• Kijkers haken massaal af bij boekenprogramma Moby Dick
  Kijkers haken massaal af bij boekenprogramma Moby Dick

  Niet alleen doordat veel kijkers met vakantie zijn, ook in vergelijking met andere programma’s gisterenavond op NPO1 deed Matthijs van Nieuwkerks nieuwe boekenprogramma Moby Dick het niet geweldig.

  10 augustus 2018
 • Gedoe over 'Sexy, but tired. But sexy'
  Gedoe over 'Sexy, but tired. But sexy'

  Het boek Sexy, but tired. But sexy van vlogger Jamie Li is onder vuur komen te liggen. Vooral haar opmerking dat mannen meer behoefte hebben aan seks en dat vrouwen daaraan tegemoet moeten komen deed nogal wat stof opwaaien. Volgens de uitgever is de passage uit zijn verband gerukt. Bij Blossom Books verschijnt een weerwoord.

  6 augustus 2018
 • Erica Terpstra schrijft kinderboek over de Boeddha
  Erica Terpstra schrijft kinderboek over de Boeddha

  Oud-politicus en tv-presentatrice Erica Terpstra schreef voor De Nieuwe Kerk en uitgeverij Gottmer een kinderboek ter gelegenheid van de wintertentoonstelling in de Amsterdamse Nieuwe Kerk, die dit jaar over de Boeddha gaat. Een knipoog van de Boeddha verschijnt in september.

  1 augustus 2018
 • Stine Jensen maakt talkshow naar aanleiding van boeken
  Stine Jensen maakt talkshow naar aanleiding van boeken

  Een goed gesprek naar aanleiding van een boek. Dat is het uitgangspunt van 'Stine boekt sterren', dat vanaf zaterdag 8 september om 18.05 uur zes weken bij Human is te zien op NPO2. Gasten zijn onder andere Hans Klok, Claudia de Breij en Abdelkader Benali.

  31 juli 2018
 • 'Consumenten gaan weer vaker winkelen tijdens koopavonden'
  'Consumenten gaan weer vaker winkelen tijdens koopavonden'

  Consumenten gaan weer vaker winkelen tijdens koopavonden. Toch verdwijnt de koopavond ten gunste van de koopzondag. En gemeenten die een koopzondag hebben, kunnen dat het beste ieder week doen.

  17 augustus 2018
 • Boekhandel Marjan Houtman in Puttershoek overgenomen
  Boekhandel Marjan Houtman in Puttershoek overgenomen

  In Puttershoek, in de Hoeksche Waard bewesten Dordrecht aan de Oude Maas en zevenduizend zielen groot, is boekhandel Marjan Houtman overgegaan in andere handen. Eigenaren Leo en Marjan Middelhoek gaan met pensioen en hebben de winkel op de valreep verkocht aan Arie Hagers.

  14 augustus 2018
 • Tv-programma Moby Dick heeft effect op verkopen
  Tv-programma Moby Dick heeft effect op verkopen

  Afgelopen donderdag was op NPO1 de eerste aflevering te zien van Moby Dick, het nieuwe boekenprogramma van Matthijs van Nieuwkerk. De uitgevers van nog leverbare titels zagen daarna het aantal bestellingen groeien.

  13 augustus 2018
 • Ad Peek (Van der Velde): ‘Waanders begin nieuwe cluster’
  Ad Peek (Van der Velde): ‘Waanders begin nieuwe cluster’

  Vrijdagavond werd bekend dat boekhandel Waanders in de Broeren wordt overgenomen door boekhandel Van der Velde, dat daarmee een negende vestiging krijgt en de eerste buiten de noordelijke provincies. Volgens directeur Ad Peek wordt de Zwolse boekhandel het begin van een nieuwe cluster.

  11 augustus 2018
 • Standaard Uitgeverij publiceert reeks stripboeken over K3 en De Nachtwacht
  Standaard Uitgeverij publiceert reeks stripboeken over K3 en De Nachtwacht

  Standaard Uitgeverij gaat twee stripboekenreeksen publiceren over meidenband K3 en Ketnet-televisieserie De Nachtwacht. In november verschijnt het eerste stripboek over K3 en in februari 2019 volgt het debuutalbum over De Nachtwacht.

