• 'Wraakboek' over ex-vrouw door rechter verboden
  'Wraakboek' over ex-vrouw door rechter verboden

  Het gerechtshof in Den Bosch heeft een man bevolen om alle exemplaren van zijn thriller Hexit, over een wraakzuchtige ex, terug te halen bij boekhandels en webwinkels. Dit op straffe van een dwangsom van maximaal €50.000. 

  In het boek legt de auteur zeer privacygevoelige zaken over zijn gezin en zijn ex-vrouw op tafel, waaronder gedetailleerde medische informatie over haar zwangerschappen en vermeende geslachtsziekten. In het boek wordt de vrouw onder meer uitgemaakt voor 'hoer', 'een gewetenloos monsterlijk wezen' en 'gruwelijke heks.' Zelfs wordt zij vergeleken met Hitler en Kim Jung Un. Het paar scheidde in 2012 en heeft twee kinderen, zo blijkt uit het vonnis dat vandaag werd gepubliceerd. De vrouw had eerder een kort geding bij de rechtbank in Breda nog verloren. De zogenaamd 'waargebeurde thriller', gepubliceerd in eigen beheer, kwam vorig jaar uit en is nu nog breed verkrijgbaar. 

  In het vonnis citeren de rechters uit een mail die de auteur in 2016 aan zijn ex stuurde: 'Ik heb slecht nieuws. Binnen enkele weken neem ik de moeilijke beslissing of ik het leven voor jou en jouw kinderen nog vele malen onmogelijker zal maken als jij al die jaren bij mij doet. [...] Er breken voor mij mooie tijden aan; jullie gaan erger doorstaan dan wat jullie mij allemaal hebben aangedaan. Jij laat mij geen andere keuze. Het spijt me voor jullie.' De rechters concluderen mede daaruit dat de man de bedoeling had zijn vrouw met het boek te treffen. Een beroep op de vrijheid van meningsuiting hielp hem niet, onder meer omdat hij geen of nauwelijks moeite deed om te verbergen over wie het boek gaat.

  De ex-man wordt verboden op straffe van een dwangsom van €5000 om het boek nog verder te verpreiden. Hij moet op straffe van hetzelfde bedrag ook zorgen dat het boek binnen veertien dagen uit de handel wordt genomen. Elke dag vertraging kost hem €500. Maximaal is hij €50.000 kwijt. Onbekend is of de vrouw ook nog bij de civiele rechter een schadevergoeding van de man zal eisen.

  12 februari 2019
 • Hebban en CPNB organiseren Zomerlezen Challenge
  Hebban en CPNB organiseren Zomerlezen Challenge

  Lezerscommunity Hebban.nl organiseert in samenwerking met CPNB de Zomerlezen Challenge. Die maakt deel uit van de Zomerlezen-campagne ter promotie van het boek. 

  De redactie van Hebban stelde een Zomerlezen Reisgids samen met een zestal reiscategorieën, waaronder stedentrips, culturele reizen en tips voor een ontdekkingsreis in eigen land. Elke categorie bevat vier bestemmingen met elk een aantal leestips van boeken die zich afspelen in de omgeving van de bestemming. Hebban-lezers kunnen met behulp van de Zomerlezen Reisgids hun (lees)reis samenstellen en de voortgang bijhouden door boeken op persoonlijke online boekenplanken te plaatsen. Door hun leesplannen en -ervaringen (via sociale media) te delen met andere lezers maken zij kans op een koffer vol boeken t.w.v. 500 euro.

   

  12 augustus 2020
 • Primera Rijen stopt
  Primera Rijen stopt

  Eigenaars Alaert en Jolanda Scheenstra hebben zaterdag 8 augustus hun Primera aan het Wilhelminaplein te Rijen definitief gesloten. Als redenen om te stoppen noemen zij de steeds kleinere marges, ziekte en corona. De Scheenstra's runden de winkel twintig jaar lang. Met name het einde van hun contract met ING en het verlagen van de marges door PostNL hebben hen opgebroken. Over Primera is Jolanda Scheenstra wel te spreken: 'Dat is nog steeds als een beregoede familie. Zelfs nu er meer dan vijfhonderd vestigingen zijn in Nederland,' zegt zij in BN De Stem.

  12 augustus 2020
 • Subsidiebesluiten Letterenfonds Literaire Festivals en Digitale Literatuur
  Subsidiebesluiten Letterenfonds Literaire Festivals en Digitale Literatuur

  Negen literaire festivals en literair-educatieve organisaties die bij het Letterenfonds een aanvraag voor een vierjarige subsidie 2021-2024 indienden, hebben een positief besluit ontvangen; twee daarvan zijn voorwaardelijk. In totaal is € 1.620.000 aan organisaties toegekend. In de eerste ronde van 2020 van de regeling Digitale literatuur zijn zes aanvragen ontvangen, waarvan vier zijn gehonoreerd en twee aanvragen zijn afgewezen, waarvan een op formele gronden. In totaal werd € 75.508 euro toegekend.

