• Boekblad is met vakantie
  Boekblad is met vakantie

  De redactie van Boekblad gaat drie weken met vakantie. De normale berichtgeving wordt hervat op maandag 16 augustus. Het vakblad wenst alle vakgenoten een fijne vakantie.

  28 juli 2021
 • Willem Jansen overleden
  Willem Jansen overleden

  Afgelopen vrijdag overleed onverwacht Willem Jansen (1955-2021), vertegenwoordiger bij Overamstel. De uitgeverij en de lang met Jansen bevriende boekverkoper Erik van Doorn (Broese) herdenken hem.

  27 juli 2021
 • Leesonderzoek: in de zomer lezen we vaker spannende boeken
  Leesonderzoek: in de zomer lezen we vaker spannende boeken

  Nederlanders lezen in de zomer aanzienlijk meer thrillers dan in de winter. Dat blijkt uit onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar de populairste boeken, genres en auteurs in de zomermaanden.

  23 juli 2021
 • CPNB organiseert toch Kookboekenweek, maar krijgt wel concurrentie
  CPNB organiseert toch Kookboekenweek, maar krijgt wel concurrentie

  De CPNB organiseert in november toch zelf een Kookboekenweek – inclusief uitreiking van Het Gouden Kookboek. Food and Friends organiseert daarnaast een Kookboek van het Jaar-verkiezing.

  20 juli 2021
 • Wilco: situatie hopelijk einde dit jaar weer normaal
  Wilco: situatie hopelijk einde dit jaar weer normaal

  Drukker Wilco heeft op dit moment door een reeks verschillende oorzaken moeite om aan alle vraag te voldoen. Directeur Robert Jan de Rooij verwacht dat de situatie aan het einde van het jaar weer normaal zal zijn.

  22 juli 2021
 • Uitgeverijen voelen gevolgen problemen drukkerijsector
  Uitgeverijen voelen gevolgen problemen drukkerijsector

  Drukkerijen in binnen- en buitenland kondigen prijsverhogingen aan. En juist nu er zo veel extra vraag is naar boekproducties. Uitgeverijen zitten daarom langer zonder voorraad. Hogere verkoopprijzen zijn in de toekomst niet uitgesloten.

  21 juli 2021
 • Animo voor training toegankelijk publiceren groot
  Animo voor training toegankelijk publiceren groot

  Uitgeverijen moeten digitale producten toegankelijk maken voor mensen met een leesbeperking. Leden van de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Groep Educatieve Uitgeverijen (GEU) zijn daarom massaal gestart met een training. Voor andere bedrijven komt de informatie online beschikbaar.

  13 juli 2021
 • New Book Collective gaat internationaal
  New Book Collective gaat internationaal

  New Book Collective (NBC) is vooral bekend als verkoper en marketeer van boeken, maar heeft sinds de start ook een software-poot, Software For Publishers (SFP), die nu met Rakuten Kobo als klant internationaal gaat.

  12 juli 2021
 • Boek.be failliet
  Boek.be failliet

  Het zal er al enige tijd aan te komen en is nu gebeurd: de Vlaamse belangenorganisatie Boek.be is failliet verklaard. Over hoe het nu verder gaat kunnen curator Nathalie Vermeersch en direct betrokkenen niets zeggen.

  19 juli 2021
 • Boekenweek 2021 ondanks coronabeperkingen 'groot succes'
  Boekenweek 2021 ondanks coronabeperkingen 'groot succes'

  De Boekenweek 2021 heeft voor een flinke stijging in de boekverkoop gezorgd, aldus de CPNB. Het is de op dat moment één na hoogste afzetpiek sinds begin dit jaar. Directeur Eveline Aendekerk is dan ook erg tevreden met het resultaat.

  15 juli 2021
 • In de uitgeverij gaat nog niet iedereen vaker naar kantoor
  In de uitgeverij gaat nog niet iedereen vaker naar kantoor

  De versoepelingen in het coronabeleid maken het uitgeverijen en andere organisaties in het boekenvak mogelijk om vaker op kantoor te werken. Niet iedereen maakt daar onmiddellijk maximaal gebruik van.

  30 juni 2021
 • Auteursbond en Literaire Uitgevers Groep sluiten nieuw modelcontract
  Auteursbond en Literaire Uitgevers Groep sluiten nieuw modelcontract

  Opname van nieuwe exploitatiemodellen, een andere manier om het contract te beëindigen en transparantere royalty-afrekeningen. Dat zijn de belangrijkste aanpassingen aan het modelcontract voor oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk.

