• Renée van Marissing eerste auteur Velvet
  Renée van Marissing eerste auteur Velvet

  Renée van Marissing schrijft de eerste uitgave van lesbiqueer uitgeverij Velvet Publishers. Ontkiemende liefde wordt in mei het eerste deel in de reeks Lesbian Pulp Fiction, waarvoor de uitgeverij gerenommeerde lesbiqueer auteurs vraagt zich aan het pulpgenre te wagen. De eerste titel in de Klassiekerreeks die Fleur Pierets voor de uitgeverij cureert is Women Lovers or the Third Woman van Natalie Clifford Barney, die volgend najaar uitkomt. Zojuist is ook de crowdfundingcampagne live gegaan waarover Daphne de Heer, een van de drie initiatiefnemers, eerder deze week in Boekblad sprak – en wel hier.

  24 november 2023
 • Hebban Boek van de Maand is 'Yellowface' van R.F. Kuang
  Hebban Boek van de Maand is 'Yellowface' van R.F. Kuang

  Yellowface van R.F. Kuang is door de Hebban Crew gekozen tot het Hebban Boek van de Maand in maart. Volgens de redactie raakt dit boek op zoveel verschillende vlakken de juiste snaar dat het gewoon niet weg te leggen is. Hebban noemt Yellowface een ode aan de gemankeerde mens en een geweldige spiegel op de uitgeverswereld. 'Je kunt het boek alleen lezen met samengeknepen billen en een diep besef van de verregaande onvolmaaktheid van de hele mensheid.'

  De Engelse editie van Yellowface is al een tijdje een TikTok-hype. Binnenkort verschijnt de Nederlandse vertaling bij House of Books.

  4 maart 2024
 • Aleksandr Skorobogatov ontvangt de Arkprijs van het Vrije Woord
  Aleksandr Skorobogatov ontvangt de Arkprijs van het Vrije Woord

  De van oorsprong Belarussische, maar nu in België wonende, schrijver Aleksandr Skorobogatov ontvangt de 74ste Arkprijs van het Vrije Woord. Hij krijgt de prijs omdat hij 'onafgebroken het tekort aan mededogen en democratisch bewustzijn aanklaagt bij de dictaturen van zijn geboorteland en van de Sovjet-Unie', aldus de jury. 

  Skorobogatov (Grodno, 1963) verwierf direct grote bekendheid met zijn  debuutroman Sergeant Bertrand (1991). Zijn laatste, in 2023 verschenen, boek Oorlogskronieken gaat over de Russische inval in Oekraïne. 

  De Arkprijs van het Vrije Woord is een Belgische prijs die in 1951 in het leven werd geroepen door Herman Teirlinck en de redactie van het Nieuw Vlaams Tijdschrift 'om te verhinderen dat ideologische bekrompenheid de vrijheid van meningsuiting en denken zou inperken. Hij wil die personen voor het voetlicht brengen die zich actief inzetten voor de vrijheid van denken.' Er is geen geldbedrag aan verbonden.
   

  4 maart 2024
 • Kluitman viert 75-jarig jubileum De Kameleon
  Kluitman viert 75-jarig jubileum De Kameleon

  Dit jaar is het 75 jaar geleden dat het eerste Kameleon-boek verscheen: De schippers van de Kameleon, geschreven door H. de Roos. Uitgeverij Kluitman viert dit met een speciale jubileumuitgave, die komende zomer verschijnt. De jubileumuitgave wordt een luxe-editie met goudfolie op de cover en zal vele extra’s bevatten, zoals een lexicon, een quiz en een fotokatern in kleur. Verder bevat het boek informatie over de auteur(s), illustratoren en de extra bewerkingen, zoals de films en musicals, en archiefmateriaal.

  Verder organiseert de uitgeverij een jubileumdag in het Kameleondorp in Terherne, waar niet alleen de speciale jubileumuitgave zal worden gepresenteerd maar ook de 'grootste Kameleon-fan' in het zonnetje zal worden gezet.

