• Boekblad is met vakantie
  Boekblad is met vakantie

  De redactie van Boekblad gaat drie weken met vakantie. De normale berichtgeving wordt hervat op maandag 10 augustus. Het vakblad wenst alle vakgenoten een fijne vakantie.

  17 juli 2020
 • Vanhauwaert en Al Galidi auteurs Poëziegeschenk 2021
  Vanhauwaert en Al Galidi auteurs Poëziegeschenk 2021

  Maud Vanhauwaert en Rodaan Al Galidi schrijven het poëziegeschenk van 2021. Het thema van Poëzieweek is 'samen'.

  2 juli 2020
 • Elfie Tromp schrijft eerste zomergedicht
  Elfie Tromp schrijft eerste zomergedicht

  'Tot bloei!' van Elfie Tromp is het eerste zomerlezen-gedicht. Het gedicht is onderdeel van de nieuwe manier waarop CPNB poëzie onder de aandacht brengt.

  1 juli 2020
 • BOEK&Lezer: zomerspecial van Boekblad en Boekenpost
  BOEK&Lezer: zomerspecial van Boekblad en Boekenpost

  ‘We veranderen zonder afbreuk te doen aan het merk’ luidt de kop boven een uitgebreid interview met Mark Pieters van Uitgeverij Van Oorschot in de gezamenlijke zomerspecial van 'Boekblad' en 'Boekenpost' die is verschenen onder de eenmalige titel 'BOEK&Lezer'.

  26 juni 2020
 • Omzet boekhandel Dominicanen trekt weer aan
  Omzet boekhandel Dominicanen trekt weer aan

  Het gaat weer beter met boekhandel Dominicanen in Maastricht, nadat corona flinke gaten in de omzet had geslagen. Daarbij speelt sterker dan bij andere boekhandels geografie een rol.

  17 juli 2020
 • Acteur wordt boekverkoper – bij Standaard Boekhandel
  Acteur wordt boekverkoper – bij Standaard Boekhandel

  Peter Schoenaerts, in Vlaanderen bekend als acteur, exploiteert vanaf 1 augustus het filiaal van Standaard Boekhandel in Vilvoorde, net boven Brussel. Hij doet dat samen met therapeute Anne Dockx.

  16 juli 2020
 • Athenaeum Boekhandel sluit zich aan bij Libris
  Athenaeum Boekhandel sluit zich aan bij Libris

  Athenaeum Boekhandel sluit zich aan bij Libris. De boekhandel met zes vestigingen in Amsterdam en Haarlem werkt alleen samen aan de achterkant. Het bedrijf gaat niet actief de naam Libris promoten.

  15 juli 2020
 • Vernieuwde Boekenbon is een succes
  Vernieuwde Boekenbon is een succes

  De gerestylede Boekenbon is een succes, nadat ook 2019 en de eerste twee maanden van 2020 goede resultaten lieten zien voor de BV. KBb-directeur Anne Schroën is dan ook optimistisch gestemd, en werkt intussen aan een corona-proof manier om de Boekenbon Literatuurprijs uit te reiken.

  13 juli 2020
 • Uitgeverij Karmijn lanceert exclusieve notebooklijn
  Uitgeverij Karmijn lanceert exclusieve notebooklijn

  Karmijn geeft niet langer alleen boeken uit, maar ook notebooks. De uitgeverij is sinds deze week gestart met Carmyne’s journal, die vooralsnog in twee varianten te koop is.

  14 juli 2020
 • Jaarverslag WPG laat uitgeverij in transitie zien
  Jaarverslag WPG laat uitgeverij in transitie zien

  Het jaarverslag over 2019 van WPG Uitgevers laat een gezonde onderneming, die langzaam maar zeker aan het veranderen is van een ouderwetse boeken- en tijdschriftenuitgever naar een multimediabedrijf.

