• Roelof ten Napel wint Grote Poëzieprijs
  Roelof ten Napel wint Grote Poëzieprijs

  Roelof ten Napel heeft De Grote Poëzieprijs 2022 gewonnen voor zijn bundel 'Dagen in huis' (Hollands Diep). Dat maakte de jury vrijdagavond bekend in radioprogramma Opium.

  13 mei 2022
 • De Schrijverscentrale start programma 'Schrijvers over thema's'
  De Schrijverscentrale start programma 'Schrijvers over thema's'

  De Schrijverscentrale gaat actief op pad om schrijvers te laten spreken over actuele maatschappelijke thema's. De organisatie die bemiddelt bij schrijversoptredens start daarom het programma 'Schrijvers over thema's.'

  12 mei 2022
 • Jeroen Brouwers (82) overleden
  Jeroen Brouwers (82) overleden

  Jeroen Brouwers is vanochtend na een kort ziekbed overleden, meldt zijn uitgeverij Atlas Contact. De schrijver, een van de meest gelauwerde literatoren van het taalgebied, is 82 jaar geworden.

  11 mei 2022
 • Nederland Leest 2022: Yvonne Keuls en Marjolijn Hof
  Nederland Leest 2022: Yvonne Keuls en Marjolijn Hof

  'Mevrouw mijn moeder' van Yvonne Keuls staat in november dit jaar centraal tijdens Nederland Leest. 'De regels van drie' van Marolijn Hof is het geschenkboek van Nederland Leest Junior.

  11 mei 2022
 • Kansen voor succesvol Local-for-local-concept beperkt
  Kansen voor succesvol Local-for-local-concept beperkt

  De kansen om een succesvol local-for-localconcept op te zetten, zijn beperkt. Dat concludeert een werkgroep van uitgevers en boekhandelaren uit een steekproef onder enkele boekhandels.

  8 april 2022
 • Nina Nannini (NBD Biblion): 'Automatisering recensies was noodzaak voor bibliotheken’
  Nina Nannini (NBD Biblion): 'Automatisering recensies was noodzaak voor bibliotheken’

  Verbijsterd waren de 700 recensenten van NBD Biblion toen hen afgelopen maandag per mail de wacht werd aangezet. NBD Biblion biedt bibliothecarissen voortaan geheel automatisch gegenereerde boekbesprekingen. NBD Biblion-directeur Nina Nannini zegt met de overstap op metadata en artificiële intelligentie in te spelen op de wensen van hun afnemers, de bibliotheken.

  10 maart 2022
 • Deltaplan heeft 'waardevolle nieuwe inzichten' opgeleverd
  Deltaplan heeft 'waardevolle nieuwe inzichten' opgeleverd

  Het Deltaplan voor het boekenvak heeft 'waardevolle nieuwe inzichten' opgeleverd. Dat concluderen GAU, KBb en CB bij de afronding van het programma door KVB Boekwerk – ondanks het feit dat lang niet ieder project leidde tot de gehoopte uitkomst.

  18 februari 2022
 • Eveline Aendekerk (CPNB): 'De CPNB schrijft weer zwarte cijfers'
  Eveline Aendekerk (CPNB): 'De CPNB schrijft weer zwarte cijfers'

  De nieuwjaarstalkshow van de CPNB en het seminar van KVB Boekwerk vormen donderdag de traditionele aftrap van een nieuw boekenjaar. Voorafgaand daaraan blikt Eveline Aendekerk alvast terug en vooruit.

  25 januari 2022
 • TikTok in de boekhandel: abonnement op video’s van Boektokkers
  TikTok in de boekhandel: abonnement op video’s van Boektokkers

  Het collectief Boektokkers van 12 Nederlandse en Vlaamse ‘boek-influencers’ biedt TikToks aan aan de bibliotheek en de boekhandel. Op abonnementsbasis kunnen boekhandels video’s inkopen om de TikToks op schermen in de winkel te vertonen. ‘Boekhandels willen graag “iets” met TikTok doen; op deze manier kunnen ze er laagdrempelig op instappen’, aldus initiatiefnemer Antina van der Veen.