  4 maart 2024
 • 'Het Muizenhuis' wint Bologna Crossmedia Award
  'Het Muizenhuis' wint Bologna Crossmedia Award

  Het Muizenhuis heeft de Crossmedia Award van de Kinderboekenbeurs in Bologna gewonnen. Het boek kreeg de prijs voor de combinatie van boek, tv-serie en doe-het-zelflijn. Ook in de categorie 'digitaal lezen' werd een Nederlandse uitgave uitverkozen: het project Better Time Stories, waarmee Oekraïense vluchtelingen kunnen worden voorgelezen door achtergebleven familieleden (of andersom), kreeg een speciale vermelding. In totaal waren er meer dan honderd inzendingen voor deze prijs, die tijdens de komende editie van de beurs voor de vierde keer wordt uitgereikt.

  4 maart 2024
 • Arbeiderspers verwerft rechten nieuwe boek Benjamin Moser
  Arbeiderspers verwerft rechten nieuwe boek Benjamin Moser

  De Arbeiderspers heeft de rechten verworven van het nieuwe boek van Pulitzer Prizewinnaar Benjamin Moser: Anti-zionism: a Jewish history. De Arbeiderspers omschrijft het boek als 'een grondig, intellectueel en cultureel onderzoek naar hoe in de afgelopen twee decennia het zionisme een bepalende rol heeft gehad in het zaaien van verdeeldheid, verteld aan de hand van persoonlijke verhalen van belangrijke Joodse figuren binnen het verzet tegen het zionisme'.

  Bij De Arbeiderspers verschenen van Moser eerder  De wereld op zijn kopSontag en Clarice Lispector.

  1 maart 2024
 • Winnaars Storytel Awards bekendgemaakt
  Winnaars Storytel Awards bekendgemaakt

  Op 29 februari zijn tijdens de de Storytel Luisternacht de Storytel Awards in verschillende categorieën bekendgemaakt. In de categorie Beste Luisterboek won Ik beloof je dat ik honderd word van Royce de Vries. Inge Ipenburg won de award voor de Beste Voorlezer.

  Van 18 januari tot en met 16 februari kon het publiek stemmen op de genomineerden voor de Storytel Awards 2024 in de categorieën: Beste Luisterboek, Beste Voorlezer, Opkomend Voorleestalent en Beste Storytel Original.

  1 maart 2024
 • Sholeh Rezazadeh genomineerd voor EU Prize for Literature
  Sholeh Rezazadeh genomineerd voor EU Prize for Literature

  Ik ken een berg die op me wacht van Sholeh Rezazadeh (Ambo|Anthos) is door VLAM21, het samenwerkingsverband van literaire festivals, genomineerd voor de Europian Union Prize for Literature. Anders dan voorheen, toen ieder Europees land een lokale jury benoemde die een lokale winnaar aanwees, buigt er nu een nationale organisatie over alle genomineerden om één winnaar aan te wijzen. Dat gebeurt dit jaar op 4 april. Wat wel hetzelfde is gebleven, is dat ieder land eens in de drie jaar aan de beurt is. Zo neemt Rezazadehs boek het op tegen werken uit Duitsland, Malta en Slovenië, maar bijvoorbeeld niet Frankrijk en België. De prijs is belangrijk omdat de winst toegang geeft tot EU-subsidies voor vertaling naar een ander Europese taal. Ook wordt de auteur in het hele continent gepromoot. Ook dat is niet veranderd. Eerdere Nederlandse winnaars waren Gerda Blees (2021), Jamal Ouariachi (2017), Marente de Moor (2014) en Rodaan Al Galidi (2011). Zie voor meer informatie hier.

  29 februari 2024
 • Genomineerden Hans Vervoort-prijs bekend
  Genomineerden Hans Vervoort-prijs bekend

  Op 22 april 2024 zal voor de derde keer de Hans Vervoort-prijs worden uitgereikt, de prijs voor 'verhalend proza van neerslachtige en toch opbeurende aard'.