  16 augustus 2018
 • Goede resultaten vierde kwartaal voor HarperCollins, zonder algoritmes
  Goede resultaten vierde kwartaal voor HarperCollins, zonder algoritmes

  HarperCollins Publishers, waaronder HarperCollins Holland valt, heeft een record vierde kwartaal achter de rug. Volgens de uitgeverij kunnen algoritmes nog niet tippen aan het werk van schrijvers en redacteuren bij de productie van goede content.

  14 augustus 2018
 • Walburg Pers besteedt vertegenwoordiging uit aan Ef & Ef Media
  Walburg Pers besteedt vertegenwoordiging uit aan Ef & Ef Media

  De Zutphense Walburg Pers heeft de boekhandelsvertegenwoordiging uitbesteed aan Ef & Ef Media van Paul Impens en Ronald Rhebergen. De uitgeverij is sinds het overlijden van Pieter Schriks vorig jaar ook op zoek naar een nieuwe eigenaar, maar maakt daar geen haast mee.

  13 augustus 2018
 • Eerste Nederlandse auteur via HarperCollins Publishers wereldwijd gepubliceerd
  Eerste Nederlandse auteur via HarperCollins Publishers wereldwijd gepubliceerd

  Het Pauluslabyrint van Jeroen Windmeijer verschijnt op 31 augustus in het Engels bij HarperCollins Publishers in de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Het is voor het eerst dat een auteur van HarperCollins Holland (HCH) via het wereldwijde netwerk van de uitgeverij gepubliceerd wordt. Het boek zal ook in Duitsland verschijnen.

  10 augustus 2018
 • Bol.com levert zonder verzendkosten aan gebruikers voordeelbundel Select
  Bol.com levert zonder verzendkosten aan gebruikers voordeelbundel Select

  Bol.com breidt de voordelen van de klantbundel Select flink uit. Wie geabonneerd is op de dienst, hoeft voortaan voor 16 miljoen verschillende artikelen – van televisie tot boek tot tandpasta –  geen verzendkosten meer te betalen en de webshop laat in Nederland aan huis retouren ophalen.

  9 augustus 2018
 • Lisette Jonkman schrijft nieuwe Kobo Original
  Lisette Jonkman schrijft nieuwe Kobo Original

  Lisette Jonkman, auteur van Luitingh-Sijthoff, schrijft voor Kobo Plus de driedelige serie 'Onbreekbaar'. Ook krijgen abonnees van Kobo Plus exclusief toegang tot vertalingen van Diane Capri en Kendall Ryan.

  2 augustus 2018
 • Bol.com geeft e-boeken van Lannoo weg op Zwarte Zaterdag
  Bol.com geeft e-boeken van Lannoo weg op Zwarte Zaterdag

  Om het fileleed van vakantiegangers te verzachten, geeft Bol.com op 3, 4 en 5 augustus digitale boeken weg in ruil voor een foto van het hectometerpaaltje waar men stilstaat. De webwinkel werkt voor de 'Zwarte Zaterdag'-actie samen met Lannoo.

  31 juli 2018
 • Tom Kabinet adverteert weer op Facebook
  Tom Kabinet adverteert weer op Facebook

  In afwachting van de antwoorden die het Europese Hof van Justitie gaat geven op de prejudiciële vragen die de Rechtbank Den Haag stelde adverteert tweedehands e-boekensite Tom Kabinet weer op Facebook. Volgens oprichter en CEO Marc Jellema gaat het zo goed, dat hij nog dit jaar de nagestreefde tienduizend gebruikers verwacht te halen.

  23 juli 2018
 • Britse minister van Financiën pleit voor Amazon-taks tegen oneerlijke concurrentie
  Britse minister van Financiën pleit voor Amazon-taks tegen oneerlijke concurrentie

  Reuring in Groot-Britannië: webwinkelreus Amazon hoefde in dat land in 2017 maar 1,7 miljoen pond aan belasting te betalen, een halvering ten opzichte van het jaar ervoor, terwijl de winst bijna verdrievoudigde. Minister van Financiën Philip Hammond pleit voor een zogenoemde Amazon-taks om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.

