• Mak, Bregman en Holleeder onder genomineerden NS Publieksprijs
  Mak, Bregman en Holleeder onder genomineerden NS Publieksprijs

  Vanavond is de stemperiode gestart voor de NS Publieksprijs 2020. De genomineerden voor de bekendste boekenprijs voor volwassenenliteratuur zijn zojuist bij de talkshow 'De Vooravond' op NPO1 bekendgemaakt. 

  21 oktober 2020
 • Nijgh & Van Ditmar levert halve longlist Het Gouden Kookboek
  Nijgh & Van Ditmar levert halve longlist Het Gouden Kookboek

  De schrijvers van tien kookboeken hebben zojuist te horen gekregen dat ze kans maken op Het Gouden Kookboek 2020, voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het afgelopen jaar. De vakjury heeft tien titels uitgekozen voor de longlist; maar liefst vijf daarvan zijn uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar. Twee titels zijn van Fontaine, de overige drie zijn van respectievelijk Kosmos, Lannoo en Nieuw Amsterdam.

  14 oktober 2020
 • 'Onderwijs en cultuur moeten samen leesoffensief starten'
  'Onderwijs en cultuur moeten samen leesoffensief starten'

  Onderwijs en cultuur moeten samenwerken om een ambitieus leesoffensief te starten. Daarom luiden achttien onderwijs-, cultuur- en jeugdgezondheidsorganisaties voor het eerst de noodklok bij de ministers van onderwijs én cultuur.

  13 oktober 2020
 • De Schrijverscentrale beleeft succesvolle Kinderboekenweek
  De Schrijverscentrale beleeft succesvolle Kinderboekenweek

  De Schrijverscentrale, organisator van schrijversbezoeken, noemt de gisteren geëindigde 66ste Kinderboekenweek een groot succes. Met ruim 600 schrijversbezoeken aan 60.000 kinderen was het ondanks corona een onverminderd populaire week.

  12 oktober 2020
 • Reisboekenuitgevers hebben het nog steeds moeilijk
  Reisboekenuitgevers hebben het nog steeds moeilijk

  Uitgerekend in het begin van de tweede lockdown verschijnt een boek voor thuiszittende reizigers. Ondertussen zuchten Mo'Media, uitgever van Stedenlust, en andere reisboekenuitgevers als Cambium en Unieboek | Het Spectrum nog steeds onder alle beperkingen.

  22 oktober 2020
 • Mediafederatie roept op tot thuiswerken
  Mediafederatie roept op tot thuiswerken

  De Mediafederatie heeft in navolging van VNO-NCW een oproep gedaan om de komende weken medewerkers zoveel mogelijk te laten thuiswerken. Voor uitgevers van zal daardoor niet veel veranderen, al vereisen de kerst-festiviteiten creatieve oplossingen.

  21 oktober 2020
 • Uitgeverij De Blauwe Tijger in dreigingsanalyse NCTV
  Uitgeverij De Blauwe Tijger in dreigingsanalyse NCTV

  Bien étonnés de se trouver ensemble: in de nieuwste Dreigingsanalyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Pieter-Jaap Aalbersberg, duikt naast de gebruikelijke jihadisten, antiracisten en wat klein grut de Groningse uitgeverij De Blauwe Tijger van Tom Zwitser op.

  20 oktober 2020
 • Dick Holstein begint opnieuw voetbalboekenuitgeverij
  Dick Holstein begint opnieuw voetbalboekenuitgeverij

  Dick Holstein, die in 2011 begon met VI Boeken, heeft een nieuwe voetbalboekenuitgeverij opgericht: Golden Goals Media. Deze maand verschijnt daar het door hemzelf geschreven 'Cupfighter Feyenoord'.

  15 oktober 2020
 • Letterenfonds: digitaal Frankfurt kan niet tippen aan fysieke beurs
  Letterenfonds: digitaal Frankfurt kan niet tippen aan fysieke beurs

  Het Nederlands Letterenfonds zou normaal rond deze tijd komen met de resultaten van deelname aan de Frankfurter Buchmesse. De digitale editie is volgens directeur Tiziano Perez vooralsnog geen doorslaand succes.

  16 oktober 2020
 • Nieuw bibliotheekconvenant: focus op maatschappelijke rol bibliotheken
  Nieuw bibliotheekconvenant: focus op maatschappelijke rol bibliotheken

  Het Bibliotheekconvenant 2020-2023 is de afgelopen dagen door vertegenwoordigers van de overheid en van bibliotheken bekrachtigd. Het convenant ziet een sleutelrol voor bibliotheken bij grote maatschappelijke opgaven. Er zijn drie speerpunten geformuleerd: het bestrijden van laaggeletterdheid, het bevorderen van digitale inclusie en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling.