  9 juli 2020
 • Dubbel succes voor uitgeverij Kosmos
  Dubbel succes voor uitgeverij Kosmos

  Uitgeverij Kosmos viert verkoopsucces met twee titels tegelijk: van Jord Althuizens 'Smokey Goodness – het ultieme BBQ boek' verschijnt vandaag de 25ste druk, en van jeugdboek 'De Zoete Zusjes zoeken een schat' van Hanneke de Zoete zijn al meer dan 10.000 exemplaren verkocht. 

  7 juli 2020
 • BTW-verlaging digitale publicaties niet doorberekend aan consument
  BTW-verlaging digitale publicaties niet doorberekend aan consument

  De verlaging van de btw op digitale publicaties per 1 januari heeft niet geleid tot lagere verkoopprijzen. Die conclusie trekt het CBS in een onderzoek naar de prijsontwikkeling van e-boeken en andere digitale publicaties.

  7 juli 2020
 • VRT zendt 300 interviews uit als alternatief voor Boekenbeurs
  VRT zendt 300 interviews uit als alternatief voor Boekenbeurs

  De VRT zendt 300 auteursinterviews uit als alternatief voor de Boekenbeurs. Zo geven Boek.be en de Vlaamse openbare omroep invulling aan de eerder aangekondigde samenwerking nadat de Boekenbeurs wegens de coronacrisis moest worden afgelast.

  14 juli 2020
 • Leesbevorderingsorganisaties starten in najaar leesoffensief
  Leesbevorderingsorganisaties starten in najaar leesoffensief

  Dit najaar starten de Nederlandse leesbevorderingsorganisaties een leesoffensief. CPNB-directeur Eveline Aendekerk kondigt dat vandaag aan in een opiniebijdrage voor 'De Telegraaf', dat hieronder integraal wordt overgenomen.

  14 juli 2020
 • CPNB verhuist naar Overtoom
  CPNB verhuist naar Overtoom

  CPNB verruilt per 1 augustus haar pand op de Herengracht in Amsterdam voor een verdieping op de Overtoom – 2,5 kilometer fietsen verderop. Dat maakte de organisatie zojuist bekend.

  8 juli 2020
 • Vlaams BoekenOverleg lanceert plan om sector gezond te houden
  Vlaams BoekenOverleg lanceert plan om sector gezond te houden

  Een leescampagne, een nieuwe literaire prijs en een tax shelter voor het boekenvak. Dat zijn enkele voorstellen van het Vlaamse overkoepelende BoekenOverleg om het boekenvak ook na de coronacrisis gezond te houden.

  7 juli 2020
 • Animo voor Buchmesse 2020 uit Nederland is beperkt
  Animo voor Buchmesse 2020 uit Nederland is beperkt

  Uitgeefconcern VBK en agentschap Sebes & Bisseling gaan dit jaar niet naar de Buchmesse. Veel andere uitgeverijen twijfelen nog. Slechts een enkele organisatie kondigt nu al naar Frankfurt af te reizen, zoals Xander, Lannoo en het Nederlands Letterenfonds.

  2 juni 2020
 • Frankfurter Buchmesse gaat door
  Frankfurter Buchmesse gaat door

  De Frankfurter Buchmesse gaat dit najaar door – met een omvangrijk digitaal luik. Dat heeft de Raad van Toezicht van de Duitse branchevereniging Börsenverein gisteren besloten. De hallen worden ruimtelijker opgezet.

  28 mei 2020
 • Kinderboekenbeurs Bologna gaat ook in mei niet door
  Kinderboekenbeurs Bologna gaat ook in mei niet door

  De Kinderboekenbeurs van Bologna, die eerder was uitgesteld tot begin mei, gaat ook dan niet door. Dit vanwege de internationale situatie rond het coronavirus. De organisatie van de beurs heeft dit vandaag bekendgemaakt.

  11 maart 2020
 • LBF gaat door, Leipziger Buchmesse niet
  LBF gaat door, Leipziger Buchmesse niet

  De London Book Fair (10-12 maart) gaat door volgens plan, ondanks een toenemend aantal afzeggingen. De Leipziger Buchmesse (12-15 maart) is wel afgeblazen.

