Nieuw ‘Guust Flater’-album zal toch verschijnen na akkoord uitgever Dupuis met erfgenaam Franquin

Bart Janssen | 21 november 2023

De in 1997 na het plotselinge overlijden van geestelijk vader André Franquin gestaakte stripreeks Guust Flater zal na een periode van juridisch gesteggel tussen uitgever Dupuis en erfgenaam Isabelle Franquin dan toch een vervolg krijgen.

Uitgeverij Dupuis kondigde in maart 2022 al aan na 25 jaar weer een nieuw deel uit te willen brengen, getekend door de Canadese scenarist en tekenaar Marc Delafontaine, ook wel: Delaf.  De voorpublicatie van dit 22e deel, getiteld Flater slaat weer toe!, begon in april 2022 in het weekblad Robbedoes maar werd snel opgeschort vanwege de weerstand die loskwam. Met name Isabelle Franquin, de dochter en ook enige erfgename van André Franquin, verzette zich tegen de publicatie omdat haar vader volgens haar niet wilde dat het stripfiguur hem zou overleven.

Isabelle Franquin startte daarom een rechtszaak om publicatie van het boek te verbieden en Dupuis besloot om in afwachting daarvan publicatie van het nieuwe Flater-album uit te stellen tot 2023. Er volgde een arbitrageprocedure tussen Isabelle Franquin en uitgeverij Dupuis met als uitkomst dat Dupuis het recht heeft de reeks nieuw leven in te blazen, maar Isabelle Franquin heeft wel het recht om opmerkingen te maken over nieuw werk, conform een contract uit 2016.

 Het nieuwe album zal op 22 november verschijnen in een oplage van 800.000 exemplaren.

Log snel in of word abonnee van Boekblad
  • Dit artikel bevat nog minimaal 0 woorden
Nog geen abonnement op Boekblad?

Profiteer van onze voordelige abonnementen.

Nu abonnee worden