• Haagse Literatuurprijzen toegekend
  Haagse Literatuurprijzen toegekend

  In het radioprogramma Kunststof zijn de winnaars bekendgemaakt van vier belangrijke Haagse Literatuurprijzen. De prijzen worden op 12 februari 2023 uitgereikt aan Marion Bloem, Dominique De Groen, Donald Niedekker en Marjan Slob. 

  Marion Bloem (1952) ontvangt de Constantijn Huygens-prijs 2022 voor haar gehele oeuvre: romans, verhalen en gedichten.

  Dominique De Groen (1991) krijgt voor haar bundel Slangen de Jan Campert-prijs 2022.

  Aan Donald Niedekker (1963) is voor zijn roman Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost de F. Bordewijk-prijs 2022 toegekend.

  Bovengenoemde prijzen worden jaarlijks toegekend. Marjan Slob (1964) ontvangt de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs voor essays 2022 voor haar boek De lege hemel. Over eenzaamheid.

  Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van € 12.000 verbonden. De andere prijzen bedragen € 6000. Van de jury maakten deel uit: Jeroen Dera, Rashif El Kaoui, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Mathijs Sanders, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever.

  De feestelijke uitreiking vindt plaats tijdens het internationaal literatuurfestival Writers Unlimited / Winternachten op zondagmiddag 12 februari 2023 in theater aan het Spui in Den Haag. De prijzen worden uitgereikt door de Haagse wethouder Financiën, Cultuur en Economie, Saskia Bruines. De organisatie is in handen van het Literatuurmuseum en Writers Unlimited.

  9 november 2022
 • Ruim 11 miljoen extra voor derde ronde versterking bibliotheeknetwerk
  Ruim 11 miljoen extra voor derde ronde versterking bibliotheeknetwerk

  In de gisteren uitgebrachte Voorjaarsnota is nog eens 11,3 miljoen euro extra gereserveerd voor de versterking van lokale bibliotheken in het kader van de tijdelijke regeling specifieke uitkeringen lokale bibliotheekvoorzieningen (SPUK). Aanvankelijk was voor de regeling 56 miljoen euro beschikbaar, waarmee in twee rondes 287 aanvragen werden gehonoreerd om bijvoorbeeld bibliotheken langer open te laten of een volwaardige bibliotheekvestiging te maken van wat nu een afhaalpunt voor boeken is. Op 14 maart werd door het ministerie van OCW de tweede tranche subsidies toegekend ter waarde van ruim 38 miljoen euro. De Kamer heeft daarna echter opgeroepen extra geld beschikbaar te stellen voor nog meer en betere bibliotheekvestigingen, reden waarom er een derde ronde kwam. Met de extra middelen kunnen alle afgewezen SPUK-aanvragen voor het versterken van lokale bibliotheekorganisaties (63 aanvragen van 44 gemeentes) alsnog worden gehonoreerd.

  Met ingang van 2026 krijgen gemeenten de wettelijke taak om ervoor te zorgen dat inwoners toegang hebben tot een volwaardige bibliotheek. Om ervoor te zorgen dat gemeenten zich goed kunnen voorbereiden op deze zorgplicht komt er in 2025 en 2026 een overgangsregeling.

  16 april 2024
 • Schat 'Mindf*ck challenges' eindelijk gevonden
  Schat 'Mindf*ck challenges' eindelijk gevonden

  Na ruim vijf maanden is dan toch de 18 karaats 'Gouden Gorilla' gevonden die op te sporen was op basis van aanwijzingen die waren verborgen in Mindf*ck challenges van Victor Mids en Oscar Verpoort. Het in november bij Maven Publishing verschenen boek bood lezers de mogelijkheid om de coördinaten van de verstopplaats te vinden door vier puzzels op te lossen die in het boek verstopt zitten. Toen zich viereneenhalve maand na verschijnen van het boek nog niemand had gemeld als de vinder, besloot de uitgeverij daags voor het Paasweekend het bestaan van de schat ter waarde van 1000 euro bekend te maken. Maven Publishing meldt nu dat 'twee razendsnelle masterminds uit Brabant 'de coördinaten eindelijk hebben weten te achterhalen. De winnaars ontvangen €1.000 en de eretitel van MINDF*CK mastermind.

