• Letterenfonds Vertaalprijs 2021 naar Josephine Rijnaarts
  Letterenfonds Vertaalprijs 2021 naar Josephine Rijnaarts

  De Letterenfonds Vertaalprijs 2021 gaat naar Josephine Rijnaarts, literair vertaalster Duits-Nederlands. Hiermee wordt niet alleen de hoge kwaliteit van haar vertaaloeuvre maar ook haar inzet als literair ambassadeur bekroond. Aan de oeuvreprijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden. De uitreiking vindt plaats tijdens de Literaire Vertaaldagen in Amsterdam.

  18 oktober 2021
 • Het Gouden Kookboek of Kookboek van het Jaar
  Het Gouden Kookboek of Kookboek van het Jaar

  Het Gouden Kookboek of Kookboek van het Jaar? Auteurs en uitgevers maken de komende weken kans op twee titels die allebei het beste kookboek van het jaar willen bekronen. Aan allebei hangt een campagne in boekhandel en media vast.

  15 oktober 2021
 • Addo Stuur overleden
  Addo Stuur overleden

  Auteur, uitgever en boekhandelaar Addo Stuur is afgelopen woensdag overleden. Zijn compagnon en vriend Eric Jan van Dorp (vanDorp Uitgevers) herdenkt hem.

  15 oktober 2021
 • Nieuwe blogs: Abdulrazak Gurnah en toeristen
  Nieuwe blogs: Abdulrazak Gurnah en toeristen

  Jurist Hans Bousie was al jaren fan de nieuwbakken Nobelprijswinnaar Abdulrazak Gurnah. Of toch niet?... Lees erover in zijn nieuwe column.  Boekhandelaar Eric Herni waardeert toeristen in zijn winkel; ze kijken met frisse blik en dat zorgt soms voor nieuwe inzichten en ideeën.

  14 oktober 2021
 • Bezige Bij verkoopt rechten aan vooravond Buchmesse
  Bezige Bij verkoopt rechten aan vooravond Buchmesse

  Geen normale Frankfurter Buchmesse in 2021. Toch heeft De Bezige Bij ook dit jaar al voor de beurs rechten verkocht. Ook zijn er al veel boekenvakkers afgereisd. Zoals Roselinde Bouman (Meulenhoff Boekerij) en Huub van de Pol (Icontact), die voor Boekblad bloggen over de beurs.

  19 oktober 2021
 • Cao UB: FNV zet in op loonsverhoging, thuiswerken en scholing
  Cao UB: FNV zet in op loonsverhoging, thuiswerken en scholing

  Vandaag beginnen de onderhandelingen voor een nieuwe cao Uitgeverijbedrijf, die op 1 januari 2022 zou moeten ingaan. In het voorstel van FNV zijn met name een loonsverhoging maar ook een thuiswerkregeling en nieuwe afspraken over scholing naast het werk de speerpunten.    

  11 oktober 2021
 • Volt Romance wordt Love Books
  Volt Romance wordt Love Books

  De fondslijn van uitgeverij Volt met romantische fictie krijgt een nieuwe naam, die voor de doelgroep makkelijker te herkennen en vinden is. Volt Romance heet voortaan Love Books.

  11 oktober 2021
 • Pelckmans neemt Baeckens Books over
  Pelckmans neemt Baeckens Books over

  Pelckmans heeft per vandaag alle uitgeefactiviteiten van Baeckens Books overgenomen. Kinderboekhandel Pardoes in Mechelen, eigendom van Baeckens Books, wordt in februari 2022 verzelfstandigd.

  6 oktober 2021
 • Esther Scholten (CPNB) verder als zelfstandig cultureel ondernemer
  Esther Scholten (CPNB) verder als zelfstandig cultureel ondernemer

  Esther Scholten, hoofd externe betrekkingen van de CPNB, gaat per 1 oktober als freelancer aan de slag in de culturele sector. Zij blijft voor twee dagen per week betrokken bij de organisatie.

  1 oktober 2021
 • Boekenweekauteurs 2022: Pfeijffer en Rijneveld
  Boekenweekauteurs 2022: Pfeijffer en Rijneveld

  Ilja Leonard Pfeijffer schrijft het Boekenweekgeschenk van volgend jaar, Marieke Lucas Rijneveld het Boekenweekessay. Thema van de week, die plaats vindt van 5 t/m 13 maart, is 'Eerste liefde'.

