• Omzet Bol.com steeg met 70% in vierde kwartaal 2020
  Omzet Bol.com steeg met 70% in vierde kwartaal 2020

  Bol.com heeft in 2020 een uitzonderlijk goed jaar gehad, zo blijkt uit de jaarcijfers die moederbedrijf Ahold bekend heeft gemaakt. Nederlands grootste webshop profiteerde van de lockdowns vanwege corona. De verkoop over 2020 kwam uit op 4,3 miljard, aanzienlijk meer dan de doelstelling van 3,5 miljard – die het bedrijf bovendien pas in 2021 dacht te halen. Bol.com zegt te hopen ook in het nieuwe jaar nog profijt van het momentum te hebben, en mikt op 5 miljard verkoop in 2021.

  Met name in het laatste kwartaal van 2020 had Bol.com het druk: de verkoop steeg met 70 procent. Verkopen van derden op Bol.com stegen met 110%. Het platform heeft nu ruim 41.000 'verkooppartners'. 

  17 februari 2021
 • Schrijverscollectief FixDit wint Carla Atzema Soroptimistprijs
  Schrijverscollectief FixDit wint Carla Atzema Soroptimistprijs

  FixDit ontvangt de Carla Atzema Soroptimistprijs voor haar manifest Optimistische woede. Fix het seksisme in de literatuur, dat volgens de jury goed laat zien hoe de mechanieken van de literaire wereld in het nadeel van vrouwelijke schrijvers (van kleur) werken. De winnaars ontvangen €25.000 en een beeldje.

  De Carla Atzema Soroptimistprijs gaat over de rechten en positie van vrouwen in de maatschappij en wordt uitgereikt aan diegene(n) die dit onderwerp de afgelopen twee jaar met een Nederlandstalige journalistieke publicatie het best onder de aandacht hebben weten te brengen. De Carla Atzema Soroptimistprijs wordt mogelijk gemaakt door stichting Soroptimist Vrouwenfonds. De prijs is nu voor de derde keer uitgereikt.

  12 april 2024
 • Aleida Schotprijs voor Nina Targan Mouravi
  Aleida Schotprijs voor Nina Targan Mouravi

  De Aleida Schotprijs 2024 is toegekend aan Nina Targan Mouravi voor haar gehele oeuvre, met in het bijzonder haar vertalingen van Stanislav Asejev, Lev Rubinstein en Vera Pavlova.

  De Aleida Schot-prijs wordt sinds 1981 iedere twee jaar door de Aleida Schot Stichting toegekend voor literaire vertalingen uit een der Slavische talen. Aan de prijs is een geldbedrag van 2500 euro verbonden. In 2022 werd de prijs toegekend aan Charlotte Pothuizen voor haar vertalingen van moderne Poolse literatuur, in het bijzonder voor de romans van Szczepan Twardoch De koning en Het zwarte koninkrijk

  Op 8 november zal Nina Targan Mouravi de prijs in ontvangst nemen in de Waalse Kerk te Amsterdam.

  11 april 2024
 • Martha Claeys wint de Socratesbeker
  Martha Claeys wint de Socratesbeker

  De Vlaamse filosofe Martha Claeys heeft met haar boek Trots de Socratesbeker 2024 gewonnen, zo werd gisteren bekendgemaakt tijdens een speciale uitzending van het NPO 1-radioprogramma Kunststof.

  Volgens de jury verdient Martha Claeys de prijs 'omdat ze met haar filosofie heel dicht bij het alledaagse leven staat en een emotie bespreekt die ieder van ons aangaat […]. Ze doet dat op een wijze waarop haast ongemerkt een boekenkast vol filosofisch werk over dat onderwerp voorbij komt, zonder ook maar iets aan de oorspronkelijkheid en frisheid van haar beurtelings persoonlijke en analytische stijl af te doen. Trots is een filosofisch publieksboek waar je er liefst vele van zou willen hebben.'

  De Socratesbeker wordt sinds 2002 uitgereikt uit aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar is verschenen. De uitreiking vindt plaats tijdes de Maand van de Filosofie.

   

  11 april 2024
 • Kinderjury Stemweken van start
  Kinderjury Stemweken van start

  Vandaag zijn de Kinderjury Stemweken gestart. Alle kinderen tussen de 6 en 12 jaar kunnen t/m 24 april stemmen op hun favoriete boek uit 2023. Stemmen kan via kinderjury.nl of via stembussen op school, in de bibliotheek en in de boekhandel.  

  De start van de stemweken werd afgetrapt met de bekendmaking van de resultaten van een enquête onder honderd basisschoolleerlingen naar hoe ze het allerfijnst lezen. 'Relaxlezen' werd door de kinderen unaniem gekozen als beste manier. Kinderen lezen soms in de meest eigenzinnige houdingen en op onverwachte plekken, maar relaxlezen was volgens de kinderen het allerfijnst. In deze proefopstelling mochten de kinderen op een bank liggen met een dekentje en iets lekkers. Daarnaast stonden bubbelbadlezen en yogalezen in de top 3.

