• De Boekenweek van boekhandel Praamstra (Deventer)
    De Boekenweek van boekhandel Praamstra (Deventer)

    Wat is de stemming in de boekhandel? Chrisjan van Marissing van boekhandel Praamstra heeft een uitstekend eerste weekend achter de rug.

    18 maart 2024
  • Boekenvak warmt zich op voor Boekenweek
    Boekenvak warmt zich op voor Boekenweek

    Vandaag begint de Week van het Christelijke Boek. Het algemene boekenvak staat klaar voor de Boekenweek, die aanstaande zaterdag begint – met zoveel mogelijk evenementen en acties.

    13 maart 2024
  • Van der Velde moet 50.000 euro betalen aan ontslagen filiaalchef
    Van der Velde moet 50.000 euro betalen aan ontslagen filiaalchef

    Boekhandel Van der Velde moet 50.000 euro betalen aan een filiaalchef die was ontslagen vanwege haar manier van leidinggeven. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden na hoger beroep besloten.

    6 maart 2024
  • 'Hoe boekhandel Stevens bijna werd verkocht'
    'Hoe boekhandel Stevens bijna werd verkocht'

    Als gevolg van grensoverschrijdend gedrag in het boekenvak stond Lisa Snijders vorig jaar op het punt haar boekhandel Stevens in Hoofddorp te verkopen. Om de discussie in het vak aan te jagen deelde ze gisteren op Facebook haar verhaal. En nu ook op Boekblad.

    5 maart 2024
  • Ook Boekenweekgeschenk in de Toegankelijke Top 100
    Ook Boekenweekgeschenk in de Toegankelijke Top 100

    Het Boekenweekgeschenk 'Gezinsverpakking' van de familie Chabot is opgenomen in de Toegankelijke Top 100. E-boekproducent Formaat en de Koninklijke Bibliotheek willen daarmee ervaring opdoen met e-boeken die aan alle nieuwe toegankelijkheidseisen voldoen.

    18 maart 2024
  • 'Geef soms een boek uit als visitekaartje'
    'Geef soms een boek uit als visitekaartje'

    'Ik vind dat je soms ook boeken uit moet geven als visitekaartje.' Dat zegt Bob Markus van De Vier Windstreken in een interview in Boekblad Magazine. De uitgeverij bestaat in 2024 40 jaar.

    18 maart 2024
  • Europees Parlement neemt AI-wet aan
    Europees Parlement neemt AI-wet aan

    Het Europees Parlement heeft gisteren met ruime meerderheid de Artificiële Intelligentie-wet aangenomen. Tot vreugde van uitgevers in het hele continent.

    14 maart 2024
  • Volt start imprint met Dai Carter
    Volt start imprint met Dai Carter

    Uitgeverij Volt start een aparte imprint met Dai Carter: Mentale Kracht Academie, die boeken voor volwassenen en kinderen uitgeeft. De eerste twee titels verschijnen dit najaar.

    13 maart 2024
  • Ook Boekenweekgeschenk in de Toegankelijke Top 100
    Ook Boekenweekgeschenk in de Toegankelijke Top 100

    Het Boekenweekgeschenk 'Gezinsverpakking' van de familie Chabot is opgenomen in de Toegankelijke Top 100. E-boekproducent Formaat en de Koninklijke Bibliotheek willen daarmee ervaring opdoen met e-boeken die aan alle nieuwe toegankelijkheidseisen voldoen.

    18 maart 2024
  • Europees Parlement neemt AI-wet aan
    Europees Parlement neemt AI-wet aan

    Het Europees Parlement heeft gisteren met ruime meerderheid de Artificiële Intelligentie-wet aangenomen. Tot vreugde van uitgevers in het hele continent.

    14 maart 2024
  • Inmiddels bijna 70.000 #BoekTok-video's geüpload
    Inmiddels bijna 70.000 #BoekTok-video's geüpload

    Het aantal video's op TikTok met de hashtag #BoekTok nadert de 70.000. Dat meldt het platform in zijn maandelijkse trendoverzicht. Deze maand gaat die over boeken. Aanleiding is de Boekenweek, waar TikTok speciale aandacht aan besteedt.

