Op zo’n zes kilometer van Nijmegen strekt zich aan de voet van de Waaldijk het Overbetuwse Bemmel uit. Het dorp heeft amper 12.000 inwoners, maar kan toch – nog steeds – bogen op een kwaliteitsboekhandel. Het had echter weinig gescheeld of De Toren van Bemmel was als boekhandel verdwenen uit het Bemmelse straatbeeld. Er moest een tot dusver in Nederland uniek bedrijfsmodel – met coöperanten die als onbezoldigd medewerker in de winkel staan – aan te pas komen om de levensduur van de boekhandel te verlengen. Coöperatielid en voormalig eigenaar Jan Vinck en coöperatievoorzitter Geno Trimbos, die op de vrijdag een vast duo vormen, vertellen hoe men tot het coöperatiemodel gekomen is en hoe het er nu voor staat met de winkel.
Uitgeverij Cossee viert dit najaar het twintigjarig bestaan (zie het zomernummer Boek & Lezer) onder andere met twee boeken over het boekenvak: Boekhandel in de bergen bevat verhalen over de passie van de boekhandelaar en Het belang van de boerenzwaluw bevat bijdragen vanuit diverse disciplines in het boekenvak over het belang en de toekomst van de literaire uitgeverij. Uit laatstgenoemde titel op deze pagina’s een voorpublicatie: de bijdrage van Marjoleine de Vos waaraan het boek zijn titel ontleent.
Reisboekenuitgeverij mo’media heeft veel te vieren: de uitgeverij bestaat 25 jaar, en het is 20 jaar geleden dat de succesvolle reisgidsenserie Time to Momo van start ging. Oprichter-eigenaar René Bego, die in juli de jubileumspeld van de KVB ontving ter ere van zijn 25 jaar in het boekenvak, vertelt hoe hij mo’media heeft opgebouwd.
Het is bloedheet. Mijn familie en ik liggen onder parasols verspreid naast het zwembad. We zijn op familievakantie, een soort nieuwe traditie waarvan dit de tweede ronde is. We zijn in totaal met dertien; een roedel zussen, wat aangeplakte vriendjes, een paar kinderen en natuurlijk de Don en Donna van de (deels Engelstalige) familie.
Een artikel van Toef Jaeger in NRC van 7 april 2022 onder de kop ‘Er wordt steeds minder literatuur vertaald. Hoe erg is dat’ leidde tot discussie. Lot Douze van boekhandel Over het Water in Amsterdam-Noord schreef als reactie een blog waarvan we de tekst hieronder publiceren. Het leidde ook tot een gesprek in de Over het water-podcast, te beluisteren via www.boekhandeloverhetwater.nl.
Binnen het boekenvak ontstaat de afgelopen jaren meer aandacht voor diversiteit en inclusie: iedereen in het Nederlandse taalgebied zou zich vertegenwoordigd moeten voelen door en in boeken. Steeds meer initiatieven worden opgezet om diversiteit in het boekenvak te bevorderen. Boekblad deed een greep uit die initiatieven en belicht er vier.
Steven Sterk handelt al decennia in ramsj met zijn groothandel Tialda. Daarnaast heeft hij een boekhandel in Utrecht die zijn naam draagt. De afgelopen jaren bouwde hij ook een middelgrote uitgeverij op. ‘Ik moet snel kunnen stoppen, die visie heb ik altijd gehad. Als je je onmisbaar hebt gemaakt, heb je iets niet goed gedaan.’