   

  Over de aanvragen van de volgende organisaties is een positief besluit genomen:
  • Poetry International (€ 245.000);
  • Wintertuin (€ 245.000);
  • Writers Unlimited (€ 190.000);
  • Crossing Border (€ 180.000);
  • Explore the North (€ 150.000);
  • Noordwoord (€ 120.000);
  • Passionate Bulkboek (€ 270.000);
  • School der Poëzie (€ 120.000); 
  • het Poëziepaleis (€ 100.000).
  Aan de toekenningen aan Crossing Border en Poëziepaleis zijn voorwaarden verbonden die betrekking hebben op de verbetering van de governance en de bedrijfsvoering.

  De adviescommissie was positief over de wijze waarop veel aanvragers zich hebben ontwikkeld. Wat opviel is dat festivals zich (in verschillende mate) tot productiehuizen ontwikkelen die auteurs en nieuw talent ondersteunen en begeleiden. Het festival als meerdaagse presentatieplaats voor een breed publiek blijft de kern, maar de activiteiten daaromheen worden steeds gevarieerder. De commissie heeft grote waardering voor de wijze waarop de literatuur-educatieve organisaties een breed en divers bereik onder jongeren en scholieren hebben opgebouwd, met speciale aandacht voor het vmbo. 

  Met betrekking tot de subsidies Digitale Literatuur constateert het Letterenfonds dat er vooral veel aanvragen voor podcastproducties worden ingediend. Aanvragen voor podcastproducties kunnen alleen worden ondersteund als er duidelijk sprake is van een grote toegevoegde waarde, zoals het geval is bij onderstaande kinderpodcasts (nog amper aanbod) of als er duidelijk sprake is vernieuwing, zoals bij de fictiepodcast dat dus.

  Aan de volgende aanvragers is een subsidie verleend:
  • Stichting Ado Ato Interactive met Anouschka, een fictief, geanimeerd interactief audiovisueel verhaal over vier generaties van vrouwen van kleur. 
  • Stichting Hard//hoofd met dat dus., een nieuwe vorm van radiofictie in de ruimte tussen fictie en non-fictie, tussen hoorspel en documentaire, tussen improvisatie en uitgeschreven tekst, en gezamenlijk schrijverschap. 
  • Stichting Popcorn met De Waanzinnige Podcast, waarin kinderen vertellen over hun lievelingsboeken.
  • Stichting Radiomakers Desmet met De Grote Podcast voor Kleine Oren, een podcast met verrijkte, literaire audioverhalen voor kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar. 

  12 augustus 2020
 • Tiende vertaaldeal voor 't Hooge Nest
  Tiende vertaaldeal voor 't Hooge Nest

  De Franse vertaalrechten van 't Hooge Nest (Lebowski), het waargebeurde verhaal over twee joodse zussen in het verzet, geschreven door Roxane van Iperen, zijn verkocht aan Éditions Leduc. S. Dit is de tiende vertaaldeal voor 't Hooge Nest, na Groot-Brittannië, Tsjechië, Spaanse wereldrechten, Finland, Slowakije, Duitsland, Portugal, Italië en Zweden.

  11 augustus 2020
 • 'De rechtvaardigen' van Jan Brokken wint de Prijs van Italiaanse boekverkopers
  'De rechtvaardigen' van Jan Brokken wint de Prijs van Italiaanse boekverkopers

  Op 31 juli werd bekend dat I giusti, de Italiaanse vertaling van De rechtvaardigen van Jan Brokken, bekroond is met de Prijs van Italiaanse boekverkopers, de Premio Tribùk dei Librai. De boekhandelsprijs bestaat vier jaar, en is in het leven geroepen omdat de organisatie, Tribùk, van mening is dat boekverkopers een belangrijke rol spelen als culturele bemiddelaars en dat dit meer gewaardeerd moet worden. Dit jaar mochten voor het eerst non-fictie boeken ingezonden.

  In De rechtvaardigen beschrijft Jan Brokken het verhaal van de Nederlandse consul Jan Zwartendijk, die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Kaunas (Litouwen) een manier ontdekte om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden.

  De rechtvaardigen (Atlas Contact, 2018) werd in het Italiaans vertaald door Claudia Cozzi en verscheen in februari 2020 bij Iperboria. In Nederland verscheen onlangs de 7e druk. De Russische editie verschijnt in december 2020, de Litouwse in februari 2021, de Engelstalige (The Just)  in maart 2021 in Australië, in april 2021 in het Verenigd Koninkrijk en in mei 2021 in de Verenigde Staten. 

  11 augustus 2020
 • 100 boeken Frank Krake voor vinders
  100 boeken Frank Krake voor vinders

  Ter gelegenheid van de verkoop van zijn 100.000ste boek zette Frank Krake een bijzondere actie op: hij heeft 100 exemplaren van zijn boeken (waaronder De Laatste Getuige (2018), Menthol (2016), Rood Bloed (2017) en Hannelore (2019) verstopt op openbare plekken in Twente. De begeleidende brief bij elk van de boek meldt dat de vinder het cadeau mag houden. De vinder die het boek op sociale media plaatst, maakt bovendien nog kans op een pakket van vijf boeken van Krake.

