• Stemperiode Boekverkoper van het jaar geopend
  Stemperiode Boekverkoper van het jaar geopend

  Wie wordt de opvolger van Margreet de Haan van boekhandel 't Spui in Vlissingen? Sinds deze week kan iedereen nominaties insturen voor Boekverkoper van het jaar 2018-2019.  

  20 april 2018
 • Boekhandel Huyser in Delft gaat verder als Paagman
  Boekhandel Huyser in Delft gaat verder als Paagman

  Boekhandel Huyser gaat per 14 april verder onder de naam 'Paagman'. Begin dit jaar nam Paagman uit Den Haag de 85-jaar oude Delftse boekhandel over. Paagman greep de landelijke Bookstore Day om de naam van de winkel te veranderen.

  18 april 2018
 • De Groningse Kinderboekhandel vult kast met lokale auteurs
  De Groningse Kinderboekhandel vult kast met lokale auteurs

  Een kast uitsluitend gevuld met auteurs uit eigen stad en ommelanden. Dat heeft De Groningse Kinderboekhandel. De 'Kinderboekenkast van het Noorden' bevat het volledige oeuvre van elf Groningse auteurs.

  17 april 2018
 • Organisatie Bookstore Day 'zeer tevreden'
  Organisatie Bookstore Day 'zeer tevreden'

  De organisatie van Bookstore Day is 'zeer tevreden' over de tweede editie. Dat blijkt uit de eerste reacties en uit de aandacht die de media aan de boekhandel hebben besteed.

  17 april 2018
 • Podium brengt bloemlezing van Gouden Ganzenveer-winnares Antjie Krog
  Podium brengt bloemlezing van Gouden Ganzenveer-winnares Antjie Krog

  De Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog nam gisteren de Gouden Ganzenveer in ontvangst. Podium publiceerde ter gelegenheid daarvan een bloemlezing uit haar drie non-fictieboeken: 'Hoe alles hier verandert'.

  20 april 2018
 • Van Oorschot viert 65 jaar Russische Bibliotheek
  Van Oorschot viert 65 jaar Russische Bibliotheek

  Een bloemlezing, kortingen, bijzondere schriften en natuurlijk: nieuwe vertalingen. Van Oorschot viert vanaf juni het 65-jarige jubileum van een van de meest prestigieuze reeksen in de boekhandel: de Russische Bibliotheek.

  20 april 2018
 • Lannoo viert 20-jarig bestaan van Vos en Haas
  Lannoo viert 20-jarig bestaan van Vos en Haas

  Twintig jaar na verschijnen van 'Vos en Haas' heeft Lannoo 650.000 exemplaren van de verschillende titels uit de reeks verkocht. En de sleet zit er niet op bij auteur Sylvia vanden Heede en tekenaar Thé Tjong-Khing, verzekert uitgever Sofie Van Sande.

  17 april 2018
 • Geen Harland Award Boekprijs is slag voor het fantastische genre
  Geen Harland Award Boekprijs is slag voor het fantastische genre

  De Dag van het Fantastische Boek vond dit weekend plaats zonder uitreiking van de Harland Award Boekprijs. Reden: geen van de genomineerden was volgens de jury goed genoeg. Dat is – in ieder geval op korte termijn – een slag voor de Nederlandstalige auteurs in dit genre.

  16 april 2018
 • Raad voor Cultuur: boekenvak opgeveerd, maar auteurs in nood
  Raad voor Cultuur: boekenvak opgeveerd, maar auteurs in nood

  Het gaat goed met het boekenvak – behalve met de leveranciers van de grondstof: auteurs en vertalers. Ook is het geringe leesplezier een punt van zorg voor de toekomst.

  20 april 2018
 • Lucie Vermij en Mandy den Engelsman weg bij Boekblad
  Lucie Vermij en Mandy den Engelsman weg bij Boekblad

  Lucie Vermij is weg als hoofdredacteur van Boekblad. Webredacteur Mandy den Engelsman is webredacteur bij Sanquin geworden. Stip Media, sinds 1 april eigenaar van Boekblad, werkt momenteel keihard aan de doorstart van het vakblad voor de boekenbranche.

  20 april 2018
 • Geen Harland Award Boekprijs is slag voor het fantastische genre
  Geen Harland Award Boekprijs is slag voor het fantastische genre

  De Dag van het Fantastische Boek vond dit weekend plaats zonder uitreiking van de Harland Award Boekprijs. Reden: geen van de genomineerden was volgens de jury goed genoeg. Dat is – in ieder geval op korte termijn – een slag voor de Nederlandstalige auteurs in dit genre.

