• Uitgeverij In de Knipscheer brengt Maryse Condé opnieuw uit
  Uitgeverij In de Knipscheer brengt Maryse Condé opnieuw uit

  Uitgeverij In de Knipscheer zal naar aanleiding van de toekenning van de alternatieve Nobelprijs voor de Literatuur aan Maryse Condé de Ségou-cyclus van deze Caribische auteur in herdruk brengen. 

  17 oktober 2018
 • Man Booker Prize 2018 voor 'Milkman'
  Man Booker Prize 2018 voor 'Milkman'

  Anna Burns heeft de Man Booker Prize 2018 gewonnen voor haar roman Milkman. Nederlandse uitgevers melden zich daarop direct bij agent Paul Sebes die de vertaalrechten aanbiedt. 'We hebben de eerste pre-empt al binnen.'

  17 oktober 2018
 • Zaak Egmont: Egmont 'wint tweede veldslag', justitiële tik voor Boek.be en GAU
  Zaak Egmont: Egmont 'wint tweede veldslag', justitiële tik voor Boek.be en GAU

  In de zaak die uitgeverij Egmont had aangespannen tegen Boek.be en de Vlaamse GAU heeft het Hof van Beroep in Antwerpen een gevoelige tik uitgedeeld. Boek.be 'betreurt ten stelligste' de uitspraak ten gunste van Egmont.

  17 oktober 2018
 • Column Hans Bousie: Een olifant in een porseleinkast
  Column Hans Bousie: Een olifant in een porseleinkast

  De moeder van Nicolien Mizee eiste bij de rechter dat het boek 'De Porseleinkast' van haar dochter uit de handel werd gehaald, maar kreeg ongelijk. Vrijheid van meningsuiting? Natuurlijk, maar het kan te ver gaan, vindt Hans Bousie. Lees zijn column hier. 

  16 oktober 2018
 • RDC voegt bv’s samen
  RDC voegt bv’s samen

  RDC bestond tot voor kort uit zeven aparte besloten vennootschappen. Omdat die structuur geen voordelen meer opleverde en vanwege de overzichtelijkheid zijn die allemaal opgegaan in Retail Development Company BV.

  22 oktober 2018
 • Niet alle boekhandels hebben geplust tijdens Kinderboekenweek
  Niet alle boekhandels hebben geplust tijdens Kinderboekenweek

  In de boekhandel klinken wisselende geluiden bij de terugblik op de Kinderboekenweek. Ondanks een goed geschenk, een geslaagd thema en een superbestseller in de vorm van Annet Schaaps 'Lampje' piekte de verkoop niet.

  15 oktober 2018
 • Boekverkopers teleurgesteld over het ontbreken van een Eindejaarsactie
  Boekverkopers teleurgesteld over het ontbreken van een Eindejaarsactie

  Voor het eerst sinds 2011 is er dit jaar geen Eindejaarsactie in de boekhandel. De complexe regelgeving beperkt het vak in zijn mogelijkheden en zorgt ervoor dat er onvoldoende budget is, heeft de KBb laten weten. Boekverkopers hebben begrip voor het besluit, maar vinden het wel jammer.

  11 oktober 2018
 • Broese sluit antiquariaat, voorraad naar Broekhuis
  Broese sluit antiquariaat, voorraad naar Broekhuis

  Boekhandel Broese in Utrecht stopt met de verkoop van tweedehands boeken. De voorraad – zes pallets met in totaal rond de tweeduizend boeken – is verkocht aan de Twentse boekhandelsketen Broekhuis.

  9 oktober 2018
 • Pluim richt schrijverscoöperatie op
  Pluim richt schrijverscoöperatie op

  Uitgeverij Pluim heeft een schrijverscoöperatie opgericht, die voor 5% eigenaar van het bedrijf is geworden. De bij de uitgeverij aangesloten schrijvers hielden gisteren hun eerste vergadering.  

