• Buchmesse 2019: Wat is het effect van het gastlandschap?
  Buchmesse 2019: Wat is het effect van het gastlandschap?

  Drie jaar is een lange tijd in het boekenvak. Toch ervoeren het Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen dit jaar nog altijd de invloed van het gastlandschap op de Buchmesse van 2016.

  23 oktober 2019
 • Buchmesse 2019: een rustige of drukke editie?
  Buchmesse 2019: een rustige of drukke editie?

  Was de Buchmesse dit jaar een rustige of drukke beurs? Aanwezige uitgevers en rights managers reageren verschillend. Maar belangstelling voor hun titels is er altijd.

  22 oktober 2019
 • Prometheus haalde 'het boek van de beurs' binnen
  Prometheus haalde 'het boek van de beurs' binnen

  Het boek van de Buchmesse was dit jaar voor Prometheus. Job Lisman kocht het driedelige 'Age of Vice' van Deepti Kapoor vorige week donderdag van Londense agente Claire Nozieres van Curtis Brown, die handelde namens het Amerikaans agentschap ICM.

  21 oktober 2019
 • GESPREK OP ZONDAG: Claudette Halkes en Annemarieke Piers (Snor)
  GESPREK OP ZONDAG: Claudette Halkes en Annemarieke Piers (Snor)

  Uitgeverij Snor stond voor het eerst met een eigen stand op de Frankfurter Buchmesse. Op uitnodiging van hun agent Sea of Stories hadden Claudette Halkes en Annemarieke Piers samen met Loopvis een hoekje in hal 6.1.

  20 oktober 2019
 • Genomineerden NS Publieksprijs 2019: vier auteurs nog niet eerder genomineerd, voor het eerst ook poëzie
  Genomineerden NS Publieksprijs 2019: vier auteurs nog niet eerder genomineerd, voor het eerst ook poëzie

  Vanavond is de stemperiode gestart voor de NS Publieksprijs, de grootste publieksprijs voor boeken in Nederland. De genomineerden zijn zojuist in De Wereld Draait Door bekendgemaakt. 

  23 oktober 2019
 • Laatste blog van Jeroen Windmeijer
  Laatste blog van Jeroen Windmeijer

  Voor Boeklad blogde Jeroen Windmeijer deze weken over de gigantische reeks boekhandelsbezoeken die hij in een paar maanden aflegt voor de promotie van zijn vierde thriller, 'De Offers' (HarperCollins Holland). Zijn laatste blog staat nu online.       

  21 oktober 2019
 • Vijf verschillende uitgeverijen maken kans op Gouden Kookboek
  Vijf verschillende uitgeverijen maken kans op Gouden Kookboek

  Boeken van Karakter, Carrera Culinair, Mercis, Nijgh Cuisine en Luitingh-Sijthoff staan op de shortlist van het Gouden Kookboek, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar.

  17 oktober 2019
 • Blogserie 'New Dutch Writing'
  Blogserie 'New Dutch Writing'

  Onder de titel ‘New Dutch Writing’ presenteert de Nederlandse literatuur zich vanaf oktober op meer dan 70 festivals en evenementen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Auteur Eva Meijer was van 7 tot 11 oktober als writer-in-residence verbonden aan het National Centre for Writing in Norwich, en treedt dit najaar op op meerdere literaire festivals in het VK. Voor Boekblad blogt zij over haar belevenissen tijdens de campagne.  Lees het eerste blog hier

  17 oktober 2019
 • Van Someren & Ten Bosch viert 175-jarig bestaan
  Van Someren & Ten Bosch viert 175-jarig bestaan

  Boekhandel Van Someren & Ten Bosch vierde met ruim 600 mensen zijn 175-jarig bestaan in de Zutphense Buitensociëteit.

