• Prijs van de Jonge Jury voor ‘Game on’ van Cis Meijer
  Prijs van de Jonge Jury voor ‘Game on’ van Cis Meijer

  Cis Meijer heeft de Prijs van de Jonge Jury 2023 gewonnen voor  ‘Game on’. De jeugdthriller is door jongeren van 12 tot en met 15 jaar verkozen tot het favoriete jeugdboek van het jaar. De Jonge Jury Debuutprijs 2023 ging naar Lysander Mazee voor zijn debuut ‘Wolventijd’

  7 juni 2023
 • Dubbelfuncties in het boekenvak (15): Janneke Siebelink
  Dubbelfuncties in het boekenvak (15): Janneke Siebelink

  Binnen de boekenbranche zijn er nogal wat mensen met een dubbelrol. Voor velen een bewuste keuze, voor anderen een toevallige samenloop van omstandigheden. Boekblad vroeg een aantal van deze ‘multitaskers’ naar hun ervaringen. In het 15e en laatste deel: Janneke Siebelink.

  5 juni 2023
 • Dubbelfuncties in het boekenvak (14): Elte Rauch
  Dubbelfuncties in het boekenvak (14): Elte Rauch

  Binnen de boekenbranche zijn er nogal wat mensen met een dubbelrol. Voor velen een bewuste keuze, voor anderen een toevallige samenloop van omstandigheden. Boekblad vroeg een aantal van deze ‘multitaskers’ naar hun ervaringen. In deel 14: Elte Rauch.

  30 mei 2023
 • John Kuipers en Gerrit Barendrecht winnen thrillerprijzen
  John Kuipers en Gerrit Barendrecht winnen thrillerprijzen

  John Kuipers heeft de Gouden Strop gekregen voor 'Musserts schaduw' (Cargo). Gerrit Barendrecht heeft de Hebban Thrillerprijs gewonnen met 'De Ripper connectie' (Luitingh-Sijthoff).

  25 mei 2023
 • 'Duurzaamheid is geen competitie'
  'Duurzaamheid is geen competitie'

  Uitgeverijen beconcurreren elkaar. Maar als het op duurzaamheid aankomt, is concurrentie het laatste waar de bedrijven aan moeten denken. Dat zegt Charles Light, production director van HarperCollins UK.

  7 juni 2023
 • Lannoo viert 25 jaar Vos en Haas
  Lannoo viert 25 jaar Vos en Haas

  In 1998 verscheen het eerste deel van de kinderboekenserie Vos en Haas, kortweg getiteld 'Vos en Haas'. Inmiddels zijn we 25 jaar, ongeveer 35 delen en ruim 700.000 verkochte exemplaren verder, voor uitgeverij Lannoo reden om extra uit te pakken dit jaar.

  7 juni 2023
 • GAU en MEVW lanceren website Duurzaampubliceren.nl
  GAU en MEVW lanceren website Duurzaampubliceren.nl

  De brancheorganisaties Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Media en Educatie voor Vak & Wetenschap (MEVW) hebben het aangekondigde kennisplatform over duurzaam uitgeven gelanceerd.

  6 juni 2023
 • Eerste editie Indie Uitgevers Festival in september
  Eerste editie Indie Uitgevers Festival in september

  Op 11 september wordt voor de eerste keer het Indie Uitgevers Festival georganiseerd. Zo’n 25 onafhankelijke uitgevers zullen zich dan presenteren aan boekverkopers, pers en bibliotheekmedewerkers. Het is de bedoeling dat het festival een jaarlijks terugkerend evenement wordt.

  1 juni 2023
 • Kookboekverkiezingen fuseren
  Kookboekverkiezingen fuseren

  De CPNB en Food and Friends organiseren dit najaar gezamenlijk één verkiezing voor kookboek van het jaar. Zowel een vakjury als het publiek kiest zijn favoriet. De afgelopen twee jaar had ieder zijn eigen verkiezing.

  8 juni 2023
 • BCB heeft nieuwe naam, nieuw logo en nieuwe focus
  BCB heeft nieuwe naam, nieuw logo en nieuwe focus

  De BCB stond altijd voor Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en muziekvak. Dat is nu Brancheorganisatie voor het Christelijke Boekenvak. Ook heeft de BCB een draai gemaakt naar een netwerkorganisatie.

