• 'Liverpool' beste sportboek van 2022
  'Liverpool' beste sportboek van 2022

  James Worthy wint met Liverpool de Nico Scheepmaker Beker.

  Worthy kreeg de wisselbeker overhandigd door Wiep Idzenga, de winnaar van vorig jaar.

  De jury zegt over Worthy's boek: 'Als eerbetoon aan de zo gemiste vader met wie de Amsterdamse schrijver een aantal keren wedstrijden bezocht, onderneemt Worthy een emotionele zoektocht naar de oorsprong van diens grootste passie en leert zo ook zichzelf beter kennen. ‘Vroeger dacht ik dat liefde om chocolaatjes, strandwandelingen en sieraden ging, maar dat was ver voordat mijn moeder gouden knopen kreeg. Tegenwoordig weet ik wel beter.…..Als je op omvallen staat en niets of niemand je meer op kan vangen. Dat is waar liefde woont.’ Wie zoiets op papier krijgt, kan schrijven. Rauw. Lief. Romantisch. Teder. Niemand kan zo mooi rouwen als James Worthy. Liverpool is een virtuoze liefdesverklaring aan een stad, een club, maar boven alles aan een vader.'

  De Nico Scheepmaker Beker is de juryprijs voor het beste sportboek van het jaar. De prijs is vernoemd naar (sport)journalist Nico Scheepmaker (1930-1990), die vanaf 1957 schreef over sport.

  20 april 2023
 • Vesper verkoopt Griekse vertaalrechten 'Sam en het niet-leuke geheim'
  Vesper verkoopt Griekse vertaalrechten 'Sam en het niet-leuke geheim'

  Vesper Publishing heeft de vertaalrechten van Sam en het niet-leuke geheim verkocht aan Kokki Niklosti Books, dat het prentenboek in Griekenland zal uitgeven. De deal kwam tot stand dankzij bemiddeling van Schönbach Literary Agency.

  In Nederland was de eerste druk van Sam en het niet-leuke geheim binnen een dag uitverkocht. Het boek was in juni 2023 even het bestverkochte kinderboek van het land. Inmiddels ligt de zesde druk in de winkel en staat de teller op 10.000 verkochte exemplaren.

  17 mei 2024
 • Nominaties Prijs van de Jonge Jury bekend
  Nominaties Prijs van de Jonge Jury bekend

  Zojuist zijn de nominaties voor de Prijs van de Jonge Jury 2024 bekendgemaakt. De genomineerde titels zijn:

  24 uur van Marcel van Driel

  Catch van Elvin Post

  Jimi Fender Johnson van Buddy Tegenbosch

  De Prijs van de Jonge Jury wordt jaarlijks toegekend aan het favoriete, origineel Nederlandstalige jeugdboek van jongeren uit Nederland. Een jury bestaande uit jonge lezers tussen de 12 en 15 jaar heeft uit alle 121 jeugdboeken die in 2023 zijn verschenen de nominaties gekozen. Op 12 juni wordt de prijs uitgereikt tijdens de Dag van de Jonge Jury in TivoliVredenburg te Utrecht.

  17 mei 2024
 • Lucas de Waard schrijft Brabants Boek Present
  Lucas de Waard schrijft Brabants Boek Present

  Het Brabants Boek Present wordt dit jaar geschreven door Lucas de Waard. Zijn novelle Parkwachters wordt van 7 tot en met 22 september cadeau gedaan aan lezers bij besteding van minimaal € 15,- in Brabantse boekhandels.

  Het Brabants Boek Present werd in 2019 in het leven geroepen als een gezamenlijk initiatief van het Cultuurfonds Noord-Brabant en literair productiehuis Tilt. Elk jaar krijgt een Brabantse auteur de opdracht een novelle te schrijven die in september door Brabantse boekhandels cadeau kan worden gedaan bij de aanschaf van een boek. Inmiddels hebben bijna alle boekhandels in de provincie zich bij het initiatief aangesloten. Vorig jaar werd het geschenk geschreven door Forugh Karimi en in de voorafgaande jaren onder anderen door Simone Atangana Bekono en Vrouwkje Tuinman.

  17 mei 2024
 • Longlist Europese Literatuurprijs bekend
  Longlist Europese Literatuurprijs bekend

  Veertien romans - uit elf talen vertaald door zestien vertalers - zijn geselecteerd voor de longlist van de Europese Literatuurprijs 2024. Het volledige overzicht van de genomineerde titels is te vinden op de website van het Letterenfonds.

  Een jury onder leiding van Niña Weijers kiest uit deze longlist de shortlist en de winnaar, die respectievelijk 26 juni en begin september bekend worden gemaakt.

  De Europese Literatuurprijs, een initiatief van het Letterenfonds, academisch-cultureel centrum SPUI25, weekblad De Groene Amsterdammer en Athenaeum Boekhandel, bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. De longlist is samengesteld door boekhandelaren uit het hele land. Het prijzengeld is vanaf dit jaar voor zowel auteur als vertaler gelijk, beiden ontvangen € 10.000.

  16 mei 2024
 • Marjon Weerink wint Valentijnprijs voor beste romantische boek
  Marjon Weerink wint Valentijnprijs voor beste romantische boek

  Marjon Weerink heeft met haar boek Podiumbeest de Valentijnprijs 2024 gewonnen, de prijs voor 'het beste romantische boek'. Podiumbeest (Zomer en Keuning) is Weerinks tweede boek.

  Voor de prijs werden door een lezersjury vijf genomineerden geselecteerd uit ruim 130 inzendingen. De jury stelt over Podiumbeest onder andere: ‘Veel actuele thema’s worden op een fijne, open manier beschreven. Het leest vloeiend en elk stukje blijft boeien. Dit boek weet vanaf het begin te raken. Om verliefd op te worden!’

