Boekblad Was Erbij: Het Boekenbal der Verleidingen 76

Boekblad Was Erbij: Het Boekenbal der Verleidingen

Het Boekenbal vond dit jaar in Paradiso (Amsterdam) plaats, en niet in de Stadsschouwburg. Dat weerhield de bezoekers niet om er een goed feestje van te bouwen. De standaardingrediënten waren in ieder geval aanwezig: voldoende drank, opgetogen schrijvers, uitgevers en andere boekenvakkers. De slang, de posters op de toiletten, de dansers en wat al niet meer maakten het tot een waar Boekenbal der Verleidingen. Foto's: Jan Reinier van der Vliet. Mocht uw naam ontbreken bij een foto, mail dan naar redactie@boekblad.nl

Foto's bekijken
15 maart 2017 - Afscheid Gijs Schunselaar bij CPNB

15 maart 2017 - Afscheid Gijs Schunselaar bij CPNB

Iedereen was het erover eens:Gijs Schunselaar, de vers vertrokken adjunct-directeur van het CPNB, is een getalenteerd mens. Slim, een harde werker met een feilloze neus voor etablissementen met goede wijn. De man die overal bloemen bracht. Als marketeer én als mens CPNB's rots in de branding. Heel hartelijk voor auteurs. Meer dan hartelijk zelfs: alles voor de auteurs. Omdat Gijs vastbesloten wegdraaft naar een nieuw utopia, organiseerde de CPNB een Dag Gijs Dag-uitwuifparty, met een knuffel van Eppo. Boekblad was erbij.

Foto's bekijken
10 maart 2017 - Presentatie verhalenbundel 'Als dit zo doorgaat'

10 maart 2017 - Presentatie verhalenbundel 'Als dit zo doorgaat'

Frank Westerman feliciteert Auke Hulst. 23 Auteurs werkten mee aan de verhalenbundel Als dit zo doorgaat. Thema: wat zou er kunnen gebeuren als mensen als Wilders, Le Pen en (volgens Auke Hulst leugenaar-in-chief) Donald J. Trump het in deze wereld voor het zeggen krijgen. Tussen idee en verschijning van het boek liggen slechts vijf weken. En dat lukte omdat uitgeverij Ambo|Anthos er helemaal voor ging en de auteurs niet alleen meteen hun medewerking toezegden, maar hun verhalen ook nog op tijd inleverden. Redacteur Liesbeth Vries stelde tevreden vast dat het niveau daarvan ook meteen heel hoog was. Lof voor initiatiefnemer Auke Hulst – wiens naam volgens Athenaeum-directeur Maarten Asscher als overtreffende trap naadloost past in het rijtje Hulde – Hulder – Hulst.

Foto's bekijken
6 maart 2017 - Bruna Boekendag, Amsterdam

6 maart 2017 - Bruna Boekendag, Amsterdam

De eerste editie van de Bruna Boekendag voor ondernemers en medewerkers van Bruna was gericht op boeken en bedoeld om te informeren en inspireren. Dat lukte uitstekend in de Goudfazant (stijl: werkplaats-chique) in Amsterdam-Noord. Dat Bruna's vaak familiezaken zijn, werd geïllustreerd door Petra Beerthuizen, Carolien en Ellen Nijman (Bruna Winterswijk). Petra Beerthuizen is stevig in de zeventig maar werkt al tien jaar bij haar dochter in de zaak. 'Bij het verhaal van Hugo Borst over verpleegtehuizen dacht ik steeds: “Dat gaat over mijn generatie.” Maar ik vind werken heerlijk en het houd me jong. Hoe goed kun je het hebben? Mijn kleindochter is óók mijn collega!' Ellen: 'Mam is geweldig in de winkel. Ze weet ontzettend veel en geeft uitstekende adviezen.' Bijkomend voordeel: niet alleen houdt het werk Petra jong, ook de andere medewerkers blijven zich naast Petra jeugdig voelen.

Foto's bekijken
23 februari 2017 - Amsterdam University Press 25 jaar

23 februari 2017 - Amsterdam University Press 25 jaar

Een vrolijke boel bij Amsterdam University Press (AUP) in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Aanleiding is het 25-jarig bestaan van de academische uitgeverij én de verschijning van het 50e deel van AUP-boekenreeks Elementaire Deeltjes ('grootse onderwerpen in zakformaat') Het meest recente deel uit de reeks? 'Literatuur'. Het gaat goed met de uitgeverij. De omzet is gestegen, er zijn nieuwe mensen aangetrokken en ook voor 2017 mikt men op groei. Geen verrassing dus dat AUP-redacteur Jaap Wagenaar ook het hoofd koel houdt terwijl hij door rode Rampen is omringd. 