    13 maart 2024
  • AI-boeken Maven wekken grote belangstelling in binnen- en buitenland
    AI-boeken Maven wekken grote belangstelling in binnen- en buitenland

    Exact drie maanden na lancering van de eerste AI-boeken is de belangstelling voor het revolutionaire concept van Maven groot. Nog niet van de consument, wel van uitgevers en auteurs wereldwijd.

    7 maart 2024
  • GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)
    GESPREK OP ZONDAG: Yrja Danner (LannooMeulenhoff)

    Lannoo is de nieuwe eigenaar van Park Uitgevers (voorheen Nieuw Amsterdam), zo maakte het concern maandag bekend. De uitgeverij beschouwt groeien als cruciaal in de veranderende marktomstandigheden, vertelt directievoorzitter Yrja Danner van LannooMeulenhoff.

    17 januari 2021
  • GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)
    GESPREK OP ZONDAG: Fabian Paagman (boekhandel Paagman)

    Nu de lobby om in ieder geval loketten bij boekhandels toe te staan op een stevige Haagse blokkade is gestuit, is het volgens boekhandelaar Fabian Paagman tijd voor een andere aanpak.

    10 januari 2021
  • GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)
    GESPREK OP ZONDAG: Daphne de Heer (Lebowski)

    Daphne de Heer, lange tijd het gezicht van de SLAA, begon deze week als uitgever bij Lebowski. Zij vult daarmee het gat dat het onverwachte vertrek van uitgever Oscar van Gelderen en de overstap van redacteur Jasper Henderson achterlaten. 'Ik ben inderdaad niet de eerste aan wie je denkt.'

    20 december 2020
  • GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)
    GESPREK OP ZONDAG: George Smit (Penguin Random House Nederland)

    George Smit is Area Sales Manager bij uitgeverij Penguin Random House Nederland. Hij begon zijn loopbaan 45 jaar geleden bij importeur Nilsson & Lamm, waarvan het Penguin-fonds een apart onderdeel vormde, en is Penguin altijd trouw gebleven.

    13 december 2020
  • Kluitman start met Horrorland graphic novels
    Kluitman start met Horrorland graphic novels

    In vervolg op Horrorland, de horrorboekenserie voor 10+ die Kluitman in 2021 in het leven riep, lanceert de uitgeverij nu Horrorland graphic novels. Kluitman noemt Horrorland, met inmiddels 11 verschenen titels en 40.000 verkochte exemplaren een succes en ziet daarin genoeg reden om de serie uit te breiden met een graphic novels-lijn. De eerste titel die in deze lijn in het najaar zal verschijnen is een vertaling van The Sleepover van Michael Regina.

    18 maart 2024
  • Nederlandse Stripschapprijzen bekendgemaakt
    Nederlandse Stripschapprijzen bekendgemaakt

    Vorige week zijn in Storyworld in Groningen de winnaars bekendgemaakt van de Nederlandse Stripschapprijzen 2023. Album van het jaar werd De Adem van de Duivel van Ken Broeders (Uitgeverij L). Het Jeugdalbum van het Jaar 2023 werd Jules Verne 2: Mijn Neef Bram & het Geheim van Nell van Robbert Damen en Daniel van den Broek (Menlu).

    18 maart 2024
  • Citroën nieuwe partner Boekenweek
    Citroën nieuwe partner Boekenweek

    Citroën is met ingang van dit jaar partner van de Boekenweek. De familie Chabot rijdt de komende negen dagen met herkenbare Boekenweekauto's – familieauto's die beschikbaar zijn gesteld door het Franse automerk. Tijdens de campagne maken lezers kans om een roadtrip te winnen in dezelfde ë-C4 100% Electric (inclusief laadpas) die de geschenkauteurs gebruiken. Zie hier. Ook leesbrillenmerk Looplabb is deze CPNB-campagne partner. Zie voor de prijzen die zij hun klanten laten winnen hier.