  3 maart 2020
 • Omzet A-boeken in week 28 in Nederland 12,4 miljoen euro
  Omzet A-boeken in week 28 in Nederland 12,4 miljoen euro

  De A-boekenomzet bedroeg in week 28 (maandag 6 t/m zondag 12 juli) in Nederland 12,4 miljoen euro en in Vlaanderen 4,1 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van KVB-SMB/GfK.

  16 juli 2020
 • Bestseller 60 (week 29): Saskia Noort stijgt door naar 1
  Bestseller 60 (week 29): Saskia Noort stijgt door naar 1

  ‘Bonuskind’ van Saskia Noort stijgt in de derde week door naar de eerste plaats van de Bestseller 60. Xander (per uitgeverij) en VBK (per concern) hebben de meeste titels in de lijst.

  15 juli 2020
 • Vlaamse top 10 (week 26 en 27): 'Woeste Willem' en heel veel zussen
  Vlaamse top 10 (week 26 en 27): 'Woeste Willem' en heel veel zussen

  Met een kleine vertraging zijn vandaag weer de boekenverkoopcijfers van Vlaanderen van de afgelopen twee weken bekendgemaakt. Actieprentenboek 'Woeste Willem' van het echtpaar Schubert geeft de eerste plaats niet prijs en ook 'Ketokuur' van Pascale Naessens blijft staan op de tweede positie. In de iets lagere regionen van de top 10 domineert de 'Zeven zussen'-serie: een totaal van 42 zussen in week 26, en 35 zussen in week 27. 

  15 juli 2020
 • Omzet A-boeken in week 27 in Nederland 13,1 miljoen euro
  Omzet A-boeken in week 27 in Nederland 13,1 miljoen euro

  De A-boekenomzet bedroeg in week 27 (maandag 29 juni t/m zondag 5 juli) in Nederland 13,1 miljoen euro en in Vlaanderen 4,9 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van KVB-SMB/GfK.

  9 juli 2020
 • Singel Uitgeverijen: rechtenverkoop lijdt niet onder coronacrisis
  Singel Uitgeverijen: rechtenverkoop lijdt niet onder coronacrisis

  Iedereen werkt thuis, het boekenvak verkeert wereldwijd in grote onzekerheid. Toch blijft 'het verkopen van rechten in volle vaart doorgaan', zegt senior foreign rights manager Luciënne van der Leije van Singel Uitgeverijen.

  8 juni 2020
 • Paul Sebes: ‘Aanbieders audio ontdekken Nederlands taalgebied’
  Paul Sebes: ‘Aanbieders audio ontdekken Nederlands taalgebied’

  Paul Sebes, van Sebes & Bisseling Literair Agentschap, verkoopt dezer dagen de rechten op Nederlandstalige audioboeken ‘bij scheepsladingen tegelijk’ aan Scandinavische aanbieders als Storytel.

  27 mei 2020
 • Zonder boekenbeurzen is het zoeken naar alternatieven voor rechtenhandel
  Zonder boekenbeurzen is het zoeken naar alternatieven voor rechtenhandel

  Erg jammer, vinden rechtenmanagers, agenten en de letterenfondsen het niet doorgaan van inmiddels bijna alle boekenbeurzen dit voorjaar. Ze werken hard aan alternatieve oplossingen. Wat de gevolgen zijn op lange termijn is nog niet te overzien.

  5 maart 2020
 • Amazon VS koopt rechten Boekenweekgeschenk
  Amazon VS koopt rechten Boekenweekgeschenk

  De vertaalrechten van 'Leon & Juliette', het Boekenweekgeschenk van dit jaar, zijn al voor verschijning in Nederland verkocht aan Amerika. Dat maakte de CPNB vanavond bekend tijdens het Boekenweekdiner in Hotel De L'Europe in Amsterdam. Een uitgebreide versie van het boek zal begin volgend jaar gepubliceerd worden door Amazon Publishing. 