  Woensdag 15 mei worden de genomineerden bekendgemaakt en vrijdag 24 mei is de uitreiking. Deze bekendmaking is te bekijken via een livestream op Kidsweek.nl.

   

  10 april 2024
 • Nominaties Inktaap 2025 bekend
  Nominaties Inktaap 2025 bekend

  De drie nominaties voor De Inktaap 2025 zijn bekend. Het gaat om Kindertrein uit Boedapest van Emy Koopman, Luister van Sacha Bronwasser en W. van Tiemen Hiemstra.

  Het is dit jaar voor het eerst dat de nominaties zijn bepaald door docenten uit het voortgezet onderwijs. De afgelopen twee weken hebben zij hun stem uitgebracht op de titels van de shortlists van de drie grote literaire prijzen; de BNG Bank Literatuurprijs, de Boekenbon Literatuur Prijs en de Libris Literatuur Prijs. Per shortlist is één titel genomineerd voor De Inktaap. Voorheen werden de winnende titels van de drie grote literaire prijzen automatisch genomineerd. 

  Tijdens het leesbevorderingstraject van De Inktaap lezen en beoordelen jongeren tussen de 15 en 19 jaar de drie nominaties. Op 22 april 2025 wordt De Inktaap 2025 uitgereikt in Rotterdam.

   

  10 april 2024
 • 'Broergeheim' van Emiel de Wild centraal tijdens Heel Nederland Leest Junior
  'Broergeheim' van Emiel de Wild centraal tijdens Heel Nederland Leest Junior

  In november zal tijdens Heel Nederland Leest Junior op scholen klassikaal worden gelezen uit Broergeheim van Emiel de Wild. Bij het boek verschijnt, met steun van Stichting Lezen, een uitgebreide lesbrief voor groep 7 en 8 en VMBO 1 en 2. Met het boek en de lesbrief kunnen leerlingen in gesprek gaan over de belangrijke thema’s (geheimen, familie en groepsdruk) uit het boek.

  Het boek voor volwassenen (en de bovenbouw van havo/vwo) wordt in mei bekendgemaakt.

  9 april 2024
 • Heinz Janisch wint Hans Christian Andersen Award
  Heinz Janisch wint Hans Christian Andersen Award

  De Oostenrijkse schrijver Heinz Janisch (1960) heeft de prestigieuze Hans Christian Andersen Award gewonnen, zo werd gisteren bekendgemaakt tijdens de Bologna Children's Book Fair. De jury koos Janisch uit een lijst met 59 genomineerden uit 33 landen. Op de shortlist met zes genomineerden stonden behalve Janisch onder anderen ook nog Bart Moeyaart en Edward van de Vendel.

  De Canadees Sydney Smith heeft de Hans Christian Andersen Award voor beste illustrator gewonnen.

  9 april 2024
 • Voor het eerste collectieve Nederlandse stand in Bologna
  Voor het eerste collectieve Nederlandse stand in Bologna

  De Groep Algemene Uitgevers (GAU) heeft dit jaar voor het eerst een collectieve stand op de Kinderboekenbeurs van Bologna. De Nederlandse uitgevers zijn daarmee een van de 1.523 standhouders uit een honderdtal landen die Bologna dit jaar ontvangt. Een recordaantal, circa 75 meer dan vorig jaar. Het programma van de beurs, die tot en met donderdag duurt, telt meer dan 600 evenementen.

  8 april 2024
 • Platina Boek voor 'Dagboek van een muts'
  Platina Boek voor 'Dagboek van een muts'

  Gisteren is Avonturen uit een niet-zo-perfect leven, deel 1 uit de serie 'Dagboek van een muts' van Rachel Renée Russell, bekroond met een Platina Boek. Van het boek, verschenen bij De Fontein, werden sinds het verschijnen in 2009 meer dan 150.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de platina status binnen het genre kinderboeken. In minder dan een half jaar tijd is dit het derde Platina Boek dat de CPNB voor een kinderboek uitreikt.

  8 april 2024
 • Cook & Book Ukkel sluit de deuren
  Cook & Book Ukkel sluit de deuren

  Cook & Book in het bij Brussel gelegen Ukkel, het concept waarbij een boekwinkel en een restaurant gecombineerd worden, sluit op 8 april definitief de deuren. Er wordt een aantal redenen genoemd waarom het de laatste jaren minder goed ging met de zaak, onder andere de inflatie, de coronacrisis én te dure parkeerplaatsen.

  Vorig jaar bleek ook de andere vestiging van het concept, Cook & Book in Sint-Lambrechts-Woluwe, met moeilijkheden te kampen, maar het betreffende filiaal heeft de deuren toch open weten te houden.

  5 april 2024
Meer nieuws laden...