2010 is een roerig jaar voor Henk Pröpper, directeur van het Nederlands Letterenfonds. Een gesprek over de fusie, de politiek en de Beijing Book Fair. ‘Ooit liep Nederland voorop. Nu heeft het provinciale trekken gekregen.’
Wie Pearson zegt, denkt aan de grootste uitgeverij ter wereld. Dochterbedrijf Pearson Education Benelux profileert zich juist meer en meer als een lokale onderneming. directeur Eric Razenberg wil dichter bij de klant gaan zitten - zowel student als docent.
Op 25 november neemt The American Book Center de eerste Espresso Book Machine van Nederland in gebruik. Boekverkopers in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn erg tevreden over de EBM.
Geert Joris en Jef Maes van Boek.be verbazen zich over de manier waarop het Nederlandse boekenvak de digitalisering aanpakt. Zij pleiten voor een sectoraanpak met respect voor alle spelers in het veld.
De afgelopen tien jaar openden boekhandelsketens in Duitsland netto 350 filialen. Die groei is nu tot stilstand gekomen. Bij het aflopen van huurcontracten zullen veel winkels gesloten worden.
In februari tikte het ministerie van OCW het boekenvak op de vingers. Er zijn te weinig cijfers en onderzoeksdata beschikbaar voor een studie of het e-book onder de Wet op de vaste prijs moet gaan vallen. GAU en KBb moeten KVB en SMB een stevige opdracht en gelden meegeven.
Boekhandel Het Verboden Rijk in Roosendaal startte met de verkoop van wijn in de boekhandel, maar moest tijdelijk een pas op de plaats maken vanwege schemerige regelgeving.
Met Selexyz Dekker in het oude postkantoor van Arnhem opent Selexyz haar vierde boekhandel in een historisch monument. Andere boekhandels zullen profiteren van de aanzuigende werking van de nieuwe winkel, denkt winkelmanager Wim Sluijs.