25 april 2019: Uitreiking Gouden Ganzenveer aan Ian Buruma 26

25 april 2019: 25 april 2019: Uitreiking Gouden Ganzenveer aan Ian Buruma

De Academie De Gouden Ganzenveer kende de Gouden Ganzenveer 2019 in januari toe aan Ian Buruma. Op 25 april vond de feestelijke uitreiking plaats in de voormalige raadzaal van hotel The Grand in Amsterdam. Ian Buruma (Den Haag, 1951) is een internationaal befaamd essayist, historicus en Azië-deskundige. Hij schrijft regelmatig voor The New Yorker, The New York Review of Books en NRC Handelsblad. Momenteel is hij hoogleraar Democracy, Human Rights and Journalism aan het Bard College in New York. Henk Pröpper, voorzitter van Stichting de Gouden Ganzenveer, heette iedereen welkom. Daarna sprak academielid Marcia Luyten een laudatio uit, waarop het moment van de uitreiking plaatshad. De laureaat Buruma had een dankwoord voorbereid over zijn jeugd in Den Haag, ‘Vliegende Hagenaar’. Na een muzikaal intermezzo werd het officiële gedeelte van de avond afgesloten met een gesprek tussen Ian Buruma en Bas Heijne. De borrel achteraf gaf gelegenheid voor mensen uit allerlei gebieden van het boekenvak om Ian Buruma te feliciteren.

30 augustus 2019: Boekpresentatie 'Severyn & Govaert: Onder verdenking', Amsterdam 27

30 augustus 2019: Boekpresentatie 'Severyn & Govaert: Onder verdenking', Amsterdam

Afgelopen vrijdagmiddag 30 augustus presenteerde de zelfstandige uitgeverij All Fiction Onder verdenking, het eerste deel van Severyn & Govaert, bij Boekhandel Scheltema in Amsterdam. Severyn & Govaert is een nieuwe reeks misdaadromans over leven en werk van twee Amsterdamse crime-fighters, Maarten Severyn, tactisch rechercheur bij de recherche en Lydia Govaert, officier van justitie bij het Openbaar Ministerie. De negendelige serie is gebaseerd op waargebeurde zaken en beschrijft de strijd tegen de misdaad van binnenuit. Alle titels verschijnen als paperback, e-boek én luisterboek (voorgelezen door Dieuwertje Blok). Het eerste exemplaar werd door schrijver Eric Oosthoek overhandigd aan Tomas Ross, al meer dan dertig jaar een van de meest toonaangevende thrillerauteurs in ons land. Oosthoek publiceert de negendelige reeks zelf bij zijn onafhankelijke uitgeverij All Fiction. Hij werkte meer dan dertig jaar bij de Publieke Omroep als dramaregisseur en scenarioschrijver. Daarna is hij zich volledig gaan concentreren op het schrijven van fictie. In dat genre is Onder verdenking zijn debuut.
Gerard Luttikholt maakte de foto's.

Foto's bekijken
Lancering campagne New Dutch Writing

Lancering campagne New Dutch Writing

Na succesvolle campagnes in Duitsland (rond en in vervolg op het gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse 2016) en Frankrijk (Les Phares du Nord 2018-2019), start het Letterenfonds dit najaar een grootschalige campagne rond Nederlandse literatuur in Engeland en Ierland. De titel: New Dutch Writing.
Foto's: © Sarah Blackie

Foto's bekijken
15 juni 2019: Uitreiking Brusseprijs

15 juni 2019: Uitreiking Brusseprijs

De Brusseprijs 2019 van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten is feestelijk uitgereikt tijdens een uitzending van NOS Met het Oog Op Morgen, 15 juni, Desmet Studio’s Amsterdam. Op de shortlist voor het beste journalistieke boek van afgelopen jaar prijkten vijf titels: Peter Giesen, Retour de France (Thomas Rap); Marcel Haenen, De bokser (Querido); Chris de Stoop, Wanneer het water breekt (De Bezige Bij); Arjen van Veelen, Amerikanen lopen niet (De Correspondent) en Thomas Rueb, Laura H. (Das Mag). Laatstgenoemde won en kreeg de cheque ter waarde van tienduizend euro uitgereikt.
Foto's: Bob Bronshoff

 

