Landkaart

Landkaart

9 mei 2022

Nu mijn boekenomzet fors stijgt en ik door mijn columns blijkbaar een bekende boekverkoper ben geworden, komen er steeds meer uitgeverijen mijn kant op. Almere-Haven staat op de literaire landkaart van Nederland. Ik hoor er bij, uitgeverijen vinden mijn winkel interessant en ik krijg de ene mooie aanbieding na de ander.

- eric herni
Boeken en oorlog

Boeken en oorlog

9 mei 2022

Sinds een paar maanden is het oorlog, althans dat voelen we zo. Het is natuurlijk al eeuwen oorlog, maar niet altijd voelen we die oorlog zo, omdat die ver weg is bijvoorbeeld.

- hans bousie
Weer een bestseller!

Weer een bestseller!

6 mei 2022

‘s Ochtends op de fiets naar de winkel luister ik sinds kort steevast naar de podcast Weer een dag. In deze dagelijkse twaalf minuten durende podcast, bellen de schrijvers Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman elkaar.

- sem anne van dijk
London Book Fair 2022, een feest van weerzien

London Book Fair 2022, een feest van weerzien

11 april 2022

Sinds de geannuleerde London Book Fair in 2020 waren we als Letterenfonds niet meer in Londen geweest en hadden we veel internationale uitgeversrelaties alleen via videocalls gezien. Natuurlijk was er de Frankfurt Book Fair in oktober 2021, maar daar zagen we voornamelijk Europese contacten, en daarvan ook slechts een handvol. Nu vertrok ik met een volgeboekt schema naar Londen, samen met Victor Schiferli (specialist fictie, klassieken en poëzie), Mireille Berman (specialist non-fictie) en Lucette Chatelain (internationale literaire evenementen).

- barbara den ouden
I couldn’t help but wonder

I couldn’t help but wonder

9 april 2022

Het effect is merkbaar: er werden de afgelopen twee jaar minder debuten geacquireerd, zowel in het eigen taalgebied als daarbuiten.

- roselinde bouman
You’ve got a Swedish accent

You’ve got a Swedish accent

8 april 2022

In de hal onder ons trad een Arabisch orkest op waardoor je elkaar steeds tien minuten niet kon verstaan. Aan de andere kant tekent dit de levendigheid van de beurs erg goed.

- huub van de pol
‘Wir müssen einfach etwas machen’: De Pop-Up-Buchmesse in Leipzig en de plannen voor 2024

‘Wir müssen einfach etwas machen’: De Pop-Up-Buchmesse in Leipzig en de plannen voor 2024

25 maart 2022

Twee jaar achter elkaar kon de Leipziger Buchmesse vanwege corona geen doorgang vinden. Groot was daarom aanvankelijk de vreugde toen het bericht kwam dat hij in 2022 wel kon doorgaan. Net als in de voorgaande jaren werd er een stand gehuurd door het Letterenfonds, werden er programma’s en lezingen georganiseerd rond een delegatie van twaalf auteurs, en werden er allerlei andere mooie plannen gesmeed. En even groot was de teleurstelling vervolgens weer toen een maand van te voren bekendgemaakt werd dat de beurs voor de derde keer werd geannuleerd. Het had te maken met afzeggingen door grote uitgevers, waardoor er niet genoeg stands verhuurd waren en er onvoldoende financieel draagvlak was. Een felle discussie ontspon zich in de pers. 

- victor schiferli
Het leed dat oorlog brengt

Het leed dat oorlog brengt

25 februari 2022

Hij groeit op in armoede, als onwettig kind van een dienstmeid. De slimste jongen uit de streek is hij, een veelbelovende jongen. Maar kort voor hij eindexamen zal doen, wordt hij onder de wapens geroepen en voor Hitler naar het oostfront gestuurd. Hij keert terug met een houten been en een trauma en zal de rest van zijn leven zwijgen over zijn ervaringen aan het front. Hij trekt zich terug tussen zijn boeken.

- ralph aarnout
De kop is eraf

De kop is eraf

7 november 2021

Een goede recensie van het Boekverkoperspanel van AD. Boek van de Week bij Radio 4. Zo werd Sander Verheijen zaterdag wakker.

- jens vern