• 'Wraakboek' over ex-vrouw door rechter verboden
  'Wraakboek' over ex-vrouw door rechter verboden

  Het gerechtshof in Den Bosch heeft een man bevolen om alle exemplaren van zijn thriller Hexit, over een wraakzuchtige ex, terug te halen bij boekhandels en webwinkels. Dit op straffe van een dwangsom van maximaal €50.000. 

  In het boek legt de auteur zeer privacygevoelige zaken over zijn gezin en zijn ex-vrouw op tafel, waaronder gedetailleerde medische informatie over haar zwangerschappen en vermeende geslachtsziekten. In het boek wordt de vrouw onder meer uitgemaakt voor 'hoer', 'een gewetenloos monsterlijk wezen' en 'gruwelijke heks.' Zelfs wordt zij vergeleken met Hitler en Kim Jung Un. Het paar scheidde in 2012 en heeft twee kinderen, zo blijkt uit het vonnis dat vandaag werd gepubliceerd. De vrouw had eerder een kort geding bij de rechtbank in Breda nog verloren. De zogenaamd 'waargebeurde thriller', gepubliceerd in eigen beheer, kwam vorig jaar uit en is nu nog breed verkrijgbaar. 

  In het vonnis citeren de rechters uit een mail die de auteur in 2016 aan zijn ex stuurde: 'Ik heb slecht nieuws. Binnen enkele weken neem ik de moeilijke beslissing of ik het leven voor jou en jouw kinderen nog vele malen onmogelijker zal maken als jij al die jaren bij mij doet. [...] Er breken voor mij mooie tijden aan; jullie gaan erger doorstaan dan wat jullie mij allemaal hebben aangedaan. Jij laat mij geen andere keuze. Het spijt me voor jullie.' De rechters concluderen mede daaruit dat de man de bedoeling had zijn vrouw met het boek te treffen. Een beroep op de vrijheid van meningsuiting hielp hem niet, onder meer omdat hij geen of nauwelijks moeite deed om te verbergen over wie het boek gaat.

  De ex-man wordt verboden op straffe van een dwangsom van €5000 om het boek nog verder te verpreiden. Hij moet op straffe van hetzelfde bedrag ook zorgen dat het boek binnen veertien dagen uit de handel wordt genomen. Elke dag vertraging kost hem €500. Maximaal is hij €50.000 kwijt. Onbekend is of de vrouw ook nog bij de civiele rechter een schadevergoeding van de man zal eisen.

  12 februari 2019
 • https://boekenoverboeken.com/index.php/amsterdammers-en-hun-bibliotheek-100-jaar-oba/
  https://boekenoverboeken.com/index.php/amsterdammers-en-hun-bibliotheek-100-jaar-oba/

  De directeur van Amsterdam University Press (AUP), Jan-Peter Wissink, heeft per 1 januari 2019 de uitgeverij overgenomen van UvA Ventures. Na de onlangs met steun van UvA Ventures afgeronde herstructurering gaat AUP zelfstandig verder. Alle dertien medewerkers van AUP blijven na de overname in dienst.

  In 2018 koos AUP voor het afstoten van publicaties voor de algemene markt en een concentratie op publicaties voor wetenschappers en studenten, met een focus op Media & Communicatie, Geschiedenis en Azië studies. Na deze herstructurering gaat de uitgeverij nu zelfstandig verder.

  Jan-Peter Wissink zegt i het persbericht: ‘De track record voor onze – meest Engelstalige – academische uitgaven laat in de afgelopen jaren een stabiel en groeiend beeld zien. Door onze sterk toegenomen internationale zichtbaarheid en groeiende reputatie – ook vanwege onze hoge academische standaarden – zijn we vol vertrouwen de groei te kunnen vasthouden. De focus van het programma zal ook deels blijven aansluiten bij enkele sterke onderzoeksgebieden van de UvA zoals Mediastudies en Europese studies. Samenwerking met UvA-medewerkers en -studenten, als auteur of als lezer, blijft een van de centrale doelstellingen van de uitgeverij. En persoonlijk gesproken, voor mij komt zo een lang gekoesterde droom uit.’