  8 oktober 2020
 • Unicum voor KBb: digitale ALV
  Unicum voor KBb: digitale ALV

  De KBb heeft voor het eerst in haar geschiedenis een digitale algemene ledenvergadering gehouden. Daaraan deden 55 leden met in totaal 965 stemmen mee.

  7 oktober 2020
 • Minder auteurs maken minder boeken
  Minder auteurs maken minder boeken

  Minder auteurs maken minder boeken. Dat blijkt uit de Makersmonitor 2019 die KVB Boekwerk heeft gepubliceerd.

  1 oktober 2020
 • Frankfurt 2020: meer dan 200.000 bezoekers
  Frankfurt 2020: meer dan 200.000 bezoekers

  De digitale Buchmesse heeft 200.000 bezoekers getrokken. Daarnaast trok het digitale literaire festival Bookfest afgelopen zaterdag 1,5 miljoen kijkers uit 124 landen.

  19 oktober 2020
 • Literaire agenten zetten in op virtueel Frankfurt
  Literaire agenten zetten in op virtueel Frankfurt

  De Nederlandse literaire agentschappen Marianne Schönbach en Sebes & Bisseling gaan niet naar Frankfurt voor de aangepaste Buchmesse. Zaken worden digitaal gedaan, zoals dat de afgelopen jaren ook al gebeurde.

  24 september 2020
 • Frankfurter Buchmesse zonder standhouders
  Frankfurter Buchmesse zonder standhouders

  De Frankfurter Buchmesse doet het dit jaar zonder standhouders. Het programma speelt zich grotendeels online af.

  8 september 2020
 • Animo voor Buchmesse 2020 uit Nederland is beperkt
  Animo voor Buchmesse 2020 uit Nederland is beperkt

  Uitgeefconcern VBK en agentschap Sebes & Bisseling gaan dit jaar niet naar de Buchmesse. Veel andere uitgeverijen twijfelen nog. Slechts een enkele organisatie kondigt nu al naar Frankfurt af te reizen, zoals Xander, Lannoo en het Nederlands Letterenfonds.

  2 juni 2020
 • Vlaamse Top 10 (week 42): Lucinda Riley op 1
  Vlaamse Top 10 (week 42): Lucinda Riley op 1

  Een nieuwe nummer 1 in de Vlaamse top 10 van bestverkochte boeken: Lucinda Rileys 'De zilverboom' stoot in zijn eerste week meteen door naar de koppositie. Stefan Hertmans behoudt de tweede plaats, terwijl voormalig nummer 1 'Fast Food 2' van Sandra Bekkari afzakt naar 3. De tweede nieuwe binnenkomer staat op plek 6: 'Als je wieg op drijfzand staat' van Ine Van Wymersch.

  23 oktober 2020
 • Coronaweekmonitor: online +44%, offline -1%
  Coronaweekmonitor: online +44%, offline -1%

  Het onlinekanaal boekte in week 42 een omzetplus van 44% ten opzichte van dezelfde week in 2019. De fysieke boekhandel verloor 1%. Dat blijkt uit de Coronaweekmonitor van KVB Boekwerk.

  22 oktober 2020
 • Omzet A-boeken in week 42 in Nederland 10,5 miljoen euro
  Omzet A-boeken in week 42 in Nederland 10,5 miljoen euro

  De A-boekenomzet bedroeg in week 42 (maandag 12 t/m zondag 18 oktober) in Nederland 10,5 miljoen euro en in Vlaanderen 3,7 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van KVB-SMB/GfK.

  22 oktober 2020
 • 'Kinderboekenweek zorgt voor positief effect kinderboekenmarkt'
  'Kinderboekenweek zorgt voor positief effect kinderboekenmarkt'

  De verkoop van kinderboeken is tijdens beide weken van de Kinderboekenweek geplust – ook al nam het bezoek aan de winkelstraat tijdens de actieperiode (30 sep-11 okt) af vanwege de coronamaatregelen.

