• Ex-man wil boek over huiselijk geweld verbieden
  Ex-man wil boek over huiselijk geweld verbieden

  Foto: Anita Wix op haar boekomslag 
  De ex-man van schrijfster Anita Wix (56) wil dat het boek dat zij schreef over huiselijk geweld uit de handel wordt gehaald. Dat bepleitte hij woensdagochtend in de Almelose rechtbank. Wix presenteerde zondag haar boek #jehebtaltijdeenkeuze (in eigen beheer uitgegeven). Het gaat voor het overgrote deel over de periode dat ze getrouwd was met haar Almelose ex. 'Hij begon mij te mishandelen. Eerst psychisch, daarna lichamelijk', vertelde ze vorige maand aan De Stentor. Dat interview was de eerste keer dat haar ex over het boek hoorde.
  Advocate Anke Bovenmars pleitte woensdag namens de ex-man voor verbod op het boek, omdat zijn reputatie geschaad zou worden terwijl bewijs voor de beschuldigingen ontbreekt. 
  De schrijfster zegt dat het boek vooral bedoeld is om het thema huiselijk geweld bespreekbaar te maken. 'Bovendien hebben we er alles aan gedaan om mijn ex-partner niet herkenbaar te maken. Zo is zijn naam gefingeerd, en is de beschrijving van zijn uiterlijk anders dan de werkelijkheid.' Volgens advocate Bovenmars is dat niet genoeg. 'Mensen die mijn cliënt of de schrijfster kennen weten precies om wie het gaat.'
  Rechter Ger Vermeulen staat nu voor de taak om te beslissen wat zwaarder moet wegen: het recht op vrije meningsuiting voor de schrijfster, of het recht van de ex-man wiens naam en eer door het boek wordt aangetast. Over twee weken volgt de uitspraak.

  In februari werd een zelfde soort boek nog verboden door de rechter, die concludeerde dat de auteur met het boek de expliciete bedoeling had om zijn ex-vrouw te beschadigen.

  14 maart 2019
 • Kinderboeken Yvonne Jagtenberg bij Uitgeverij Querido en Gottmer
  Kinderboeken Yvonne Jagtenberg bij Uitgeverij Querido en Gottmer

  Vanaf 1 juli zullen de kinderboeken (leeftijd vanaf 6 jaar) van Yvonne Jagtenberg, voorheen gepubliceerd bij uitgeverij Rubinstein, bij Uitgeverij Querido worden uitgegeven. Yvonne Jagtenberg werkt aan een kinderboek over Wandert, een jongen met een rijke fantasie, die zijn eigen weg naar volwassenheid probeert te vinden terwijl de volwassen mensen om hem heen de weg kwijt zijn. Het boek is gebaseerd op de jeugd van haar vader en verschijnt in het voorjaar 2021 bij Querido.

  Vanaf 1 juli zijn ook de bekroonde prentenboeken Mijn wonderlijke oom en Hondje, de enige echte en ook Het goede leven van Hondje leverbaar bij Uitgeverij Querido. In 2016 kreeg Yvonne Jagtenberg een Zilveren Penseel voor haar boek Hondje, de enige echte, in 2019 ontving ze het Gouden Penseel voor Mijn wonderlijke oom.

  Uitgeverij Querido noemt deze prentenboeken voor alle leeftijden van Yvonne Jagtenberg 'een mooie aanvulling in het fonds'.

  Per 1 juli zullen de prentenboeken (leeftijd tot 6 jaar) van Jagtenberg bij Uitgeverij Gottmer worden uitgegeven. Haar eerder verschenen prentenboeken van Balotje en Hup Herman, zijn vanaf 1 juli leverbaar via Uitgeverij Gottmer. Een nieuw absurdistisch prentenboek zal in de loop van 2021 verschijnen.

  13 juli 2020
 • Hologram van roman De Rosnay bij Broese
  Hologram van roman De Rosnay bij Broese

  Het nieuwe boek van Tatiana de Rosnay, Bloemen van de duisternis, wordt aanstaande zaterdag 11 juli op een bijzondere manier gepresenteerd. Bij het vernieuwde Broese Boekverkopers in Utrecht zal bedrijfsleider Grietje Braaksma een hologram van Bloemen van de duisternis onthullen.

  De presentatie vindt zaterdag 11 juli om 13.00 uur plaats. Daarnaast is alles live te volgen via de Facebookpagina van Ambo|Anthos uitgevers.

  Bloemen van de duisternis, dat 10 juli verschijnt, is een roman over de macht van kunstmatige intelligentie, vanuit het perspectief van drie vrouwen uit verschillende generaties, tegen de achtergrond van het Parijs van de nabije toekomst.

  Tatiana de Rosnay is de auteur van Haar naam was Sarah, waarvan wereldwijd miljoenen exemplaren werden verkocht. Haar romans verschenen in meer dan veertig talen en sommige ervan werden verfilmd. Haar recentste bestseller is De familiereünie.

