Uitreiking Kookboek van het Jaar 2017 28

13 november 2017: Uitreiking Kookboek van het Jaar 2017

Fusina Verloop begon ooit met Kookboek van het Jaar om kookboekenauteurs een podium te bieden. Bijkomend voordeel voor de blije hobbykok: elk jaar een leuke selectie uit de enorme berg kookboeken die jaarlijks op de markt komen. De kookboeken die door de jaren jaren zijn genomineerd, geven een aardig beeld van wat ons doet (en deed) watertanden. En hoe de Trend van het Moment verandert – wie kookt er nog met sherry of in de Römer Topf? Deze 11e editie van Kookboek van het Jaar, die Verloop samen met Henk-Jan Kakebeen organiseert, toont loepzuiver wat anno 2017 hip&hot en hip&cool is: vegetarisch, BBQ; eten uit je eigen moestuin, in kommen, met bloemen. En natuurlijk koken met pindakaas.
Door Hannie van Herk

Uitreiking ECI Literatuurprijs 2017

Uitreiking ECI Literatuurprijs 2017

De ECI Literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek van 2017 is voor De mensengenezer van Koen Peeters (De Bezige Bij). De prijs werd dit jaar voor de 31e keer uitgereikt in Theater aan het Spui in Den Haag. De auteur won behalve de sculptuur en de 50.000 euro voor de uitverkiezing door de vakjury ook de 10.000 euro die verbonden zijn aan erkenning door de lezersjury. Als zijn agenda niet volstroomt met uitnodigingen voor lezingen en andere literaire activiteiten, heeft hij in 2018 dus alle tijd en financiële ruimte om zich een jaar zonder zorgen aan de literatuur te wijden. De overige genomineerden kregen (behalve de aandacht en publiciteit die met een plaats op de shortlist gepaard gaan) 5.000 euro van sponsor ECI. Het boek Noodweer van Marijke Schermer was een dag eerder bij de verkiezing door middelbare scholieren als beste uit de bus gekomen.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
Eerste lustrum Boekhandel Het Leesteken, Purmerend

Eerste lustrum Boekhandel Het Leesteken, Purmerend

José Ferdinandus (bedrijfsleider) krijgt tot haar grote verrassing van Wouter van Waardt (eigenaar) het eerste exemplaar van jubileumboek Boekhandel Het Leesteken. De eerste vijf jaar. Zíj dacht dat er zou worden geloot onder de vele Purmerenders die de boekwinkel via crowdfunding vijf jaar geleden een nieuwe kans gaven. Maar er mogen dan vele crowdfunders zijn – er is maar één José. Ferdinandus en Van Waardt durfden het aan. In een dynamisch en weerbarstig klimaat ging een dynamisch en strijdlustig team aan de slag en maakte van Het Leesteken een cultureel baken in Purmerend. Inmiddels draait de winkel vijf jaar en is er een opvolger gevonden die het stokje van José Ferdinandus gaat overnemen. De jongere garde is er klaar voor. Maar dromen is niet voorbehouden aan de jeugd. Eigenaar Wouter van Waardt blijft sleutelen aan de toekomst van Het Leesteken. Want zeg nou zelf: de historische Kaaswaag aan de Kaasmarkt met boeken, horeca en cultuur… dat zou toch een prachtige plek zijn voor een boekhandel?
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
Nederland Leest de toekomst, Bibliotheek Eemhuis, Amersfoort

Nederland Leest de toekomst, Bibliotheek Eemhuis, Amersfoort

De 11e editie van Nederland Leest trapte af in de bibliotheek van Amersfoort. Centraal staat dit jaar de verhalenbundel Ik, Robot van Isaac Asimov, waarin hij als een van de eersten schrijvers een robot een stuk menselijkheid meegaf. Ronald Giphart heeft in enkele maanden, samen met onderzoekers van het Meertens Instituut en de Universiteit van Antwerpen, een uniek experiment uitgevoerd: kan een robot een literair verhaal schrijven? De hoop is dat met de keuze voor dit boek ook de discussie op gang zal komen rol van de robot in ons leven.  
Door Andrea Röell

Foto's bekijken
Boekpresentatie 'Boekhandel Godert Walter. 75 jaar in het hart van Groningen'

Boekpresentatie 'Boekhandel Godert Walter. 75 jaar in het hart van Groningen'