  15 juni 2021
 • Storytel lanceert eigen e-reader
  Storytel lanceert eigen e-reader

  Boekenstreamingdienst Storytel lanceerde deze week een eigen e-reader. Met het apparaat kunnen abonnees van Storytel zowel boeken luisteren als e-boeken lezen, en daar tussen switchen. 

  16 juli 2021
 • Luisterrijk viert vijftienjarig bestaan met actiemaand
  Luisterrijk viert vijftienjarig bestaan met actiemaand

  Online audioboekenwinkel Luisterrijk viert het vijftienjarig bestaan met een maand vol kortingsacties voor de luisteraars. Het bedrijf doet het nog steeds goed.

  6 juli 2021
 • Jaarverslag KB: 2020 goed jaar voor de online Bibliotheek
  Jaarverslag KB: 2020 goed jaar voor de online Bibliotheek

  Vandaag verscheen het jaarverslag over 2020 van de KB, waaruit duidelijk wordt dat coronajaar 2020 goed was voor het online lezen. Door alle lockdowns, beperkingen en thuiszitten werden er in de online Bibliotheek, de speciaal voor lockdowntijden opgestelde app ThuisBieb en de app VakantieBieb 30 tot 50 procent meer boeken geleend dan het jaar ervoor. 

  30 juni 2021
 • Spotify gaat luisterboeken aanbieden van Storytel
  Spotify gaat luisterboeken aanbieden van Storytel

  Spotify wordt later dit jaar een platform voor Storytel. De stap past binnen de strategie van de muziekstreamingdienst om betaalde diensten toe te voegen.

  21 mei 2021
 • Hogere prijzen voor boeken uit VK blijvertje
  Hogere prijzen voor boeken uit VK blijvertje

  Sinds de Brexit zijn de vervoerstarieven voor boeken die uit het Verenigd Koninkrijk moeten komen gestegen, terwijl accuratesse en snelheid daalden. Nederlandse boekhandelaren merken daardoor nog steeds de gevolgen van de Britse afscheiding.

  6 juli 2021
 • Kinderboekenuitgevers laten digitaal Bologna links liggen
  Kinderboekenuitgevers laten digitaal Bologna links liggen

  Deze week vond voor de tweede keer op rij de digitale kinderboekenbeurs in Bologna plaats. Uitgeverijen hebben daar niet op zitten wachten, de meeste deals werden al in het voorjaar gesloten.

  21 juni 2021
 • Bod op Boekenbeurs geweigerd
  Bod op Boekenbeurs geweigerd

  De Vlaamse rechter heeft het bod op de Boekenbeurs afgedaan als onvoldoende. De raad van bestuur van Boek.be beslist nog deze maand of de overkoepelden brancheorganisatie, die de Boekenbeurs organiseerde, wordt opgeheven.

  18 juni 2021
 • Uitgever Kris Latoir nieuwe eigenaar Paard van Troje (Gent)
  Uitgever Kris Latoir nieuwe eigenaar Paard van Troje (Gent)

  Oprichter Bart van Aken verkoopt zijn boekhandel Paard van Troje in Gent per 1 juni aan Kris Latoir van uitgeverij Het balanseer. Die belooft weinig aan de winkel te veranderen.

  25 mei 2021
 • Vertaalrechten Boekenweekgeschenk van Hanna Bervoets verkocht aan zeven landen
  Vertaalrechten Boekenweekgeschenk van Hanna Bervoets verkocht aan zeven landen

  De afgelopen weken werden de vertaalrechten van het Boekenweekgeschenk 'Wat wij zagen' van Hanna Bervoets al voor verschijning verkocht aan zeven landen, waaronder Amerika, zo meldt uitgeverij Pluim.

  31 mei 2021
 • Sebes & Bisseling kondigt opnamestop manuscripten af
  Sebes & Bisseling kondigt opnamestop manuscripten af

  Zelfs het niet doorgaan van de LBF kan de goede resultaten bij Sebes & Bisseling niet dempen, sterker nog: sinds het uitbreken van de pandemie gaat het alleen maar crescendo. Het literair agentschap kondigt wegens de niet aflatende stroom ongevraagde manuscripten een opnamestop af. Ook het literair agentschap van Marianne Schönbach meldt prima resultaten.

  15 april 2021
 • Hollands Diep koopt verslavingsmemoires Hunter Biden
  Hollands Diep koopt verslavingsmemoires Hunter Biden

  Hollands Diep publiceert op 6 april de verslavingsmemoires van Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president. 'Al het moois' verschijnt tegelijk in de hele wereld.

