23 mei 2019: Tong Tong Fair, Den Haag 16

23 mei 2019: 23 mei 2019: Tong Tong Fair, Den Haag

Op donderdag 23 mei 2019 opende de 61e editie van de Tong Tong Fair in de Indische hoofdstad van de wereld, Den Haag. De Tong Tong Fair is een festival waar de Indische cultuur en koloniale geschiedenis worden getoond door schrijvers, theatermakers, kunstenaars, dansers, musici, ontwerpers, fotografen en ga zo maar door. Boekblad Was Erbij om de opening met Yvonne Keuls vast te leggen en verschillende literaire lezingen bij te wonen.

7 oktober 2019: Presentaties Boom Uitgevers 12

7 oktober 2019: Presentaties Boom Uitgevers

Het is maandag 7 oktober en op de burelen van Boom uitgevers is het een drukte van belang met boekhandelaren die zijn afgekomen op de jaarlijkse presentatie met auteurs. Na een rondleiding door het mooie pand aan de Prinsengracht wordt er aandachtig geluisterd naar de schrijvers die over hun boeken vertellen.

Foto's bekijken
Presentatie eerste boek Uitgeverij Kruisberg

Presentatie eerste boek Uitgeverij Kruisberg

Uitgeverij Kruisberg, opgericht door vader en zoon Ben en Thijs Menting, presenteerde haar eerste uitgave: het boek Heimweevogel, van auteur Carin Holtslag met foto's van Marga Thomassen en illustraties van Nina Smit. Een boek over de natuur, of zoals Carin Holtslag zelf zei: 'over het verlangen naar een natuurrijkere wereld'. Carin Holtslag schreef al jaren columns over haar natuurbeleving voor IVN Oude IJsselstreek, een organisatie voor natuureducatie, toen Ben Menting haar benaderde met het idee om een boek te maken. Met de foto’s van Thomassen en de illustraties van Smit werd dit koffietafelnatuurboek Heimweevogel.
Het eerste exemplaar van Heimweevogel werd in ontvangst genomen door Louise Vet, bioloog, hoogleraar ecologie en directeur van het NIOO-KNAW, en bovendien in 2018 nummer 1 in de Duurzame top 100 van dagblad Trouw. Presentator van de middag was Lodewijk Hoekstra, tv-tuinman en eigenaar van duurzaamheidsadviesbedrijf NL Greenlabel.
Foto’s: Geraldine te Gussinklo

Foto's bekijken
30 augustus 2019: Boekpresentatie 'Severyn & Govaert: Onder verdenking', Amsterdam

30 augustus 2019: Boekpresentatie 'Severyn & Govaert: Onder verdenking', Amsterdam

Afgelopen vrijdagmiddag 30 augustus presenteerde de zelfstandige uitgeverij All Fiction Onder verdenking, het eerste deel van Severyn & Govaert, bij Boekhandel Scheltema in Amsterdam. Severyn & Govaert is een nieuwe reeks misdaadromans over leven en werk van twee Amsterdamse crime-fighters, Maarten Severyn, tactisch rechercheur bij de recherche en Lydia Govaert, officier van justitie bij het Openbaar Ministerie. De negendelige serie is gebaseerd op waargebeurde zaken en beschrijft de strijd tegen de misdaad van binnenuit. Alle titels verschijnen als paperback, e-boek én luisterboek (voorgelezen door Dieuwertje Blok). Het eerste exemplaar werd door schrijver Eric Oosthoek overhandigd aan Tomas Ross, al meer dan dertig jaar een van de meest toonaangevende thrillerauteurs in ons land. Oosthoek publiceert de negendelige reeks zelf bij zijn onafhankelijke uitgeverij All Fiction. Hij werkte meer dan dertig jaar bij de Publieke Omroep als dramaregisseur en scenarioschrijver. Daarna is hij zich volledig gaan concentreren op het schrijven van fictie. In dat genre is Onder verdenking zijn debuut.
Gerard Luttikholt maakte de foto's.

Foto's bekijken
Lancering campagne New Dutch Writing

Lancering campagne New Dutch Writing

Na succesvolle campagnes in Duitsland (rond en in vervolg op het gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse 2016) en Frankrijk (Les Phares du Nord 2018-2019), start het Letterenfonds dit najaar een grootschalige campagne rond Nederlandse literatuur in Engeland en Ierland. De titel: New Dutch Writing.
Foto's: © Sarah Blackie

Foto's bekijken
15 juni 2019: Uitreiking Brusseprijs

15 juni 2019: Uitreiking Brusseprijs

De Brusseprijs 2019 van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten is feestelijk uitgereikt tijdens een uitzending van NOS Met het Oog Op Morgen, 15 juni, Desmet Studio’s Amsterdam. Op de shortlist voor het beste journalistieke boek van afgelopen jaar prijkten vijf titels: Peter Giesen, Retour de France (Thomas Rap); Marcel Haenen, De bokser (Querido); Chris de Stoop, Wanneer het water breekt (De Bezige Bij); Arjen van Veelen, Amerikanen lopen niet (De Correspondent) en Thomas Rueb, Laura H. (Das Mag). Laatstgenoemde won en kreeg de cheque ter waarde van tienduizend euro uitgereikt.
Foto's: Bob Bronshoff

 

Foto's bekijken
7 juni 2019: Elspeetconferentie, Amsterdam

7 juni 2019: Elspeetconferentie, Amsterdam

Stichting Elspeet organiseert ieder jaar een Elspeet Conferentie: een dag vol interessante sprekers, workshops en tal van netwerkmogelijkheden voor iedereen die werkzaam is in het boekenvak. Op vrijdagmiddag 7 juni 2019 in Amsterdam was het weer zo ver: de Elspeet Conferentie in de bibliotheek van het Letterenfonds! Sprekers dit jaar waren onder anderen Noor Spanjer van Vice, filosofe Marjan Slob, en Maartje Blijleven van We Love Communities. Daarnaast gingen Robbert Hak van Storytel, Stefan van Duijn van Thinium Audioboekproducties, Sander Verheijen van Hebban (die jaarlijks de luisterboekawards uitreiken) en Podcastdokter Marion Oskamp gaan met elkaar in gesprek over het succes van verhalende audio, zoals podcasts en luisterboeken. Last but not least werd de shortlist voor Boekverkoper van het Jaar 2018 bekendgemaakt. De dag werd afgesloten met een heerlijk diner en een borrel.

 

Foto's bekijken
5-9 juni 2019: Marché de la Poésie, Parijs

5-9 juni 2019: Marché de la Poésie, Parijs

Het grootste poëziefestival van Frankrijk bracht 12 Nederlandse dichters op het hoofdpodium. Nederland was dit jaar gastland op de Marché de la Poésie, die zich van woensdag 5 t/m zondag 9 juni afspeelde op het Place Saint-Sulpice in hartje Parijs.

Foto's: Bart Koetsier

Foto's bekijken
23 mei 2019: Opening printpark Printforce en CB

23 mei 2019: Opening printpark Printforce en CB

De nieuwe printfabriek van Printforce en CB: er is keihard aan gewerkt, en nu is hij helemaal up and running! State-of-the art technologie wordt gecombineerd met echte aandacht voor het boek. Het geeft de garantie dat CB en Printforce samen snel de prachtigste boeken produceren en leveren.
Vorige maand legden zij echt de allerlaatste hand aan het nieuwe Printforce in Culemborg. Dat vierden zij door op 23 mei het glas te heffen met hun relaties.

Foto's bekijken
Meer Boekblad was erbij...