  22 oktober 2019
 • Re-Bookstore sluit fysieke winkel
  Re-Bookstore sluit fysieke winkel

  De Bossche winkel in tweedehands boeken Re-bookstore sluit na twee jaar de fysieke winkel en gaat online verder. Wel blijft in bescheidener mate de shop-in-shop in boekhandel Gianotten Mutsaers in Tilburg.

  16 oktober 2019
 • Slecht weer heeft de Kinderboekenweek niet kunnen bederven
  Slecht weer heeft de Kinderboekenweek niet kunnen bederven

  UPDATE De Kinderboekenweek heeft een wisselend beeld opgeleverd, met de gebruikelijke plusjes en minnetjes, maar een snelle rondgang leert dat de meeste boekhandelaren tevreden zijn. Het thema en het Kinderboekenweekgeschenk van Anna Woltz worden geprezen. Eveline Aendekerk van Stichting CPNB is eveneens te spreken over het verloop van de actie.  

  16 oktober 2019
 • Boekhandel Kleine Stern (Burgh-Haamstede) sluit in januari
  Boekhandel Kleine Stern (Burgh-Haamstede) sluit in januari

  Boekhandel Kleine Stern in het Zeeuwse Burgh-Haamstede zal in januari 2020 na 21 jaar sluiten. Eigenaresse Marianne van Holthe (68) gaat met pensioen.

  14 oktober 2019
 • Standaard Uitgeverij en Ballon Media bundelen de krachten
  Standaard Uitgeverij en Ballon Media bundelen de krachten

  Standaard Uitgeverij en Ballon Media kondigen vandaag aan dat ze de handen ineen slaan. De nieuwe joint venture wordt de grootste uitgever in Vlaanderen en belangrijkste Nederlandstalige stripuitgever van de Benelux. 

  23 oktober 2019
 • Buchmesse 2019: Wat is het effect van het gastlandschap?
  Buchmesse 2019: Wat is het effect van het gastlandschap?

  Drie jaar is een lange tijd in het boekenvak. Toch ervoeren het Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen dit jaar nog altijd de invloed van het gastlandschap op de Buchmesse van 2016.

  23 oktober 2019
 • Buchmesse 2019: een rustige of drukke editie?
  Buchmesse 2019: een rustige of drukke editie?

  Was de Buchmesse dit jaar een rustige of drukke beurs? Aanwezige uitgevers en rights managers reageren verschillend. Maar belangstelling voor hun titels is er altijd.

  22 oktober 2019
 • Van Halewyck richt uitgeverij Kritak opnieuw op
  Van Halewyck richt uitgeverij Kritak opnieuw op

  André Van Halewyck heeft uitgeverij Kritak opnieuw opgericht. Kritak zal opereren als onafhankelijke imprint van Lannoo voor maatschappelijke non-fictie. De eerste titel verschijnt al op 13 november. [UPDATE: aangevuld met reactie Lannoo]

  22 oktober 2019
 • GAU organiseert de Jonge Boekenvakkersborrel
  GAU organiseert de Jonge Boekenvakkersborrel

  De Groep Algemene Uitgevers (GAU) heeft dit jaar voor het eerst op de Buchmesse een internationale borrel voor jonge boekenvakkers georganiseerd. Een impressie.  

  18 oktober 2019
 • RDC/GAU-beurs naar Hoevelaken
  RDC/GAU-beurs naar Hoevelaken

  De RDC/GAU-beurs vindt volgend jaar januari net als de Libris/Blz.-beurs plaats in het Euretco-gebouw in Hoevelaken. Uitgeverijen zijn positief.

  18 oktober 2019
 • Boekenbarometer: marktaandeel online weer gestegen
  Boekenbarometer: marktaandeel online weer gestegen

  De boekverkoop via het online kanaal is in het derde kwartaal opnieuw gestegen: met 1% naar 23,9%. De gemiddelde prijs van een fysiek boek steeg fors: met 4,1% naar 15,69 euro.

