• RvC adviseert meer subsidies voor leesbevordering
  RvC adviseert meer subsidies voor leesbevordering

  De Raad voor Cultuur adviseert in zijn vandaag gepresenteerde advies ‘Cultuur dichtbij, dicht bij cultuur’ over het cultuurbestel vanaf 2021 om meer geld te steken in leesbevorderingsorganisaties. Meer financiering vanuit het Rijk voor De Schoolschrijver en De Schrijverscentrale is van belang, zodat deze organisaties 'hun kwaliteit kunnen behouden en succesvolle leesbevorderingsactiviteiten kunnen uitbreiden naar het voortgezet onderwijs en het mbo', aldus het adviesrapport. De Schoolschrijver zou structurele subsidie moeten krijgen, in plaats van de projectmatige innovatiesubsidie. De raad adviseert hiervoor structureel 0,5 miljoen euro vrij te maken. Ten tweede adviseert de raad De Schrijverscentrale te compenseren voor het bedrag dat deze instelling niet langer van bibliotheekserviceverlener NBD|Biblion ontvangt. De infrastructuur én het netwerk van organisaties die zich richten op leesbevordering moeten worden verstevigd, aldus de raad. Dit is van belang gezien de negatieve ontwikkeling van leesplezier en leesmotivatie onder jongeren, die de raad constateerde in zijn recente advies over letteren en bibliotheken.

  De raad is van mening dat er betere afstemming kan plaatsvinden tussen het Letterenfonds en de instellingen die zich bezighouden met leesbevordering. Dit zou kunnen leiden tot een meer geïntegreerde aanpak van het thema leesbevordering. Daarnaast herhaalt de raad de aanbeveling om een periodiek ‘Leesoverleg’ in te richten voor afstemming over het beleid omtrent leesbevordering. De ‘Leescoalitie’ vormt hiervoor een mooie basis, maar die zou uitgebreid moeten worden met vertegenwoordigers van fondsen, het onderwijs, de wetenschap en andere stakeholders zodat het hele letterenveld wordt bestreken.

  Lees hier het gehele adviesrapport.

  12 april 2019
 • LINDA.foundation komt met een boek voor het goede doel
  LINDA.foundation komt met een boek voor het goede doel

  De LINDA.foundation van Linda de Mol presenteerde gisteren de uitgave Ik ben arm, waarin verhalen van ouders, kinderen, docenten en hulpverleners staan die elke dag geconfronteerd worden met armoede. Het geeft een schrijnend inkijkje in de stress en machteloosheid die langdurig geldgebrek veroorzaakt. Het boek is te koop voor €7,95 via de webshop. De volledige opbrengst van het boek komt ten goede aan de LINDA.foundation. LINDA.foundation is een initiatief van Linda de Mol en is opgericht in 2013. De stichting geeft gezinnen die zich in een financieel benarde positie bevinden, een steuntje in de rug.

  Linda de Mol zegt in een persbericht: 'Wij hopen dat door het lezen van deze verhalen bij mensen meer begrip ontstaat voor de gezinnen die wij een steuntje in de rug geven. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik bij een aantal verhalen echt een brok in mijn keel kreeg en ik vind het zó moedig van de ouders en kinderen om hun persoonlijke verhalen op deze manier te delen en daarmee ook anderen te helpen.'

  17 oktober 2019
 • Grote Frankfurt-roman naar Nieuw Amsterdam
  Grote Frankfurt-roman naar Nieuw Amsterdam

  Emma Stonex

  ‘One of the hottest titles of the Frankfurt Book Fair’ volgens The Bookseller, The Lamplighters van Emma Stonex, zal uitgegeven worden door Nieuw Amsterdam. Een debuut uit Engeland dat nu in grote veilingen de wereld over gaat. Nieuw Amsterdam wist vlak voor de beurs de rechten binnen te slepen, inclusief de volgende roman van Stonex. The Lamplighters verschijnt in het voorjaar van 2021 bij Picador als hun super lead title. Nieuw Amsterdam brengt de Nederlandse vertaling gelijktijdig uit.

  The Lamplighters is een spannende literaire roman over drie vuurtorenwachters die vermist raken, en drie vrouwen die achterblijven. Prachtige beschrijvingen van het bijzondere maar eenzame leven op zee, worden afgewisseld met ijzersterke plotwendingen, en als lezer word je steeds op het verkeerde been gezet: wat is er nou gebeurd in die vuurtoren?
   
  Neeltje Smitskamp, redacteur van Nieuw Amsterdam, verwierf de rechten via het Britse Madeleine Milburn agentschap, dat bekendstaat om hun grote commerciële titels. Smitskamp: ‘Je leest je suf zo vlak voor de beurs, en dit manuscript stak er met kop en schouders bovenuit. Het heeft die zeldzame combinatie van een beeldschone literaire stijl, een meesterlijke plot en een bijna ondraaglijke spanning.’ In bijna alle Europese landen en in de VS werden de rechten in grote veilingen verkocht, soms met wel tien bieders. ‘Het is een van de boeken waarvan iedereen op de beurs meteen vraagt: “Heb jij het?” Wij hadden geluk, in de stortvloed aan titels ziet niet iedereen kans om alles te bekijken. We waren er snel bij. Veel collega’s uit het buitenland vissen achter het net.’

