Jubileum Dummie de Mummie, Hoofddorp 28

Jubileum Dummie de Mummie, Hoofddorp

Kinderboekenreeks 'Dummie de Mummie' van Tosca Menten bestaat tien jaar, en dat werd groot gevierd. Op zondag 16 september verscheen het tiende boek in de reeks, die wordt uitgegeven door Unieboek|Het Spectrum. Het werd gepresenteerd op een Dummie de Mummie-fandag in Theater de Meerse in Hoofddorp. De voorstelling Yah Maashi Mon! met een vierkoppige reggaeband werd opgevoerd, de fans konden Tosca Menten ontmoeten, en er was een wereldrecordpoging ‘De meeste mensen verkleed als mummie’. Of die is geslaagd (meer dan 251 mummies) wordt binnenkort bekend; het ligt nu in de handen van Guinness die het bewijsmateriaal gaan beoordelen.
De Dummie de mummie-reeks is met ruim 450.000 verkochte exemplaren en diverse bekroningen door de Kinderjury al jaren een van de succesvollere kinderboekenreeksen. In de serie komt de eigenwijze mummie Dummie tot leven door een blikseminslag, waarna hij spannende avonturen beleeft met zijn beste vriend Goos. In het nieuwe deel, Dummie de mummie en de schat van Sohorro, gaan de vrienden naar Jamaica. 

Foto's bekijken
27 augustus 2018: De Beste Boeken Live, Amsterdam

27 augustus 2018: De Beste Boeken Live, Amsterdam

Op maandag 27 augustus vond de vijfde editie plaats van De Beste Boeken Live, het jaarlijkse zomerevenement speciaal voor boekverkopers. Drie grote uitgeefconcerns (Lannoo Meulenhoff, Veen Bosch & Keuning Uitgeefgroep en WPG Uitgevers) presenteerden in Het Sieraad in Amsterdam samen een gevarieerd dagprogramma, waarmee ze vooruitblikten naar een groot aantal nieuwe boektitels en de marketingactiviteiten voor het najaar. Een selectie van meer dan 30 schrijvers verspreid over drie podia vertelde over nieuwe boeken; sommigen werden geïnterviewd, lazen voor of gaven een kookdemonstratie. In de stands van meer dan 12 uitgeverijen werd materiaal gepresenteerd voor sales en marketing op de winkelvloer en zijn er signeersessies en vooruitexemplaren van nieuwe boeken te krijgen. Een greep uit de aanwezige schrijvers: Peter Buwalda, Lieve Joris, Teun van de Keuken, Nathalie Pagie, Harmen van Straaten, Estee Strooker en Lex Heerma van Voss. Buitenlandse gasten waren Dave Allen, Samuel Bjørk, Marianne Power en Søren Sveistrup. Stichting Elspeet reikte aan het eind van de middag de Albert Hogeveen Bokaal uit aan de Boekverkoper van het Jaar 2018.

Foto's bekijken
8 juni 2018: Elspeetconferentie, Amsterdam

8 juni 2018: Elspeetconferentie, Amsterdam

Stichting Elspeet organiseert ieder jaar een Elspeet Conferentie: een dag vol interessante sprekers, workshops en tal van netwerkmogelijkheden voor iedereen die werkzaam is in het boekenvak. Op vrijdagmiddag 8 juni 2018 in Amsterdam was het weer zo ver: de Elspeet Conferentie in de bibliotheek van het Letterenfonds! Sprekers dit jaar zijn onder andere Eppo van Nispen, KVB Boekwerk, en Astrid Sy van Rose Stories. Daarnaast vond er een panelgesprek plaats tussen ontwerpers Lennart Wolfert, Davy van der Elsken en Libris-inkoper Jan Peter Prenger over de kracht van een goed omslag. Last but not least werd de shortlist voor Boekverkoper van het Jaar 2018 bekendgemaakt. De dag werd afgesloten met een heerlijk diner en een borrel.

 

Foto's bekijken
27 mei 2018: de Literaire Salon, Amsterdam

27 mei 2018: de Literaire Salon, Amsterdam

Joris Luyendijk interviewt Femke Halsema over haar essay Macht en verbeelding. De setting van de salon is intiem. In de Wolvecamp Lounge in het Ambassade Hotel, waar publiek en gasten samenkomen, zijn circa 50 mensen. Na afloop gaan Joris Luyendijk en Femke Halsema in gesprek met de aanwezigen in de Library Bar. De Literaire Salon vindt sinds het najaar van 2016 maandelijks plaats in het Ambassade Hotel. In het zogenaamde Schrijvershotel verbleven velen auteurs, waaronder grote namen als Umberto Eco, Donna Tartt en György Konrád. Allen lieten een gesigneerd exemplaar van hun meest recente boek achter. De inmiddels ontstane collectie boeken bevat ruim 4500 exemplaren. Bij de volgende salon op 24 juni is Libris Literatuurprijs-winnaar Murat Isik te gast.Foto's bekijken
17 maart 2018 - Tilt Festival, Tilburg

17 maart 2018 - Tilt Festival, Tilburg

'Tilt' is zo ongeveer het Tilburgse festival-antwoord op het Rotterdamse Geen Daden Maar Woorden: dagen gevuld met literatuur, theater, beeld en muziek. In het historische pand van cultuurcentrum/theater De NWE Vorst ging men een avond vrolijk de diepte in onder het motto: "Tilt gaat privé'. Het werd een leuk en afwisselend programma. Onverwachts uitstapje was het gesprek tussen auteurs Elfie Tromp, Hanneke Hendrix, en hun beider redateur Ad van den Kieboom (al 23 jaar redacteur bij De Geus). De relatie tussen redacteur en schrijver is in principe zakelijk, maar ook behoorlijk persoolijk. Het heeft misschien wel iets van een huwelijk. Of zoals Van den Kieboom het uitdrukte: op de relatie tussen paard en paardenfluisteraar. Zijn sterkste kant vindt hij zelf: 'met objectieve open blik nieuwe versies lezen.'

