• De drie v’s van Gert van Doorn (Primera): ‘Verbeteren, vertellen en verrassen’
  De drie v’s van Gert van Doorn (Primera): ‘Verbeteren, vertellen en verrassen’

  In het nieuwe Boekblad Magazine dat vandaag verschijnt, vertelt Primera-directeur Gert van Doorn over zijn visie op het bedrijf. Boeken zullen wat hem betreft een grote rol gaan spelen in de toekomst van Primera: ze zijn dit jaar bestempeld als 'speerassortiment'.

  23 april 2021
 • Boekenweek: 29 mei tot en met 6 juni
  Boekenweek: 29 mei tot en met 6 juni

  De Boekenweek van 2021 vindt plaats van zaterdag 29 mei tot en met 6 juni. Schrijvers zullen volgende week woensdag de boekhandels symbolisch heropenen – op de dag dat er weer zonder afspraak gewinkeld mag worden.

  21 april 2021
 • Meer ruimte voor boekhandels
  Meer ruimte voor boekhandels

  Bij de versoepelingen die de regering vandaag afkondigde hoort ook de mogelijkheid voor winkels om per 28 april ruimer klanten binnen te laten. Libris Blz. en de KBb zijn blij.

  20 april 2021
 • Splinter Chabot, Khalid Boudou en Aimée de Jongh schrijven 3PAK
  Splinter Chabot, Khalid Boudou en Aimée de Jongh schrijven 3PAK

  De Boekenweek voor Jongeren is vanaf dit jaar – 17 t/m 26 september 2021 – omgedoopt tot de Boekenweek ván Jongeren. Bekende auteurs Splinter Chabot en Khalid Boudou en graphic novelmaker Aimée de Jongh schrijven voor '3PAK', het geschenk van de Boekenweek van Jongeren, drie korte verhalen die jongeren aanspreken.

  13 april 2021
 • Meer ruimte voor boekhandels
  Meer ruimte voor boekhandels

  Bij de versoepelingen die de regering vandaag afkondigde hoort ook de mogelijkheid voor winkels om per 28 april ruimer klanten binnen te laten. Libris Blz. en de KBb zijn blij.

  20 april 2021
 • Boekhandel Oostdijk (Tholen) breidt fors uit
  Boekhandel Oostdijk (Tholen) breidt fors uit

  Christelijke boekhandel Oostdijk op het Zeeuwse Tholen verhuist van de huidige locatie naar de voormalige Kruidvatwinkel. Het vloeroppervlak neemt daardoor toe van veertig naar driehonderdveertig vierkante meter.

  20 april 2021
 • Boekhandel Veenerick (Roelofarendsveen) gaat uitbreiden
  Boekhandel Veenerick (Roelofarendsveen) gaat uitbreiden

  Boekhandel Veenerick in het Zuid-Hollandse Roelofarendsveen, trekt een buurpand bij de winkel en wordt daarmee de helft groter.

  19 april 2021
 • 'We zijn eigenlijk elke dag blij'
  'We zijn eigenlijk elke dag blij'

  Hoe gaat het met de boekhandel in de minder grote steden? Onder dat motto stuurde Frits Mulder van boekhandel Logica en The Read Shop Express in IJsselstein de volgende bijdrage.

  19 april 2021
 • De Bezige Bij blijft Roth-biografie uitleveren
  De Bezige Bij blijft Roth-biografie uitleveren

  De Bezige Bij levert de biografie van Philip Roth door Blake Bailey, die vandaag is verschenen, gewoon uit. In Amerika doet W.W. Norton dat niet, nadat de biograaf is beschuldigd van seksueel wangedrag.

  22 april 2021
 • De Koran als verrassende nieuwkomer in de Bestseller 60
  De Koran als verrassende nieuwkomer in de Bestseller 60

  Deze week kwam een vertaling van de Koran binnen op nummer 37 in de Bestseller 60. Opmerkelijk, want het boek stamt uit 2015 en verscheen bij het onbekende NJ Projects.

