Media:Tijd 2018: leestijd hetzelfde als 2015, wel meer digitaal

Stip | 15 mei 2019

In het najaar van 2018 is voor de derde keer (na 2013 en 2015) het onderzoek Media:Tijd uitgevoerd door het SCP en vier media-onderzoeksbureaus. Bijna drieduizend Nederlanders van 13 jaar en ouder hielden gedurende een week minutieus bij hoe zij hun tijd spendeerden. 

De gemiddelde leestijd is in vergelijking met drie jaar geleden op niveau gebleven en bedraagt 42 minuten. Het verschil met 2015 is verwaarloosbaar. Het aandeel lezen van papier is in dezelfde periode wel gedaald van 71% naar 67%. Omgerekend betekent dit 14 minuten per dag digitaal lezen met een aandeel van 33% in 2018.

De leesparticipatie – het percentage mensen dat op een gemiddelde dag leest – is het hoogst bij de twee oudere leeftijdsgroepen. Verder geldt dat er een duidelijke voorkeur is voor lezen van papier voor de groepen boven de 50 jaar. Voor de lezers jonger dan 50 jaar geldt dat het aandeel van digitaal lezen groter is ten opzichte van papier.

De grote overeenkomst tussen mannen en vrouwen is dat de gemiddelde (papier en digitaal) leesparticipatie vrijwel gelijk is. Daarbinnen laten de mannen een groter aandeel (48%) voor digitaal zien ten opzichte van het aandeel digitaal lezen (35%) bij vrouwen. Uit de cijfers van Media:Tijd blijkt dat vrouwen meer boeken en tijdschriften op papier lezen en dat mannen vaker nieuwssites/-apps raadplegen. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat papier (nog steeds) de voorkeur heeft.

Lees hier het volledige rapport.

Log snel in of word abonnee van Boekblad
  • Dit artikel bevat nog minimaal 0 woorden
Nog geen abonnement op Boekblad?

Profiteer van onze voordelige abonnementen.

Nu abonnee worden