• RvC adviseert meer subsidies voor leesbevordering
  RvC adviseert meer subsidies voor leesbevordering

  De Raad voor Cultuur adviseert in zijn vandaag gepresenteerde advies ‘Cultuur dichtbij, dicht bij cultuur’ over het cultuurbestel vanaf 2021 om meer geld te steken in leesbevorderingsorganisaties. Meer financiering vanuit het Rijk voor De Schoolschrijver en De Schrijverscentrale is van belang, zodat deze organisaties 'hun kwaliteit kunnen behouden en succesvolle leesbevorderingsactiviteiten kunnen uitbreiden naar het voortgezet onderwijs en het mbo', aldus het adviesrapport. De Schoolschrijver zou structurele subsidie moeten krijgen, in plaats van de projectmatige innovatiesubsidie. De raad adviseert hiervoor structureel 0,5 miljoen euro vrij te maken. Ten tweede adviseert de raad De Schrijverscentrale te compenseren voor het bedrag dat deze instelling niet langer van bibliotheekserviceverlener NBD|Biblion ontvangt. De infrastructuur én het netwerk van organisaties die zich richten op leesbevordering moeten worden verstevigd, aldus de raad. Dit is van belang gezien de negatieve ontwikkeling van leesplezier en leesmotivatie onder jongeren, die de raad constateerde in zijn recente advies over letteren en bibliotheken.

  De raad is van mening dat er betere afstemming kan plaatsvinden tussen het Letterenfonds en de instellingen die zich bezighouden met leesbevordering. Dit zou kunnen leiden tot een meer geïntegreerde aanpak van het thema leesbevordering. Daarnaast herhaalt de raad de aanbeveling om een periodiek ‘Leesoverleg’ in te richten voor afstemming over het beleid omtrent leesbevordering. De ‘Leescoalitie’ vormt hiervoor een mooie basis, maar die zou uitgebreid moeten worden met vertegenwoordigers van fondsen, het onderwijs, de wetenschap en andere stakeholders zodat het hele letterenveld wordt bestreken.

  Lees hier het gehele adviesrapport.

  12 april 2019
 • KB trekt stekker uit Literatuurplein
  KB trekt stekker uit Literatuurplein

  KB stopt per 1 januari 2020 met Literatuurplein, de informatiesite van de openbare bibliotheken over boeken en literatuur. Het geesteskind van Jef van Gool, die Literatuurplein van de start in 2002 tot zijn pensionering drie jaar geleden leidde, is ingehaald door de tijd, schrijft de huidige hoofdredacteur Sophie Ham op de eigen site. 'Veel concepten uit Literatuurplein hebben inmiddels ook in andere bibliotheekdiensten van de KB een plek gekregen.' Denk daarbij aan de Nationale Bibliotheek Catalogus, de online bibliotheek en DBNL. Wat nog uniek is aan Literatuurplein rechtvaardigt niet langer de kosten voor beheer en onderhoud van de site. Hoeveel bezoekers Literatuurplein nog trekt, is bijvoorbeeld in het jaarverslag 2018 van de KB niet terug te vinden. De KB wil de inhoud wel borgen. Zo worden informatie over literaire prijzen en necrologieën van auteurs op Wikipedia gezet. De video's en podcasts worden toegevoegd aan de iTunes- en Youtube-kanalen van de KB.

  19 juli 2019
 • WPG na verkoop 'VI' verder afgeslankt
  WPG na verkoop 'VI' verder afgeslankt

  WPG heeft Voetbal International verkocht aan Digital Enterprises (DE). Het tijdschrift dat sinds de start 1965 eigendom van WPG was, wordt door topman Hylke van der Meer van DE gezien als een ideale aanvulling op haar digitale uitgaven zoals voetbalprimeur.nl. De redactie ziet dit overigens niet zo en vecht de overname aan. Zelf kwamen ze met een alternatieve overnamekandidaat: de gelegenheids-bv Doorakkeren, waar onder andere Singel Uitgeverijen-financier Derk Haank bij betrokken is.

  Het is niet de eerste afslanking van WPG dat onder meer Singel Uitgeverijen (2014), Querido Kind (2018), Standaard Uitgeverij (2018) en tijdschriften als Runner's World en Bicycling (2018) afstootte. Ook voerde het bezuinigingen uit, zoals bij Vrij Nederland dat sinds kort alleen nog een rompredactie heeft. Alle maatregelen leidde ertoe dat WPG in 2018 voor het eerst in jaren weer winst maakte.

  19 juli 2019
 • Charles Groenhuijsen naar Atlas Contact
  Charles Groenhuijsen naar Atlas Contact

  Journalist, schrijver en presentator Charles Groenhuijsen tekende, via agent Diana Gvozden van Marianne Schönbach Literary Agency, bij uitgeverij Atlas Contact een two book-deal. Het eerste boek, over de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen en de snel veranderende Amerikaanse maatschappij, zal in oktober 2019 verschijnen.

