• Ex-man wil boek over huiselijk geweld verbieden
  Ex-man wil boek over huiselijk geweld verbieden

  Foto: Anita Wix op haar boekomslag 
  De ex-man van schrijfster Anita Wix (56) wil dat het boek dat zij schreef over huiselijk geweld uit de handel wordt gehaald. Dat bepleitte hij woensdagochtend in de Almelose rechtbank. Wix presenteerde zondag haar boek #jehebtaltijdeenkeuze (in eigen beheer uitgegeven). Het gaat voor het overgrote deel over de periode dat ze getrouwd was met haar Almelose ex. 'Hij begon mij te mishandelen. Eerst psychisch, daarna lichamelijk', vertelde ze vorige maand aan De Stentor. Dat interview was de eerste keer dat haar ex over het boek hoorde.
  Advocate Anke Bovenmars pleitte woensdag namens de ex-man voor verbod op het boek, omdat zijn reputatie geschaad zou worden terwijl bewijs voor de beschuldigingen ontbreekt. 
  De schrijfster zegt dat het boek vooral bedoeld is om het thema huiselijk geweld bespreekbaar te maken. 'Bovendien hebben we er alles aan gedaan om mijn ex-partner niet herkenbaar te maken. Zo is zijn naam gefingeerd, en is de beschrijving van zijn uiterlijk anders dan de werkelijkheid.' Volgens advocate Bovenmars is dat niet genoeg. 'Mensen die mijn cliënt of de schrijfster kennen weten precies om wie het gaat.'
  Rechter Ger Vermeulen staat nu voor de taak om te beslissen wat zwaarder moet wegen: het recht op vrije meningsuiting voor de schrijfster, of het recht van de ex-man wiens naam en eer door het boek wordt aangetast. Over twee weken volgt de uitspraak.

  In februari werd een zelfde soort boek nog verboden door de rechter, die concludeerde dat de auteur met het boek de expliciete bedoeling had om zijn ex-vrouw te beschadigen.

  14 maart 2019
 • Nieuwe Ferrante verschijnt 9 juni bij Wereldbibliotheek
  Nieuwe Ferrante verschijnt 9 juni bij Wereldbibliotheek

  Uitgeverij Wereldbibliotheek heeft de rechten verworven van Elena Ferrantes nieuwe roman Het leugenachtige leven van volwassenen. De oorspronkelijke Italiaanse uitgave La vita bugiarda degli adulti verscheen 7 november 2019 en werd daar meteen een bestseller. Van Ferrantes succesvolle Napolitaanse romans zijn in Nederland meer dan 500.000 exemplaren verkocht. Het leugenachtige leven van volwassenen wordt 9 juni wereldwijd gelanceerd.

  13 december 2019
 • Ook Jaap Robben schrijft boek in opdracht van Nijmegen
  Ook Jaap Robben schrijft boek in opdracht van Nijmegen

  Na A.F.Th. van der Heijden, Thomas Verbogt en Tessa de Loo gaat ook Jaap Robben een boek schrijven over Nijmegen, zo meldt Omroep Gelderland op de website. Robben was stadsdichter van Nijmegen van 2008-2009.

  Door een gerichte schrijfopdracht te verstrekken doet de gemeente aan originele promotie van de stad. De inhoud van de boeken moet volgens de gemeente de ziel van de stad zichtbaar maken. Het boek van Robben zal naar verwachting in 2023 verschijnen, een jaar na de boeken van Thomas Verbogt en Tessa de Loo. Het eerste boek dat in opdracht van de gemeente werd geschreven is De Ochtendgave van A.F.Th. van der Heijden. Dat verhaal speelt rond de Vrede van Nijmegen en verscheen in 2015; het was met name in en rond Nijmegen een groot succes. Van der Heijden kondigde gisterenavond ook een tweede, groter boek over de Vrede van Nijmegen aan. 

  13 december 2019
 • AKO Schiphol wint Mercur Tijdschriftenretailer van het Jaar
  AKO Schiphol wint Mercur Tijdschriftenretailer van het Jaar

  AKO heeft gisterenavond de Mercur voor Tijdschriftenretailer van het Jaar gewonnen voor de onbemande AKO-winkel op Schiphol. De Aldipress Tijdschriftenretailer van het Jaar Award werd in ontvangst genomen door Marieke van Wandelen, Hoofd Marketing & Communicatie Audax. De jury roemt de onbemande AKO op Schiphol vanwege de positieve impact die de winkel heeft op tijdschriftretailerschap van de toekomst. De onbemande AKO op Schiphol is de eerste retailer ter wereld die voorziet in de behoefte aan gemak en snelheid bij het kopen van een magazine via een onbemande winkel. Een vernieuwend en rendabel concept, dat bijdraagt aan nieuwe kansen binnen de krimpende tijdschriftenmarkt.

