Zilveren Waalbrugspeld voor Hans Peters

Geraldine te Gussinklo | 19 juli 2021

Hans Peters (67) heeft de Zilveren Waalbrugspeld ontvangen voor zijn activiteiten als bestuurslid van stichting Literaire Activiteiten Nijmegen en andere activiteiten op literatuurgebied. De uitreiking vond plaats bij zijn afscheid als directeur van boekhandel Dekker van de Vegt. 

De Zilveren Waalbrugspeld is een onderscheiding voor mensen die zich minimaal 10 jaar op bijzondere wijze hebben ingezet voor de Nijmeegse samenleving. Peters stond in 2007 aan de wieg van stichting Literaire Activiteiten Nijmegen (SLAN). Sindsdien is hij al jaren de drijvende, stimulerende kracht voor deze stichting die de lees- en schrijfcultuur in Nijmegen wil bevorderen. Hij betrekt studenten en hoogleraren bij lezingen en presentaties en bij de jaarlijkse literatuuravond van boekhandel Dekker van de Vegt. Ook verzorgt hij vele gastcolleges bij de Faculteit der Letteren. 

Op landelijk niveau zat Peters 6,5 jaar in het bestuur van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) als penningmeester. Hij was hierbij een ambassadeur voor Nijmegen. Jarenlang was het Lezersfeest, tegenwoordig het Nijmeegs Boekenfeest, de afsluiting van de Nationale Boekenweek waarbij vele belangrijke schrijvers door zijn bemiddeling aanwezig waren. 

Peters begon ooit bij Dekker van de Vegt, werd in 2004 directeur en zorgde er mede voor dat de boekhandel een doorstart kon maken na het faillissement van de landelijke Polare-keten. 

Log snel in of word abonnee van Boekblad
  • Dit artikel bevat nog minimaal 0 woorden
Nog geen abonnement op Boekblad?

Profiteer van onze voordelige abonnementen.

Nu abonnee worden