Paradijs

Paradijs

19 februari 2024

'Heb je een pakje Marlboro voor mij?' Een onbekende man vraagt het met de vanzelfsprekendheid alsof hij dat iedere dag bij ons koopt. Ik moet hem teleurstellen.

- eric herni
Vampiers en beren

Vampiers en beren

19 februari 2024

Dit is mijn derde en laatste vlog over mijn boekverkopersuitwisseling in Roemenië. Dat kan maar één ding betekenen: we moeten het hebben over de olifant in de kamer, welgezegd, de bloedzuigende olifant in de kamer…

- franka wijers
Santokhi is boos

Santokhi is boos

13 februari 2024

De president van Suriname, Chan Santokhi, is boos, zo lezen wij onder andere in NRC. Nu ben ik ook wel eens boos. Toegegeven, ik ben niet de president van Suriname, dus allicht dat het iets meer nieuwswaarde heeft als Santokhi boos is, hangt er natuurlijk ook wel weer van af waarom. En waarom is Santokhi dan boos? Wel, er gaat binnenkort een boek verschijnen met als titel Corruptie op het hoogste niveau. Zakendoen in Suriname.

- hans bousie
Het is zo stil

Het is zo stil

26 januari 2024

Welk boek ga ik vertalen als ik mijn huidige klus klaar heb? Ik weet het even niet. Misschien wel een tijdje géén boek. Het zijn wonderlijke tijden in de literaire vertaalbranche.

- ralph aarnout
Frankfurt 2023, dag 2: Statafel in plaats van stand

Frankfurt 2023, dag 2: Statafel in plaats van stand

21 oktober 2023

Vier serieuze offerteaanvragen kon Huub van de Pol na afloop van de Buchmesse noteren. 'Vanwege de uitdijende agenda heb ik minder van de beurs kunnen zien dan ik wilde maar voor ons was dit de beste beurs in jaren.'

- huub van de pol
London Book Fair 2023: de oorlog in Oekraïne en sensitivity readers

London Book Fair 2023: de oorlog in Oekraïne en sensitivity readers

2 mei 2023

‘Mensen maken soms vreselijke dingen mee, het is geen oplossing om die voortaan in boeken onbespreekbaar te maken.’ Dat de opmars van het fenomeen ‘sensitivity reader’ de gemoederen ook internationaal behoorlijk bezighoudt, merkt Victor Schiferli in verschillende gesprekken op de London Book Fair. Een verslag.

- nederlands letterenfonds