• Boekenfestijn failliet verklaard
  Boekenfestijn failliet verklaard

  UPDATE – Het reizend ramsjcircus Boekenfestijn is failliet verklaard. Het faillissement van de bv achter Boekenfestijn, SLXC, is op 6 augustus uitgesproken door de rechtbank in Rotterdam. ‘Ik wil mijn excuus aanbieden aan iedereen die geraakt wordt door dit faillissement’, zegt eigenaar Eddie van der Beek.

  9 augustus 2019
 • Uitmarkt 2019: extra podium voor de kinderliteratuur
  Uitmarkt 2019: extra podium voor de kinderliteratuur

  De Uitmarkt keert dit jaar weer terug op het Museumplein. Op verzoek van programmeur Janneke Siebelink heeft het organiserende De Vries Producties een extra podium ingepland voor kinder- en jeugdliteratuur. Ook vindt er op zondag een literair programma in De Balie plaats.

  8 augustus 2019
 • Illegale eboek-verkoper moet drie keer zoveel betalen als oorspronkelijke schikking
  Illegale eboek-verkoper moet drie keer zoveel betalen als oorspronkelijke schikking

  De rechtbank in Eindhoven heeft een 38-jarige man uit Riethoven veroordeeld tot betaling van 1421 euro aan Stichting Brein. De man verkocht DVD’s met 13.500 illegaal gekopieerde ebooks op Marktplaats, Speurders en Tweedehands.nl.

  8 augustus 2019
 • Luisterhuis sluit deal met BookBeat en muziekstreamers
  Luisterhuis sluit deal met BookBeat en muziekstreamers

  Distributeur van audioboeken Luisterhuis heeft een overeenkomst gesloten met de Zweedse abonnementsapp-aanbieder BookBeat. Uitgevers kregen afgelopen weekend bovendien de mogelijkheid om audioboeken ook via muziekstreamers als Spotify aan te bieden.

  5 augustus 2019
 • Compromis over hete hangijzers cao goed ontvangen
  Compromis over hete hangijzers cao goed ontvangen

  Er heerst tevredenheid over de nieuwe cao, die de KBb heeft afgesloten met CNV en kantoorvakhandelorganisatie Novaka, en dan met name over de hete hangijzers: de administratieve last die gepaard gaat met het budget voor duurzame inzetbaarheid en de zondagstoeslag. ‘Het had een monster kunnen worden.’

  16 augustus 2019
 • De Tribune vraagt financiële steun klanten en andere relaties
  De Tribune vraagt financiële steun klanten en andere relaties

  Boekhandel De Tribune in Maastricht heeft de hulp van klanten en andere relaties ingeroepen. Om de winkel te kunnen voortzetten, is een bedrag van 80.000 euro nodig. Daarom zoekt de boekhandel nu 800 vrienden die eenmalig honderd euro willen schenken. De eerste driehonderd bijdragen zijn inmiddels binnen.

  16 augustus 2019
 • KBb sluit nieuwe cao af
  KBb sluit nieuwe cao af

  De boekhandel heeft weer een cao. Na lange onderhandelingen is afgesproken dat de boekhandel weer aansluit bij de cao van de kantoorvakhandel. De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht in op 1 april 2019 en gaat voortaan door het leven als de cao voor de Boekhandel en de Kantoorvakhandel.  

  16 augustus 2019
 • Verkoop De Nieuwe Boekhandel (Amsterdam) gaat niet door
  Verkoop De Nieuwe Boekhandel (Amsterdam) gaat niet door

  De verkoop van De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam gaat te elfder ure niet door. De beoogde nieuwe eigenaren melden ‘persoonlijke omstandigheden’.

  13 augustus 2019
 • Bart Wessels nieuwe directeur KNNV Uitgeverij
  Bart Wessels nieuwe directeur KNNV Uitgeverij

  UPDATE Bart Wessels volgt per 1 september interimmer Klaas de Boer op als directeur van de KNNV Uitgeverij.