  30 mei 2023
 • Nederland Leest wordt 'Heel Nederland Leest'
  Nederland Leest wordt 'Heel Nederland Leest'

  De jaarlijkse leesbevorderingscampagne Nederland Leest, die de CPNB samen met bibliotheken organiseert, krijgt een nieuwe naam en aangepast concept. Onder de naam 'Heel Nederland Leest' moet het hele land één grote leesclub worden.

  24 mei 2023
 • Letterenfonds keerde vorig jaar 108 werkbeurzen uit
  Letterenfonds keerde vorig jaar 108 werkbeurzen uit

  De markt voor Nederlandstalige boeken mag krimpen, het aantal subsidies voor bijzonder boeken van Nederlandstalige auteurs blijft hoog. Dat schrijft het Nederlands Letterenfonds in het jaarverslag over 2022.

  22 mei 2023
 • Uitgeverij Clavis lanceert streamingdienst voor kinderboeken
  Uitgeverij Clavis lanceert streamingdienst voor kinderboeken

  Clavis Uitgeverij heeft onlangs Klaslezen gelanceerd, een nieuwe streamingdienst waarmee de kinder- en jeugdboeken van de uitgeverij voor het onderwijs digitaal beschikbaar zijn. Het is de bedoeling dat het online platform per 1 september, met de start van het nieuwe schooljaar, formeel door scholen in gebruik wordt genomen, zo legt Leon Kustermans van Clavis uit.

  5 mei 2023
 • Immer stopt met lees-app voor consumenten
  Immer stopt met lees-app voor consumenten

  Immer stopt met de lees-app voor consumenten. Het bedrijf van Niels 't Hooft en Lennart de Meij gaat uitsluitend verder als leverancier van een digitale leestechniek voor anderen.

  17 april 2023
 • 'We kunnen zelfs meer met Fluister dan we al dachten'
  'We kunnen zelfs meer met Fluister dan we al dachten'

  INTERVIEW VAN DE DAG – Sinds enkele weken wordt volop campagne gevoerd voor Fluister. Maar is het audioboekenplatform van het boekenvak, eigendom van onder meer DPG, LibrisBlz. en Singel Uitgeverijen, al wat het moet zijn?

  23 januari 2023
 • 'Zo'n boek kun je dus al maken met AI'
  'Zo'n boek kun je dus al maken met AI'

  Hoe snel kun je met behulp van AI een boek maken? Richard Otto van Tens Media stelde zichzelf de uitdaging om binnen anderhalf uur een kant en klaar kookboek te produceren. Met heel behoorlijk resultaat, vindt de uitgever.

  3 januari 2023
 • Engelse vertaalrechten Lex Noteboom verkocht voor zescijferig bedrag
  Engelse vertaalrechten Lex Noteboom verkocht voor zescijferig bedrag

  De Engelse vertaalrechten van 'De Man met Duizend Gezichten' van Lex Noteboom, dat pas volgende week verschijnt in Nederland, zijn voor 'een zescijferig bedrag' verkocht aan Orion. Uitgeverij A.W. Bruna spreekt van een 'megadeal'. En dat voor een debutant.

  17 mei 2023
 • Max Nieuwdorp naar Simon & Schuster
  Max Nieuwdorp naar Simon & Schuster

  Simon & Schuster heeft na een veiling de Engelstalige wereldrechten gekocht van 'Wij zijn onze hormonen' van Max Nieuwdorp. De Bezige Bij had eerder al de Duitse en Poolse vertaalrechten verkocht.

  8 november 2022
 • Unieboek|Het Spectrum brengt Booker Prize-winnaar
  Unieboek|Het Spectrum brengt Booker Prize-winnaar

  Unieboek|Het Spectrum heeft de vertaalrechten gekocht van 'The Seven Moons of Maali Almeida' van Shehan Karunatilaka, dat eerder deze maand de Booker Prize won.