  10 juli 2020
 • Letterenfonds startersbeurzen voor acht debutanten
  Letterenfonds startersbeurzen voor acht debutanten

  Acht talentvolle schrijvers van fictie, non-fictie en poëzie ontvangen een eerste beurs van het Nederlands Letterenfonds. Met de subsidie van €11.000 kunnen ze werken aan hun tweede boek. De acht zijn geselecteerd uit een groep van 23 debutanten.

  • Het gaat om:
  • Sacha Bronwasser (Niets is gelogen, Ambo|Anthos, 2019) voor een roman;
  • Asha Karami (Godface, Van Oorschot, 2018) voor een dichtbundel;
  • Lotte Kok (Skydancer, Prometheus, 2018) voor een roman;
  • Anne Moraal (Honden huilen niet, Lebowski, 2019) voor een roman;
  • Iduna Paalman (De grom uit de hond halen, Querido, 2019) voor een dichtbundel;
  • Machteld Siegmann (De kaalvreter, Ambo|Anthos, 2019) voor een roman;
  • Nadia de Vries (Kleinzeer, Pluim, 2019) voor een roman;
  • Pete Wu (De bananengeneratie, Das Mag, 2019) voor een roman.

  De genoemde debuten verschenen in de periode 1 januari 2018 tot en met 16 maart 2020.

  Het Nederlands Letterenfonds ondersteunt op diverse manieren de ontwikkeling van beginnende schrijvers. Dit is de achtste lichting debutanten die een startersbeurs ontvangt. Daarnaast krijgen ieder jaar een of twee debutanten de gelegenheid om samen met hun redacteur hun werk te presenteren op een internationaal festival. Ook investeert het Nederlands Letterenfonds via het programma Wanderlust in de carrière van beginnende schrijvers, en via het Slow Writing Lab en #NieuweStukken in nog-niet gedebuteerd schrijftalent.

  10 juli 2020
 • CB: 500.000ste Print-on-demand-boek van het jaar
  CB: 500.000ste Print-on-demand-boek van het jaar

  Deze week werd het 500.000ste boek van dit jaar geprint via bestelling bij CB. Het boek maakt onderdeel uit van een printorder van 150 exemplaren van De Exenkring van Paul Jacobs (VBK Houtekiet).

  'Dat we begin juli al op dit aantal zitten, betekent een groei van 50% ten opzichte van vorig jaar', zegt Hubert de Koning van CB in een persbericht. 'We hebben gezorgd voor meer bestelgemak en aantrekkelijkere tarieven. Daarnaast zien we dat uitgevers terecht kritisch kijken naar investeringen in voorraad en toch altijd leverbaar willen zijn. Print on demand is dan een flexibele en economische oplossing.' De aantallen bij Short Print Runs (order met een oplage tot 1.500 stuks) zijn meer dan verdubbeld (index van 138%). De zogenaamde single copies (bestellingen per stuk) groeiden met 14%.

  CB verzorgt de printorders samen met Printforce. Met een uiteenlopend assortiment van papiersoorten, bindwijzen en omslagen en de beste printtechnologie ondersteunen CB en Printforce steeds meer uitgeverijen.

  8 juli 2020
 • Zeven auteurs op online cultureel platform Thuismarkt
  Zeven auteurs op online cultureel platform Thuismarkt

  Vandaag voegt de Uitmarkt een serie van zeven auteurs toe aan het nieuwe culturele platform: de Thuismarkt. Speciaal voor de Thuismarkt lezen Abdelkader Benali, Maartje Wortel, Gershwin Bonevacia, Mart Smeets, Mark Haayema, Arthur van den Boogaard en Bodil de la Parra vanuit de bibliotheek van het Teylers Museum een hoofdstuk voor uit hun zojuist verschenen of nog te verschijnen boek.

  Op de Thuismarkt, het online platform dat de Uitmarkt vanwege de Corona-beperkingen is gestart, kijk je vanuit huis optredens in genres als muziek, theater, cabaret en literatuur. Per optreden doneer je 2 euro. Deze donaties komen geheel ten goede aan de artiesten, zodat zij via het platform extra inkomsten kunnen genereren. Want dat is nog steeds hard nodig. De Thuismarkt is sinds 1 juli te vinden op uitmarkt.nl.

  8 juli 2020
 • Gouden Boek voor 'De meeste mensen deugen'
  Gouden Boek voor 'De meeste mensen deugen'

  De meeste mensen deugen van Rutger Bregman wordt bekroond met een officieel Gouden Boek. Van het boek werden sinds het verschijnen in 2019 meer dan 200.000 papieren boeken verkocht in Nederland, genoeg voor de speciale goudenstatus. Bregman krijgt de unieke oorkonde vanavond uitgereikt door CPNB directeur Eveline Aendekerk en zal vervolgens aanschuiven in de talkshow Beau op RTL 4.
  Rutger Bregman reageerde enthousiast: ‘Een jaar geleden had ik nooit verwacht dat een dik boek over geschiedenis en filosofie, antropologie en archeologie zoveel lezers zou kunnen bereiken. Het stemt me hoopvol en dankbaar. Ik dank met name mijn geweldige redacteur Harminke Medendorp en uitgever De Correspondent - zonder hen was dit nooit gelukt.’

