• Boekblad is met vakantie
  Boekblad is met vakantie

  De redactie van Boekblad gaat drie weken met vakantie. De normale berichtgeving wordt hervat op maandag 15 augustus. Het vakblad wenst alle vakgenoten een fijne vakantie.

  23 juli 2022
 • Diversiteit in het boekenvak (4): DiversityBooks
  Diversiteit in het boekenvak (4): DiversityBooks

  Auteur Miriam van Tunen is een van de vier initiatiefnemers van het collectief ‘DiversityBooks’, dat tot nu toe twee boeken heeft gepubliceerd. De missie van DiversityBooks volgens de website: ‘In menig boekenkast ontbreekt het momenteel aan voorbeelden van rolmodellen die (seksueel) divers zijn. DiversityBooks creëert deze rolmodellen in de vorm van tekst en beeld passend bij de doelgroep.’

  22 juli 2022
 • Diversiteit in het boekenvak (3): Spinzi
  Diversiteit in het boekenvak (3): Spinzi

  Dit jaar viert adviesbureau Spinzi van Kim Blackburn het tienjarig jubileum – al is de kinderboekenwinkel waar het in 2012 mee begon al sinds 2015 gesloten. Maar de missie van Spinzi is nog steeds om ‘het belang van emancipatie, representatie en diversiteit (en inclusie) in kinderboeken en jeugdliteratuur’ aan te zwengelen.

  22 juli 2022
 • Diversiteit in het boekenvak (2): El Hizjra
  Diversiteit in het boekenvak (2): El Hizjra

  El Hizjra is een culturele organisatie die zich inzet voor het presenteren van Arabische literatuur. De bekendste activiteit van El Hizjra is de gelijknamige literatuurprijs, maar aanstaande september wordt ook weer een Nacht van de Arabische Literatuur georganiseerd. Bovendien staat voor 2025 de opening van een Arabisch museum met boekwinkel gepland, vertelt directeur Mohamed Mahdi.

  15 juli 2022
 • Gianotten Mutsaers opent Boekcafé
  Gianotten Mutsaers opent Boekcafé

  Gianotten Mutsaers in Tilburg heeft, uitgerekend in de maand dat de winkel 75 jaar bestaat, een Boekcafé geopend. De opening afgelopen weekend vormt het sluitstuk van een grote verbouwing die drie jaar duurde.

  19 juli 2022
 • Van der Wind en De Bruijn opnieuw eigenaar TLN
  Van der Wind en De Bruijn opnieuw eigenaar TLN

  Hans van der Wind en Wiet de Bruijn hebben The Learning Network, moederbedrijf van Van Dijk, teruggekocht. Ook stellen ze geld beschikbaar aan het bedrijf om het nieuwe investeringen te doen.

  13 juli 2022
 • Museumboekhandels: goed voor de beleving en commercieel interessant
  Museumboekhandels: goed voor de beleving en commercieel interessant

  Anders dan vroeger nemen museumwinkels tegenwoordig een prominente plaats in binnen veel musea. Niet in de laatste plaats door een ruim boekenassortiment, dat in sommige gevallen meerdere doelgroepen bedient. Voor uitgeverijen en auteurs zijn musea belangrijke afzetkanalen. Lees erover in het nieuwste Boekblad Magazine: ‘Waar de tentoonstelling eindigt, gaat de winkel verder'.

  6 juli 2022
 • 'Donner is niet als alle andere boekhandels, nooit geweest.'
  'Donner is niet als alle andere boekhandels, nooit geweest.'

  'Donner is niet als alle andere boekhandels, nooit geweest.' Dat zei Marcel Möring in zijn laudatio voor de boekhandel bij de uitreiking van de Rotterdam Promotieprijs – hier integraal te lezen.

  6 juli 2022
 • Daniëlle Vermeulen (Rainbow): ‘Dankbaar voor het vertrouwen dat ik gekregen heb’
  Daniëlle Vermeulen (Rainbow): ‘Dankbaar voor het vertrouwen dat ik gekregen heb’

  Vorige week werd bekend dat Overamstel de pocketuitgeverij Rainbow overneemt van Jaco Groot. Rainbow-uitgever Daniëlle Vermeulen, inmiddels ingetrokken bij Overamstel, blikt naar aanleiding van de overname terug op de afgelopen paar jaar van Rainbow.

