Boek en Buro nam vorig jaar Nawijn & Polak in Apeldoorn over. Een goede keuze, vinden eigenaren Han Nieuwenhuis en Jan Willem Rebers nog steeds. ‘Dan moet je geen smal assortiment hebben met een hoge omloopsnelheid. Dan moet je veel keuze bieden: een ruim en up to date assortiment in de volle breedte.’
De ene na de andere boekhandel merkt het en speelt er op in: steeds meer klanten lezen Engelstalig. Zes boekenvakkers over de kansen en zorgen rond dit fenomeen: boekverkoper Erik van Doorn, uitgevers Myrthe Spiteri, Elik Lettinga en Bart Bulsing en vertalers Gerda Baardman en Nicolette Hoekmeijer.
Boekverkopers die ook een uitgeverij vertegenwoordigen, redacteuren die ook boeken verkopen, schrijvers die tevens uitgever zijn, uitgevers die een boekwinkel runnen; binnen de boekenbranche zijn er nogal wat mensen met een dubbelrol. Voor velen een bewuste keuze, voor anderen een toevallige samenloop van omstandigheden. Boekblad vroeg vijf multitaskers naar hun ervaringen.
Bij wijze van nieuwjaarsgeschenk verspreidde uitgeverij Atlas Contact onder relaties het essay Tien jaar Atlas Contact, geschreven door Arjan Post. In hoofdstuk 4 van deze uitgave onderzoekt de auteur wat nu eigenlijk de uitgeverij maakt tot wat die is en legt de uitgevers de vraag voor of engagement het begrip is dat het fonds kenmerkt. Op deze pagina’s een fragment uit dat hoofdstuk.
Op 10 december 1969 werd de Stichting Socialistiese Uitgeverij Nijmegen (SUN) opgericht. Een jaar later waren er naast de uitgeverij al een drukkerij en een boekhandel (De Oude Mol). In zijn proefschrift over de geschiedenis van SUN concentreert historicus Cees Willemsen zich op de hoogtijdagen: de jaren tot en met 1983.