Eerste Uteregse Boekenvakborrel, Winkel van Sinkel 20

1 december 2017: Eerste Uteregse Boekenvakborrel, Winkel van Sinkel

In de Winkel van Sinkel vond op 29 november de allereerste Uteregse Boekenvakborrel plaats. Want ondanks het rijke literaire verleden van Utrecht, vinden toch de meeste evenementen plaats in Amsterdam. Daar moest volgens organisatoren Robbert Schuurmans, Nahtalie Doruijter en Miriam van de Ven verandering in komen. Er bleek een duidelijke behoefte aan een mogelijkheid om dichterbij huis een informeel samenzijn te hebben en onderling onder het genot van een borrel en hap bij te praten over het boekenvak en andere zaken.
Door Andrea Röell

't Is weer Boekenweek! 12

't Is weer Boekenweek!

De Boekenweek van 2020 werd verstoord door het snel oprukkend coronavirus. De Boekenweek van 2021 werd uitgesteld naar de zomer, die van 2022 naar april. Maar in 2023 is er voor het eerst in vier jaar weer een normale Boekenweek. Met een eerste weekend waarin de boekhandels overlopen van activiteiten.

Foto's bekijken
Presentatie 'Goed komen' van Joy Delima

Presentatie 'Goed komen' van Joy Delima

Goed komen. Een seksuele queeste – zo heet het debuut van Joy Delima, dat is verschenen bij De Arbeiderspers. Op vrijdag 10 februari vond de presentatie plaats op het kantoor van Singel Uitgeverij. Foto's van Gerlinde de Geus.

Foto's bekijken
De nieuwe Arjen van Meijgaard: 'De laatste klanken van Icarus'

De nieuwe Arjen van Meijgaard: 'De laatste klanken van Icarus'

Een maand inmiddels zit De Vries van Stockum in Den Haag in de Passage. Daar vond op vrijdagavond de drukbezochte presentatie plaats van De laatste klanken van Icarus, de tweede roman van Arjen van Meijgaard, verschenen bij Kleine Uil: 'een psychologische roman vol kleurrijke en muzikale herinneringen, een verhaal over verlangen en hoogmoed, over waarheid en fantasie', aldus de achterflap. Zie voor meer informatie uitgeverij Kleine Uil en literair agent Dorine Holman.

Foto's bekijken
Fonteinborrel 2022

Fonteinborrel 2022

In 2021 bestond Uitgeverij De Fontein 75 jaar. Toen gingen alle collega’s op bezoek bij 75 boekhandels. Dit jaar vierde De Fontein het 76-jarig bestaan en dus werden auteurs, vertalers vormgevers, persklaarmakers, boekhandelaars en collega’s uitgenodigd om samen het glas te heffen en te proosten op 76 jaar prachtige boeken.

Foto's bekijken
Boekhandelslunch voor de nieuwe Japin

Boekhandelslunch voor de nieuwe Japin

Wat stilte wil van Arthur Japin verscheen vorige week. De Arbeiderspers organiseerde gisteren een lunch voor boekverkopers op landgoed De Ewijckshoeve in Den Dolder. Geen toevallige locatie: het was de woning van Anne Witsen (1855-1889) op wie Japin de hoofdpersoon van zijn nieuwe roman baseerde.

Foto's bekijken
't Is weer boekenweek

't Is weer boekenweek

Op zaterdagochtend, vanaf het moment dat overal in Nederland de winkels openden, was het zover: Boekenweek. Na de afgelaste week van 2020 en de afgeslankte zomereditie van 2021 is het eindelijk weer feest in de boekhandel. Mede dankzij subsidie voor schrijversoptredens hebben veel winkels auteurs te gast – of een andere bijzondere activiteit. En overal is de winkel feestelijk ingericht. Al oefent corona wel degelijk nog invloed uit op de loop van de week.

