Geloof

Geloof

26 september 2022

Ik zit op mijn gemakje op de bank bij de bushalte van het Stadhuisplein. De zon schijnt lekker en niet al te krachtig en de bus naar Almere-Haven laat nog vijf minuten op zich wachten. Een vrouw met een stapel folders komt naar mij toe. Ik zucht diep en zie ondanks het prachtige weer de bui alweer hangen.

- eric herni
Verhip, een strip!

Verhip, een strip!

1 juli 2022

Een jongetje rent onze boekwinkel binnen, zoekt even en pakt dan een nieuwe ‘Dogman’ uit de kast. Het kind begint meteen te ijverig met lezen. Dan komt de moeder de winkel ingelopen. Ze rolt met haar ogen: “Nee, nee – kies even een écht boek uit.” De scherpe stem van de ouder snijdt door de winkel en ik zie hoe de gretigheid van een jonge lezer om nieuw boek uit te kiezen, verandert in een norse erkenning van het ouderlijk gezag.

- sem anne van dijk
Minder boekwinkels, nou en?

Minder boekwinkels, nou en?

27 juni 2022

Vergeleken met 2015 telt Nederland 500 boekwinkels minder, vooral in het coronajaar 2021 ging het hard, minus 8,1 %. En de trend zal nog wel even doorzetten als je je bedenkt dat boekverkopers gemiddeld 54 jaar oud zijn en 80% 45 jaar of ouder is. Kortom boekverkopers sterven langzaam uit. Het is geen big bang à la het uitsterven van die andere dinosauriërs, maar het lijkt wel een onontkoombare neergang.

- hans bousie
London Book Fair 2022, een feest van weerzien

London Book Fair 2022, een feest van weerzien

11 april 2022

Sinds de geannuleerde London Book Fair in 2020 waren we als Letterenfonds niet meer in Londen geweest en hadden we veel internationale uitgeversrelaties alleen via videocalls gezien. Natuurlijk was er de Frankfurt Book Fair in oktober 2021, maar daar zagen we voornamelijk Europese contacten, en daarvan ook slechts een handvol. Nu vertrok ik met een volgeboekt schema naar Londen, samen met Victor Schiferli (specialist fictie, klassieken en poëzie), Mireille Berman (specialist non-fictie) en Lucette Chatelain (internationale literaire evenementen).

- barbara den ouden
I couldn’t help but wonder

I couldn’t help but wonder

9 april 2022

Het effect is merkbaar: er werden de afgelopen twee jaar minder debuten geacquireerd, zowel in het eigen taalgebied als daarbuiten.

- roselinde bouman
‘Wir müssen einfach etwas machen’: De Pop-Up-Buchmesse in Leipzig en de plannen voor 2024

‘Wir müssen einfach etwas machen’: De Pop-Up-Buchmesse in Leipzig en de plannen voor 2024

25 maart 2022

Twee jaar achter elkaar kon de Leipziger Buchmesse vanwege corona geen doorgang vinden. Groot was daarom aanvankelijk de vreugde toen het bericht kwam dat hij in 2022 wel kon doorgaan. Net als in de voorgaande jaren werd er een stand gehuurd door het Letterenfonds, werden er programma’s en lezingen georganiseerd rond een delegatie van twaalf auteurs, en werden er allerlei andere mooie plannen gesmeed. En even groot was de teleurstelling vervolgens weer toen een maand van te voren bekendgemaakt werd dat de beurs voor de derde keer werd geannuleerd. Het had te maken met afzeggingen door grote uitgevers, waardoor er niet genoeg stands verhuurd waren en er onvoldoende financieel draagvlak was. Een felle discussie ontspon zich in de pers. 

- victor schiferli
Het leed dat oorlog brengt

Het leed dat oorlog brengt

25 februari 2022

Hij groeit op in armoede, als onwettig kind van een dienstmeid. De slimste jongen uit de streek is hij, een veelbelovende jongen. Maar kort voor hij eindexamen zal doen, wordt hij onder de wapens geroepen en voor Hitler naar het oostfront gestuurd. Hij keert terug met een houten been en een trauma en zal de rest van zijn leven zwijgen over zijn ervaringen aan het front. Hij trekt zich terug tussen zijn boeken.

- ralph aarnout