  22 april 2021
 • De Bezige Bij doet boekhandel Giphart-novelle cadeau
  De Bezige Bij doet boekhandel Giphart-novelle cadeau

  De Bezige Bij publiceert op woensdag 28 april 'Applaus. Liefde in tijden van corona' van Ronald Giphart. De opbrengst van de novelle die in een oplage van 30.000 exemplaren verschijnt, komt 100% ten goede aan de lokale boekhandel.

  21 april 2021
 • Mo'media heeft weer vertrouwen in de nabije toekomst
  Mo'media heeft weer vertrouwen in de nabije toekomst

  Binnenkort mag de consument weer reizen. En het Commissariaat voor de Media heeft zich opnieuw zeer soepel opgesteld. René Bego van Mo'media ziet de toekomst voor reisboeken weer zonnig tegemoet.

  21 april 2021
 • 22% van subsidiebudget Letterenfonds ging vorig jaar naar coronamaatregelen
  22% van subsidiebudget Letterenfonds ging vorig jaar naar coronamaatregelen

  Het Nederlands Letterenfonds heeft in 2020 nagenoeg alle reguliere subsidieregelingen uitgevoerd. Toch ging het grootste deel van het budget voor subsidies en activiteiten op aan speciaal opgezette coronamaatregelen: 22%.

  22 april 2021
 • Meer ruimte voor boekhandels
  Meer ruimte voor boekhandels

  Bij de versoepelingen die de regering vandaag afkondigde hoort ook de mogelijkheid voor winkels om per 28 april ruimer klanten binnen te laten. Libris Blz. en de KBb zijn blij.

  20 april 2021
 • Vlaamse uitgevers komen met eigen Feest van het Boek
  Vlaamse uitgevers komen met eigen Feest van het Boek

  Een grote groep Vlaamse uitgevers wil het grootste boekenfeest van Vlaanderen gaan organiseren. Wat dat betekent voor brancheorganisatie Boek.be en de iconische Antwerpse Boekenbeurs is nog ongewis.

  1 april 2021
 • Ergernis over acties supermarkten en Kinderboeken.nl
  Ergernis over acties supermarkten en Kinderboeken.nl

  In besloten groepen op Facebook loopt de ergernis onder boekverkopers op. Onder meer over de supermarktketens Jumbo en Lidl, die in coronatijd wel gewoon boeken verkopen. Reglementair valt daar niets aan te doen. Uitgeverijen hebben soms de schijn tegen, maar blijven onverkort loyaal aan de boekhandel.

  12 februari 2021
 • Frans Schotte opnieuw directeur Standaard Boekhandel
  Frans Schotte opnieuw directeur Standaard Boekhandel

  Geert Schotte is na negen jaar teruggetreden als directeur van Standaard Boekhandel. Zijn vader Frans Schotte, die het bedrijf leidde van 1984 tot 2012, neemt het roer over.

  23 april 2021
 • Ook London Book Fair alleen digitaal
  Ook London Book Fair alleen digitaal

  London Book Fair gaat niet door van 29 juni tot en met 1 juli. De beurs organiseert in plaats daarvan online evenementen in de hele maand juni.

  15 april 2021
 • Bologna ook dit jaar alleen digitaal
  Bologna ook dit jaar alleen digitaal

  De kinderboekenbeurs van Bologna heeft alle fysieke evenementen geschrapt. Dat betekent dat de beurs van 14 tot en met 17 juni wederom alleen digitaal plaatsvindt. De London Book Fair hakt binnenkort de knoop door.

  9 april 2021
 • Geen enkel bod op Boekenbeurs
  Geen enkel bod op Boekenbeurs

  23 kandidaat-kopers hebben interesse getoond voor de Boekenbeurs. Geen ervan blijkt een bod te hebben uitgebracht. Gerechtsmandataris Nathalie Vermeersch houdt toch goede hoop dat de Boekenbeurs een nieuwe eigenaar vindt.

  6 april 2021
 • Coronaweekmonitor: online +88%, offline -37%
  Coronaweekmonitor: online +88%, offline -37%

  Het onlinekanaal boekte in week 15 88% omzetwinst ten opzichte van dezelfde week in 2019. De gesloten fysieke winkels verloren 37%. Dat blijkt uit de Coronaweekmonitor van KVB Boekwerk.

