Aantal mediatheken in voortgezet onderwijs daalt

Bart Janssen | 3 april 2024

Uit in opdracht van Stichting Lezen uitgevoerd onderzoek blijkt dat het aantal mediatheken in het voortgezet onderwijs de afgelopen jaren is gedaald van 561 in 2019 naar 427 in 2022. Driekwart van de mediathecarissen is bovendien niet of beperkt opgeleid. voor hun functie. Deze beroepsgroep vergrijst ook steeds verder. Van de deelnemende mediathecarissen is 83% vijftig jaar of ouder, terwijl het in 2012 ging om 72%. Daarnaast laat een derde van de schoolleiders op scholen zonder mediatheek weten de meerwaarde van een mediatheek niet te zien.

Gerlien van Dalen van Stichting Lezen reageert op het onderzoek door te verwijzen naar het Masterplan basisvaardigheden, dat moet leiden tot forse investeringen in de Bibliotheek op school, waardoor de komende drie jaar in samenwerking met lokale bibliotheken 515 mediatheken openen op locaties voor het praktijkonderwijs en het vmbo, waar mediatheken doorgaans ontbreken.

Het onderzoeksrapport Mediatheken in het voortgezet onderwijs; Stand van zaken 2023 wordt op donderdag 4 april gepubliceerd op lezen.nl.

Log snel in of word abonnee van Boekblad
  • Dit artikel bevat nog minimaal 0 woorden
Nog geen abonnement op Boekblad?

Profiteer van onze voordelige abonnementen.

Nu abonnee worden