  Peter Krijnsen, algemeen directeur van UvA Ventures, zegt met betrekking tot de overname: ‘Het is een goed moment voor de verzelfstandiging van AUP, na de herstructurering van vorig jaar. De uitgebreide ervaring en kennis van Jan-Peter Wissink en zijn team, in samenwerking met zijn netwerk in de sector, geeft ons vertrouwen in de toekomst van AUP.’

  25 maart 2019
 • Sander Verheijen tekent voor debuutthriller bij uitgeverij Volt
  Sander Verheijen tekent voor debuutthriller bij uitgeverij Volt

  Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen, ooit oprichter van de populaire thrillersite Crimezone.nl, tekende deze week het contract voor zijn debuutthriller bij uitgeverij Volt, via Stijn de Vries van Marianne Schönbach Literary Agency. Uitgever Bart Wessels meldt in het persbericht: 'Sander is een bekende in de thrillerwereld en ik was erg onder de indruk van zijn synopsis en eerste hoofdstukken. Ik kijk ernaar uit om met hem samen te werken.' Sander Verheijen: 'Ik ken Bart al vrij lang en in het verleden hebben we veelvuldig met elkaar gepraat over thrillers en de ontwikkelingen in de wereld van het spannende boek. Des te leuker vond ik het dat hij zo enthousiast was over mijn thrilleridee en het heel graag wilde uitgeven.' 

  Sander Verheijen schreef in 2017 al het boek Ik kan er net niet bij over zijn eerste jaren als vader van een bijzondere tweeling. Dit non-fictieboek verscheen bij uitgeverij HarperCollins, maar voor zijn eerste thriller koos Verheijen nu voor een andere uitgever. De thriller De macht van K. zal gepubliceerd worden onder het pseudoniem Jens Vern en staat in de planning voor begin 2020.

  22 maart 2019
 • 'Onder de Paramariboom' van Johan Fretz wordt verfilmd
  'Onder de Paramariboom' van Johan Fretz wordt verfilmd

  De filmrechten van de succesvolle roman Onder de Paramariboom van Johan Fretz - winnaar van de Boekhandelsprijs 2019 - zijn verkocht aan filmproducent KeyFilm, de makers van onder andere Soof en Ventoux. Johan Fretz, die zelf het scenario zal schrijven, is zeer verheugd over de deal: 'Al sinds de Surinamereis die tot de roman leidde, zag ik ook een warmbloedige roadmovie voor me, die je meeneemt naar Paramaribo', zegt hij in het perbericht.

  22 maart 2019
 • Inbraak bij boekhandel Edel (Numansdorp)
  Inbraak bij boekhandel Edel (Numansdorp)

  Bij boekhandel Edel aan de Voorstraat in Numansdorp is in de nacht van woensdag op donderdag ingebroken. Medewerkers merkten toen ze donderdagochten arriveerden op dat de deuren aan de achterzijde van het pand geforceerd waren. Dat moet tussen woensdag 17.30 uur en donderdag 9.30 uur zijn gebeurd. De politie vraagt oogetuigen zich te melden. Wat er is buitgemaakt, is niet bekend. 

  22 maart 2019
 • Radna Fabias wint Herman de Coninckprijs 2019
  Radna Fabias wint Herman de Coninckprijs 2019

  De debuutbundel Habitus van Radna Fabias is bekroond met de Herman de Coninckprijs voor poëzie 2019. Ze ontving de prijs, goed voor € 7.500, op 21 maart (Wereld Poëziedag) in de Arenberg te Antwerpen uit handen van juryvoorzitster Fleur Speet. De jury prees Fabias zowel voor haar ‘poëzie met ballen en borsten’ als voor haar ‘schitterend talent, dat een vitalistische vernieuwende woordkracht toont’. De winnende bundel Habitus wordt een ‘pageturner’ genoemd. 

  Uit Habitus van Fabias werd het gedicht ‘Ik zoek je in de stad’ geselecteerd. Vanaf vrijdag 22 maart is de poster in 160 boekhandels op 4.000 exemplaren gratis verkrijgbaar.
  Lees hier het gedicht.