  4 maart 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Joan Windzak (EduCulture)
  GESPREK OP ZONDAG: Joan Windzak (EduCulture)

  Twee jaar geleden begon de van oorsprong Surinaamse Joan Windzak in de Amsterdamse wijk Oud Oost EduCulture, een boekhandel gespecialiseerd in boeken die kunnen bijdragen aan het verspreiden van een positief beeld van mensen van kleur. De laatste tijd loopt het storm.

  5 juli 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Thille Dop (Luitingh-Sijthoff)
  GESPREK OP ZONDAG: Thille Dop (Luitingh-Sijthoff)

  Luitingh-Sijthoff Kind, Jeugd & YA bestaat vijf jaar. Senior uitgever Thille Dop viert dat onder meer met de uitgave van een pamflettistisch essay van Katherine Rundell over kinderboeken. Breedte in het fonds is en blijft voor Dop cruciaal.  'Als ik nu kijk naar de mix van het fonds, denk ik: ja, dat is gelukt.'

  28 juni 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Chris de Graaf (Karakter Uitgevers)
  GESPREK OP ZONDAG: Chris de Graaf (Karakter Uitgevers)

  Afgelopen week werd bekend dat mede-oprichter Chris de Graaf terugtreedt bij Karakter Uitgevers en een deel van het fonds overgaat naar uitgeverij Xander. Daarmee komt een voorlopig einde aan een uitgeverscarrière van bijna een halve eeuw, die begon bij de grote concerns en eindigde bij een eigenzinnige vrijbuiter.

  21 juni 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Evert de Vries (Bot Uitgevers)
  GESPREK OP ZONDAG: Evert de Vries (Bot Uitgevers)

  'Jouw baan gaat verdwijnen en dit is de oplossing' van Andrew Yang is de eerste uitgave van het gloednieuwe Bot Uitgevers. Oprichter Evert de Vries gebruikte Artificiële Intelligentie om het boek optimaal in de markt te zetten. 'Ik wil de discussie daarover in het boekenvak naar het punt sturen waar het volgens mij om gaat.'

  14 juni 2020
 • Astrid Holleeder naar A.W. Bruna
  Astrid Holleeder naar A.W. Bruna

  Astrid Holleeder, auteur van 'Judas', 'Dagboek van een getuige' en 'Familiegeheimen', stapt van Lebowski over naar uitgeverij A.W. Bruna.

  6 juli 2020
 • Auteur Rens van der Vorst doet langste boekpresentatie ooit
  Auteur Rens van der Vorst doet langste boekpresentatie ooit

  Althans voor zover we weten, want uitgeverij Business Contact houdt nog een kleine slag om de arm. Uniek was de vijfentwintig uur durende presentatie van ‘Waarom je altijd wilt winnen van je navigatiesysteem’ wel.

  29 juni 2020
 • In memoriam Carlos Ruiz Zafón
  In memoriam Carlos Ruiz Zafón

  13 november 2017, Concertgebouw, Amsterdam. Een avond met Carlos Ruiz Zafón ter gelegenheid van het verschijnen van 'Het labyrint der geesten', het laatste deel in zijn vierluik 'Het Kerkhof der Vergeten Boeken'. En wát een avond.

  22 juni 2020
 • Daan Heerma van Voss en Atlas Contact doneren coronaboek aan de boekhandel
  Daan Heerma van Voss en Atlas Contact doneren coronaboek aan de boekhandel

  Op 28 mei verschijnt 'Coronakronieken', een boek voor lezers en boekhandelaren waarvan de volledige opbrengst naar de boekhandel gaat.

  22 april 2020
 • Nieuwe blogs van Eric Herni en Klaas de Boer
  Nieuwe blogs van Eric Herni en Klaas de Boer

  Eric Herni vertelt in zijn nieuwe blog over inbrekers in de winkel – ook in Almere. Een voordeel van de corona-tijd: alleen pinnen, dus geen geld in de kassalade. Die houdt Eric erin.  Senior consultant publishing bij 227 Media Klaas de Boer volgt de ontwikkelingen rondom de Frankfurter Buchmesse 2020 op de voet. Afgelopen dinsdag hield de organisatie van de Buchmesse een Zoom persconferentie over de opzet van FBM2020.