  Redacteur Simon Dikker Hupkes zegt in een persbericht 'erg blij' te zijn met deze acquisitie. 'Charles Groenhuijsen slaagt er als een van de weinige Amerikadeskundigen in om het systeem en de politieke trends uit te leggen op een manier die ook lezers buiten de vaste groep Amerika-watchers aanspreekt.'

  Charles Groenhuijsen (1954) schreef verschillende boeken over uiteenlopende Amerikaanse onderwerpen, waaronder zijn bestverkochte boek: Amerikanen zijn niet gek (2005), dat wekenlang in de top 10 van de Bestseller 60 stond. De auteur zat hiervoor bij verschillende uitgeverijen. Zijn laatste boek verscheen bij Einstein Books, maar hij was vooral verbonden aan Balans.

  Op de foto van links naar rechts: Marcella van der Kruk (redacteur Atlas Contact), Diana Gvozden (Marianne Schönbach Literary Agency), Charles Groenhuijsen, Simon Dikker Hupkes (redacteur Atlas Contact) en Leonoor Broeder (uitgever Atlas Contact)

  18 juli 2019
 • Startersbeurzen Letterenfonds voor acht debutanten
  Startersbeurzen Letterenfonds voor acht debutanten

  Acht talentvolle schrijvers van fictie, non-fictie en poëzie ontvangen een eerste beurs van het Nederlands Letterenfonds. Met de subsidie van € 10.400 kunnen ze werken aan hun tweede boek. De acht zijn geselecteerd uit een groep van 28 debutanten.

  • Dit zijn de namen:
  • Daan Borrel (Soms is liefde dit, De Bezige Bij, 2018) voor een non-fictieboek.
  • Mirthe van Doornik (Moeders van anderen, Prometheus, 2018) voor een roman.
  • Dore van Duivenbode (Mijn Poolse huis, De Geus, 2018) voor een non-fictieboek.
  • Liesbeth Goedbloed (Broeder Ezel, Mozaïek, 2018) voor een roman.
  • Mariken Heitman (De wateraap, Atlas Contact, 2019) voor een roman.
  • Julien Ignacio (Kus, Van Oorschot, 2018) voor een roman.
  • Roberta Petzoldt (Vruchtwatervuurlinie, Van Oorschot, 2019) voor een dichtbundel.
  • Gregor Verwijmeren (De vorm van geluid, Van Oorschot, 2018) voor een roman.

  De genoemde debuten verschenen in de periode 1 januari 2017 tot en met 15 maart 2019.

  Het Nederlands Letterenfonds ondersteunt op diverse manieren de ontwikkeling van beginnende schrijvers. Dit is de zevende lichting debutanten die een startersbeurs ontvangt. Daarnaast krijgen ieder jaar een of twee debutanten de gelegenheid om samen met hun redacteur hun werk te presenteren op een internationaal festival. Ook investeert het Nederlands Letterenfonds via het programma Wanderlust in de carrière van beginnende schrijvers, en via het Slow Writing Lab en #NieuweStukken in nog-niet gedebuteerd schrijftalent. Voor schrijvers die zijn gedebuteerd na 2017 is er in 2020 weer een aanvraagronde.

  15 juli 2019
 • Koninklijke Boom Uitgevers neemt congresorganisatie Lemion over
  Koninklijke Boom Uitgevers neemt congresorganisatie Lemion over

  Per 9 juli 2019 is het bedrijf Lemion overgenomen door De Tijdstroom/Boom Medische uitgevers (onderdeel van Koninklijke Boom uitgevers). Lemion initieert en organiseert congressen, symposia en cursussen in de medische en GGZ sector en is gevestigd in Amsterdam.

  Volgens Boom sluiten de activiteiten van Lemion goed aan bij de uitgeefactiviteiten van De Tijdstroom/Boom Medische uitgevers: 'de ruime kennis en ervaring van Lemion met de organisatie van succesvolle evenementen en het netwerk van hoogstaande sprekers dat Lemion heeft opgebouwd [bieden] kansen om de markt samen nog beter te bedienen', aldus het persbericht. Boom wil met de overname van Lemion een combinatie aanbieden van boeken, tijdschriften, bijeenkomsten en online content voor medische professionals.

  12 juli 2019
 • Uitgeverij Memphis Belle krijgt nieuwe eigenaar
  Uitgeverij Memphis Belle krijgt nieuwe eigenaar

  Het Belgische media- en entertainmentbedrijf Marmalade Group heeft het Nederlandse Just Media Group gekocht. Ook kinderboekenuitgeverij Memphis Belle, sinds 2017 onderdeel van de Just Media Group, heeft zo een nieuwe eigenaar gekregen. 