  Tijdens de 22ste uitreiking van de Mercurs in het DeLaMar Theater in Amsterdam werden elf Mercurs uitgereikt, de vakprijzen in de magazine mediabranche. De Mercur voor Beste Tijdschriftretailer is na jaren afwezighid nieuw leven ingeblazen door Aldipress. De andere genomineerden waren Bruna voor de campagne 'Pieken op de Zomerpiek' en Primera voor de campagne 'Blader de zomer door'. 

  Foto: team AKO onbemande winkel met de prijs

  13 december 2019
 • Nederlandse boekenapp in top 5 bestverkochte apps wereldwijd
  Nederlandse boekenapp in top 5 bestverkochte apps wereldwijd

  Afgelopen week maakte Apple de lijst met de beste en meest populaire apps van 2019 bekend. De zeer populaire app ‘The Wonder Weeks’ – die aansluit bij de bekende boeken van Oei, ik groei! – staat op nummer 4 in de top tien van meest populaire betaalde apps van 2019. De app wordt door gebruikers gemiddeld gewaardeerd met vijf sterren. 

  Oei, ik groei! is een van de bekendste ouderboeken ter wereld en is vertaald in meer dan 25 landen. De app van Oei, ik groei!, ‘The Wonder Weeks’, is een gepersonaliseerde app met een wekelijkse kalender waarin je de ontwikkeling van je baby stap voor stap kunt volgen, met de sprongetjes en mijlpalen. De app, die werd gelanceerd in 2015, is al jaren een van de populairste apps voor jonge ouders.

  12 december 2019
 • Herman Finkers bestverkochte titel allertijden bij Boekhandel Broekhuis
  Herman Finkers bestverkochte titel allertijden bij Boekhandel Broekhuis

  De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door van Herman Finkers is met een recordverkoop van 6500 exemplaren uitgeroepen als het best verkochte boek aller tijden in de 151-jarige geschiedenis van Boekhandel Broekhuis. De titel heeft in de loop der jaren een aantal edities gehad, waaronder een exclusieve editie voor Boekhandel Broekhuis. De nieuw verschenen jubileum-editie ter gelegenheid van Finkers' 65e verjaardag bevat bijna 80 pagina's extra tekst, waaronder de oudejaarsconference 2015 en een essay over de door hem bewonderde Gerard Reve. Het boek is gesigneerd te verkrijgen in de Broekhuiswinkels te Almelo, Enschede, Hengelo en Oldenzaal.

  12 december 2019
 • Ambo|Anthos verzorgt spannende verhalen op de radio
  Ambo|Anthos verzorgt spannende verhalen op de radio

  Onder de titel ‘Luister en huiver’ zijn in het VPRO radioprogramma ‘Nooit meer slapen’ vanaf donderdag 19 december 8 nachten lang 8 korte, spannende verhalen te horen van bekende Nederlandse misdaadauteurs. Onder meer Loes den Hollander, Jeroen Windmeijer, Nicolet Steemers en Charles den Tex schreven speciaal voor het project een kort verhaal. ‘Luister en huiver’ is een coproductie van de Auteursbond (sectie misdaadauteurs), het VPRO radioprogramma Nooit Meer Slapen en uitgeverij Ambo Anthos. Het project is een initiatief van thrillerauteur Michael Berg. Een tweede serie Luister-en-huiver-verhalen staat ook al in de planning; acht misdaadauteurs werken ondertussen aan nieuwe, spannende verhalen die in mei/juni 2020 te horen zullen zijn. De verhalen zijn vanaf 19 december te horen, steeds na het nieuws van 01.00 uur.

  Piet van Riele, uitgever bij Ambo Anthos, zegt in het persbericht: ‘We brengen onze boeken in zoveel mogelijk vormen op de markt en verkennen alle mogelijkheden om lezers te bereiken. Dit initiatief is daar een perfect voorbeeld van.’ Na afloop van de radio-uitzendingen brengt Ambo Anthos in januari 2020 de luister-en-huiver-verhalen uit als audioboek en als ebook.

