Het vorige interview met KBb-directeur Michael van Everdingen was begin 2014, na het faillissement van Polare. Inmiddels is er weer structurele groei in de boekverkoop. Een terugblik op het voorbije jaar en een vooruitblik op 2017.
De omzetplus van eind 2015 bleek geen Polare-effect, maar hield heel 2016 aan. Non-fictie deed het opvallend goed, van Juliana tot de verrassende uitsmijter Judas. Voor de retail zit de grootste groei online, wat fysieke boekhandels dwingt hun toegevoegde waarde te blijven benadrukken. De bibliotheek ontpopt zich digitaal steeds meer tot concurrent. Een terugblik.
De Vlaamse educatieve uitgeverij Van In maakt sinds de introductie van haar online platform Bingel ieder jaar een sprong vooruit. Van In verwacht verder te kunnen groeien na de overname van concurrent De Boeck. ‘We hebben eerder dan de concurrentie gekozen voor digitale innovatie. Dat bleek de juiste richting.’
Het literaire festival leeft. Ondanks bezuinigingen blijft het aanbod groeien. Hoe komt dat? En wat drijft de organisatoren? In een nieuwe reeks over literaire festivals: Ton van de Langkruis, directeur van Writers Unlimited en organisator van het festival Winternachten.
Zeistenaren beschouwen de nieuwe Kramer & Van Doorn als een cadeautje, vertelt winkelmanager Olaf Tigchelaar. ‘We willen een boekhandel zijn waar mensen naartoe gaan met het idee: ik ben benieuwd wat ze me te bieden hebben. We merken nu dat klanten dat waarderen.’
Literair vertalers zijn tevredener over hun inkomen dan auteurs, blijkt uit recent onderzoek. Toch blijft het ook voor vertalers noodzaak om te hameren op betere arbeidsvoorwaarden. Een comfortabel bestaan is nog altijd niet voor hen weggelegd. Deze maand zijn de Literaire Vertaaldagen.