  16 september 2021
 • Dit najaar nieuw boekenevenement in Antwerpen
  Dit najaar nieuw boekenevenement in Antwerpen

  In congrescentrum Antwerp Expo, voorheen de thuishaven van de ter ziele gegane Boekenbeurs, zal dit najaar een nieuw boekenevenement worden georganiseerd. ‘LEES! Het Boekenfestival’ lijkt te gaan concurreren met de alternatieve Boekenbeurs in Kortrijk die eerder dit jaar werd aangekondigd door zeven Vlaamse uitgevers.

  25 augustus 2021
 • Eerste Writer in Residence van Letterenfonds sinds corona
  Eerste Writer in Residence van Letterenfonds sinds corona

  Jen Beagin, de Amerikaanse auteur van 'Stofzuigen in het donker' (Atlas Contact), is deze maand de eerste auteur die de schrijversresidentie van het Nederlands Letterenfonds in Amsterdam betrekt. Het Letterenfonds is verheugd het Writer in Residence-programma weer op te kunnen pakken, nadat het een kleine anderhalf jaar stillag vanwege de corona-pandemie.

  24 augustus 2021
 • Problemen TiteLive opgelost
  Problemen TiteLive opgelost

  De problemen die boekhandels hadden nadat TiteLive afgelopen maandag was aangevallen met ransomware zijn voorbij.

  1 oktober 2021
 • Problemen TiteLive naar verwachting vandaag opgelost
  Problemen TiteLive naar verwachting vandaag opgelost

  TiteLive heeft zijn klanten laten weten, dat de problemen met het voorraadbeheersysteem waarschijnlijk vandaag worden opgelost. De eerste boekhandel meldde kort voor twaalf uur dat TiteLive weer werkt.

  30 september 2021
 • Problemen TiteLive nog niet voorbij
  Problemen TiteLive nog niet voorbij

  De problemen bij TiteLive na de aanval met ransomware afgelopen maandag zijn nog niet voorbij. Het bedrijf zegt hard te werken aan het verhelpen ervan en aan het verder opschroeven van de beveiliging. De circa honderd getroffen Nederlandse boekhandels moeten nog even geduld hebben.

  29 september 2021
 • Waarschuwing KBb voor phishing-mail
  Waarschuwing KBb voor phishing-mail

  De KBb waarschuwt voor een phishing-mail die de ronde doet, net nu boekverkopers per mail worden opgeroepen een beroep te doen op nieuwe steunmaatregelen.

  28 september 2021
 • Van Ditmar: flexibiliteit en aanpassingsvermogen rond Engelstalige boek
  Van Ditmar: flexibiliteit en aanpassingsvermogen rond Engelstalige boek

  De Week van het Engelse Boek, die maandag begint, vindt plaats terwijl Brexit en Corona nog steeds niet zijn uitgewoed, en dan kampt het boekenvak ook nog met een wereldwijd papiertekort. Bij importeur Van Ditmar trekken ze alles uit de kast.

  14 oktober 2021
 • Eerste Writer in Residence van Letterenfonds sinds corona
  Eerste Writer in Residence van Letterenfonds sinds corona

  Jen Beagin, de Amerikaanse auteur van 'Stofzuigen in het donker' (Atlas Contact), is deze maand de eerste auteur die de schrijversresidentie van het Nederlands Letterenfonds in Amsterdam betrekt. Het Letterenfonds is verheugd het Writer in Residence-programma weer op te kunnen pakken, nadat het een kleine anderhalf jaar stillag vanwege de corona-pandemie.

  24 augustus 2021
 • Hogere prijzen voor boeken uit VK blijvertje
  Hogere prijzen voor boeken uit VK blijvertje

  Sinds de Brexit zijn de vervoerstarieven voor boeken die uit het Verenigd Koninkrijk moeten komen gestegen, terwijl accuratesse en snelheid daalden. Nederlandse boekhandelaren merken daardoor nog steeds de gevolgen van de Britse afscheiding.

  6 juli 2021
 • Kinderboekenuitgevers laten digitaal Bologna links liggen
  Kinderboekenuitgevers laten digitaal Bologna links liggen

  Deze week vond voor de tweede keer op rij de digitale kinderboekenbeurs in Bologna plaats. Uitgeverijen hebben daar niet op zitten wachten, de meeste deals werden al in het voorjaar gesloten.

