• Nieuwe blogs: over de zaak Pim Lammers en linkshandige edities van Harry Potter
  Nieuwe blogs: over de zaak Pim Lammers en linkshandige edities van Harry Potter

  Hans Bousie gaat in op de affaire rond Pim Lammers, die zich terugtrok als dichter van de Kinderboekenweek vanwege de doodsbedreigingen die hij kreeg naar aanleiding van een (vermeend) pedofiele passage in het in 2015 verschenen verhaal 'De trainer'. Eric Herni krijgt een niet-alledaagse vraag over de Harry Potter-boeken, die leidt tot een boze klant als hij ontkennend moet antwoorden. 

  7 februari 2023
 • 'Koop de dichtbundel van Lammers de Bestseller 60 in'
  'Koop de dichtbundel van Lammers de Bestseller 60 in'

  Pim Lammers heeft zich na doodsbedreigingen teruggetrokken als dichter van de Kinderboekenweek 2023. De boekenwereld reageerde met woede en protest.

  5 februari 2023
 • Boekhandelsprijs gaat naar Wilbrink, Karimi of Stokmans
  Boekhandelsprijs gaat naar Wilbrink, Karimi of Stokmans

  'De beesten' van Gijs Wilbrink (Thomas Rap), 'De moeders van Mahipar' van Forugh Karimi (Meridiaan) of 'Land van Echo's' van Mark Stokmans (Ambo Anthos) wint de Nederlandse Boekhandelsprijs 2023.

  3 februari 2023
 • 'Eus' Boekenclub' vanaf 9 april wekelijks op tv
  'Eus' Boekenclub' vanaf 9 april wekelijks op tv

  Het is nu officieel: het tv-programma 'Eus' Boekenclub' van de NTR wordt na de dagelijkse uitzending tijdens de Boekenweek ook twaalf keer in het voorjaar op zondagavond uitgezonden.

  2 februari 2023
 • Broekhuis viert 155e verjaardag
  Broekhuis viert 155e verjaardag

  Broekhuis viert vandaag zijn 155e verjaardag. Vaste klanten ontvangen boeken en bonbons. Eigenaar Kees Schafrat zoekt ondertussen een antwoord op 'de tsunami aan kostenstijgingen'.

  7 februari 2023
 • Herdruk Pim Lammers komt donderdag
  Herdruk Pim Lammers komt donderdag

  Querido heeft donderdag een herdruk van 'Ik denk dat ik ontvoerd ben' van Pim Lammers. Oplage: 5.000 exemplaren. Boekhandels willen het werk van de aangevallen schrijver in de spotlights zetten.

  6 februari 2023
 • Ook gespecialiseerde Engelse boekwinkels noteren stijging verkoop
  Ook gespecialiseerde Engelse boekwinkels noteren stijging verkoop

  Als er iets blijkt uit de vorige week door KVB Boekwerk bekend gemaakte cijfers dan is het dat de enkele jaren geleden ingezette groei van de verkoop van Engelstalige boeken nog verder lijkt te versnellen. Gespecialiseerde Engelstalige boekhandels zien die groei ook, maar in geringere mate.

  3 februari 2023
 • Boekhandel Veenerick Roelofarendsveen breidt uit
  Boekhandel Veenerick Roelofarendsveen breidt uit

  Boekhandel Veenerick in het Zuid-Hollandse Roelofarendsveen gaat uitbreiden door de naastgelegen, onlangs vrijgekomen, winkelruimte bij de zaak te trekken. Het is de tweede uitbreiding van de boekwinkel binnen minder dan anderhalf jaar.

  2 februari 2023
 • Das Mag onder uitgeverijen grootste kanshebber Libris Literatuurprijs 2023
  Das Mag onder uitgeverijen grootste kanshebber Libris Literatuurprijs 2023

  De longlist met daarop de achttien kandidaten voor de Libris Literatuur Prijs 2023 is zojuist door de jury bekendgemaakt. Met drie titels op de lijst maakt Das Mag van de uitgeverijen de grootste kans om de prijs te winnen.

  30 januari 2023
 • GAU verheugd over groei boekverkoop, maar heeft zorg over krimp Nederlandstalig
  GAU verheugd over groei boekverkoop, maar heeft zorg over krimp Nederlandstalig

  De Groep Algemene Uitgevers (GAU) geeft in reactie op de KVB-cijfers aan verheugd te zijn dat de afzet en omzet van de boekenmarkt ook in 2022 weer zijn gestegen. De GAU is echter minder enthousiast over het feit dat de groei in Engelstalige boeken zit en dat er sprake is van een forse daling van Nederlandstalige boeken. ‘De markt vraagt om Engelstalige boeken en daar kunnen Nederlandse uitgevers niet goed op inspelen.’

