• Omzet Bol.com steeg met 70% in vierde kwartaal 2020
  Omzet Bol.com steeg met 70% in vierde kwartaal 2020

  Bol.com heeft in 2020 een uitzonderlijk goed jaar gehad, zo blijkt uit de jaarcijfers die moederbedrijf Ahold bekend heeft gemaakt. Nederlands grootste webshop profiteerde van de lockdowns vanwege corona. De verkoop over 2020 kwam uit op 4,3 miljard, aanzienlijk meer dan de doelstelling van 3,5 miljard – die het bedrijf bovendien pas in 2021 dacht te halen. Bol.com zegt te hopen ook in het nieuwe jaar nog profijt van het momentum te hebben, en mikt op 5 miljard verkoop in 2021.

  Met name in het laatste kwartaal van 2020 had Bol.com het druk: de verkoop steeg met 70 procent. Verkopen van derden op Bol.com stegen met 110%. Het platform heeft nu ruim 41.000 'verkooppartners'. 

  17 februari 2021
 • Deutscher Buchpreis gewonnen door Antje Ravic Strubel
  Deutscher Buchpreis gewonnen door Antje Ravic Strubel

  Antje Rávik Strubel heeft met haar roman Blaue Frau (S. Fischer) de Deutscher Buchpreis gewonnen, zo is gisterenavond bekendgemaakt. Ze ontangt een bedrag van 25.000 euro. Haar medegenomineerden waren: Norbert Gstrein met Der zweite Jakob (Hanser), Thomas Kunst met Zandschower Klinken (Suhrkamp), Monika Helfer met Vati (Hanser), Christian Kracht met Eurotrash (Kiepenheuer & Witsch) en Mithu Sanyal met Identitti (Hanser). Van de drie laatstgenoemde zijn Nederlandse vertalingen aangekondigd; dat geldt tot op heden niet voor Blaue Frau.

  19 oktober 2021
 • Boekhandel Dekker vd Vegt vraagt boeken voor bibliotheek
  Boekhandel Dekker vd Vegt vraagt boeken voor bibliotheek

  De Nijmeegse boekhandel Dekker vd Vegt doet samen met Bibliotheek Gelderland Zuid een oproep om boeken te schenken aan een pop-up-bibliotheek. Het bibliotheekje zal geopend worden in een opvangkamp voor Afghaanse vluchtelingen in Heumensoord, en heeft als doel om de bewoners daar te helpen om Nederlands te leren. In 2015, toen Heumensoord open was voor Syrische vluchtelingen, was deze actie succesvol en hebben veel vluchtelingen alvast een begin kunnen maken met het leren van Nederlands, aldus de initiatiefnemers in De Gelderlander.
  In de boekwinkel is een tafel ingericht met een selectie taalboeken en woordenboeken. Klanten kunnen die aanschaffen en achterlaten in de winkel. Dekker van de Vegt zorgt er samen met de bibliotheek voor dat de boeken in het opvangkamp terechtkomen. Ook is er behoefte aan tweedehands Engelse boeken, boeken in Dari of Pasjtoe en prentenboeken (Nederlands of Engelstalig). Wie deze overheeft, kan ze afleveren bij vestigingen van de bibliotheek.

  18 oktober 2021
 • Verkiezing favoriete kinderboeken aller tijden van start
  Verkiezing favoriete kinderboeken aller tijden van start

  De Grote Vriendelijke Podcast organiseert samen met lezerscommunity Hebban dit najaar de verkiezing van De Grote Vriendelijke 100, een toplijst met de favoriete kinderboeken aller tijden. Tot en met 7 november 2021 kunnen lezers hier hun stem uitbrengen. Stemmers maken hun keuze uit alle beschikbare jeugdliteratuur in de database van Hebban, van prentenboek tot young adultroman. Het gaat hier om oorspronkelijk Nederlandstalig én vertaald werk. Op 24 november a.s. wordt de lijst bekendgemaakt tijdens een live opname van De Grote Vriendelijke Podcast en gepubliceerd op Hebban.nl.

