Binnen het boekenvak ontstaat de afgelopen jaren meer aandacht voor diversiteit en inclusie: iedereen in het Nederlandse taalgebied zou zich vertegenwoordigd moeten voelen door en in boeken. Steeds meer initiatieven worden opgezet om diversiteit in het boekenvak te bevorderen. Boekblad deed een greep uit die initiatieven en belicht er vier.
Omzetstijging, nieuw publiek – de zet van Amin Usman om midden in coronatijd te investeren in ‘een voor Hilversum, met 90.000 inwoners, bovenmaatse boekwinkel’ pakt vooralsnog uitstekend uit. Ook dankzij een studio aan de straatkant. ‘Ik vertel tegen zo veel mogelijk mensen over deze locatie en dan rolt het balletje vanzelf een keer onze kant op.’
Een half jaar na het winnen van de tender voor zeven stationswinkels kon de nieuwe keten lees- en cadeauwinkels Relay laten zien wat het te bieden heeft. In oktober en november werden de eerste vestigingen geopend op de stations Breda en Rotterdam CS. Commercieel directeur Twan Vissers licht de gemaakte keuzes toe.
HetMoet is de enige varende uitgeverij van Nederland, gevestigd op een pakweg honderd jaar oude platbodem, erkend erfgoed. Dat past wonderwel bij de motivatie van Elte Rauch, die de uitgeverij drie jaar geleden oprichtte uit ideologische bevlogenheid – en het besef dat er ook boeken moeten worden verkocht.
Welke omzetten halen uitgeverijen en verkooporganisaties tegenwoordig buiten de boekhandel? Cijfers op brancheniveau zijn er niet. En de wisselende ervaringen zijn afhankelijk van de fondsen van uitgeverijen en de mate waarin ze op dit kanaal inzetten.
Met De laatste getuige schreef Frank Krake een meermaals vertaalde bestseller over de oorlog. Na Hannelore, het meisje uit de sekte, keerde hij terug naar de bezetting, met het verhaal over de grootste bankoverval die ooit werd gepleegd.
De eindejaarsweemoed komt vroeg dit jaar en dus begin ik de kleine zegeningen van de afgelopen periode al te tellen. Wat het ‘boek’ betreft leven we wellicht niet 100 procent in een gaaf landje, maar van een Ondergang van het Avondland is toch ook echt geen sprake.