  19 oktober 2018
 • Uitgeverij Prometheus acquireert winnaar Man Booker Prize 2018
  Uitgeverij Prometheus acquireert winnaar Man Booker Prize 2018

  Uitgeverij Prometheus heeft via Sebes & Bisseling Literary Agency middels een pre-empt de Nederlandse vertaalrechten verworven van het boek 'Melkboer' (oorspronkelijke titel: 'Milkman') van Anna Burns. Deze week werd bekendgemaakt dat Burns de Man Booker Prize 2018 heeft gewonnen. 'Melkboer' verschijnt medio februari 2019.  

  19 oktober 2018
 • Boek uit handel om nepspeech Balkenende
  Boek uit handel om nepspeech Balkenende

  Uitgeverij Just Publishers heeft het pas verschenen boek ‘De 50 mooiste, beste en meest inspirerende Nederlandse toespraken’ uit de handel genomen. Een speech die aan voormalig premier Balkenende werd toegeschreven bleek een persiflage, ontdekte dagblad Trouw.

  19 oktober 2018
 • Erik Timmermans: ‘Er moet wat gebeuren op het gebied van duurzaamheid’
  Erik Timmermans: ‘Er moet wat gebeuren op het gebied van duurzaamheid’

  Tijdens de Dutch Design Week, volgende week in Eindhoven, vindt de presentatie plaats van 'Duurzaam uitgeven', het eerste boek met het nieuwe ELS Ecolabel voor print. ‘Uitgevers denken vaak dat duurzaamheid geld kost, maar dat is zeker niet altijd waar’, zegt auteur Erik Timmermans van Papierenkarton.nl.

  19 oktober 2018
 • Boek.be gaat samenwerken met Unizo
  Boek.be gaat samenwerken met Unizo

  Boek.be, het competentiecentrum van Vlaamse uitgevers en boekhandelaars, gaat samenwerken met de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo). Hoofddoel is verbetering van de dienstverlening aan ondernemers in het Vlaamse boekenvak.

  23 oktober 2018
 • BCB stopt met e-commerceplatform
  BCB stopt met e-commerceplatform

  BCB stopt met haar eigen e-commerceplatform. De 22 leden van de christelijke brancheorganisatie die er gebruik van maakten, kunnen per 1 januari aanstaande overstappen op Titelive.

  17 oktober 2018
 • Frankfurt: effect gastland nog steeds merkbaar
  Frankfurt: effect gastland nog steeds merkbaar

  Nederland en Vlaanderen hebben zich twee jaar geleden als gastland op de Frankfurter Buchmesse stevig in de schijnwerpers gezet. Het effect is nog steeds bespeurbaar, merkten de directeuren Tiziano Perez van het Nederlands Letterenfonds en Koen Van Bockstal van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

  16 oktober 2018
 • NS Kinderboekenruil sluit succesvolle Kinderboekenweek af
  NS Kinderboekenruil sluit succesvolle Kinderboekenweek af

  Met een grote Kinderboekenruil op de centraal stations van Utrecht en Den Haag sluit de CPNB een succesvolle Kinderboekenweek af, de eerste in functie voor directeur Eveline Aendekerk.

  11 oktober 2018
 • Ambo|Anthos start actie met e-boeken
  Ambo|Anthos start actie met e-boeken

  Uitgeverij Ambo|Anthos biedt via een nieuwsbrief tijdelijke kortingen aan op een aantal digitale titels. Hoge verkoopverwachtingen zijn er niet. Het initiatief is ingegeven door de behoefte meer inzicht te krijgen in het leesgedrag.

  8 oktober 2018
 • Nederlandse e-boeken relatief goedkoop
  Nederlandse e-boeken relatief goedkoop

  De prijs van een e-boek ligt in Nederland relatief laag in vergelijking met enkele andere West-Europese, niet-Engelstalige landen. Dat blijkt uit de eerste Europese E-boekbarometer die CB gisteren heeft gepubliceerd. Tegelijk verdienen deze cijfers relativering.