   

  15 oktober 2021
 • Marieke Lucas Rijneveld wint Tzum-prijs 2021
  Marieke Lucas Rijneveld wint Tzum-prijs 2021

  Marieke Lucas Rijneveld wint de Tzum-prijs 2021 voor de mooiste zin uit een boek dat verschenen is in het voorafgaande jaar. De hoogte van de prijs is afhankelijk van de lengte van de zin. Per woord krijgt de schrijver één euro; in dit geval bedraagt de Tzum-prijs 67 euro. Daarnaast ontvangt de schrijver een fraaie beker.

  De winnende zin is: 
  'Lieve gunsteling, ik zeg het je maar meteen: ik had je in dat steilorige hoogseizoen als een zweer met een hoefmes uit de klauwlederhuid moeten verwijderen, ik had ruimte moeten maken bij de tussenklauwspleet zodat mest en vuil ertussenuit zouden vallen en niemand je kon infecteren, misschien had ik je enkel wat moeten pellen en bijschaven met de slijper, je moeten reinigen en droogwrijven met wat zageling.'

  De winnende zin is de eerste van de roman Mijn lieve gunsteling (Atlas Contact). De jury schrijft: 'de kracht van de zin [...] zit in de tegenstelling tussen de vriendelijke opening met ‘Lieve gunsteling’ en de heftige, plastische als-vergelijking die er direct op volgt. De lezer wordt meteen op scherp gezet en krijgt de thematiek van het hele boek, waarin een jong meisje de prooi wordt van een veearts, in al zijn hevigheid in die openingszin gepresenteerd.'

  15 oktober 2021
 • 'De Kralingse Buitenplaatsen' wint landelijke boekenprijs
  'De Kralingse Buitenplaatsen' wint landelijke boekenprijs

  De Kralingse Buitenplaatsen van Robert Ligthelm (Picture Publishers) is dit jaar de winnaar van de Ithakaprijs, de belangrijkste Nederlandse prijs voor boeken of journalistieke producties over kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen. Het is de zevende keer dat deze prijs, een geldbedrag van € 5.000, is uitgereikt. De prijs is een initiatief van stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL). In het juryrapport wordt De Kralingse Buitenplaatsen 'een bijzonder fraai uitgegeven en uiteraard rijk geïllustreerd boekwerk' genoemd, en 'Het eerste grote onderzoek en het eerste grote overzichtswerk over dit op het eerste gezicht onherkenbaar veranderde gebied, dat dankzij dit boek nu toch weer veel van zijn oude en gelukkig toch ook nog iets van zijn behouden schoonheid kan laten zien.'

  15 oktober 2021
 • Constantijn Huygens-prijs 2021 voor Peter Verhelst
  Constantijn Huygens-prijs 2021 voor Peter Verhelst

  De Constantijn Huygens-prijs 2021, een van de vijf Haagse literatuurprijzen, is toegekend aan de dichter/schrijver Peter Verhelst (1962), die in 1987 debuteerde met de dichtbundel Obsidiaan. De jury noemt Verhelsts oeuvre 'adembenemend' en zegt erover: 'Dat moet volgens Verhelsts poëtica blijven bewegen, blijven herschreven worden, het moet doorbloed. Het is literaire onrust die naar een geheel eigen universum leidt, soms prachtig intuïtief, soms donker, kritisch en pulserend.' De Constantijn Huygens-prijs, de jaarlijkse prijs voor een literair oeuvre, bedraagt € 12.000 en wordt op 23 januari 2022 uitgereikt op het festival Winternachten. Het Literatuurmuseum organiseert de toekenning en uitreiking van de Haagse literatuurprijzen. De jury bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Jeannette Smit, Nisrine Mbarki, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Rashif El Kaoui en Sarah Vankerschaever. 

