfondsen
  11,8 miljoen euro voor cultuurfondsen

  De overheid geeft 11,8 miljoen euro aan de zes cultuurfondsen, waaronder het Nederlands Letterenfonds. Dit maakt onderdeel uit van de 300 miljoen euro die minister van Engelshoven van OCW voor de cultuursector heeft vrijgemaakt om de ergste coronanood te lenigen. Hoeveel van dit bedrag naar het Letterenfonds gaat, is op dit moment nog niet bekend noch waar het fonds het geld aan gaat besteden. 'Het Letterenfonds werkt aan een nadere uitwerking voor de verdeling van de middelen die voor de letteren beschikbaar zijn', schrijft het op de eigen site. 'Daarbij wordt in ieder geval een substantiële uitbreiding voorzien van de tijdelijke regeling "Van maker tot lezer", waardoor een veel grotere groep schrijvers en vertalers van deze mogelijkheid gebruik zal kunnen maken.' Het extra geld komt bovenop de gelden die het Letterenfonds zelf heeft vrijgemaakt voor de tijdelijke regeling en de coulancemaatregelen.

  28 mei 2020
 • 'Schrijver op je scherm' uitgebreid met aanbod volwassenen
  'Schrijver op je scherm' uitgebreid met aanbod volwassenen

  De Schrijverscentrale breidt de startup 'Schrijver op je scherm' uit van kinderboekenschrijvers naar schrijvers voor volwassenen. De bibliotheken mogen inmiddels weer open voor publiek, maar grootschalige evenementen zijn voorlopig van de baan. Via digitale voorleessessies kunnen de schrijvers bibliotheekleden blijven inspireren, verrassen of kennis laten maken met hun (nieuwe) boek. Elke werkdag lezen steeds weer andere schrijvers voor uit eigen werk vanuit hun werkkamer. Per week stelt De Schrijverscentrale vijf nieuwe filmpjes (van 15 minuten) beschikbaar aan abonnees. Franca Treur, Jan Brokken, Splinter Chabot, Hanna Bervoets, Mensje van Keulen en Alex Boogers zijn enkele van de deelnemende auteurs. De KB en het Letterenfonds ondersteunen het initiatief met een stimuleringsbijdrage. Meer informatie over het aanbod op de website Schrijver op je scherm.

  26 mei 2020
 • Carla de Rooi overleden
  Carla de Rooi overleden

  Op 21 mei overleed Carla de Rooi, sinds 1999 senior beleidsmedewerker bij de Directie Media en Creatieve Industrie van het Ministerie van OCW. De in 1952 geboren De Rooi beheerde jarenlang de letterenportefeuille, de Wet op de Vaste Boekenprijs had daarbij haar bijzondere aandacht. Carla de Rooi wordt op 29 mei in besloten kring begraven in haar woonplaats Leiden.

  26 mei 2020
 • Confituurboekhandels brengen essay Joke Hermsen in Maand van de Filosofie
  Confituurboekhandels brengen essay Joke Hermsen in Maand van de Filosofie

  De 25 Confituurboekhandels in Vlaanderen brengen sinds 2017 in het kader van de Maand van de Filosofie een exclusief essay uit. Dit jaar is dat Met Hannah Arendt naar Parijs van Joke Hermsen. In samenwerking met De Arbeiderspers verschijnt dit essay in een beperkte oplage. Vanaf 4 juni is het bij de Confituurboekhandels verkrijgbaar voor € 6,95. De geplande lezingentournee van Hermsen is vanwege het coronavirus afgelast. Ze worden vervangen door twee videoboodschappen die verspreid zullen worden via sociale media van de boekhandels en De Arbeiderspers.

  26 mei 2020
 • Michiel Verboven in Raad van Bestuur Novamedia
  Michiel Verboven in Raad van Bestuur Novamedia

  Michiel Verboven is per 1 juni benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van Novamedia, de eigenaar van boekhandel Scheltema en Uitgeefhuis Nieuw Amsterdam. Verboven wordt tevens directeur van de Goede Doelen Loterijen. Het bestuur van Novamedia bestaat daarmee weer uit vier personen: voorzitter Sigrid van Aken, Boudewijn Poelmann en Imme Rog zijn de overige leden. Verboven werkt al achttien jaar voor de Novamedia Loterijen in Nederland, de laatste zeven jaar als 'managing director'.

  19 mei 2020
 • Ellen Walraven directeur Writers Unlimited
  Ellen Walraven directeur Writers Unlimited

  Het bestuur van Writers Unlimited heeft Ellen Walraven benoemd tot de nieuwe (artistiek) directeur van de stichting die onder andere het internationaal literatuurfestival 'Winternachten' organiseert. Zij volgt Ton van de Langkruis op, die per 1 april 2020 na 25 jaar vertrok. Walraven was eerder onder andere algemeen en artistiek directeur van de Rotterdamse Schouwburg en artistiek directeur Theater Rotterdam, dramaturg/programmamaker bij Toneelgroep Amsterdam, algemeen en artistiek directeur van De Balie in Amsterdam en lid en medeoprichter van toneelgezelschap '‘t Barre Land.  Foto Werry Crone

  12 mei 2020
 • Pamela Boumeester commissaris bij WPG Uitgevers
  Pamela Boumeester commissaris bij WPG Uitgevers

  Het bestuur van de Stichting WPG heeft - op voordracht van de Raad van Commissarissen van WPG Uitgevers - Pamela Boumeester benoemd tot lid van de RvC per 1 mei 2020. Zij zal later in de zomer het voorzitterschap van de raad overnemen van Herman Pabbruwe, die dit na het vertrek van Femke Halsema in 2018 heeft waargenomen. In het kader van het aflopen van zijn tweede termijn zal hij in augustus aftreden. De werving van een opvolger is intussen opgestart, zodat de raad later dit jaar weer uit vijf leden zal bestaan.

  6 mei 2020
 • Mark Beumer in bestuur Stichting CPNB
  Mark Beumer in bestuur Stichting CPNB

  Mark Beumer is toegetreden tot het bestuur van de Stichting CPNB. De directeur van De Bezige Bij volgt Martine Schaap (Ploegsma Uitgevers) op van wie de zittingstermijn afliep. Het bestuur van de CPNB bestaat per april 2020 uit voorzitter Erna Staal (Bibliotheek Gouda), vice-voorzitter Maaike le Noble (Meulenhoff Boekerij), penningmeester Annet Scheermeijer (Bol.com) en bestuursleden, Margreet Plukker (Boekhandel Plukker), Erno de Groot (Bibliotheek Eemland) en Mark Beumer (De Bezige Bij).

  21 april 2020