Danielle Bakhuis (Literatour 2017): De jongen die ons een nieuwe wereld liet zien

Danielle Bakhuis (Literatour 2017): De jongen die ons een nieuwe wereld liet zien

22 september 2017

Donderdagochtend, half negen. Het Sint Nicolaaslyceum in Amsterdam. Drie jaar geleden zou dit een thuiswedstrijd zijn geweest en had ik om kwart over acht uit bed kunnen rollen. Een kop koffie, vier haltes met de metro en ik was er geweest. Nu gaat om kwart voor zes de wekker.  De koffer bij de voordeur zit voor het laatst gevuld met boeken. Het rolletje Dextro Energy dat ik begin deze week van mijn uitgever kreeg, stop ik dankbaar in mijn jaszak.

- daniëlle bakhuis
Buddy Tegenbosch (Literatour 2017): Lans

Buddy Tegenbosch (Literatour 2017): Lans

22 september 2017

Dag vier van de tour zit erop. Tijd om een lans te breken voor de bevlogen docent (de keuze voor de mannelijke vorm is puur een taalkundige). Ik ontmoet er veel, en dat is niet zo vreemd. De kans is immers groot dat een leraar die een schrijver uitnodigt bovengemiddeld bevlogen is.

- buddy tegenbosch
Boekenstraat

Boekenstraat

22 augustus 2017

In Ho Chi Minh stad is men dit jaar gestart met een straat vol boekwinkels (144 meter lang). U heeft het bericht wellicht over het hoofd gezien, maar bij mij sloeg mijn fantasie op hol.

- hans bousie
De (on)zin van de creatieve computer

De (on)zin van de creatieve computer

20 juli 2017

Het was een heugelijk moment voor onze programmeurs: de komst van een nieuw teamlid. Geen ademend en pratend mens, maar iets veel opwindenders: een computer met enorme rekenkracht, in staat om loodzware algoritmes te handelen. Liefdevol werd het apparaat tot MoM gedoopt – Mother of Math – en kreeg het een centrale plaats toegewezen in onze burelen.

- frederique schut
Wijs

Wijs

15 juni 2017

Inmiddels is de verkiezing van de volgende Boekverkoper van het Jaar alweer in volle gang en schrijf ik mijn laatste column. De vorige vijf gingen over doorzetters, inspirators voor mij in dit mooie vak waar zoveel mooie voorbeelden te vinden zijn, getuige de weer schitterende longlist van dit jaar.

- remco houtepen
Prioriteer de prioriteiten

Prioriteer de prioriteiten

13 juni 2017

Dat is wat ik probeer, mailde ik Sabine van Boekblad, toen ik weer achter de deadline aanhinkte (wetende dat die ruim gesteld en dus rekbaar was).

- nele hendrickx
Tekst F

Tekst F

9 juni 2017

Mensen complimenteren mij vaak met mijn enthousiasme. Vrienden, collega’s, schrijvers. Ik krimp dan altijd een beetje ineen. Onder het compliment hoor ik de boodschap: je bent niet kritisch genoeg. Je bent een blije eikel.

- jelte nieuwenhuis
Bologna-blog Luciënne van der Leije: Ciao Bologna! (deel 4)

Bologna-blog Luciënne van der Leije: Ciao Bologna! (deel 4)

6 april 2017

De kinderboekenbeurs in Bologna is van start gegaan. Het hoogtepunt van het jaar voor Luciënne van der Leije, rechtenmanager bij WPG Kindermedia. Vandaag haar vierde blog vanuit Bologna, de laatste en Van der Leije's favoriete beursdag.

- luciënne van der leije
Rob Hoogland en Arthur van Amerongen: Spoedcursus guerrillamarketing. Deel 4 (slot)

Rob Hoogland en Arthur van Amerongen: Spoedcursus guerrillamarketing. Deel 4 (slot)

17 maart 2017

Columnisten Rob Hoogland (De Telegraaf) en Arthur van Amerongen (de Volkskrant) schreven samen Het Grote Foute Jongens Boek (Pepper Books). Het duo ging op boekhandelstour en bloggen op Boekblad.nl over hun ervaringen tijdens deze roadtrip. Vandaag het laatste deel, met bezoeken aan de boekhandels v/h Van Gennep en Scheltema.

- grote foute jongens
Erfgoed

Erfgoed

14 november 2016

Het in memoriam voor Ko van Leest, in Boekblad en in Het Parool, bracht niet alleen mijn twee ontmoetingen met deze uitzonderlijke boekverkoper in herinnering. Die beide ontmoetingen draaiden overigens om één schrijver: Maurice Gilliams. Op een dag ontving ik bij Donner een handgeschreven briefje van Van Leest.

- leo van de wetering