  4 februari 2021
 • Meulenhoff verkrijgt vertaalrechten poëzie Amanda Gorman
  Meulenhoff verkrijgt vertaalrechten poëzie Amanda Gorman

  Na een verhitte veiling tussen acht uitgeverijen heeft uitgeverij Meulenhoff de vertaalrechten verworven van 'The Hill We Climb', het gedicht dat de 22-jarige dichter Amanda Gorman in januari voordroeg bij de inauguratie van Amerikaanse president Joe Biden, en van haar debuutbundel. Deze twee titels én Gormans debuutprentenboek krijgen in de VS elk een oplage van een miljoen exemplaren. 

  4 februari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)
  GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)

  Lannoo is de nieuwe eigenaar van Park Uitgevers (voorheen Nieuw Amsterdam), zo maakte het concern maandag bekend. De uitgeverij beschouwt groeien als cruciaal in de veranderende marktomstandigheden, vertelt directievoorzitter Yrja Danner van LannooMeulenhoff.

  17 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)
  GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)

  Nu de lobby om in ieder geval loketten bij boekhandels toe te staan op een stevige Haagse blokkade is gestuit, is het volgens boekhandelaar Fabian Paagman tijd voor een andere aanpak.

  10 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)
  GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)

  Daphne de Heer, lange tijd het gezicht van de SLAA, begon deze week als uitgever bij Lebowski. Zij vult daarmee het gat dat het onverwachte vertrek van uitgever Oscar van Gelderen en de overstap van redacteur Jasper Henderson achterlaten. 'Ik ben inderdaad niet de eerste aan wie je denkt.'

  20 december 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)
  GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)

  George Smit is Area Sales Manager bij uitgeverij Penguin Random House Nederland. Hij begon zijn loopbaan 45 jaar geleden bij importeur Nilsson & Lamm, waarvan het Penguin-fonds een apart onderdeel vormde, en is Penguin altijd trouw gebleven.

  13 december 2020
 • Uitgeverij Prometheus blij met steun Amsterdam voor Lale Gül
  Uitgeverij Prometheus blij met steun Amsterdam voor Lale Gül

  Amsterdam staat pal voor de bedreigde auteur Lale Gül. Dat zei burgemeester Halsema gisteren in de gemeenteraad. Güls succesvolle, bij Prometheus verschenen debuutroman 'Ik ga leven' vertegenwoordigt volgens haar uitgever Mai Spijkers het geluid van een nieuwe generatie.

  11 maart 2021
 • 1 miljoen euro verdeeld onder schrijvers, vertalers en illustratoren
  1 miljoen euro verdeeld onder schrijvers, vertalers en illustratoren

  Het Nederlands Letterenfonds heeft inmiddels 1 miljoen euro verdeeld als tijdelijke steunmaatregel voor schrijvers, vertalers, graphic novelists en illustratoren. Hiermee zijn 400 makers ondersteund. Volgend jaar zal een nieuw pakket steunmaatregelen in werking treden. De extra ondersteuning is mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW.

  8 december 2020
 • Nieuwe roman Lize Spit verschijnt 10 december
  Nieuwe roman Lize Spit verschijnt 10 december

  Na vijf jaar wachten verschijnt bij uitgeverij Das Mag de nieuwe, tweede roman van Lize Spit op 10 december aanstaande. De datum was de laatste maanden een goed bewaard geheim.

  24 november 2020
 • Auteursbond: 'Meer coronacompensatie voor auteurs nodig'
  Auteursbond: 'Meer coronacompensatie voor auteurs nodig'

  In oktober zijn door het Letterenfonds opnieuw 95 beurzen aan auteurs, vertalers en illustratoren toegekend binnen de coronasteunmaatregel 'Van maker tot lezer' (inclusief uitbreiding). Daarnaast kon de Stichting Steunfonds Auteurs van de Auteursbond 67 aanvragen voor financiële steun honoreren. Toch is er volgens de Auteursbond te weinig steun voor auteurs en vertalers die in de problemen komen door de gevolgen van de coronacrisis. 

