• Nieuwe blogs vanaf Digital Book World 2019
  Nieuwe blogs vanaf Digital Book World 2019

  Deze dagen blogt Huub van de Pol van softwarebedrijf Icontact en Luisterrijk.nl en Luisterhuis voor 'Boekblad' over de conferentie Digital Book World 2019 in Nashville, Tenessee. Op deze conferentie laten experts hun licht schijnen op de toekomst van het digitale boek, en de expo geeft een overzicht van technische trends en praktische oplossingen voor hybride publicaties. Vier blogs staan nu online, de vijfde (slot) volgt nog.

  15 september 2019
 • HEMA Foundation speelt voor Sinterklaas en doneert nijntjes
  HEMA Foundation speelt voor Sinterklaas en doneert nijntjes

  De HEMA Foundation lanceert begin november een eigen leesbevorderingsactie. Voor elk exemplaar dat de HEMA van 'kijk en lees mee met nijntje' verkoopt, zal HEMA Foundation een tweede exemplaar doneren aan kinderen die thuis weinig boeken hebben.

  10 september 2019
 • Nieuwe prijs: de Nederlandse Taalboekenprijs
  Nieuwe prijs: de Nederlandse Taalboekenprijs

  Onze Taal en het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) hebben een nieuwe prijs bekend gemaakt voor het beste boek over taal. Vandaag werd de shortlist bekend gemaakt van de Nederlandse Taalboekenprijs. Ook de prijzen voor het beste geschiedenis- en theologieboek onthulden hun shortlist.

  9 september 2019
 • Bookspot Literatuurprijs: De Bezige Bij krijgt meeste nominaties
  Bookspot Literatuurprijs: De Bezige Bij krijgt meeste nominaties

  De Bezige Bij heeft negen titels op de longlists van de Bookspot Literatuurprijs. Vier op de longlist voor fictie, vijf op de longlist voor non-fictie – die beide vijftien titels tellen. Het is voor het eerst dat de Bookspot Literatuurprijs in twee categorieën wordt uitgereikt.

  4 september 2019
 • 'Leenrechtstelsel heeft zijn langste tijd gehad'
  'Leenrechtstelsel heeft zijn langste tijd gehad'

  Het huidige leenrechtstelsel 'bevindt zich aan het einde van haar levenscyclus'. Dat concludeert onderzoeksbureau Pleiade in een onderzoek naar het mislopen van leenvergoedingen aan auteurs en uitgevers als gevolg van de opkomst van schoolbibliotheken.

  9 september 2019
 • Boekenvak ontdekt cadeaubeurs Showup
  Boekenvak ontdekt cadeaubeurs Showup

  Bij de eerste editie van cadeaubeurs Showup in 2013 was uitgeverij Snor nog de enige exposant uit het boekenvak, inmiddels zijn het er een stuk of vijftien. Met vijf procent van het aantal bezoekers is ook de boekhandel goed vertegenwoordigd, vertelt directeur Daan van Trigt.

  4 september 2019
 • Commissariaat voor de Media laat eigen rol evalueren
  Commissariaat voor de Media laat eigen rol evalueren

  Het Commissariaat voor de Media gaat het toezicht op en de handhaving van de Wet op de vaste boekenprijs (Wvbp) over de periode 2014 tot en met 2018 evalueren. Het Commissariaat vraagt boekverkopers en uitgevers hun ervaringen te delen met de KBb, de GAU, de VZU, Bookspot en CB Logistics.

  4 september 2019
 • Koen Van Bockstal verlaat VFL voor UNICEF
  Koen Van Bockstal verlaat VFL voor UNICEF

  Koen Van Bockstal, directeur van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL), kiest voor een nieuwe professionele uitdaging. Vanaf 1 november wordt hij algemeen directeur van UNICEF België.  

  22 augustus 2019
 • Tom Kabinet: ‘We moeten geduld hebben’
  Tom Kabinet: ‘We moeten geduld hebben’

  De zaak over de tweedehands e-books, tussen Tom Kabinet enerzijds en de GAU anderzijds, nadert zijn ontknoping. Marc Jellema van Tom Kabinet heeft de hoop op een positieve uitkomst nog niet opgegeven, maar Martijn David van de GAU is tevreden met het advies van de advocaat-generaal.

