Flyeren tegen btw-verhoging

Flyeren tegen btw-verhoging

De brancheorganisaties CPNB, KBb en GAU flyerden op dinsdagochtend 4 juni tussen station Den Haag CS en het daar vrijwel direct tegenaan gelegen tijdelijke Tweede Kamergebouw tegen de voorgenomen btw-verhoging op boeken.

Foto's bekijken
Audax JaarMarkt, Amersfoort

Audax JaarMarkt, Amersfoort

Op 3 juni vond in het Flint theater in Amersfoort de Audax JaarMarkt plaats, het jaarlijkse event voor ondernemers en winkelmanagers van Bruna en ReadShop. De marktvloer bood plaats aan ongeveer 50 uitgevers en leveranciers die met een eigen stand aanwezig waren, met allerlei activiteiten waaronder signeersessies door bijvoorbeeld Michiel Vos en Anya Niewierra.

Foto's bekijken
nai010 uitgevers viert dertigjarig bestaan

nai010 uitgevers viert dertigjarig bestaan

Op donderdag 29 februari vierde nai010 uitgevers haar dertigjarig bestaan. Het jubileum werd op de boekenzolder van het Rotterdamse Schielandshuis gevierd met een gezelschap van kunstenaars, ontwerpers, onderzoekers en taal- en beeldvirtuozen. Inmiddels bestaat het fonds van nai010 uitgevers uit meer dan 2200 boeken, 'elk een uitdrukking van onze missie om ontwerp- en verbeeldingskracht in te zetten voor de uitdagingen van nu,' aldus de uitgeverij. 

Foto's bekijken
Vijfentwintigjarig schrijversjubileum Pieter Waterdrinker

Vijfentwintigjarig schrijversjubileum Pieter Waterdrinker

Op 2 november werd het 25-jarig schrijversjubileum van Pieter Waterdrinker gevierd. De Haarlemse journalist Manon Duintjer presenteerde de avond en sprak met hem over zijn werk, zijn leven én de liefde. Uitgever Elik Lettinga (Nijgh & Van Ditmar) en collega en vriend Olaf Koens spraken hem toe. Van de burgemeester van Zandvoort, David Moolenburgh, kreeg hij de erespeld van Zandvoort opgespeld. Met muzikale bijdragen van Jan-Willem Baljet, David Bollen en Pieter Waterdrinker zelf. Waterdrinker groeide op in Zandvoort en ging in Haarlem naar het Eerste Christelijk Lyceum. Hij studeerde Russisch, Frans en Nederlands Recht aan de UvA. Daarna werkte hij als journalist en in 1996 vestigde hij zich in Rusland waar hij zijn partner Julia Klotchkova ontmoette en in hoog tempo boeken publiceerde. Na de inval van Rusland in Oekraine, heeft het tweetal zich in Frankrijk gevestigd. Waterdrinker schreef onder andere Lenins balsem, Tsjaikovskistraat 40,  De rat van Amsterdam, Poubelle en Biecht aan mijn vrouw. Zijn laatste boek Van huis en haard verscheen dit voorjaar. Eind november verschijnt het boek Citroenkip op zondag, over recepten van Julia's grootmoeder en als baken van hoop.... op vrede! (Foto's: Gerlinde de Geus)

Foto's bekijken
12 oktober: 25 jaar Sebes & Bisseling

12 oktober: 25 jaar Sebes & Bisseling

Paul Sebes richtte 25 jaar geleden het eerste literair agentschap van Nederland op. In de voormalige kerk De Duif op de Prinsengracht in Amsterdam organiseerde Sebes & Bisseling Literary Agency op 12 oktober daarom overdag een groot rechtencentrum voor tientallen Noord-Amerikaanse en Scandinavische agenten, scouts en redacteuren. Aangevuld met honderden Nederlandse uitgevers en redacteuren, liep de dag over in een feest waarbij ook alle auteurs en andere relaties van het agentschap aanwezig waren. Tijdens het feest was er een literair programma waarbij diverse door het agentschap vertegenwoordigde succesvolle auteurs voordrachten gaven. Dit alles vond niet toevallig plaats op de donderdag voor de Frankfurter Buchmesse, waardoor alle (internationale) boekenvakkers in het weekend konden doorreizen naar Duitsland.

 

Foto's bekijken
Lancering uitgeverij Pressburg en 'Vlieg, mijn zwaluw' van Patrick Bernhart, 21 september 2023

Lancering uitgeverij Pressburg en 'Vlieg, mijn zwaluw' van Patrick Bernhart, 21 september 2023

Op 21 september vond in de Amstelkerk in Amsterdam het lanceringsfeest plaats van Pressburg. Deze uitgeverij is gericht op levensverhalen. Tevens werd op deze avond Vlieg, mijn zwaluw - Een Habsburgs-Joods-Hongaars-Nederlands familiedrama gepresenteerd. Dat is het eerste boek dat bij Pressburg verschijnt. Uitgever en auteur Patrick Bernhart (voorheen werkzaam bij PCM en Sanoma en als auteur onder meer bij Prometheus en Spectrum) overhandigde het eerste exemplaar aan Rob Veneboer, directeur Sanoma Benelux. Na toespraken van beiden werd het lanceringsmoment gevierd met een glaasje Unicum, de heilzame Hongaarse bittere kruidenlikeur. Volgens de legende is de naam 'Unicum' afkomstig van de uitroep 'Dat is een unicum!' van de Habsburgse keizer Jozef II. Dit omdat hij zo verbaasd zou zijn geweest over de kwaliteit van het drankje. Unicum droeg niet alleen in de achttiende eeuw bij aan de feestvreugde aan het keizerlijk hof in Wenen, maar ook in de eenentwintigste eeuw bij de vele binnen- en buitenlandse gasten in de Amstelkerk in Amsterdam.

Foto's bekijken
Amsterdam Book Event

Amsterdam Book Event

Op 27 september vond bij Pllek in Amsterdam het Amsterdam Book Event (ABE) plaats, georganiseerd door Van Ditmar Boekenimport. De editie van dit jaar stond geheel in het teken van het Engelstalige boek. Acht grote Britse en Amerikaanse uitgeverijen waren speciaal voor dit evenement naar Nederland gekomen om boekverkopers te inspireren met de beste nog te verschijnen titels uit hun aanbieding. (Foto's Chris van Houts).

Foto's bekijken
Meer Boekblad was erbij...