• CPNB: ‘Moeder aan het roer, niet achter het fornuis’
  CPNB: ‘Moeder aan het roer, niet achter het fornuis’

  De afgelopen dagen ontstond flink wat heisa over het aan de dichter Nijhoff ontleende thema van de Boekenweek volgend jaar: ‘De moeder de vrouw’. Ook boekhandelaren spraken hun afschuw uit en kondigden alternatieve geschenken aan. De organiserende CPNB reageert nu en reikt de hand aan critici.

  17 juni 2018
 • Boycott Books lanceert uitgeverij en sluit een van de twee vestigingen
  Boycott Books lanceert uitgeverij en sluit een van de twee vestigingen

  De boekhandel Boycott Books, gespecialiseerd in internationale prentenboeken, heeft de eerste titels aangekondigd van haar uitgeverij Boycott. Het filiaal in Amsterdam-Noord gaat dicht vanwege de uitgeefambities, het filiaal in West blijft wel open.

  15 juni 2018
 • José van Rozendaal (Boekhandel Oisterwijk): ‘Ik leef nog steeds een beetje in een roes’
  José van Rozendaal (Boekhandel Oisterwijk): ‘Ik leef nog steeds een beetje in een roes’

  Enige weken geleden belde Boekblad naar Boekhandel Oisterwijk om José van Rozendaal (59) te vragen naar haar plan de campagne om geshortlist te worden voor Boekverkoper van het Jaar. Ze reageerde verrast; ze wist nog niet van de nominatie. Nu staat ze op de shortlist, maar voelt het nog als leven in een roes.

  14 juni 2018
 • Ledenvergadering KBb in teken van kracht van het collectief
  Ledenvergadering KBb in teken van kracht van het collectief

  Bij de algemene ledenvergadering van de KBb maandag, waar bijna de helft van de stemmen vertegenwoordigd was, kwam een aantal actuele zaken aan de orde, waaronder de cao, het CB-dividend en de toekomst van de Boekenbon. Jaap Robben sloot de vergadering af als verrassing.

  13 juni 2018
 • CPNB wil gezamenlijk positieve wending geven aan commotie
  CPNB wil gezamenlijk positieve wending geven aan commotie

  De CPNB wil samen met het boekenvak een positieve wending geven aan de commotie die is ontstaan over het Boekenweekthema 2019, zegt adjunct-directeur Esther Scholten. Al eerder was besloten dat het Boekenweekgeschenk voor 2020 zal worden geschreven door een vrouw. Wie dat is, maakt de CPNB later bekend.

  18 juni 2018
 • Boekhandel borrelt van initiatieven rond thema Boekenweek
  Boekhandel borrelt van initiatieven rond thema Boekenweek

  Boekhandelaren zijn kritisch over het thema – niet over het feit dat de auteurs van de Boekenweekuitgaven 2019 man zijn. Het borrelt en gist met alternatieve initiatieven, maar concreet staat er nog niets op stapel.

  18 juni 2018
 • Nieuw merkenbeleid geeft CPNB meer focus
  Nieuw merkenbeleid geeft CPNB meer focus

  INTERVIEW VAN DE DAG - CPNB heeft een nieuw merkenbeleid. Volgens Annette Reijersen van Buuren, manager Merk, Marketing en Communicatie, leidt dat tot meer focus in de actiekalender. En dus ook tot meer resultaten bij boekhandels en bibliotheken en meer sponsors.

  15 juni 2018
 • Btw-verhoging mogelijk fataal voor kleine en middelgrote uitgeverijen
  Btw-verhoging mogelijk fataal voor kleine en middelgrote uitgeverijen

  Uitgevers van algemene boeken zien hun omzet met 1,1% dalen als het kabinet de plannen voor een btw-verhoging per 1 januari 2019 doorzet. Dat kan mogelijk fataal zijn voor kleine en middelgrote bedrijven.