  19 augustus 2019
 • In memoriam Bert de Haan (1951-2019)
  In memoriam Bert de Haan (1951-2019)

  Deze week maakte Paul Abels op Facebook bekend dat Bert de Haan is overleden, samen met Abels en Martien Frijns oprichter van AFdH Uitgevers. Vanaf Texel schreef Paul Abels het volgende In Memoriam, dat ook op zijn eigen Facebookpagina te vinden is.

  16 augustus 2019
 • Baeckens Books stapt in de dvd’s
  Baeckens Books stapt in de dvd’s

  De Mechelse kinderboekenuitgeverij Baeckens Books heeft haar assortiment uitgebreid met een reeks dvd’s voor volwassenen. Vandaag heeft de uitgeverij een nieuwe licentie binnengehaald, voor de 21 seizoenen van Midsomer Murders.

  14 augustus 2019
 • Uitgever en auteur Willem Jan van de Wetering overleden
  Uitgever en auteur Willem Jan van de Wetering overleden

  Op 72-jarige leeftijd is uitgever Willem Jan van de Wetering overleden.

  5 augustus 2019
 • CB verlaagt tarieven Short Print Run
  CB verlaagt tarieven Short Print Run

  CB verlaagt de tarieven voor hun Short Print Run. Dat is een gevolg van de verhuizing van partner Printforce naar Culemborg en de voordelen die dat met zich meebrengt.

  30 juli 2019
 • CPNB zet voortaan de lezer centraal
  CPNB zet voortaan de lezer centraal

  Na een klein jaar als directeur heeft Eveline Aendekerk met de CPNB de lijnen naar de toekomst uitgezet. De organisatie pakt de oorspronkelijke rol als marketing- en communicatiebureau voor het boekenvak weer vol verve op. ‘We vergeten soms dat er een wereld buiten ons vak is die we moeten bereiken.’

  8 juli 2019
 • 'Uitgeverijen: zorg voor een rijk leesaanbod voor jongeren'
  'Uitgeverijen: zorg voor een rijk leesaanbod voor jongeren'

  De Onderwijsraad en de Raad voor Cultuur hebben vandaag het advies ‘Lees! Een oproep tot een leesoffensief’ aangeboden aan de minister van OCW, Ingrid van Engelshoven. De kern van het advies is het vergroten van leesmotivatie. Uitgeverijen worden opgeroepen om te zorgen voor een breed en veelkleurig leesaanbod dat aansluit op de belevingswereld van jongeren.

  24 juni 2019
 • Thema Boekenweek 2020 is 'Rebellen en dwarsdenkers', Özcan Akyol schrijft essay
  Thema Boekenweek 2020 is 'Rebellen en dwarsdenkers', Özcan Akyol schrijft essay

  Het thema van de Boekenweek 2020 is 'Rebellen en dwarsdenkers'. 'Een maatschappelijk en relevant thema dat zich in het brede boekenaanbod weerspiegelt', aldus CPNB. Özcan Akyol schrijft het Boekenweekessay. 

  21 mei 2019
 • Salinger nu ook als e-boek
  Salinger nu ook als e-boek

  Boeken van de Amerikaanse schrijver J.D. Salinger krijgen ook een digitale editie. Voor De Bezige Bij, de Nederlandse uitgever van zijn werk, is het nog even afwachten. Dat geldt ook voor nog onuitgegeven werk dat eraan komt.  

  13 augustus 2019
 • HOE IS HET NU MET... de Immer-app
  HOE IS HET NU MET... de Immer-app

  In januari lanceerde Niels 't Hooft de Immer-app waarmee hij het digitaal lezen wil verbeteren. Nu staat hij aan de vooravond van de lancering van een tweede pilot. Dit najaar zet hij de eerste stap naar commercialisering.