  16 mei 2022
 • Boekhandels en uitgeverijen starten streamingplatform Fluister
  Boekhandels en uitgeverijen starten streamingplatform Fluister

  Libris Blz., Singel Uitgeverijen, WPG, VBK en DPG Media starten met V-Ventures (de investeringstak van Vereniging Veronica) een eigen streamingplatform. Fluister wordt begin juni met een landelijke, crossmediale campagne gelanceerd.

  9 mei 2022
 • ILFU start online platform voor 'fictie bij de feiten'
  ILFU start online platform voor 'fictie bij de feiten'

  Het International Literature Festival Utrecht (ILFU) heeft vandaag een online platform gelanceerd voor fictie die reageert op de actualiteit. Er zijn 1000 leden nodig die 45 euro per jaar betalen om het platform levensvatbaar te houden.

  12 april 2022
 • Storytel lanceert Gouden Oorkonde voor 50.000 luisteruren
  Storytel lanceert Gouden Oorkonde voor 50.000 luisteruren

  Een uitgeverij, voorlezer en/of schrijver die minimaal 50.000 luisteruren scoort krijgt vanaf vandaag een Gouden Oorkonde van Storytel. A.W. Bruna ontving de eerste voor de Storytel Original 'Mayday' van Suzanne Vermeer.

  30 maart 2022
 • Roselinde Bouman en Huub van de Pol bloggen vanuit Londen
  Roselinde Bouman en Huub van de Pol bloggen vanuit Londen

  Een kleine twintigduizend bezoekers verwacht de London Book Fair volgende week te verwelkomen. Twee daarvan bloggen voor Boekblad: Roselinde Bouman (adjunct-uitgever digital first Meulenhoff Boekerij) en Huub van de Pol (Icontact).

  1 april 2022
 • Nieuw blog: Pop-Up-Buchmesse in Leipzig
  Nieuw blog: Pop-Up-Buchmesse in Leipzig

  Victor Schiferli van het Nederlands Letterenfonds schreef voor Boekblad een blog over de Pop-Up-Buchmesse in Leipzig. Omdat de officiële Leipziger Buchmesse óók dit jaar moest worden geannuleerd, werd er een geïmproviseerde beursdag georganiseerd waar 50 uitgeverijen en 10.000 bezoekers aanwezig waren. Onder meer Mathijs Deen, Wieteke van Zeil en Gerda Blees traden op. 

  26 maart 2022
 • In Bologna was echt oogcontact weer mogelijk
  In Bologna was echt oogcontact weer mogelijk

  De Nederlandse delegatie was blij weer in Bologna te zijn. De kinderboekenbeurs, die vandaag zijn laatste dag kende, beleefde zijn eerste editie sinds 2019. Al was het niet helemaal business as usual.

  24 maart 2022
 • Overal ter wereld groeide de boekverkoop
  Overal ter wereld groeide de boekverkoop

  De Britse boekenmarkt pluste vorig jaar 3% in omzet ten opzichte van 2020. Ook andere landen noteren omzetgroei. Maar: voor zover bekend kan de fysieke boekhandel geen positieve cijfers laten zien.

  12 januari 2022
 • Atlas Contact koopt Oekraïense biografie Zelensky
  Atlas Contact koopt Oekraïense biografie Zelensky

  Atlas Contact heeft 'na een verhitte veiling' de vertaalrechten verworven van 'Zelensky. De biografie' van de Oekraïense auteur Serhi Roedenko. Het boek verschijnt op 17 mei tegelijk in negen landen.

  30 maart 2022
 • Sebes & Bisseling: enorm veel 'hot books' in aanloop London Book Fair
  Sebes & Bisseling: enorm veel 'hot books' in aanloop London Book Fair

  In aanloop naar de eerste London Book Fair sinds 2019 zijn er 'opvallend veel grote nieuwe boeken waar internationaal veel vraag naar is'. Dat claimt het literair agentschap Sebes & Bisseling in een persbericht.

  30 maart 2022
 • Galgut wint Booker, Sarr Prix Goncourt
  Galgut wint Booker, Sarr Prix Goncourt

  Damon Galgut heeft de Booker Prize gewonnen, Mohamed Mbougar Sarr de Prix Goncourt. De eerste is al in vertaling verschenen, van de tweede zijn de rechten inmiddels aangekocht.