  8 juni 2018
 • Lucassen (Bol.com) en Rigters (Kobo): 'Uitgevers verkorten hun window bij Kobo Plus'
  Lucassen (Bol.com) en Rigters (Kobo): 'Uitgevers verkorten hun window bij Kobo Plus'

  INTERVIEW VAN DE DAG – In minder dan anderhalf jaar hebben alle grote algemene boekenuitgeverijen titels ondergebracht in Kobo Plus. Alle seinen voor verdere groei staan daarom op groen, zeggen de verantwoordelijken van Bol.com en Kobo.

  13 juni 2018
 • Kobo Plus heeft top 20 uitgeverijen binnen
  Kobo Plus heeft top 20 uitgeverijen binnen

  HarperCollins Holland en Prometheus stappen in Kobo Plus. Hiermee biedt de e-boekabonnementenservice van Bol.com en Kobo titels van de twintig grootste Nederlandstalige uitgeverijen van A-boeken. 47,6% van alle beschikbare e-boeken is nu te lezen via Kobo Plus.

  12 juni 2018
 • Tsjechen blijven dwarsliggen, geen lagere btw voor e-boeken
  Tsjechen blijven dwarsliggen, geen lagere btw voor e-boeken

  Vorig jaar strandde een poging om het btw-tarief voor digitale publicaties, waaronder e-boeken, binnen de Europese Unie (EU) naar beneden te krijgen op een blokkade van Tsjechië. Dat land ligt nog steeds dwars.

  28 mei 2018
 • KB gaat samenwerken met Bookarang
  KB gaat samenwerken met Bookarang

  De Koninklijke Bibliotheek gaat op haar e-boekplatform Online Bibliotheek gebruikmaken van de technologie van Bookarang om lezers te helpen bij het ontdekken van boeken.

  28 mei 2018
 • Biografie Rembrandt van Onno Blom verkocht aan de VS
  Biografie Rembrandt van Onno Blom verkocht aan de VS

  Onno Blom, die vorig jaar promoveerde op zijn biografie van Jan Wolkers, gaat de biografie schrijven van de jonge Rembrandt. Uitgever de Bezige Bij heeft de Engelse vertaalrechten van het boek al verkocht aan W.W. Norton. 

  14 juni 2018
 • Ballon Media verkoopt complete Jommeke-reeks aan China
  Ballon Media verkoopt complete Jommeke-reeks aan China

  Ballon Media heeft de vertaalrechten van de complete stripserie Jommeke verkocht aan het Chinese Bright Media. Met inmiddels 290 albums maakt dat de verkoop in een van de grootste rechtendeals allertijden.

  7 juni 2018
 • Camilla Läckberg naar The House of Books
  Camilla Läckberg naar The House of Books

  De nieuwe Camilla Läckberg verschijnt in 2019 bij The House of Books. Dat meldt uitgeverij Overamstel in een persbericht. Läckberg zat bij Ambo|Anthos.

  22 mei 2018
 • Veel aandacht voor boek over prins Harry
  Veel aandacht voor boek over prins Harry

  Uitgeverij Just Publishers kocht de exclusieve rechten van het boek Harry, gesprekken met de prins (oorspronkelijke titel: Harry, conversations with the prince), dat wereldwijd op 3 mei is verschenen in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Scandinavië, Duitsland, Frankrijk en Japan. Prins Harry en Meghan Markle trouwen op 19 mei, en Just Publishers merkt dat daar ook in Nederland veel aandacht voor is.

  16 mei 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Caroline Reeders (Athenaeum Boekhandel)
  GESPREK OP ZONDAG: Caroline Reeders (Athenaeum Boekhandel)

  Caroline Reeders is sinds 1 februari directeur van Athenaeum Boekhandel. De afgelopen week vierde ze haar eerste feestje in die functie: een borrel ter gelegenheid van de doorbraak tussen Athenaeum Nieuwscentrum en de boekhandel aan het Spui in Amsterdam.

  17 juni 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus)
  GESPREK OP ZONDAG: Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus)

  De Spannende Boeken Weken trapten woensdag af met de uitreiking van de Bookspot Gouden Strop. Herma Schipperheijn van boekhandel Augustinus in Nijmegen zat dit jaar in de jury. Ze gebruikte het lidmaatschap niet om nieuwe klanten te werven. Bestaande klanten leefden wel erg mee.