  23 april 2021
 • Omzet A-boeken in week 15 in Nederland 9,2 miljoen euro
  Omzet A-boeken in week 15 in Nederland 9,2 miljoen euro

  De A-boekenomzet bedroeg in week 18 (maandag 12 t/m zondag 18 april) in Nederland 9,2 miljoen euro, en in Vlaanderen 3,5 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van KVB-SMB/GfK.

  22 april 2021
 • Bestseller 60 (week 16): Gül voor vijfde keer op 1
  Bestseller 60 (week 16): Gül voor vijfde keer op 1

  'Ik ga leven' van Lale Gül (Prometheus) staat voor de vijfde week op rij bovenaan de Bestseller 60. Meulenhoff Boekerij (per uitgeverij) en VBK (per concern) hebben de meeste titels in de lijst.

  21 april 2021
 • Coronaweekmonitor: online +60%, offline -47%
  Coronaweekmonitor: online +60%, offline -47%

  Het onlinekanaal boekte in week 14 60% omzetwinst ten opzichte van dezelfde week in 2019. De gesloten fysieke winkels verloren 47%. Dat blijkt uit de Coronaweekmonitor van KVB Boekwerk.

  16 april 2021
 • Sebes & Bisseling kondigt opnamestop manuscripten af
  Sebes & Bisseling kondigt opnamestop manuscripten af

  Zelfs het niet doorgaan van de LBF kan de goede resultaten bij Sebes & Bisseling niet dempen, sterker nog: sinds het uitbreken van de pandemie gaat het alleen maar crescendo. Het literair agentschap kondigt wegens de niet aflatende stroom ongevraagde manuscripten een opnamestop af. Ook het literair agentschap van Marianne Schönbach meldt prima resultaten.

  15 april 2021
 • Hollands Diep koopt verslavingsmemoires Hunter Biden
  Hollands Diep koopt verslavingsmemoires Hunter Biden

  Hollands Diep publiceert op 6 april de verslavingsmemoires van Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president. 'Al het moois' verschijnt tegelijk in de hele wereld.

  4 februari 2021
 • Meulenhoff verkrijgt vertaalrechten poëzie Amanda Gorman
  Meulenhoff verkrijgt vertaalrechten poëzie Amanda Gorman

  Na een verhitte veiling tussen acht uitgeverijen heeft uitgeverij Meulenhoff de vertaalrechten verworven van 'The Hill We Climb', het gedicht dat de 22-jarige dichter Amanda Gorman in januari voordroeg bij de inauguratie van Amerikaanse president Joe Biden, en van haar debuutbundel. Deze twee titels én Gormans debuutprentenboek krijgen in de VS elk een oplage van een miljoen exemplaren. 

  4 februari 2021
 • Hollands Diep koopt biografie Kamala Harris
  Hollands Diep koopt biografie Kamala Harris

  Hollands Diep heeft de Nederlandse rechten van 'Kamala's Way' van Dan Morain gekocht. Dat meldt agentschap Sebes & Bisseling op de dag dat de biografie van oud-president Obama uitkomt – óók bij Hollands Diep.

  17 november 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)
  GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)

  Lannoo is de nieuwe eigenaar van Park Uitgevers (voorheen Nieuw Amsterdam), zo maakte het concern maandag bekend. De uitgeverij beschouwt groeien als cruciaal in de veranderende marktomstandigheden, vertelt directievoorzitter Yrja Danner van LannooMeulenhoff.

  17 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)
  GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)

  Nu de lobby om in ieder geval loketten bij boekhandels toe te staan op een stevige Haagse blokkade is gestuit, is het volgens boekhandelaar Fabian Paagman tijd voor een andere aanpak.

  10 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)
  GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)

  Daphne de Heer, lange tijd het gezicht van de SLAA, begon deze week als uitgever bij Lebowski. Zij vult daarmee het gat dat het onverwachte vertrek van uitgever Oscar van Gelderen en de overstap van redacteur Jasper Henderson achterlaten. 'Ik ben inderdaad niet de eerste aan wie je denkt.'