  4 november 2021
 • Sebes & Bisseling opent kantoor in Londen
  Sebes & Bisseling opent kantoor in Londen

  Sebes & Bisseling Literary Agency opent per 1 januari 2022 een kantoor in Londen. Het is na Amsterdam en Stockholm de derde vestiging van het agentschap.

  1 november 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)
  GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)

  Lannoo is de nieuwe eigenaar van Park Uitgevers (voorheen Nieuw Amsterdam), zo maakte het concern maandag bekend. De uitgeverij beschouwt groeien als cruciaal in de veranderende marktomstandigheden, vertelt directievoorzitter Yrja Danner van LannooMeulenhoff.

  17 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)
  GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)

  Nu de lobby om in ieder geval loketten bij boekhandels toe te staan op een stevige Haagse blokkade is gestuit, is het volgens boekhandelaar Fabian Paagman tijd voor een andere aanpak.

  10 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)
  GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)

  Daphne de Heer, lange tijd het gezicht van de SLAA, begon deze week als uitgever bij Lebowski. Zij vult daarmee het gat dat het onverwachte vertrek van uitgever Oscar van Gelderen en de overstap van redacteur Jasper Henderson achterlaten. 'Ik ben inderdaad niet de eerste aan wie je denkt.'

  20 december 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)
  GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)

  George Smit is Area Sales Manager bij uitgeverij Penguin Random House Nederland. Hij begon zijn loopbaan 45 jaar geleden bij importeur Nilsson & Lamm, waarvan het Penguin-fonds een apart onderdeel vormde, en is Penguin altijd trouw gebleven.

  13 december 2020
 • 'Ik ga leven' wint Storytel Award voor Beste Luisterboek
  'Ik ga leven' wint Storytel Award voor Beste Luisterboek

  Vanavond zijn de winnaars van de Storytel Awards 2022 bekendgemaakt tijdens de feestelijke Luisternacht in Het Sieraad te Amsterdam. Op basis van luistergedrag van Nederlandse luisteraars zijn er shortlists gemaakt in de verschillende categorieën waarop luisteraars konden stemmen en daar zijn winnaars uitgekomen. In totaal zijn voor deze vierde editie ruim vijftienduizend stemmen uitgebracht.  De winnnaars zijn: • Beste luisterboek NL: Ik ga leven - Lale Gül• Beste voorlezer NL: Rik van de Westelaken• Beste Storytel original: Mayday - Suzanne Vermeer• Beste opkomende talent: Naomi Grant 

  12 mei 2022
 • Deense vertaalrechten ''t Hooge Nest' verkocht
  Deense vertaalrechten ''t Hooge Nest' verkocht

  Uitgeverij Lebowski heeft de 15de verkoop gedaan van vertaalrechten van Roxane van Iperens 't Hooge Nest. De Deense rechten zijn verkocht aan Politikens Forlag, zo meldt de uitgeverij. Het boek, over de jodenvervolging in Nederland aan de hand van het leven van twee joodse zussen in het verzet, wordt ook in onder meer het Albanees en Koreaans vertaald. De Amerikaanse editie van het boek – The Sisters of Auschwitz – verscheen al in augustis vorig jaar en stond wekenlang in de bestsellerlijst van The New York Times Paperback Nonfiction, met een 2e plaats als hoogste positie. In Nederland werden van 't Hooge Nest (2018) tot op heden ruim 275.000 exemplaren verkocht.

  11 mei 2022
 • Sinan Çankaya wint E. du Perronprijs 2020-2021
  Sinan Çankaya wint E. du Perronprijs 2020-2021

  Sinan Çankaya heeft de E. du Perronprijs gewonnen voor zijn boek Mijn ontelbare identiteiten (De Bezige Bij). Volgens de jury is het boek 'een spiegel aan de lezers en nodigt het uit tot zelfreflectie. Het boek is kritisch en boeiend, omdat het niet ontbreekt aan humor en lichtheid'. De andere genomineerden waren Raoul de Jong met Jaguarman, Lucas Waagmeester met Op drift. De ontwrichting van Turkije, en Laura Jansen met Wij zagen een licht. Berichten vanuit Lesbos. Op 19 mei is de uitreiking.  De tweejaarlijkse E. du Perronprijs, een initatief van de Gemeente Tilburg en de Universiteit Tilburg, is volgens de organisatie 'bedoeld voor schrijvers, kunstenaars of publieke intellectuelen die, net als Du Perron in zijn tijd, grenzen signaleren en doorbreken om wederzijds begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen te stimuleren'. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro en een textiel-object.