  5 oktober 2018
 • Btw-tarief e-boeken kan eindelijk omlaag
  Btw-tarief e-boeken kan eindelijk omlaag

  Het btw-tarief voor digitale en papieren media kan worden gelijkgetrokken. Tsjechië staakt zijn verzet tegen verlaging van de btw voor digitale media.

  28 september 2018
 • QFM Bookcard brengt fysiek product voor digitale boeken
  QFM Bookcard brengt fysiek product voor digitale boeken

  Een plastic kaart met een downloadcode voor een leesfragment, e-boek of luisterboek. Dat biedt het nieuwe bedrijf QFM Bookcard, dat inmiddels heeft samengewerkt met Prometheus en De Bezige Bij.

  26 september 2018
 • Frankfurter Buchmesse groter dan ooit
  Frankfurter Buchmesse groter dan ooit

  Nog meer standhouders, nog meer agenten. De zeventigste Frankfurter Buchmesse, die vandaag zijn deuren opent met Georgië als gastland, is opnieuw gegroeid.

  10 oktober 2018
 • Dwarsligger nu ook in de Verenigde Staten
  Dwarsligger nu ook in de Verenigde Staten

  Uitgever en drukker Royal Jongbloed werkt in de Verenigde Staten sinds kort samen met uitgeverij Penguin Young Readers aan het uitbrengen van Dwarsliggers.

  3 oktober 2018
 • Drie Britten op shortlist Man Booker Prize
  Drie Britten op shortlist Man Booker Prize

  Vanochtend is tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor van de Man Group in Londen, die live werd gestreamd op Facebook, de shortlist voor de Man Booker Prize for Fiction 2018 bekendgemaakt. Op de shortlist van zes wordt zowel enthousiast als wat verbaasd gereageerd.

  20 september 2018
 • Britse keten Waterstone koopt familiebedrijf Foyles
  Britse keten Waterstone koopt familiebedrijf Foyles

  De gerenommeerde Britse boekhandelsketen Foyles, sinds de oprichting begin twintigste eeuw een familiebedrijf, wordt overgenomen door de grote keten Waterstone in een poging om internetgigant Amazon een stap voor te blijven. Daarmee komt er een einde aan de onafhankelijkheid van Foyles, met name beroemd om zijn filiaal aan Charing Cross Road in Londen. 

  10 september 2018
 • Uitgeverij Atlas Contact doet goede zaken op Frankfurter Buchmesse
  Uitgeverij Atlas Contact doet goede zaken op Frankfurter Buchmesse

  Tijdens de Frankfurter Buchmesse 2018, de grootste internationale boekenbeurs, heeft uitgeverij Atlas Contact zowel de vertaalrechten van meerdere boeken verkocht als verworven.   

  16 oktober 2018
 • Effect Buchmesse-prijzen beperkt
  Effect Buchmesse-prijzen beperkt

  Op de Buchmesse worden tal van prijzen uitgereikt. Lang niet allemaal hebben ze een onmiddellijk en rechtstreeks effect op de rechtenhandel, merken Gottmer en Van Halewyck.

  12 oktober 2018
 • Vertaalrechten VET belangrijk (Ambo|Anthos) nog voor verschijnen verkocht aan Duitsland
  Vertaalrechten VET belangrijk (Ambo|Anthos) nog voor verschijnen verkocht aan Duitsland

  Uitgeverij Ambo|Anthos heeft voordat de Buchmesse in Frankfurt is begonnen en zelfs voordat het boek in Nederland is verschenen de vertaalrechten van het populairwetenschappelijke en taboedoorbrekende boek 'VET belangrijk' verkocht aan Heyne Verlag. Aan de verkoop – die werd gerealiseerd door bemiddeling van Shared Stories – ging een verhitte biedingsronde met vijf vooraanstaande Duitse uitgeverijen vooraf.  

