• Stembus voor Mooiste Boekomslag geopend
  Stembus voor Mooiste Boekomslag geopend

  Wat is het mooiste boekomslag van 2023? Ook dit jaar organiseert Libris Blz opnieuw een verkiezing. Genomineerd zijn onder andere boeken van T.J. Klune, Paolo Coelho, Bonnie Garmus en Terry Hayes.

  7 december 2023
 • Leesvaardigheid Nederlandse scholieren opnieuw gedaald
  Leesvaardigheid Nederlandse scholieren opnieuw gedaald

  De leesvaardigheid van Nederlandse scholieren van 15 jaar is opnieuw gedaald. Dat blijkt uit het vierjaarlijkse PISA-onderzoek. Nederland scoort ver onder het OESO-gemiddelde.  

  5 december 2023
 • Celebs, royals en… vertalers
  Celebs, royals en… vertalers

  Onbegrijpelijk dat vertalers de schuld krijgen voor de fout van de 'koninklijke racist'. Dat schrijft Anne Marie Koper namens de Auteursbond. Ondertussen is duidelijk dat er iets mis is gegaan in het proevenverkeer.

  4 december 2023
 • Nederland domineert Vlaamse prijs De Boon
  Nederland domineert Vlaamse prijs De Boon

  De jury's van de Boon, dé Vlaamse literaire prijs, heeft zojuist zijn longlists bekend gemaakt. Bij kinder- en jeugdliteratuur zijn maar liefst 8 van de 15 titels van Querido. Bij volwassen scoren Prometheus en De Bezige Bij het best.

  1 december 2023
 • 'Biografie Maxime Meiland moet uit de handel'
  'Biografie Maxime Meiland moet uit de handel'

  De biografie van Maxime Meiland moet uit de handel worden genomen. Dat eist de man die in het boek wordt opgevoerd als haar verkrachter. Uitgeverij Osjato heeft er geen gehoor aan gegeven.

  7 december 2023
 • Nederlandse versie SDG Boekenclub van start
  Nederlandse versie SDG Boekenclub van start

  Op dag dat in Dubai de klimaattop van start gaat, is ook de Nederlandse versie van de Sustainable Development Goals Boekenclub gelanceerd. Kinderen krijgen hiermee een handreiking om na te denken over de duurzaamheidsdoelen.

  30 november 2023
 • 'Eindstrijd' tijdelijk uit handel na ongelukkige onthulling
  'Eindstrijd' tijdelijk uit handel na ongelukkige onthulling

  'Eindstrijd' van Omid Scobie (Xander) is een dag na verschijnen uit de handel gehaald. Reden: de Nederlandse vertaling zou per ongeluk hebben onthuld welk lid van het Britse koningshuis een racist is. UPDATE: Het boek is er weer op 8 december.

  29 november 2023
 • Vakbonden adviseren negatief over cao-voorstel werkgevers
  Vakbonden adviseren negatief over cao-voorstel werkgevers

  De vakbonden leggen het voorstel van werkgevers voor de cao Uitgeverijbedrijf met een negatief advies aan hun leden voor.

  24 november 2023
 • Ook Bol.com staat vol AI-boeken
  Ook Bol.com staat vol AI-boeken

  Uiteraard worden niet alleen buitenlandse webwinkels overspoeld door boeken die zijn geschreven met behulp van AI. Ook Bol.com staat er vol mee, blijkt uit onderzoek van BNR Radio.

  29 september 2023
 • Illegale content in Europa meer geconsumeerd
  Illegale content in Europa meer geconsumeerd

  De Europese consumptie van illegale digitale content is vorig jaar gestegen. Er werd vooral meer tv-programma's en live-sport illegaal gekeken, maar ook de piraterij van publicaties – waaronder e-boeken – verdubbelde.

  27 september 2023
 • Waarom ChatGPT een boek laten schrijven?
  Waarom ChatGPT een boek laten schrijven?

  Waarom ChatGPT een boek laten schrijven? Bob van Duuren van Van Duuren Media was sceptisch. Maar, schrijft hij in Boekblad magazine, 'het is een van de meest bevredigende schrijfprojecten in lange tijd geweest.'