  De genomineerden zijn dit jaar:

  1. Sacha Bronwasser: Luister (Ambo/Anthos)
  2. Robert Brouwer: Café Terminus (Finisterre)
  3. Valentijn de Heer: Beste mevrouw Eva (Pluim)
  4. Leo Pleysier: Klokgelui (de Bezige Bij)
  5. Elte Rauch: Een vrouw met mooie borsten - Het dagboek van Veere Wachter (Cossee)

  De jury van de  jaarlijkse prijs, ingesteld door schrijver Hans Vervoort (1939), bestaat uit Mensje van Keulen (auteur) Bart Leemhuis (boekhandelaar) en voorzitter Arjan Peters (literatuurcriticus). Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. De winnaar zal eind maart/ begin april 2024 bekend gemaakt worden en de feestelijke uitreiking van de prijs vindt plaats op 22 april 2024 in zaal Belcampo te Amsterdam. In 2022 ging de prijs naar Tobi Lakmaker voor De geschiedenis van mijn seksualiteit en in 2023 naar Theodor Holman voor Als de liefde.

  29 februari 2024
 • Thomas Olde Heuvelt krijgt schrijfopdracht Nijmegen
  Thomas Olde Heuvelt krijgt schrijfopdracht Nijmegen

  Thomas Olde Heuvelt gaat in opdracht van de gemeente Nijmegen een roman schrijven waarin Nijmegen een rol speelt. Naar verwachting verschijnt het boek in het najaar van 2026.

  Het is de zevende schrijfopdracht van de gemeente Nijmegen. Vorig jaar gingen opdrachten naar Annemarie Haverkamp en Abdelkader Benali, die beiden op dit moment nog bezig zijn met het schrijven van hun boek. In 2015 verscheen De Ochtendgave van A.F.Th. van der Heijden als eerste. In augustus 2022 presenteerde Jaap Robben zijn boek Schemerleven. De roman van Thomas Verbogt (Maak het mooi) is in oktober 2022 verschenen en Tessa de Loo's roman De stad in je hoofd lag in april 2023 in de winkels. 

  Sinds 2015 stelt de gemeente Nijmegen subsidies beschikbaar voor romans waarin Nijmegen een rol speelt. De gemeente verstrekt de schrijfopdrachten zodat Nijmegen een plaats in de literatuur krijgt, bij wijze van promotie voor de stad. De auteur heeft verder creatieve vrijheid. Het gaat om een bedrag van 30.000 euro.

  Foto: Thomas Olde Heuvelt met burgemeester Bruls (©gemeente Nijmegen)

  28 februari 2024
 • GAU en Stichting Elspeet geven weer gratis plek onboardingprogramma weg
  GAU en Stichting Elspeet geven weer gratis plek onboardingprogramma weg

  Ook dit jaar bieden de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Stichting Elspeet één jonge boekenvakker de mogelijkheid om een plek binnen het onboardingprogramma te winnen. De winnaar zal onderdeel zijn van het programma dat in mei begint. Het onboardingprogramma biedt een intensieve introductie in de algemene uitgeverij en reikt jonge boekenvakkers daarmee kennis en vaardigheden aan waarmee ze snel volwaardig kunnen meedraaien. Geïntereseerden dienen jonger te zijn dan 35 jaar, werkzaam te zijn in het uitgeefvak en relatief nieuw en een aanbeveling te hebben van een mentor binnen hun organisatie. Om kans te maken op de gratis plek in het onboardingprogramma wordt van hen gevraagd een motivatiebrief te schrijven, die uiterlijk voor 25 maart ingediend dient te zijn bij de Stichting Elspeet. De winnaar wordt bekendgemaakt op 2 april. Vorig jaar werd de gratis plek gewonnen door Lisanne van der Waal.

  26 februari 2024
Meer nieuws laden...