Foto's bekijken
7 juni 2019: Elspeetconferentie, Amsterdam

7 juni 2019: Elspeetconferentie, Amsterdam

Stichting Elspeet organiseert ieder jaar een Elspeet Conferentie: een dag vol interessante sprekers, workshops en tal van netwerkmogelijkheden voor iedereen die werkzaam is in het boekenvak. Op vrijdagmiddag 7 juni 2019 in Amsterdam was het weer zo ver: de Elspeet Conferentie in de bibliotheek van het Letterenfonds! Sprekers dit jaar waren onder anderen Noor Spanjer van Vice, filosofe Marjan Slob, en Maartje Blijleven van We Love Communities. Daarnaast gingen Robbert Hak van Storytel, Stefan van Duijn van Thinium Audioboekproducties, Sander Verheijen van Hebban (die jaarlijks de luisterboekawards uitreiken) en Podcastdokter Marion Oskamp gaan met elkaar in gesprek over het succes van verhalende audio, zoals podcasts en luisterboeken. Last but not least werd de shortlist voor Boekverkoper van het Jaar 2018 bekendgemaakt. De dag werd afgesloten met een heerlijk diner en een borrel.

 

Foto's bekijken
5-9 juni 2019: Marché de la Poésie, Parijs

5-9 juni 2019: Marché de la Poésie, Parijs

Het grootste poëziefestival van Frankrijk bracht 12 Nederlandse dichters op het hoofdpodium. Nederland was dit jaar gastland op de Marché de la Poésie, die zich van woensdag 5 t/m zondag 9 juni afspeelde op het Place Saint-Sulpice in hartje Parijs.

Foto's: Bart Koetsier

Foto's bekijken
23 mei 2019: Opening printpark Printforce en CB

23 mei 2019: Opening printpark Printforce en CB

De nieuwe printfabriek van Printforce en CB: er is keihard aan gewerkt, en nu is hij helemaal up and running! State-of-the art technologie wordt gecombineerd met echte aandacht voor het boek. Het geeft de garantie dat CB en Printforce samen snel de prachtigste boeken produceren en leveren.
Vorige maand legden zij echt de allerlaatste hand aan het nieuwe Printforce in Culemborg. Dat vierden zij door op 23 mei het glas te heffen met hun relaties.

Foto's bekijken
23 mei 2019: Tong Tong Fair, Den Haag

23 mei 2019: Tong Tong Fair, Den Haag

Op donderdag 23 mei 2019 opende de 61e editie van de Tong Tong Fair in de Indische hoofdstad van de wereld, Den Haag. De Tong Tong Fair is een festival waar de Indische cultuur en koloniale geschiedenis worden getoond door schrijvers, theatermakers, kunstenaars, dansers, musici, ontwerpers, fotografen en ga zo maar door. Boekblad Was Erbij om de opening met Yvonne Keuls vast te leggen en verschillende literaire lezingen bij te wonen.

Foto's bekijken
6 mei 2019: Uitreiking Libris Literatuur Prijs

6 mei 2019: Uitreiking Libris Literatuur Prijs

De Spiegelzaal van het Amstel Hotel in Amsterdam was traditiegetrouw de locatie voor de uitreiking van de Libris Literatuur Prijs. Aan het eind van het galadiner voor genodigden maakte juryvoorzitter Jet Bussemaker de naam van de winnaar bekend. Maar toen hadden de aanwezigen er al enkele uren opzitten. Een impressie gemaakt door fotograaf Chris van Houts.

Foto's bekijken
13 maart 2019: Een eerbetoon aan Stephen Hawkings 'Antwoorden op de Grote vragen'

13 maart 2019: Een eerbetoon aan Stephen Hawkings 'Antwoorden op de Grote vragen'

Exact een jaar geleden overleed de wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking. Postuum, met behulp van zijn dochter Lucy en van bevriende collega’s, verscheen de bestseller De antwoorden op de grote vragen. Aan de vooravond van zijn sterfdag, in een uitverkocht Tivoli Vredenburg, behandelden Nederlandse topwetenschappers een aantal van deze vragen.

Erik Verlinde is hoogleraar in de theoretische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op de snaartheorie en hiermee samenhangende theorieën, zwaartekracht, zwarte gaten en kosmologie. In zijn presentatie ging hij dieper in op Hawkings’ vraag: ‘Wat zit er in een zwart gat?’

Wieger Wamelink is ecoloog en exobioloog bij de Wageningen University en doet onderzoek naar het telen van planten op de maan of Mars. Hij verwacht dat de eerste mensen na 2030 op Mars zullen staan. Wamelink beantwoordde Hawkings’ vraag: ‘Moeten we de ruimte koloniseren?’

Max Welling is hoogleraar machine learning aan de Universiteit van Amsterdam. Hij onderzoekt lerende systemen en hun toepassing bij de analyse van grootschalige datasets. ‘Zal kunstmatige intelligentie slimmer worden dan wij?’ vroeg Hawking zich af en Welling beantwoordde deze vraag.

Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist modereerde de avond.

Foto's: Martijn Schruijer

Foto's bekijken
Meer Boekblad was erbij...