12 april 2016 - Presentatie 'Menthol' van Frank Krake, Hengelo 20

14 april 2016: 12 april 2016 - Presentatie 'Menthol' van Frank Krake, Hengelo

Als je het boek Menthol begint te lezen, hóór je het ze zeggen, de uitgevers of redacteur waar auteur Frank Krake met zijn manuscript langs ging. ‘Het is een geweldig verhaal, Frank, maar de scheiding tussen feiten en fictie is niet altijd duidelijk. Vorm het om tot een roman. Of schrijf een echte biografie. Want nu zit het er zo'n beetje tussen in en dat werkt niet.’

Daarin hebben ze gelijk. Normaal gesproken. Alleen, Frank Krake is niet normaal. Hij is ondernemer/marketeer/netwerker pur sang/verkoper en behept met een onwaarschijnlijke hoeveelheid energie. Hij lijkt wat dat betreft misschien wel een beetje op de hoofdpersoon van zijn boek, Joseph Sylvester. De uiterst kleurrijke zwarte man uit Santa Lucia die een fenomeen werd in Hengelo en die zichzelf tijdens de oorlog uit het Duitse interneringskamp wist te praten.

Herschrijven? Nee. Krake geeft het boek uit zoals hij het voor ogen heeft. Met een redacteur en een vormgever en adviezen van o.a. boekhandel Broekhuis over de cover. Oplage: 8.000 exemplaren. Hij netwerkt zich de media in en presenteert zijn boek eerst in een uitverkochte Hengelose schouwburg met een boekpresentatie die wel wat weg heeft van een grote bedrijfsavond. En het werkt wél. Na afloop gaan de boeken als warme broodjes over de toonbank.

Maike Meijer tournee: honderd boekhandels in zeven dagen

Maike Meijer tournee: honderd boekhandels in zeven dagen

Maike Meijer geeft haar eerste boek zelf uit samen met het uitgeefteam dat o.a. met Paulien Cornelisse, Rick Pastoor en Tommy Wieringa werkt (bestaande uit Harminke Medendorp, Ruth Bergmans en Maarten Richel). Wen er maar aan verschijnt op 31 oktober. Om dit te vieren en ook om de Nederlandse boekhandelaren een hart onder de riem te steken in deze heftige tijden bezoekt het team van New Book Collective namens uitgeverij Meijer honderd boekhandels in zeven dagen. Alle boekhandelaren krijgen een XL-boek voor in de etalage, een op naam gesigneerd exemplaar van Wen er maar aan én een genummerde en gesigneerde prent van de door Meijer zelf getekende illustratie van de cover van het boek. Maike Meijer is drie dagen mee op tournee om een aantal boekhandelaren zelf te verrassen. Dat levert de volgende aanstekelijke plaatjes op: WEN ER MAAR AAN!

Foto's bekijken
Bezorgmarathon Ernest van der Kwast

Bezorgmarathon Ernest van der Kwast

Het nieuwe boek van Ernest van der Kwast, Ilyas, verschijnt vandaag bij de Bezige Bij. Omdat een reguliere feestelijke boekpresentatie er niet in zat, bedacht Van der Kwast iets anders: hij rende gisteren een volledige marathon door Rotterdam om de eerste exemplaren van de roman bij zijn lezers thuis te bezorgen. Hij rende de bezorgmarathon in twee delen: overdag bezorgde hij 31 boeken in zijn eentje, 's avonds nog eens 29 boeken, vergezeld door 20 collega-hardlopers. 

 

Foto's bekijken
Bookstore Day 2020

Bookstore Day 2020

Oplopende aantallen besmettingen of niet: Bookstore Day werd in de deelnemende boekhandels een feestje. Gewilde aanbiedingen, leuke activiteiten. Het leidde tot een duidelijke omzetplus – én positieve geluiden van boekverkopers.

Foto's bekijken
LibrisBlz.-najaarsbeurs

LibrisBlz.-najaarsbeurs

Voor de zomer moesten boekverkopers inkopen doen op basis van videopresentaties van uitgevers die ze op YouTube konden bekijken. Voor komend najaar konden ze gelukkig weer live in gesprek met vertegenwoordigers. Maar: wel met in achtneming van alle voorschriften van het RIVM.

Foto's bekijken
Boekblad was er niet bij: acties en activiteiten in coronatijd

Boekblad was er niet bij: acties en activiteiten in coronatijd

Door de coronacrisis gaan veel activiteiten niet door. Maar het boekenvak ontvangt steunbetuigingen, bedenkt creatieve nieuwe acties en vindt andere vormen voor bestaande activiteiten. Boekpresentaties, signeersessies, leesclubs, ze gaan allemaal door op een andere manier. Dat geldt ook voor het uitgeleide doen van collega's die met pensioen gaan! Boekblad was er weer niet bij, maar gelukkig hebben we de foto's.

Foto's bekijken
Boekblad was er niet bij: Corona-aanpassingen in de winkel

Boekblad was er niet bij: Corona-aanpassingen in de winkel

Boekhandels passen zich praktisch en pragmatisch aan de nieuwe omstandigheden aan. Met barrières voor de kassa en spatschermen, handschoenen en desinfecterende stoffen. Of komen tot originele oplossingen als de boekenschep, die De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam en Hijman Ongerijmd in Arnhem min of meer tegelijkertijd ontwikkelden. Of het loket van Athenaeum Nieuwscentrum. Daar gaat de verkoop vanuit de voorste ruimte gewoon door. Volgende week brengen we beeld van thuiswerkende uitgeverijmedewerkers, foto’s kunt u nu al inzenden.

Foto's bekijken
Meer Boekblad was erbij...