  10 juni 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Jos van Loon (Messink & Prinsen)
  GESPREK OP ZONDAG: Jos van Loon (Messink & Prinsen)

  Nederland kampte de afgelopen week met hevige onweersbuien. Een boekverkoper die daar schade van ondervond was Jos van Loon van Messink & Prinsen in Aalten. Heel vervelend – al bezorgde het hem ook een fijne bevestiging van de klantentrouw.

  3 juni 2018
 • GESPREK OP ZONDAG: Tiziano Perez (Nederlands Letterenfonds)
  GESPREK OP ZONDAG: Tiziano Perez (Nederlands Letterenfonds)

  Directeur van het Nederlands Letterenfonds Tiziano Perez reist vandaag terug uit het Franse Montpellier, waar de afgelopen dagen binnen het literaire festival Comédie du Livre onder de noemer Les Phares du Nord veel aandacht was voor het Nederlandse boek.

  27 mei 2018
 • SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Hans van Driel
  SCHRIJVERS & HET BOEKENVAK: Hans van Driel

  Hans van Driel werkt ruim een jaar als manager finance & control bij de Koninklijke Boekverkopersbond. Vorige maand debuteerde hij onder het pseudoniem Han Thomas met de thriller 'Het Darwin Dilemma'. Dat heeft niets met elkaar te maken, zegt hij. Wel heeft hij zijn verwachtingen bijgesteld door zijn ervaringen bij de KBb.

  8 juni 2018
 • Renée van Marissing stapt over naar Querido
  Renée van Marissing stapt over naar Querido

  Schrijfster Renée van Marissing publiceert haar werk voortaan niet meer bij Atlas Contact, maar bij Em. Querido’s Uitgeverij. ‘Het is mooi om mijn boeken in hetzelfde fonds als Doeschka Meijsing en Patricia de Martelaere te mogen onderbrengen.’

  28 maart 2018
 • Genomineerden Managementboek van het Jaar 2018 bekend
  Genomineerden Managementboek van het Jaar 2018 bekend

  De vijf genomineerden voor het Managementboek van het Jaar 2018 zijn gekozen. Dat meldt Managementboek.nl. Op 19 april wordt de winnaar bekendgemaakt.

  28 maart 2018
 • Jan Kloeze schrijft interactieve roman ‘Het boek Job’
  Jan Kloeze schrijft interactieve roman ‘Het boek Job’

  Schrijver en journalist Jan Kloeze heeft de interactieve roman ‘Het boek Job’ geschreven, waarmee hij een poging doet tot het schrijven van ‘het boek van de toekomst’. ‘De laatste tijd is er een discussie ontstaan over het boek van de toekomst, daar wilde ik graag een bijdrage aan leveren’, vertelt Kloeze.

  2 maart 2018
 • Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?
  Hoe was 2017, Michael van Everdingen (KBb)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Directeur Michael van Everdingen verlaat binnenkort de KBb. In zijn laatste jaar zag hij de roep om samenwerking in het vak toenemen. ‘De collectiviteit waar het boekenvak internationaal zo om bekend staat mogen we niet door onze vingers laten glippen.’

  22 december 2017
 • Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?
  Hoe was 2017, Caroline Damwijk (Libris Blz.)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Libris Blz.-directeur Caroline Damwijk was blij met Bookstore Day en met de terugkeer van de Eindejaarsactie, maar constateert ook dat boekhandels online nog steeds onvoldoende zichtbaar zijn. ‘Ons belangrijkste doel is en blijft de volledige integratie van online en offline.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?
  Hoe was 2017, Caspar Klinkhamer (Bol.com)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? Voor Caspar Klinkhamer, director books & entertainment van Bol.com, was de lancering van Kobo Plus in 2017 een mijlpaal. Het abonnement voor digitaal lezen heeft volgens hem een grote toekomst. ‘Een laagdrempelig model vermindert de behoefte aan illegale e-boeken.’

