Vertalersgeluktournee wint Vertaalengel 2020

Maarten Dessing | 20 februari 2020

Nicolette Hoekmeijer, Andrea Kluitmann en Hanneke Marttin, de organisatoren van de jaarlijkse Vertalersgeluktournee, krijgen dit jaar de Vertaalengel. Dat heeft de jury – vertalers Hero Hokwerda, Elly Schippers en Rob van der Veer – namens de Literair vertalers van de Auteursbond vandaag bekend gemaakt. De uitreiking vindt plaats op 2 maart tijdens de traditionele Vertaalslag in het Betty Asfaltcomplex in Amsterdam.

De Vertaalengel wordt uitgereikt aan personen of instanties die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het vertaalvak in het algemeen of voor de positie van vertalers in het bijzonder. Het drietal wordt geprezen om 'het enthousiasme en de grote inzet' waarmee ze 'al tien jaar de organisatie van de tournee op zich nemen'. Ook zet het zich in om de tournee naar een hoger plan te tillen en jonge vertalers erbij te betrekken.

Tegenhanger van de Vertaalengel is de Vertaalduivel, een prikkelend plaagstootje toegekend aan een persoon of instantie die meer had kunnen doen in het belang van het vertaalvak. Deze wordt dit jaar echter niet uitgereikt. Er waren in het vertaalveld geen instanties of personen waar vertalers zich 'meer dan anders' aan hebben gestoord, aldus het persbericht.

Hier staat een overzicht van alle winnaars sinds 2008.

Log snel in of word abonnee van Boekblad
  • Dit artikel bevat nog minimaal 0 woorden
Nog geen abonnement op Boekblad?

Profiteer van onze voordelige abonnementen.

Nu abonnee worden