  17 oktober 2019
 • CB neemt Luisterhuis over
  CB neemt Luisterhuis over

  CB neemt per 1 januari Luisterhuis over van Luisterrijk. De logistieke dienstverlener integreert hiermee de dienstverlening voor de distributie van fysieke boeken, e-boeken én luisterboeken.

  16 oktober 2019
 • Boek-plus krijgt makeover en nieuwe naam
  Boek-plus krijgt makeover en nieuwe naam

  De site Boek-plus, die eerder dit jaar werd overgenomen door Twin Media en samenwerkt met De Leesclub van Alles, krijgt een makeover en een nieuwe naam. De verkopende boekensite gaat onder de naam Bazarow.com de strijd aan met de online retailgiganten.

  7 oktober 2019
 • Mediafederatie 'tevreden' met wetsvoorstel btw-verlaging
  Mediafederatie 'tevreden' met wetsvoorstel btw-verlaging

  De Mediafederatie is 'tevreden' met het definitieve wetsvoorstel om de btw op elektronische publicaties te verlagen. Tegelijk zegt directeur Peter Stadhouders dat de branchevereniging de tekst nog goed moet bestuderen om alle implicaties helder te krijgen.

  18 september 2019
 • Tom Kabinet: ‘We moeten geduld hebben’
  Tom Kabinet: ‘We moeten geduld hebben’

  De zaak over de tweedehands e-books, tussen Tom Kabinet enerzijds en de GAU anderzijds, nadert zijn ontknoping. Marc Jellema van Tom Kabinet heeft de hoop op een positieve uitkomst nog niet opgegeven, maar Martijn David van de GAU is tevreden met het advies van de advocaat-generaal.

  10 september 2019
 • Harde dreun voor Tom Kabinet in zaak over doorverkoop e-books
  Harde dreun voor Tom Kabinet in zaak over doorverkoop e-books

  De doorverkoop van e-books is in strijd met de bescherming van auteursrechten, schrijft advocaat-generaal Maciej Szpunar dinsdag in een advies aan het Europees Hof. De uitspraak in deze zaak volgt binnen enkele maanden.

  10 september 2019
 • Booker Prize en Deutscher Buchpreis: wie koopt de rechten?
  Booker Prize en Deutscher Buchpreis: wie koopt de rechten?

  Frankfurt staat op losbarsten, in de aanloop werden de winnaars bekendgemaakt van twee prestigieuze literaire prijzen: de Booker Prize en de Deutscher Buchpreis. Van twee bekroonde boeken is onbekend wie de Nederlandse vertaling uitgeeft.

  15 oktober 2019
 • Levine begint met 7 Querido-vertalingen
  Levine begint met 7 Querido-vertalingen

  Querido heeft de eerste zeven titels bekendgemaakt die door de nieuwe Amerikaanse samenwerkingspartner Levine in vertaling zullen worden uitgebracht. Daarnaast maakte moederbedrijf Singel Uitgeverijen een hele reeks rechtenverkopen in aanloop naar de Buchmesse bekend.

  8 oktober 2019
 • New Dutch Writing-campagne van start
  New Dutch Writing-campagne van start

  Onder de titel ‘New Dutch Writing’ presenteert de Nederlandse literatuur zich vanaf oktober op meer dan 70 festivals en evenementen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

  7 oktober 2019
 • De Arbeiderspers werkt aan Europese doorbraak ‘Grand Hotel Europa’
  De Arbeiderspers werkt aan Europese doorbraak ‘Grand Hotel Europa’

  Publiciteitsmanager Bram Kleiweg had het enigszins tongue-in-cheek de Grand Hotel Europa Summit genoemd, maar het doel van uitgeverij De Arbeiderspers is duidelijk: Grand Hotel Europa moet een Europese bestseller worden. Gisteren waren zeven uitgevers in Amsterdam om ideeën uit te wisselen.