  22 oktober 2020
 • Singel Uitgeverijen: rechtenverkoop lijdt niet onder coronacrisis
  Singel Uitgeverijen: rechtenverkoop lijdt niet onder coronacrisis

  Iedereen werkt thuis, het boekenvak verkeert wereldwijd in grote onzekerheid. Toch blijft 'het verkopen van rechten in volle vaart doorgaan', zegt senior foreign rights manager Luciënne van der Leije van Singel Uitgeverijen.

  8 juni 2020
 • Paul Sebes: ‘Aanbieders audio ontdekken Nederlands taalgebied’
  Paul Sebes: ‘Aanbieders audio ontdekken Nederlands taalgebied’

  Paul Sebes, van Sebes & Bisseling Literair Agentschap, verkoopt dezer dagen de rechten op Nederlandstalige audioboeken ‘bij scheepsladingen tegelijk’ aan Scandinavische aanbieders als Storytel.

  27 mei 2020
 • Zonder boekenbeurzen is het zoeken naar alternatieven voor rechtenhandel
  Zonder boekenbeurzen is het zoeken naar alternatieven voor rechtenhandel

  Erg jammer, vinden rechtenmanagers, agenten en de letterenfondsen het niet doorgaan van inmiddels bijna alle boekenbeurzen dit voorjaar. Ze werken hard aan alternatieve oplossingen. Wat de gevolgen zijn op lange termijn is nog niet te overzien.

  5 maart 2020
 • Amazon VS koopt rechten Boekenweekgeschenk
  Amazon VS koopt rechten Boekenweekgeschenk

  De vertaalrechten van 'Leon & Juliette', het Boekenweekgeschenk van dit jaar, zijn al voor verschijning in Nederland verkocht aan Amerika. Dat maakte de CPNB vanavond bekend tijdens het Boekenweekdiner in Hotel De L'Europe in Amsterdam. Een uitgebreide versie van het boek zal begin volgend jaar gepubliceerd worden door Amazon Publishing. 

  4 maart 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Jan Verhagen (Van Piere)
  GESPREK OP ZONDAG: Jan Verhagen (Van Piere)

  De afgelopen week was de eerste volle week na de introductie van de jongste beperkende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Winkelstraten werden direct rustiger. Hoe kijkt directeur Jan Verhagen van boekhandel Van Piere in Eindhoven op deze periode terug?

  25 oktober 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Hajnalka Bata (Meulenhoff Boekerij)
  GESPREK OP ZONDAG: Hajnalka Bata (Meulenhoff Boekerij)

  Voor Meulenhoff Boekerij-uitgever Hajnalka Bata was het een fijne week, met een gewonnen veiling en een boek dat op 1 binnenkwam in de Bestseller60.

  18 oktober 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Julia Foldenyi (Shared Stories)
  GESPREK OP ZONDAG: Julia Foldenyi (Shared Stories)

  Komende week vindt de jaarlijkse Buchmesse plaats. Niet in Frankfurt, maar op internet. Wat betekent dat voor rechtenmanagers? Senior foreign rights manager Julia Foldenyi van VBK-dochter Shared Stories heeft de voordelen van online gesprekken ontdekt, maar hoopt heel hard dat de beurs volgend jaar weer normaal door kan gaan.

  11 oktober 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: Ruurt van Ulzen (Uitgeverij Holland)
  GESPREK OP ZONDAG: Ruurt van Ulzen (Uitgeverij Holland)

  Afgelopen week werd bekend dat WPG kindermedia het fonds van de 99 jaar oude uitgeverij Holland overneemt. Eigenaar Ruurt van Ulzen is de derde en laatste generatie die aan het roer heeft gestaan van het Haarlemse bedrijf.

  4 oktober 2020
 • Tienjarige Uitgeverij Kannibaal/Hannibal wordt Hannibal Books
  Tienjarige Uitgeverij Kannibaal/Hannibal wordt Hannibal Books

  De Vlaamse uitgeverij Kannibaal/Hannibal heeft besloten om de dubbele imprint – Kannibaal voor sport & lifestyle en Hannibal voor het cultuurfonds – los te laten en te gaan voor de merknaam waarmee ze internationaal bekend zijn: Hannibal Books. De uitgeverij zegt over de naam: 'De olifanten van de Carthaagse generaal Hannibal (247-c. 183 v.Chr.) stonden symbool voor kracht en getuigden van de enorme invloed van het dier op de menselijke verbeelding. Hannibal als metafoor voor internationale ambitie en lef enerzijds en voor het vieren van de menselijke verbeelding anderzijds valt samen met twee belangrijke fundamenten van onze uitgeverij. Hannibal Books voert dan ook met gepaste trots een olifant als logo.' In 2020/2021 viert de uitgeverij zijn tienjarig jubileum. Ze blikken terug op 250 gepubliceerde titels met meer dan 20 bestsellers en toptientitels. Bijna de helft van de boeken werd vertaald naar het Engels, Frans en/of Duits. 'Terwijl we in onze beginjaren uniek waren door het publiceren van heel verzorgde boeken op het gebied van sport en lifestyle met dezelfde hoge kwaliteitseisen als kunstboeken, groeiden we in de loop der jaren uit tot een internationale uitgeverij van invloedrijke kunst- en fotoboeken,' aldus het persbericht.