  1 augustus 2019
 • Boekenvakkers beginnen nieuwe podcast: ‘Volgens het boekje’
  Boekenvakkers beginnen nieuwe podcast: ‘Volgens het boekje’

  Marjolein van Doorn, tegenwoordig programmamaker bij de Openbare Bibliotheek in Gouda, is begin dit jaar samen met Alexandra van Dam Merrett van uitgeverij Het Spectrum en reclamemaker Aaron Mirck een nieuwe boekenpodcast gestart: Volgens het boekje, een programma waarin professionals de drie boeken bespreken die hun carrière hebben bepaald.

  9 juli 2019
 • Jolene Groen gaat zelfstandig verder met eReaders.nl
  Jolene Groen gaat zelfstandig verder met eReaders.nl

  Jolene Groen heeft de website eReaders.nl overgenomen van Audax. Groen, zelfstandig tekstschrijver, is al sinds 2015 betrokken bij de website.

  24 juni 2019
 • De Arbeiderspers werkt aan Europese doorbraak ‘Grand Hotel Europa’
  De Arbeiderspers werkt aan Europese doorbraak ‘Grand Hotel Europa’

  Publiciteitsmanager Bram Kleiweg had het enigszins tongue-in-cheek de Grand Hotel Europa Summit genoemd, maar het doel van uitgeverij De Arbeiderspers is duidelijk: Grand Hotel Europa moet een Europese bestseller worden. Gisteren waren zeven uitgevers in Amsterdam om ideeën uit te wisselen.

  20 juni 2019
 • INDEX Poetry Books blogt vanaf Frans poëziefestival
  INDEX Poetry Books blogt vanaf Frans poëziefestival

  Het grootste poëziefestival van Frankrijk brengt 12 Nederlandse dichters op het hoofdpodium. Nederland is dit jaar gastland op de Marché de la Poésie, dat zich van woensdag 5 t/m zondag 9 juni afspeelt op het Place Saint-Sulpice in hartje Parijs. Poëzieboekhandel INDEX Poetry Books blogt voor Boekblad over het festival.

  3 juni 2019
 • Onzekerheid troef over de Brexit
  Onzekerheid troef over de Brexit

  De gevolgen van de Brexit voor het boekenvak zijn ongewis: niemand die weet wanneer en hoe het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zal verlaten. Maar zelfs wanneer de Britten besluiten de douane-unie te verlaten, zijn de meeste betrokken partijen in Nederland niet zo somber over de vooruitzichten.

  8 april 2019
 • Vakmedianet gaat als Management Impact internationale markt op
  Vakmedianet gaat als Management Impact internationale markt op

  Managementboekenuitgeverij Vakmedianet is een Engelstalig fonds gestart. Het streven is dit jaar vijftien titels uit te brengen, zowel vertaalde managementboeken als oorspronkelijk Engelstalige boeken. Het fonds gaat verder onder de naam Management Impact.

  21 maart 2019
 • Vlaamse boekenmarkt houdt stand in eerste helft 2019
  Vlaamse boekenmarkt houdt stand in eerste helft 2019

  De Vlaamse boekenmarkt boekte, ondanks een krimpende afzet, een lichte plus in omzet. De onafhankelijke boekhandels en internetwinkels profiteerden hier het meest van. Dat bericht de overkoepelende brancheorganisatie Boek.be op basis van GfK-cijfers.

  19 augustus 2019
 • Vlaamse Top 10 (week 32): Nicci French op 1
  Vlaamse Top 10 (week 32): Nicci French op 1

  Ook in Vlaanderen beleeft 'De zeven zussen' van Lucinda Riley weer een opleving, maar de koppositie in de Vlaamse top 10 weet dat boek niet te pakken: daar staat deze week 'Huis vol leugens' van Nicci French, vorige week nog de nummer 2 achter Bart van Loo's 'Bourgondiërs'. Een nieuwe binnenkomer is er deze week niet, slechts een herintreder op 10: 'After 1: Hier begint alles' van Anna Todd. 