  20 juni 2019
 • Bestseller 60 (week 42): autobiografieën en thrillers
  Bestseller 60 (week 42): autobiografieën en thrillers

  De kinderboeken zijn vrijwel verdwenen, misdaad en autobiografieën zijn bij de hoogste nieuwe binnenkomers. De Fontein, Prometheus en Xander (per uitgeverij) en VBK (per concern) hebben de meeste titels in de lijst.  

  23 oktober 2019
 • Vlaamse Top 10 (week 41): Sandra Bekkari op 1
  Vlaamse Top 10 (week 41): Sandra Bekkari op 1

  Voor de derde week op rij staat Sandra Bekkari met 'Fast Food' op 1 in de Vlaamse top 10. Wel vinden we drie nieuwkomers in de lijst: 'De Lijst' van Servaas Bingé staat op 4, 'Het moois dat we delen' van Ish Ait Hamou op 5 en 'Nagelaten geschriften' van Etienne Vermeersch op 7. 

  18 oktober 2019
 • Omzet A-boeken in week 41 in Nederland 9,6 miljoen euro
  Omzet A-boeken in week 41 in Nederland 9,6 miljoen euro

  De A-boekenomzet bedroeg in week 40 (7 t/m 13 oktober) in Nederland 9,6 miljoen euro en in Vlaanderen 3,5 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van KVB-SMB/GfK.  

  18 oktober 2019
 • Bestseller 60 (week 42): effect Kinderboekenweek neemt af
  Bestseller 60 (week 42): effect Kinderboekenweek neemt af

  In de tweede week van de Kinderboekenweek nam het effect op de Bestseller 60 iets af. 18 van de 60 boeken in de lijst zijn kinderboeken, drie minder dan vorige week. De Fontein (per uitgeverij) en VBK (per concern) hebben de meeste titels in de lijst.

  16 oktober 2019
 • Kosmos verkoopt nieuwe lifestyletitel aan negen landen
  Kosmos verkoopt nieuwe lifestyletitel aan negen landen

  Kosmos Uitgevers komt volgend jaar met een nieuwe lifestyletrend. In 'Niksen' van journalist Olga Mecking wordt de lof gezongen van dolce far niente. Het boek werd vóór Frankfurt al druk verkocht.

  22 oktober 2019
 • Prometheus haalde 'het boek van de beurs' binnen
  Prometheus haalde 'het boek van de beurs' binnen

  Het boek van de Buchmesse was dit jaar voor Prometheus. Job Lisman kocht het driedelige 'Age of Vice' van Deepti Kapoor vorige week donderdag van Londense agente Claire Nozieres van Curtis Brown, die handelde namens het Amerikaans agentschap ICM.

  21 oktober 2019
 • HarperCollins publiceert de memoires van Tiger Woods
  HarperCollins publiceert de memoires van Tiger Woods

  HarperCollins Publishers heeft de wereldwijde rechten verworven van 'Back', de officiële memoires van de legendarische golfer Tiger Woods. Wat de Nederlandse titel gaat worden is nog niet bekend. 

  16 oktober 2019
 • 66 internationale deals voor de boeken van Hendrik Groen
  66 internationale deals voor de boeken van Hendrik Groen

  Na een aantal nieuwe rechtenverkopen in aanloop naar de Frankfurter Buchmesse staat de teller van de rechtendealds voor Hendrik Groens vier publicaties op 66 internationale deals in 37 verschillende talen.

  14 oktober 2019
 • GESPREK OP ZONDAG: Claudette Halkes en Annemarieke Piers (Snor)
  GESPREK OP ZONDAG: Claudette Halkes en Annemarieke Piers (Snor)

  Uitgeverij Snor stond voor het eerst met een eigen stand op de Frankfurter Buchmesse. Op uitnodiging van hun agent Sea of Stories hadden Claudette Halkes en Annemarieke Piers samen met Loopvis een hoekje in hal 6.1.