  21 december 2017
 • Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?
  Hoe was 2017, Jeroen Overstijns (WPG België)?

  Hoe kijkt het boekenvak terug op het voorbije jaar? WPG België, waar Standaard Uitgeverij, Manteau en Davidsfonds Uitgeverij onder vallen, maakte in september bekend te willen verzelfstandigen. CEO Jeroen Overstijns en zijn team zijn inmiddels hard op weg om het proces af te ronden. ‘Vlamingen denken toch anders dan Nederlanders.’

  20 december 2017
 • Auke Hulst wint Bob den Uyl Prijs 2018
  Auke Hulst wint Bob den Uyl Prijs 2018

  Auke Hulst is voor zijn boek Motel Songs beloond met de VPRO Bob den Uyl Prijs. De schrijver kreeg de prijs voor het beste Nederlandstalige reisboek zondagmiddag overhandigd. Het boek van Hulst gaat over een roadtrip door de Verenigde Staten, waarbij hij op zoek gaat naar sporen van zijn literaire en muzikale helden. 'In elegant proza, vrij van clichés, voert hij de lezer mee langs de grenzen van het dodenrijk, en van het leven', aldus de jury. 'In Motel Songs toont Hulst ons een blik in zijn ziel, maar heeft hij ook de vastberadenheid van de reiziger die zijn doel moet en zal bereiken.' Juryvoorzitter en hoofdredacteur van de VPRO Gids Hugo Blom overhandigde de prijs aan Hulst. Net als voorgaande jaren bestaat de prijs uit een geldbedrag van 7.500 euro. De andere genomineerden waren Kader Abdolah (Het gordijn), Karin Anema (Boegwater. Leven op de binnenvaart), Stefan Brijs (Andalusisch logboek), Sarah de Mul (Retour San Sebastian. Opgroeien met een vaderland in de verte) en Leendert van der Valk (Voudou. Van New Orleans naar Cotonou op het ritme van de goden).

  18 juni 2018
 • Tien titels op longlist Nederlandse Biografieprijs 2018
  Tien titels op longlist Nederlandse Biografieprijs 2018

  Stichting Nederlandse Biografieprijs heeft vrijdag de longlist bekendgemaakt voor de prijs van 2018. De jury heeft uit meer dan honderdvijftig ingezonden biografieën – verschenen tussen november 2015 en maart 2018 – een keuze gemaakt. Op de longlist staan, in alfabetische volgorde: Onno Blom - Het litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers (De Bezige Bij)Bruno Cheyns: Léon Degrelle. De Führer uit Bouillon (Uitgeverij Vrijdag)Angela Dekker en Jessica Voeten: Moed en overmoed. Leven en tijd van Mata-Hari (Uitgeverij Atlas Contact)Wim Hazeu: Lucebert (De Bezige Bij)Koen Hilberdink: J.B.W.P. Het leven van Johan Polak (Uitgeverij Van Oorschot)Hans Janssen: Piet Mondriaan. Een nieuwe kunst voor een ongekend leven (Hollands Diep Uitgevers)Marita Mathijsen: Een bezielde schavuit. Jacob van Lennep (Uitgeverij Balans)Pauline Micheels: De waarheidszoekster. Henriette Boas. Een leven voor de Joodse zaak (Boom uitgevers Amsterdam)Eva Rovers: Boud. Het verzameld leven van Boudewijn Büch (Bert Bakker)Jolande Withuis: Juliana. Vorstin in een mannenwereld (De Bezige Bij) De Biografieprijs is een tweejaarlijkse prijs die wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie die in één van de twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen. De shortlist, met daarop vijf titels, wordt op 4 september gepubliceerd worden en op 18 september 2018 wordt de winnende biografie bekend gemaakt.