  9 oktober 2018
 • Volterra Group koopt de theaterrechten van 'Van Nul tot Nu' van Uitgeverij Big Balloon
  Volterra Group koopt de theaterrechten van 'Van Nul tot Nu' van Uitgeverij Big Balloon

  Uitgeverij Big Balloon heeft de rechten voor een theatervoorstelling van Van Nul tot Nu verkocht aan Volterra Group. Wanneer de stripreeks van Thom Roep en Co Loerakker, die de vaderlandse geschiedenis behandelt, op de planken komt, is nog niet bekend.

  10 september 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Coen Verboom (BCB)
  GESPREK OP ZONDAG: Coen Verboom (BCB)

  Directeur Coen Verboom van de christelijke brancheorganisatie BCB trok afgelopen week, middenin de maand van het christelijke kinderboek, de stekker uit het eigen e-commerceplatform. De BCB gaat zich nog verder concentreren op de core business.

  21 oktober 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Myrthe Spiteri (Blossom Books)
  GESPREK OP ZONDAG: Myrthe Spiteri (Blossom Books)

  Blossom Books had voor het eerst een eigen stand op de Frankfurter Buchmesse. Ze hadden nog niet heel veel afspraken, maar eigenaar Myrthe Spiteri van de in young adult gespecialiseerde uitgeverij kijkt tevreden terug. Wel heeft ze zelf geboden op twee titels. Haar motto is immers: Geen beurs zonder bod.  

  14 oktober 2018
 • GESPREK OP ZATERDAG: Elise Walinga (Riemer & Walinga)
  GESPREK OP ZATERDAG: Elise Walinga (Riemer & Walinga)

  De Kinderboekenweek is weer groot feest bij boekhandel Riemer & Walinga in Ermelo, met tal van drukbezochte activiteiten en een verbouwde kinderboekenafdeling.

  6 oktober 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Iris Meijer (Linnaeus Boekhandel en Boekenpanel DWDD)
  GESPREK OP ZONDAG: Iris Meijer (Linnaeus Boekhandel en Boekenpanel DWDD)

  Iris Meijer is een van de vier nieuwe leden van het Boekenpanel van De Wereld Draait Door. Afgelopen dinsdag maakte ze haar televisiedebuut, waarbij ze meteen 'Zomervacht' van Jaap Robben als Boek van de Maand mocht presenteren.

  30 september 2018
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Hans van Driel
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Hans van Driel

  Hans van Driel werkt ruim een jaar als manager finance & control bij de Koninklijke Boekverkopersbond. Vorige maand debuteerde hij onder het pseudoniem Han Thomas met de thriller 'Het Darwin Dilemma'. Dat heeft niets met elkaar te maken, zegt hij. Wel heeft hij zijn verwachtingen bijgesteld door zijn ervaringen bij de KBb.

  8 juni 2018
 • Renée van Marissing stapt over naar Querido
  Renée van Marissing stapt over naar Querido

  Schrijfster Renée van Marissing publiceert haar werk voortaan niet meer bij Atlas Contact, maar bij Em. Querido’s Uitgeverij. ‘Het is mooi om mijn boeken in hetzelfde fonds als Doeschka Meijsing en Patricia de Martelaere te mogen onderbrengen.’

  28 maart 2018
 • Genomineerden Managementboek van het Jaar 2018 bekend
  Genomineerden Managementboek van het Jaar 2018 bekend

  De vijf genomineerden voor het Managementboek van het Jaar 2018 zijn gekozen. Dat meldt Managementboek.nl. Op 19 april wordt de winnaar bekendgemaakt.

  28 maart 2018
 • Jan Kloeze schrijft interactieve roman ‘Het boek Job’
  Jan Kloeze schrijft interactieve roman ‘Het boek Job’

  Schrijver en journalist Jan Kloeze heeft de interactieve roman ‘Het boek Job’ geschreven, waarmee hij een poging doet tot het schrijven van ‘het boek van de toekomst’. ‘De laatste tijd is er een discussie ontstaan over het boek van de toekomst, daar wilde ik graag een bijdrage aan leveren’, vertelt Kloeze.