  20 oktober 2019
 • GESPREK OP ZONDAG: Anne van den Heuvel (Bee Speakers)
  GESPREK OP ZONDAG: Anne van den Heuvel (Bee Speakers)

  Afgelopen week werd onder de vleugels van uitgeverij De Bezige Bij sprekersbureau Bee Speakers gelanceerd, waar Anne van den Heuvel de leiding heeft.

  13 oktober 2019
 • GESPREK OP ZONDAG: Maaike Maaswinkel (A.W. Bruna)
  GESPREK OP ZONDAG: Maaike Maaswinkel (A.W. Bruna)

  Maaike Maaswinkel maakte onlangs de overstap van VBK media naar WPG, waar ze bij uitgeverij A.W. Bruna als productmanager audio de luisterboeken naar een hoger niveau gaat tillen.

  6 oktober 2019
 • GESPREK OP ZONDAG: Mariska Budding (Kluitman)
  GESPREK OP ZONDAG: Mariska Budding (Kluitman)

  Hoogtij voor kinder- en jeugdboekenuitgevers zoals Mariska Budding. Afgelopen week was de Boekenweek voor Jongeren, komende week begint de Kinderboekenweek. En dan staan de iconische Kluitman-karakters ook nog in de aandacht dankzij de jaarlijkse kinderspostzegelactie.

  29 september 2019
 • Grisham voor het eerst naar Nederland voor 'grootse, maar selectieve optredens'
  Grisham voor het eerst naar Nederland voor 'grootse, maar selectieve optredens'

  Op uitnodiging van zijn Nederlandse uitgever A.W. Bruna brengt de Amerikaanse bestsellerauteur John Grisham van 17 tot en met 20 november een bezoek aan ons land. Aanleiding is het verschijnen van zijn nieuwe thriller ‘De onschuldigen’.

  21 oktober 2019
 • Jessica Durlacher stapt over naar De Arbeiderspers
  Jessica Durlacher stapt over naar De Arbeiderspers

  Jessica Durlacher gaat haar werk bij De Arbeiderspers publiceren. In februari brengt de uitgeverij als eerste een herdruk van ‘De dochter’ uit. In de tweede helft van 2020 hoopt Durlacher een nieuwe roman te kunnen presenteren.

  10 oktober 2019
 • Blog Jeroen Windmeijer: Signeren in de Biblebelt
  Blog Jeroen Windmeijer: Signeren in de Biblebelt

  Voor Boeklad blogt Jeroen Windmeijer deze weken over de 50 (!) boekhandelsbezoeken die hij in twee maanden aflegt voor de promotie van zijn vierde thriller, 'De Offers' (HarperCollins Holland). Zijn nieuwe blog staat nu online.     

  7 oktober 2019
 • Alex Boogers stapt over naar uitgeverij Hollands Diep
  Alex Boogers stapt over naar uitgeverij Hollands Diep

  Na twintig jaar bij zijn eerste uitgeverij Podium, maakt Alex Boogers de overstap naar uitgeverij Hollands Diep. Dit valt samen met de overname van Podium door Uitgeefhuis Nieuw Amsterdam, maar heeft daar volgens Boogers niet direct mee te maken.

  7 oktober 2019
 • AKO gaat cadeaukaart voor cryptomunten verkopen
  AKO gaat cadeaukaart voor cryptomunten verkopen

  In tachtig winkels van AKO is sinds deze week een cadeaukaart voor cryptomunten te koop. Volgens de Nederlandse bedenker bit4coin is AKO de eerste retailer in de wereld die zo'n kaart aanbiedt. Met de cadeaukaart kan een pakketje cryptomunten zoals bitcoin en ethereum worden verkregen. Op de kaart kan een waarde van tussen 10 en 150 euro worden gezet. De ontvanger kan een account bij bit4coin aanmaken en zelf bepalen wanneer de koers gunstig genoeg is om de cadeaukaart in te wisselen. Totdat de kaart wordt ingewisseld, staat de waarde ervan in euro's vast. Zo voorkom je volgens het bedrijf onverwachte waardeschommelingen. Volgens bit4coin hebben sinds 2013 meer dan veertigduizend consumenten en bedrijven deze cadeaukaart gekocht. 