  26 januari 2023
 • Vesper breidt uit met kinderboekenfonds
  Vesper breidt uit met kinderboekenfonds

  Vesper Publishing start dit voorjaar met een eigen kinderboekenfonds: Vesper Kids. De uitgeverij van Jonathan Ursem had in de eerste twee jaar van zijn bestaan al bestsellersucces met Peter Gillis en April van der Bijl.

  24 januari 2023
 • Autobiografie prins Harry breekt records
  Autobiografie prins Harry breekt records

  De autobiografie van prins Harry breekt een week na verschijning in Groot-Brittannië alle verkooprecords. De Nederlandse vertaling ‘Reserve’ belandde direct met stip op de eerste plek van de Bestseller 60.

  19 januari 2023
 • De media over de jaarcijfers van het boekenvak: Wat met Engelstalig?
  De media over de jaarcijfers van het boekenvak: Wat met Engelstalig?

  De jaarcijfers inspireerden vele media tot reportages, achtergrondverhalen en het plaatsen van opiniestukken. 'Ik ben blij dat ik boeken verkoop. Of dat nu in het Nederlands of Engels is, who cares?'

  30 januari 2023
 • Lucinda Riley en ‘Waanzinnige boomhut’ meest besteld door bibliotheken
  Lucinda Riley en ‘Waanzinnige boomhut’ meest besteld door bibliotheken

  In 2022 zijn 'De waanzinnige boomhut van 143 verdiepingen' van Andy Griffith en 'De geheimen van de kostschool' van Lucinda Riley de titels die in respectievelijk de categorieën jeugd en volwassenen door de openbare bibliotheken het meest besteld zijn, zo blijkt uit een overzicht van NBD Biblion, de dienstverlenende organisatie voor de openbare bibliotheken.

  4 januari 2023
 • Boek heeft als cadeau grote emotionele waarde
  Boek heeft als cadeau grote emotionele waarde

  De emotionele waarde van een boekcadeau is groot, zo blijkt uit onderzoek van KVB Boekwerk. KVB Boekwerk geeft ook een aantal tips om consumenten te stimuleren om een boekcadeau te kopen.

  19 december 2022
 • In het nieuwe Boekblad Magazine: Twintig jaar Bestseller 60, De visie van Koppernik en meer
  In het nieuwe Boekblad Magazine: Twintig jaar Bestseller 60, De visie van Koppernik en meer

  ‘Zonder de boekhandel zijn we niets’ is het duidelijke statement van Koppernik-uitgevers Chris de Jong en Bart Kraamer op de cover van het nieuwe nummer van Boekblad Magazine. In een uitgebreid interview vertellen zij over hun bedrijf dat gestaag is gegroeid, mede door de waardering voor Koppernik-titels bij de jury’s van literaire prijzen.

  16 december 2022
 • 'We kunnen zelfs meer met Fluister dan we al dachten'
  'We kunnen zelfs meer met Fluister dan we al dachten'

  INTERVIEW VAN DE DAG – Sinds enkele weken wordt volop campagne gevoerd voor Fluister. Maar is het audioboekenplatform van het boekenvak, eigendom van onder meer DPG, LibrisBlz. en Singel Uitgeverijen, al wat het moet zijn?

  23 januari 2023
 • 'Zo'n boek kun je dus al maken met AI'
  'Zo'n boek kun je dus al maken met AI'

  Hoe snel kun je met behulp van AI een boek maken? Richard Otto van Tens Media stelde zichzelf de uitdaging om binnen anderhalf uur een kant en klaar kookboek te produceren. Met heel behoorlijk resultaat, vindt de uitgever.

  3 januari 2023
 • Fluister gaat deze maand live voor testgroep
  Fluister gaat deze maand live voor testgroep

  Het streamingplatform Fluister, opgezet door de boekenbranche zelf, gaat deze maand live. Voor de softlaunch zijn circa 10.000 mensen uitgenodigd.

  2 december 2022
 • Storytel: romantische verhalen meest populair
  Storytel: romantische verhalen meest populair

  In 2022 waren de romantische verhalen en luisterseries het meest populair bij de gebruikers van Storytel, zo meldt de aanbieder van luisterboeken.