  11 mei 2022
 • A.W. Bruna Uitgevers publiceert memoires Bono
  A.W. Bruna Uitgevers publiceert memoires Bono

  A.W. Bruna Uitgevers publiceert de Nederlandse vertaling van Surrender, de memoires van muzikant en activist Bono, in november. Bono, kunstenaar, activist en zanger van de Ierse rockband U2, heeft zijn memoires geschreven, die op 1 november 2022 onder de naam Surrender. 40 songs, one story zullen worden gepubliceerd. Dat werd vandaag bekendgemaakt door Reagan Arthur, de executive vice president en uitgever van de Amerikaanse uitgeverij Alfred A. Knopf. Surrender, dat wordt vertegenwoordigd door Jonny Geller van Curtis Brown, Ltd., zal in alle landen en territoria op dezelfde datum worden uitgegeven en verschijnt in vijftien landen, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Canada. De Nederlandse vertaling verschijnt bij A.W. Bruna Uitgevers. De deal werd bemiddeld door Sebes & Bisseling Literary Agency.

  11 mei 2022
 • Kirsten van Romondt International Sales Manager bij Penguin Random House
  Kirsten van Romondt International Sales Manager bij Penguin Random House

  Kirsten van Romondt is vanaf mei begonnen als International Sales Manager Benelux en Frankrijk bij uitgeverij Penguin Random House. De afgelopen 12 jaar was zij accountmanager bij uitgeverij Unieboek | Het Spectrum. Daarvoor werkte zij onder meer bij uitgeverij De Geus en bij boekhandels Gianotten (nu Gianotten Mutsaers), Van Piere en Broese. 

  3 mei 2022
 • Vivian Beekman Bureauredacteur Forte bij Unieboek|Het Spectrum
  Vivian Beekman Bureauredacteur Forte bij Unieboek|Het Spectrum

  Bij Unieboek | Het Spectrum zal Vivian Beekman per 16 mei in dienst treden in de functie van Bureauredacteur Forte. Vivian liep in 2020 stage op de Uitgeefredactie van Meulenhoff Boekerij, was aansluitend werkzaam als vakantiekracht en werkt momenteel als uitzendkracht voor een aantal projecten op dezelfde redactie. Vivian heeft haar Bachelor in Taal- en cultuurstudies en Master in Redacteur/editor behaald. Naast haar parttime baan als Bureauredacteur Forte, zal Vivian als freelancer gaan werken.

  2 mei 2022
 • Esther van de Ven vertegenwoordiger bij Unieboek|Het Spectrum
  Esther van de Ven vertegenwoordiger bij Unieboek|Het Spectrum

  Bij Unieboek | Het Spectrum is Esther van de Ven per 1 mei in dienst getreden in de functie van vertegenwoordiger, voor het rayon Midden-, Zuid- en Zuidwest-Nederland. Esther werkte van 2010 t/m 2018 al voor UBHS als vertegenwoordiger en daarvoor 2 jaar bij TerraLannoo. Na 2018 heeft ze in verschillende boekhandels gewerkt, maar keert nu terug in het vak van vertegenwoordiger.

  2 mei 2022
 • Jan van Helden PR Manager Fictie bij Atlas Contact
  Jan van Helden PR Manager Fictie bij Atlas Contact

  Jan van Helden wordt per 16 mei PR Manager Fictie bij uitgeverij Atlas Contact. Van Helden was sinds 2020 verantwoordelijk voor de publiciteit en marketing voor Nijgh & Van Ditmar en De Arbeiderspers bij Singel Uitgeverijen. Daarvoor was hij Hoofd Publiciteit bij uitgeverij Prometheus. In 2015/2016 werkte hij al bij Atlas Contact als stagiair PR Fictie. Van Helden studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam.

  25 april 2022