Door aandelen te kopen in manuscripten worden lezers betrokken bij het uitgeven van boeken. Crowdfunding heet het. Gevolgen voor het verdienmodel van uitgevers heeft het vooralsnog niet - het lijkt eerder een nieuwe vorm om auteurs boven te laten komen drijven en een manier om leescultuur te bevorderen.
Voor veel uitgevers gaat de economische crisis gepaard met een omslag naar méér digitaal uitgeven. Ze moeten maatregelen nemen om te zorgen dat ze niet onder de nullijn belanden. Terwijl ze anderzijds de noodzaak om te investeren in innovatie als een hete adem in hun nek voelen. Welke keuzes maken uitgevers in dit spanningsveld?
De Middag van het Kinderboek draait op 4 september om de – ironisch geformuleerde – vraag naar ‘de onafwendbare ondergang van het o zo vertrouwde boek door de komst van het allesverwoestende e-book’. In Amerika zijn kinderboekuitgevers enthousiast over de mogelijkheden.
Uitgevers en auteurs staan tegenover elkaar in hun reacties op het voorstel voor wetswijziging van de Auteurswet. ‘Hard nodig’, volgens de auteurs en vertalers. Uitgevers vinden het huidige wetsvoorstel echter ondoordacht. Op deze pagina’s zetten Raoul Eljon, jurist van het Nederlands Uitgevers Verbond, en Janne Rijkers, coördinator van de Vereniging van Letterkundigen, hun standpunt uiteen. Belanghebbenden kunnen tot en met 30 september bij de overheid op www.internetconsultatie.nl/auteurscontractenrecht reageren op het voorontwerp.
Half juli kwamen Vlaamse uitgevers en auteurs een modelcontract, inclusief digitale rechten, voor algemene boeken overeen. Is het Vlaamse boekenvak daarmee definitief volwassen geworden? Als VUV-voorzitter is Rudy Vanschoonbeek – tevens directeur van uitgeverij Vrijdag – de afgelopen drie decennia nauw betrokken geweest bij de sterke professionalisering van de sector.
Boekblad gaat vernieuwen. Een waarschuwing: dit is de laatste opmaak van Boekblad in deze stijl. Per volgend nummer krijgt uw vakblad een nieuwe look & feel. Ontwerper Kristel Guit (Twin Media) en webbouwer Vincent Smedinga (Liones) lichten een tipje van de sluier op.
Twee jaar geleden openden zus en broer Margriet en Pier Rienks een Libris-winkel op Schiphol. Alles ging naar wens, toch gingen de deuren onlangs definitief dicht. Door een samenloop van omstandigheden, zegt Margriet Rienks. Ze is directeur van de VU Boekhandel en boekhandel Venstra in Amstelveen die er onlangs flink wat ruimte bij kreeg.
Bertine van Duijvenbode doet op Twitter op vrolijke wijze kond van het wel en wee in haar boekwinkel ’t Boektiekje in Katwijk aan Zee. Maar ze initieert ook discussies over ontwikkelingen in het vak. ‘Twitter hoort bij modern ondernemerschap.’ Onlangs verhuisde ze haar winkel naar een duurdere locatie.
Op 20 juli viel in het Gerechtshof van Den Bosch het vonnis over het faillissement van uitgeverij De Boekenmakers. Op 3 augustus werd een doorstart mogelijk. Directeur/eigenaar David van Iersel geeft - op verzoek van Boekblad - een momentopname van zijn ervaringen.
Op 4, 5 en 6 september vindt voor de vierde keer de aftrap van het boekenseizoen plaats: Manuscripta. Met een extra locatie en een extra avond belooft het evenement nog grootser te zinderen dan afgelopen jaren. Ook is het de vuurdoop van de nieuwe CPNB-directeur Eppo van Nispen.