  23 oktober 2020
 • Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum viert haar 220e verjaardag
  Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum viert haar 220e verjaardag

  Op 29 oktober 2020 viert de Asser uitgeverij Koninklijke Van Gorcum haar 220e verjaardag.  In 1800 begon Claas van Gorcum in Sneek als boekdrukker en boekverkoper. In 1816 verhuisde hij met zijn bedrijf naar Assen waar hij door de gouverneur van Drenthe werd aangesteld als Provinciaal Drukker. Ruim twee eeuwen lang, tot 2014, maakte zowel een drukkerij als een uitgeverij onderdeel uit van het bedrijf. Eind 2014 werd de drukkerij verkocht en samengevoegd met de drukkerij van collega Veldhuis Media in Raalte. Sinds 2014 is het dus Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum, die producten voor het HBO onderwijs en voor professionals op het vlak van Onderwijs en het Sociaal Domein verzorgt. Daarnaast worden jaarlijks 15 a 20 titels uitgegeven in het boekenfonds Cultuur & Historie. Overigens worden naast boeken en vaktijdschriften ook digitale tools verkocht voor bestuurders in het primair onderwijs. Evenals spellen en educatieve games. Deze producten maken een steeds groter deel uit van de groeiende omzet. 'Eigenlijk een ongelofelijk verhaal dat het bedrijf alle stormen heeft overleefd,' zegt Kor IJszenga, directeur en eigenaar van de uitgeverij, in het persbericht. En zelfs in deze corona tijd realiseert het bedrijf een uitzonderlijk goed jaar. Dat is geen vanzelfsprekendheid. We hebben ook echt wel mindere tijden gekend. Maar we werken er elke dag keihard voor om innovatief en vooruitstrevend te zijn.' Foto: Kor IJszenga

  23 oktober 2020
 • Nieuwe blog van Eric Herni: Woede
  Nieuwe blog van Eric Herni: Woede

  Er bestaan mensen in Nederland die denken dat de landelijke coronamaatregelen die door het kabinet aan ons worden opgelegd, allemaal zijn verzonnen door de lokale boekwinkel. Waarom juist de boekwinkel als kwade genius wordt gezien is Eric Herni tot op heden volstrekt onduidelijk. Lees de nieuwste blog van Eric Herni hier. 

  22 oktober 2020
 • Boekenbon genomineerd voor Giftcard van het Jaar 2020
  Boekenbon genomineerd voor Giftcard van het Jaar 2020

  De Nederlandse Boekenbon is genomineerd voor Giftcard van het Jaar 2020. Hier kan worden gestemd op de Boekenbon in de categorie 'Leisure & Ontspanning' en als overall favoriete giftcard. In de campagne die Nederlandse Boekenbon BV voert om zoveel mogelijk stemmen te behalen, zetten ze vooral in op de steun voor de lokale boekhandel: 'de beste plek voor advies en volop keuze uit de mooiste boeken en schrijvers', aldus het persbericht. Ze vragen boekhandelaren om hun achterban op te roepen om ook te stemmen, bijvoorbeeld door een oproep te plaatsen op social media. Het campagnebeeld en de campagnetekst zijn op de website te downloaden. Stemmen kan tot woensdag 18 november. Kijk voor meer informatie op www.giftcardvanhetjaar.nl.

  22 oktober 2020
 • Channa van Dijk naar uitgeverij De Correspondent
  Channa van Dijk naar uitgeverij De Correspondent

  Sinds kort versterkt Channa van Dijk de uitgeverij van De Correspondent. Ze studeerde Nederlands en filosofie, volgde de master Redacteur/editor, liep stage bij Nieuw Amsterdam en werkte bij Het Literatuurhuis. Bij De Correspondent zal ze zich voornamelijk richten op de rechten, promotie en evenementen rondom de boeken. Milou Klein Lankhorst zal zich meer richten op de strategie en innovatie, Andreas Jonkers blijft verantwoordelijk voor redactie en pr. Beiden zijn blij en trots om Channa te verwelkomen bij de uitgeverij.