  20 december 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)
  GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)

  George Smit is Area Sales Manager bij uitgeverij Penguin Random House Nederland. Hij begon zijn loopbaan 45 jaar geleden bij importeur Nilsson & Lamm, waarvan het Penguin-fonds een apart onderdeel vormde, en is Penguin altijd trouw gebleven.

  13 december 2020
 • Uitgeverij Prometheus blij met steun Amsterdam voor Lale Gül
  Uitgeverij Prometheus blij met steun Amsterdam voor Lale Gül

  Amsterdam staat pal voor de bedreigde auteur Lale Gül. Dat zei burgemeester Halsema gisteren in de gemeenteraad. Güls succesvolle, bij Prometheus verschenen debuutroman 'Ik ga leven' vertegenwoordigt volgens haar uitgever Mai Spijkers het geluid van een nieuwe generatie.

  11 maart 2021
 • 1 miljoen euro verdeeld onder schrijvers, vertalers en illustratoren
  1 miljoen euro verdeeld onder schrijvers, vertalers en illustratoren

  Het Nederlands Letterenfonds heeft inmiddels 1 miljoen euro verdeeld als tijdelijke steunmaatregel voor schrijvers, vertalers, graphic novelists en illustratoren. Hiermee zijn 400 makers ondersteund. Volgend jaar zal een nieuw pakket steunmaatregelen in werking treden. De extra ondersteuning is mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW.

  8 december 2020
 • Nieuwe roman Lize Spit verschijnt 10 december
  Nieuwe roman Lize Spit verschijnt 10 december

  Na vijf jaar wachten verschijnt bij uitgeverij Das Mag de nieuwe, tweede roman van Lize Spit op 10 december aanstaande. De datum was de laatste maanden een goed bewaard geheim.

  24 november 2020
 • Auteursbond: 'Meer coronacompensatie voor auteurs nodig'
  Auteursbond: 'Meer coronacompensatie voor auteurs nodig'

  In oktober zijn door het Letterenfonds opnieuw 95 beurzen aan auteurs, vertalers en illustratoren toegekend binnen de coronasteunmaatregel 'Van maker tot lezer' (inclusief uitbreiding). Daarnaast kon de Stichting Steunfonds Auteurs van de Auteursbond 67 aanvragen voor financiële steun honoreren. Toch is er volgens de Auteursbond te weinig steun voor auteurs en vertalers die in de problemen komen door de gevolgen van de coronacrisis. 

  12 november 2020
 • Uitgeverij Nijgh Cuisine verkoopt Engelstalige rechten 'Salade'
  Uitgeverij Nijgh Cuisine verkoopt Engelstalige rechten 'Salade'

  Uitgeverij Nijgh Cuisine heeft de Engelstalige wereldrechten van Salade van Janneke Philippi verkocht aan Uitgeverij Smit Street Brooks. Salade is in oktober 2020 verschenen. Meerdere boeken van Janneke Philippi zijn verschenen in diverse talen, maar nog niet eerder werden de Engelstalige wereldrechten van haar kookboeken verkocht.

  22 april 2021
 • Oplage 200.000 exemplaren 'Geef een boek cadeau'
  Oplage 200.000 exemplaren 'Geef een boek cadeau'

  Voor de campagne 'Geef een boek cadeau' die op 23 april begint zijn 200.000 exemplaren van De brief voor de koning van Tonke Dragt over Vlaamse en Nederlandse boekhandels verspreid. Daarmee is de oplage aanzienlijk lager dan vorig jaar. In 2020 werden voor het eerste deel van de campagne, waarin een leesboek centraal staat, 254.000 exemplaren van Koning van Katoren verkocht. 

  22 april 2021
 • Manon Uphoff nieuwe voorzitter Europese Literatuurprijs
  Manon Uphoff nieuwe voorzitter Europese Literatuurprijs