  20 juli 2022
 • Z&K verwachtte bestsellersucces van vertaling TikTok-hit Colleen Hoover
  Z&K verwachtte bestsellersucces van vertaling TikTok-hit Colleen Hoover

  De Nederlandse vertaling van 'It Ends With Us' van Colleen Hoover verscheen al in maart 2018. Toch verwachtte uitgever Monique Boltje van Z&K dat de nieuwe editie deze weken in de Bestseller 60 zou opduiken. Wat gisteren gebeurde.

  14 juli 2022
 • Overamstel neemt Rainbow over
  Overamstel neemt Rainbow over

  Overamstel Uitgevers heeft Rainbow overgenomen van Jaco Groot. Aan werkwijze, fondsopbouw en leiding van de pocketuitgeverij verandert niets.

  13 juli 2022
 • Mo’media viert dubbel jubileum
  Mo’media viert dubbel jubileum

  Reisboekenuitgeverij mo’media heeft veel te vieren: de uitgeverij bestaat 25 jaar, en het is 20 jaar geleden dat de succesvolle reisgidsenserie Time to Momo van start ging. Oprichter-eigenaar René Bego werd gisteren bovendien ook nog verrast met de jubileumspeld van de KVB ter ere van zijn 25 jaar in het boekenvak.

  9 juli 2022
 • Eduard Kuijt (Boekhandel Binnert Overdiep): 'Deltaplan 2.0? Ja graag!'
  Eduard Kuijt (Boekhandel Binnert Overdiep): 'Deltaplan 2.0? Ja graag!'

  Eduard Kuijt, eigenaar van boekhandel Binnert Overdiep, blikt terug op het 'Deltaplan voor het boekenvak', dat afgelopen februari werd afgerond en de efficiency in de keten moest verbeteren. Volgens Kuijt is dit bijzonder: 'als we ons in het boekenvak zo bedreigd voelen dat een Deltaplan nodig is dan moeten we geen onderzoek gaan doen naar efficiency. Het is dan juist tijd om essentiële vragen te stellen!'

  21 juli 2022
 • Boekhandel 'significant' tevredener over CPNB
  Boekhandel 'significant' tevredener over CPNB

  De boekhandel was vorig jaar 'significant' tevredener over de CPNB dan in 2020. Dat blijkt uit het tweede klanttevredenheidsonderzoek van de marketingorganisatie van het boekenvak onder boekhandels en bibliotheken.

  20 juli 2022
 • Linda van Zomeren (CB): 'De nadruk van onze investeringen ligt op Media'
  Linda van Zomeren (CB): 'De nadruk van onze investeringen ligt op Media'

  Wie is de nieuwe directeur van CB? En wat is de strategie van het bedrijf in de komende vijf jaar? Linda van Zomeren, aangetreden op 1 maart, vertelt dat CB opnieuw Engelstalig boeken gaat distribueren.

  28 juni 2022
 • CPNB sluit nieuw convenant met haar partners
  CPNB sluit nieuw convenant met haar partners

  De CPNB heeft per 1 juli een nieuw convenant met boekhandels (KBb), uitgeverijen (GAU) en bibliotheken (VOB). De financiering en de governance zijn de belangrijkste wijzigingen.

  28 juni 2022
 • Opvolger Boekenbeurs stopt na één editie
  Opvolger Boekenbeurs stopt na één editie

  Lees! Het boekenfestival in Antwerpen, bedoeld als opvolger van de Boekenbeurs, houdt er na een editie alweer mee op. Reden: te grote verdeeldheid binnen de sector. Boektopia gaat wel door.

  14 juni 2022
 • Roselinde Bouman en Huub van de Pol bloggen vanuit Londen
  Roselinde Bouman en Huub van de Pol bloggen vanuit Londen

  Een kleine twintigduizend bezoekers verwacht de London Book Fair volgende week te verwelkomen. Twee daarvan bloggen voor Boekblad: Roselinde Bouman (adjunct-uitgever digital first Meulenhoff Boekerij) en Huub van de Pol (Icontact).