  31 oktober 2022
 • Hollands Diep publiceert autobiografie prins Harry
  Hollands Diep publiceert autobiografie prins Harry

  Hollands Diep publiceert de autobiografie van de Britse prins Harry. 'Reserve (of 'Spare', in de oorspronkelijke taal) verschijnt wereldwijd na enig uitstel in zestien talen tegelijk op 10 januari 2023.

  27 oktober 2022
 • GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)
  GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)

  Lannoo is de nieuwe eigenaar van Park Uitgevers (voorheen Nieuw Amsterdam), zo maakte het concern maandag bekend. De uitgeverij beschouwt groeien als cruciaal in de veranderende marktomstandigheden, vertelt directievoorzitter Yrja Danner van LannooMeulenhoff.

  17 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)
  GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)

  Nu de lobby om in ieder geval loketten bij boekhandels toe te staan op een stevige Haagse blokkade is gestuit, is het volgens boekhandelaar Fabian Paagman tijd voor een andere aanpak.

  10 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)
  GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)

  Daphne de Heer, lange tijd het gezicht van de SLAA, begon deze week als uitgever bij Lebowski. Zij vult daarmee het gat dat het onverwachte vertrek van uitgever Oscar van Gelderen en de overstap van redacteur Jasper Henderson achterlaten. 'Ik ben inderdaad niet de eerste aan wie je denkt.'

  20 december 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)
  GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)

  George Smit is Area Sales Manager bij uitgeverij Penguin Random House Nederland. Hij begon zijn loopbaan 45 jaar geleden bij importeur Nilsson & Lamm, waarvan het Penguin-fonds een apart onderdeel vormde, en is Penguin altijd trouw gebleven.

  13 december 2020
 • Nederlander Corjan Mol sluit boekdeal met Watkins en PRH
  Nederlander Corjan Mol sluit boekdeal met Watkins en PRH

  In februari 2024 verschijnt bij de spirituele uitgeverij Watkins Publishing in Groot-Brittannië en Penguin Random House in Amerika The Jerusalem Files van Corjan Mol. De Limburgse historicus vergaarde bekendheid in Amerika door zijn deelname aan het reality tv-programma The Curse of Oak Island, waar hij sinds seizoen 7 bij betrokken is. 'Omdat de show maar tijd heeft voor een relatief klein stukje geschiedenis heb ik een boek geschreven', aldus Mol.

  9 juni 2023
 • Engelse wereldrechten 'Xerox' verkocht aan Head of Zeus
  Engelse wereldrechten 'Xerox' verkocht aan Head of Zeus

  De Engelse wereldrechten voor Fied Veldmands debuutroman Xerox zijn door Paul Sebes en Christiaan Boesenach van Sebes & Bisseling verkocht aan de Britse uitgeverij Head of Zeus. De vertaling verschijnt volgend voorjaar op de Apollo Fiction-list. Publicatie in de Verenigde Staten volgt in het najaar van 2024. Twee maanden geleden kocht Hanser al de Duitse vertaalrechten na 'een verhitte veiling tussen zes uitgevers'. De Duitse editie verschijnt volgend jaar voorafgaand aan de Leipziger Buchmesse, waar Nederland en Vlaanderen gastland zijn. Atlas Contact is de Nederlandse uitgever van Xerox.

  8 juni 2023
 • Gouden Boek voor Kluun
  Gouden Boek voor Kluun

  Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! van Kluun is bekroond met een Gouden Boek. Van 'het zwangerschapsboek voor vaders' werden sinds verschijning in 2004 meer dan 200.000 exemplaren verkocht, ruim genoeg voor de gouden status. Kluun ontving de oorkonde uit handen van uitgever Sladjana Labovic van Uitgeverij Podium. Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! geeft mannen antwoord op vragen over zwangerschap, bevat een verklarende woordenlijst in een voor mannen begrijpelijke taal en tips om jezelf door de zwangerschap heen te bluffen. Raymond van de Klundert (1964), kortweg Kluun, werkte jarenlang als strateeg in de reclamewereld. In 2003 debuteerde hij bij Uitgeverij Podium met Komt een vrouw bij de dokter (1,2 miljoen exemplaren verkocht, in 30 landen vertaald), in 2006 gevolgd door De weduwnaar (een half miljoen verkochte exemplaren).  In 2011 verschenen Haantjes  en Aan de Amsterdamse nachten. In 2017 kwam de roman DJ uit, en in 2020 Familieopstelling (uitgeverij Lebowski). Vorig jaar verscheen Help, ik heb een puber!, het vervolg op Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! bij Uitgeverij Kluun.   Sinds 2012 worden, analoog aan het gebruik in de platenindustrie, Gouden, Platina en Diamanten Boeken uitgereikt. Oorkondes worden uitgereikt aan boeken waarvan meer dan respectievelijk 200.000, 350.000 en 500.000 exemplaren zijn verkocht.