  15 oktober 2019
 • Eerste buitenlandse verkoop van Henriette Roosenburgs 'De muren vielen om!'
  Eerste buitenlandse verkoop van Henriette Roosenburgs 'De muren vielen om!'

  Henriette Roosenburg was slechts een voetnoot in het historische werk van historicus Loe de Jong, maar blijkt na onderzoek een verzetsvrouw van groot formaat. Voor het begin van de Buchmesse in Frankfurt zijn de Duitse vertaalrechten van Henriette Roosenburgs boek De muren vielen om! al in een veiling verkocht aan Aufbau Verlag in Berlijn. Aufbau Verlag heeft o.a. zeer succesvol het werk van Hans Fallada, Arnold Zweig en Victor Klemperer uitgegeven.

  In maart 2020 verschijnt deze klassieker bij uitgeverij Cossee, passend in de Boekenweek rondom het thema 'Rebellen en dwarsdenkers'.

  15 oktober 2019
 • Nieuwe literaire prijs: de Drs. P Trofee
  Nieuwe literaire prijs: de Drs. P Trofee

  Op 29 oktober 2019 wordt voor het eerst de Drs. P Trofee uitgereikt: een prijs voor een auteur of kunstenaar die werkt in de vrolijke en vrijzinnige traditie van Drs. P (Heinz Polzer 1919-2015). De prijs is een initiatief van het Heen- en Weerschap, de stichting die de literaire nalatenschap van Drs. P beheert.

  Vic van de Reijt, voorzitter van het Heen- en Weerschap: 'Drs. P, een geboren Zwitser, had een grote liefde voor de Nederlandse taal, die hij op zeer levendige wijze op de Nederlandse en Vlaamse podia en in meer dan 100 boekpublicaties heeft beleden. De Drs. P Trofee is bestemd voor auteurs en kunstenaars die zich op oorspronkelijke en humoristische wijze van de Nederlandse taal bedienen, maar die nooit in aanmerking komen voor de officiële literaire prijzen.'

  De Drs. P Trofee wordt voortaan jaarlijks uitgereikt. De laureaat ontvangt een replica van de kop van Heinz Polzer, ooit vervaardigd door de Vlaamse artieste Griet de Bock. Daarnaast een geldbedrag van 2019 euro, dat jaarlijks met één euro zal worden vermeerderd. Daarmee is de Drs. P Trofee ook de eerste inflatiegevoelige prijs. 

  15 oktober 2019
 • Engelse rechten 'Vallen is als vliegen' verkocht
  Engelse rechten 'Vallen is als vliegen' verkocht

  De rechten van Manon Uphoffs Vallen is als vliegen zijn verkocht aan Pushkin Press, maakt Paul Sebes bekend vanaf de Buchmesse. Zij zullen het kunstig opgeschreven verhaal van Uphoffs traumatische jeugd gaan uitbrengen in het VK en de Commonwealth, volgend op het succesvolle ontvangst in Nederland zelf. Haar boek zal verschijnen in hetzelfde fonds als o.a. Gerard Reve, W.F. Hermans, Peter Buwalda, Isaac Babel en Hans Christian Andersen. De rechten voor de rest van de wereld zijn nog vrij.

  Daniel Seton, redacteur bij Pushkin Press, schreef het volgende: ‘I was completely bowled over by the long sample, and I am really keen to add this to our list. I think it would be the perfect fit for Pushkin, and with the right publishing I can see it being a literary hit in the UK.’

  14 oktober 2019
 • Al vier buitenlandse deals voor 'Grote verwachtingen' van Geert Mak
  Al vier buitenlandse deals voor 'Grote verwachtingen' van Geert Mak

  Op 5 november verschijnt het langverwachte nieuwe boek van Geert Mak: Grote verwachtingen: In Europa 1999-2019. Buitenlandse uitgevers tonen al veel interesse. Op basis van een synopis verkocht Bee Rights het boek al aan Siedler (Duitsland), HarvillSecker (Engeland), Anansi (Canada) en Cappelen Damm (Noorwegen). De Duitse uitgave verschijnt in de herfst van 2020 en gaat vergezeld van een uitgebreide auteurstournee. Ellie Steel, redacteur van HarvillSecker: ‘Geerts boek zal verfrissend anders zijn dan alles wat er al op de markt is over Europa. Hij is namelijk een noodzakelijke en belangrijke stem. We hopen dat Grote verwachtingen lezers nieuwe inzichten zal bieden over de tijden waarin we nu leven.’

