• Haagse Literatuurprijzen toegekend
  Haagse Literatuurprijzen toegekend

  In het radioprogramma Kunststof zijn de winnaars bekendgemaakt van vier belangrijke Haagse Literatuurprijzen. De prijzen worden op 12 februari 2023 uitgereikt aan Marion Bloem, Dominique De Groen, Donald Niedekker en Marjan Slob. 

  Marion Bloem (1952) ontvangt de Constantijn Huygens-prijs 2022 voor haar gehele oeuvre: romans, verhalen en gedichten.

  Dominique De Groen (1991) krijgt voor haar bundel Slangen de Jan Campert-prijs 2022.

  Aan Donald Niedekker (1963) is voor zijn roman Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost de F. Bordewijk-prijs 2022 toegekend.

  Bovengenoemde prijzen worden jaarlijks toegekend. Marjan Slob (1964) ontvangt de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs voor essays 2022 voor haar boek De lege hemel. Over eenzaamheid.

  Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van € 12.000 verbonden. De andere prijzen bedragen € 6000. Van de jury maakten deel uit: Jeroen Dera, Rashif El Kaoui, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Mathijs Sanders, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever.

  De feestelijke uitreiking vindt plaats tijdens het internationaal literatuurfestival Writers Unlimited / Winternachten op zondagmiddag 12 februari 2023 in theater aan het Spui in Den Haag. De prijzen worden uitgereikt door de Haagse wethouder Financiën, Cultuur en Economie, Saskia Bruines. De organisatie is in handen van het Literatuurmuseum en Writers Unlimited.

  9 november 2022
 • Filmrechten thriller 'Camping Oosthoek' verkocht
  Filmrechten thriller 'Camping Oosthoek' verkocht

  Tom de Mol Productions en Dutch FilmWorks hebben de verfilmingsrechten van de literaire thriller Camping Oosthoek verworven, zo maakt uitgeverij De Boekerij bekend.

  Auteur Nathalie Pagie gaat zelf het scenario voor de gelijknamige serie schrijven. De deal is tot stand gekomen door bemiddeling van Van Londen & Ko.

  Camping Oosthoek gaat over de advocate Diana van Assendelft die onverwacht uit haar kapitale villa is gezet, en  met haar drie kinderen op een vervallen camping in Brabant belandt. Haar man John is spoorloos verdwenen en al haar rekeningen zijn bevroren. Ze heeft niets meer. Dan ontvangt ze een briefje: John is ontvoerd, het losgeld: tien miljoen euro.

   

  24 maart 2023
 • Herman de Coninckprijs voor 'Mythen en stoplichten' van Alara Adilow
  Herman de Coninckprijs voor 'Mythen en stoplichten' van Alara Adilow

  Behoud de Begeerte heeft gisteren, op Wereld Poëziedag, bekend gemaakt dat Alara Adilows bundel Mythen en stoplichten is bekroond met de Herman de Coninckprijs 2023.

  De jury schrijft over Adilows bundel: 'Het woordgebruik is fris, helder en nieuw. Op een ongemakkelijke manier wordt een nieuwe plek in taal gezocht. Bij momenten zijn de verzen ongepolijst, wat de rauwe emotie alleen aan kracht doet winnen. Dit ruwe karakter gaat in dialoog met de bij vlagen surrealistische beeldspraak. Het gebruik van mythen om de hedendaagse thematiek te ondersteunen maakt het geheel eigenzinnig en soms zelfs fabelachtig. De dichter heeft duidelijk veel belangrijke dingen te vertellen en is nog lang niet klaar.' 

  De Herman de Coninckprijs presenteert ook dit jaar De 44, een bloemlezing met de beste gedichten uit de ingezonden bundels voor de Herman de Coninckprijs 2023. De bloemlezing is vanaf 21 maart verkrijgbaar in de Vlaamse boekhandels. Wie de bundel koopt krijgt er bovendien een gratis postergedicht bij. De jury selecteerde hiervoor het gedicht 'Brandstapelangst' van Marie Claus uit haar bundel Hier huizen draken.

  Behalve Mythen en stoplichten waren nog vijf andere bundels genomineerd: Plooi van Babeth Fonchie Fotchind (De Geus), Oerhert van Astrid Haerens (Atlas Contact), oeverloos van Nisrine Mbarki (Pluim) Bewijs van bewaring van Iduna Paalman (Querido) en Waar is het lam? van Mustafa Stitou (De Bezige Bij).

  22 maart 2023
 • Duitse vertaalrechten 'De Repair Club' verkocht
  Duitse vertaalrechten 'De Repair Club' verkocht

  De rechten van de vorig jaar bij HarperCollins Holland verschenen thriller De Repair Club van Charles den Tex zijn verkocht aan Duitsland. Het boek zal in het najaar van 2023 in een Duitse vertaling verschijnen bij HarperCollins Germany.

  Op 4 april verschijnt het nieuwe boek van Den Tex, getiteld Trauma.

  16 maart 2023
 • Xander Uitgevers lanceert podcast over 'De zeven zussen'
  Xander Uitgevers lanceert podcast over 'De zeven zussen'

  In aanloop naar de verschijning van Atlas. Het verhaal van Pa Salt, het achtste en laatste deel in de internationale bestsellerserie De zeven zussen van Lucinda Riley, lanceert Xander Uitgevers op 23 maart een podcast over de serie.