  16 april 2018
 • Nina Nannini nieuwe algemeen directeur NBD Biblion
  Nina Nannini nieuwe algemeen directeur NBD Biblion

  Met ingang van 15 april gaat Nina Nannini aan de slag als nieuwe algemeen directeur vanNBD Biblion. Nannini is daarmee de eerste vrouwelijke directeur van NBD Biblion.

  10 april 2018
 • Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?
  Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Directeur Michael van Everdingen verlaat binnenkort de KBb. In zijn laatste jaar zag hij de roep om samenwerking in het vak toenemen. ‘De collectiviteit waar het boekenvak internationaal zo om bekend staat mogen we niet door onze vingers laten glippen.’

  22 december 2017
 • Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?
  Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Libris Blz.-directeur Caroline Damwijk was blij met Bookstore Day en met de terugkeer van de Eindejaarsactie, maar constateert ook dat boekhandels online nog steeds onvoldoende zichtbaar zijn. ‘Ons belangrijkste doel is en blijft de volledige integratie van online en offline.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?
  Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Voor Caspar Klinkhamer, director books & entertainment van Bol.com, was de lancering van Kobo Plus in 2017 een mijlpaal. Het abonnement voor digitaal lezen heeft volgens hem een grote toekomst. ‘Een laagdrempelig model vermindert de behoefte aan illegale e-boeken.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?
  Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? WPG België, waar Standaard Uitgeverij, Manteau en Davidsfonds Uitgeverij onder vallen, maakte in september bekend te willen verzelfstandigen. CEO Jeroen Overstijns en zijn team zijn inmiddels hard op weg om het proces af te ronden. ‘Vlamingen denken toch anders dan Nederlanders.’

  20 december 2017
 • OverDrive leent 1 miljardste e-boek uit
  OverDrive leent 1 miljardste e-boek uit

  OverDrive heeft op 10 februari het 1 miljardste e-boek uitgeleend. Dat maakt het bedrijf bekend, dat wereldwijd e-boeken levert aan bibliotheken en scholen.

  22 maart 2018
 • Oxford University Press en VSNU bereiken akkoord over 100% open access
  Oxford University Press en VSNU bereiken akkoord over 100% open access

  De Vereniging van Universiteiten (VSNU) en Oxford University Press (OUP) zijn een open access-overeenkomst voor drie jaar aangegaan. De overeenkomst omvat abonnementen op de tijdschriften van OUP en 100% vrije toegang tot de Nederlandse bijdragen aan deze tijdschriften.

  16 maart 2018
 • Kobo Plus: na één jaar 125.000 lezers
  Kobo Plus: na één jaar 125.000 lezers

  Het e-boekabonnement Kobo Plus van Bol.com en Kobo bestaat nu een jaar. In dat jaar is het aanbod gegroeid van 18.000 naar ruim 200.000 titels. 125.000 mensen probeerden een gratis proefabonnement uit, en driekwart van hen stapte daarna over op een betaald abonnement.

  27 februari 2018
 • Atlas Contact: ‘Aantal luisteraars podcasts boven verwachting’
  Atlas Contact: ‘Aantal luisteraars podcasts boven verwachting’

  Uitgeverij Atlas Contact gaat door met het maken van podcasts. Sinds de start in 2016 zijn de podcasts 120.000 keer beluisterd. ‘Dat zoveel luisteraars onze podcasts hebben beluisterd overstijgt iedere verwachting’, vertelt marketing manager Ellen van Dalsem.

  21 februari 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Tanja Hendriks (Ambo|Anthos)
  GESPREK OP ZONDAG: Tanja Hendriks (Ambo|Anthos)

  Tanja Hendriks was de afgelopen week in Londen voor de Book Fair, waar ze eerder informatie dan titels zocht. Daarna rustig bijkomen was er niet bij. Nieuwe titels en auteursbezoeken – zoals van Bookstore Day-eregasten Nicci French – beheersten daarna haar agenda.

  15 april 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Astrid Vrolijk (Stadkamer Zwolle)
  GESPREK OP ZONDAG: Astrid Vrolijk (Stadkamer Zwolle)

  Stadkamer Zwolle werd deze week verkozen tot Beste Bibliotheek 2018. De uitreiking van de prijs vond plaats in Den Helder, de winnaar van deze prijs van vorig jaar. Een gesprek met Stadkamer-directeur Astrid Vrolijk: ‘We worden geroemd om onze activiteiten, maar boeken zijn en blijven ons basisframe.’