  21 juni 2021
 • Vertaalrechten Boekenweekgeschenk van Hanna Bervoets verkocht aan zeven landen
  Vertaalrechten Boekenweekgeschenk van Hanna Bervoets verkocht aan zeven landen

  De afgelopen weken werden de vertaalrechten van het Boekenweekgeschenk 'Wat wij zagen' van Hanna Bervoets al voor verschijning verkocht aan zeven landen, waaronder Amerika, zo meldt uitgeverij Pluim.

  31 mei 2021
 • Sebes & Bisseling kondigt opnamestop manuscripten af
  Sebes & Bisseling kondigt opnamestop manuscripten af

  Zelfs het niet doorgaan van de LBF kan de goede resultaten bij Sebes & Bisseling niet dempen, sterker nog: sinds het uitbreken van de pandemie gaat het alleen maar crescendo. Het literair agentschap kondigt wegens de niet aflatende stroom ongevraagde manuscripten een opnamestop af. Ook het literair agentschap van Marianne Schönbach meldt prima resultaten.

  15 april 2021
 • Hollands Diep koopt verslavingsmemoires Hunter Biden
  Hollands Diep koopt verslavingsmemoires Hunter Biden

  Hollands Diep publiceert op 6 april de verslavingsmemoires van Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president. 'Al het moois' verschijnt tegelijk in de hele wereld.

  4 februari 2021
 • Meulenhoff verkrijgt vertaalrechten poëzie Amanda Gorman
  Meulenhoff verkrijgt vertaalrechten poëzie Amanda Gorman

  Na een verhitte veiling tussen acht uitgeverijen heeft uitgeverij Meulenhoff de vertaalrechten verworven van 'The Hill We Climb', het gedicht dat de 22-jarige dichter Amanda Gorman in januari voordroeg bij de inauguratie van Amerikaanse president Joe Biden, en van haar debuutbundel. Deze twee titels én Gormans debuutprentenboek krijgen in de VS elk een oplage van een miljoen exemplaren. 

  4 februari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)
  GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)

  Lannoo is de nieuwe eigenaar van Park Uitgevers (voorheen Nieuw Amsterdam), zo maakte het concern maandag bekend. De uitgeverij beschouwt groeien als cruciaal in de veranderende marktomstandigheden, vertelt directievoorzitter Yrja Danner van LannooMeulenhoff.

  17 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)
  GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)

  Nu de lobby om in ieder geval loketten bij boekhandels toe te staan op een stevige Haagse blokkade is gestuit, is het volgens boekhandelaar Fabian Paagman tijd voor een andere aanpak.

  10 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)
  GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)

  Daphne de Heer, lange tijd het gezicht van de SLAA, begon deze week als uitgever bij Lebowski. Zij vult daarmee het gat dat het onverwachte vertrek van uitgever Oscar van Gelderen en de overstap van redacteur Jasper Henderson achterlaten. 'Ik ben inderdaad niet de eerste aan wie je denkt.'

  20 december 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)
  GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)

  George Smit is Area Sales Manager bij uitgeverij Penguin Random House Nederland. Hij begon zijn loopbaan 45 jaar geleden bij importeur Nilsson & Lamm, waarvan het Penguin-fonds een apart onderdeel vormde, en is Penguin altijd trouw gebleven.

  13 december 2020
 • De Manuscriptenbank wil één oplossing bieden voor twee problemen
  De Manuscriptenbank wil één oplossing bieden voor twee problemen

  Onder de noemer De Manuscriptenbank is Han Peeters, schrijver èn uitgever, een website gestart die schrijvers die hun manuscript niet beoordeeld zien worden en uitgevers die geschikte manuscripten zoeken, in contact moet brengen.

  26 augustus 2021
 • Herman Brusselmans heeft de Nederlandstalige literatuur in het vizier
  Herman Brusselmans heeft de Nederlandstalige literatuur in het vizier

  In zijn nieuwe boek ‘Geschiedenis van de moderne literatuur’, verschenen bij uitgeverij Prometheus, behandelt de Vlaamse schrijver Herman Brusselmans onze letteren van binnenuit.