  Schrijver Manon Uphoff is de nieuwe voorzitter van de Europese Literatuurprijs. De vakjury leest nu de twintig romans die door 17 boekhandels zijn geselecteerd voor de longlist en maakt op dinsdagavond 29 juni aanstaande de shortlist met vijf titels bekend vanuit SPUI25 in Amsterdam. Manon Uphoff (1962) volgt Abdelkader Benali op, die de afgelopen twee jaar als juryvoorzitter shortlist en winnaar presenteerde.  De vakjury van de Europese Literatuurprijs 2021 bestaat naast Manon Uphoff uit criticus Cyrille Offermans (De Groene Amsterdammer), literair vertaler Martine Woudt (laureaat 2020) en boekhandelaren Marieke de Groot (Pantheon Boekholt, Amsterdam) en Marischka Verbeek (Savannah Bay, Utrecht). De vakjury selecteert zowel de vijf titels voor de shortlist als de winnaar van de Europese Literatuurprijs 2021. Op dinsdagavond 29 juni 20.00 wordt de shortlist bekendgemaakt in of vanuit SPUI25 in Amsterdam.

  22 april 2021
 • Nieuwe ambassadeurs bij campagne ‘Geef meer met een boek’
  Nieuwe ambassadeurs bij campagne ‘Geef meer met een boek’

  Domien Verschuuren, Iris van Lunenburg, Ramon Brugman, Rob Wijnberg, Daan Boom en Marion Pauw zetten zich in als ambassadeur van de campagne ‘Geef meer met een boek’. De Stichting CPNB wil mensen voor Moeder- en Vaderdag inspireren een boek te cadeau te geven. De nieuwe ambassadeurs geven hun moeder of vader een passend boek cadeau via een persoonlijke video. Daarnaast zijn er verdiepende interviews met hen en aanvullende boekentips op Hebban.nl.

  22 april 2021
 • Peter van Dongen in Raad van Commissarissen Audax
  Peter van Dongen in Raad van Commissarissen Audax

  Audax Groep heeft Peter van Dongen benoemd als commissaris. Samen met Luc van Os, Femke de Leeuw en Roland van Geest vormt hij vanaf nu de Raad van Commissarissen. Peter van Dongen is een ervaren Finance manager, die zelf ook van 1995 tot 2009 als CFO bij Audax werkzaam is geweest. 'Ik vind Audax een geweldig bedrijf en heb er ook veel aan te danken. Sinds mijn vertrek ben ik de organisatie dan ook altijd met belangstelling blijven volgen. Toen Luc van Os, voorzitter van de Raad van Commissarissen, mij belde met het verzoek toe te treden hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Ik voel mij schatplichtig richting Audax', aldus Van Dongen in het persbericht.

  13 april 2021
 • Martin Voigt Projectleider De Schrijverscentrale
  Martin Voigt Projectleider De Schrijverscentrale

  Per 1 april is Martin Voigt voor 2 dagen per week gestart als projectleider bij De Schrijverscentrale. Hij doet dit freelance, naast zijn functie als programmadirecteur bij Renew The Book waar hij al sinds 2016 werkt. Bij De Schrijverscentrale zal hij zicht richten op het verkennen van nieuwe wegen om maatschappelijke organisaties, overheden en universiteiten te interesseren voor schrijversoptredens. 'De inzet is om schrijvers een prominentere plek te geven in het maatschappelijke debat', aldus Voigt op LinkedIn.

  7 april 2021
 • Ivo Wever Hoofd Programma's bij Passionate Bulkboek
  Ivo Wever Hoofd Programma's bij Passionate Bulkboek

  Vanaf 1 april is Ivo Wever het Hoofd Programma's van Passionate Bulkboek. Voordat Ivo bij Passionate Bulkboek begon was hij drie jaar werkzaam als Hoofd Productie bij het Nederlands Film Festival. Daarvoor werkte hij als zakelijk leider bij het Leiden International Film Festival. Hij heeft zowel een studie rechten als een opleiding tot producent aan de Filmacademie afgerond. 

  6 april 2021
 • Merlijn Olnon wordt acquirerend redacteur Walburg Pers
  Merlijn Olnon wordt acquirerend redacteur Walburg Pers

  Per 1 september treedt Merlijn Olnon aan als acquirerend redacteur non-fictie voor het vernieuwde Walburg Pers. Na zestieneneenhalf jaar verlaat hij aldus Athenaeum Boekhandels, waar hij werkzaam was als respectievelijk boekverkoper (geschiedenis, politiek en Midden-Oosten), manager academische boeken en manager academische en publieksrelaties. 

  2 april 2021