  1 december 2022
 • Internationaal succes voor Nederlandse debutant
  Internationaal succes voor Nederlandse debutant

  Het Engelstalige debuut ‘The Safekeep’ van de Nederlandse debutant Yael van der Wouden mag rekenen op grote internationale belangstelling. De rechten zijn inmiddels verkocht aan acht landen. Het boek zal in 2024 in Nederland verschijnen bij uitgeverij Chaos, een imprint van Das Mag.

  16 januari 2023
 • Omzet Vlaamse boekenmarkt in 2022 2,3% gedaald
  Omzet Vlaamse boekenmarkt in 2022 2,3% gedaald

  De Vlaamse boekenmarkt heeft vorig jaar 2,3% aan omzet verloren. De afzet daalde nog harder: 4,3%. De cijfers voor Nederlandstalige boeken zijn door de opmars van het Engels nog slechter.

  16 januari 2023
 • Verenigde Staten in 2022: 6,5% minder papieren boeken verkocht
  Verenigde Staten in 2022: 6,5% minder papieren boeken verkocht

  Er zijn vorig jaar in de Verenigde Staten 6,5% minder papieren verkocht dan een jaar eerder. Dat blijkt uit data van NPD Bookscan.

  9 januari 2023
 • Duitse boekenmarkt in 2022: -2,1%
  Duitse boekenmarkt in 2022: -2,1%

  De Duitse boekenmarkt boekte vorig jaar een omzetverlies van 2,1 procent. Dat maakte de Börsenverein des Deutschen Buchhandels bekend op basis van de branchemonitor van de overkoepelende branchevereniging.

  6 januari 2023
 • Max Nieuwdorp naar Simon & Schuster
  Max Nieuwdorp naar Simon & Schuster

  Simon & Schuster heeft na een veiling de Engelstalige wereldrechten gekocht van 'Wij zijn onze hormonen' van Max Nieuwdorp. De Bezige Bij had eerder al de Duitse en Poolse vertaalrechten verkocht.

  8 november 2022
 • Unieboek|Het Spectrum brengt Booker Prize-winnaar
  Unieboek|Het Spectrum brengt Booker Prize-winnaar

  Unieboek|Het Spectrum heeft de vertaalrechten gekocht van 'The Seven Moons of Maali Almeida' van Shehan Karunatilaka, dat eerder deze maand de Booker Prize won.

  31 oktober 2022
 • Hollands Diep publiceert autobiografie prins Harry
  Hollands Diep publiceert autobiografie prins Harry

  Hollands Diep publiceert de autobiografie van de Britse prins Harry. 'Reserve (of 'Spare', in de oorspronkelijke taal) verschijnt wereldwijd na enig uitstel in zestien talen tegelijk op 10 januari 2023.

  27 oktober 2022
 • Rechtenhandelaren kijken terug op zeer geslaagde Buchmesse
  Rechtenhandelaren kijken terug op zeer geslaagde Buchmesse

  Literaire agenten, foreign rights medewerkers en fondsen – iedereen kijkt terug op een zeer geslaagde editie van de Frankfurter Buchmesse. De rechtenhandel bloeit.

  26 oktober 2022
 • GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)
  GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)

  Lannoo is de nieuwe eigenaar van Park Uitgevers (voorheen Nieuw Amsterdam), zo maakte het concern maandag bekend. De uitgeverij beschouwt groeien als cruciaal in de veranderende marktomstandigheden, vertelt directievoorzitter Yrja Danner van LannooMeulenhoff.

  17 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)
  GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)

  Nu de lobby om in ieder geval loketten bij boekhandels toe te staan op een stevige Haagse blokkade is gestuit, is het volgens boekhandelaar Fabian Paagman tijd voor een andere aanpak.

  10 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)
  GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)

  Daphne de Heer, lange tijd het gezicht van de SLAA, begon deze week als uitgever bij Lebowski. Zij vult daarmee het gat dat het onverwachte vertrek van uitgever Oscar van Gelderen en de overstap van redacteur Jasper Henderson achterlaten. 'Ik ben inderdaad niet de eerste aan wie je denkt.'

  20 december 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)
  GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)

  George Smit is Area Sales Manager bij uitgeverij Penguin Random House Nederland. Hij begon zijn loopbaan 45 jaar geleden bij importeur Nilsson & Lamm, waarvan het Penguin-fonds een apart onderdeel vormde, en is Penguin altijd trouw gebleven.