  1 april 2022
 • Nieuw blog: Pop-Up-Buchmesse in Leipzig
  Nieuw blog: Pop-Up-Buchmesse in Leipzig

  Victor Schiferli van het Nederlands Letterenfonds schreef voor Boekblad een blog over de Pop-Up-Buchmesse in Leipzig. Omdat de officiële Leipziger Buchmesse óók dit jaar moest worden geannuleerd, werd er een geïmproviseerde beursdag georganiseerd waar 50 uitgeverijen en 10.000 bezoekers aanwezig waren. Onder meer Mathijs Deen, Wieteke van Zeil en Gerda Blees traden op. 

  26 maart 2022
 • In Bologna was echt oogcontact weer mogelijk
  In Bologna was echt oogcontact weer mogelijk

  De Nederlandse delegatie was blij weer in Bologna te zijn. De kinderboekenbeurs, die vandaag zijn laatste dag kende, beleefde zijn eerste editie sinds 2019. Al was het niet helemaal business as usual.

  24 maart 2022
 • GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)
  GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)

  Lannoo is de nieuwe eigenaar van Park Uitgevers (voorheen Nieuw Amsterdam), zo maakte het concern maandag bekend. De uitgeverij beschouwt groeien als cruciaal in de veranderende marktomstandigheden, vertelt directievoorzitter Yrja Danner van LannooMeulenhoff.

  17 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)
  GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)

  Nu de lobby om in ieder geval loketten bij boekhandels toe te staan op een stevige Haagse blokkade is gestuit, is het volgens boekhandelaar Fabian Paagman tijd voor een andere aanpak.

  10 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)
  GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)

  Daphne de Heer, lange tijd het gezicht van de SLAA, begon deze week als uitgever bij Lebowski. Zij vult daarmee het gat dat het onverwachte vertrek van uitgever Oscar van Gelderen en de overstap van redacteur Jasper Henderson achterlaten. 'Ik ben inderdaad niet de eerste aan wie je denkt.'

  20 december 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)
  GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)

  George Smit is Area Sales Manager bij uitgeverij Penguin Random House Nederland. Hij begon zijn loopbaan 45 jaar geleden bij importeur Nilsson & Lamm, waarvan het Penguin-fonds een apart onderdeel vormde, en is Penguin altijd trouw gebleven.

  13 december 2020
 • Splinter Chabot favoriet in Hebban Regenboog 100
  Splinter Chabot favoriet in Hebban Regenboog 100

  Leden van de grootste lezerscommunity van Nederland, Hebban.nl, hebben Confettiregen van Splinter Chabot bekroond tot het mooiste queerboek van Nederland. Dat is vandaag in Parool en op Hebban.nl en Winq.nl bekendgemaakt. In de tweede editie van de Regenboog Top 100 zijn zowel klassiekers als meer recente titels te vinden, vertaald werk en boeken van eigen bodem en dat in een keur aan genres. De lijst is samengesteld op basis van 6000 bezoekers van Hebban.nl en Winq.nl die in juni en juli stemden op hun mooiste LHBTIQ+ boek. Splinter Chabot staat niet alleen op positie 1, maar wist met zijn boek Als de Hemel genoeg ruimte heeft ook de derde plek te bemachtigen. De Regenboog Top 10: 1. Confettiregen van Splinter Chabot2. Heartstopper 1 van Alice Oseman3. als de Hemel genoeg ruimte heeft van Splinter Chabot4. Een klein leven van Hanya Yanagihara5. Rood, wit & koningsblauw van Casey McQuiston6. De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo van Taylor Jenkins Reid7. Noem me bij jouw naam van André Aciman8. Nachtdier van Joost van Bellen9. Het weeshuis in de azuurblauwe zee van T.J. Klune10. Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum van Benjamin Alire Sáenz De volledige Top 100 is hier terug te vinden. Splinter Chabot zei over de Regenboog Top 100: 'Zo’n top 100 met alleen maar queerboeken is belangrijk én nodig. Stel dat je zoekende bent. Verdwaald in je eigen hoofd, en je weet niet waar het lichtknopje zit, dan kan een boek uit zo’n lijst, waar je misschien iets van jezelf in herkent, als een zaklamp dienen. Als een helpende hand die je vastpakt, knuffelt en verder brengt. Zodat je uiteindelijk weer kunt huppelen. Daarom is het belangrijk, voor zij die het nodig hebben.’

