De publieke omroepen moeten inkrimpen, zo klinkt het in de meeste verkiezingsprogramma’s. Die bezuiniging zou wel eens positief kunnen uitvallen voor de boekenprogramma’s op televisie, want de publieken moeten zich volgens de politiek meer op nieuws en cultuur gaan richten. En de VVD wil de ‘gratis’ schoolboeken terugdraaien.
Voor de meeste Nederlandse lezers is Bernard Dewulf een onbekende, maar in Vlaanderen is hij heel bekend door de stukjes die hij jarenlang schreef voor de voorpagina van dagblad De Morgen. Een kennismaking met de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2010 met zijn bundel Kleine dagen.
Outsourcen is de trend bij uitgeverijen. Vaak hebben ze nog maar één bureauredacteur, die het redactiewerk coördineert. Zelfstandige redacteuren en redactiebureaus varen wel bij deze trend. Zij kregen het afgelopen jaar weliswaar minder werk van algemene uitgeverijen, maar er komen des te meer opdrachten van wetenschappelijke uitgeverijen. In deze special vertelt een aantal interne en externe bureauredacteuren over de stand van zaken.
The House of Books bestaat tien jaar. Afgelopen april kreeg de uitgeverij haar eerste Gouden Uil, voor het jeugdboek Wild verliefd van Ditte Merle. Na twee jaar Foreign Media Books is uitgeefdirecteur Heleen Buth nu drie kwart jaar uitgeefdirecteur van The House of Books. Ze heeft een rijke carrière in het genre commerciële titels. ‘Binnen de genres gaan we nog scherper differentiëren, op die manier bouwen we succesgenres uit.’
Pierre Kemp (1886-1967) had als bijnaam ‘Man in het Zwart’, vanwege zijn werk voor een Zuid-Limburgse kolenmijn. Wie deze dichter was, probeert Wiel Kusters in een op 30 mei te verschijnen biografie te beantwoorden. Kemps schrijversloopbaan begon met het doortastende optreden van een pater.
De internationalisering van het spannende boek heeft een goede invloed op het genre. De Geus-auteur Charles den Tex schreef Onmacht, het geschenk van Juni - Maand van het Spannende Boek, dat als thema Mørd en dødslag heeft. ‘Angelsaksische boeken staan in beleving verder van ons af’, meent Nele Hendrickx.
Wanneer een boekhandel failliet gaat, treft dat ook de schuldeisers, de leveranciers, zoals uitgeverijen en distributeurs. Boekblad ontving een noodkreet van een kleine uitgeverij, die dit voorjaar het schip in ging bij het bankroet gaan van boekhandels. Als een boekhandel chronisch slecht betaalgedrag vertoont.
De Franse boekhandel incasseerde in het eerste kwartaal van 2010 een omzetverlies van 3,5 procent. Minder klanten, een lager aankoopbedrag, minder interessante boeken en slecht weer bezorgde hen een slechte start van het jaar.
Tijdens de Kinderboekenbeurs in Bologna stond de jonge Vlaamse illustratrice Kaatje Vermeire volop in de aandacht. Zelf vond ze het wat overdreven, zelfs een beetje beangstigend. Maar haar uitgever en anderen zijn overtuigd. ‘Kaatje Vermeire is een groot talent. Het is een eer om getuige te zijn van haar ontwikkeling.’