  16 augustus 2019
 • Omzet A-boeken in week 32 in Nederland 8,7 miljoen euro
  Omzet A-boeken in week 32 in Nederland 8,7 miljoen euro

  De A-boekenomzet bedroeg in week 32 (5 t/m 11 augustus) in Nederland 8,7 miljoen euro en in Vlaanderen 3,0 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van KVB-SMB/GfK.  

  15 augustus 2019
 • Bestseller 60 (week 33): Xander en WPG meeste titels
  Bestseller 60 (week 33): Xander en WPG meeste titels

  Lucinda Rileys 'De zeven zussen' behoudt de eerste plaats in de Bestseller 60. Xander (per uitgeverij) en WPG (per concern) hebben de meeste titels in de lijst.

  14 augustus 2019
 • Nederlandse uitgevers kenden een inspirerende London Book Fair
  Nederlandse uitgevers kenden een inspirerende London Book Fair

  Een rustige beurs, waar de sfeer niettemin inspirerend was. Dat was de London Book Fair voor veel Nederlandse uitgevers en agenten. Al werd er natuurlijk ook gehandeld. Voor agentschap Sebes & Bisseling was het zelfs een van de succesvolste beurzen in jaren.

  15 maart 2019
 • Sebes verkoopt ‘vergeten’ Auschwitz-boek aan zeventien landen
  Sebes verkoopt ‘vergeten’ Auschwitz-boek aan zeventien landen

  Literair agentschap Sebes & Bisseling heeft de in vergetelheid geraakte Auschwitz-memoires van Nederlander Eddy de Wind (1916-1987) binnen drie weken aan zeventien landen verkocht. Het boek is uniek, omdat het als enige verslag in het kamp zelf werd geschreven. In Nederland geeft Meulenhoff het uit.

  5 maart 2019
 • Malmberg verkoopt rechten 'Biologie voor jou' aan Japan
  Malmberg verkoopt rechten 'Biologie voor jou' aan Japan

  Een educatieve titel aan het buitenland verkopen? Dat gebeurt zelden of nooit. Maar dankzij zijn goede contacten bij de biologieolympiade heeft uitgever Eugène Wijnhoven van Malmberg de rechten van 'Biologie voor jou' aan een Japanse uitgeverij weten te verkopen.

  14 februari 2019
 • Debuut Stefan Buijsman verkocht aan Penguin Amerika
  Debuut Stefan Buijsman verkocht aan Penguin Amerika

  De 23-jarige Stefan Buijsman heeft groot internationaal succes behaald met zijn boek 'Plussen en minnen': de rechten zijn verkocht aan Penguin Books in de Verenigde Staten en aan dertien andere uitgeverijen in diverse landen.

  20 november 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Bart van der Mark (Gegarandeerd Onregelmatig)
  GESPREK OP ZONDAG: Bart van der Mark (Gegarandeerd Onregelmatig)

  Tal van Nederlanders wandelden in de vakantie door eigen land aan de hand van een gids van uitgeverij Gegarandeerd onregelmatig. Afgelopen week verscheen de jongste, over kastelen in de Achterhoek. Op de cover prijkt uitgever Bart van der Mark met zijn vrouw.

  18 augustus 2019
 • GESPREK OP ZONDAG: Irene Siekman (De Poëziebus)
  GESPREK OP ZONDAG: Irene Siekman (De Poëziebus)

  Afgelopen week reed artistiek leider Irene Siekman voor de vijfde keer met de Poëziebus door Nederland en Vlaanderen.

  10 augustus 2019
 • GESPREK OP ZONDAG: Chrisjan van Marissing (Praamstra)
  GESPREK OP ZONDAG: Chrisjan van Marissing (Praamstra)

  De Deventer Boekenmarkt – de grootste van Europa – vindt vandaag voor de 31e keer plaats. Ook voor Chrisjan van Marissing is dat het hoogtepunt van het jaar. Zeker in het jaar waarin boekhandel Praamstra voor het eerst in jaren weer een substantiële plus boekt.