  Marmalade is een Gents productiehuis, opgericht door Yoshi Aesaert, bekend van tv-reeksen als Gent Westen en live-producties zoals Belle & het Beest. Met de aankoop van Just Media vult Marmalade zijn portfolio van diensten aan met een bordspellentak, een televisiezender, fysieke filmdistributie en verschillende streamingplatformen. Daarnaast produceert en verdeelt, Just Media, Nederlandse en internationale films en series. Het Nederlandse bedrijf is gevestigd in Hilversum en heeft 26 vaste medewerkers. Over eventuele gevolgen voor het personeel wordt in het persbericht niet gesproken.

  12 juli 2019
 • Anna Blaman Prijs 2019 toegekend aan Edward van de Vendel
  Anna Blaman Prijs 2019 toegekend aan Edward van de Vendel

  De Anna Blaman Prijs 2019 is toegekend aan schrijver Edward van de Vendel. Deze prijs wordt driejaarlijks vergeven aan een auteur die met zijn of haar oeuvre een karakteristieke bijdrage levert aan de kwaliteit van het literaire klimaat in Rotterdam en omstreken. 'Zo overtuigend, ontroerend en doordacht schrijven en het eruit laten zien alsof je het toevallig even uit je mouw hebt geschud: dat kan alleen een literair zwaargewicht,' aldus de jury over Van de Vendel. De jury bestond uit juryvoorzitter Peter van Heemst (voormalig gemeenteraadslid Rotterdam, politiek analist Vers Beton), Ester Naomi Perquin (voormalig Dichter des Vaderlands), Vinod Singh (Rotterdamse cultuurprofessional), Feline Streekstra (Poetry International) en Yasmina Werlich (Passionate Bulkboek).
  De overhandiging van de Anna Blaman Prijs – die naast een bokaal uit een geldprijs van € 10.000 bestaat – vindt plaats op 29 november 2019. In de tijd tot de uitreiking zal Van de Vendel bezoeken brengen aan Rotterdamse scholen en zo het literair erfgoed verspreiden onder jongeren.

  10 juli 2019
 • 'Mooi doodliggen' van A.F.Th. van der Heijden wordt verfilmd
  'Mooi doodliggen' van A.F.Th. van der Heijden wordt verfilmd

  De roman Mooi doodliggen van A.F.Th. van der Heijden wordt verfilmd: de producent SNG Film heeft de filmrechten aangekocht. ‘Sinds het filmfestival in Berlijn afgelopen februari zijn Digna Sinke en ik in samenwerking met Janny Nijhof namens uitgeverij Querido bezig geweest om de overeenkomst voor elkaar te krijgen. Ik ben gegrepen door het boek, niet alleen vanwege zijn perfectie, maar vooral door hoe de grote politieke thema’s zich ontvouwen in een prachtige, niet voor de hand liggende liefdesgeschiedenis,’ aldus Hugo Naber van SNG Film in het persbericht. 

  SNG Film is inmiddels bezig met de voorbereidingen van de verfilming.

  9 juli 2019
 • AIVD doet aangifte tegen auteur om spionageboek
  AIVD doet aangifte tegen auteur om spionageboek

  De AIVD begint een juridische procedure tegen Volkskrant-journalist Huib Modderkolk om te voorkomen dat informatie over een inlichtingenoperatie openbaar wordt. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst ziet die als staatsgeheim. De dienst wil daarom enkele passages laten schrappen uit Modderkolks boek Het is oorlog, maar niemand die het ziet over digitale spionage, dat eind augustus zal verschijnen.

  Joost Nijsen, directeur van Uitgeverij Podium die het boek zal uitgeven, kan zich niet voorstellen dat een rechter tot een publicatieverbod zal komen. Volgens Nijsen leidt de informatie in Modderkolks boek niet tot grotere risico's dan er al waren, en is bovendien het functioneren van de journalistiek in het geding.

  Modderkolk beklemtoont dat hij niet doof is voor goede argumenten van de AIVD als het gaat over de veiligheid van personen. 'Die waren er alleen in dit geval niet. De betwiste passages gaan over een operatie die al is afgerond.'

  9 juli 2019
 • VBK België vertegenwoordigt Meridiaan
  VBK België vertegenwoordigt Meridiaan

  Vé Bobelyn, algemeen directeur VBK België, meldt op haar LinkedIn-pagina dat VBK België en Meridiaan Uitgevers gaan samenwerken. 'We gaan exclusief voor Vlaanderen de marketing, pr en sales verzorgen voor hun boeken', aldus Bobelyn. 

  Meridiaan Uitgevers is in mei opgericht door Nelleke Geel. Carla de Jong, sinds juni 2018 commercieel manager ad interim bij Karakter uitgevers, is sinds vorige maand mede-eigenaar van de gloednieuwe uitgeverij. 

  9 juli 2019
Meer nieuws laden...