Muziek

Muziek

3 februari 2023

'Wat is volgens jou nóg mooier dan boeken, ouwe lettervreter?' Met die vraag komt een vaste klant de winkel binnen. We maken doorgaans een dolletje als we elkaar spreken, al koopt hij nooit een boek. Hij is meer van de tijdschriften. Ik zie dat hij denkt dat hij mij klem heeft en mogelijk geen antwoord krijgt.

- eric herni
Daar waar de rivierkreeften zingen

Daar waar de rivierkreeften zingen

31 januari 2023

Afgelopen week was het dan eindelijk weer zover in de Rode Hoed, een onvervalste samenkomst van het boekenvak, nou ja, in ieder geval van een deel daarvan. In ons aller leven is er de afgelopen jaren een wat merkwaardig gat gevallen. Alle dromen en verlangens uitgesteld, nabijheid vervangen door digitale communicatie. Thuiswerken in plaats van samen komen en ik dacht tot voor kort dat dat alleen maar heel fijn was. Blijkbaar wist ik niet wat ik miste.

- hans bousie
De Tommy Wieringa in mij

De Tommy Wieringa in mij

19 januari 2023

Ik baal ervan dat ik zo vaak aan Tommy Wieringa denk. Niet uit aanbidding of afkeer van zijn werk, want dat ken ik niet goed, maar om een anekdote die ik eens over hem las. In Boekblad misschien wel.

- ralph aarnout
Geven uitgevers écht niet om audio?

Geven uitgevers écht niet om audio?

24 november 2022

De nominatie van Audiyence – het white label audioplatform van Icontact – voor de FutureBook Award werd niet verzilverd. Maar het bijwonen van de bijbehorende conferentie maakte veel goed.

- huub van de pol
Verhip, een strip!

Verhip, een strip!

1 juli 2022

Een jongetje rent onze boekwinkel binnen, zoekt even en pakt dan een nieuwe ‘Dogman’ uit de kast. Het kind begint meteen te ijverig met lezen. Dan komt de moeder de winkel ingelopen. Ze rolt met haar ogen: “Nee, nee – kies even een écht boek uit.” De scherpe stem van de ouder snijdt door de winkel en ik zie hoe de gretigheid van een jonge lezer om nieuw boek uit te kiezen, verandert in een norse erkenning van het ouderlijk gezag.

- sem anne van dijk
London Book Fair 2022, een feest van weerzien

London Book Fair 2022, een feest van weerzien

11 april 2022

Sinds de geannuleerde London Book Fair in 2020 waren we als Letterenfonds niet meer in Londen geweest en hadden we veel internationale uitgeversrelaties alleen via videocalls gezien. Natuurlijk was er de Frankfurt Book Fair in oktober 2021, maar daar zagen we voornamelijk Europese contacten, en daarvan ook slechts een handvol. Nu vertrok ik met een volgeboekt schema naar Londen, samen met Victor Schiferli (specialist fictie, klassieken en poëzie), Mireille Berman (specialist non-fictie) en Lucette Chatelain (internationale literaire evenementen).

- barbara den ouden
I couldn’t help but wonder

I couldn’t help but wonder

9 april 2022

Het effect is merkbaar: er werden de afgelopen twee jaar minder debuten geacquireerd, zowel in het eigen taalgebied als daarbuiten.

- roselinde bouman
‘Wir müssen einfach etwas machen’: De Pop-Up-Buchmesse in Leipzig en de plannen voor 2024

‘Wir müssen einfach etwas machen’: De Pop-Up-Buchmesse in Leipzig en de plannen voor 2024

25 maart 2022

Twee jaar achter elkaar kon de Leipziger Buchmesse vanwege corona geen doorgang vinden. Groot was daarom aanvankelijk de vreugde toen het bericht kwam dat hij in 2022 wel kon doorgaan. Net als in de voorgaande jaren werd er een stand gehuurd door het Letterenfonds, werden er programma’s en lezingen georganiseerd rond een delegatie van twaalf auteurs, en werden er allerlei andere mooie plannen gesmeed. En even groot was de teleurstelling vervolgens weer toen een maand van te voren bekendgemaakt werd dat de beurs voor de derde keer werd geannuleerd. Het had te maken met afzeggingen door grote uitgevers, waardoor er niet genoeg stands verhuurd waren en er onvoldoende financieel draagvlak was. Een felle discussie ontspon zich in de pers. 

- victor schiferli