  21 maart 2019
 • VakantieBieb-campagne nu ook gericht op jongeren
  VakantieBieb-campagne nu ook gericht op jongeren

  De VakantieBieb van de KB Nationale Bibliotheek, waarmee een selectie e-boeken gratis te lezen is, is dit jaar weer vanaf 1 juni open, met zo’n 30 e-books voor de jeugd. Voor het eerst wordt ook de doelgroep van 12 tot 18 jaar benaderd. Dit doet de KB onder andere met een grote campagne op middelbare scholen, waarbij les- en promotiemateriaal wordt aangeboden aan docenten en mediathecarissen.

  In juli zijn ook de 20 e-books voor volwassenen in de VakantieBieb te vinden. En voor de liefhebbers van luisterboeken is er weer VakantieLuisteren: 10 luisterboeken voor iedereen. De titels worden binnenkort bekendgemaakt.

  21 maart 2019
 • Bestseller 'Mam, vertel eens' vertaald in het Engels
  Bestseller 'Mam, vertel eens' vertaald in het Engels

  Het boek Mam, vertel eens van Elma van Vliet ligt vanaf vandaag in de Amerikaanse boekhandel. Uitgever van deze Engelstalige versie, die de titel My Mother’s Book draagt, is Penguin Random House. Het is een grote stap op weg naar wereldwijd succes voor de zogenaamde guided journals die al vier miljoen mensen inspireerden tot het schrijven, delen en bewaren van persoonlijke verhalen. Penguin Random House bracht vorige week in Groot-Brittannië de eerste Engelstalige druk uit met als titel Mum, Tell Me. Met deze twee nieuwe edities neemt het potentiële publiek van de bestseller met ruim 400 miljoen mensen toe.

  Literair agent Marianne Schönbach vertegenwoordigt Elma van Vliet internationaal en is uitermate trots op haar: 'Zowel de Amerikaanse als de Engelse boekenmarkt is erg behoudend in het uitgeven van buitenlandse auteurs. Het op de markt komen van deze Engelstalige uitgaven van Mam, vertel eens is daarom dus ook een tamelijk spectaculaire ontwikkeling.'

  21 maart 2019
 • Actie boekhandels Broekhuis: paperback 'Otmars zonen' in te ruilen voor hardcover
  Actie boekhandels Broekhuis: paperback 'Otmars zonen' in te ruilen voor hardcover

  Op 23 maart verschijnt de gebonden editie van Otmars zonen van Peter Buwalda, tweeënhalve week nadat de paperback-editie te koop kwam. De Twentse boekhandelsketen Broekhuis verbindt er een opmerkelijke actie aan: wie de paperback-editie al heeft gekocht, kan die met bijbetaling van € 12,50 vanaf 23 maart bij een van de Broekhuisboekhandels komen omruilen voor een gebonden exemplaar. 'Ongeacht de staat van het in te ruilen boek, en ongeacht waar de paperback gekocht is,' zegt Broekhuis-eigenaar Kees Schafrat. 'We wilden mensen de kans geven om deze titel echt als mooie, luxe editie in huis te halen.' Volgens Schafrat was uitgeverij De Bezige Bij tot halverwege februari überhaupt niet van plan een gebonden editie van Otmars zonen uit te brengen. 'Een gemiste kans. Als er nou één titel is waarvan je een luxe-editie moet aanbieden, is het dit boek. Het is een boek voor de echte literatuurliefhebber, en bovendien het eerste deel in een trilogie.' Broekhuis en enkele andere boekhandels trokken daarom aan de bel bij de uitgever, die overstag ging – maar de hardcover niet meer tegelijk met de paperback kon uitbrengen. 