  De Valentijnprijs wordt uitgereikt door het Valentijngenootschap, een genootschap met als doel het onder de aandacht brengen van romantische boeken, waaronder familie- en streekromans, maar ook historische romans.

  16 mei 2024
 • Nieuwe DA/ReadShop-winkel in Sneek
  Nieuwe DA/ReadShop-winkel in Sneek

  Op 10 mei is een nieuwe DA/ReadShop combinatiewinkel geopend aan het Boschplein in Sneek. Het betreft een samenwerking met Poiesz Supermarkten B.V. Een vergelijkbare samenwerking werd enkele maanden geleden ook al gerealiseerd in Leeuwarden Westeinde.

  15 mei 2024
 • ReadShop Hengelo krijgt nieuwe eigenaar
  ReadShop Hengelo krijgt nieuwe eigenaar

  De ReadShop Express-vestiging aan de Markt in Hengelo heeft onlangs een nieuwe eigenaar gekregen. Frank Morskate neemt de winkel over van de ondernemersfamilie Holtvoort. Ramon en Kelly Holvoort beheerden de winkel voor hun (schoon)ouders Gerrit en Mireille. De eersten gaan nu een volgende stap in hun carrière zetten en Gerrit en Mireille blijven samen actief in hun winkel in Delden.

  15 mei 2024
 • Kinderjury Top 3 bekend
  Kinderjury Top 3 bekend

  Tijdens de Kinderjury Stemweken stemden kinderen op hun favoriete boek van vorig jaar. Dit heeft geleid tot een top 3 in respectievelijk de leeftijdscategorieën 6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar.

  De Top 3 in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar is als volgt:
  * De avonturen van Rutger, Thomas en Paco: Het Pretpark van Rutger Vink en Thomas van Grinsven (Billy Bones)
  * De Zoete Zusjes lossen het op van Hanneke de Zoete (Kosmos Uitgevers)
  * Rik en Jesper maken er een zooitje van van Rik Kleeven en Jesper Weijs (Kosmos Uitgevers) 

  De Top 3 in de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar:
  * Dagboek van een muts: Droomreis Parijs?! van Rachel Renée Russell (De Fontein)
  * Het leven van een Loser: Het dak eraf van Jeff Kinney (De Fontein)
  * Mus en Kapitein Kwaadbaard 4 en de wraak van de furie van Kevin Hassing (Luitingh-Sijthoff)

  Kinderen kunnen vanaf nu stemmen op hun favoriet uit de top 3 van hun leeftijdscategorie. Stemmen kan tot vrijdagochtend 24 mei, wanneer per categorie de winnaar bekendgemaakt wordt in Theater DE KOM in Nieuwegein. De uitreiking is vanaf 11.00 uur live te volgen via kidsweek.nl/kinderjury.  

  15 mei 2024
 • De Correspondent lanceert wedstrijd voor politiek schrijftalent
  De Correspondent lanceert wedstrijd voor politiek schrijftalent

  De Correspondent heeft op 10 mei de Marc Chavannesprijs gelanceerd, een wedstrijd voor politiek schrijftalent, ter nagedachtenis aan politiek journalist Marc Chavannes. 

  Marc Chavannes (1946-2024) was politiek correspondent bij De Correspondent en schreef ook voor NRC. De organisatie van de Marc Chavannesprijs gebeurt in nauw overleg met Chavannes’ familie en in samenwerking met het NRC en Radio 1-programma Spraakmakers.

  Voor de prijs kunnen schrijvers tot en met 35 jaar vanaf 10 mei een artikel van 1500 woorden indienen dat antwoord geeft op de vraag: hoe komen we tot een politiek die werkt? De inzending is geopend via marcchavannesprijs.nl en sluit op 1 juli. 

  De jury van de prijs bestaat uit Herman Tjeenk Willink (politiek geweten en vriend van Marc Chavannes), Lotfi el Hamidi (chef opinie NRC), Lamyae Aharouay (redacteur politiek NRC), Roos Abelman (presentator Spraakmakers) en Maaike Goslinga (adjunct-hoofdredacteur De Correspondent).

  Begin september wordt de shortlist van 5 kandidaten gepubliceerd. Op 20 september, de geboortedag van Marc Chavannes, wordt de winnaar bekendgemaakt. De winnaar krijgt 5000 euro aan prijzengeld en diens artikel zal worden gepubliceerd op De Correspondent en in NRC. Daarnaast wordt de winnaar uitgenodigd voor een gesprek in het radioprogramma Spraakmakers

  14 mei 2024
 • 'Tandarts Bibberbeet' wint Argentijnse prijs
  'Tandarts Bibberbeet' wint Argentijnse prijs

  De Argentijnse versie van het Nederlandse jeugdboek Tandarts Bibberbeet (Clavis) is bekroond met een Destacados de ALIJA 2023 in de categorie ‘vertaling’. De prijs werd uitgereikt tijdens de internationale boekenbeurs 'Feria Internacional del Libro de Buenos Aires'. De prijs is een initiatief van ALIJA (Asociación de Literatura infantil y Juvenil de la Argentina), de Argentijnse afdeling van IBBY (International Board on Books for Young People).

  Tandarts Bibberbeet en de andere Hellevorst-boeken van auteur Rik Peters (Nederland) en illustrator Federico Van Lunter (België) zijn vertaald in verschillende talen, onder andere Italiaans, Koreaans, Kroatisch, Oekraïens, Pools, Roemeens, Sloveens en Spaans.

  13 mei 2024
Meer nieuws laden...