  10 september 2019
 • Harde dreun voor Tom Kabinet in zaak over doorverkoop e-books
  Harde dreun voor Tom Kabinet in zaak over doorverkoop e-books

  De doorverkoop van e-books is in strijd met de bescherming van auteursrechten, schrijft advocaat-generaal Maciej Szpunar dinsdag in een advies aan het Europees Hof. De uitspraak in deze zaak volgt binnen enkele maanden.

  10 september 2019
 • Huub van de Pol doet verslag van Digital Book World 2019
  Huub van de Pol doet verslag van Digital Book World 2019

  De komende dagen blogt Huub van de Pol van Icontact, Luisterrijk.nl en Luisterhuis voor 'Boekblad' over de conferentie Digital Book World 2019 in Nashville, Tenessee. Op deze conferentie laten experts hun licht schijnen op de toekomst van het digitale boek, en de expo geeft een overzicht van technische trends en praktische oplossingen voor hybride publicaties. Huubs blogpost over dag 1 is hier te lezen.

  10 september 2019
 • Salinger nu ook als e-boek
  Salinger nu ook als e-boek

  Boeken van de Amerikaanse schrijver J.D. Salinger krijgen ook een digitale editie. Voor De Bezige Bij, de Nederlandse uitgever van zijn werk, is het nog even afwachten. Dat geldt ook voor nog onuitgegeven werk dat eraan komt.  

  13 augustus 2019
 • De Arbeiderspers werkt aan Europese doorbraak ‘Grand Hotel Europa’
  De Arbeiderspers werkt aan Europese doorbraak ‘Grand Hotel Europa’

  Publiciteitsmanager Bram Kleiweg had het enigszins tongue-in-cheek de Grand Hotel Europa Summit genoemd, maar het doel van uitgeverij De Arbeiderspers is duidelijk: Grand Hotel Europa moet een Europese bestseller worden. Gisteren waren zeven uitgevers in Amsterdam om ideeën uit te wisselen.

  20 juni 2019
 • INDEX Poetry Books blogt vanaf Frans poëziefestival
  INDEX Poetry Books blogt vanaf Frans poëziefestival

  Het grootste poëziefestival van Frankrijk brengt 12 Nederlandse dichters op het hoofdpodium. Nederland is dit jaar gastland op de Marché de la Poésie, dat zich van woensdag 5 t/m zondag 9 juni afspeelt op het Place Saint-Sulpice in hartje Parijs. Poëzieboekhandel INDEX Poetry Books blogt voor Boekblad over het festival.

  3 juni 2019
 • Onzekerheid troef over de Brexit
  Onzekerheid troef over de Brexit

  De gevolgen van de Brexit voor het boekenvak zijn ongewis: niemand die weet wanneer en hoe het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zal verlaten. Maar zelfs wanneer de Britten besluiten de douane-unie te verlaten, zijn de meeste betrokken partijen in Nederland niet zo somber over de vooruitzichten.

  8 april 2019
 • Vakmedianet gaat als Management Impact internationale markt op
  Vakmedianet gaat als Management Impact internationale markt op

  Managementboekenuitgeverij Vakmedianet is een Engelstalig fonds gestart. Het streven is dit jaar vijftien titels uit te brengen, zowel vertaalde managementboeken als oorspronkelijk Engelstalige boeken. Het fonds gaat verder onder de naam Management Impact.

  21 maart 2019
 • Vlaamse Top 10 (week 35): Pascale Naessens op 1
  Vlaamse Top 10 (week 35): Pascale Naessens op 1

  Ook deze week een nieuwe binnenkomer op 1 in de Vlaamse top 10: tv-chef Pascale Naessens verdringt met haar nieuwe kookboek 'Nog eenvoudiger 2' de nieuwste thriller van Pieter Aspe alweer van de eerste plaats. We vinden ook nieuwe binnenkomers op plaats 7, 'Het klimaat zijn wij' van Jonathan Safran Foer, en op 9: 'Lactose, gluten en co' van Dr. Danny De Looze. 

