Letters

Letters

5 juni 2023

'Meneer, ik zoek een boek met lekker veel letters. Het liefst waarbij de letters ook woorden en zinnen vormen. Heb je dat?' Een man staat voor de toonbank en kijkt mij verwachtingsvol aan. 'Het liefst op papiertjes die aan de zijkant zijn vastgeplakt', doet zijn vrouw – die naast hem staat - een duit in het zakje

- eric herni
Inkomsten dalen?

Inkomsten dalen?

8 mei 2023

Als u een artikel leest met een kop ‘Inkomsten dalen’ dan is er toch zonneklaar sprake van slecht nieuws. Althans dat zou mijn eerste gewaarwording zijn. Als er zou staan: ‘Inkomsten van vervuilende industrie of van wapenfabrikanten dalen’, dan ziet het beeld er opeens heel anders uit. Dan zou je (afhankelijk van je politieke voorkeur, eh ik bedoel je intelligentie) zo maar kunnen constateren dat het eigenlijk om goed nieuws gaat.

- hans bousie
London Book Fair 2023: de oorlog in Oekraïne en sensitivity readers

London Book Fair 2023: de oorlog in Oekraïne en sensitivity readers

2 mei 2023

‘Mensen maken soms vreselijke dingen mee, het is geen oplossing om die voortaan in boeken onbespreekbaar te maken.’ Dat de opmars van het fenomeen ‘sensitivity reader’ de gemoederen ook internationaal behoorlijk bezighoudt, merkt Victor Schiferli in verschillende gesprekken op de London Book Fair. Een verslag.

- nederlands letterenfonds
Een inbox vol e-boeken

Een inbox vol e-boeken

14 februari 2023

Laat ik meteen toegeven: ik ben zelf ook niet vrij van zonden. Ik heb een harde schijf vol ‘gevonden’ muziek. Van lang geleden, uit de tijd vóór Spotify. Als ik iets voorbij hoorde komen op de radio of iets las over een interessant album, wist ik dat vaak wel op te snorren op een peer-to-peer site of in een nieuwsgroep. Ja, ook ik ben een dief.

- ralph aarnout
Geven uitgevers écht niet om audio?

Geven uitgevers écht niet om audio?

24 november 2022

De nominatie van Audiyence – het white label audioplatform van Icontact – voor de FutureBook Award werd niet verzilverd. Maar het bijwonen van de bijbehorende conferentie maakte veel goed.

- huub van de pol
Verhip, een strip!

Verhip, een strip!

1 juli 2022

Een jongetje rent onze boekwinkel binnen, zoekt even en pakt dan een nieuwe ‘Dogman’ uit de kast. Het kind begint meteen te ijverig met lezen. Dan komt de moeder de winkel ingelopen. Ze rolt met haar ogen: “Nee, nee – kies even een écht boek uit.” De scherpe stem van de ouder snijdt door de winkel en ik zie hoe de gretigheid van een jonge lezer om nieuw boek uit te kiezen, verandert in een norse erkenning van het ouderlijk gezag.

- sem anne van dijk