  23 oktober 2019
 • Boekenbeurs Antwerpen komt met treinactie
  Boekenbeurs Antwerpen komt met treinactie

  De Antwerpse Boekenbeurs biedt bezoekers dit jaar de kans om samen met een auteur per trein naar de beurs te reizen. Onder meer Griet Op De Beeck, Lise Spit, Yves Petry en Toni Coopers doen mee aan de actie. Belangstellenden moeten wel vooraf reserveren, want er is maar plaats voor 15 medereizigers per auteur. Lezers worden samengebracht bij een auteur om dan samen in de trein te stappen naar het beurscentrum in Antwerpen. De auteur vult in hoe de treinrit verloopt: voorstelling van een nieuw boek, gedichten voordragen, in gesprek gaan met de lezers, voorlezen uit eigen of andermans werk.  Voor een eigen bijdrage van 5 euro per persoon krijgen geïnteresseerden een enkel treinticket naar de Boekenbeurs, een gereserveerde plaats op de trein, een tramticket tot aan de Boekenbeurs en de ontmoeting met de auteur. De terugreis en de toegang tot de beurs zijn niet inbegrepen.

  23 oktober 2019
 • LangZullenWeLezen lanceert boekenpodcast 'Gebladerte'
  LangZullenWeLezen lanceert boekenpodcast 'Gebladerte'

  Vanaf vrijdag 18 oktober snuistert radiopresentator Tom De Cock in de boekenkast van enkele bekende schrijvers in de nieuwe podcast 'Gebladerte'.  Gebladerte telt vijf afleveringen, die telkens rond één schrijver draaien. Els de Schepper, Dalilla Hermans, Arnout Hauben, Eva Daeleman en striptekenaar Nix ontvangen Tom te midden van hun boekencollectie. De aanwezige boeken zijn een leidraad voor een gesprek dat alle richtingen uit kan. Tom krijgt op voorhand van de gastheer/-vrouw een leesopdracht: het meest essentiële boek uit zijn of haar collectie lezen. Dat boek krijgt uitgebreid aandacht in de podcast. Het eindresultaat zijn vijf afleveringen van telkens ongeveer een halfuur. Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via Apple Podcasts, Spotify en langzullenwelezen.be.  

  22 oktober 2019
 • Nieuw Indisch boekentijdschrift
  Nieuw Indisch boekentijdschrift

  Eind van de week verschijnt het nulnummer van het nieuwe cultuurmagazine Indies tijdschrift, met als ondertitel Krities en onafhankelik. Die eigenwijze spelling is afgekeken van inspirator Eddy Du Perron, die haar weer had overgenomen van Multatuli. Het halfjaarlijkse tijdschrift onder hoofdredactie van Esther Wils behandelt (post)koloniale cultuur en geschiedenis (niet alleen van Nederlands-Indië, ook van andere (oud)kolonies), in de vorm van artikelen over en recensies van vooral boeken, maar ook tentoonstellingen, onderzoek, museum-, archief- en bij gelegenheid ook overheidsbeleid op dit gebied. Het ministerie van VWS ondersteunt de uitgave voor twee jaar, waarna zij op eigen benen hoopt te staan. Het nulnummer wordt gratis aangeboden via musea, boekhandels, vakgroepen en wat dies meer zij. Het bevat o.a. bijdragen van vertaalster/dichteres Anneke Brassinga over Orwell en Forster, Amerikadeskundige Frans Verhagen over de koloniën van de VS, politica Mei Li Vos over de Peranakan-Chinezen, waartoe ook haar eigen voorouders behoren, bijdragen van onderzoekers van het KITLV, de universiteit Leiden, Museum Boerhaave, Museum Bronbeek, de universiteit Utrecht en bekenden in het Indische veld. De website is al online: www.indiestijdschrift.nl