  13 september 2019
 • Omzet A-boeken in week 36 in Nederland 9,9 miljoen euro
  Omzet A-boeken in week 36 in Nederland 9,9 miljoen euro

  De A-boekenomzet bedroeg in week 36 (2 t/m 8 september) in Nederland 9,9 miljoen euro en in Vlaanderen 3,1 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van KVB-SMB/GfK.  

  13 september 2019
 • Bestseller 60 (week 37): Xander en WPG meeste titels
  Bestseller 60 (week 37): Xander en WPG meeste titels

  De grote nieuwe non-fictie doet het beter in hun eerste week dan de fictie. Xander (per uitgeverij) en WPG (per concern) hebben de meeste titels in de lijst.

  11 september 2019
 • Vlaamse Top 10 (week 35): Pieter Aspe op 1
  Vlaamse Top 10 (week 35): Pieter Aspe op 1

  'Van In Episode 2', het nieuwe 42ste deel van de detectiveserie van Pieter Aspe over rechercheur Pieter van In, komt deze week de Vlaamse top 10 binnen op nummer 1. De tweede nieuwe binnenkomer is zelfhulpboek 'Woman up' van Eva Daeleman op nummer 10. 

  6 september 2019
 • Nederlandse uitgevers kenden een inspirerende London Book Fair
  Nederlandse uitgevers kenden een inspirerende London Book Fair

  Een rustige beurs, waar de sfeer niettemin inspirerend was. Dat was de London Book Fair voor veel Nederlandse uitgevers en agenten. Al werd er natuurlijk ook gehandeld. Voor agentschap Sebes & Bisseling was het zelfs een van de succesvolste beurzen in jaren.

  15 maart 2019
 • Sebes verkoopt ‘vergeten’ Auschwitz-boek aan zeventien landen
  Sebes verkoopt ‘vergeten’ Auschwitz-boek aan zeventien landen

  Literair agentschap Sebes & Bisseling heeft de in vergetelheid geraakte Auschwitz-memoires van Nederlander Eddy de Wind (1916-1987) binnen drie weken aan zeventien landen verkocht. Het boek is uniek, omdat het als enige verslag in het kamp zelf werd geschreven. In Nederland geeft Meulenhoff het uit.

  5 maart 2019
 • Malmberg verkoopt rechten 'Biologie voor jou' aan Japan
  Malmberg verkoopt rechten 'Biologie voor jou' aan Japan

  Een educatieve titel aan het buitenland verkopen? Dat gebeurt zelden of nooit. Maar dankzij zijn goede contacten bij de biologieolympiade heeft uitgever Eugène Wijnhoven van Malmberg de rechten van 'Biologie voor jou' aan een Japanse uitgeverij weten te verkopen.

  14 februari 2019
 • Debuut Stefan Buijsman verkocht aan Penguin Amerika
  Debuut Stefan Buijsman verkocht aan Penguin Amerika

  De 23-jarige Stefan Buijsman heeft groot internationaal succes behaald met zijn boek 'Plussen en minnen': de rechten zijn verkocht aan Penguin Books in de Verenigde Staten en aan dertien andere uitgeverijen in diverse landen.

  20 november 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Paul Impens (Ef & Ef Media)
  GESPREK OP ZONDAG: Paul Impens (Ef & Ef Media)

  Paul Impens van handelsonderneming Ef & Ef Media noemt zichzelf bij voorkeur handelsreiziger, want behalve de gebruikelijke beurzen bezoeken hij en zijn compagnon nog steeds ieder jaar tientallen boekhandels.

  8 september 2019
 • GESPREK OP ZONDAG: Vincent Elzinga (Kennemer Boekhandel)
  GESPREK OP ZONDAG: Vincent Elzinga (Kennemer Boekhandel)

  Vincent Elzinga wordt op 1 oktober de nieuwe eigenaar van de Kennemer Boekhandel. Van schrijven over boekhandels, als redacteur van 'Boekblad', tot het runnen van zijn eigen boekhandel: 'Ik werd direct gegrepen door het praten met klanten en het adviseren van hen. Dát, bedacht ik, is wat ik wil doen.'