  16 juli 2020
 • 50.000 exemplaren verkocht van 'De jongen, de mol, de vos en het paard'
  50.000 exemplaren verkocht van 'De jongen, de mol, de vos en het paard'

  Van kinderboek De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy (KokBoekencentrum), verschenen in maart van dit jaar, zijn in vier maanden al 50.000 exemplaren verkocht. Daarnaast staat het al 20 achtereenvolgende weken in de Bestseller 60, waarvan 9 weken in de top 10 van de Bestseller 60. Het boek is zeer succesvol en werd in Engeland uitgeroepen tot Waterstones Book of the Year 2019 en The Barnes & Noble Book of the Year 2019. Van deze #1 Sunday Times en New York Times bestseller zijn inmiddels meer dan 1.000.000 exemplaren verkocht van de Engelse editie. De Nederlandse editie is vertaald door Arthur Japin.

  16 juli 2020
 • Autobiografie Michiel Romeyn verschijnt bij Nieuw Amsterdam
  Autobiografie Michiel Romeyn verschijnt bij Nieuw Amsterdam

  De autobiografie van Michiel Romeyn, die in 2021 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam verschijnt, zal ruim aandacht besteden aan de periode Jiskefet, de grensverleggende komische serie met naast Romeyn Herman Koch en Kees Prins, die de VPRO tussen 1990 en 2005 uitzond.  Romeyn vertelt over zijn jeugd in Amsterdam, zijn tijd aan de Rietveld Academie en bij de VPRO en belooft volgens de uitgever ‘een tijdsbeeld van Amsterdam in de jaren 70, 80 en 90, een terugblik op de film- en televisiewereld van toen en nu en een nostalgische kijk op de laatste decennia.’ Bij het schrijven wordt Romeyn bijgestaan door zijn goede vriend Robert Lagendijk, journalist en fotograaf. Eerde publiceerde hij bij Rubinstein A je to!, het verhaal van Buurman & Buurman. De overeenkomst met Nieuw Amsterdam kwam tot stand door bemiddeling van Sebes & Bisseling Literary Agency. Foto: V.l.n.r.: Michel Schoonheim, Robert Lagendijk, Willem Bisseling, Michiel Romeyn, Melle van Loenen, Janneke Louman.

  15 juli 2020
 • Mo'Media haalt doel crowdfunding
  Mo'Media haalt doel crowdfunding

  Mo'Media heeft de target van 60.000 euro gehaald op crowdfundingsplatform CrowdAboutNow. In totaal hebben 1180 supporters gemiddeld 50 euro toegezegd. De campagne heeft daarmee ruimschoots het record gebroken van grootste aantal sponsors. 'We zijn blij en opgelucht,’ reageert directeur René Bego van Mo’media in een persbericht. De uitgeverij had het geld nodig om een speciaal kookboek uit te geven met gerechten uit de plaatsen waarvoor het gidsen uitgeeft én om te investeren in updates van de gidsen. De campagne zou nog negen dagen lopen. Omdat Mo'Media het streefbedrag ook heeft gemaximeerd, kunnen mensen die het bedrijf willen steunen alleen nog het Time to momo Stedenlust­-boek in de voorverkoop kopen. Boycott Books, de andere uitgeverij die een crowdfundingscampagne heeft lopen, heeft met nog negen dagen te gaan 8.200 van de gevraagde 20.000 euro via Voordekunst.nl opgehaald (41%).