  Foto: Peter Verhelst © Stephan Vanfleteren

  15 oktober 2021
 • Read Shop keert terug in Havelte als combinatiewinkel
  Read Shop keert terug in Havelte als combinatiewinkel

  Om gezondheidsredenen wilden Bert en Betty strijker hun Read Shop in Havelte overdoen aan een nieuwe eigenaar; die werd echter in 5 jaar niet gevonden. Juist toen werd besloten de winkel dan maar te sluiten, nadat de stress van de coronaperiode en een aflopend huurcontract het niet makkelijker maakten, meldde Wendy Bruggeman zich. Zij runt al jaren een Prima, die net als The Read Shop onder Audax valt, met een groot assortiment huishoud, speelgoed, ijzerwaren en tuingereedschap even verderop in Havelte. Er is besloten om The Read Shop daaarbij onder te brengen. De combinatiewinkel is begin deze maand geopend. 

  14 oktober 2021
 • Vernieuwde Bijbel in ontvangst genomen door Koning Willem Alexander
  Vernieuwde Bijbel in ontvangst genomen door Koning Willem Alexander

  De vernieuwde vertaling van De Bijbel, aangeduid als NBV21, is gisterenavond feestelijk gepresenteerd in de Grote Kerk in Den Haag. Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door Koning Willem Alexander. De vernieuwde, verbeterde Nieuwe Bijbelvertaling, samengesteld en uitgegeven door Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap NBG, is de meest gebruikte Bijbel in Nederland en Vlaanderen. In de NBV21 is feedback van duizenden bijbellezers benut en zijn nieuwe inzichten verwerkt. Het NBG geeft NBV21 uit in diverse uitvoeringen, met en zonder deuterocanonieke boeken. NBG brengt twaalf edities van de nieuwe Bijbelvertaling (NBV21), en daarnaast verschijnen vandaag bij Singel Uitgeverijen een literaire editie van de NBV21 en een Kunstbijbel met afbeeldingen van oude meesters uit de Lage Landen.

  14 oktober 2021
 • Werk van Arnon Grunberg nu in 30 landen vertaald
  Werk van Arnon Grunberg nu in 30 landen vertaald

  Met de verkoop van de Hongaarse rechten voor De dood in Taormina, dat 31 augustus in Nederland verscheen, en de Servische vertaling van Tirza, is het werk van Arnon Grunberg nu in maar liefst 30 talen verschenen, zo meldt zijn uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Na Anne Frank (56 talen), Harry Mulisch (38) en Herman Koch (38) is Grunberg hiermee een van de meest vertaalde Nederlandse schrijvers. Naast Hongaars en Servisch werden zijn boek onder andere ook vertaald in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees, Noors, Zweeds, Italiaans en Japans.

  11 oktober 2021
 • Nieuwe roman Lucinda Riley aangekondigd
  Nieuwe roman Lucinda Riley aangekondigd

  In het voorjaar van 2022 verschijnt bij Xander Uitgevers een gloednieuwe roman van bestsellerauteur Lucinda Riley. Het gaat om een niet eerder uitgegeven titel, de misdaadroman The Murders at Fleat House, die aankomend voorjaar wereldwijd gepubliceerd zal worden. Toen haar jongste kinderen in 2004 naar school gingen, schreef Riley drie boeken zonder daar destijds een uitgever voor te hebben. Twee daarvan zijn inmiddels met groot succes uitgebracht: De olijfboom en De vlinderkamer. Riley is altijd van plan geweest om het derde boek uit te geven na het verschijnen van het laatste deel van De zeven zussen. Zoals afgelopen juli aangekondigd, zal het achtste deel in de Zeven zussen-serie, Atlas: Het verhaal van Pa Salt, door Lucinda’s zoon Harry Whittaker worden voltooid. Dit boek zal verschijnen in mei 2023.

  11 oktober 2021
Meer nieuws laden...