  23 augustus 2021
 • Uitgeverij Prometheus blij met steun Amsterdam voor Lale Gül
  Uitgeverij Prometheus blij met steun Amsterdam voor Lale Gül

  Amsterdam staat pal voor de bedreigde auteur Lale Gül. Dat zei burgemeester Halsema gisteren in de gemeenteraad. Güls succesvolle, bij Prometheus verschenen debuutroman 'Ik ga leven' vertegenwoordigt volgens haar uitgever Mai Spijkers het geluid van een nieuwe generatie.

  11 maart 2021
 • 1 miljoen euro verdeeld onder schrijvers, vertalers en illustratoren
  1 miljoen euro verdeeld onder schrijvers, vertalers en illustratoren

  Het Nederlands Letterenfonds heeft inmiddels 1 miljoen euro verdeeld als tijdelijke steunmaatregel voor schrijvers, vertalers, graphic novelists en illustratoren. Hiermee zijn 400 makers ondersteund. Volgend jaar zal een nieuw pakket steunmaatregelen in werking treden. De extra ondersteuning is mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW.

  8 december 2020
 • Deutscher Buchpreis gewonnen door Antje Ravic Strubel
  Deutscher Buchpreis gewonnen door Antje Ravic Strubel

  Antje Rávik Strubel heeft met haar roman Blaue Frau (S. Fischer) de Deutscher Buchpreis gewonnen, zo is gisterenavond bekendgemaakt. Ze ontangt een bedrag van 25.000 euro. Haar medegenomineerden waren: Norbert Gstrein met Der zweite Jakob (Hanser), Thomas Kunst met Zandschower Klinken (Suhrkamp), Monika Helfer met Vati (Hanser), Christian Kracht met Eurotrash (Kiepenheuer & Witsch) en Mithu Sanyal met Identitti (Hanser). Van de drie laatstgenoemde zijn Nederlandse vertalingen aangekondigd; dat geldt tot op heden niet voor Blaue Frau.

  19 oktober 2021
 • Boekhandel Dekker vd Vegt vraagt boeken voor bibliotheek
  Boekhandel Dekker vd Vegt vraagt boeken voor bibliotheek

  De Nijmeegse boekhandel Dekker vd Vegt doet samen met Bibliotheek Gelderland Zuid een oproep om boeken te schenken aan een pop-up-bibliotheek. Het bibliotheekje zal geopend worden in een opvangkamp voor Afghaanse vluchtelingen in Heumensoord, en heeft als doel om de bewoners daar te helpen om Nederlands te leren. In 2015, toen Heumensoord open was voor Syrische vluchtelingen, was deze actie succesvol en hebben veel vluchtelingen alvast een begin kunnen maken met het leren van Nederlands, aldus de initiatiefnemers in De Gelderlander. In de boekwinkel is een tafel ingericht met een selectie taalboeken en woordenboeken. Klanten kunnen die aanschaffen en achterlaten in de winkel. Dekker van de Vegt zorgt er samen met de bibliotheek voor dat de boeken in het opvangkamp terechtkomen. Ook is er behoefte aan tweedehands Engelse boeken, boeken in Dari of Pasjtoe en prentenboeken (Nederlands of Engelstalig). Wie deze overheeft, kan ze afleveren bij vestigingen van de bibliotheek.

  18 oktober 2021
 • Verkiezing favoriete kinderboeken aller tijden van start
  Verkiezing favoriete kinderboeken aller tijden van start

  De Grote Vriendelijke Podcast organiseert samen met lezerscommunity Hebban dit najaar de verkiezing van De Grote Vriendelijke 100, een toplijst met de favoriete kinderboeken aller tijden. Tot en met 7 november 2021 kunnen lezers hier hun stem uitbrengen. Stemmers maken hun keuze uit alle beschikbare jeugdliteratuur in de database van Hebban, van prentenboek tot young adultroman. Het gaat hier om oorspronkelijk Nederlandstalig én vertaald werk. Op 24 november a.s. wordt de lijst bekendgemaakt tijdens een live opname van De Grote Vriendelijke Podcast en gepubliceerd op Hebban.nl.  