  14 september 2023
 • TikTok start eigen boekenclub
  TikTok start eigen boekenclub

  TikTok is in Nederland gestart met een eigen boekenclub. De 'creators' Daniella, Paula en Melissa bespreken om de beurt iedere maand een nieuwe titel. Als eerste is dat 'Museumnacht' van Chinouk Thijssen (Clavis).

  8 augustus 2023
 • GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)
  GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)

  Lannoo is de nieuwe eigenaar van Park Uitgevers (voorheen Nieuw Amsterdam), zo maakte het concern maandag bekend. De uitgeverij beschouwt groeien als cruciaal in de veranderende marktomstandigheden, vertelt directievoorzitter Yrja Danner van LannooMeulenhoff.

  17 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)
  GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)

  Nu de lobby om in ieder geval loketten bij boekhandels toe te staan op een stevige Haagse blokkade is gestuit, is het volgens boekhandelaar Fabian Paagman tijd voor een andere aanpak.

  10 januari 2021
 • GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)
  GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)

  Daphne de Heer, lange tijd het gezicht van de SLAA, begon deze week als uitgever bij Lebowski. Zij vult daarmee het gat dat het onverwachte vertrek van uitgever Oscar van Gelderen en de overstap van redacteur Jasper Henderson achterlaten. 'Ik ben inderdaad niet de eerste aan wie je denkt.'

  20 december 2020
 • GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)
  GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)

  George Smit is Area Sales Manager bij uitgeverij Penguin Random House Nederland. Hij begon zijn loopbaan 45 jaar geleden bij importeur Nilsson & Lamm, waarvan het Penguin-fonds een apart onderdeel vormde, en is Penguin altijd trouw gebleven.

  13 december 2020
 • Confituurboekhandels vieren 11e Dag van de Onafhankelijke Boekhandel
  Confituurboekhandels vieren 11e Dag van de Onafhankelijke Boekhandel

  Op 12 december 2023 vieren de Confituurboekhandels de elfde Dag van de Onafhankelijke Boekhandel. Een week lang organiseren de 24 boekhandels lezingen, activiteiten en feestelijkheden. Vanaf 9 december verdelen de boekhandels een gelimiteerde oplage van Met voorgewende hoogachting', een unieke bundel brieven vol zelfrelativering van de hand van de jonge Tom Lanoye. Redactrice Anni Van Landeghem heeft de 18 vroege brieven van Tom Lanoye gebundeld. Na Marc Didden, Michiel Hendrickx, Geert & Judith Van Istendael, Annelies Verbeke, Peter Terrin, Stefan Hertmans, Joke Van Leeuwen, Koen Peeters, Saskia De Coster, Jeroen Olyslaegers, Gaea Schoeters is Tom Lanoye de volgende auteur die het Confituur boekhandelsgeschenk voor zijn rekening neemt. Klanten van de Confituurboekhandels krijgen het geschenk vanaf 9 december cadeau bij aankoop van een boek ter waarde van minimaal 25 euro.

  7 december 2023
 • Peiling: 95% stemmers ontevreden over eindbod cao Uitgeverijen
  Peiling: 95% stemmers ontevreden over eindbod cao Uitgeverijen

  Op 5 december liep de peiling af waarbij werknemers konden aangeven wat zij vonden van het eindbod op loon van de werkgevers in de uitgeefsector. Ruim 95% van stemmers heeft aangegeven hier ontevreden over te zijn. Dit zijn zowel vakbondsleden als niet-leden. Op 24 november legden de vier vakbonden FNV, NVJ, CNV Vakmensen en De Unie het voorstel van de werkgevers voor de cao Uitgeverijbedrijf reeds met een negatief advies aan hun leden voor. Op 7 december a.s. heeft de FNV samen met CNV, de Unie en NVJ overleg over de mogelijke gezamenlijke vervolgstappen. Op maandag 11 december en dinsdag 12 december organiseert de FNV bijeenkomsten waar leden inbreng kunnen leveren over mogelijke verdere acties.

