Passie

Passie

18 mei 2017

Amsterdam-Noord is soms net een dorp, zegt Frank Reijgwart tegen mij. Frank, eigenaar van boekhandel Plantage van der Plas, werkte bij diverse boekhandels en ook een paar uitgevers. Maar vergaderen was niet zijn ding, het kriebelde, hij wilde voor zichzelf beginnen.

- remco houtepen
Achterafje

Achterafje

16 mei 2017

Het is niet de eerste zon en ook niet de laatste, maar het voelt wel zo. Op mijn favoriete plek – het balkon aan de straatkant, maar uit het zicht van passanten – waan ik me in Nice of Marrakech en geniet ik verdoken maar in de zon van het gewriemel op het plein voor de deur. Manuscript op schoot, kinderen met kameraadjes ergens in huis druk in de weer, man op studiereis. Ik hou van achterafjes. Sinds ik er ooit een weddenschap mee won weet ik zeker dat ook het woord bestaat, het gevoel kende ik al langer.

- nele hendrickx
Een nieuwe taal

Een nieuwe taal

4 mei 2017

We moesten een nieuwe taal vinden. Of nou ja, Lieke moest een nieuwe taal vinden en ik zou haar helpen zoeken.

- jelte nieuwenhuis
Boeken en sterren

Boeken en sterren

3 mei 2017

‘Stel je een wereld voor waarin iedereen elkaar rapportcijfers geeft,’ wordt gezegd in deze video op volkskrant.nl. Ik hoefde het me niet voor te stellen: ik had de eerste afleveringen gezien van de televisieserie Black Mirror, over een ‘pastelkleurige nachtmerriewereld’ waarin iedereen elkaar voortdurend sterren toebedeelt en over de effecten die dat heeft op… nou ja, alles eigenlijk.

- frederique schut
Bologna-blog Luciënne van der Leije: Ciao Bologna! (deel 4)

Bologna-blog Luciënne van der Leije: Ciao Bologna! (deel 4)

6 april 2017

De kinderboekenbeurs in Bologna is van start gegaan. Het hoogtepunt van het jaar voor Luciënne van der Leije, rechtenmanager bij WPG Kindermedia. Vandaag haar vierde blog vanuit Bologna, de laatste en Van der Leije's favoriete beursdag.

- luciënne van der leije
Rob Hoogland en Arthur van Amerongen: Spoedcursus guerrillamarketing. Deel 4 (slot)

Rob Hoogland en Arthur van Amerongen: Spoedcursus guerrillamarketing. Deel 4 (slot)

17 maart 2017

Columnisten Rob Hoogland (De Telegraaf) en Arthur van Amerongen (de Volkskrant) schreven samen Het Grote Foute Jongens Boek (Pepper Books). Het duo ging op boekhandelstour en bloggen op Boekblad.nl over hun ervaringen tijdens deze roadtrip. Vandaag het laatste deel, met bezoeken aan de boekhandels v/h Van Gennep en Scheltema.

- grote foute jongens
Amazon aan banden

Amazon aan banden

9 februari 2017

Het zal niet voor de eerste keer zijn dat een bedrijf door de Europese Commissie wordt terug gefloten. En daarbij deinst de Commissie er zelfs niet voor terug grote jongens als Apple, Google en Facebook aan te pakken. Dat is voor de gemiddelde nationale mededingingsautoriteit doorgaans een brug te ver.

- hans bousie
Erfgoed

Erfgoed

14 november 2016

Het in memoriam voor Ko van Leest, in Boekblad en in Het Parool, bracht niet alleen mijn twee ontmoetingen met deze uitzonderlijke boekverkoper in herinnering. Die beide ontmoetingen draaiden overigens om één schrijver: Maurice Gilliams. Op een dag ontving ik bij Donner een handgeschreven briefje van Van Leest.

- leo van de wetering