Met ingang van 1 maart start Uitgeverij Boom Den Haag twee nieuwe fondsen: Boom Eleven Publishers en Boom Fiscale uitgevers. Boom Onderwijs en Lemma worden samengevoegd tot Boom Lemma. Directeur Wirt Soetenhorst over de nieuwe plannen.
Wie zijn de Titaantjes van het boekenvak? Tien getalenteerde jongeren en hun collega’s over jong zijn in het boekenvak. Wat zijn hun ambities, goede (usp) en slechte (min) eigenschappen, en beschikken zij over de B-factor?
Sinds 1 januari 2009 is Jaap Boter bijzonder hoogleraar op de leerstoel Boekhandel. In die functie wil hij uitgroeien tot de research and development-afdeling van de boekenbranche. Al kost dat meer tijd dan gehoopt. ‘Met het gebrek aan cijfers had ik geen rekening gehouden.’
De CPNB vroeg schrijvers voor de jubileumuitgave Titaantjes waren we een brief aan hun jonge ik te schrijven: wat had je toen willen weten wat je inmiddels te weten bent gekomen? In navolging nodigde Boekblad vier boekenvakkers uit hun jongere vak-ik een brief te schrijven.
‘Wat had je als kind willen weten wat je inmiddels te weten bent gekomen?’ is de vraag die 75 auteurs kregen voorgelegd. Het resultaat is een bundeling van 75 ontmoetingen tussen een volwassene en zijn jonge ik: Titaantjes waren we, een jubleumuitgave van de CPNB, die voor één keer de plaats inneemt van het Boekenweekessay. Laurens van Krevelen bespreekt het boek.
Lex ter Braak, directeur van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (BKVB) over het Boekenweekgeschenk Duel van Joost Zwagerman, dat zich afspeelt in de hedendaagse kunstscene.
Krijgen klanten van internetboekhandels in de toekomst hun bestellingen altijd gratis thuisbezorgd? Steeds meer partijen proberen zich hiermee te onderscheiden en ook in het buitenland wordt gratis verzenden langzaam de standaard.
Het Franse boekenvak krijgt juridische en financiële steun in de strijd tegen een dreigend monopolie van Google op de e-bookmarkt. Onderlinge onenigheid over één nationale databank weerhoudt uitgevers en boekhandels om effectief te concurreren.
De Eerste Bergensche Boekhandel bestaat honderd jaar. Eigenaren Thomas Swinkels en Karien Hilbers kochten de winkel tien jaar geleden en hebben er een eigenzinnige boekhandel van gemaakt, een brandpunt van kunst en cultuur in het Noord-Hollandse kustdorp.
In Nederland daalde de omzet van non-fictie in 2009, terwijl die in Vlaanderen juist groeide. Anders dan hun Nederlandse collega’s maken de Vlaamse uitgevers optimaal gebruik van het potentieel aan uit de media bekende namen en merken. De massamedia doen de rest.