Het economisch tij zit tegen, maar ondernemers kunnen zelf veel doen. Wie tien jaar lang niet geïnvesteerd heeft of wie ongelukkig achter de toonbank staat, die heeft een probleem. Een rondetafelgesprek met Peter Brouwer (Bruna), Caroline Damwijk (Libris Blz. B.V.), Bart Vlek (Athenaeum Boekhandel) en Hidde van der Louw (Bol.com) over boekverkopen anno 2012. ‘Retail is keihard werken.’
Libris en Blz. gaan fors inzetten op e-readers en e-boeken. Vorige week maakte directeur Caroline Damwijk de samenwerking bekend met het Canadese bedrijf Kobo: ‘Stel dat het e-boek 20 procent van de boekenomzet wordt, dan willen wij daar een deel van meepikken.’
Verdwijnt de vaste prijs voor wetenschappelijke boeken? Als het aan de Tweede Kamer ligt wel. Zij stemde voor een amendement dat beoogt het W-boek uit te zonderen van de Wet. Volgens het vak is dit echter onuitvoerbaar en niet te handhaven. Deze maand staat de Wet op de agenda van de Eerste Kamer.
December bevestigde wat de Duitse boekverkopers al het hele jaar meemaken: een omzetverlies. In totaal kromp de Duitse boekenmarkt in 2011 met 1,8 procent. De boekhandel verloor 3 procent.
Uitgevers moeten over de landsgrenzen heen kijken en samenwerkingen in het buitenland aangaan, meent Uitgever van het Jaar René Bego van Mo’media. ‘Deze tijden vragen niet om een naar binnen gekeerde blik. Nederland is niet de enige markt.’
De omzet en afzet van algemene boeken in 2011 liggen onder het niveau van 2006, het jaar waarin GfK begon met de wekelijkse meting van boekverkopen aan de kassa bij retailers. De omzet daalde in 2011 met 4,6 procent ten opzichte van 2010, de afzet met 6,1 procent. Lichtpuntjes: het non-fictiegenre groeide met 1,5 procent en de e-boekenafzet in Nederland en Vlaanderen verdubbelde.
Boekhandel Paagman werd afgelopen januari tijdens het Boekblad Winter Dinner bekroond tot Boekhandel van het Jaar 2011. Paagman toont veerkracht en lef, en is vooruitstrevend in een tijd waarin de boekhandel het moeilijk heeft. Een voorbeeld voor het vak!
Anders dan in de omringende landen stijgt de A-boekenomzet in Vlaanderen. De groei van de boekenverkoop met 1 procent vindt volledig plaats bij webwinkels (+90 procent), terwijl de onafhankelijke boekhandel het meest onder druk staat (-13 procent).