  15 augustus 2018
 • Buitenlandse aandacht voor 'Judas' van Astrid Holleeder
  Buitenlandse aandacht voor 'Judas' van Astrid Holleeder

  Volgende week verschijnt de Engelse vertaling van Astrid Holleeders bestseller Judas in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. In de aanloop daarnaartoe is er bijzonder veel aandacht voor Holleeders verhaal in de internationale pers.  

  1 augustus 2018
 • Boekverkopen in Frankrijk 1,6% gedaald in 2017
  Boekverkopen in Frankrijk 1,6% gedaald in 2017

  De verkoop van boeken in Frankrijk daalde in 2017 met 1,6% in vergelijking met 2016. De omzet daalde van € 2,84 miljard in 2016 naar € 2,79 miljard in 2017. Oorzaak hiervan zijn echter waarschijnlijk de vertekend hoge verkoopcijfers van 2016. 

  4 juli 2018
 • Discussie in VK over inkomensdaling schrijvers
  Discussie in VK over inkomensdaling schrijvers

  Het mediaan inkomen van professionele schrijvers in het Verenigd Koninkrijk is nu minder dan £10.500 (circa €12.000), een daling van 15% sinds 2013, volgens onderzoek van ALCS (Authors' Licensing and Collecting Society). Daarmee ligt het uurloon van de auteur ver onder het minimumloon. De bevindingen leidden tot discussie binnen het Britse boekenvak.

  3 juli 2018
 • Meulenhoff Boekerij pre-empt boek van Nederlandse militair Sander Aarts
  Meulenhoff Boekerij pre-empt boek van Nederlandse militair Sander Aarts

  Terwijl Sebes & Bisseling Literary Agency met meerdere uitgeverijen afspraken had gemaakt voor gesprekken over een deal voor een boek van de Nederlandse militair Sander Aarts, is Meulenhoff Boekerij daar bovenop gedoken en heeft de one book-deal weten binnen te slepen met een ‘indrukwekkend voorstel’.

  9 augustus 2018
 • Biografie Rembrandt van Onno Blom verkocht aan de VS
  Biografie Rembrandt van Onno Blom verkocht aan de VS

  Onno Blom, die vorig jaar promoveerde op zijn biografie van Jan Wolkers, gaat de biografie schrijven van de jonge Rembrandt. Uitgever de Bezige Bij heeft de Engelse vertaalrechten van het boek al verkocht aan W.W. Norton. 

  14 juni 2018
 • Ballon Media verkoopt complete Jommeke-reeks aan China
  Ballon Media verkoopt complete Jommeke-reeks aan China

  Ballon Media heeft de vertaalrechten van de complete stripserie Jommeke verkocht aan het Chinese Bright Media. Met inmiddels 290 albums maakt dat de verkoop in een van de grootste rechtendeals allertijden.

  7 juni 2018
 • Camilla Läckberg naar The House of Books
  Camilla Läckberg naar The House of Books

  De nieuwe Camilla Läckberg verschijnt in 2019 bij The House of Books. Dat meldt uitgeverij Overamstel in een persbericht. Läckberg zat bij Ambo|Anthos.

  22 mei 2018
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Hans van Driel
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Hans van Driel

  Hans van Driel werkt ruim een jaar als manager finance & control bij de Koninklijke Boekverkopersbond. Vorige maand debuteerde hij onder het pseudoniem Han Thomas met de thriller 'Het Darwin Dilemma'. Dat heeft niets met elkaar te maken, zegt hij. Wel heeft hij zijn verwachtingen bijgesteld door zijn ervaringen bij de KBb.

  8 juni 2018
 • Renée van Marissing stapt over naar Querido
  Renée van Marissing stapt over naar Querido

  Schrijfster Renée van Marissing publiceert haar werk voortaan niet meer bij Atlas Contact, maar bij Em. Querido’s Uitgeverij. ‘Het is mooi om mijn boeken in hetzelfde fonds als Doeschka Meijsing en Patricia de Martelaere te mogen onderbrengen.’

