• Peter Zantingh stapt met nieuwe roman over van AP naar Das Mag
  Peter Zantingh stapt met nieuwe roman over van AP naar Das Mag

  Na drie boeken te hebben uitgebracht bij De Arbeiderspers, maakt auteur Peter Zantingh met zijn nieuwe roman ‘Na Mattias’ de overstap naar Das Mag. ‘Ik liet het boek lezen aan redacteur Marscha Holman en ze was meteen enthousiast’, aldus Peter Zantingh.

  23 februari 2018
 • Eduard Richter nieuwe uitgever Hollands Diep
  Eduard Richter nieuwe uitgever Hollands Diep

  Eduard Richter is vanaf 1 april uitgever van uitgeverij Hollands Diep. Melissa van der Wagt heeft haar functie als adjunct-uitgever neergelegd. Dat laat Hollands Diep-oprichter Robbert Ammerlaan in een persbericht weten.

  22 februari 2018
 • Nijgh & Van Ditmar begint imprint Nijgh Cuisine
  Nijgh & Van Ditmar begint imprint Nijgh Cuisine

  Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar (Singel Uitgeverijen), begint vanaf zomer 2018 met een kookboekenfonds onder de noemer Nijgh Cuisine. Miriam Brunsveld, afkomstig van Fontaine, is benoemd tot uitgever.

  22 februari 2018
 • Buijten & Schipperheijn neemt Cito-Plan over
  Buijten & Schipperheijn neemt Cito-Plan over

  De in januari failliet verklaarde kaartenmaker Cito-Plan maakt een doorstart. Het bedrijf is per 20 februari overgenomen door de Amsterdamse uitgeverij Buijten & Schipperheijn.

  22 februari 2018
 • Hugo Boss nieuwe sponsor Letterenloop
  Hugo Boss nieuwe sponsor Letterenloop

  De Letterenloop heeft een nieuwe sponsor gevonden: modehuis Hugo Boss Benelux. Hiermee vervangen zij ECI, die vanaf 2015 hoofdsponsor was van de loop.

  23 februari 2018
 • Flink meer poëziebundels verkocht tijdens Poëzieweek 2018
  Flink meer poëziebundels verkocht tijdens Poëzieweek 2018

  Tijdens de afgelopen Poëzieweek steeg de Nederlandse verkoop van poëziebundels met 69%. Dat meldt de CPNB. De bundel 'Open ogen' van Remco Campert (De Bezige Bij) werd het best verkocht.

  22 februari 2018
 • ‘Belastingmaatregel Rutte-III per saldo gunstig voor boekenvak’
  ‘Belastingmaatregel Rutte-III per saldo gunstig voor boekenvak’

  Het boekenvak reageerde negatief op de maatregel van het kabinet-Rutte III om het verlaagde btw-tarief op te schroeven van 6 naar 9 procent. Bijzonder hoogleraar bibliotheekwetenschap (UvA) Frank Huysmans maakte een doorrekening waaruit volgens hem blijkt dat het effect van het héle pakket aan belastingmaatregelen voor het boekenvak toch positief zal zijn. 

  20 februari 2018
 • Aantal auteursbezoeken afgelopen jaren gestegen
  Aantal auteursbezoeken afgelopen jaren gestegen

  Het aantal auteursoptredens is sinds 2013 met ruim 13 procent gestegen. Dat blijkt uit de Cultuurindex Nederland, waar dit jaar voor het eerst cijfers van De Schrijverscentrale zijn toegevoegd. ‘Het is belangrijk dat we laten zien dat er in het boekenvak meer gebeurt dan alleen boekverkoop en boek uitleen’, aldus Anne Zeegers, directeur van De Schrijverscentrale.

  20 februari 2018
 • Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?
  Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Directeur Michael van Everdingen verlaat binnenkort de KBb. In zijn laatste jaar zag hij de roep om samenwerking in het vak toenemen. ‘De collectiviteit waar het boekenvak internationaal zo om bekend staat mogen we niet door onze vingers laten glippen.’

  22 december 2017
 • Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?
  Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Libris Blz.-directeur Caroline Damwijk was blij met Bookstore Day en met de terugkeer van de Eindejaarsactie, maar constateert ook dat boekhandels online nog steeds onvoldoende zichtbaar zijn. ‘Ons belangrijkste doel is en blijft de volledige integratie van online en offline.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?
  Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Voor Caspar Klinkhamer, director books & entertainment van Bol.com, was de lancering van Kobo Plus in 2017 een mijlpaal. Het abonnement voor digitaal lezen heeft volgens hem een grote toekomst. ‘Een laagdrempelig model vermindert de behoefte aan illegale e-boeken.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?
  Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? WPG België, waar Standaard Uitgeverij, Manteau en Davidsfonds Uitgeverij onder vallen, maakte in september bekend te willen verzelfstandigen. CEO Jeroen Overstijns en zijn team zijn inmiddels hard op weg om het proces af te ronden. ‘Vlamingen denken toch anders dan Nederlanders.’