  25 maart 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Hans van Gennep (De Ganzenveer te Helmond)
  GESPREK OP ZONDAG: Hans van Gennep (De Ganzenveer te Helmond)

  Er kwamen optimistische geluiden uit de boekhandel deze afgelopen Boekenweek. Hans van Gennep van boekhandel De Ganzenveer uit Helmond vertelt: ‘Klanten nemen gewoon weer 6 à 7 boeken mee.’

  18 maart 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Dingeman van Wijnen (uitgeverij Van Wijnen)
  GESPREK OP ZONDAG: Dingeman van Wijnen (uitgeverij Van Wijnen)

  Afgelopen vrijdag werd in Middelburg de heruitgave in facsimile van de Calov-Bijbel van Johann Sebastian Bach gepresenteerd. 5.000 euro per stuk. Uitgever Dingeman van Wijnen: ‘Heel fijn als je een mailtje uit Japan krijgt: Mag ik er 20 reserveren?’

  25 februari 2018
 • Renée van Marissing stapt over naar Querido
  Renée van Marissing stapt over naar Querido

  Schrijfster Renée van Marissing publiceert haar werk voortaan niet meer bij Atlas Contact, maar bij Em. Querido’s Uitgeverij. ‘Het is mooi om mijn boeken in hetzelfde fonds als Doeschka Meijsing en Patricia de Martelaere te mogen onderbrengen.’

  28 maart 2018
 • Genomineerden Managementboek van het Jaar 2018 bekend
  Genomineerden Managementboek van het Jaar 2018 bekend

  De vijf genomineerden voor het Managementboek van het Jaar 2018 zijn gekozen. Dat meldt Managementboek.nl. Op 19 april wordt de winnaar bekendgemaakt.

  28 maart 2018
 • Laatste boek Dorrestein komt in april uit
  Laatste boek Dorrestein komt in april uit

  Op 5 april komt het laatste boek van Renate Dorrestein uit bij Uitgeverij Podium, ‘Dagelijks werk. Een schrijversleven’. ‘Toen Renate Dorrestein hoorde dat ze niet lang meer te leven had, besloot ze haar huis en computer grondig op te ruimen’, vertelt Guusje de Vries, interim promotie coördinator van uitgeverij Podium.

  23 maart 2018
 • Jan Kloeze schrijft interactieve roman ‘Het boek Job’
  Jan Kloeze schrijft interactieve roman ‘Het boek Job’

  Schrijver en journalist Jan Kloeze heeft de interactieve roman ‘Het boek Job’ geschreven, waarmee hij een poging doet tot het schrijven van ‘het boek van de toekomst’. ‘De laatste tijd is er een discussie ontstaan over het boek van de toekomst, daar wilde ik graag een bijdrage aan leveren’, vertelt Kloeze.

  2 maart 2018
 • Nieuw boekenfestival in Amsterdam Oost
  Nieuw boekenfestival in Amsterdam Oost

  Op 25, 26 en 27 mei 2018 organiseren initiatiefnemers buurtkrant Dwars door de Buurt, Linnaeus Boekhandel, Uitgeverij Babel & Voss en Schrijvers uit Oost met andere partners uit Amsterdam Oost het festival Boeken door Oost dat vooral in het teken staat van boeken en schrijvers uit het stadsdeel Oost.

  18 april 2018
 • Crisis in comité Nobelprijs voor de Literatuur
  Crisis in comité Nobelprijs voor de Literatuur

  Een groot aantal leden van de zogeheten Zweedse Academie is opgestapt na een schandaal over de man van een van de leden, Katarina Frostenson, die achttien vrouwen zou hebben lastiggevallen of misbruikt.

  18 april 2018
 • Literatuurfestival Zomerzinnen verhuist naar Dwingeloo
  Literatuurfestival Zomerzinnen verhuist naar Dwingeloo

  Het literatuur- en muziekfestival Zomerzinnen wordt vanaf dit jaar georganiseerd in Dwingeloo, in plaats van Amen. Dit maakt de organisatie bekend.

  27 maart 2018
 • 'Lance – the rise and fall' wint Nico Scheepmaker Beker 2017
  'Lance – the rise and fall' wint Nico Scheepmaker Beker 2017

  Bert Wagendorp en JW Roy hebben gisteren Nico Scheepmaker Beker 2017 gewonnen voor 'Lance - the rise and fall' (uitgeverij De Muur, in samenwerking met Excelsior Recordings). 