  28 maart 2018
 • Genomineerden Managementboek van het Jaar 2018 bekend
  Genomineerden Managementboek van het Jaar 2018 bekend

  De vijf genomineerden voor het Managementboek van het Jaar 2018 zijn gekozen. Dat meldt Managementboek.nl. Op 19 april wordt de winnaar bekendgemaakt.

  28 maart 2018
 • Jan Kloeze schrijft interactieve roman ‘Het boek Job’
  Jan Kloeze schrijft interactieve roman ‘Het boek Job’

  Schrijver en journalist Jan Kloeze heeft de interactieve roman ‘Het boek Job’ geschreven, waarmee hij een poging doet tot het schrijven van ‘het boek van de toekomst’. ‘De laatste tijd is er een discussie ontstaan over het boek van de toekomst, daar wilde ik graag een bijdrage aan leveren’, vertelt Kloeze.

  2 maart 2018
 • Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?
  Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Directeur Michael van Everdingen verlaat binnenkort de KBb. In zijn laatste jaar zag hij de roep om samenwerking in het vak toenemen. ‘De collectiviteit waar het boekenvak internationaal zo om bekend staat mogen we niet door onze vingers laten glippen.’

  22 december 2017
 • Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?
  Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Libris Blz.-directeur Caroline Damwijk was blij met Bookstore Day en met de terugkeer van de Eindejaarsactie, maar constateert ook dat boekhandels online nog steeds onvoldoende zichtbaar zijn. ‘Ons belangrijkste doel is en blijft de volledige integratie van online en offline.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?
  Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Voor Caspar Klinkhamer, director books & entertainment van Bol.com, was de lancering van Kobo Plus in 2017 een mijlpaal. Het abonnement voor digitaal lezen heeft volgens hem een grote toekomst. ‘Een laagdrempelig model vermindert de behoefte aan illegale e-boeken.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?
  Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? WPG België, waar Standaard Uitgeverij, Manteau en Davidsfonds Uitgeverij onder vallen, maakte in september bekend te willen verzelfstandigen. CEO Jeroen Overstijns en zijn team zijn inmiddels hard op weg om het proces af te ronden. ‘Vlamingen denken toch anders dan Nederlanders.’

  20 december 2017
 • AUP weg bij Ef & Ef Media en neemt vertegenwoordiging in eigen hand
  AUP weg bij Ef & Ef Media en neemt vertegenwoordiging in eigen hand

  Uitgeverij Amsterdam University Press en vertegenwoordigers Paul Impens en Ronald Rhebergen van Ef & Ef Media hebben in goed overleg besloten afscheid van elkaar te nemen, laat AUP weten in een persbericht. De uitgeverij wil vanaf de komende najaarsaanbieding de vertegenwoordiging in eigen handen nemen. Namens AUP zullen Michiel van der Drift en Femke Sudmeijer aanwezig zijn tijdens de Libris Blz. beurs en Retail Market beurs van begin september. Ef & Ef Media vertegenwoordigde sinds 1 maart van vorig jaar met succes het algemene Nederlandstalige fonds van Uitgeverij AUP in Nederland. De samenwerking heeft geresulteerd in een aantal goed verkopende titels zoals Vrouwen met groene vingers zijn buiten gewoon van Claudia Lanfranconi en Sabine Frank, Sterrenkunde voor mensen met haast van Neal DeGrasse Tyson en zeer recent de bestseller Patronen van bedrog van Willem Middelkoop.