  28 september 2020
 • Correen Dekker nieuwe artistiek/zakelijk leider van NOORDWOORD
  Correen Dekker nieuwe artistiek/zakelijk leider van NOORDWOORD

  Correen Dekker start per 1 oktober a.s. als artistiek/zakelijk leider van de literaire organisatie NOORDWOORD. Ze volgt de huidige directeur Rolien Scheffer op, die NOORDWOORD opbouwde tot lokaal en regionaal gewortelde letterenorganisatie met landelijke uitstraling. Scheffer maakte deze zomer haar vertrek bekend. Met Correen Dekker heeft NOORDWOORD een ervaren literaire organisator aangetrokken. Ze werkte in het verleden als programmamaker en projectleider bij diverse literaire organisaties, waaronder Wintertuin in Nijmegen en het Rotterdamse Poetry International. Dekker was al eerder betrokken bij de activiteiten van NOORDWOORD. In 2009 was ze festivalcoördinator van Dichters in de Prinsentuin en dit voorjaar coördineerde ze de alternatieve versie van het poëziefestival. De afgelopen maanden gaf ze als programmacoördinator leiding aan invulling en uitwerking van de activiteiten van NOORDWOORD. Ook was ze nauw betrokken bij de ontwikkeling en uitwerking van het meerjarenbeleid van de organisatie. NOORDWOORD is de organisatie achter tal van letterenactiviteiten in en vanuit Groningen, waaronder de festivals Dichters in de Prinsentuin en Het Grote Gebeuren; de literaire activiteitenagenda van Groningen; de Stadsdichter; de uitreiking van het Beste Groninger Boek en de Kees van der Hoefprijs en het stimuleren en ondersteunen van NW Talenten.

  28 september 2020
 • Anja van Leusden wordt uitgever bij Amsterdam University Press
  Anja van Leusden wordt uitgever bij Amsterdam University Press

  Een flink pakket academische tijdschriften is verhuisd van Uitgeverij Verloren naar Amsterdam University Press (AUP), en Verloren-uitgever Anja van Leusden verhuisde per 1 september mee. Zij zal bij AUP deels aanspreekpunt blijven voor de tijdschriftredacties en mede gestalte geven aan de ambitie van AUP om naast het Engelstalige academische AUP-boekenfonds ook een Nederlandstalig academisch fonds op te bouwen. De overgang van academische tijdschriften heeft te maken met nieuwe regelgeving dat alle artikelen gebaseerd op Nederlands onderzoek in Open Access voor iedereen toegankelijk moeten zijn. AUP is al jaren actief met Open Access, en Verloren is daar nog niet op ingericht. Verloren blijft volop actief als uitgever van serieus historisch werk.  Voor Anja van Leusden is de overstap, na 28 jaar samenwerking met Thys Verloren, een grote stap, zo zegt zij in het persbericht: ‘maar het perspectief om in een andere werkomgeving een eigen uitgeefprogramma te kunnen ontwikkelen is buitengewoon aanlokkelijk.’

  8 september 2020
 • Hendrik Tratsaert nieuwe hoofdredacteur Ons Erfdeel vzw
  Hendrik Tratsaert nieuwe hoofdredacteur Ons Erfdeel vzw

  Hendrik Tratsaert (Oostende, 1968) volgt op 1 januari 2021 Luc Devoldere op als hoofdredacteur en afgevaardigd bestuurder van de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel vzw. Hendrik Tratsaert was onder andere coördinator van het Nederlands-Vlaams Theaterfestival in 1997. Hij leidde het interdisciplinaire, meertalige kunsttijdschrift janus (1999-2005). In 2006 richtte hij Vrijstaat O. op in Oostende, dat hij uitbouwde tot een bloeiend kunstencentrum en dat later mee aan de basis lag van de fusieorganisatie KAAP. Begin 2020 richtte hij de vzw Exil op, 'een gastvrije landingsplek voor de kunsten', die ad hoc vernieuwende projecten lanceert. Eind dit jaar gaat ook adjunct-hoofdredacteur Dirk Van Assche met pensioen. Tom Christiaens, eindredacteur van de Engelstalige website the low countries, volgt hem in die functie op. Tomas Vanheste blijft de Nederlandse adjunct-hoofdredacteur.

  7 september 2020