Leon en Martyrium: Match made in heaven

Leon en Martyrium: Match made in heaven

11 januari 2018

Boekenliefhebbers in Amsterdam kennen allemaal Leon Verschoor. Leon is jaren lang een van de bepalende gezichten geweest bij wat ooit boekhandel Scheltema, Holkema Vermeulen was en nu al weer een tijdje boekhandel Scheltema heet. Leon heeft inmiddels al weer ruim een maand geleden boekhandel Het Martyrium overgenomen. Free at last, free at last, thank God almighty Leon is free at last.

- hans bousie
Pardner

Pardner

12 oktober 2017

‘Hoe zullen we dit gesprek eens gaan voeren?’ We zijn met z’n drieën. Iedereen weet dat je met zijn drieën geen gesprek kunt voeren. Elk van ons wacht tot de ander iets zegt. Een beetje zoals je op een druk perron eerst naar links, dan naar rechts, dan weer naar links, dan weer naar rechts uitwijkt om vervolgens alsnog tegen iemand op te botsen.

- jelte nieuwenhuis
Grens

Grens

25 september 2017

Zondagavond vierentwintig september. De Literatourweek zit erop. Ik moet een keuze maken, want dit is mijn laatste blog en ik heb te veel beleefd om in een paar honderd woorden kwijt te kunnen.

- buddy tegenbosch
Danielle Bakhuis (Literatour 2017): De jongen die ons een nieuwe wereld liet zien

Danielle Bakhuis (Literatour 2017): De jongen die ons een nieuwe wereld liet zien

22 september 2017

Donderdagochtend, half negen. Het Sint Nicolaaslyceum in Amsterdam. Drie jaar geleden zou dit een thuiswedstrijd zijn geweest en had ik om kwart over acht uit bed kunnen rollen. Een kop koffie, vier haltes met de metro en ik was er geweest. Nu gaat om kwart voor zes de wekker.  De koffer bij de voordeur zit voor het laatst gevuld met boeken. Het rolletje Dextro Energy dat ik begin deze week van mijn uitgever kreeg, stop ik dankbaar in mijn jaszak.

- daniëlle bakhuis
De (on)zin van de creatieve computer

De (on)zin van de creatieve computer

20 juli 2017

Het was een heugelijk moment voor onze programmeurs: de komst van een nieuw teamlid. Geen ademend en pratend mens, maar iets veel opwindenders: een computer met enorme rekenkracht, in staat om loodzware algoritmes te handelen. Liefdevol werd het apparaat tot MoM gedoopt – Mother of Math – en kreeg het een centrale plaats toegewezen in onze burelen.

- frederique schut
Wijs

Wijs

15 juni 2017

Inmiddels is de verkiezing van de volgende Boekverkoper van het Jaar alweer in volle gang en schrijf ik mijn laatste column. De vorige vijf gingen over doorzetters, inspirators voor mij in dit mooie vak waar zoveel mooie voorbeelden te vinden zijn, getuige de weer schitterende longlist van dit jaar.

- remco houtepen
Prioriteer de prioriteiten

Prioriteer de prioriteiten

13 juni 2017

Dat is wat ik probeer, mailde ik Sabine van Boekblad, toen ik weer achter de deadline aanhinkte (wetende dat die ruim gesteld en dus rekbaar was).

- nele hendrickx
Bologna-blog Luciënne van der Leije: Ciao Bologna! (deel 4)

Bologna-blog Luciënne van der Leije: Ciao Bologna! (deel 4)

6 april 2017

De kinderboekenbeurs in Bologna is van start gegaan. Het hoogtepunt van het jaar voor Luciënne van der Leije, rechtenmanager bij WPG Kindermedia. Vandaag haar vierde blog vanuit Bologna, de laatste en Van der Leije's favoriete beursdag.

- luciënne van der leije
Rob Hoogland en Arthur van Amerongen: Spoedcursus guerrillamarketing. Deel 4 (slot)

Rob Hoogland en Arthur van Amerongen: Spoedcursus guerrillamarketing. Deel 4 (slot)

17 maart 2017

Columnisten Rob Hoogland (De Telegraaf) en Arthur van Amerongen (de Volkskrant) schreven samen Het Grote Foute Jongens Boek (Pepper Books). Het duo ging op boekhandelstour en bloggen op Boekblad.nl over hun ervaringen tijdens deze roadtrip. Vandaag het laatste deel, met bezoeken aan de boekhandels v/h Van Gennep en Scheltema.

- grote foute jongens
Erfgoed

Erfgoed

14 november 2016

Het in memoriam voor Ko van Leest, in Boekblad en in Het Parool, bracht niet alleen mijn twee ontmoetingen met deze uitzonderlijke boekverkoper in herinnering. Die beide ontmoetingen draaiden overigens om één schrijver: Maurice Gilliams. Op een dag ontving ik bij Donner een handgeschreven briefje van Van Leest.

- leo van de wetering