  17 augustus 2018
 • Das Mag tekent drie debutanten
  Das Mag tekent drie debutanten

  V.l.n.r. Peter Buurman, Sofie Lakmaker en Sarah Arnolds Nadat zij al dooor Das Mag waren geïntroduceerd met een verhaal in de Sampler, zullen Peter Buurman, Sofie Lakmaker en Sarah Arnolds hun debuutroman bij Das Mag publiceren. In Das Magazin-opvolger Sampler ('Literair talent anno morgen') wist dit drietal zich in de kijker te spelen: Peter Buurman met een zinkgat dat leraressen Frans opslokt, Sofie Lakmaker met de geschiedenis van haar eigen seksualiteit, en Sarah Arnolds met een b-actrice die ontvoerd wordt door haar verhuizers.  Peter: 'Ik heb in mijn werk altijd voor anderen en samen met anderen geschreven, dat is fijn en veilig, maar ik ben blij dat ik nu de kans heb om iets te maken dat écht van mij is.' Sarah: 'Ik ben er heel gelukkig mee. Nu nog een boek.' Sofie: 'Zoals de Matthijs de Ligt zou zeggen: we zijn nog nergens  – maar het is een goede uitgangspositie.'

  16 augustus 2018
 • 'Dankboek' van Ernst-Jan Pfauth wint Red Dot Award
  'Dankboek' van Ernst-Jan Pfauth wint Red Dot Award

  Het Dankboek van Ernst-Jan Pfauth heeft een Red Dot Award gewonnen in de categorie Communication Design. De Red Dot Awards zijn zeer prestigieuze, internationale designprijzen die elk jaar worden uitgereikt door het prominente Design Zentrum Nordrhein Westfalen. Het Dankboek is uitgegeven door De Correspondent en vormgegeven door studio Momkai. Er zijn al meer dan 12.000 exemplaren van verkocht. De Volkskrant omschreef het Dankboek als ‘een perfect attribuut voor de levensgenieter’, Charlotte Mutsaers noemde het in NRC Handelsblad het ‘belangrijkste boek van 2017’ en LINDA. riep het uit tot ‘favoriet van de redactie’. In het boek laat Ernst-Jan Pfauth zien dat dankbaarheid nastreven volgens talloze onderzoeken het beste is als je tevredener wil leven. Het boek is zo ontworpen dat je die les een halfjaar lang dagelijks kunt toepassen met een schrijfritueel.   ‘Het Dankboek is een boek dat je niet alleen kunt lezen, maar ook dagelijks kunt gebruiken om dankbaarder te zijn. Je kunt namelijk elke dag opschrijven waar je dankbaar voor bent. Daarom vind ik het geweldig dat het zo’n toonaangevende onderscheiding voor productontwerp heeft gekregen,’ zegt Ernst-Jan Pfauth. Harald Dunnink en Martijn van Dam van ontwerpstudio Momkai kozen ervoor het boek vorm te geven als gebruiksobject dat écht onderdeel van je leven kan worden. Harald Dunnink: ‘Het Dankboek wilden we graag ontwerpen als een cadeau aan jezelf. Een verfijnde hardcover met subtiel gestanste letters en een rood lintje. Om dan vervolgens als team zo’n designprijs samen te winnen, daar kunnen we natuurlijk simpelweg alleen maar dankbaar voor zijn.’ Vrijdag 26 oktober wordt de Red Dot Award uitgereikt in Berlijn.

  16 augustus 2018
 • Karin Amatmoekrim schrijft een geschiedenis van Suriname bij de Bezige Bij
  Karin Amatmoekrim schrijft een geschiedenis van Suriname bij de Bezige Bij

  Karin Amatmoekrim heeft op 14 augustus het contract getekend voor het schrijven van een allesomvattende geschiedenis van Suriname bij Uitgeverij De Bezige Bij. Het boek Suriname. Een geschiedenis zal gepubliceerd worden in 2023. Karin Amatmoekrim zal zich voor Suriname. Een geschiedenis niet alleen baseren op zeldzaam archiefmateriaal, maar vooral ook op honderden interviews die ze zal afnemen met Surinamers uit alle lagen van de bevolking. Hun verhalen zal Amatmoekrim in haar grote geschiedenis integreren. Het wordt een meeslepende geschiedenis, bekeken vanuit een internationaal perspectief, doch steeds verteld vanuit de Surinamers zelf. Karin Amatmoekrim (1976) werd geboren in Paramaribo. In 1981 emigreerde ze naar Nederland. Ze studeerde psychologie en moderne letterkunde en publiceerde zes romans. Momenteel werkt ze aan haar proefschrift over Anil Ramdas, een biografie die in 2020 bij Uitgeverij Prometheus zal verschijnen.

