Nieuw fonds voor literaire uitgaveprojecten: het Rudy Kousbroek Fonds

Bart Janssen | 27 september 2022

Het Prins Bernhard Cultuurfonds lanceert per 1 januari 2023 een nieuw fonds dat is bedoeld om verzameld-werkuitgaven van Nederlandstalige auteurs te ondersteunen: het Rudy Kousbroek Fonds. Het nieuwe fonds is tevens gericht op het mogelijk maken van andere monumentale edities van Nederlandse of vertaalde literatuur, waarvan het literair c.q. literair-historisch belang evident is.

De achtergrond voor de oprichting van het fonds is de constatering dat het steeds moeilijker wordt om van het werk van belangrijke auteurs een goed verzorgde gedrukte verzameluitgave op de Nederlandstalige markt te brengen, gericht op een algemeen cultureel lezerspubliek. De in 2010 overleden essayist Rudy Kousbroek (P.C. Hooftprijs 1975) was een groot pleitbezorger voor historisch en cultureel besef. Daarom is het passend dat dit fonds naar hem is vernoemd, aldus het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds meldt dat voor het nieuwe fonds door een bijzondere kring van donateurs een startbedrag van 115.000 euro bijeen is gebracht. De initiatiefnemers hopen dat er meer mensen zijn die zich willen aansluiten bij het fonds om gezamenlijk waardevolle uitgaven te realiseren. Het fonds treedt 1 januari 2023 in werking met het dan bijeengebrachte vermogen, dat in vijf jaar wordt besteed aan verschillende projecten binnen de doelstelling.

Foto: Rudy Kousbroek

Log snel in of word abonnee van Boekblad
  • Dit artikel bevat nog minimaal 0 woorden
Nog geen abonnement op Boekblad?

Profiteer van onze voordelige abonnementen.

Nu abonnee worden