  'De ware liefhebber heeft jaren reikhalzend naar "de nieuwe Buwalda" uitgekeken, en is al naar de boekhandel gerend zodra het boek op 5 maart uitkwam. Ze hebben dus de paperback in huis, en als ze het eerste deel van de trilogie als paperback hebben, dan gaan ze deel 2 en 3 ook niet als hardcover kopen, terwijl dit juist de mensen zijn die zeker de complete trilogie gaan aanschaffen. Maar nu kunnen ze de gebonden editie toch in huis halen, voor de gewone prijs van € 39,95 – de paperback kost € 27,50 en ze betalen € 12,50 bij. De ingeruilde paperbacks zijn deels vast nog winkelfris, die zetten we gewoon terug in het schap. Exemplaren die echt al wat beduimeld zijn gaan we aanbieden in ons antiquariaat.' 

  Vanaf 28 maart kunnen klanten hun paperback zelfs omruilen voor een door de auteur gesigneerd exemplaar, want op die middag bezoekt Peter Buwalda de Hengelose winkel van Broekhuis. 

  20 maart 2019
 • Overheid maakt geld vrij voor aanpak laaggeletterdheid
  Overheid maakt geld vrij voor aanpak laaggeletterdheid

  Om laaggeletterdheid aan te pakken, trekt het kabinet € 425 miljoen uit in de periode 2020-2024. Dat is ruim € 35 miljoen méér dan in de periode 2015-2019. Onderdeel van de nieuwe aanpak is onder andere om meer mensen te bereiken die Nederlands als moedertaal hebben. Ook komt er geld beschikbaar om mensen te leren omgaan met een computer of smartphone. Minister Van Engelshoven (OCW), minister De Jonge (VWS), staatssecretaris Van Ark (SZW) en staatssecretaris Knops (BZK) schreven dat maandag in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer over de vervolgaanpak van het programma Tel mee met taal, het landelijk actieprogramma om laaggeletterdheid te voorkomen en verminderen. 

  Stichting Lezen is zeer blij met het aangekondigde vervolg van Tel mee met Taal. Gerlien van Dalen, directeur-bestuurder van Stichting Lezen: 'Hiermee laten de bewindspersonen zien dat leesbevordering blijvende aandacht nodig heeft en dat zij vertrouwen hebben in de wijze waarop we onze leesbevorderingsaanpak Kunst van Lezen (samenwerking Stichting Lezen/de KB en openbare bibliotheken) met de programma's BoekStart en de Bibliotheek op school hebben opgebouwd. Dat geldt ook voor onze aanpak om laaggeletterdheid binnen gezinnen te voorkomen, bijvoorbeeld door de inzet van BoekStartcoaches.'

  20 maart 2019
 • HarperCollins Holland verwerft meerdere titels op London Book Fair
  HarperCollins Holland verwerft meerdere titels op London Book Fair

  HarperCollins Holland heeft voor en tijdens de London Book Fair de rechten van een aantal internationale titels verworven. Vlak voor de beurs heeft de uitgeverij via Sebes & Bisseling een pre-emptive deal gesloten voor het non-fictieboek Think Like A Monk van de Britse Jay Shetty. De roman The Sight Of You van Holly Miller en haar teede roman werden ook voor de beurs geacquireerd.  De rechten voor de thriller Sixteen Horses door Greg Buchanan werden gekocht in een grote veiling bij literair agentschap RCW. The Bookseller noemde het boek ‘an early contender for Book of the Fair’, met inmiddels deals in meer dan tien landen. The Jigsaw Man en de follow-up door Nadine Matheson, de eerste twee delen in een thrillerserie, zijn eveneens aangekocht.

  Al dit najaar verschijnt de lifestyletitel Ubuntu, de Afrikaanse kunst van het (samen)leven in veertien onmisbare lessen, door Mungi Ngomane, de kleindochter van Desmond Tutu, die ook het voorwoord bij het boek schreef. Er ontstond een spannende veiling tussen zes uitgevers in Nederland, waarbij de rechten uiteindelijk naar HarperCollins Holland gingen. Er werden op de beurs ook deals gesloten met uitgeverijen in onder meer Duitsland, Italië, Frankrijk en Zweden.

  Als laatste werd via Sebes & Bisseling een deal gesloten voor de roman Dear Emmie Blue van Lia Louis.

  20 maart 2019
Meer nieuws laden...