  13 december 2020
 • Longlist Hebban Thrillerprijs 2023 bekendgemaakt
  Longlist Hebban Thrillerprijs 2023 bekendgemaakt

  Vandaag zijn de vijftien titels bekendgemaakt van de boeken die dit jaar kans maken de Hebban Thrillerprijs te winnen. Een honderdkoppige lezersjury zal zich de komende weken over deze vijftien thrillers buigen om tot een shortlist van vijf boeken te komen, die door een professionele vakjury zal worden gelezen. Het winnende boek wordt op 25 mei aanstaande bekendgemaakt tijdens de Avond van het Spannende Boek, de aftrap van de Thriller Weken. De volgende vijftien boeken zijn genomineerd: Onbreekbaar - Marieke DamenDe Hollander - Mathijs DeenDe Ripperconnectie - Gerrit BarendrechtZonder schuld - Dana SmitDe Magdalenacodex - Jeroen Windmeijer & Jacob SlavenburgDe verloren jongen - Chantal van Mierlo Gouden Nevel - Thijs VoortmanVuurduivel - Nathalie PagieDe Repair Club - Charles den TexHet bloed van de zwaan - Hugo LuijtenMusserts schaduw - John KuipersDe stenen goden - Jeroen WindmeijerHet verkeerde meisje - Angelique HaakNovember - Thomas Olde HeuveltDe Paarse Engel - Era Richmen De auteur van het winnende boek ontvangt tijdens De Avond van het Spannende Boek op een cheque van € 2500. Daarnaast krijgt het winnende boek een promotiecampagne ter waarde van € 2500 op Hebban. De Hebban Thrillerprijs wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. Vorig jaar nam Anya Niewierra de prijs voor de tweede keer in ontvangst.

  1 februari 2023
 • Het Mooie Kinderboekenfestival wordt tweejaarlijks festival
  Het Mooie Kinderboekenfestival wordt tweejaarlijks festival

  Het Mooie Kinderboekenfestival wordt voortaan eens in de twee jaar georganiseerd. Het festival zal derhalve in 2023 niet plaatsvinden, wel spreekt de organisatie van 'kleinschalige Kinderboekenfeestjes door heel Nederland'. Organisator Stichting Kleine Lettertjes zegt over besluit: 'Sinds de eerste editie van het Mooie Kinderboekenfestival in 2017 in Amsterdam is het festival flink gegroeid, met uitverkochte edities in diverse steden (Hoogeveen, Den Bosch, Nijmegen) en een toenemend aantal (voor)programma’s in wijken door heel Nederland. Al deze activiteiten worden door een klein team van drie zelfstandig ondernemers geïnitieerd, ontwikkeld en georganiseerd. Ieder jaar weten ze met veel liefde, inzet én een ploeg van betrokken makers en bevlogen vrijwilligers het Mooie Kinderboekenfestival te organiseren. Op deze manier lukt het om met een bescheiden begroting een zo groot mogelijke impact te maken. De hoeveelheid tijd die eraan besteed wordt, staat echter niet meer in verhouding tot de inkomsten die eruit worden gehaald. Het feit dat de stichting afhankelijk is van projectsubsidies helpt niet mee; vrijwel het hele jaar staat hierdoor in het teken van aanvragen schrijven en verantwoorden. Zo blijft er nagenoeg geen tijd over voor reflectie en innovatie. Door een pauzejaar in te lassen, hoopt de organisatie een duurzame manier te vinden om de activiteiten op lange termijn voort te zetten.' Als alternatief biedt Stichting Kleine Lettertjes voor bibliotheken, BSO’s, buurthuizen en andere sociaal-culturele instellingen pakketten aan om zelf een Mooi Kinderboekenfeestje te organiseren. Op dit moment zijn er pakketten bij drie verschillende mooie kinderboeken verkrijgbaar, er wordt gewerkt aan uitbreiding met vijf nieuwe pakketten. Deze zijn te bestellen via kinderboekenfestival.nl.

  31 januari 2023
 • Evelien Pullens wint ParaVisie Award voor Boek van het Jaar 2022
  Evelien Pullens wint ParaVisie Award voor Boek van het Jaar 2022

  Evelien Pullens krijgt de Award voor Boek van het Jaar van ParaVisie Magazine voor haar boek De Vijfde Dementie (AnkhHermes), dat door ParaVisie wordt omschreven als 'een indrukwekkend, persoonlijk en ontroerend verslag (...) van hoe dementie niet alléén maar grauw en grijs hoeft te zijn, maar daarentegen ook tot onvermoede ontwikkelingen zoals intuïtieve en spirituele groei kan leiden.' De ParaVisie Awards worden toegekend aan personen uit de spirituele branche die zich volgens de lezers van het maandblad ParaVisie Magazine hebben onderscheiden door uitzonderlijke prestaties, positieve initiatieven en/of opmerkelijke publiciteit. Ze worden uitgereikt in de volgende drie categorieën: Medium, Spiritueel Inspirator en Spiritueel Boek van het jaar.