  15 juli 2020
 • Katrien De Loose acquirerend redacteur bij Horizon
  Katrien De Loose acquirerend redacteur bij Horizon

  Katrien De Loose (38) versterkt het team van Horizon, de Belgische imprint van Overamstel uitgevers. Na haar studie Germaanse Taal- en Letterkunde werkte Katrien de voorbije zestien jaar als fondsredacteur bij achtereenvolgens Meulenhoff | Manteau (Standaard Uitgeverij), De Bezige Bij Antwerpen (WPG Uitgevers België) en Polis (Pelckmans uitgevers). Bij Horizon zal Katrien fictie en non-fictie van Vlaamse auteurs acquireren en begeleiden. Foto: © Koen Broos

  17 juli 2020
 • Edo Dietvorst nieuwe Commercieel manager Atlas Contact
  Edo Dietvorst nieuwe Commercieel manager Atlas Contact

  Edo Dietvorst is met ingang van 1 juli benoemd tot commercieel manager van Uitgeverij Atlas Contact. Twee jaar geleden is Edo Dietvorst als salesmanager in dienst gekomen bij Atlas Contact. 'Hij heeft zich in korte tijd de fondsen eigengemaakt en na het vertrek van de algemeen directeur laten zien dat hij zich goed staande houdt in het commerciële veld,' zegt Geneviève Waldmann, algemeen directeur VBK. Edo Dietvorst (50) werkte achtereenvolgens bij BGN/Selexyz, Em. Querido’s Uitgeverijen, Libris|Blz. en A.W. Bruna Uitgevers. In de zomer van 2018 maakte hij de overstap naar Atlas Contact. Samen met uitgever Leonoor Broeder heeft hij momenteel de dagelijkse leiding over Atlas Contact. Edo is vanaf nu eindverantwoordelijk voor de afdelingen verkoop, e-commerce, marketing en publiciteit.

  16 juli 2020
 • Promoties bij Prometheus: Nina Kuin en Marieke Lindhout
  Promoties bij Prometheus: Nina Kuin en Marieke Lindhout

  Vanaf 1 augustus is Nina Kuin (foto links) de nieuwe Hoofd Verkoop en Marketing bij Uitgeverij Prometheus. Na haar studie Geschiedenis en verschillende stages bij o.a. Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam, werkte zij als boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel. Vanaf 2018 bekleedde ze de functie van Verkoop Buitendienst bij Uitgeverij Prometheus. Als hoofd Verkoop vervangt zij Romy van den Nieuwenhof die naar de Bezige Bij vertrekt. De functie van Verkoop Buitendienst zal overgenomen worden door Marieke Lindhout (foto rechts). Na haar studie Engelse Literatuur is zij sinds september 2019 werkzaam bij Uitgeverij Prometheus.

  13 juli 2020
 • Romy van den Nieuwenhof nieuw hoofd verkoop en marketing De Bezige Bij
  Romy van den Nieuwenhof nieuw hoofd verkoop en marketing De Bezige Bij

  Erik Dasselaar zal eind juli vertrekken als manager sales en marketing bij Uitgeverij De Bezige Bij. Na de zomer zal hij zich bij WPG gaan richten op een aantal strategische projecten voor de boekenuitgeverijen. De Bezige Bij meldt: 'De afgelopen jaren heeft onze uitgeverij een grote ontwikkeling doorgemaakt. Erik heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. Met zijn commerciële kijk op onze titels, zijn vakkundige benadering van de consument en zijn enthousiasme heeft hij veel voor de uitgeverij en haar auteurs betekend. De Bezige Bij is Erik zeer erkentelijk voor de goede resultaten en professionaliseringsslagen die hij wist te realiseren bij onze verkoop- en marketingafdeling.'  Half augustus begint Romy van den Nieuwenhof (1989) als ons nieuwe hoofd verkoop en marketing. Romy was de afgelopen jaren werkzaam bij Uitgeverij Prometheus, waarvan de laatste drie jaar als hoofd marketing, verkoop & publiciteit. Ze heeft Nederlands gestudeerd aan de Radboud Universiteit te Nijmegen en heeft daarna diverse journalistieke en pr-functies bekleed, onder meer bij het Muziekgebouw Frits Philips, voordat zij in de uitgeverswereld terechtkwam.

  9 juli 2020