  In deze podcast neemt host Merel Wildschut de luisteraar in zeven afleveringen mee in de wereld van De zeven zussen en spreekt ze bekende fans én kenners van de boeken en de wereld eromheen. Zeven weken lang is er iedere donderdag in alle grote podcastapps een nieuwe aflevering te beluisteren waarin telkens één deel van de serie centraal staat.

  Het laatste Zeven zussen-deel verschijnt op 11 mei.

  16 maart 2023
 • Alicja Gescinska schrijft Confituur-essay voor Maand van de Filosofie
  Alicja Gescinska schrijft Confituur-essay voor Maand van de Filosofie

  Het essay ter gelegenheid van de Maand van de Filosofie van het Vlaamse boekhandelsverbond Confituur is dit jaar van de hand van Alicja Gescinska.

  Confituur publiceert Gescinska's essay Humanitas in samenwerking met uitgeverij De Bezige Bij. Het is in beperkte oplage gedrukt en is vanaf zaterdag 1 april voor 8 euro te koop in de 25 Confituurboekhandels.

  16 maart 2023
 • Nieuwe tarieven leenrechtvergoeding vastgesteld
  Nieuwe tarieven leenrechtvergoeding vastgesteld

  Op 14 maart zijn door de Stichting Onderhandelingen Leenvergoedingen (StOL) de leenrechttarieven vastgesteld.

  De StOL heeft de tarieven geïndexeerd met de inflatiecorrectie volgens de consumentenprijsindex (cpi) van het CBS. De tarieven gelden voor de uitleningen door bibliotheken in 2022 van geschriften, luisterboeken, audio, video/dvd, multimedia, complete muziekwerken en kunstwerken.

  Voor een volledig overzicht van de nieuwe tarieven, zie de website van de Vereniging van Openbare Bibliotheken.

  16 maart 2023
 • Eerste editie Vlaanderenleestdag op Wereldboekendag
  Eerste editie Vlaanderenleestdag op Wereldboekendag

  Op zondag 23 april 2023, Wereldboekendag, vindt de allereerste editie plaats van Vlaanderenleestdag.

  De dag maakt deel uit van de communicatiecampagne 'Vrienden voor het Lezen - Samen voor een Leesoffensief' van de Vlaamse overheid. Iedereen wordt op de jaarlijks terugkerende dag opgeroepen om die dag mee te vieren en te lezen, en zo als 'ambassadeurs' lezen meer zichtbaar te maken.

  Niet toevallig wordt Vlaanderenleestdag georganiseerd op door UNESCO in 1995 in het leven geroepen Wereldboekendag, de Internationale dag van het boek en de auteursrechten.

  De dag is een intiatief van de Vlaamse overheid en sluit aan bij het Leesoffensief.

  14 maart 2023
 • Debuut Israel van Dorsten meer dan 100.000 keer verkocht
  Debuut Israel van Dorsten meer dan 100.000 keer verkocht

  Van Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold van Israel van Dorsten zijn inmiddels, ongeveer een halfjaar na verschijnen, ruim 100.000 exemplaren verkocht. Het boek staat sinds de publicatie in oktober 2022 in de Bestseller 60.

  Ook is Van Dorstens debuut genomineerd voor het Beste Luisterboek van 2023, de Storytel Awards.

  14 maart 2023
 • Oscar voor verfilming van 'De jongen, de mol, de vos en het paard'
  Oscar voor verfilming van 'De jongen, de mol, de vos en het paard'

  De Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft dit weekend de Oscar voor de beste korte animatiefilm toegekend aan de Apple Original Film De jongen, de mol, de vos en het paard, gebaseerd op het gelijknamige boek van Charlie Mackesy. De animatiefilm ontving eerder ook al een BAFTA.

  De 32 minuten durende animatiefilm ontving veel lof, werd 'een ode aan de kracht van onze gedeelde menselijkheid' genoemd en wordt geprezen als een ‘diep en verbluffend kunstwerk’ (Collider) ‘dat de prachtige illustraties vertaalt in handgetekende animatie’ (IndieWire) en daarmee een ‘aangrijpend verhaal over liefde en hoop vertelt’ (The Independent).

  13 maart 2023
 • Follow the Money organiseert 'De vieze boekenweek'
  Follow the Money organiseert 'De vieze boekenweek'

  Om de strijd aan te binden tegen boekvernietiging organiseert Follow the Money tegelijk met de reguliere Boekenweek de zogeheten 'Vieze boekenweek'. Van 11 tot en met 19 maart zijn alle beschadigde boeken te koop met 30% korting.

  Follow the Money schrijft over het initiatief: 'Zoals elke boekenuitgeverij heeft ook Follow the Money boeken die de winkels niet meer kunnen verkopen: ze hebben een vlek, kreukel, kras of iets anders waardoor ze ergens in een donker hoekje belanden. De goedkoopste oplossing is om deze ‘vieze’ boeken te vernietigen, maar Follow the Money wil laten zien dat het ook anders kan.'

  Uitgever Jan-Willem Sanders: 'De vieze boeken zijn prima te lezen en verdienen evenveel liefde als onze gave exemplaren. Daarom geven we ze graag een tweede kans.’

  Van de 44 miljoen boeken die gemiddeld op voorraad liggen bij het Centraal Boekhuis (CB), worden er volgens Follow the Money jaarlijks ongeveer 3,2 miljoen vernietigd.

  13 maart 2023
Meer nieuws laden...