• Lisanne van der Waal wint plek GAU onboardingprogramma
  Lisanne van der Waal wint plek GAU onboardingprogramma

  Lisanne van der Waal heeft een plek gewonnen in de vierde editie van het GAU onboardingprogramma dat in februari van start gaat. De jury van de prijsvraag van GAU en Stichting Elspeet, bestaande uit Sanne Walraven (GAU), Noa Tims (Gottmer) en Jill Luites (Meulenhoff Boekerij) koos voor de productmanager digital van Meulenhoff Boekerij op basis van haar motiviatiebrief. 'Ik ben echt heel blij dat ik een plekje bij het onboardingprogramma heb gekregen. Ik kijk er vooral naar uit om in korte tijd, heel efficiënt, kennis te maken met het mooie boekenvak', aldus Van der Waal, die per 1 december was overgestapt van Albert Heijn.

  Het onboardingprogramma dat een jaar doet, biedt jonge medewerkers binnen de algemene boekenvak een inleiding in de uitgeefwereld, brengt hen de fijne kneepjes van het vak bij en het levert waardevolle connecties op, onder meer dankzij de ontmoetingen met prominente boekenvakkers. Ook werken deelnemers aan hun persoonlijke vaardigheden. Werkgevers of potentiële deelnemers met interesse in het onboardingprogramma kunnen op woensdag 11 januari een online bijeenkomst bijwonen. Aanmelden voor het programma of de bijeenkomst kan via opleiding@algemene-uitgevers.nl.

  15 december 2022
 • Twee keer Gouden Boek voor Bobbi
  Twee keer Gouden Boek voor Bobbi

  Vandaag zijn Bobbi op het potje en Bobbi wordt grote broer van Monica Maas en Ingeborg Bijlsma bekroond met een Gouden Boek. Van de boeken werden sinds het verschijnen in 2005 en 2007 meer dan 75.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de gouden status binnen het genre kinderboeken. Monica Maas en Ingeborg Bijlsma werden beiden thuis verrast met de unieke oorkonde. Zij kregen deze uit handen van Kluitman-uitgever Mariska Budding. 

  24 april 2024
 • Lidy van Marissing wint Sybren Poletprijs
  Lidy van Marissing wint Sybren Poletprijs

  De Sybren Poletprijs 2024 is toegekend aan schrijver en dichter Lidy van Marissing, zo werd bekendgemaakt in het radioprogramma Kunststof.

  De jury stelt zeer onder de indruk te zijn van Van Marissings oeuvre, 'dat het verdient om uit het rijtje neo-avant-gardisten te worden gelicht en op zijn eigen merites gelezen en herlezen moet worden. Het is het voluit waard, dit bijzondere schrijverschap dat meer dan een halve eeuw lang op een zeer vindingrijke, steeds weer nieuwe wijze getuigt van betrokkenheid, speelsheid, verwondering en nieuwsgierigheid.’

  De prijs, een legaat van Sybren en Cora Polet, wordt uitgereikt ter bekroning van het oeuvre van een Nederlandstalige auteur die schrijft en werkt in de geest van de experimentele dichter, prozaschrijver en essayist Sybren Polet (1924-2015). De prijs wordt driejaarlijks uitgereikt en is met een geldbedrag van 35.000 euro een van de grootste van Nederland.

  De prijs wordt op woensdag 19 juni - de honderdste geboortedag van Sybren Polet - uitgereikt tijdens een feestelijk programma rondom Van Marissings werk in De Brakke Grond te Amsterdam.

  24 april 2024
 • De Fontein schenkt 800 exemplaren 'Het mysterie van Haamstede' aan scholen
  De Fontein schenkt 800 exemplaren 'Het mysterie van Haamstede' aan scholen

  Achthonderd leerlingen van scholen op Schouwen-Duiveland krijgen van uitgeverij De Fontein Het mysterie van Haamstede van Jeroen Blankendaal cadeau. De Fontein geeft aan dat de actie gekoppeld is aan een leesbevorderingstour die start op 5 juni, in het kader waarvan Jeroen Blankendaal langs 21 basisscholen zal gaan. 'Het doel van de tour is het verhogen van het leesplezier van de leerlingen om daarmee ook de leesmotivatie te bevorderen. (...) Scholenkoepels en onafhankelijke basisscholen op Schouwen-Duiveland en de Bibliotheek Oosterschelde slaan de handen ineen om meer kinderen enthousiast te maken voor lezen,' aldus De Fontein. De leesbevorderingstour duurt vier weken.

  24 april 2024
 • Nominaties C. Buddingh'-prijs bekend
  Nominaties C. Buddingh'-prijs bekend

  De volgende vier bundels zijn genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024: De maan schijnt feller in de Metaverse van Merel van Slobbe, De richting is richting omleiding van Bob Vanden Broeck, Indolente van Dewi de Nijs Bik en Rozige Maanvissen van Sytse Jansma. De jury bestaande uit Joost Oomen (voorzitter), Lisette Ma Neza en Toef Jaeger koos de vier uit een totaal van 24 ingezonden bundels. 

  De C. Buddingh’-prijs bekroont het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het jaar en wordt sinds 1988 door Poetry International uitgereikt. De winnaar van de C. Buddingh'-prijs 2024 wordt op zaterdag 1 juni bekendgemaakt in het radioprogramma Een uur Cultuur. Op zaterdag 8 juni staan de dichters samen op Poetry International Festival Rotterdam. Vorig jaar ging de prijs naar Alara Adilow.