  20 december 2017
 • Filmrechten 'La Superba' van Ilja Leonard Pfeijffer verkocht
  Filmrechten 'La Superba' van Ilja Leonard Pfeijffer verkocht

  De filmrechten van La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer (De Arbeiderspers) zijn aan de vooravond van de Berlinale verkocht aan filmproductiemaatschappij Moving Dreams.

  22 februari 2018
 • Roelof ten Napel tekent bij Hollands Diep voor drie boeken
  Roelof ten Napel tekent bij Hollands Diep voor drie boeken

  Auteur Roelof ten Napel tekent bij Hollands Diep voor een roman, een dichtbundel en een non-fictiewerk. Hollands Diep-redacteur Elco Lenstra acquireerde de boeken via Willem Bisseling van Sebes & Bisseling Literary Agency. Eerder verscheen werk van Ten Napel bij uitgeverij Atlas Contact. 

  21 februari 2018
 • ‘Heart’ van Sandeep Jauhar na veiling naar Thomas Rap
  ‘Heart’ van Sandeep Jauhar na veiling naar Thomas Rap

  Bij uitgeverij Thomas Rap verschijnt dit najaar Heart: A History van cardioloog Sandeep Jauhar. Uitgever Arend Hosman kocht de rechten na een veiling aan bij Rik Kleuver van Sebes & Bisseling Literary Agency, die het boek verkocht namens Aevitas Creative Management.

  20 februari 2018
 • Femke van der Laan tekent contract bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam
  Femke van der Laan tekent contract bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam

  Femke van der Laan heeft vorige week een boekcontract bij uitgeverij Nieuw Amsterdam getekend. Het boek zal gaan over het burgemeesterschap van haar man, Eberhard van der Laan. 

  19 februari 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Kees Schafrat (Boekhandel Broekhuis)
  GESPREK OP ZONDAG: Kees Schafrat (Boekhandel Broekhuis)

  Boekhandel Broekhuis vierde afgelopen maandag zijn 150-jarig bestaan met een groot feest in de Hengelose Schouwburg. Een gesprek met Kees Schafrat. ‘Het is allemaal even geweldig. Iedereen bij Broekhuis is jarig. Dit is waar we het voor doen.’

  18 februari 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Jean Christophe Boele van Hensbroek
  GESPREK OP ZONDAG: Jean Christophe Boele van Hensbroek

  Hij stond aan de Wieg van de actie 'Geef Mij Maar Een Boek', die dit jaar werd omgedoopt tot Geef Een Boek Cadeau. Afgelopen vrijdag ging de actie van start, waarbij dit jaar Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren voor 2 euro te koop is, om weg te geven. Een gesprek met Lemniscaat-uitgever Jean Christophe Boele van Hensbroek.

  11 februari 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Martha van Seters (Biloba Boeken)
  GESPREK OP ZONDAG: Martha van Seters (Biloba Boeken)

  Deze week is Martha van Seters voor zichzelf begonnen als vertegenwoordiger. Haar bedrijf heet Biloba Boeken. De afgelopen jaren werkte ze afwisselend voor boekhandels en uitgeverijen en in beide posities beschouwt ze zich als een boekverkoper. ‘Aandacht – voor de boeken en voor de klanten - is de sleutel voor het succes van een boekverkoper.’

  4 februari 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Mizzi van der Pluijm en Rianne Blaakmeer (Uitgeverij Pluim)
  GESPREK OP ZONDAG: Mizzi van der Pluijm en Rianne Blaakmeer (Uitgeverij Pluim)

  Eerder deze week maakten Mizzi van der Pluijm en Rianne Blaakmeer (ex-Atlas Contact) meer bekend over hun plannen met de nieuwe uitgeverij Pluim. ‘Wij maken boeken, geen content.’

  28 januari 2018
 • Peter Zantingh stapt met nieuwe roman over van AP naar Das Mag
  Peter Zantingh stapt met nieuwe roman over van AP naar Das Mag

  Na drie boeken te hebben uitgebracht bij De Arbeiderspers, maakt auteur Peter Zantingh met zijn nieuwe roman ‘Na Mattias’ de overstap naar Das Mag. ‘Ik liet het boek lezen aan redacteur Marscha Holman en ze was meteen enthousiast’, aldus Peter Zantingh.

  23 februari 2018
 • Uitgeverij De Bezige Bij viert tachtigste verjaardag Jan Siebelink
  Uitgeverij De Bezige Bij viert tachtigste verjaardag Jan Siebelink

  Schrijver Jan Siebelink werd afgelopen week 80 jaar en dat werd door uitgeverij De Bezige Bij feestelijk gevierd. ‘We hadden de uitgeverij versierd, het kwam echt als een verrassing voor Jan’, vertelt Soesja Schijven, publiciteitsmedewerker De Bezige Bij.

  19 februari 2018
 • Jelle Hermus vereerd door publieksprijs Beste Spirituele Boek 2018
  Jelle Hermus vereerd door publieksprijs Beste Spirituele Boek 2018

  Jelle Hermus won afgelopen zondag met het boek ‘Steeds leuker’ (Kosmos) de publieksprijs voor het Beste Spirituele Boek van 2018. In totaal werden er 15.000 stemmen uitgebracht, waarvan het overgrote deel naar Hermus ging.