  8 juni 2023
 • 500.000 exemplaren verkocht van 'Wij zijn ons brein' van Dick Swaab
  500.000 exemplaren verkocht van 'Wij zijn ons brein' van Dick Swaab

  Wij zijn ons brein van Dick Swaab is meer dan 500.000 keer verkocht. Ter gelegenheid hiervan brengt uitgeverij Pluim een rijk geïllustreerde heruitgave uit. Ook worden Swaabs boeken Ons creatieve brein en Jij bent je brein weer opnieuw uitgebracht. Uitgeverij Pluim organiseert ter gelegenheid van het jubileum op 11 september 2023 bovendien een bijzondere avond met Dick Swaab in het Concertgebouw. De heruitgaven van Wij zijn ons brein, Ons creatieve brein en Jij bent je brein verschijnen op 20 juni 2023.

  7 juni 2023
 • Martien Elema start als Hoofd Commercie bij Xander Uitgevers
  Martien Elema start als Hoofd Commercie bij Xander Uitgevers

  Xander Uitgevers benoemt Martien Elema per 1 juni 2023 tot nieuw Hoofd Commercie. Martien Elema volgt Anke Roelen op, die per 1 juli aantreedt als Algemeen Directeur van Xander Uitgevers. Elema werkte eerder onder meer bij Meulenhoff Educatief, AW Bruna Uitgevers en sinds de oprichting bij Karakter Uitgevers. Afgelopen jaar ondersteunde zij freelance de productie- en redactieafdeling van Xander Uitgevers en begeleidde zij het automatiseringstraject van de royaltyadministratie van deze uitgeverij

  9 juni 2023
 • Rogier van der Valk opvolger Ronald Rhebergen bij Ef & Ef Media
  Rogier van der Valk opvolger Ronald Rhebergen bij Ef & Ef Media

  Een wisseling van posities bij Ef & Ef Media: mede-eigenaar Ronald Rhebergen is na 12 jaar werkzaam geweest te zijn in het bedrijf per 1 juni met pensioen gegaan. Eigenaar Paul Impens heeft inmiddels een vervanger gevonden in de persoon van Rogier van der Valk, thans werkzaam bij boekhandel Steven Sterk in Utrecht. Rogier begint per 1 augustus aanstaande. Eerder werkte Rogier bij boekhandel Paagman in Den Haag, boekhandel Broese in Utrecht en laatstelijk dus bij boekhandel Steven Sterk.

  9 juni 2023
 • Lisanne Mom wordt persvoorlichter CPNB
  Lisanne Mom wordt persvoorlichter CPNB

  Op 1 juni is Lisanne Mom bij Stichting CPNB in dienst getreden als persvoorlichter. Ze gaat onder andere meewerken aan landelijke campagnes als de Boekenweek, Zomerlezen, NS Publieksprijs, Heel Nederland Leest, Thrillerweken, Kookboekenweek en Goede Voornemen. Mom was eerder onder andere bijna zeven jaar in verschillende functies werkzaam voor Dance4Life, onder andere als persvoorlichter en Hoofd communicatie & PR.

  7 juni 2023
 • Lisa Park wordt acquirerend redacteur bij Uitgeverij Zomer & Keuning
  Lisa Park wordt acquirerend redacteur bij Uitgeverij Zomer & Keuning

  Op 1 juli start Lisa Park als acquirerend redacteur bij Uitgeverij Zomer & Keuning. Park is werkzaam als Content en social media marketeer Bookchoice en Boekenwereld.

  6 juni 2023