  27 maart 2018
 • Ida Gerhardt Poëzieprijs 2018 postuum voor Menno Wigman
  Ida Gerhardt Poëzieprijs 2018 postuum voor Menno Wigman

  De Ida Gerhardt Poëzieprijs 2018 is postuum toegekend aan Menno Wigman, voor zijn bundel Slordig met geluk (Prometheus). De Amsterdamse dichter overleed op 1 februari van dit jaar. De jury, bestaande uit presentator en journalist Petra Possel en literatuurcriticus Arjan Peters, noemt Slordig met geluk van Menno Wigman 'zijn beste bundel ooit, zijn zwanenzang.'

  20 maart 2018
 • Schrijver Auke Hulst wordt gastschrijver Rijksuniversiteit Groningen
  Schrijver Auke Hulst wordt gastschrijver Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak water’ buigen over grensgebieden in de literatuur. Daarnaast verzorgt hij voor een geselecteerde groep studenten werkcolleges.

  14 maart 2018
 • Remco Campert beëindigt carrière als schrijver
  Remco Campert beëindigt carrière als schrijver

  Schrijver Remco Campert stopt op 88-jarige leeftijd met schrijven. Dat maakt zijn uitgeverij De Bezige Bij bekend. De familie laat via de uitgeverij weten: 'Hij is moe en oud en heeft genoeg geschreven.' Campert werd in 1961 bekend met Het leven is vurrukkulluk en schreef daarna meerdere succesvolle boeken en poëziebundels. Volgens de uitgeverij ligt er geen nieuw materiaal meer van de schrijver op de plank. 

  8 maart 2018
 • Marleen Barth stopt als voorzitter VOB
  Marleen Barth stopt als voorzitter VOB

  Marleen Barth stopt na twee jaar als voorzitter van de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Dat maakt ze op 1 maart bekend in een brief aan de leden van de VOB. Vorige maand ontstond er ophef over het functioneren van Barth als voorzitter van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer, waardoor meerdere VOB-leden aandrongen op een vertrek.

  2 maart 2018
 • Nina Kuin naar uitgeverij Prometheus
  Nina Kuin naar uitgeverij Prometheus

  Op 19 maart is Nina Kuin gestart als medewerker verkoop buitendienst bij uitgeverij Prometheus, ter vervanging van Liesbeth Sysling. Na haar studie Geschiedenis en verschillende boekgerelateerde stages bij o.a. Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam, heeft Kuin gewerkt als boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel. Bij het filiaal aan het Roeterseiland te Amsterdam verzorgde ze de inkoop van Nederlandstalige literatuur en kinderboeken.

  19 maart 2018
 • Martien Elema wordt uitgever bij Karakter
  Martien Elema wordt uitgever bij Karakter

  Na het vertrek van Francis Wehkamp naar Fontaine zal de vacant gekomen functie van uitgever bij Karakter Uitgevers deels worden ingevuld door Martien Elema. Zij wordt verantwoordelijk voor narratieve non-fictie, sport en creatief. Isabel van der Weijden zal naast de Nederlands- en buitenlandstalige fictie ook verantwoordelijk zijn voor culinair. Martien Elema is vanuit haar functie als hoofd marketing van Karakter Uitgevers altijd nauw betrokken geweest bij het uitgeefproces en de begeleiding van auteurs. Wij hebben er dan ook het volste vertrouwen in dat de hierboven genoemde fondsen bij haar in goede handen zullen zijn. (Foto: Gerben Pul)

  13 maart 2018
 • Anne Everard naar uitgeverij Signatuur
  Anne Everard naar uitgeverij Signatuur

  Anne Everard volgt per 5 april Jacoba Casier op, die in februari bij Harper Collins is gestart. Anne studeerde Nederlandse Taal en Cultuur en rondde daarna de master Redacteur/editor af. Ze was vier jaar lang werkzaam als redacteur Nederlandse en buitenlandse fictie en non-fictie bij Xander Uitgevers en liep daarvoor stage bij De Bezige Bij.

  9 maart 2018
 • Alexandra van Dam Merrett naar Unieboek | Het Spectrum
  Alexandra van Dam Merrett naar Unieboek | Het Spectrum

  Op 16 april a.s. start Alexandra van Dam Merrett bij Unieboek | Het Spectrum als acquirerend redacteur voor het fonds Spectrum non-fictie in Amsterdam. Alexandra studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Ze is vanaf 2013 tot en met heden werkzaam geweest bij Xander Uitgevers; begonnen als stagiaire en uiteindelijk de laatste jaren als acquirerend redacteur Nederlandse en buitenlandse fictie en non-fictie.

  5 maart 2018