Het afgelopen jaar bijzonder noemen is een understatement. Het coronajaar was voor iedere boekenvakker het uitzonderlijkste jaar uit zijn of haar carrière. Ook voor Luitingh-Sijthoffdirecteur Febe van der Wardt. Hoe kijkt zij terug op wat ze ondanks alles een positief 2020 noemt? ‘Je denkt terugkijkend: het had zoveel erger kunnen zijn.’
De coronacrisis treft zonder uitzondering iedereen die in het boekenvak werkt. Door de regels die het land werden opgelegd kunnen bijvoorbeeld de traditionele activiteiten, van signeren tot presentaties en grootschalige evenementen, in en rond de boekhandel niet doorgaan. Met als gevolg dat zelfstandige boekpromotors iets nieuws moeten verzinnen.
Er is massaal geschreven tijdens de coronacrisis. Niemand merkte dat zo goed als de dienstverleners van zelfpublicerende schrijvers. Bedrijven als Pumbo, Boekengilde, Brave New Books, Mybestseller en Boekscout konden de vraag naar hun diensten haast niet bijbenen.
Hoe jongeren aan het lezen te krijgen? Ook Schwob, het initiatief van het Nederlands Letterenfonds om vergeten pareltjes uit de wereldliteratuur onder de aandacht te brengen, probeerde die vraag te beantwoorden voor de leeftijdsgroep 20-35 jaar. De specifieke focus die het programma voor vergeten meesterwerken uit de literatuur aan de vraag gaf, bleek bijzonder vruchtbaar. ‘Jongeren zoeken verbinding.’
Ieder jaar is een bijzonder jaar, maar sommige jaren zijn meer bijzonder dan andere. Het jaar 2020 was zo’n speciaal jaar, wereldwijd. De termen corona, crisis, beperkingen, anderhalve meter en versoepeling van maatregelen waren niet van de krantenpagina’s en beeldschermen weg te slaan. Ook in het boekenvak heeft corona uiteraard centraal gestaan dit jaar, de kolommen van dit magazine en van de Boekblad-website hebben er vol mee gestaan. Ter afronding van een meer dan bijzonder jaar stelde Klaas de Boer zes boekenvakkers vijf vragen om terug te kijken op 2020 en vooruit te kijken naar 2021.
Maartje Swillen van de Leuvense boekhandel Boekarest wilde haar klanten bedanken voor hun steun tijdens de eerste coronagolf dit voorjaar. Het resulteerde uiteindelijk in een boekje dat gebaseerd is op de nieuwsbrieven die ze in die periode rondstuurde. Dat waren er veel meer dan gebruikelijk, omdat de ontwikkelingen elkaar snel opvolgden. Onder de titel Rampje: een fietstocht vertelt ze in negen hoofdstukken hoe ze de periode van half maart tot half mei beleefde. Het boekje, met een voorwoord van schrijver en stadgenoot Koen Peeters en een omslagillustratie van Annet Schaap, verscheen in een oplage van 1500 exemplaren en is door Swillen verspreid onder haar klanten. Boekblad publiceert hieronder hoofdstuk Vijf.