  4 augustus 2019
 • GESPREK OP ZONDAG: Emile Op de Coul (Condor)
  GESPREK OP ZONDAG: Emile Op de Coul (Condor)

  Condor zette zichzelf vorig jaar op de kaart door een mini-boekje van haar eerste uitgave via 'Donald Duck' te verspreiden: 'Dog Man' van Dav Pilkey. Deze week herhaalde de jongste uitgeverij van WPG Kindermedia deze grote marketingactie. En Dog Man is inmiddels echt een succes, vertelt uitgever Emile Op de Coul.

  28 juli 2019
 • Prentenboekenmaker twee maanden te zien op RTL4
  Prentenboekenmaker twee maanden te zien op RTL4

  Illustrator Thysa Zevenbergen is tot 5 september te zien in het televisieprogramma ‘Het Spaanse dorp: Polopos’, dat iedere werkdag om half tien is te zien bij RTL4. Ze werkt daar aan een nieuw boek, dat net als haar eerste zal verschijnen bij uitgeverij Samsara.

  8 juli 2019
 • 'Pak slechte financiële positie schrijvers aan door hen in dienst te nemen'
  'Pak slechte financiële positie schrijvers aan door hen in dienst te nemen'

  Uitgevers moeten schrijvers in dienst nemen. Dat betoogt Tjeerd Langstraat in een opiniebijdrage. De thrillerauteur publiceert zijn werk in eigen beheer bij Jalapeño Books, maar stond voorheen onder contract bij meerdere uitgevers.

  4 april 2019
 • Manon Sikkel nieuwe Kinderboekenambassadeur
  Manon Sikkel nieuwe Kinderboekenambassadeur

  Manon Sikkel is de nieuwe Kinderboekenambassadeur van Nederland. De komende twee jaar zal zij zich inzetten voor meer leesplezier onder kinderen en jongeren. Op 10 april wordt Manon Sikkel officieel benoemd tijdens het congres Lezen Centraal van Stichting Lezen in TivoliVredenburg. Ze ontvangt haar ambtsketen dan uit handen van haar voorgangers, Hans en Monique Hagen.

  28 maart 2019
 • Jack van Weimar: winnen Indie Boekprijs helpt tegen noodgedwongen onzichtbaarheid
  Jack van Weimar: winnen Indie Boekprijs helpt tegen noodgedwongen onzichtbaarheid

  INTERVIEW VAN DE DAG – Jack van Weimar kreeg vorige week de allereerste Alice Indie Boekprijs in de categorie fictie voor 'Palimpsest' – een thriller over 'de geheime oorsprong van de islam'. Hij biedt boekverkopers nu extra inkoopkorting.

  12 maart 2019
 • Kat Boekhandel Mechelen Salvator overleden
  Kat Boekhandel Mechelen Salvator overleden

  Mechelen Salvator in Mechelen heeft afscheid genomen van Ozlo. De rosse kater was veertien jaar de lieveling van de bezoekers van de boekhandel in de Befferstraat. Ozlo overleed afgelopen weekend. Via Facebook nam hij afscheid van de klanten. Het overlijden van het dier lokt een massa reacties uit, zowel online als in de winkel zelf. Baasje Karla De Ceulener staat er versteld van, en tegelijk ook niet, vertelt zij aan Het laatste nieuws. 'Ozlo was onderdeel van ons team. Kwam er iemand binnen, dan liep hij er naartoe in de hoop aandacht te krijgen. Gans Mechelen was begaan met dat beestje.' Kwam iemand signeren, of het nu Luc Deflo, Bart Van Loo of Sterre Carron was, dan ging Ozlo op de schoot.