  2 maart 2018
 • Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?
  Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Directeur Michael van Everdingen verlaat binnenkort de KBb. In zijn laatste jaar zag hij de roep om samenwerking in het vak toenemen. ‘De collectiviteit waar het boekenvak internationaal zo om bekend staat mogen we niet door onze vingers laten glippen.’

  22 december 2017
 • Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?
  Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Libris Blz.-directeur Caroline Damwijk was blij met Bookstore Day en met de terugkeer van de Eindejaarsactie, maar constateert ook dat boekhandels online nog steeds onvoldoende zichtbaar zijn. ‘Ons belangrijkste doel is en blijft de volledige integratie van online en offline.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?
  Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Voor Caspar Klinkhamer, director books & entertainment van Bol.com, was de lancering van Kobo Plus in 2017 een mijlpaal. Het abonnement voor digitaal lezen heeft volgens hem een grote toekomst. ‘Een laagdrempelig model vermindert de behoefte aan illegale e-boeken.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?
  Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? WPG België, waar Standaard Uitgeverij, Manteau en Davidsfonds Uitgeverij onder vallen, maakte in september bekend te willen verzelfstandigen. CEO Jeroen Overstijns en zijn team zijn inmiddels hard op weg om het proces af te ronden. ‘Vlamingen denken toch anders dan Nederlanders.’

  20 december 2017
 • Engelse vertaalrechten 'De rechtvaardigen' van Jan Brokken verkocht
  Engelse vertaalrechten 'De rechtvaardigen' van Jan Brokken verkocht

  De wereldwijde Engelse vertaalrechten van De rechtvaardigen, het nieuwe boek van Jan Brokken, zijn binnen een maand na verschijnen door Atlas Contact verkocht aan uitgeverij Scribe, een onafhankelijke en zelfstandige Australische uitgeverij van literaire fictie en non-fictie met kantoren in Melbourne, Londen en New York. Andere auteurs in hun fonds zijn Nino Haratischwili, A.F.Th. van der Heijden en André Aleman. Al tijdens de Frankfurter Buchmesse was er grote belangstelling voor het tot voor kort onbekende verhaal van de Nederlandse consul Jan Zwartendijk die duizenden Joden het leven redde. Naar verwachting verschijnt The Just in 2019 op de Engelse, Amerikaanse en Australische markt. In De rechtvaardigen beschrijft Jan Brokken hoe Jan Zwartendijk aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een manier ontdekte om uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden zij met de Trans Siberië Express naar Japan, van waar ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. Jan Zwartendijk die in 1976 overleed heeft zelf nooit geweten hoeveel mensen dank zij zijn moedige actie zijn ontkomen. Hij ontving postuum de Yad Vashem-eretitel 'Rechtvaardige onder de Volkeren'.    

  22 oktober 2018
 • Mieke van Zonneveld wint Eline van Haarenprijs
  Mieke van Zonneveld wint Eline van Haarenprijs

  Mieke van Zonneveld heeft de Eline van Haarenprijs 2018 gewonnen. Zij ontving de onderscheiding voor de beste dichteres onder de 35 jaar voor haar bundel Leger (De Bezige Bij), maakte uitgeverij Conserve, initiatiefnemer van de prijs, bekend. De Eline van Haarenprijs, een geldbedrag van 1250 euro en een kunstwerk van Aris de Bakker, wordt eens in de vijf jaar uitgereikt. De jury, onder leiding van Margriet Brandsma, was enthousiast over het 'vormbesef' van de dichteres. Ook haar toon spreekt aan. 'Ze schreef gedichten die inleefbaar zijn.' Van Zonneveld won van medegenomineerden Radna Fabias voor Habitus en Marieke Lucas Rijneveld voor Kalfsvlies. De naamgever van de prijs is dichteres Eline van Haaren, die in 1983 op 29-jarige leeftijd stierf aan kanker en epilepsie. De onderscheiding ging de eerste drie keer naar een vrouw die zich onderscheidde op literair, feministisch, maatschappelijk of politiek terrein. Sinds 2008 gaat de prijs naar een jonge dichteres. In 2013 won Kira Wuck.