Foto's bekijken
15 februari 2017 - Viering eerste jaar De Nieuwe Juridische Boekhandel, Den Haag

15 februari 2017 - Viering eerste jaar De Nieuwe Juridische Boekhandel, Den Haag

Als u op zoek bent naar een boekwinkel vol rechtsgeleerdheid (en het onwaarschijnlijke geval dat u dat mij zou vragen) Verwijs ik graag naar de Nieuwe Juridische Boekhandel op de eerste verdieping van Boekhandel Douwes in Den Haag. Deze week was de feestelijke viering van het eenjarige bestaan van de DNJB, die – praktisch én leerzaam – werd gevierd op de begane grond van de winkel met de presentatie van deel 5 uit de gerenommeerde Asser-serie over Eigendom en beperkte rechten. Overal wandelden blije juristen, bibliothecarissen en medewerkers/eigenaren/oprichters van de boekhandel. En Boekblad was erbij.

Foto's bekijken
13 februari 2017 - Literaire middag met Singel Uitgeverijen

13 februari 2017 - Literaire middag met Singel Uitgeverijen

Auteurs in gesprek met boekverkopers is niets nieuws. Maar hebben we hier nu een trend te pakken: het uitgevers midi-event. Niet massaal bij een inspiratiedag of juist intiem één auteur in de zaak, maar mooi daar tussenin: het midi-eventje. Singel Uitgeverijen presenteerde in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam aan een zaaltje select publiek van boekverkopers een palet van haar auteurs, met speeddaten na. Het was onderhoudend én leerzaam. Hadden wij ooit gedacht dat Erik Scherder de Oliver Sachs van Nederdand was, na 'Singing in the brain' weten wij zeker dat de hoogleraar in elk geval de Gene Kelly van de psychoneurologie is.

Foto's bekijken
19 januari - KVB en CPNB luiden het nieuwe jaar in

19 januari - KVB en CPNB luiden het nieuwe jaar in

KVB en CPNB waren voor een middag neergestreken in het science museum NEMO. De één voor een symposium, de ander voor de nieuwjaarsborrel. En bij beide is duidelijk: het boekenvak is met vertrouwen het jaar 2017 ingestapt. Saskia Noort kon wel aanwezig zijn om haar certificaat voor 142.724 verkochte exemplaren in ontvangst te nemen. De bestverkochte auteur van 2016, Astrid Holleeder, kon wegens familieomstandigheden helaas niet aanwezig zijn, maar de de stemming was overwegend positief. Wie het innovatie-symposion van de KVB bijwoonde, kon regelmatig vaststellen dat vernieuwen inmiddels mainstream is. Aardig detail: papier en opgeleukte boekenkasten zijn nog lang niet passé.

Foto's bekijken
14 december 2016 - Proof Party Ivo Victoria bij Overamstel uitgevers, Amsterdam

14 december 2016 - Proof Party Ivo Victoria bij Overamstel uitgevers, Amsterdam

Een nieuwe trend bij boekpromotie? De 'allereerste Nederlandse Proof Party' staat op het conto van Lebowski uitgevers. Ze leggen het graag uitL Het is een feestje ter ere van de de verschijning van het leesexemplaar van Billie & Seb, de nieuwe roman van Ivo Victoria. Het boek ligt pas vanaf 20 januari in de boekwinkel, maar 'de fijnste boekhandelaren, recensenten, bloggers, lezers en collega- auteurs die wij kennen' waren alvast uitgenodigd om wat meer te weten te komen over de nieuwe Victoria. Opdat zij met een lekker boek de kerstdagen tegemoet treden.

In Billie & Seb wordt met enige regelmaat een deuntje gezongen en interviewster Sarah Meuleman vroeg Ivo Victoria of hij het wilde zingen. Dochter Lou was niet de enige die het waardeerde maar wel degene die dit het duidelijkst liet zien.

Foto's bekijken
1 december 2016 - Boekensalon door studenten van de masteropleiding Redacteur/editor

1 december 2016 - Boekensalon door studenten van de masteropleiding Redacteur/editor

De boekensalon van de masterstudenten Redacteur/editor ging over 'culturele diversiteit in het boekenvak’. Panellid Elma Drayer begon met fulmineren tegen het 'gif dat identity politics heet', waarin wel gesteld wordt dat je niet mag schrijven over groepen waartoe je zelf niet behoort. Maar dan had Madame Bovary nooit het daglicht gezien. Anderzijds: het zou prettig zijn als binnen het schrijverscontingent wat meer (etnische) variatie zou zijn. Waarbij wij negeren dat de Javaanse prinses Kartini (1879 - 1904) mogelijk de meestgelezen in-het-Nederlands-schrijvende auteur wereldwijd is. De nieuwe lichting redacteuren leert de edele beginselen van evenementenorganisatie. Boekblad vroeg aan een aantal van de guppen die de uitgeefwereld straks komt verrijken: wat gaat het worden? Literatuur? Fantasy? Kookboeken? Of toch liever Wetenschappelijk?

Foto's bekijken
Meer Boekblad was erbij...