Gemeente Amsterdam vernietigt gehele oplage boek 'Onder de Amstel' vanwege integriteitsonderzoek

Bart Janssen | 24 januari 2023

De gemeente Amsterdam laat vierduizend exemplaren van het in opdracht gemaakte boek Onder de Amstel vernietigen vanwege een integriteitsonderzoek naar de samensteller, stadsarcheoloog Jerzy Gawronski.

In Onder de Amstel. Stadsvertellingen over Amsterdam met archeologische vondsten van de Noord/Zuidlijn uit Damrak en Rokin gaat een groot aantal specialisten in op de betekenis van de vondsten uit de Amstel, die zijn opgegraven tijdens de aanleg van de Noord/Zuidlijn. De redactie van het boek, dat is gemaakt in opdracht van de gemeente Amsterdam, is gedaan door Jerzy Gawronski, die vanaf 2002 tot 2020 de archeologische dienst van de gemeente leidde.

'Naar nu blijkt, ontdekte de gemeente vlak voor publicatie dat Gawronski – inmiddels met pensioen – vorig jaar onderwerp was van een integriteitsonderzoek. Volgens betrokkenen zou het gaan om grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer – niet seksueel – door Gawronski in zijn tijd als hoofd van de gemeentelijke dienst Monumenten en Archeologie,' aldus NRC Handelsblad. Om die reden heeft de gemeente Amsterdam nu besloten de gehele oplage van 4000 exemplaren van het boek te vernietigen.

In een nieuwe oplage, die dit voorjaar zal verschijnen, wordt de naam van Jerzy Gawronski verwijderd van omslag, titelblad en inleiding. 'Op basis van de uitkomsten van het onderzoek en de gesprekken met betrokkenen is een prominente positie namens de gemeente Amsterdam niet passend,' aldus een woordvoerder van de gemeente.

De kosten van het vernietigen van de gehele oplage en het maken van een nieuwe oplage bedragen ongeveer 150.000 euro.

(Afbeelding: omslag van de eerste oplage waarop Gawronski nog vermeld wordt)

Log snel in of word abonnee van Boekblad
  • Dit artikel bevat nog minimaal 0 woorden
Nog geen abonnement op Boekblad?

Profiteer van onze voordelige abonnementen.

Nu abonnee worden