80% Nederlandse ouders leest te weinig voor

Geraldine te Gussinklo | 8 april 2021

80% van de Nederlandse ouders leest hun kinderen minder dan twee uur per week voor. Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van bol.com, waarvoor 504 Nederlandse ouders van kinderen van 4-12 jaar oud werden ondervraagd. Experts van Stichting Lezen raden aan om minimaal twee uur per week voor te lezen om de taalontwikkeling van kinderen te verbeteren. 85 procent van de ondervraagde ouders denkt dat zelfs 10 minuten voorlezen per dag de leesvaardigheid van hun kind al verbetert. Het overgrote gedeelte (89%) vindt het bovendien hun taak om voor te lezen. 

Toch geeft 19% van de ondervraagde ouders aan hun kind(eren) nooit voor te lezen en 29% van de ouders maakt er minder dan één uur per week voor vrij. Meer dan 30 procent van de ouders (32%) maakt gemiddeld één tot twee uur per week vrij om voor te lezen. Dat betekent dat 80 procent onder de aangeraden twee uur per week, of 20 minuten per dag, blijft. Slechts een vijfde van de ouders trekt er wel meer dan twee uur per week voor uit: 15% leest 2 tot 4 uur per week voor en 5% meer dan 4 uur.

Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek start Bol.com initiatieven om ouders te helpen met de taalontwikkeling van hun kind. Zo wordt expertplatform Lees Magazine uitgebreid om (groot)ouders nog meer te stimuleren om vaker voor te lezen, en is bol.com partner van de Stichting VoorleesExpress.

Log snel in of word abonnee van Boekblad
  • Dit artikel bevat nog minimaal 0 woorden
Nog geen abonnement op Boekblad?

Profiteer van onze voordelige abonnementen.

Nu abonnee worden