• Boekblad is met vakantie tot 5 augustus
  Boekblad is met vakantie tot 5 augustus

  De redactie van Boekblad is de komende weken met vakantie. De berichtgeving op de website wordt hervat op maandag 5 augustus. Ook onze nieuwsbrief zal gedurende deze periode niet verschijnen.

  16 juli 2024
 • Nieuwe blogs: over een zelfverklaarde influencer en een ontbrekend legitimatiebewijs
  Nieuwe blogs: over een zelfverklaarde influencer en een ontbrekend legitimatiebewijs

  Hans Bousie heeft zich verdiept in het innovatiecongres van Renew the book, en met name in een spreker, John Meulemans, een ‘zelfverklaard influencer marketing, digital humans & AI’. Hij was niet erg onder de indruk van Meulemans’ bijdrage. Eric Herni krijgt een klant in zijn winkel die een pakket komt ophalen, maar die geen legitimatiebewijs weet te overleggen en daarom onverrichter zake weer huiswaarts moet.

  9 juli 2024
 • Shortlist Europese Literatuurprijs bekendgemaakt
  Shortlist Europese Literatuurprijs bekendgemaakt

  Olga Tokarczuk, Antonio Scurati, Pauline Peyrade en Sara Baume. Die vier auteurs staan op de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2024.

  26 juni 2024
 • Gemeente Amsterdam zet literatuur in als beleidsinstrument
  Gemeente Amsterdam zet literatuur in als beleidsinstrument

  De gemeente Amsterdam heeft Ellen Deckwitz en Hanna Bervoets een novelle laten schrijven om beleid niet alleen te baseren op rapporten, maar ook op een verbeelding van de toekomst.

  26 juni 2024
 • Uitgeverij Orlando gaat minder titels doen
  Uitgeverij Orlando gaat minder titels doen

  Meer aandacht voor minder titels. Het succes van drie herkenbare reeksen maakt dat uitgeverij Orlando meer kan focussen, vertellen Jacqueline Smit en Ingrid Meurs in 'Boek & Lezer', de zomerspecial van Boekblad en Boekenpost.

  9 juli 2024
 • De Kameleon viert 75-jarig bestaan met Diamanten Boek
  De Kameleon viert 75-jarig bestaan met Diamanten Boek

  De kinderboekenreeks De Kameleon vierde dit weekend zijn 75e verjaardag. Voor het eerste deel 'De schippers van de Kameleon' kreeg uitgeverij Kluitman een Diamanten Boek uitgereikt.

  8 juli 2024
 • Oud-uitgever Wim Hazeu overleden
  Oud-uitgever Wim Hazeu overleden

  Oud-uitgever en biograaf Wim Hazeu is afgelopen dinsdag op 84-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van ALS.

  5 juli 2024
 • Corneel de Wilde nieuwe directeur Christofoor
  Corneel de Wilde nieuwe directeur Christofoor

  Corneel de Wilde is op 1 juli begonnen als directeur van uitgeverij Christofoor. Hij volgt Femke de Wolff op, die na 18 jaar afscheid neemt.

  4 juli 2024
 • Start evaluatie toezicht op naleving Wet op de vaste boekenprijs
  Start evaluatie toezicht op naleving Wet op de vaste boekenprijs

  Het Commissariaat voor de Media gaat zijn toezicht op en zijn handhaving van de Wet op de vaste boekenprijs (Wvbp) over de periode 2019 – 2023 evalueren. Het externe onderzoeksbureau Dialogic voert deze evaluatie uit.

  16 juli 2024
 • Btw-moties halen geen meerderheid
  Btw-moties halen geen meerderheid

  Drie moties tegen de voorgenomen btw-verhoging van het nieuwe kabinet hebben het niet gehaald. Wel hield premier Dick Schoof de optie open om alternatieve dekking te zoeken voor de 953 miljoen euro die het kabinet ermee wil ophalen.