  16 april 2024
 • Schrijverscollectief FixDit wint Carla Atzema Soroptimistprijs
  Schrijverscollectief FixDit wint Carla Atzema Soroptimistprijs

  FixDit ontvangt de Carla Atzema Soroptimistprijs voor haar manifest Optimistische woede. Fix het seksisme in de literatuur, dat volgens de jury goed laat zien hoe de mechanieken van de literaire wereld in het nadeel van vrouwelijke schrijvers (van kleur) werken. De winnaars ontvangen €25.000 en een beeldje.

  De Carla Atzema Soroptimistprijs gaat over de rechten en positie van vrouwen in de maatschappij en wordt uitgereikt aan diegene(n) die dit onderwerp de afgelopen twee jaar met een Nederlandstalige journalistieke publicatie het best onder de aandacht hebben weten te brengen. De Carla Atzema Soroptimistprijs wordt mogelijk gemaakt door stichting Soroptimist Vrouwenfonds. De prijs is nu voor de derde keer uitgereikt.

  12 april 2024
 • Aleida Schotprijs voor Nina Targan Mouravi
  Aleida Schotprijs voor Nina Targan Mouravi

  De Aleida Schotprijs 2024 is toegekend aan Nina Targan Mouravi voor haar gehele oeuvre, met in het bijzonder haar vertalingen van Stanislav Asejev, Lev Rubinstein en Vera Pavlova.

  De Aleida Schot-prijs wordt sinds 1981 iedere twee jaar door de Aleida Schot Stichting toegekend voor literaire vertalingen uit een der Slavische talen. Aan de prijs is een geldbedrag van 2500 euro verbonden. In 2022 werd de prijs toegekend aan Charlotte Pothuizen voor haar vertalingen van moderne Poolse literatuur, in het bijzonder voor de romans van Szczepan Twardoch De koning en Het zwarte koninkrijk

  Op 8 november zal Nina Targan Mouravi de prijs in ontvangst nemen in de Waalse Kerk te Amsterdam.

  11 april 2024
 • Martha Claeys wint de Socratesbeker
  Martha Claeys wint de Socratesbeker

  De Vlaamse filosofe Martha Claeys heeft met haar boek Trots de Socratesbeker 2024 gewonnen, zo werd gisteren bekendgemaakt tijdens een speciale uitzending van het NPO 1-radioprogramma Kunststof.

  Volgens de jury verdient Martha Claeys de prijs 'omdat ze met haar filosofie heel dicht bij het alledaagse leven staat en een emotie bespreekt die ieder van ons aangaat […]. Ze doet dat op een wijze waarop haast ongemerkt een boekenkast vol filosofisch werk over dat onderwerp voorbij komt, zonder ook maar iets aan de oorspronkelijkheid en frisheid van haar beurtelings persoonlijke en analytische stijl af te doen. Trots is een filosofisch publieksboek waar je er liefst vele van zou willen hebben.'

  De Socratesbeker wordt sinds 2002 uitgereikt uit aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar is verschenen. De uitreiking vindt plaats tijdes de Maand van de Filosofie.

   

  11 april 2024
 • Kinderjury Stemweken van start
  Kinderjury Stemweken van start

  Vandaag zijn de Kinderjury Stemweken gestart. Alle kinderen tussen de 6 en 12 jaar kunnen t/m 24 april stemmen op hun favoriete boek uit 2023. Stemmen kan via kinderjury.nl of via stembussen op school, in de bibliotheek en in de boekhandel.  