  12 november 2020
 • Boek Barack Obama en Bruce Springsteen verschijnt bij Hollands Diep
  Boek Barack Obama en Bruce Springsteen verschijnt bij Hollands Diep

  Vandaag is de wereldwijde publicatie op 26 oktober 2021 aangekondigd van Renegades: Born in the USA, in het persbericht 'een serie openhartige, intieme en onderhoudende gesprekken tussen Barack Obama en Bruce Springsteen' genoemd. Het boek zal in vertaling worden gepubliceerd in zeven talen, in het Nederlands door Hollands Diep.  Renegades: Born in the USA is een verslag van de gesprekken die Obama en Springsteen voerden in hun gelijknamige Spotify-podcast, een coproductie die wereldwijd de best beluisterde podcast is op het Spotify-platform. Tijdens die intieme gesprekken wisselen ze bijzondere verhalen en overpeinzingen uit over het leven, de muziek en hun niet aflatende liefde voor Amerika, met al zijn uitdagingen en tegenstrijdigheden. RENEGADES wordt gepubliceerd in groot formaat, is rijk geïllustreerd en bevat foto’s uit de persoonlijke collectie van de auteurs en nooit eerder gepubliceerd archiefmateriaal, waaronder Springsteens met de hand geschreven songteksten en Obama’s geannoteerde toespraken.

  23 juli 2021
 • 'Earthshot' verschijnt bij Luitingh-Sijthoff
  'Earthshot' verschijnt bij Luitingh-Sijthoff

  Op 30 september verschijnt bij Luitingh-Sijthoff Earthshot: Hoe we onze planeet kunnen redden, in het persbericht 'het meest complete handboek over het klimaat' genoemd. Het boek wordt gepubliceerd in samenwerking met The Earthshot Prize, een initiatief van Prins William en zijn Royal Foundation, dat als doel heeft mensen het komende decennium in actie te laten komen om de planeet te herstellen. Earthshot is het geautoriseerde boek van The Earthshot Prize. Het benadrukt de urgentie van de milieu-uitdagingen waarmee onze wereld wordt geconfronteerd, maar biedt lezers ook inspirerende casestudy’s van de oplossingen die nu al wereldwijd worden geboden om onze planeet te herstellen. Earthshot: Hoe we onze planeet kunnen redden wordt wereldwijd gelanceerd en is geschreven door Colin Butfield, voormalig directeur van het WWF, en meermalig prijswinnend producent en regisseur Jonnie Hughes. Het voorwoord werd geschreven door Prins William. De Nederlandse vertaling verschijnt gelijktijdig met de UK-editie. Het boek verschijnt op donderdag 30 september, voorafgaand aan de allereerste ceremonie van The Earthshot Prize op 17 oktober in Londen. De prijsuitreiking zal overal ter wereld te volgen zijn en zal alle finalisten en hun projecten tonen. Daarna worden de eerste vijf prijswinnaars bekendgemaakt. Deze winnaars, met de beste oplossingen voor de gigantische milieucrises, zullen beloond worden met een bedrag van 1 miljoen pond.

  22 juli 2021
 • Memoires Britse prins Harry verschijnen bij Penguin Random House
  Memoires Britse prins Harry verschijnen bij Penguin Random House

  Penguin Random House kondigt aan dat het de aanstaande memoires van prins Harry publiceren. Hij doet daarin 'zijn buitengewone levenservaring als prins, soldaat en deskundige pleitbezorger voor sociale kwesties' uit de doeken, aldus Penguin Random House in een persbericht. Het boek van prins Harry zal in gedrukte en digitale vorm worden gepubliceerd in de VS. door Random House en in Canada door Random House Canada. Transworld, een imprint van Penguin Random House UK, zal het boek in het Verenigd Koninkrijk publiceren. Een audioboekeditie zal gelijktijdig worden uitgebracht door Penguin Random House Audio. Een Nederlandse uitgever is momenteel nog niet bekend. De verschijning van deze publicatie is voorlopig gepland voor eind 2022. Prins Harry schenkt de opbrengst aan een goed doel.

  21 juli 2021
 • Zilveren Waalbrugspeld voor Hans Peters
  Zilveren Waalbrugspeld voor Hans Peters

  Hans Peters (67) heeft de Zilveren Waalbrugspeld ontvangen voor zijn activiteiten als bestuurslid van stichting Literaire Activiteiten Nijmegen en andere activiteiten op literatuurgebied. De uitreiking vond plaats bij zijn afscheid als directeur van boekhandel Dekker van de Vegt.  De Zilveren Waalbrugspeld is een onderscheiding voor mensen die zich minimaal 10 jaar op bijzondere wijze hebben ingezet voor de Nijmeegse samenleving. Peters stond in 2007 aan de wieg van stichting Literaire Activiteiten Nijmegen (SLAN). Sindsdien is hij al jaren de drijvende, stimulerende kracht voor deze stichting die de lees- en schrijfcultuur in Nijmegen wil bevorderen. Hij betrekt studenten en hoogleraren bij lezingen en presentaties en bij de jaarlijkse literatuuravond van boekhandel Dekker van de Vegt. Ook verzorgt hij vele gastcolleges bij de Faculteit der Letteren.  Op landelijk niveau zat Peters 6,5 jaar in het bestuur van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) als penningmeester. Hij was hierbij een ambassadeur voor Nijmegen. Jarenlang was het Lezersfeest, tegenwoordig het Nijmeegs Boekenfeest, de afsluiting van de Nationale Boekenweek waarbij vele belangrijke schrijvers door zijn bemiddeling aanwezig waren.  Peters begon ooit bij Dekker van de Vegt, werd in 2004 directeur en zorgde er mede voor dat de boekhandel een doorstart kon maken na het faillissement van de landelijke Polare-keten. 