Foto's bekijken
Congres Lezen Centraal 'Lees je rijk', Utrecht

Congres Lezen Centraal 'Lees je rijk', Utrecht

Op 7 april vond Lezen Centraal, het jaarlijkse congres van Stichting Lezen, plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. Docenten, leerkrachten, pedagogisch medewerkers, bibliotheekmedewerkers, mediathecarissen en andere leesbevorderaars lieten zich inspireren door experts en schrijvers in het programma over rijke teksten ‘Lees je rijk’. In het plenaire ochtenddeel liet Anneke Smits zien hoe rijke teksten kinderen helpen een rijke taal- en kennisbasis op te bouwen en vertelt Jeroen Dera wat rijke teksten precies zijn. Heleen Rijckaert en Carlijn Pereira gaven een voorproefje van de collectie rijke teksten waaraan de Taalunie werkt. ’s Middags waren er tien deelsessies met experts, die hun ervaring met rijke teksten in het onderwijs deelden. Auteurs Ernest van der Kwast, Bibi Dumon Tak, Erik van Os, Martine Letterie en Simone Atangana Bekono vertelden over hun boeken. Het nieuws van de dag: Martijn van der Linden volgt Manon Sikkel op als Kinderboekenambassadeur. 

Foto's bekijken
Presentatie ‘Uit de lucht gevallen’, boekhandel Scheltema, Amsterdam

Presentatie ‘Uit de lucht gevallen’, boekhandel Scheltema, Amsterdam

Bij Boekhandel Scheltema in Amsterdam vond zondagmiddag 3 april de boeklancering plaats van Uit de lucht gevallen van Erik van Muiswinkel. Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Donker in Rotterdam. Uit de lucht gevallen beschrijft het onwaarschijnlijke succesverhaal van everseller De kleine prins en het leven van de Franse piloot en schrijver Antoine de Saint-Exupéry. Uitgever Jos Donker-Exler overhandigde Van Muiswinkel het eerste exemplaar. Ook kreeg vormgever Pieter Kers een exemplaar en een woord van dank voor zijn werk. Door de vele illustraties en foto’s in het boek vergde de vormgeving veel tijd en aandacht. Erik van Muiswinkel is een echte De kleine prins-kenner en vertelde met veel passie en enthousiasme over Uit de lucht gevallen, waarbij hij al enkele details uit het verhaal onthulde aan de hand van prachtige foto’s en illustraties. Volgens de genodigden, vrienden en familie van Uitgeverij Donker en van Erik van Muiswinkel zelf, en enkele journalisten, was het een geslaagde middag.

Foto's bekijken
De nieuwe Dikke Van Dale in de boekhandel

De nieuwe Dikke Van Dale in de boekhandel

Dinsdag 22 maart jl. verscheen de 16e editie van het Groot woordenboek van de Nederlandse taal, zoals de 'Dikke Van Dale' officieel heet. En terwijl de drie eerste exemplaren in Museum Beeld en Geluid in Den Haag overhandigd werden aan radio- en televisiepresentator Mieke van der Weij, cabaretier Claudia de Breij en redacteur en columnist Japke-d Bouma, zaten boekhandelaren niet stil. Hieronder een collage van de vele manieren waarop boekhandels dit prachtige boek een stralende plek in hun winkels gaven, de etalage feestelijk vulden met de Dikke, de winkelruit bestickerden of een andere originele manier bedachten om dit gewichtige werk te laten stralen.

Foto's bekijken
Lancering 'De grootste bankoverval allertijden' van Frank Krake, Almelo

Lancering 'De grootste bankoverval allertijden' van Frank Krake, Almelo

Op 22 maart vond in het voormalige pand van De Twentsche Bank in Almelo de boeklancering plaats van De grootste bankoverval allertijden van Frank Krake. De directie van De Nederlandsche Bank was speciaal hiervoor naar Almelo afgereisd om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen en ook de burgemeester van Almelo ontving een exemplaar. Na speeches van beiden nam de laatste ooggetuige van de bankoverval, de 93-jarige At van Schooten, het woord en sprak memorabele woorden over vrede en vrijheid. Aansluitend werd het voormalige Huis van Bewaring bezocht met legervoertuigen van Keep Them Rolling. Daar stonden cipiers van destijds klaar om het verhaal te vertellen hoe de gevangenis een prominente rol speelt in het verhaal in het boek. Volgens de tachtig genodigden, veelal familie van de verzetsstrijders van weleer, was het een zeer geslaagde middag.

Foto's: JLF foto & filmstudio

Foto's bekijken
Meer Boekblad was erbij...