Programma Elspeetconferentie bekend

Bart Janssen | 25 mei 2023

De jaarlijks door de Stichting Elspeet georganiseerde Elspeetconferentie staat dit keer in het teken van het thema 'Het vrije woord'.

De organisatie schrijft over het thema: 'Nieuwe edities van oude boeken (waaronder die van Agatha Christie & Roald Dahl) worden bij de tijd gebracht of, volgens tegenstanders, gecensureerd. In de VS kunnen bibliotheekmedewerkers hun werk niet meer altijd doen zoals ze zouden willen, omdat sommige titels niet meer mogen worden uitgeleend. En ook in Nederland ligt literaire vrijheid gevoelig en leidt die regelmatig tot ophef.'

Op 2 juni gaan verschillende sprekers met moderator Tamara Markus en met elkaar de dialoog aan over het vrije woord. De eerste van hen is Vivien Waszink, taalkundige, woordenboekmaker en auteur van Dat mag je óók (al niet meer) zeggen. Waszink vertelt over ontwikkelingen op het gebied van schurende taal. Welke gevoeligheden zijn er, en hoe gaan we daarmee om? En leidt taalverandering ook tot verandering in de samenleving?

Michel Maas, de tweede spreker, was 25 jaar buitenlandcorrespondent voor de Volkskrant en de NOS. Hij vertelt als lid van en namens PEN Nederland over de invloed van en het verzet tegen censuur.

In het panelgesprek staat de vraag ‘Wie bepaalt wat onze kinderen lezen?’ centraal. Kinderboekenauteur Milouska Meulens, hoogleraar en expert jeugdliteratuur Yra van Dijk, boekhandelaar Marjoleine Wolf en kinderboekenrecensent Jaap Friso wisselen van gedachten.

Het programma wordt afgesloten door Erik van Muiswinkel: cabaretier, tv-maker, acteur én vertaler.

Tijdens de conferentie worden ook de winnaars van Mee naar de Messe en de shortlist voor de Boekverkoper van het Jaar-verkiezing bekendgemaakt. 

De conferentie vindt plaats in Sociëteit De Kring, Kleine-Gartmanplatsoen 7-9, Amsterdam. De inloop start 13.00 uur, het programma duurt van 13.30-17.00 uur en wordt afgesloten met een borrel.

Een kaartje kost €85,- (en voor GAU- of KBb-leden €70,-) en is te bestellen via de website.

Log snel in of word abonnee van Boekblad
  • Dit artikel bevat nog minimaal 0 woorden
Nog geen abonnement op Boekblad?

Profiteer van onze voordelige abonnementen.

Nu abonnee worden