Dansen op literatuur

Dansen op literatuur

9 februari 2017

‘De ochtend en de middag zijn voor de Geest, de avond en de nacht voor het Lichaam.’ Mijn grote liefde Tynke en ik fietsten in de richting van het Utrechtse Wilhelminapark.

- jelte nieuwenhuis
Amazon aan banden

Amazon aan banden

9 februari 2017

Het zal niet voor de eerste keer zijn dat een bedrijf door de Europese Commissie wordt terug gefloten. En daarbij deinst de Commissie er zelfs niet voor terug grote jongens als Apple, Google en Facebook aan te pakken. Dat is voor de gemiddelde nationale mededingingsautoriteit doorgaans een brug te ver.

- hans bousie
Stiekeme bibliotheekobservaties

Stiekeme bibliotheekobservaties

7 februari 2017

Ik ben lid geworden van de bibliotheek. Niet per se om boeken te lenen, maar om eens te kijken hoe het er daar aan toegaat. Met Bookarang begeven we ons steeds meer in de bibliotheekbranche en dus moet die nieuwe wereld worden verkend.

- frederique schut
Nemen en geven

Nemen en geven

24 januari 2017

Kleine meisjes rennen op een ochtend ontsteld onze kamer binnen: ‘Mama, de zee!?!’ 

- nele hendrickx
Digitaal suiker

Digitaal suiker

15 december 2016

Wie zichzelf ‘verslaafd aan lezen’ noemt, doet dit vaak met een tevreden glimlach en is er niet op uit om geholpen te worden. Om iets een verslaving te kunnen noemen geldt dat het je hindert in het dagelijks leven en dat pogingen om het onder controle te krijgen mislukken. Volgens die maatstaf zijn er gelukkig weinig mensen die zichzelf met recht leesverslaafd mogen noemen. Met de digitale media is dit wel anders: gameverslavingsklinieken schieten als paddenstoelen uit de grond en als mensen spreken over hun overmatige smartphonegebruik is de tevreden glimlach meestal ver te zoeken.

- sander ruys
Doorzetters

Doorzetters

13 december 2016

‘Dag Remco, met Lucie, van Boekblad. Wij zouden jou – als Boekverkoper van het Jaar – willen vragen voor de maandelijkse column.’ Het is begin november wanneer Lucie mij belt. Zoals bij de meeste boekhandels het geval is, neemt ook bij ons de drukte toe en is er nog veel werk te verzetten. Het is sowieso een vreemde periode geweest. Een periode waarin klanten mij onophoudelijk feliciteerden. 

- remco houtepen
Erfgoed

Erfgoed

14 november 2016

Het in memoriam voor Ko van Leest, in Boekblad en in Het Parool, bracht niet alleen mijn twee ontmoetingen met deze uitzonderlijke boekverkoper in herinnering. Die beide ontmoetingen draaiden overigens om één schrijver: Maurice Gilliams. Op een dag ontving ik bij Donner een handgeschreven briefje van Van Leest.

- leo van de wetering
Blog Irwan Droog: Uitgeverij Cossee in Berlijn (slot)

Blog Irwan Droog: Uitgeverij Cossee in Berlijn (slot)

5 september 2016

De Amsterdamse Uitgeverij Cossee huist van 29 augustus tot 5 september bij uitgeverij Wagenbach in Berlijn. Cossee-redacteur Irwan Droog doet verslag van het verblijf. Vandaag het slot, Droog blikt terug op de dagen in Duitsland - die vol zaten met hoogtepunten.

- irwan droog
Blog Frank Krake: Op bezoek op de Caraïben (slot)

Blog Frank Krake: Op bezoek op de Caraïben (slot)

26 augustus 2016

Frank Krake, auteur en uitgever van de bestseller Menthol, reist door de Caraïben, waar Joseph Sylvester opgroeide, de held van Menthol. Op Boekblad.nl doet hij verslag van zijn reis naar Aruba, Bonaire en Curaçao. Vandaag zijn laatste blog, over zijn bezoek aan de twee grootste boekhandels van Curaçao.

- frank krake