  5 juli 2024
 • Raad voor Cultuur adviseert positief over letterenorganisaties
  Raad voor Cultuur adviseert positief over letterenorganisaties

  De Raad voor Cultuur adviseert positief over vijf letterenorganisaties voor de periode 2025-2028. Het Nederlands Letterenfonds ondersteunt de komende vier jaar zeventien literaire en literatuur-educatieve organisaties.

  3 juli 2024
 • Harari voor Schoof, Yagisawa voor Bruins
  Harari voor Schoof, Yagisawa voor Bruins

  '21 lessen voor de 21e eeuw' van Yuval Noah Harari voor premier Dick Schoof. 'Morisaki's boekwinkel' van Satoshi Yagisawa voor minister van OCW Eppo Bruins. Dat zijn enkele leestips van het boekenvak voor het nieuwe kabinet.

  3 juli 2024
 • 'Er wordt steeds vaker op zoekmachines gezocht naar Besties'
  'Er wordt steeds vaker op zoekmachines gezocht naar Besties'

  Ruim anderhalf jaar na de lancering heeft Mijn Besties meer dan 20.000 kinderen blij gemaakt. Mede daarom staat het bedrijf van Jobke Egging en Niek Nijenhuis op de shortlist van Renew the Book.

  25 juni 2024
 • 4,2% van aanbod boeken op Bol geschreven door AI
  4,2% van aanbod boeken op Bol geschreven door AI

  Sinds de introductie van ChatGPT is het aanbod van door computers gegeneerde boeken geëxplodeerd. Inmiddels is 4,2% van het recente aanbod op Bol geschreven door kunstmatige intelligentie.

  5 juni 2024
 • Standaard Uitgeverij lanceert strip-app Strips.be
  Standaard Uitgeverij lanceert strip-app Strips.be

  Standaard Uitgeverij lanceert vandaag de app Strips.be, die toegang biedt tot duizenden stripalbums. Een abonnement op 'de Netflix van strips' kost 6,99 euro (voor 1 persoon) of 9,99 euro (voor 2 tot 5 personen) per maand.

  23 mei 2024
 • Kobo lanceert eerste e-readers met kleurenscherm
  Kobo lanceert eerste e-readers met kleurenscherm

  Kobo lanceert op de laatste dag van april twee e-readers met kleurenscherm, zo maakte het Canadese bedrijf vandaag bekend. De Clara Colour à 159,99 euro en de Libra Colour à 229,99 euro. Ook Amazon werkt aan een Kindle met kleurenscherm.

  10 april 2024
 • GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)
  GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)

  Lannoo is de nieuwe eigenaar van Park Uitgevers (voorheen Nieuw Amsterdam), zo maakte het concern maandag bekend. De uitgeverij beschouwt groeien als cruciaal in de veranderende marktomstandigheden, vertelt directievoorzitter Yrja Danner van LannooMeulenhoff.

  17 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)
  GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)

  Nu de lobby om in ieder geval loketten bij boekhandels toe te staan op een stevige Haagse blokkade is gestuit, is het volgens boekhandelaar Fabian Paagman tijd voor een andere aanpak.

  10 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)
  GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)

  Daphne de Heer, lange tijd het gezicht van de SLAA, begon deze week als uitgever bij Lebowski. Zij vult daarmee het gat dat het onverwachte vertrek van uitgever Oscar van Gelderen en de overstap van redacteur Jasper Henderson achterlaten. 'Ik ben inderdaad niet de eerste aan wie je denkt.'

  20 december 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)
  GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)

  George Smit is Area Sales Manager bij uitgeverij Penguin Random House Nederland. Hij begon zijn loopbaan 45 jaar geleden bij importeur Nilsson & Lamm, waarvan het Penguin-fonds een apart onderdeel vormde, en is Penguin altijd trouw gebleven.