   

  23 april 2024
 • 'Giftig gedoe op de werkplek' verkozen tot Managementboek van het Jaar
  'Giftig gedoe op de werkplek' verkozen tot Managementboek van het Jaar

  Vorige week is tijdens het Managementboekengala in de Rode Hoed Giftig gedoe op de werkplek van Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2024.

  Volgens de jury verrijkt het boek het maatschappelijk debat rondom grensoverschrijdend gedrag en stelt de aanpak ervan ter discussie. 'Hoewel giftig gedoe op de werkplek in de publieke belangstelling staat, loopt het bestrijden ervan vaak uit in een desillusie. De auteurs maken pijnlijk duidelijk dat de huidige manier van ‘bestrijden’ ontoereikend is.'

  De verkiezing en de prijs zijn een initiatief van Managementboek, de online boekhandel voor de manager en professional. De jury bestond dit jaar uit Louis Thörig, Carla Verwijs, Cor Molenaar, Roy van den Anker, Freija van Duijne en voorzitter Elmas Duduk. Zij lazen samen 186 boeken. Na een longlist van 50 boeken en een shortlist van 5 werd er 1 winnaar gekozen. De andere genomineerde boeken waren dit jaar Focus - de wereld van ASML van Marc Hijink, Samenwerken aan maatschappelijke opgaven ven Manon de Caluwé en Edwin Kaats, Morele dilemma's in de boardroom van Mijntje Lückerath-Rovers en Als alle breinen werken van Saskia Schepers.

   

  23 april 2024
 • Niña Weijers wint E. du Perronprijs
  Niña Weijers wint E. du Perronprijs

  Niña Weijers ontvangt de  E. du Perronprijs voor haar roman Cassandra.

  De prijs wordt uitgereikt op 16 mei als aftrap van het ‘Night University Festival’ op de campus van de universiteit van Tilburg. De tweejaarlijkse prijs is een initatief van de Gemeente Tilburg en de Universiteit Tilburg en is bedoeld voor schrijvers, kunstenaars of publieke intellectuelen die, net als Du Perron in zijn tijd, 'grenzen signaleren en doorbreken om wederzijds begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen te stimuleren'. Aan de prijs zijn 10.000 euro en een kunstwerk verbonden.

  Andere genomineerden voor de prijs waren deze editie Karin Amatmoekrim en Frank Nellen. Vorige winnaars waren onder anderen Sinan Çankaya (2021-2022), Ellen Deckwitz (2019), Margot Vanderstraeten (2017), Stefan Hertmans (2016), Mohammed Benzakour (2013) en Ramsey Nasr (2011).

  23 april 2024
 • Filmrechten romandebuut Dennis Heijn verkocht
  Filmrechten romandebuut Dennis Heijn verkocht

  Millstreet Films heeft de verfilmingsrechten gekocht van Tegen de Stroom, de vorige week verschenen debuutroman van Dennis Heijn. Het boek zal als basis dienen voor een televisieserie, in samenwerking met scenarist Karin van der Meer (Nieuwe Buren). Aniëlle Webster (Swanenburg) gaat de tv-serie regisseren.

  In Tegen de Stroom ontvoeren vier activistische vrienden de tienerzoon van de CEO van een oliebedrijf. Het viertal probeert het bedrijf zo te dwingen om te stoppen met het winnen van fossiele brandstoffen.

  23 april 2024
 • Primera Bovenkarspel overvallen
  Primera Bovenkarspel overvallen

  Zondagmiddag is rond 17.00 uur de Primera-winkel in het stationsgebouw van Bovenkarspel overvallen. De politie heeft na een zoektocht in de omgeving een persoon aangehouden die verdacht wordt van de poging tot beroving. De winkel werd direct na het incident enige tijd gesloten vanwege het politieonderzoek.

  22 april 2024
 • Nominaties Nico Scheepmaker Beker bekendgemaakt
  Nominaties Nico Scheepmaker Beker bekendgemaakt

  Vandaag zijn in het radioprogramma Humberto op NPO Radio 1 de vijf nominaties voor de Nico Scheepmaker Beker bekendgemaakt. De jury, onder voorzitterschap van oud-zwemster Femke Heemskerk, nomineerde uit de 44 ingezonden boeken de volgende vijf genomineerden:

  1. Leen Sanders, de bokser die levens redde in Auschwitz door Erik Brouwer (Thomas Rap)
  2. Het plan door Nando Boers (Ambo|Anthos uitgevers)
  3. Focus / Henk Grol door Mark van den Heuvel (uitgeverij Inside)
  4. Anoush door Ivo Roodbergen (Thomas Rap)
  5. Uit volle borst - Meer dan een eeuw clubliederen door Erik van den Berg (Staantribune Media)

  De winnaar zal op maandag 6 mei tijdens een besloten lunch voor de genomineerde schrijvers en uitgevers in het Olympisch Stadion bekend worden gemaakt. De Nico Scheepmaker Beker, de prijs voor het beste sportboek van het jaar, werd in 2005 in het leven geroepen. Vorig jaar ging de prijs naar Liverpool van James Worthy.

  19 april 2024
 • Primera Holten overvallen
  Primera Holten overvallen

  Gisteren heeft rond 15.00 uur een overval plaatsgevonden op de Primera aan de Dorpsstraat in Holten. De overvaller, die volgens sommige ooggetuigen een mes bij zich had, vluchtte in de richting van het station, waar hij na een korte klopjacht door de politie opgepakt kon worden. Het is niet bekend of er iets buit is gemaakt. 

  19 april 2024
Meer nieuws laden...