  1 september 2019
 • GESPREK OP ZONDAG: Karla De Ceulener (Salvator, Mechelen)
  GESPREK OP ZONDAG: Karla De Ceulener (Salvator, Mechelen)

  De onafhankelijke boekhandel in Vlaanderen heeft in het eerste half jaar flink geplust: 12,1% in omzet, 5,9% in afzet. Ook Salvator van Karla De Ceulener in Mechelen. Een van de redenen voor de groei van de onafhankelijke boekhandel is, hoe paradoxaal dat ook klinkt, de aanhoudende groei van de online verkoop.

  25 augustus 2019
 • GESPREK OP ZONDAG: Bart van der Mark (Gegarandeerd Onregelmatig)
  GESPREK OP ZONDAG: Bart van der Mark (Gegarandeerd Onregelmatig)

  Tal van Nederlanders wandelden in de vakantie door eigen land aan de hand van een gids van uitgeverij Gegarandeerd onregelmatig. Afgelopen week verscheen de jongste, over kastelen in de Achterhoek. Op de cover prijkt uitgever Bart van der Mark met zijn vrouw.

  18 augustus 2019
 • Prentenboekenmaker twee maanden te zien op RTL4
  Prentenboekenmaker twee maanden te zien op RTL4

  Illustrator Thysa Zevenbergen is tot 5 september te zien in het televisieprogramma ‘Het Spaanse dorp: Polopos’, dat iedere werkdag om half tien is te zien bij RTL4. Ze werkt daar aan een nieuw boek, dat net als haar eerste zal verschijnen bij uitgeverij Samsara.

  8 juli 2019
 • 'Pak slechte financiële positie schrijvers aan door hen in dienst te nemen'
  'Pak slechte financiële positie schrijvers aan door hen in dienst te nemen'

  Uitgevers moeten schrijvers in dienst nemen. Dat betoogt Tjeerd Langstraat in een opiniebijdrage. De thrillerauteur publiceert zijn werk in eigen beheer bij Jalapeño Books, maar stond voorheen onder contract bij meerdere uitgevers.

  4 april 2019
 • Manon Sikkel nieuwe Kinderboekenambassadeur
  Manon Sikkel nieuwe Kinderboekenambassadeur

  Manon Sikkel is de nieuwe Kinderboekenambassadeur van Nederland. De komende twee jaar zal zij zich inzetten voor meer leesplezier onder kinderen en jongeren. Op 10 april wordt Manon Sikkel officieel benoemd tijdens het congres Lezen Centraal van Stichting Lezen in TivoliVredenburg. Ze ontvangt haar ambtsketen dan uit handen van haar voorgangers, Hans en Monique Hagen.

  28 maart 2019
 • Jack van Weimar: winnen Indie Boekprijs helpt tegen noodgedwongen onzichtbaarheid
  Jack van Weimar: winnen Indie Boekprijs helpt tegen noodgedwongen onzichtbaarheid

  INTERVIEW VAN DE DAG – Jack van Weimar kreeg vorige week de allereerste Alice Indie Boekprijs in de categorie fictie voor 'Palimpsest' – een thriller over 'de geheime oorsprong van de islam'. Hij biedt boekverkopers nu extra inkoopkorting.