  7 juli 2020
 • Frankfurt: dit jaar geen gastland
  Frankfurt: dit jaar geen gastland

  Canada, gastland van de Frankfurter Buchmesse van dit jaar, stelt zijn presentatie een jaar uit. Dat maakte de organisatie van de Buchmesse vandaag bekend. Ook de gastlanden van de komende jaren schuiven ieder een jaar op: Spanje (wordt: 2022), Slovenië (2023) en Italië (2024). Canada organiseert wel een 'stevig' programma op de online boekenbeurs van dit jaar.

  7 juli 2020
 • Negende DRONGO talenfestival geheel online
  Negende DRONGO talenfestival geheel online

  De negende editie van het DRONGO talenfestival, met als thema '(de toekomst van) Lezen', vindt dit jaar geheel online plaats op 2 en 3 oktober. Op de volledig nieuw gebouwde festivalwebsite kunnen de bezoekers twee dagen rondstruinen tussen online aangeboden activiteiten: livestreams met talkshows, webinars, vooraf opgenomen presentaties, Pecha Kucha’s, taalspellen en Labs.

  Adriaan van Dis zal optreden in een talkshow over de toekomst van het lezen. Daarnaast spreekt Jorien Castelijn van uitgeverij Blink over wat we kunnen leren van Disney, Unilever en Nintendo als we ontlezing willen tegengaan. Onno Crasborn van de Radboud Universiteit spreekt over ‘Gebarentaal voor iedereen’, en Lidewijde Paris over ‘Lezen: een essentieel middel tot een essentieel doel’. Eind augustus wordt het gehele programma bekendgemaakt.

  Het festival wordt georganiseerd door De Taalstudio in opdracht van stichting TalenTalenT. De Hosting partner is de Radboud Universiteit. Daarnaast wordt het festival gesteund door de Groep Algemene Uitgevers (GAU), de Schrijverscentrale, het Letterenfonds, Gemeente Nijmegen, Stichting Lezen, de Taalunie, Onze Taal, het Europees Parlement, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Gelijke Kansen Alliantie, Provincie Fryslân, meertalig.nl en Uitgeverij Blink. Het DRONGO talenfestival werkt nauw samen met De Week van het Nederlands.

  6 juli 2020
 • Duitse rechten ‘Moederziel’ van Sophie Zeestraten verkocht
  Duitse rechten ‘Moederziel’ van Sophie Zeestraten verkocht

  Marianne Schönbach Literary Agency verkocht de Duitse vertaalrechten van Sophie Zeestratens debuut Moederziel aan Susanne Haffner bij Lübbe. Moederziel verscheen in juni bij Ambo|Anthos en zal naar verwachting in het najaar van 2021 in het Duits verschijnen.

  Sophie Zeestraten (1974) studeerde rechten en werkte jarenlang in de advocatuur en bij de overheid. Tegenwoordig heeft ze haar eigen therapie- en coachingspraktijk. In Moederziel vertelt Sophie openhartig over haar jeugd en de impact van het plotselinge vertrek van haar moeder op de rest van Sophies leven.

  6 juli 2020
 • Lokienprijs voor 'Chapbooks' van De Nieuwe Oost
  Lokienprijs voor 'Chapbooks' van De Nieuwe Oost

  De jury van de Lokienprijs 2020, bestaande uit Jos Joosten (vz.), Bart Vervaeck en Marieke Winkler, kent de Lokienprijs 2020 toe aan het initiatief 'Chapbooks' van De Nieuwe Oost | Wintertuin, uitgegeven door Wintertuin Uitgeverij.

  De Chapbooks van De Nieuwe Oost, door de makers omschreven als 'een professioneel visitekaartje waarin het kunnen van de auteur getoond wordt', zijn volgens de jury van de Lokienprijs een eigentijdse vorm van ondersteuning en begeleiding van debuterende auteurs. 'Het oudere fenomeen van het chapbook heeft, geïnspireerd op de populariteit van het hedendaagse zine of little magazine, in de ontwikkeltrajecten van De Nieuwe Oost | Wintertuin een heel nieuwe, vitale vorm gekregen. Aandacht wordt daarbij niet alleen besteed aan de uitgave zelf, maar ook aan de (vaak multimediale) presentatie en verdere promotie van het werk. [...] Op die manier zet Chapbooks het werk van Polet voort. Ook hij bekommerde zich om de begeleiding en de professionalisering van de beginnende auteur en droeg actief bij aan het verbeteren daarvan', aldus de jury.

  De tweejaarlijkse Lokienprijs, ter grootte van 7.500 euro, is bedoeld voor een literaire organisatie, instelling of initiatief, werkend in de geest van schrijver Sybren Polet (1924-2015). Een volgens de Lokienprijsorganisatie tegenwoordig wat onderbelichte activiteit van Polet is zijn langjarige inzet voor de financiële situatie van (beginnende) auteurs. Polet stond onder meer aan de wieg van het Letterenfonds.

  6 juli 2020
Meer nieuws laden...