  19 augustus 2019
 • Letterenfonds honoreert drie aanvragen regeling Digitale literatuur
  Letterenfonds honoreert drie aanvragen regeling Digitale literatuur

  In de eerste ronde van 2019 zijn zeven aanvragen ontvangen in het kader van de regeling Digitale literatuur, waarvan drie zijn gehonoreerd en een aanvraag is aangehouden. In totaal werd € 55.500 euro toegekend. Met de regeling Digitale literatuur stimuleert het Letterenfonds de ontwikkeling van vernieuwende literaire projecten in een multimediale omgeving. Het kan daarbij gaan om plannen voor nieuw literair werk, maar ook voor reflectie op de beroepspraktijk of oordeelsvorming over literatuur. Kwaliteit en inhoudelijke meerwaarde ten opzichte van de gedrukte media staan bij deze regeling voorop. Aan de volgende aanvragers is een subsidie verleend: • Stichting Perdu voor De Verloren Tijd, een maandelijkse literaire podcastserie die zich richt op het poëtisch experiment en ruimte biedt aan teksten die niet geschikt zijn voor papier maar wel voor audio. In totaal verschijnen in opdracht van Perdu 24 nieuwe digitale literaire werken van 24 schrijvers.• Stichting Groninger Forum voor De Virtuele Boekenkast, een digitale installatie waarin kinderen kinderboeken tot leven kunnen wekken. Met media-kunstenaar Chantalla Pleiter, Happy Ship (3D animatie en VR Studio) en diverse auteurs.• Omroepvereniging VPRO voor Terug naar An E., een verhalende podcast van zes afleveringen over de langst gestrafte Nederlandse vrouw, waarin op innovatieve wijze literatuur en journalistiek worden gecombineerd. Met literair auteur Florence Tonk, Irene Houthuijs, Randy Vermeulen en SCHIK.  

  19 augustus 2019
 • Huib Modderkolk niet in beroep tegen gedeeltelijk verbod op AIVD-boek
  Huib Modderkolk niet in beroep tegen gedeeltelijk verbod op AIVD-boek

  Onderzoeksjournalist Huib Modderkolk en de Volkskrant gaan niet in beroep tegen de rechterlijke uitspraak in kort geding waarbij Modderkolk, op straffe van een dwangsom van maximaal 250.000 euro, gelast werd bepaalde onderdelen van zijn nog te verschijnen boek Het is oorlog maar niemand die het ziet te verwijderen. Dat zei Modderkolk maandagavond in het radioprogramma Kunststof. De rechter volgde met de uitspraak het oordeel van inlichtingendienst AIVD dat de bewuste passages levensgevaar opleveren voor een informant. Modderkolk had het boek op eigen initiatief voorgelegd aan de AIVD waarna er discussie ontstond over wat er uit het boek moet. Modderkolk over de reden niet in hoger beroep te gaan: ‘Dat heeft deels met pragmatisme te maken maar ook met hoe de rechtszaak is verlopen. Wij, de uitgever, de Volkskrant en ik, vinden het belangrijk dat de AIVD naar de rechter gaat als het bepaalde passages uit het boek wil halen. [...] En daar moet je het dan misschien ook bij laten.’  

  19 augustus 2019
 • Overname Barnes & Noble afgerond
  Overname Barnes & Noble afgerond