  13 december 2020
 • Veel schade door brand bij boekhandel Pezzi Pazzi
  Veel schade door brand bij boekhandel Pezzi Pazzi

  Gisteren heeft een brand veel schade aangericht bij boekhandel Pezzi Pazzi in Weesp. De brand ontstond in de middag doordat een oude Citroën Mehari met polyester opbouw vlam vatte. Het vuur sloeg vervolgens over naar de brandbare gevel van de achterkant van Pezzi Pazzi, die daardoor flinke schade opliep. Niemand raakte gewond. Pezzi Pazzi meldt op haar website: 'In verband met brand aan de achterkant is de winkel helaas tot nader orde gesloten. U steunt ons heel erg in deze nare situatie door online (via deze site) boeken te bestellen'

  16 juli 2024
 • Charlotte Van den Broeck schrijft Poëziegeschenk 2025
  Charlotte Van den Broeck schrijft Poëziegeschenk 2025

  Het Poëziegeschenk 2025 wordt geschreven door Charlotte Van den Broeck. De bundel, die beschikbaar is tijdens de Poëzieweek in 2025, bevat tien nieuwe gedichten en sluit aan bij het thema van de week: ‘lijfelijkheid’. Poëzieweek 2025 loopt van donderdag 30 januari (Gedichtendag) tot en met woensdag 5 februari 2025.. Gedurende de Week wordt het Poëziegeschenk gratis aangeboden bij aankoop van minstens €12,50 poëzie. Daarnaast bieden de deelnemende boekhandels ook gratis de Gedichtendagposter aan. Hierop staat een gedicht uit het Poëziegeschenk.

  10 juli 2024
 • Longlist Libris Geschiedenis Prijs bekend
  Longlist Libris Geschiedenis Prijs bekend

  Vandaag is in dagblad Trouw de longlist met tien genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2024 bekendgemaakt. Uit een lijst van meer dan 350 historische boeken zijn de volgende tien titels genomineerd: * Karin Amatmoekrim, In wat voor land leef ik eigenlijk? Anil Ramdas onmogelijk kosmopoliet (Prometheus) * Bas von Benda-Beckmann, Het kleedje voor Hitler. Een familiegeschiedenis (Querido) * Michal Citroen, Een adres. De geschiedenis van de Joodse onderduik (Alfabet) * Jaap Cohen, De bolle Gogh. Biografie (Querido) * Benjamin Duerr, De droom van Den Haag. De Haagse vredesconferenties en het ontstaan van een nieuwe wereldorde (Atlas Contact) * Rick Honings, De ontdekking van Insulinde. Op reis in Nederlands-Indië in de negentiende eeuw (Prometheus) * Daan Nijssen, Alle wegen leiden naar Babel. De voorgeschiedenis van de zijderoute (Omniboek) * Bob Pierik, Zo veel leven voor de deur. Een geschiedenis van alledaags Amsterdam in de zeventiende en achttiende eeuw (Meulenhoff) * Mark Schaevers, De levens van Claus (De Bezige Bij) * Robin te Slaa, De Rapaille Partijen. Antipolitieke sentimenten 1918-1931 (Boom Uitgevers) De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt. Aan de prijs is een geldbedrag van 20.000 euro verbonden. Op 8 september wordt de shortlist van vijf boeken bekendgemaakt.

  6 juli 2024
 • Poetry Circle Nowhere vreest einde vanwege afwijzen subsidieaanvraag
  Poetry Circle Nowhere vreest einde vanwege afwijzen subsidieaanvraag