  18 juni 2018
 • 'Rico' over kickbokser Verhoeven verkozen tot sportboek van het jaar 2018
  'Rico' over kickbokser Verhoeven verkozen tot sportboek van het jaar 2018

  Lezers hebben Rico, het boek van Leon Verdonschot over kickbokser Rico Verhoeven, gekozen als Helden Sportboek van het jaar 2018. De winnaar werd donderdagavond bekendgemaakt in het televisieprogramma Jinek. Rico werd verkozen boven de twee andere genomineerden: F1 2017: Oorlog op de baan van Jack Plooij, Olav Mol en Erik Houben over de Formule 1, en Bas Nijhuis. Niet zeiken, voetballen! van Eddy van der Ley over scheidsrechter Nijhuis. Vorig jaar werd Boskamp, leven met Feyenoord van André van Kats gekozen als Helden Sportboek van het jaar.

  15 juni 2018
 • Mike McCormack wint International Dublin literary award
  Mike McCormack wint International Dublin literary award

  Woensdag 13 juni heeft Mike McCormack de prestigieuze International Dublin literary award 2018 in de wacht gesleept voor zijn roman Solar Bones (door Lebowski vertaald als Dag der zielen). Dag der zielen, geschreven in slechts één zin, is een wonderschone, huiveringwekkende elegie, een verhaal over chaos en orde, over liefde en verlies, dat laat zien hoe kleine beslissingen grote gevolgen kunnen hebben. Zelf zegt Mike geschokt te zijn door zijn overwinning, die 100.000 euro aan prijzengeld met zich meebrengt. Hij had de hoop deze prijs te winnen opgegeven. Nu hij over de schok heen is kan hij niets anders dan blij zijn. Het commentaar van de jury: "Solar Bones heeft een gewaagde structuur, getuigt van een stilistische brille." 

  15 juni 2018
 • Anne van den Heuvel blijft bij Rechten Bezige Bij
  Anne van den Heuvel blijft bij Rechten Bezige Bij

  Na Uta Matten tijdens haar zwangerschapsverlof te hebben vervangen zal Anne van den Heuvel (35) de rechtenafdeling van De Bezige Bij blijven versterken. Zij vervangt Haico Kaashoek die naar Zuid-Amerika vertrekt om zijn Spaans te perfectioneren. Anne van den Heuvel werkte de afgelopen jaren als literair scout in New York voor Bettina Schrewe, met als cliënten De Bezige Bij, Random House UK & Germany, Norstedts, Gyldendal, Cappelen Damm, Planeta, en een tiental andere uitgeverijen.

  7 juni 2018
 • Michelle Bot naar Uitgeverij Q
  Michelle Bot naar Uitgeverij Q

  Michelle Bot verandert van baan binnen Singel Uitgeverijen: ze wordt per 1 juni 2018 (bureau)redacteur bij uitgeverij Q. Hiervoor was ze werkzaam bij Athenaeum - Polak en Van Gennep. Haar werkzaamheden daar zullen per 1 juni worden overgenomen door Gaia Cerpac.

  31 mei 2018
 • Redacteur Lunia Ries vertrekt bij Kosmos Uitgevers
  Redacteur Lunia Ries vertrekt bij Kosmos Uitgevers

  Lunia Ries verterkt per 1 juni als redacteur bij Kosmos Uitgevers, waar ze elf jaar werkte. Die dag begint ze als projectmedewerker/coördinerend redacteur bij leermiddelenuitgever Explain in Amersfoort.

  29 mei 2018
 • Karin van den Broeke nieuwe voorzitter NBG
  Karin van den Broeke nieuwe voorzitter NBG

  De Zeeuwse dominee Karin van den Broeke (54) wordt voorzitter van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) en de Vlaamse evenknie. Van den Broeke zwaaide dit voorjaar na vijf jaar af als voorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en is nu weer ‘gewoon’ gemeentepredikant in Noord-Beveland. Ze volgt Sybout van der Meer op en is door de ledenraad van beide organisaties benoemd. Ze hoopt dat het NBG nieuwe lezers weet te bereiken, bijvoorbeeld via het missionaire pionierswerk van de Protestantse Kerk en via de migrantenkerken. ‘Daar kunnen we op inspelen met uitgaven die nieuwe lezers helpen om de Bijbel te ervaren als een relevant boek.’

  28 mei 2018