Uit het faillissement van Polare namen Sandra en Erik van Doorn (Zeist) het meest lucratieve filiaal over: Broese. Ze raakten verzeild in een kwestie met de gemeente Utrecht, die ze tot de rechter uitvochten. En wonnen. Het gaat weer goed met Broese, al laat de verbouwing van het pand nog even op zich wachten.
Het gaat goed met het Engelstalige boek in Nederland. Jongeren lezen steeds makkelijker Engels, wat het segment YA afgelopen jaren een ongekende boost gaf. Het biedt de importeurs nieuwe kansen, al moeten zij hun meerwaarde blijven bewijzen omdat boekhandels steeds vaker en gemakkelijker zelf deals sluiten met grossiers en uitgeverijen.
Bibliotheken dragen steeds minder geld af voor het uitlenen van boeken. Het ministerie van OCW startte onlangs een onderzoek. Diederik van Leeuwen, voorzitter van Stichting Leenrecht en oud-directeur van Bibliotheek.nl, over leenrecht, schoolbibliotheken én de impact van e-boeken.
In de opmaat naar Frankfurt 2016 zijn de banden tussen Nederlandse en Duitse uitgeverijen aangehaald. Hoofdredacteur Ursula Bergenthal van btb Verlag was in Amsterdam om Nederlandse collega’s en auteurs te ontmoeten. Nederlandse schrijvers zijn opvallend professioneel heeft ze gemerkt: ‘Ze komen met goede ideeën en staan voor alles open.’
Kookboekwinkel Mevrouw Hamersma in de Amsterdamse Pijp is bijna een jaar open. Eigenaren zijn wijnkenner Harold Hamersma, bekend van zijn wijnboeken en wijnrubriek in Het Parool, en zijn echtgenote Karin Richter, die daarbij sinds drie jaar onder de naam Mevrouw Hamersma de recepten verzorgt. Het succes nodigt uit tot een uitrol van het idee.
We gaan naar school, kiezen een vervolgopleiding. We volgen cursussen, trainingen en al dan niet verplichte nascholing. Maar hoe leren we de fijne kneepjes van het vak? Wie zijn die bepalende figuren in onze ontwikkeling als professional? Passanten, norse oude bazen, mentoren en spirit animals? De peilstok erin, door Caroline Reeders.