   

  14 oktober 2019
 • RELX op eerste plaats in Global 50
  RELX op eerste plaats in Global 50

  Op de jaarlijkse ranglijst 'Global 50' met de grootste uitgevers in de wereld staat RELX Group, het Engels Nederlandse uitgeefbedrijf voorheen bekend als Reed Elsevier, op de eerste plaats. Vorig jaar stond RELX nog op 2, achter Pearson. 

  De 'Global 50'-ranglijst van de uitgeverijsector, die sinds 2007 elk jaar wordt bijgewerkt, vertegenwoordigt momenteel 56 bedrijven die elk inkomsten uit publicaties van meer dan 150 miljoen euro (of 200 miljoen USD) rapporteren. De bedrijven zijn gerangschikt op basis van hun jaarlijkse omzet. 

  RELX heeft een omzet over 2018 geraporteerd van ruim 4,6 miljard euro. Hoewel dit een daling inhield ten opzichte van de bijna 4,7 miljard euro omzet in 2017, is dit jaar toch grote concurrent Pearson voorbijgestreefd, dat een omzetdaling van bijna een half miljard moest incasseren. Wolters Kluwer staat op de vijfde plek in de lijst, met een omzet van een kleine 3,8 miljard. 

  De ranglijst is een initiatief van het Franse uitgeverijmagazine Livres Hebdo en wordt gezamenlijk gepubliceerd door Bookdao (PR China), Buchreport (Duitsland), Publishers' Weekly (VS) en PublishNews (Brazilië en Spanje).
  Het gehele rapport is hier te downloaden en bevat ook een analyse van bedrijfstrends en gedetailleerde bedrijfsprofielen met een beknopte geschiedenis, belangrijke financiële gegevens en recente belangrijke bedrijfsontwikkelingen.

  14 oktober 2019
 • Italiaanse vertaalrechten 'Minder moeten, meer leven' (Ambo|Anthos) verkocht
  Italiaanse vertaalrechten 'Minder moeten, meer leven' (Ambo|Anthos) verkocht

  Uitgeverij Ambo|Anthos heeft de vertaalrechten van Minder moeten, meer leven van Annemieke Leclaire nog voor het begin van de Frankfurter Buchmesse in een pre-empt verkocht aan Giunti Editore.

  Silvia Valmori, acquirerend redacteur van Giunti Editore over Minder moeten, meer leven: 'A book we really need, intellectually strong but at the same time light to the reader. It has a healing effect on our burn-out souls. I do hope it will find all those readers who are in search of inner peace!'

  Minder moeten, meer leven is in augustus verschenen bij Ambo|Anthos uitgevers. De Italiaanse uitgave staat gepland voor begin 2021.

  11 oktober 2019
 • Noordhoff Uitgevers wordt Noordhoff
  Noordhoff Uitgevers wordt Noordhoff

  Leermiddelenuitgeverij Noordhoff Uitgevers verandert de naam in Noordhoff. Als reden hiervoor wordt vermeld dat Noordhoff tegenwoordig veel meer doet dan uitgeven. 'We zijn gegroeid: van Aap, Noot, Mies naar digibord, van lesboek naar multimediale content. Daarom gaat Noordhoff Uitgevers verder met alleen de kern van haar naam', aldus het bericht. 

  Directeur Jeroen Kuerble legt in een video zelf uit waarom de naamswijziging plaatsvindt.

  10 oktober 2019
 • 55% sites boekhandels zijn veilig
  55% sites boekhandels zijn veilig

  Ondernemersportaal Places deed onderzoek naar de veiligheid en mobielvriendelijkheid van websites van boekhandels. In dit onderzoek zijn 1.426 websites meegenomen en onderzocht op webverbinding en mobielvriendelijkheid. Er is onderzocht of websites beschikken over een HTTPS-verbinding en responsive design. Dit laatste betekent dat een website meeschaalt naar het scherm waarop het werd bekeken. Van de 1.426 websites in dit onderzoek bleek 36% werkend.

  Het grootste deel van de werkende websites van boekhandels (55%) beschikt over een veilige verbinding. Dit betekent dat u zonder zorgen gegevens kunt achterlaten wanneer u online een boek bestelt of reserveert. Voor de overige 45% liggen hier nog kansen. Een veilige webverbinding draagt bij aan het vertrouwen van de klant. Daarnaast worden websites met een veilige verbinding hoger geplaatst in zoekresultaten door Google.

  Ruim 60% van de onderzochte websites van boekhandels beschikt over een mobielvriendelijke website. Een website is goed zichtbaar vanaf een desktop, tablet en smartphone. Ideaal voor de consument die steeds vaker vanaf een smartphone zoekacties uitvoert en aankopen doet. Daarnaast biedt het een extra contactmoment met een (potentiële) klant. Een responsive design voorkomt irritaties wanneer een klant op een smartphone een website wil bekijken en heeft daardoor een positief effect op een klant.

  10 oktober 2019
Meer nieuws laden...