  12 maart 2019
 • De Geus acquireert 'Kapitaal en ideologie' van Thomas Piketty
  De Geus acquireert 'Kapitaal en ideologie' van Thomas Piketty

  Kapitaal en ideologie van Thomas Piketty, de opvolger van Kapitaal in de 21ste eeuw dat bij De Bezige Bij verscheen, wordt in februari 2020 uitgegeven door uitgeverij De Geus.  Economie is geen wetmatigheid. Markt, winst en kapitaal zijn historische concepten die afhangen van keuzes en opvattingen. In Kapitaal en ideologie onderzoekt Piketty de ideeën die eeuwenlang aan de basis lagen van ongelijkheid. Ideologische stromingen die hebben geleid tot slavernij, kolonialisme, communisme en hyperkapitalisme en het leven van miljarden mensen hebben bepaald.   Frits van der Meij, uitgever van De Geus, zegt in het persbericht: ‘Ik wilde dit boek uitgeven omdat het heel helder vertelt waarom er ongelijkheid is in de wereld, en dat dat geen natuurramp is, maar het gevolg van keuzes in het verleden. En dat we nu keuzes kunnen maken om die ongelijkheid een beetje terug te dringen. Piketty schrijft in dit boek echt meeslepend. Geschiedenis, economie en politiek waren niet eerder zo nauw met elkaar verweven.’  

  13 september 2019
 • Vlaamse auteur geeft primeur nieuwe roman aan fysieke boekhandel
  Vlaamse auteur geeft primeur nieuwe roman aan fysieke boekhandel

  Van Bert Moerman, die vorig jaar debuteerde met Niet dat het iets uitmaakt, verschijnt deze week zijn tweede roman Benny. Opmerkelijk: Benny ligt eerst in de boekhandel, en is pas een week later online verkrijgbaar. Omdat hij 'de boekhandel een warm hart toedraagt', zo staat in het persbericht van uitgeverij Polis. In een interview in de Standaard zegt Moerman hierover: 'Ik wilde iets doen voor de boekenwinkels, want zonder hen kunnen schrijvers niet bestaan. En omgekeerd natuurlijk. We moeten bondgenoten zijn.' Hij zegt zelf ook zoveel mogelijk lokaal te kopen. De boekhandels waarderen het gebaar, zo blijkt uit de enthousiaste reacties op bijvoorbeeld sociale media. 'Voor alle duidelijkheid: dit is geen statement tégen bol.com. Voor hen maakt dit geen verschil. Als ze door deze actie tien boeken minder verkopen, zullen ze dat niet eens voelen. In een boekenwinkel telt elk boek dat over de toonbank gaat. Er zijn dus geen verliezers,' aldus Moerman. 

  13 september 2019
 • Kluitman haakt in op Kinderpostzegelactie 2019
  Kluitman haakt in op Kinderpostzegelactie 2019

  De kinderboekenhelden Dik Trom, Kruimeltje, de Kameleon, de Drieling en Pietje Bell sieren dit jaar de kinderpostzegels, waarmee basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 van 25 september tot en met 2 oktober langs de deur gaan. Alle vijf zijn het characters van Kluitman, die hiervoor specifiek is benaderd door de organisatie. Van de meeste personages zijn nog titels leverbaar, laat de uitgeverij weten. Het gaat om Nieuwe avonturen van Pietje Bell (2017), Uit het leven van Dik Trom (2017), Kruimeltje (1997) en twee titels van De Kameleon (2011 en 2017), waar volgende maand een nieuw deel aan wordt toegevoegd. Alleen van de Drieling is niets leverbaar. Kluitman laat de Kinderpostzegelactie dan ook niet aan zich voorbij gaan. 'Het is een mooie kans om met een social media campagne te benadrukken hoe belangrijk lezen voor kinderen is en wat Kluitman daarin betekend heeft en nog steeds betekent', zegt pr-medewerker Laura Vogel. 'Dus blijf ons vooral volgen.' Het is niet eerste keer dat Kinderpostzegels een link met boeken legt. Zo waren de 'Gouden Boekjes' het thema in 2015, gevolgd door Fiep Westendorp (2016) en Jan, Jans en de kinderen (2017). Zie voor meer achtergrondinformatie voer de gekozen omslagen op de zegels van dit jaar het Postzegelblog. De opbrengst van de 71e kinderpostzegelactie gaat naar kinderen in de daklozenopvang. 'De kinderboeken staan dichtbij de belevingswereld van een kind en deze avonturenboeken waar we allemaal mee zijn opgegroeid, wekken een gevoel van nostalgie op. Een goed gevoel over een tijd waarin de jeugd zo ongecompliceerd en veilig leek.', legt de organisatie van de Kinderpostzegels uit. 'Helaas kennen veel kinderen die in de daklozenopvang zitten dit gevoel niet en dat is precies waar de Kinderpostzegelactie zich dit jaar voor inzet.'

