Onderzoek: veel Europese uitgevers produceren nog geen toegankelijke e-books

Bart Janssen | 9 oktober 2024

Uit recent onderzoek blijkt dat minder dan 40% van de uitgevers in Europa klaar is om in juni 2025 te voldoen aan de Europese toegankelijkheidsrichtlijnen. De analyse is uitgevoerd in het kader van het APACE-project (Accelerating Publishing Accessibility through Collaboration in Europe). De Europese richtlijnen inzake toegankelijkheidseisen voor producten en diensten treden op 28 juni 2025 in werking. Meer dan 7 op de 10 Europese uitgevers zijn op de hoogte van de op handen zijnde impact van deze Europese Toegankelijkheidsakte, maar minder dan 4 op de 10 (37,4% van de uitgevers die e-books produceren) ontwikkelen op dit moment al toegankelijke e-books, zo constateert Dedicon op basis van de analyse.

De Europese Toegankelijkheidsakte vereist dat uitgevers hun digitale publicaties in toegankelijke formaten produceren en dat de hele uitgeefketen (inclusief online boekwinkels, hardware- en software-readers, websites en DRM-oplossingen) toegankelijk is. Uitgevers én gespecialiseerde organisaties zoals Dedicon bereiden zich voor op deze wetgeving en intensiveren hun inspanningen om uitgevers de kennis en vaardigheden te geven om toegankelijke digitale publicaties te produceren en te distribueren.

In de APACE-analyse is gekeken naar hoe de toegankelijkheidsrichtlijnen door uitgevers in verschillende marktsegmenten (fictie, non-fictie, academisch en professioneel, educatief) in 17 Europese landen worden toegepast. Over de situatie in Nederland zegt Maarten Verboom, directeur van stichting Dedicon: 'Het bewustzijn en de motivatie bij Nederlandse uitgevers om vanaf juni 2025 toegankelijke e-books te produceren is duidelijk aanwezig. Het is echter cruciaal dat ook alle andere spelers in de toeleveringsketen, denk aan CB en online boekwinkels, hiermee aan de slag gaan. Het APACE-project is een verdere ondersteuning en versnelling in deze richting.' Het volledige rapport komt beschikbaar op 16 oktober als het wordt gepresenteerd in het seminar 'The Accessibility Era. Are you ready for it?' tijdens de Frankfurter Buchmesse.

Log snel in of word abonnee van Boekblad
  • Dit artikel bevat nog minimaal 0 woorden
Nog geen abonnement op Boekblad?

Profiteer van onze voordelige abonnementen.

Nu abonnee worden