  De boeken zijn door Krake zelf in de naccht van 5 op 6 augustus verstopt, en nadat een groot deel van de 100 exemplaren was gevonden en gemeld op sociale media heeft Krake inmiddels ook de winnaar van het boekenpakket bekendgemaakt.

  11 augustus 2020
 • Internationaal succes voor 'De brief voor de koning'
  Internationaal succes voor 'De brief voor de koning'

  Met het succes van de Netflixserie naar De brief voor de koning van Tonke Dragt die afgelopen maart op Netflix verscheen, krijgt ook de internationale bekendheid van het boek wederom een impuls. Het aantal lopende internationale licenties groeit nog steeds en De brief voor de koning staat op dit moment samen met het boek Minoes (1970, Annie M.G. Schmidt) op de eerste plaats in de lijst van meest vertaalde kinderboeken van Nederlandse bodem. 

  10 augustus 2020
 • Nieuw stripblad 'Jump' gelanceerd
  Nieuw stripblad 'Jump' gelanceerd

  Eind juli is het nieuwe stripblad Jump van uitgeverij Personalia voor het eerst verschenen. Het maandblad richt zich op jongens en meisjes vanaf 10 jaar, en heeft ook een tienjarige hoofdredacteur, Tim van der Kaaden, zoon van uitgever Seb van der Kaaden. Aan de basis van Jump ligt de gelijknamige strip van Charel Cambré. Zijn strip is het openingsverhaal en ook Cambré is voor dit nummer door Tim geïnterviewd. Verder bevat het eerste nummer onder meer een interview met Helena Vandersteen (dochter van), tekentips, een uitneembare poster en strips van o.a. Hein de Kort, Jean-Marc van Tol, Hanco Kolk, Wil Raymakers en Henrieke Goorhuis. Ook is er aandacht voor klassieke srips als Boes en Inspecteur Netjes. Jump wil de strijd aangaan met de Donald Duck, aldus Tim van der Kaaden in een interview met NPO Radio 1.

  10 augustus 2020
 • ILFU lanceert verhalenwedstrijd wereldwijd
  ILFU lanceert verhalenwedstrijd wereldwijd

  Het ILFU International Literature Festival Utrecht lanceert dit jaar de ILFU Internationale Verhalenwedstrijd. De wedstrijd is opmerkelijk groots opgezet. Onder het thema ‘Opstaan’ kan iedereen van 16 jaar en ouder een verhaal inzenden in alle mogelijke vormen, van proza en poëzie tot animatie, Instagram stories, TikTok-filmpjes, muziek of theater. De jury, bestaande uit Joke van Leeuwen, Sagid Carter, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Sahand Sahebdivani en Dolores Leeuwin, maakt de winnaar tijdens ILFU 2020 bekend. De hoofdprijs is een geldbedrag van 10.000 euro en een plek op het ILFU in 2021.

  De wedstrijd wordt wereldwijd uitgezet via het UNESCO Cities of Literature netwerk waar Utrecht, thuisbasis van het ILFU, deel van uitmaakt. Ook internationale inzendingen kunnen zo meedingen naar de hoofdprijs. Het ILFU vindt plaats van 25 september tot en met 3 oktober.

  Alle informatie over de wedstrijd is terug te vinden op www.ilfu.com.

  10 augustus 2020
 • Zomerleesoffensief: online taalworkshops voor jongeren
  Zomerleesoffensief: online taalworkshops voor jongeren

  Deze zomer kunnen alle jongeren in Nederland tussen de 12 en 18 jaar via Taalbaas.nu gratis een workshop volgen om de beste trucjes met taal te leren. Dit kan met auteurs, acteurs, journalisten, cabaretiers en spoken word-artiesten zoals Alex Boogers, Khalid Boudou, Maartje Wortel, Manon Uphoff, Maren Stoffels, Melody Klaver, Micha Wertheim, Naomi Veldwijk, Tim Haars en Stefano Keizers. Jongeren komen deze zomer door het volgen van deze workshops in aanraking met allerlei vormen van taal en verhalen, door middel van lezen, schrijven of vertellen in een podcast, vlog- of songtekst.

  Via het online platform Taalbaas.nu kunnen jongeren zich samen met maximaal drie anderen gratis inschrijven voor onlinesessies met Nederlandse artiesten. Dit platform is opgezet om jongeren te enthousiasmeren voor lezen, taal en teksten en om de culturele sector een broodnodige boost te geven. Artiesten krijgen naast een financiële vergoeding de kans hun eigen werk, ervaring, enthousiasme en gezicht aan individuele Nederlandse jongeren te tonen. Jongeren kunnen zich inschrijven voor de workshops tot 28 augustus.

  10 augustus 2020
Meer nieuws laden...