  31 januari 2023
 • De Thriller Tiendaagse wordt de Thriller Weken
  De Thriller Tiendaagse wordt de Thriller Weken

  Met ingang van 2023 wordt de Thriller Tiendaagse de Thriller Weken. Het evenement werd de afgelopen negen edities door lezerscommunity Hebban georganiseerd onder de naam Thriller Tiendaagse, maar wordt met ingang van 2023 voortgezet onder de naam de Thriller Weken, gezamenlijk georganiseerd door CPNB en Hebban. Van 26 mei tot en met 18 juni staat niet alleen Hebban.nl, maar ook de boekhandels en bibliotheken in het teken van het spannende boek. Op donderdagavond 25 mei is de feestelijke aftrap van de Thriller Weken tijdens de Avond van het Spannende Boek in de Bibliotheek Utrecht. Hier worden onder andere de belangrijkste Nederlandse Thrillerprijzen uitgereikt en geeft een keur van thrillerschrijvers acte de presence. De eerste Thriller Tiendaagse werd in 2015 op Hebban georganiseerd. In 2020 werd de Hebban Thrillerprijs in het leven geroepen, een lezersjuryprijs naar voorbeeld van de Hebban Debuutprijs.

  27 januari 2023
 • Tilt heeft nieuw team
  Tilt heeft nieuw team

  Literair productiehuis Tilt heeft een nieuw team. Het nieuwe team bestaat uit: Franca Adriaans (zakelijk leider), Loes Janssen (artistiek leider), Ingrid Sweegers (projectleider & communicatie), Rozemarijn Romeijn (Talentontwikkeling & impact), Frederike Luijten (Projectleider Festival), Joop Pijnenburg (Publiek)  

  2 februari 2023
 • Irene Kunst nieuwe uitgever bij uitgeverij Rubinstein
  Irene Kunst nieuwe uitgever bij uitgeverij Rubinstein

  Uitgeverij Rubinstein benoemt per 1 februari 2023 Irene Kunst tot nieuwe uitgever. Irene Kunst volgt Mascha de Vries op, die na 22 jaar bij Rubinstein een nieuwe functie aangaat bij gemeente Amstelveen als strategisch beleidsadviseur Kunst & Cultuur.  Kunst heeft tien jaar ervaring in de uitgeefbranche. Vóór Rubinstein werkte ze als redacteur en promotiemedewerker bij Scratch Books en Bananafish, en daarvoor als freelancer voor diverse uitgeverijen. Bij Rubinstein werkte ze de laatste vier jaar als acquirerend redacteur en ze was al die tijd nauw betrokken bij het medebepalen en uitvoeren van de strategie van de uitgeverij.  Foto: Mascha de Vries (links) en Irene Kunst

  27 januari 2023
 • Xanna Reddingius treedt toe tot redactieteam uitgeverij Rubinstein
  Xanna Reddingius treedt toe tot redactieteam uitgeverij Rubinstein

  Ter ondersteuning van het redactieteam begint Xanna Reddingius op 15 februari bij uitgeverij Rubinstein. Tot haar taken zal onder andere het contact met de pers & PR behoren. Xanna Reddingius was werkzaam als uitgeefassistent bij uitgeverij Nieuwezijds.

  27 januari 2023
 • Paul Emons nieuwe Managing Director Bohn Stafleu van Loghum en bestuurder Springer Media
  Paul Emons nieuwe Managing Director Bohn Stafleu van Loghum en bestuurder Springer Media

  Op 15 maart start Paul Emons als de nieuwe Managing director voor Bohn Stafleu van Loghum. Hij wordt bovendien Bestuurder van Springer Media B.V. Bohn Stafleu van Loghum noemt Emons 'zeer ervaren in de business en als leidinggevende, met meer dan 20 jaar ervaring in verschillende sectoren, waaronder uitgeverijen en media-organisaties, zoals Noordhoff en RELX.' Emons is de opvolger van Marieke Cambeen, die per 1 januari 2023 is gestart in de nieuwe functie van VP Springer Journals binnen de divisie Research van Springer Nature. 

  24 januari 2023