  22 oktober 2018
 • Menno Schilthuizen wint Jan Wolkersprijs 2018
  Menno Schilthuizen wint Jan Wolkersprijs 2018

  De Jan Wolkers Prijs 2018, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar het boek Darwin in de stad van evolutiebioloog Menno Schilthuizen. Karina Wolkers reikte de prijs uit tijdens de live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels (BNNVARA) in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Darwin in de stad, verschenen bij uitgeverij Atlas Contact, beschrijft hoe de natuur zich aanpast aan de stad. Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar: ‘De jury heeft gekozen voor de verrassing, waarin wijsheid rijkelijk overgoten met feiten wordt opgediend. Die je leert kijken op een andere manier, die je opnieuw versteld doet staan van het wonder van zogenaamd alledaagse natuur, van de flexibiliteit, en dat alles uiterst leesbaar opgeschreven door een verteller die wat te zeggen heeft’. De jury spreekt van een uitzonderlijk goed jaar voor de natuurboeken, mede te danken aan de Boekenweek 2018, met als thema ‘natuur’. Daardoor werden naast non-fictie ook romans en poëzie ingezonden voor de prijs. ‘Het régende dit jaar natuurboeken. De oogst was groter dan ooit. Wat opviel: natuur in de stad is echt een thema geworden’, aldus de jury. De andere genomineerden voor de vijfde editie van de Jan Wolkers Prijs waren:Binnenstebinnen - Jan Paul Schutten en Arie van ’t Riet (Uitgeverij Gottmer)De Meerkoet - Remco Daalder (Uitgeverij Atlas Contact)Rotgrond bestaat niet - Gerbrand Bakker (Uitgeverij Cossee)Wieren - Miek Zwamborn (Uitgeverij van Oorschot)

  22 oktober 2018
 • Pieter Aspe boycot Boekenbeurs Antwerpen
  Pieter Aspe boycot Boekenbeurs Antwerpen

  Pieter Aspe boycot de Antwerpse Boekenbeurs uit protest omdat je daar toegang moet betalen. ‘Een kwestie van consequent zijn’, noemt hij het. Op de Boekenbeurs is Pieter Aspe een van de schrijvers die altijd voor lange wachtrijen zorgt. Maar niet dit jaar. De populairste misdaadauteur van Vlaanderen heeft besloten de beurs te boycotten. Vorig jaar had hij geprotesteerd omdat een kaartje voor de beurs 10 euro kost. ‘Betalen om een boek te mogen kopen, dat vind ik erover. Ik heb toen gezegd dat ik niet meer op de beurs zou signeren als er niets veranderde. Wel, er ís voor het publiek niets veranderd, ook al toetert Boek.be dezer dagen volop over de “vernieuwde” Boekenbeurs.’ Omdat hij zijn lezers niet in de kou wil laten staan, organiseert Aspe een alternatieve ontmoeting. Op 1 en 11 november gaat hij signeren in zijn Antwerpse stamcafé Kleine Tunnel. ‘Ik ben er die dagen telkens van 14 tot 18 uur. Je kunt er een boek kopen, maar je mag net zo goed een boek van mij meebrengen dat je op de Boekenbeurs hebt gekocht. Ook wie gewoon zin heeft in een babbeltje is welkom. Mijn privésigneersessies hebben geen enkel commercieel oogmerk.’ Hij wil met de actie een statement maken. ‘Auteurs worden niet betaald om op de Boekenbeurs te signeren. Ze verkopen er hun boeken, maar vergis je niet: veel schrijvers zitten voor spek en bonen achter hun signeertafeltje. Vooral de organisator wordt beter van de Boekenbeurs. De Boekenbeurs genereert elk jaar 5 miljoen euro en heeft 24 mensen in dienst, alleen om de beurs te organiseren. Daar klopt iets niet.” Boek.be heeft nog niet gereageerd. ‘Nochtans moeten ze al gemerkt hebben dat ik niet op de lijst van signeersessies sta die mijn uitgeverij doorstuurde.’ De Boekenbeurs vindt plaats van 28 oktober tot 11 november.