  16 augustus 2018
 • Jessica Nash nieuwe uitgever vertaalde fictie Atlas Contact
  Jessica Nash nieuwe uitgever vertaalde fictie Atlas Contact

  Jessica Nash is per 1 juli 2018 benoemd tot uitgever vertaalde fictie bij Atlas Contact. Nash (Charleston, South Carolina, 1976) studeerde Duitse taal en letterkunde in South Carolina, Berlijn en Washington, D.C. Tussen 2001 en 2002 werkte ze bij Aufbau Verlag in Berlijn. Ze kwam in dienst als redacteur bij Uitgeverij Atlas in 2004 (na een stage op de rechtenafdeling) en is sinds 2012 hoofdredacteur vertaalde fictie bij Atlas Contact. Zij is uitgever van onder anderen Haruki Murakami, Julian Barnes, Elizabeth Jane Howard, Richard Powers, Ben Lerner, Rachel Kushner, Colson Whitehead, Kate Atkinson, Kazuo Ishiguro, Elisabeth Strout en de reeks LJ Veen Klassiek.

  31 juli 2018
 • Anne van Binsbergen wordt redactieassistent fictie Atlas Contact
  Anne van Binsbergen wordt redactieassistent fictie Atlas Contact

  Anne van Binsbergen (1992) begint half september als redactieassistent fictie bij Atlas Contact. Zij studeerde Literatuurwetenschap en Engelse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en deed daar ook haar Research Master Literary Studies. Ze liep stage op de afdeling foreign rights van Quarto Publishing in Londen en op de PR & Marketing afdeling van Atlas Contact. Na haar studie was ze bijna een jaar werkzaam als PR & Marketing assistent bij Atlas Contact. In 2017 werkte ze als Marketing coördinator bij HarperCollins Holland en het afgelopen half jaar als Algemeen medewerker bij de Harmonie.

  31 juli 2018
 • Hannah Bezemer nieuwe marketing- en promotiemedewerker bij Karakter Uitgevers
  Hannah Bezemer nieuwe marketing- en promotiemedewerker bij Karakter Uitgevers

  Per 16 juli 2018 is Hannah Bezemer gestart bij Karakter Uitgevers. Ze zal hier de marketing- en promotieafdeling komen versterken. Ze studeerde aan de Universiteit Utrecht Literatuurwetenschap (BA) en Literature Today (MA) en heeft met een marketing- en publiciteitsstage bij Meulenhoff Boekerij ervaring binnen een uitgeverij opgedaan. Daarnaast was zij reeds tweeënhalf jaar werkzaam bij een boekhandel.

  16 juli 2018
 • Ruth Josephus Jitta nieuwe winkelchef Athenaeum Roetersstraat
  Ruth Josephus Jitta nieuwe winkelchef Athenaeum Roetersstraat

  Met ingang van 16 juli a.s. is Ruth Josephus Jitta de nieuwe winkelchef van de vestiging van Athenaeum Boekhandel op de Amsterdamse Roetersstraat. Zij volgt Dorien van der Poll op die het roer overneemt in het Nieuwscentrum en de boekhandel op het Spui.Josephus Jitta kwam daar in 2015 in dienst en maakte in 2017 de overstap naar het Roeterseiland als rubrieksbeheerder Rechtsgeleerdheid. Voordien werkte zij bij Juridische boekhandel Jongbloed en bij boekhandel Scheltema. De Roeterseilandcampus is de grootste van de vier campussen van de Universiteit van Amsterdam, waar naast de Rechtenfaculteit ook de economen en de maatschappij- en gedragwetenschappers zijn gevestigd. Er studeren ruim 20.000 Nederlandse en buitenlandse studenten. Athenaeum Roeterseiland wil een levendige huiskamer zijn voor zowel de campus als de buurt met een brede selectie aan literatuur, tijdschriften, non-fictie en kinderboeken en studieboeken.

  13 juli 2018