  De start van de stemweken werd afgetrapt met de bekendmaking van de resultaten van een enquête onder honderd basisschoolleerlingen naar hoe ze het allerfijnst lezen. 'Relaxlezen' werd door de kinderen unaniem gekozen als beste manier. Kinderen lezen soms in de meest eigenzinnige houdingen en op onverwachte plekken, maar relaxlezen was volgens de kinderen het allerfijnst. In deze proefopstelling mochten de kinderen op een bank liggen met een dekentje en iets lekkers. Daarnaast stonden bubbelbadlezen en yogalezen in de top 3.

  Woensdag 15 mei worden de genomineerden bekendgemaakt en vrijdag 24 mei is de uitreiking. Deze bekendmaking is te bekijken via een livestream op Kidsweek.nl.

   

  10 april 2024
 • Nominaties Inktaap 2025 bekend
  Nominaties Inktaap 2025 bekend

  De drie nominaties voor De Inktaap 2025 zijn bekend. Het gaat om Kindertrein uit Boedapest van Emy Koopman, Luister van Sacha Bronwasser en W. van Tiemen Hiemstra.

  Het is dit jaar voor het eerst dat de nominaties zijn bepaald door docenten uit het voortgezet onderwijs. De afgelopen twee weken hebben zij hun stem uitgebracht op de titels van de shortlists van de drie grote literaire prijzen; de BNG Bank Literatuurprijs, de Boekenbon Literatuur Prijs en de Libris Literatuur Prijs. Per shortlist is één titel genomineerd voor De Inktaap. Voorheen werden de winnende titels van de drie grote literaire prijzen automatisch genomineerd. 

  Tijdens het leesbevorderingstraject van De Inktaap lezen en beoordelen jongeren tussen de 15 en 19 jaar de drie nominaties. Op 22 april 2025 wordt De Inktaap 2025 uitgereikt in Rotterdam.

   

  10 april 2024
 • 'Broergeheim' van Emiel de Wild centraal tijdens Heel Nederland Leest Junior
  'Broergeheim' van Emiel de Wild centraal tijdens Heel Nederland Leest Junior

  In november zal tijdens Heel Nederland Leest Junior op scholen klassikaal worden gelezen uit Broergeheim van Emiel de Wild. Bij het boek verschijnt, met steun van Stichting Lezen, een uitgebreide lesbrief voor groep 7 en 8 en VMBO 1 en 2. Met het boek en de lesbrief kunnen leerlingen in gesprek gaan over de belangrijke thema’s (geheimen, familie en groepsdruk) uit het boek.

  Het boek voor volwassenen (en de bovenbouw van havo/vwo) wordt in mei bekendgemaakt.

  9 april 2024
 • Heinz Janisch wint Hans Christian Andersen Award
  Heinz Janisch wint Hans Christian Andersen Award

  De Oostenrijkse schrijver Heinz Janisch (1960) heeft de prestigieuze Hans Christian Andersen Award gewonnen, zo werd gisteren bekendgemaakt tijdens de Bologna Children's Book Fair. De jury koos Janisch uit een lijst met 59 genomineerden uit 33 landen. Op de shortlist met zes genomineerden stonden behalve Janisch onder anderen ook nog Bart Moeyaart en Edward van de Vendel.

  De Canadees Sydney Smith heeft de Hans Christian Andersen Award voor beste illustrator gewonnen.

  9 april 2024
 • Voor het eerste collectieve Nederlandse stand in Bologna
  Voor het eerste collectieve Nederlandse stand in Bologna

  De Groep Algemene Uitgevers (GAU) heeft dit jaar voor het eerst een collectieve stand op de Kinderboekenbeurs van Bologna. De Nederlandse uitgevers zijn daarmee een van de 1.523 standhouders uit een honderdtal landen die Bologna dit jaar ontvangt. Een recordaantal, circa 75 meer dan vorig jaar. Het programma van de beurs, die tot en met donderdag duurt, telt meer dan 600 evenementen.

  8 april 2024
Meer nieuws laden...