  6 december 2023
 • Steven van Weyenberg nieuwe staatssecretaris Cultuur en Media
  Steven van Weyenberg nieuwe staatssecretaris Cultuur en Media

  D66-Kamerlid Steven van Weyenberg (50) wordt met ingang van 6 december de opvolger van de onlangs afgetreden Gunay Uslu als (demissionair) staatssecretaris van Cultuur en Media. Van Weyenberg was elf jaar Kamerlid. In 2021 was hij al eens demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Uslu stopte per 1 december als staatssecretaris omdat er een klemmend beroep op haar werd gedaan toe te treden tot Corendon, het bedrijf van haar broer.

  5 december 2023
 • Dematons ontvangt eerste platina boek voor kinderboek
  Dematons ontvangt eerste platina boek voor kinderboek

  Charlotte Dematons heeft vanavond bij Khalid & Sophie een platina boek gekregen voor Alfabet (2020). Het is de eerste keer dat een kinderboek deze prijs heeft gekregen, die wordt uitgereikt bij verkoop van minimaal 150.000 exemplaren. Volwassen boeken bereiken vaker de platina status, dit jaar is die bijvoorbeeld nog toegekend aan De zeven zussen en Oei, ik groei – al moet daarvoor de grens van 300.000 exemplaren worden overschreden. De CPNB reikt sinds 2012 gouden, platina en diamanten boeken uit (op aanvraag van de uitgeverij).

  4 december 2023
 • Shamée Koning wordt Functioneel Beheerder bij LannooMeulenhoff
  Shamée Koning wordt Functioneel Beheerder bij LannooMeulenhoff

  Bij LannooMeulenhoff is Shamée Koning per 1 december in dienst getreden in de functie van Functioneel Beheerder. Koning werkte vanaf 2019 als ERP-coördinator /planner/commercieel binnendienstmedewerker bij REMONDIS Nederland, waar ze onder andere verantwoordelijk is voor het testen en implementeren van software. Ze is op dit moment bezig met een studie Informatiekunde aan de Open Universiteit. Voor ze bij REMONDIS kwam werken, heeft ze 9 jaar als Teamleider verkoopafhandeling gewerkt bij Albert Heijn.

  5 december 2023
 • Eline Berkhout wordt Fondsredacteur Kinderboek bij Lannoo Kinderboeken
  Eline Berkhout wordt Fondsredacteur Kinderboek bij Lannoo Kinderboeken

  Per 1 december is Eline Berkhout bij Lannoo Kinderboeken in dienst getreden in de functie van Fondsredacteur Kinderboek. Berkhout heeft haar Master Jeugdliteratuur dit jaar behaald bij de Universiteit van Tilburg en daarvoor heeft ze haar Bachelor Criminologie behaald bij de Universiteit van Leiden. Ze heeft het afgelopen jaar bij Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum gewerkt op de Redactie kinderboeken.

  5 december 2023
 • Maaike Broere start als bureauredacteur non-fictie bij uitgeverij Atlas Contact
  Maaike Broere start als bureauredacteur non-fictie bij uitgeverij Atlas Contact

  Per 1 december start Maaike Broere als bureauredacteur non-fictie. Tevens zal ze verbonden blijven aan de redactie fictie. Broere is sinds 2020 werkzaam bij uitgeverij Atlas Contact. Eerst als stagiair, later als redactie-/uitgeefassistent fictie en redacteur fictie a.i. Daarvoor was ze stagiair en freelance bureauredacteur bij uitgeverij Prometheus. Broere is bestuurslid van Stichting Elspeet.

  22 november 2023
 • Mijke Pol wordt secretaris Boekenbon Literatuurprijs
  Mijke Pol wordt secretaris Boekenbon Literatuurprijs

  Mijke Pol zal per 1 december Jeroen Kans opvolgen als secretaris van de Boekenbon Literatuurprijs. Pol is actief als projectcoördinator op het gebied van (podium)kunsten, literatuur en erfgoed en is onder andere werkzaam als zakelijk leider van Concert Curieus in Den Bosch.  

  20 november 2023