  19 juli 2021
 • Niels Koemans nieuw Hoofd Verkoop uitgeverij Prometheus
  Niels Koemans nieuw Hoofd Verkoop uitgeverij Prometheus

  Niels Koemans, de afgelopen vier jaar werkzaam bij New Book Collective, is sinds 13 juli Hoofd verkoop bij Uitgeverij Prometheus. Koemans studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en behaalde in 2014 een Master Militaire geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In 2017 zette hij zijn eerste stappen in het boekenvak toen hij begon bij new Book Collective als vertegenwoordiger. 

  20 juli 2021
 • Anne van Binsbergen bureauredacteur Business Contact bij Atlas Contact
  Anne van Binsbergen bureauredacteur Business Contact bij Atlas Contact

  Anne van Binsbergen (1992) is per 1 augustus benoemd tot bureauredacteur Business Contact bij Atlas Contact. Daarvoor werkte ze er bijna drie jaar als redactieassistent fictie bij Atlas Contact. Zij studeerde Literatuurwetenschap en Engelse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en deed daar ook haar Research Master Literary Studies. Ze liep stage op de afdeling foreign rights van Quarto Publishing in Londen en op de PR & Marketing-afdeling van Atlas Contact. Eerder werkte ze o.a. bij HarperCollins Holland en Uitgeverij De Harmonie.

  19 juli 2021
 • Twee nieuwe medewerkers bij New Book Collective
  Twee nieuwe medewerkers bij New Book Collective

  Op 1 augustus zal Julia van Rij (foto rechts) starten als Accountmanager bij New Book Collective. Ze volgt daarmee Niels Koemans op, die naar Uitgeverij Prometheus vertrekt. Julia heeft uitgebreide ervaring in het boekenvak. Ze was meer dan 15 jaar eigenaar van Boekhandel Het Paard van Troje in Ede en werkte vervolgens twee jaar als accountmanager bij Uitgeverij Clavis. Bij New Book Collective wordt Julia verantwoordelijk voor alle kinderboekenuitgeverijen en de non-fictieboeken. New Book Collective breidt daarnaast ook nog uit en op 15 augustus start Iris Meijer (foto links) bij New Book Collective als Promotie- en Publiciteitsmedewerker. Iris werkte jarenlang voor Linnaeus Boekhandel en was lid van het boekenpanel van De Wereld Draait Door. Daarnaast was ze afgelopen jaar jurylid van European Union Prize for Literature 2021. Bij New Book Collective wordt Iris verantwoordelijk voor de publiciteit van Standaard Uitgeverij, Uitgeverij Vrijdag, Pelckmans uitgevers, Uitgeverij Brooklyn, Het Zwarte Schaap en Tiptoe Print.

  13 juli 2021
 • Shelley Eimers en Nina Kuin naar De Bezige Bij
  Shelley Eimers en Nina Kuin naar De Bezige Bij

  Vanaf 1 juli is Shelley Eimers (foto links) de nieuwe productmanager e-books bij De Bezige Bij. Hiervoor werkte zij bij Plein.nl  als Category Manager en was ze verantwoordelijk voor de sales en deels de marketing van het Baby- en Huishoudassortiment. Ze heeft daar ruime e-commerce ervaring opgedaan en wil die nu graag in de praktijk brengen voor een product waar ze enorm veel affiniteit mee heeft. Nina Kuin (foto rechts) versterkt vanaf 15 juli de buitendienst van De Bezige Bij als vertegenwoordiger. Na een studie geschiedenis begon zij bij Athenaeum waar ze o.a. inkoper was voor de winkel Roeterseiland, daarna werkte ze als vertegenwoordiger bij Prometheus en het afgelopen jaar was ze daar hoofd van de verkoop/marketingafdeling.

  9 juli 2021