  22 oktober 2019
 • Laurie Branderhorst medewerker Publiciteit & marketing bij Nieuw Amsterdam
  Laurie Branderhorst medewerker Publiciteit & marketing bij Nieuw Amsterdam

  Op 1 november zal Laurie Branderhorst in dienst treden bij Uitgeefhuis Nieuw Amsterdam als medewerker Publiciteit & marketing. Laurie studeerde Engelse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen en ronde de master redacteur/ editor af aan de Universiteit van Amsterdam. De afgelopen jaren was ze werkzaam als marketeer bij ACCO Uitgeverij. Binnen Uitgeefhuis Nieuw Amsterdam zal zij zich hoofdzakelijk bezig houden met de PR & marketing van Fontaine Uitgevers.  

  15 oktober 2019
 • Hannah Bezemer medewerker PR en publiciteit Nieuw Amsterdam
  Hannah Bezemer medewerker PR en publiciteit Nieuw Amsterdam

  Op 1 november zal Hannah Bezemer in dienst treden als medewerker PR en publiciteit bij Uitgeefhuis Nieuw Amsterdam. Ze studeerde Literatuurwetenschap (BA) en heeft een master Letterkunde behaald aan de universiteit Utrecht. Na haar afstuderen was zij werkzaam als medewerker publiciteit en marketing bij Karakter Uitgevers. Hannah zal Myrthe de Haan opvolgen en zich hoofdzakelijk bezighouden met de PR van Wereldbibliotheek en Nieuw Amsterdam.   

  15 oktober 2019
 • Myrthe de Haan vertrekt als PR-medewerker bij Nieuw Amsterdam
  Myrthe de Haan vertrekt als PR-medewerker bij Nieuw Amsterdam

  Per 14 november verlaat Myrthe de Haan Uitgeefhuis Nieuw Amsterdam, waar zij de afgelopen drie jaar werkzaam was als PR-medewerker voor de uitgeverijen Nieuw Amsterdam, Wereldbibliotheek en Bas Lubberhuizen. De Haan verzorgde de promotie van zowel Nederlandse als vertaalde fictie en non-fictie (o.a. Isabel Allende, Elena Ferrante, Femke van der Laan en Jan Meeus). Hiervoor werkte zij bij uitgeverij De Geus (PR & Marketing) en Stichting CPNB (persvoorlichter). Zij gaat de komende zes maanden reizen en zal daarna terugkeren in het boekenvak.

  14 oktober 2019
 • Gerdy Harteveld benoemd tot voorzitter Raad van Toezicht Stichting NBD Biblion
  Gerdy Harteveld benoemd tot voorzitter Raad van Toezicht Stichting NBD Biblion

  Op donderdag 26 september is Gerdy Harteveld benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting NBD Biblion.  NBD Biblion heeft in 2019 de transitie gemaakt van BV naar Stichting, en kent sinds juni van dit jaar een Raad van Toezicht in plaats van een bestuur. De Raad van Toezicht houdt toezicht op het bestuur van de Stichting NBD Biblion en haar dochtermaatschappij(en) en bestaat verder uit vertegenwoordigers van de founding fathers van NBD Biblion: de Openbare Bibliotheken, de Uitgevers, en de Boekverkopers. De Raad zal eind dit jaar worden versterkt met twee toezichthouders van buiten de branche. Naast eerdere bestuurlijke functies bij grote technologische bedrijven, heeft Gerdy Harteveld ruim 13 jaar ervaring in Commissaris/Raad van Toezicht functies. Zij is een ervaren supervisor en lid van verschillende RvT’s en Commissarissen bij Nederlandse publieke organisaties en private bedrijven. Bovendien brengt Gerdy Harteveld een ruime ervaring in het ontwikkelen van IT-strategie, evenals het beheren van complexe projecten, zowel in publieke als semipublieke omgevingen mee.

  7 oktober 2019