  22 oktober 2018
 • Merijn Hollestelle redacteur Nederlandstalige fictie bij De Bezige Bij
  Merijn Hollestelle redacteur Nederlandstalige fictie bij De Bezige Bij

  Per 1 december a.s. zal Merijn Hollestelle in dienst treden bij Uitgeverij De Bezige Bij als redacteur op de afdeling Nederlandstalige fictie. Hij is in die hoedanigheid medeverantwoordelijk voor de acquisitie en begeleiding van onze Nederlandse en Vlaamse auteurs. Merijn zal intensief samenwerken met Suzanne Holtzer en Katrijn van Hauwermeiren, en zal samen met hen, en uitgever Francien Schuursma, het uitgeefbeleid van de Nederlandstalige fictie vormgeven. Merijn Hollestelle (1987) rondde in 2013 met succes de master Nederlandse taal en cultuur af aan de Universiteit van Leiden. Hij begon zijn loopbaan als junior agent bij het agentschap Sebes en Van Gelderen en was de afgelopen vier jaar acquirerend redacteur en rechtenmanager voor Uitgeverij Podium. Merijn Hollestelle is tevens bestuurslid van PEN Nederland.  Bij Podium nemen na november Joost Nijsen en, voor specifieke redactiezaken, Willemijn Lindhout de taken van Merijn Hollestelle tijdelijk waar.  

  22 oktober 2018
 • Nieuwe Vlaamse leden in Academie De Gouden Ganzenveer
  Nieuwe Vlaamse leden in Academie De Gouden Ganzenveer

  Els Snick, vertaler en literatuurwetenschapper en Mark Schaevers, journalist en auteur zijn toegetreden tot de Academie De Gouden Ganzenveer. De Academieleden worden op persoonlijke titel benoemd en zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek of bedrijfsleven. Jaarlijks kent de Academie de culturele prijs toe waarmee zij het belang van het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal onder de aandacht brengt.

  22 oktober 2018
 • Nieuwe samenstelling CPNB persafdeling
  Nieuwe samenstelling CPNB persafdeling

  Op de foto v.l.n.r.: Marije van der Lee, Isabel Willemsen en Job Jan Altena Marije van der Lee en Isabel Willemsen zijn na het vertrek van persvoorlichter Peter Rosendaal de nieuwe aanwinsten van de CPNB persafdeling. Beiden treden per 1 november officieel in functie als persvoorlichter/junior PR-adviseur. Tot die tijd zijn zij beiden al bezig om zich in te werken en samen pakken ze nu Nederland Leest op, de grootste bibliotheekcampagne van Nederland, die tevens op 1 november start. Naast Nederland Leest pakt Marije de Nationale Voorleesdagen en de campagnes gericht op Kinderboeken op, zoals de Kinderboekenweek en de Nederlandse Kinderjury. Isabel richt haar pijlen op de Poeziëweek, de Spannende Boeken Weken en de Maand van de Geschiedenis. Isabel en Marije zijn samen aanspreekpunt voor het Boekenbal. Persvoorlichter Job Jan Altena houdt zich op korte termijn bezig met de NS Publieksprijs en de Kookboekenweek. Daarna pakt hij de Maand van de Spiritualiteit, de Boekenweek en de Boekenweek voor Jongeren op.

  19 oktober 2018
 • Eric Heijnneman nieuwe eigenaar van Bruna Kaatsheuvel
  Eric Heijnneman nieuwe eigenaar van Bruna Kaatsheuvel

  Eric Heijnneman (43) neemt Bruna Kaatsheuvel over van Frank van Gorkom. Eric Heijnneman woont in Kaatsheuvel, en is de zoon van Rolf en Bep Heijnneman die jarenlang Boekhandel van Gils runden. 

  19 oktober 2018