Antisemitisch 'Hitlers diamanten' definitief geschrapt

Stip | 16 september 2020

Het boek Hitlers diamanten, geschreven door 'Het Enigma Collectief' (waarschijnlijk een pseudoniem van Theo Beenen) en in augustus verschenen bij uitgeverij Aspkt, is definitief ingetrokken. Bij verschijnen kwam er al snel kritiek op de antisemitische inhoud van het boek, dat nieuwe onthullingen over Adolf Hitler beweerde te doen. Onder andere Bart FM Droog van The Post Online en het CIDI, autoriteit op het gebied van antisemitisme, meenden echter dat het werkelijke doel van het boek was om de wereld te overtuigen van het bestaan van een groot Joods-protestants vrijmetselarij-complot gericht op de wereldoverheersing. 

Waar Aspekt-uitgever Perry Pierik in eerste instantie nog zei een gekuiste herdruk te willen uitgeven van Hitlers Diamanten, dat al van Bol.com geweerd was, zegt hij nu dat het boek niet meer op de markt zal komen. Alle bestaande exemplaren van de eerste druk worden vernietigd. 

Auteur Theo Beenen liet nog aan The Post online weten: 'Verder zijn wij u (…) geen enkele uitleg verschuldigd en zullen nu de zaak vergezeld van onze bewijsstukken in handen geven van een ter zake kundig advocatenkantoor. U kunt hun correspondentie spoedig tegemoet zien.' Wat precies Beenens aanklacht aan het adres van TPO zal zijn is niet duidelijk. Hoofdredacteur van Jonet ('Onafhankelijk Joods nieuws en achtergronden') Kemal Rijken schrijft op zijn site nog over een andere mogelijkheid: 'Het is niet duidelijk of hij [Beenen, red.] ook Aspekt voor de rechter sleept. Mocht de uitgeverij de boeken hebben vernietigd zonder zijn toestemming, dan zou dat eventueel contractbreuk kunnen zijn.'

Log snel in of word abonnee van Boekblad
  • Dit artikel bevat nog minimaal 0 woorden
Nog geen abonnement op Boekblad?

Profiteer van onze voordelige abonnementen.

Nu abonnee worden