'Wraakboek' over ex-vrouw door rechter verboden

Geraldine te Gussinklo | 12 februari 2019

Het gerechtshof in Den Bosch heeft een man bevolen om alle exemplaren van zijn thriller Hexit, over een wraakzuchtige ex, terug te halen bij boekhandels en webwinkels. Dit op straffe van een dwangsom van maximaal €50.000. 

In het boek legt de auteur zeer privacygevoelige zaken over zijn gezin en zijn ex-vrouw op tafel, waaronder gedetailleerde medische informatie over haar zwangerschappen en vermeende geslachtsziekten. In het boek wordt de vrouw onder meer uitgemaakt voor 'hoer', 'een gewetenloos monsterlijk wezen' en 'gruwelijke heks.' Zelfs wordt zij vergeleken met Hitler en Kim Jung Un. Het paar scheidde in 2012 en heeft twee kinderen, zo blijkt uit het vonnis dat vandaag werd gepubliceerd. De vrouw had eerder een kort geding bij de rechtbank in Breda nog verloren. De zogenaamd 'waargebeurde thriller', gepubliceerd in eigen beheer, kwam vorig jaar uit en is nu nog breed verkrijgbaar. 

In het vonnis citeren de rechters uit een mail die de auteur in 2016 aan zijn ex stuurde: 'Ik heb slecht nieuws. Binnen enkele weken neem ik de moeilijke beslissing of ik het leven voor jou en jouw kinderen nog vele malen onmogelijker zal maken als jij al die jaren bij mij doet. [...] Er breken voor mij mooie tijden aan; jullie gaan erger doorstaan dan wat jullie mij allemaal hebben aangedaan. Jij laat mij geen andere keuze. Het spijt me voor jullie.' De rechters concluderen mede daaruit dat de man de bedoeling had zijn vrouw met het boek te treffen. Een beroep op de vrijheid van meningsuiting hielp hem niet, onder meer omdat hij geen of nauwelijks moeite deed om te verbergen over wie het boek gaat.

De ex-man wordt verboden op straffe van een dwangsom van €5000 om het boek nog verder te verpreiden. Hij moet op straffe van hetzelfde bedrag ook zorgen dat het boek binnen veertien dagen uit de handel wordt genomen. Elke dag vertraging kost hem €500. Maximaal is hij €50.000 kwijt. Onbekend is of de vrouw ook nog bij de civiele rechter een schadevergoeding van de man zal eisen.

Log snel in of word abonnee van Boekblad
  • Dit artikel bevat nog minimaal 0 woorden
Nog geen abonnement op Boekblad?

Profiteer van onze voordelige abonnementen.

Nu abonnee worden