  15 oktober 2021
 • Marieke Lucas Rijneveld wint Tzum-prijs 2021
  Marieke Lucas Rijneveld wint Tzum-prijs 2021

  Marieke Lucas Rijneveld wint de Tzum-prijs 2021 voor de mooiste zin uit een boek dat verschenen is in het voorafgaande jaar. De hoogte van de prijs is afhankelijk van de lengte van de zin. Per woord krijgt de schrijver één euro; in dit geval bedraagt de Tzum-prijs 67 euro. Daarnaast ontvangt de schrijver een fraaie beker. De winnende zin is: 'Lieve gunsteling, ik zeg het je maar meteen: ik had je in dat steilorige hoogseizoen als een zweer met een hoefmes uit de klauwlederhuid moeten verwijderen, ik had ruimte moeten maken bij de tussenklauwspleet zodat mest en vuil ertussenuit zouden vallen en niemand je kon infecteren, misschien had ik je enkel wat moeten pellen en bijschaven met de slijper, je moeten reinigen en droogwrijven met wat zageling.' De winnende zin is de eerste van de roman Mijn lieve gunsteling (Atlas Contact). De jury schrijft: 'de kracht van de zin [...] zit in de tegenstelling tussen de vriendelijke opening met ‘Lieve gunsteling’ en de heftige, plastische als-vergelijking die er direct op volgt. De lezer wordt meteen op scherp gezet en krijgt de thematiek van het hele boek, waarin een jong meisje de prooi wordt van een veearts, in al zijn hevigheid in die openingszin gepresenteerd.'

  15 oktober 2021
 • Jildo-Tim Hof en Isaura Aligbeh nieuw bij Thinium Audioproducties
  Jildo-Tim Hof en Isaura Aligbeh nieuw bij Thinium Audioproducties

  Thinium Audioproducties verwelkomde recent twee nieuwe medewerkers: Jildo-Tim Hof is studiomanager, huisfotograaf en helpt mee op de audioafdeling. Isaura Aligbeh ging van de boekhandel naar de digitale boekenverkoop en is nu bij Thinium om het audioteam te versterken. Ze heeft taalwetenschap gestudeerd met een speciale interesse in fonetiek.

  15 oktober 2021
 • Kelly Roos nieuwe marketingmedewerker Volt Kinderboeken & Nijgh Cuisine
  Kelly Roos nieuwe marketingmedewerker Volt Kinderboeken & Nijgh Cuisine

  Per 1 oktober is Kelly Roos in dienst getreden bij Singel Uitgeverijen als medewerker pr/marketing voor Volt Kinderboeken en Nijgh Culinair. Eerder werkte zij als marketeer bij uitgeverij Unieboek | Het Spectrum en uitgeverij Lemniscaat, en als bemiddelaar op de jeugdafdeling van De Schrijverscentrale.

  11 oktober 2021
 • Amber van Huigenbos redacteur Digital First bij HarperCollins Holland
  Amber van Huigenbos redacteur Digital First bij HarperCollins Holland

  Per 1 oktober is Amber van Huigenbos in dienst getreden bij uitgeverij HarperCollins Holland als redacteur Digital First. Amber studeerde cultuurgeschiedenis in Utrecht en specialiseerde zich in literair erfgoed. Ze liep o.a. stage bij het Letterenfonds en werkte na haar studie een aantal jaar als redacteur bij Boekscout. In deze nieuwe functie bij HarperCollins Holland gaat ze aan de slag met het opzetten van een nieuwe digitale fondslijn en met de verdere positionering van de bestaande uitgaven in het digitale domein.

  7 oktober 2021
 • Erna Staal en Erno de Groot verlaten bestuur CPNB
  Erna Staal en Erno de Groot verlaten bestuur CPNB

  Met ingang van 1 oktober 2021 hebben Erna Staal (voorzitter en directeur-bestuurder Bibliotheek Gouda) en Erno de Groot (algemeen bestuurslid en directeur-bestuurder Bibliotheek Eemland) vanwege het bereiken van hun zittingstermijn het CPNB-bestuur verlaten.  Tot 1 januari 2022 neemt vicevoorzitter Maaike Le Noble (algemeen directeur Meulenhoff Boekerij) de voorzittersrol tijdelijk over. Annet Scheermeijer (penningmeester en market director Books bij Bol.com), Margreet Plukker (Boekhandel Plukker) en Mark Beumer (directeur De Bezige Bij) zijn haar medebestuursleden. In overleg met de convenantspartijen GAU, KBb en VOB wordt momenteel gezocht naar opvolgers en de definitieve invulling van de voorzittersrol.

  7 oktober 2021