  Poetry Circle Nowhere, de opleidingsplek voor spoken word in Nederland, stelt verbijsterd te zijn dat haar subsidieaanvraag afgewezen is. Poetry Circle Nowhere ontving de afgelopen jaren jaarlijks 580.000 euro subside en had voor de nieuwe beleidsperiode 1.300.000 euro aangevraagd. De aanvraag is echter in het geheel afgewezen. Poetry Circle Nowhere geeft aan het onbegrijpelijk te vinden dat het Fonds voor Cultuurparticipatie positief over haar aanvraag heeft geadviseerd (pdf), maar dat de aanvraag desondanks is afgewezen. 'Het oordeel dat Fonds voor Cultuurparticipatie velt over Poetry Circle’s meerjarenplan, is ronduit positief. (...) Toch is de aanvraag van Poetry Circle Nowhere voor 2025-2028 door haar – sinds acht jaar vaste – financier afgewezen. Tien organisaties met hetzelfde puntenaantal kregen wél een toekenning. Om onduidelijke redenen valt Poetry Circle Nowhere buiten de boot,' aldus het talentontwikkelingsplatform voor spoken word. Michel de Rooij, directeur van Stichting Nowhere: 'We zijn verbijsterd. Niemand had dit zien aankomen. De afgelopen jaren waren enorm vruchtbaar en hebben we aan alle kanten gemerkt hoe groot het draagvlak is voor wat we doen.' Poetry Circle Nowhere is een petitie gestart om te protesteren tegen het besluit en stelt reeds talloze steunbetuigingen te hebben gehad vanuit de letterensector. Op 3 juli werd bekend dat de Raad voor Cultuur adviseert positief heeft geadviseerd over vijf letterenorganisaties en dat het Nederlands Letterenfonds de komende vier jaar zeventien literaire en literatuur-educatieve organisaties ondersteunt.

  5 juli 2024
 • Inge van Galen start als managementassistent bij LannooMeulenhoff
  Inge van Galen start als managementassistent bij LannooMeulenhoff

  Per 15 juli aanstaande zal Inge van Galen bij LannooMeulenhoff in dienst treden als Managementassistent. Van Galen werkt sinds 2012 bij Hypotheek-Match in Almere in een ondersteunende en adviserende rol. Daarvoor was ze ruim vijf jaar werkzaam  als directiesecretaresse bij Hanzevast Capital.

  9 juli 2024
 • Wilma van Wezenbeek wordt nieuwe Algemeen directeur Koninklijke Bibliotheek
  Wilma van Wezenbeek wordt nieuwe Algemeen directeur Koninklijke Bibliotheek

  De KB, de nationale bibliotheek van Nederland, heeft Wilma van Wezenbeek benoemd tot nieuwe Algemeen directeur. Van Wezenbeek volgt Lily Knibbeler op, die per 1 juli afscheid neemt. Per 1 september begint Van Wezenbeek. Van Wezenbeek (1967) is afgestudeerd als materiaalkundig ingenieur aan de TU Delft en startte haar carrière in de uitgeefwereld in diverse rollen. Van 2011 tot 2020 was ze directeur van de universiteitsbibliotheek van de TU Delft. Sinds juli 2023 is ze aanvoerder van de transformatiehub Digitale leermaterialen van het Nationaal Groeifondsprogramma Npuls.

  27 juni 2024
 • Ledenraad KBb krijgt drie nieuwe leden
  Ledenraad KBb krijgt drie nieuwe leden

  Tijdens de laatste ALV van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) zijn drie nieuwe leden van de Ledenraad benoemd. Het gaat om Daisy Ingeveld (Primera), Jan Hein Wierts (Audax) en Vincent Elzinga (Kennemer Boekhandel).

  19 juni 2024
 • Stichting BREIN heeft nieuwe voorzitter, directeur en hoofd juridische zaken
  Stichting BREIN heeft nieuwe voorzitter, directeur en hoofd juridische zaken

  Afgelopen maand is Tim Kuik, 25 jaar lang directeur en boegbeeld van Stichting BREIN, met pensioen gegaan. Bastiaan van Ramshorst volgt Tim Kuik op als directeur. Daarnaast is Fred Teeven benoemd tot voorzitter van het bestuur van Stichting BREIN en is Birre Büller aangetreden als het nieuwe hoofd juridische zaken. Van Ramshorst is sinds 2000 advocaat en werkt sinds 2010 bij BREIN als hoofd juridische zaken en inhouse advocaat. Birre Büller is jurist op het gebied van intellectuele eigendom en was de afgelopen jaren als interim-jurist werkzaam bij diverse organisaties in BREIN’s achterban en eerder ook advocaat en senior medewerker bij de rechtbank Den Haag sectie intellectuele eigendom.

  18 juni 2024