Hebban Live

Hebban Live

16 september 2019

“Waarheen gaat de Nederlander?/ Naar een vergadering./ Waar komt hij vandaan?/ Van een vergadering.” De Iraakse schrijver Rodaan al Galidi draagt een van zijn gedichten voor en door zijn droogkomische presentatie heeft hij de lachers op zijn hand. Al Galidi verwierf faam in Nederland met Hoe ik talent voor het leven kreeg, een roman over de ervaringen van een asielzoeker.

- jeroen windmeijer
Alfa’s en bèta’s

Alfa’s en bèta’s

5 september 2019

Wie in een technologiebedrijf na de zomermaanden op kantoor komt en vraagt of de ander een leuke vakantie heeft gehad, kan rekenen op de reactie: ‘Definieer leuk’. Zo is het ook onhandig om te zeggen dat iets binnenkort moet worden gedaan, want ‘binnenkort is subjectief’. Ik bedoel maar, de wereld kan niet functioneren op bèta’s alleen.

- frederique schut
Seoul

Seoul

29 augustus 2019

Wie is er niet geweest? In Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea, bedoel ik. Marleen Seegers in ieder geval wel. Nu moet ik eerlijk opbiechten dat ik Marleen Seegers niet kende voordat ik haar stuk in Boekblad las over haar bezoek aan Seoul. Maar dat kan wellicht komen omdat ze weliswaar een Nederlandse naam heeft, maar als agent (2Seas Agency) werkt in de Verenigde Staten.

- hans bousie
Een bezoek aan de Seoul International Book Fair

Een bezoek aan de Seoul International Book Fair

29 juli 2019

Zuid-Korea stond al een tijdje op de lijst van landen waar ik graag eens naartoe zou willen gaan. Ik was geïntrigeerd door dit land, waar ik sinds het begin van mijn internationale rechtencarrière veel boeken aan heb verkocht. In Azië is Zuid-Korea vaak het eerste land dat biedt op een titel, en soms is het zelfs wereldwijd het eerste (en enige) land waar we rechten verkopen. Stine Jensen en Frank Meesters’ De Opvoeders. Wat filosofie de schipperende ouder kan leren (Hollands Diep) is bijvoorbeeld vooralsnog alleen aan Zuid-Korea verkocht — maar dan wel via een veiling! Het verschijnt dit najaar bij Saenggakui Jip.

- marleen seegers
LAMOER (4): over de kracht van audio, binge listening en een nieuwe show

LAMOER (4): over de kracht van audio, binge listening en een nieuwe show

22 mei 2019

‘Kunnen we audiocollectief Schik niet uitnodigen voor LAMOER #4?’ wordt er geopperd tijdens de LAMOER-vergadering, ‘zij zijn fantastisch!’ Het blijkt te gaan om drie jonge vrouwen die podcasts maken: de Nederlandse Mirke en haar Vlaamse collega’s Nele en Siona. Zoals het veelbekroonde 'Bob' voor VPRO Dorst, waarmee ze o.a. de eerste Dutch Podcast Award en een Tegel wonnen, en 'Laura H.', gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Rueb.

- lamoer
VS literair (2): De beruchte drie procent – vertaalde literatuur in de VS

VS literair (2): De beruchte drie procent – vertaalde literatuur in de VS

15 maart 2019

Notoir moeilijk is het om hier, in de VS, uitgevers te interesseren voor werk van een nog onbekende, ‘uitheemse’ auteur. Hier geldt de wet van de beruchte 3%: het percentage vertaalde literatuur in de VS, waarvan dan ook nog eens het grootste deel bestaat uit Franse, Duitse en Spaanse titels – de kleinere taalgebieden komen nauwelijks aan bod. Het is een bekend beeld, maar ook een misvatting. Literatuur in de Verenigde Staten komt overal vandaan, zeker ook uit Europa.

- mireille berman
Boekverkopers in de VS (slot): 'We need to expand our range'

Boekverkopers in de VS (slot): 'We need to expand our range'

31 januari 2019

Het is een stralende ochtend als ik naar mijn stageadres reis: Skylight Books. Twee winkels naast elkaar, één kleine winkel met kunst en beeldverhalen, en achterin de logistieke afdeling en twee werkplekken met event managers. Skylight organiseert jaarlijks tweehonderd evenementen in de winkel en nog eens honderd off-site (zoals dat genoemd wordt). Toch zeggen ze tegen vier van de vijf verzoeken nee, simpelweg omdat ze zich kunnen veroorloven alleen events te doen die honderd procent bij de aard van de winkel passen. De ambitie om zoveel te doen is groot: we need to expand our range. Off-site worden bazars, zakelijke beurzen en scholen, veel scholen, bezocht.

- anne schroën
La journée pro

La journée pro

3 december 2018

Van 28 november t/m 3 december zijn Nederland en Vlaanderen 'focusland' op de Salon du Livre et de la Presse Jeunesse in Montreuil, de belangrijkste en grootste kinderboekenbeurs van Frankrijk. Medewerkers van het Nederlands Letterenfonds bloggen voor Boekblad over deze beurs. Vandaag: Agnes Vogt over de laatste dag van de beurs, bedoeld voor boekenprofessionals.

- letterenfonds
Sydney Visiting International Publishers: Afscheid

Sydney Visiting International Publishers: Afscheid

6 mei 2018

Het is zondagavond, niet eens zo heel laat. Ik heb zojuist afscheid genomen van de nog overgebleven fellows. Een deel is vandaag al vertrokken, een deel vertrekt morgen. Sommigen gaan nog naar andere steden in Australië, anderen vliegen meteen naar huis. Koffers worden ingepakt, melige berichten worden op WhatsApp geplaatst, en we beloven elkaar dat we contact houden. Onze tijd als VIP is voorbij.

- sabrina verbeek