  23 juli 2022
 • Nederlandse vertaling 'Der Weg zur Grenze' van Grete Weil
  Nederlandse vertaling 'Der Weg zur Grenze' van Grete Weil

  Bij Uitgeverij Meulenhoff verschijnt in 2023 de Nederlandse vertaling van Der Weg zur Grenze van de Duits-Joodse schrijfster Grete Weil. Deze sensationele literaire ontdekking verschijnt op 14 juli a.s. in Duitsland bij uitgeverij C.H. Beck, in Nederland vertegenwoordigd door Marianne Schönbach Literary Agency. De rechten werden na veiling verkocht aan Meulenhoff. Weil schreef het boek, het gefictionaliseerde liefdesverhaal van Weil en haar eerste man Edgar, tijdens de Tweede Wereldoorlog op haar onderduikadres in Amsterdam. Het manuscript is echter pas recentelijk ontdekt; dat is te danken aan Martin Hielscher, uitgever bij C.H. Beck, en literatuurwetenschapper Ingvild Richardsen, die het manuscript vond in de nalatenschap van Grete Weil in de bibliotheek Monacensia in München. Foto: © Monacensia München

  19 juli 2022
 • Filmrechten 'Alleen met de goden' van Alex Boogers verkocht
  Filmrechten 'Alleen met de goden' van Alex Boogers verkocht

  De filmrechten van de bestselling coming-of-age roman Alleen met de goden van Alex Boogers zijn verkocht aan Family Affair Films. Het boek, bekroond met de Boekhandelsprijs en genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, verscheen in 2015 en was de achtste roman van Alex Boogers. Alex Boogers zegt in het persbericht: ‘Het boek is geschreven in een koorts, en het moest geschreven worden, dwars door alles heen. Ik heb er alle vertrouwen in dat Family Affair Films met dezelfde gedrevenheid aan de slag gaat als waarmee ik het boek heb geschreven.’

  18 juli 2022
 • Longlist van 18 titels voor Jan Wolkers Prijs 2022
  Longlist van 18 titels voor Jan Wolkers Prijs 2022

  Op de longlist van de Jan Wolkers Prijs 2022 voor het beste natuurboek staan dit jaar 18 titels. Dat is gisteren bekend gemaakt in het NPO Radio 1 programma Vroege Vogels. In totaal zijn 140 boeken ingezonden, die zijn verschenen tussen 1 juni 2021 en 1 juni 2022: veldgidsen, fotoboeken, poëziebundels, naslagwerken, kinderboeken en romans. In september wordt bekend welke van deze werken op de shortlist belanden. De uiteindelijke winnaar wordt bekend gemaakt op zondag 23 oktober, in een speciale uitzending van Vroege Vogels. • Verhalen van de fladdertak - Margaretha van Andel en Marieke Nelissen (ill) (uitgeverij Lemniscaat)• Het wolvenboek - Pieter Feller en Louize Perdieus (ill) (uitgeverij Luitingh-Sijthoff)• Het lied van de spreeuw - Octavie Wolters (uitgeverij Ploegsma)• Buitenleven - Nina Polak (uitgeverij Prometheus)• Wormmaan - Mariken Heitman (uitgeverij Atlas Contact)• Sigmund gaat eropuit - Peter de Wit (uitgeverij de Harmonie)• waarom vogels - Edzard Mik (uitgeverij Querido)• Jac. P. Thijsse; Wandeldagboeken 1884-1898 – Marga Coesèl (uitgeverij van Oorschot)• Roeivlucht - Mark van Tongele (uitgeverij Atlas Contact)• De Naturalis Historia - Marcel de Cleene (uitgeverij Sterck en de Vreese)• Wat we toen al wisten - Geert Buelens (uitgeverij Querido)• De soortenjager - Remco Daalder (uitgeverij Atlas Contact)• De vogel en de componist - Fernand Rochette (uitgeverij Sterck en de Vreese)• Wolven op het ruiterpad - Tijs Goldschmidt (uitgeverij Athenaeum)• Het vlindertje van Methusalem - Johan van de Gronden (uitgeverij Athenaeum)• Niemandsland - Adwin de Kluyver (uitgeverij Unieboek / Het Spectrum BV)• Raaf - Kristof Smeyers (uitgeverij Ertsberg)• Handboek Europese vogels - Nils van Duivendijk (KNNV Uitgeverij)