  12 februari 2018
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Michel Krielaars
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Michel Krielaars

  Michel Krielaars is een van de zes auteurs die Atlas Contact verruilt voor Pluim, de nieuwe uitgeverij van Mizzi van der Pluijm. De chef van de NRC Handelsblad-boekenredactie had de laatste jaren succes bij Atlas Contact met zijn non-fictieboeken over Rusland. 'Ik denk dat ze er bij de uitgeverij wel vanuit gingen dat iedereen die met Mizzi bevriend is ook met haar mee zou gaan.'

  17 januari 2018
 • Hudson’s Bay beperkt Nederlandse groeiplannen
  Hudson’s Bay beperkt Nederlandse groeiplannen

  Hudson's Bay ziet af van de plannen om twintig warenhuizen in Nederland te openen. Dit jaar openen ze de deuren in Enschede op 8 maart en in Amersfoort en Haarlem op 15 maart en 5 april. Verder opent de warenhuisketen volgend jaar in Utrecht een winkel en staat er voor Amstelveen nog een winkel op de planning. General manager Stefaan Le Clair zegt tegen het Algemeen Dagblad over het beperken van de groeiplannen: ‘Wat we doen, willen we heel goed doen.’

  22 februari 2018
 • Producers nemen optie op filmrechten 'This Is Where It Ends' van Marieke Nijkamp
  Producers nemen optie op filmrechten 'This Is Where It Ends' van Marieke Nijkamp

  Het Amerikaanse productiebedrijf The Gotham Group heeft een optie genomen op de filmrechten van This Is Where It Ends van Marieke Nijkamp (Sourcebooks). Het boek van de Nederlandse schrijfster verscheen eerst in het Engels en was een bestseller in The New York Times. In Nederland publiceerde HarperCollins Holland het boek onder de titel 54 minuten.

  15 februari 2018
 • Zilveren erepenning voor Boekhandel Broekhuis
  Zilveren erepenning voor Boekhandel Broekhuis

  Boekhandel Broekhuis heeft de zilveren erepenning van de gemeente Hengelo ontvangen. De boekhandel vierde 12 februari het 150-jarig bestaan. Directeur Kees Schafrat nam de penning in ontvangst. (Foto: Hannie van Herk)

  13 februari 2018
 • Laatste besteldag 'Geef een boek cadeau'
  Laatste besteldag 'Geef een boek cadeau'

  Vandaag, woensdag 24 januari, is de laatste mogelijkheid voor boekhandels om exemplaren te bestellen van Ronja de Roversdochter, dat door de Stichting 'Geef een boek cadeau' voor 2 euro beschikbaar is gesteld. De Rotterdamse boekhandel J Amesz heeft op dit moment alvast de meeste exemplaren besteld bij het CB: 4.800. De boeken zullen vanaf maandag 5 februari onder embargo door het CB aan de boekhandels worden geleverd, om vervolgens vanaf vrijdag 9 februari verkocht te worden.

  24 januari 2018
 • Maarten Boers naar HarperCollins Holland
  Maarten Boers naar HarperCollins Holland

  Maarten Boers versterkt sinds 1 februari de redactie van HarperCollins Holland. Hij zal zich de komende maanden bezighouden met vertaalde non-fictie en vanaf 1 juli zal hij zich ook richten op de acquisitie en begeleiding van Nederlandse non-fictieauteurs.  Maarten heeft veel ervaring en een groot netwerk op het gebied van Nederlandse non-fictie. Hij is uitgever van het wielertijdschrift De Muur en zelfstandig literair agent. Eerder werkte hij als redacteur bij L.J. Veen en Amstel Sport en als uitgever-in-opleiding bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

  12 februari 2018
 • Gijs Schunselaar directeur bij Museum Van Loon
  Gijs Schunselaar directeur bij Museum Van Loon

  Gijs Schunselaar is op 5 februari begonnen als directeur bij Museum Van Loon. Voorheen werkte Schunselaar als adjunct-directeur bij de CPNB.

  9 februari 2018
 • Jiska Koenders acquirerend redacteur Pepper Books
  Jiska Koenders acquirerend redacteur Pepper Books

  Vanaf 1 maart start Jiska Koenders als acquirerend redacteur bij Pepper Books/Kluitman. Hiermee vervangt ze Linda Crombach, die op projectbasis bij de uitgeverij betrokken zal blijven en zich meer gaat richten op haar eigen bedrijf. Koenders werkte in 2016 als freelancer voor Pepper Books en heeft redactionele ervaring opgedaan bij onder meer Atlas Contact en HarperCollins Holland. (Foto door Dave Menkehorst)

  5 februari 2018
 • Liesbeth Sysling naar Fontaine Uitgevers
  Liesbeth Sysling naar Fontaine Uitgevers

  Liesbeth Sysling start op 1 februari als accountmanager bij Fontaine Uitgevers. Hiervoor werkte Liesbeth als vertegenwoordiger bij Prometheus|Bert Bakker en was zij coördinator PR en sociale media bij boekhandel Veenendaal in Amersfoort.

  30 januari 2018