  12 december 2019
 • Karakter Uitgevers krijgt ook in hoger beroep Max Verstappen gelijk
  Karakter Uitgevers krijgt ook in hoger beroep Max Verstappen gelijk

  Nadat de rechter twee jaar geleden alle vorderingen van Max Verstappen omtrent het boek Max afwees, deed het Hof dat nu weer. Verstappen eiste dat Karakter Uitgevers de 'ongeautoriseerde biografie' uit de handel zou halen, omdat zijn portretrecht erin geschonden zou worden. Het door journalist André Hoogeboom geschreven boek verscheen in 2016 en kwam tot stand zonder toestemming en medewerking van Verstappen. De erin afgebeelde foto's, door Karakter aangekocht bij het ANP, zouden Verstappen commercieel belang in het boek geven. Bij de rechtbank eiste Verstappen een verkoopstop op het boek en een schadevergoeding. De rechtbank Amsterdam oordeelde echter al dat Karakters aanbod van 10% van de netto-opbrengst van het boek redelijk is, en in hoger beroep is dit vonnis nu bekrachtigd. In januari verscheen er nog een nieuwe druk van het boek, waarin ook het seizoen 2018 aan bod komt. Zie hier voor het vonnis.

  11 december 2019
 • Scheltema ongeschonden uit drama Hudson’s Bay
  Scheltema ongeschonden uit drama Hudson’s Bay

  Terwijl de claims en rechtszaken als gevolg van het vertrek van het Canadese warenhuis Hudson’s Bay de krantenkolommen vullen, blijkt boekenleverancier Scheltema ongeschonden uit de strijd te komen. ‘Hudson’s Bay komt haar verplichtingen keurig na en betaalt alle openstaande facturen’ zegt Scheltema-directeur Harold Zwaal. ‘Ook de boeken in de winkels zijn bijna allemaal opgeruimd of teruggehaald. In Amsterdam verkopen wij de laatste restanten. Veel is al terug naar de uitgevers.’ Eerder zei Zwaal dat een vertrek van de keten geen significante gevolgen voor de omzet zou hebben.

  11 december 2019
 • Utrechtse literatuurprijzen voor Chimamanda Ngozi Adichie, Maxim Februari, Jessica van Geel, Kalib Batta en Joep van Helden
  Utrechtse literatuurprijzen voor Chimamanda Ngozi Adichie, Maxim Februari, Jessica van Geel, Kalib Batta en Joep van Helden

  De eerste Belle van Zuylenring is toegekend aan de Nigeriaanse schrijver Chimamanda Ngozi Adichie. De ring is een nieuwe internationale ereprijs, ingesteld door het ILFU International Literature Festival Utrecht in samenwerking met de gemeente Utrecht voor schrijvers die in hun werk op een nadrukkelijke en relevante wijze reflecteren op de hedendaagse maatschappij. Daarnaast kent het college van burgemeester en wethouders van Utrecht de C.C.S. Croneprijs 2019 toe aan Maxim Februari. De C.C.S. Cronestipendia voor beloftevolle Utrechtse auteurs gaan dit jaar naar Jessica van Geel, Kalib Batta en Joep van Helden. Utrecht is sinds 2017 een UNESCO City of Literature.

  De uitreiking van de literaire prijzen vindt plaats op zaterdagmiddag 11 januari door wethouder Cultuur Anke Klein.

  Chimamanda Ngozi Adichie. Foto: © Wani Olatunde

  11 december 2019
 • De groei van Black Friday stagneert
  De groei van Black Friday stagneert

  De groei van Black Friday stagneert. Winkelcentra trokken op vrijdag 29 november 45% meer bezoekers dan op een gewone vrijdag dit jaar. Vorig jaar was de plus 46%. Dat blijkt uit metingen van PFM Footfall Intelligence. Ook de zaterdag na Black Friday was drukker dan normaal: 13%. Dit percentage daalt echter al jaren gestaag. In 2017 en 2018 was het 14%. Wel blijken retailers al veel eerder met kortingen te stunten, blijkt uit gegevens van Pricewatch van techconsumentensite Tweakers. Al sinds het weekend voor Black Friday werd er door partijen als Coolblue en Bol.com gestunt met electronica.

  10 december 2019
Meer nieuws laden...