  18 juli 2022
 • Nieuwe medewerkers bij Nederlands Letterenfonds
  Nieuwe medewerkers bij Nederlands Letterenfonds

  De afgelopen maanden verwelkomde het Nederlands Letterenfonds een nieuwe directeur interne zaken, controller/teamcoördinator Bedrijfsvoering en medewerker online communicatie. Elise Althoff (1985, foto links) is per 1 juli gestart als directeur interne zaken bij het Nederlands Letterenfonds. Zij draagt zorg voor het financieel-zakelijk beleid en de bedrijfsvoering van het fonds, en vormt samen met Tiziano Perez (directeur-bestuurder) de directie. Haar achtergrond in financiën, subsidies, ICT, HRM en verandermanagement combineert zij graag met werk in de cultuursector. Als organisatieadviseur en interim manager heeft zij onder andere bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Daarvoor heeft zij onder meer gewerkt bij het Fonds voor Cultuurparticipatie, de Gemeente Utrecht en BMC. Naast haar werk volgt zij momenteel een MBA opleiding. Jasper Veeneman (1971, foto rechtsboven) is bij het Nederlands Letterenfonds sinds juni werkzaam als controller/teamcoördinator Bedrijfsvoering. Hij maakte de overstap vanuit het Frans Hals Museum in Haarlem, waar hij werkzaam was als hoofd financiën & control. Hij is eerder werkzaam geweest in de welzijnssector bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW) en Movisie. Veeneman studeerde Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam en volgde een controllersopleiding bij de Hogeschool van Amsterdam.  Teun Grondman (1994, foto rechtsonder) is bij het Nederlands Letterenfonds sinds juni het eerste aanspreekpunt voor de online communicatie (website en sociale media). Hij volgt Lotte Krakers op. Grondman studeerde Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Approaching Language aan het Sandberg Instituut. Hij schreef onder meer voor Mister Motley, Oerol en Wintertuin. Tot 2022 zat hij in de redactie van DIG (De Internet Gids), waar hij tevens verantwoordelijk was voor de beeldredactie en de ontwikkeling van een nieuwe website. Foto's: Victor Schiferli

  14 juli 2022
 • Kay Brugmans coördinator publiciteit Nederlandstalige literatuur bij De Bezige Bij
  Kay Brugmans coördinator publiciteit Nederlandstalige literatuur bij De Bezige Bij

  Kay Brugmans zal op 1 september in dienst treden als coördinator publiciteit Nederlandstalige literatuur bij Uitgeverij De Bezige Bij. Hij zal deel uitmaken van het publiciteitsteam met Nanda Brouwer, Simon Reinders en Anne Kramer en legt verantwoording af aan uitgever Francien Schuursma. Kay Brugmans (1990) studeerde Literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2020 was hij werkzaam als medewerker publiciteit en marketing bij Uitgeverij Querido en werkt hij freelance als grafisch vormgever. Daarvoor werkte hij als promotiecoördinator bij Athenaeum Boekhandel.

  5 juli 2022
 • Inge Vander Velpen nieuwe CEO van Acco
  Inge Vander Velpen nieuwe CEO van Acco

  Sinds 22 juni jl. is Inge Vander Velpen de nieuwe CEO van Acco, de Vlaamse uitgeverij en boekhandel voor en door studenten. Ze volgt Vicky Adriaensen op. Eerder was Vander Velpen business director  bij Uitgeverij Averbode|Érasme.  

  24 juni 2022
 • Maraluce van Dijk Medewerker administratieve ondersteuningen rechten & contracten bij LannooMeulenhoff
  Maraluce van Dijk Medewerker administratieve ondersteuningen rechten & contracten bij LannooMeulenhoff

  Bij LannooMeulenhoff zal per 1 juli Maraluce van Dijk in dienst treden als Medewerker administratieve ondersteuningen rechten & contracten. Maraluce heeft haar Bachelor Literatuurwetenschap behaald aan de Universiteit van Utrecht; minor in Gender Studies. Maraluce heeft al een aantal jaren ervaring als administratief medewerker en heeft bij A.S.R. verzekeringen gewerkt.

  24 juni 2022