  Elliott Advisors heeft de in juli bekendgemaakte overname van boekhandelsketen Barnes & Noble op 6 augustus officieel voltooid. Als gevolg van de transactie wordt B&N een private onderneming gecontroleerd door de private equity-onderneming Elliott Advisors, die ook eigenaar is van de Britse boekhandelsketen Waterstones. James Daunt, hoofd van Waterstones, zal daarnaast ook B&N gaan leiden. B&N-oprichter Len Riggio zal geen formele rol meer spelen in het bedrijf. Daunt zal verhuizen van Londen naar New York, om ter plaaatse meer te kunnen leren over hoe het Amerikaanse boekhandelbedrijf werkt. Eerder vertelde Daunt al dat het oogmerk van Elliot is om Barnes & Noble weer door te verkopen, na een reorganisatie en flinke investeringen in onder meer een restyling van alle winkels: 'Het simpele feit is dat B&N geld nodig heeft: mensen willen winkelen op plaatsen die er modern, schoon en uitnodigend uitzien. De B&N winkels zien er moe uit en hebben een beetje botox nodig.' In haar laatste financiële rapport als een beursgenoteerde onderneming rapporteerde B&N dat de totale omzet voor het jaar eindigend op 27 april 2019 met 3,0% daalde in vergelijking met fiscaal jaar 2018, tot $ 3,55 miljard. Het bedrijf boekte een nettowinst van $ 3,8 miljoen, vergeleken met een verlies van $ 125,5 miljoen in fiscaal jaar 2018.

  8 augustus 2019
 • Maritge Wielaard commercieel manager bij Karakter Uitgevers
  Maritge Wielaard commercieel manager bij Karakter Uitgevers

  Per 1 augustus is Maritge Wielaard begonnnen bij Karakter Uitgevers als commerciaal manager. Hiervoor deed ze freelance Marketing & PR, Communicatie, Sales, Projectmanagement en Organisatie, voor opdrachtgevers als o.a. A.W. Bruna uitgevers, CPNB, Uitgeverij Manteau (WPG), Uitgeverij Meulenhoff Boekerij, Nederlands Letterenfonds et cetera. 

  19 augustus 2019
 • Nicole Hoven nieuwe directeur Stichting Senia
  Nicole Hoven nieuwe directeur Stichting Senia

  Met ingang van 1 september 2019 is Nicole Hoven de nieuwe directeur van Senia, landelijke organisatie van leesclubs en muziek-luisterclubs. Zij volgt de huidige directeur en mede-oprichter op, Ineke van de Rotte, die met pensioen gaat. Hoven was o.a. marketing- en communicatiemanager bij Natuurmonumenten, en zij heeft brede ervaring in eigen ondernemingen en de non-profitsector. De Raad van Toezicht van Senia is blij met de toekomstige samenwerking: 'Nicole Hoven laat een ondernemende en creatieve geest zien. Wij verwachten dat ze de energie van de vrijwilligers weet om te zetten in creatieve activiteiten en dat ze het schip ook zakelijk goed op stoom zal houden,' zegt Els Scholtes, voorzitter van de raad. Senia bestaat sinds 2009 en telt nu 10.000 leden. Deze deelnemers zijn actief in ruim 1400 leesclubs en muziek-luisterclubs, over het hele land verspreid.

  19 augustus 2019
 • Leon Doedens verlaat Uitgeverij Podium voor DWDD
  Leon Doedens verlaat Uitgeverij Podium voor DWDD

  Leon Doedens, bij Uitgeverij Podium sinds oktober 2018 werkzaam als medewerker promotie, zal over enkele weken in dienst treden van de cultuurredactie van DWDD. Voor het einde van de zomer verwacht Uitgeverij Podium voor Doedens een opvolger gevonden te hebben.  

  10 juli 2019
 • Hans Bennis vertrekt als algemeen secretaris Taalunie
  Hans Bennis vertrekt als algemeen secretaris Taalunie

  Op 1 februari 2020 stopt Hans Bennis vanwege fysieke klachten als algemeen secretaris van de Taalunie.   Bennis, van huis uit taalkundige, is op 1 februari 2017 begonnen bij de Taalunie. Daarvoor was hij directeur van het Meertens Instituut (KNAW) en bijzonder hoogleraar Taalvariatie aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisatie de syntaxis van het Nederlands. Eerder gaf Hans Bennis leiding aan het Holland Institute of Generative Linguistics in Leiden en was hij docent aan de vakgroep Nederlands aan die universiteit. In 2007 werd hij benoemd tot buitenlands erelid van de Koninklijke Akademie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde in Gent. Hij heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan.

  10 juli 2019