Foto's bekijken
20 februari 2018 - Fan-avond met Andy Griffiths (De Waanzinnige Boomhut), OBA Amsterdam

20 februari 2018 - Fan-avond met Andy Griffiths (De Waanzinnige Boomhut), OBA Amsterdam

Wie de tafel van 13 uit het hoofd kent, weet dat De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen het zevende deel uit de serie is. De boeken zijn vertaald door Edward van de Vendel (zelf gelauwerd kinderboekenauteur) en uitgegeven door Lannoo. Auteur Andy Griffiths kwam over uit Australië en ontmoette op dinsdagavond 150 waanzinnige boomhut-fans in het OBA theater in Amsterdam. De fans – meisjes en opvallend veel jongens – genoten niet alleen van de humor van deze ready-to-muck-around laid-back fair-dinkum Ozzy. Ze kregen allemaal een hand van Griffiths: een handdruk om te onthouden.

Foto's bekijken
12 februari 2018 - 150 jaar Boekhandel Broekhuis

12 februari 2018 - 150 jaar Boekhandel Broekhuis

Boekhandel Broekhuis vierde haar 150-jarig bestaan in Schouwburg Hengelo. Met sacrale en swingende muziek, literatuur, maar liefst vier burgemeesters (Schelberg, Gerritsen, Van Veldhuizen en Schouten van de vestigingssteden Hengelo, Almelo, Enschede en Oldenzaal), het boek 'Een zaak van evenwicht' door Hengeloër auteur Joep Scheffer, én een erepenning van de gemeente voor de jubilerende boekhandel. Als De boekhandel in Hengelo werd in 1868 gesticht en door de familie Van der Maar uitgebouwd tot een Twents boekenimperium. Na het overlijden van Gerard Van der Maar nam boekenondernemer Kees Schafrat de zaken over. Het 150-jarig jubileum bleek niet alleen voor de ondernemer en boekenman Schafrat maar ook voor de muzikale showman in hemzelf een mooie aanleiding tot jubelen.

Foto's bekijken
7 februari 2018 - Afscheid Michael van Everdingen Koninklijke Boekverkopersbond

7 februari 2018 - Afscheid Michael van Everdingen Koninklijke Boekverkopersbond

Afscheid nemen zet in 2018 stevig door. Ook Michael van Everdingen neemt na 5,5 jaar directeurschap van de KBb afscheid van het boekenvak. Het boekenvak is weliswaar geen grote branche qua omvang, maar, zoals een spreker opmerkte, 'een wereldspeler als het gaat om verdeeldheid'. Van Everdingen trad aan in turbulente tijden. De schoolboeken werden 'gratis', retail leek te verdigitaliseren, er was duidelijk behoefte aan een nieuwe marsroute. Onder het motto Wenn dein Arsch brennt, ist es schwierig angreifen heeft Van Everdingen de KBb en boekverkopers zowel opgeschut als nieuwe richting gegeven. Samenwerkend, vragenstellend, en met gevoel voor humor. En nu gaat hij verder, op weg naar nieuwe uitdagingen. Wij wensen hem bon voyage!

Foto's bekijken
24 januari 2018 - Afscheid Maarten Asscher van Athenaeum Boekhandel, Amsterdam

24 januari 2018 - Afscheid Maarten Asscher van Athenaeum Boekhandel, Amsterdam

Als Maarten Asscher (60) uitgever, kunstambtenaar, boekverkoper, vertaalpromotor, dichter, essayist, bestuurder, netwerker, romancier – en de opsomming is verre van volledig. Vanwege zijn bijdragen aan het literaire en culturele klimaat – tot ver óver de grenzen van het Amsterdamse Spui – werd hij bij zijn afscheid als directeur van Athenaeum Boekhandel benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens te zijner ere georganiseerde symposium 'Het woord is dood, leve het woord!' werd Asscher even Amsterdams speciale troetel-intellectueel. Citaten van gerenommeerde internationale auteurs daalden als slagregens neer, net als loftuitingen in trefwoorden: ambitieus en aimabel. Veelzijdig en eigengereid. Erudiet met een snufje Pietje Bell. Een harde werker die graag de indruk wekt dat hij nooit iets uitvoert. En waar haalt hij toch de tijd vandaan? Zijn tijd vanaf nu, is het plan, gaat Maarten Asscher vooral schrijven. Zijn uitgever is er blij mee en wij ook. Maar of het hem zal lukt om zich tot schrijven te beperken? Dat zou wel héél erg knap zijn.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
12 december 2017 - Sesam-festival, studiedag over diversiteit in kinderboeken (Antwerpen)

12 december 2017 - Sesam-festival, studiedag over diversiteit in kinderboeken (Antwerpen)

Het boekenvak is minder divers dan de huidige bevolking van Nederland en België, zeker in de grote steden. Studio Sesam is een Vlaamse organisatie die is gespecialiseerd in etnocommunicatie en stevig aan de weg timmert. Sinds 2012 geeft Studio Sesam ‘superdiverse’ kinderboeken uit: laagdrempelig en spannend, herkenbaar voor alle kinderen, cultureel en sociaal sensitief, stereotype beeldvorming doorbrekend. 'Veel gekleurde kinderen zien de wereld alleen via ramen en zij hebben spiegels nodig. Andere kinderen zien alleen spiegels en zij moeten de wereld ook door ramen leren zien.’ Sesam wil kinderen zowel de ramen als de spiegels aanreiken.

Foto's bekijken
Meer Boekblad was erbij...