    15 maart 2024
  • Ruim 38 miljoen euro voor tweede ronde versterking bibliotheeknetwerk
    Ruim 38 miljoen euro voor tweede ronde versterking bibliotheeknetwerk

    Gisteren is door het ministerie van OCW de tweede tranche subsidies toegekend in het kader van de tijdelijke regeling om het bibliotheeknetwerk (SPUK) te versterken. Voor deze tweede (en laatste) ronde was 38,4 miljoen euro beschikbaar. In het totaal was er voor de SPUK-regeling 56 miljoen euro beschikbaar. Met dat bedrag wordt het bibliothekennetwerk de komende jaren uitgebreid met 42 nieuwe bibliotheekvestigingen en worden er 245 bestaande bibliotheekvoorzieningen verbeterd. De Regeling eenmalige specifieke uitkeringen lokale bibliotheekvoorzieningen (SPUK) werd begin 2023 in het leven geroepen. Met de tijdelijke regeling wordt gemeenten - in twee rondes - de gelegenheid geboden om subsidie aan te vragen om het bibliothekennetwerk te versterken en zich voor te bereiden op de wijziging van de bibliotheekwet in 2026. Met ingang van 2026 krijgen gemeenten de wettelijke taak om ervoor te zorgen dat inwoners toegang hebben tot een volwaardige bibliotheek. In totaal werden in de eerste en tweede ronde 287 aanvragen toegekend om bijvoorbeeld bibliotheken langer open te laten of een volwaardige bibliotheekvestiging te maken van wat nu een afhaalpunt voor boeken is. 

    15 maart 2024
  • Anne-Mique Dijkerman start bij Meulenhoff Boekerij als medewerker Sales Support e-Commerce
    Anne-Mique Dijkerman start bij Meulenhoff Boekerij als medewerker Sales Support e-Commerce

    Per 15 maart zal Anne-Mique Dijkerman bij Meulenhoff Boekerij in dienst treden als Medewerker Sales Support e-Commerce. Dijkerman werkt sinds 2010 bij bol.com. Ze is daar gestart in de functie van Customer Service Specialist - Special Care, daarna was ze ruim 11 jaar werkzaam in de functie van Content Specialist voor de winkels Nederlandse boeken en Digitaal lezen en sinds april vorig jaar in de functie van Onsite Journey Specialist voor de winkel Nederlandse boeken met hierbij de focus op metadata.

    11 maart 2024
  • Wilma Poolen vertrekt als bureaumanager bij BCB
    Wilma Poolen vertrekt als bureaumanager bij BCB

    Wilma Poolen zal na zes jaar afscheid nemen van de BCB, de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boekenvak. Poolen zegt toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Ze zal haar werkzaamheden blijven uitvoeren tot er een nieuwe Officemanager is aangenomen én ingewerkt. Uiterlijk 31 juni zal haar laatste werkdag bij BCB zijn. Onlangs vertrok bij de BCB ook al Wendelmoed Knol als kennis- en contactcoördinator. Een aantal taken uit de functie van kennis- en contactcoördinator zal worden waargenomen door Dick te Brake, die tot aan zijn pensioen in 2023 onder andere werkzaam was bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. Hij zal dit in eerste instantie doen voor de periode van een half jaar.

    5 maart 2024
  • Kelly Weerdestijn wordt marketing manager bij De Fontein en Alfabet Uitgevers
    Kelly Weerdestijn wordt marketing manager bij De Fontein en Alfabet Uitgevers

    Per 1 april treedt Kelly Weerdestijn bij Uitgeverij De Fontein en Alfabet Uitgevers in dienst als marketing manager. Weerdestijn was de afgelopen tien jaar werkzaam bij Kosmos Uitgevers, aanvankelijk als marketeer algemene non-fictie. De afgelopen jaren was ze als senior brandmanager verantwoordelijk voor de marketing van het Kind & Jeugd fonds. Ze had een actieve rol bij het succes van onder anderen De Zoete Zusjes (1 miljoen boeken verkocht), De avonturen van Rutger, Thomas en Paco (380.000 exemplaren verkocht) en Rik en Jesper (bekend van het YouTube-kanaal Glowmovies).

    5 maart 2024
  • Christine de Jong vertrekt bij Athenaeum Boekhandel
    Christine de Jong vertrekt bij Athenaeum Boekhandel

    Christine de Jong is gestopt als operationeel directeur van Athenaeum Boekhandel om nog een keer in haar carrière iets anders te gaan doen. Wat dat wordt, staat nog open. De Jong werkte sinds 2009 bij de boekhandel, meer dan twaalf jaar als hoofd van de bestelafdeling – na eerder ook al drie jaar voor het bedrijf te hebben gewerkt. Daarvoor werkte ze bij Kooyker en Erasmus Boekhandel

    4 maart 2024