Storytel is inmiddels winstgevend. Maar het bedrijf is nog lang niet klaar met het benutten en vergroten van de mogelijkheden van het luisterboek. Country Manager Ruth de Jager van Storytel Nederland en België licht de marktkansen toe. ‘Het werkt het beste voor alle partijen om een titel op hetzelfde moment in alle mogelijke edities tegelijk op de markt te brengen.’
Op 9 oktober werd Manda Heddema van boekhandel Jacques Baas (Driebergen) uitgeroepen tot Boekverkoper van het Jaar 2021. Meer nog dan voor marketing van haar eigen winkel wil ze die titel inzetten voor het verbeteren van de positie van de boekhandel.
Met de komst van een filiaal van boekhandel Broekhuis en pal daarnaast het nieuwe pand van boekhandel Praamstra kreeg Deventer het langste boekhandelsfront van het land – als we een horecazaakje en de Sandrasteeg, die naar het oudste stenen huis leidt, even buiten beschouwing laten. Daar is wel het een en ander aan voorafgegaan, maar de seinen staan op groen voor de wederopstanding van boekenstad Deventer.
De ene na de andere boekhandel werd de afgelopen maanden verrast door jongeren die allemaal hetzelfde, niet zelden lang geleden verschenen, boek wilden hebben. Ze hadden zich laten inspireren op het sociale medium TikTok en dan met name door de bijdragen met de hashtags #Boektok en #Dutchbooktok.
Marius van Melle schreef een gedetailleerd en indrukwekkend werk over de geschiedenis van de lectuurvoorziening in Nederland. Waarschijnlijk dingt zijn boek mee naar de prijs voor de langste titel. En anders wel naar die voor de uitgave die het lastigste is om te bestellen, want noch bij Audax, noch bij Van Ditmar was het te vinden. Maar uiteindelijk lukte het via de auteur zelf.
Dit kolossale en uitputtende standaardwerk over de geschiedenis van vertalen in Nederland en Vlaanderen – en de overzeese gebiedsdelen – werd net te vroeg afgerond om het gedoe rond Amanda Gorman mee te nemen. Het besluit iets eerder in de tijd, met het morele tandenknarsen in uitgeversland over wat te doen met James Baldwin, een auteur van kleur uit het niet eens zo verre verleden, die zichzelf ook nog eens identificeerde als homoseksueel en bovendien de euvele moed had het woord ‘negro’ te gebruiken, wat vroeger vanuit koloniaal-imperialistische invalshoek achteloos werd vertaald als ‘neger’.
Toen het leven door de coronacrisis plotseling stil kwam te staan, werden talloze mensen extra hard geraakt. Kinderen met een taalachterstand bijvoorbeeld. Die taalachterstand werd nu nog groter, omdat het onderwijs thuis moest plaatsvinden. Thuis, waar de ouders de Nederlandse taal vaak ook nog niet machtig waren en de aandacht bovendien verdeeld moest worden over meerdere kinderen en andere zaken.