Als onafhankelijk denkende, individualistisch ingestelde intellectueel wil je ergens wel ergens bij horen maar ook weer niet helemáál. Wanneer je dan in of bij Groningen woont (of gewoond hebt), ben je waarschijnlijk klant van boekhandel Godert Walter. Op 20 oktober werd het 75-jarig bestaan van de boekhandel gevierd. Er waren sprekers, er was een boek en zelfs een burgemeester, maar vooral waren er de klanten. Klanten die houden van deze zelfstandige kleine boekhandel om het assortiment, de sfeer en de vriendelijke deskundigheid van de boekverkopers. Een opmerkelijk groot aantal verklaarde spontaan: 'Ik kijk regelmatig rond in andere boekhandels, maar ik kóóp bij Godert Walter.' Allard Steenbergen en Erwin de Vries namen boekhandel Godert Walter over van Erik en Hanneke Kweksilber. Voor de nieuwe eigenaars had Theo Walter, zoon van Godert en zelf boekhandelaar in ruste - Kooyker, Jongbloed -  gaf de nieuwe eigenaars een cadeautje voor de zaak die de naam van zijn vader draagt: een klein bronzen beeldje van een lezend meisje.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
Het 2.000.000-ste Loser-boek verkocht in AKO Utrecht CS

Het 2.000.000-ste Loser-boek verkocht in AKO Utrecht CS

Als een Flashmob doken ze op bij de AKO in Utrecht CS: Loser-lezers met een ouder. Op de eerste dag van de Kinderboekenweek kwam Bam Botermans high fives en -momenten uitdelen. Medewerkers van De Fontein deelden de supercoole Loser-pet uit en sneden taart met veel marsepein. En Bram reikte het tweemiljoenste Nederlandse Loser-boek uit. Het is duidelijk: Losers liggen aan kop.
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
Het Bol.com Kinderboekenweekfeest, Utrecht

Het Bol.com Kinderboekenweekfeest, Utrecht

Als opwarmertje voor de Kinderboekenweek organiseerde Bol.com wederom het Proef van de Kinderboekenweek-feest - ditmaal in de Snor-fabriek in Utrecht. Het was natuurlijk Botten & Ballonnen wat de klok sloeg, want het thema was Griezelen-maar-niet-te-erg. De glimlach van Jill maakte een hoop goed. Maar van die koningscobra heb ik gedroomd.

Foto's bekijken
Afscheid Dick Anbeek en Anja de Groene van De Drvkkery, Middelburg

Afscheid Dick Anbeek en Anja de Groene van De Drvkkery, Middelburg

Dick Anbeek en Anja de Groene hebben De Drvkkery verkocht en op een zonnige vrijdag namen ze afscheid van klanten en relaties. Als je er niet zo van houdt om in de schijnwerpers te staan, moet het een hele opgave zijn om een hele avond geprezen te worden voor je visie, je gedrevenheid, jevasthoudendheid, je initiatieven en - mogen wij het zeggen? - wijsheid en gevoel voor humor. Dick Anbeek sloeg zich er met verve doorheen. Dick Anbeek zat zo'n 50 jaar in het boekenvak. Hij was van 2006 tot 2013 voorzitter van het bestuur van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb); woelige jaren voor het boekenvak.  Hij kreeg nu - als eerste, ooit - de diamanten boekenspeld op zijn rever gespeld. De Drvkkery - geen winkel maar een cultureel instituut in het hart van Middelburg - is overgegaan in kundige nieuwe handen. In bestuurlijk boekenland zal hij zeer gemist worden. En ergens is ook wel weer een fijn gevoel. 
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
Afscheid Dries van Ingen Boom uitgevers Amsterdam

Afscheid Dries van Ingen Boom uitgevers Amsterdam

Dries van Ingen, ruim 20 jaar werkzaam als algemeen directeur bij Boom uitgevers Amsterdam en 30 jaar in het boekenvak, zwaait af. Uiteraard met een afscheid in stijl: een druk bezocht symposium in de Rode Hoed. Het werd een leerzame middag over het uitgeversvak, de filosofie van een stoïcijn en hoe van elke dag volledig te genieten (spoiler alert: elke volgende dag is een cadeau). Tijdens de borrel werd er geanimeerd verder gefilosofeerd en bij voor vertrek kregen alle bezoekers het boekje 'Het DNA van Nederland' van Jan Renkema uitgereikt. Uitgegeven door Boom. Wie anders?
Door Andrea Röell

Foto's bekijken
Big Book Bonanza, Muziektheater aan het IJ, Amsterdam

Big Book Bonanza, Muziektheater aan het IJ, Amsterdam

De Big Book Bonanza streek neer in het Muziektheater aan het IJ in Amsterdam. Van Ditmar Boekenimport organiseerde de middag om de boeken te presenteren waarop HarperCollins UK en US groots inzetten. Als het publiek een indicatie is van de stand van het boekenvak, dan is de conclusie: we worden jonger en diverser. HarperCollins viert dit jaar haar 200-jarig bestaan en zet op heel veel groots in. Wat is het mooiste? Uit alle boeken die langsraasden nodigde Boekblad Was Erbij een aantal bezoekers uit om een favoriet te kiezen. 
Door Hannie van Herk

Foto's bekijken
Meer Boekblad was erbij...