  12 september 2019
 • Jubileum: 25ste editie Christelijke Kinderboekenmaand
  Jubileum: 25ste editie Christelijke Kinderboekenmaand

  In oktober wordt voor de 25e keer de Christelijke Kinderboekenmaand gehouden. Een maand vol activiteiten op school, de bibliotheek en in de christelijke boekhandel rond het thema ‘Op reis’. Er verschijnen drie actieboeken, een cd, een kinderboekenkrant en een werkmap voor scholen. De centrale start van de maand vindt plaats op zaterdag 28 september op camping Het beloofde land in Voorthuizen. Vanwege het 25-jarig jubileum heeft BCB in samenspraak met stichting Red een Kind een campagne opgezet voor scholen waar lezen en delen hand in hand gaan. Kinderen van de basisschool kunnen gedurende de maand oktober sparen voor een geit van 25 euro. Omdat een geit een belangrijke inkomstenbron vormt voor veel gezinnen in Kenia. Maar sparen voor geiten betekent ook sparen voor de eigen schoolbibliotheek. Tien procent van de het gespaarde bedrag mag besteed worden bij de (christelijke) boekhandel om de schoolbieb aan te vullen. 

  11 september 2019
 • Maaike Pereboom begint als zelfstandig project- en eventmanager cultuur/literatuur
  Maaike Pereboom begint als zelfstandig project- en eventmanager cultuur/literatuur

  Maaike Pereboom vertrekt na elf jaar als beleidsmedewerker bij het Nederlands Letterenfonds. Ze was bij het fonds onder meer verantwoordelijk voor de projectsubsidieregeling voor startende auteurs. Vanaf 2013 zette ze diverse activiteiten op zoals Ken je Buren (i.s.m. het Vlaams Fonds voor de Letteren) en het jaarlijkse debutantenprogramma. In de afgelopen jaren was ze ook coördinator van de schrijversresidentie van het Letterenfonds op het Spui in Amsterdam. Ze start begin oktober voor zichzelf als freelance projectmanager van culturele en literaire evenementen. Een van haar eerste opdrachtgevers is Crossing Border, waar ze al voor de komende editie van het festival de coördinatie voert voor The Addict, het netwerkevenement voor internationale boekenvakkers.

  12 september 2019
 • Nynke de Groot weg bij Overamstel Uitgevers
  Nynke de Groot weg bij Overamstel Uitgevers

  Nynke de Groot heeft na ruim 5 jaar Overamstel Uitgevers verlaten. Ze begon daar als redactie-assistent bij uitgeverij Moon, werd daarna acquirerend redacteur van Moon, en was het afgelopen jaar uitgever. Per 1 september is ze begonnen als projectcoördinator bij BNNVARA.

  5 september 2019
 • Amber Malik bureauredacteur bij Uitgeverij Moon
  Amber Malik bureauredacteur bij Uitgeverij Moon

  Per 1 september is Amber Malik de nieuwe bureauredacteur bij uitgeverij Moon. Ze studeerde Book and Digital Media Studies aan de Universiteit Leiden en werkte voorheen bij Xander Uitgevers als redactie-assistent en was freelance redacteur.    

  5 september 2019
 • Manon Quaedvlieg nieuwe financieel directeur CB
  Manon Quaedvlieg nieuwe financieel directeur CB

  Logistiek dienstverlener CB heeft Manon Quaedvlieg verwelkomd als nieuwe financieel directeur. Zij is bij CB gestart op 1 augustus 2019. De afgelopen jaren heeft Manon diverse financiële posities vervuld bij onder meer PwC, Ahold, Maxeda, Pon, Blokker Holding en Leen Bakker. Manon Quaedvlieg volgt Marinus Ploos van Amstel op die onlangs bij CB is gestart als operationeel directeur.

  5 september 2019