• De Kleine Johannes organiseert signeersessie in coronatijd
  De Kleine Johannes organiseert signeersessie in coronatijd

  Evenementen zoals signeersessies zijn in deze tijd van corona niet aan de orde. Maar diverse boekhandels in Nederland en Vlaanderen organiseren inmiddels alternatieven. Zo heeft boekhandel De Kleine Johannes in Leuven misdaadauteur Jo Claes bereid gevonden om dagelijks thuis exemplaren van zijn nieuwe roman Van de hemel in de hel te signeren. Inclusief, indien gewenst, een korte opdracht, waarmee een exemplaar een persoonlijk exemplaar wordt. De Kleine Johannes speelt de aanvragen door aan Claes en zorgt voor de verzending naar de klant.

  30 maart 2020
 • Negende DRONGO talenfestival geheel online
  Negende DRONGO talenfestival geheel online

  De negende editie van het DRONGO talenfestival, met als thema '(de toekomst van) Lezen', vindt dit jaar geheel online plaats op 2 en 3 oktober. Op de volledig nieuw gebouwde festivalwebsite kunnen de bezoekers twee dagen rondstruinen tussen online aangeboden activiteiten: livestreams met talkshows, webinars, vooraf opgenomen presentaties, Pecha Kucha’s, taalspellen en Labs.

  Adriaan van Dis zal optreden in een talkshow over de toekomst van het lezen. Daarnaast spreekt Jorien Castelijn van uitgeverij Blink over wat we kunnen leren van Disney, Unilever en Nintendo als we ontlezing willen tegengaan. Onno Crasborn van de Radboud Universiteit spreekt over ‘Gebarentaal voor iedereen’, en Lidewijde Paris over ‘Lezen: een essentieel middel tot een essentieel doel’. Eind augustus wordt het gehele programma bekendgemaakt.

  Het festival wordt georganiseerd door De Taalstudio in opdracht van stichting TalenTalenT. De Hosting partner is de Radboud Universiteit. Daarnaast wordt het festival gesteund door de Groep Algemene Uitgevers (GAU), de Schrijverscentrale, het Letterenfonds, Gemeente Nijmegen, Stichting Lezen, de Taalunie, Onze Taal, het Europees Parlement, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Gelijke Kansen Alliantie, Provincie Fryslân, meertalig.nl en Uitgeverij Blink. Het DRONGO talenfestival werkt nauw samen met De Week van het Nederlands.

  6 juli 2020
 • Duitse rechten ‘Moederziel’ van Sophie Zeestraten verkocht
  Duitse rechten ‘Moederziel’ van Sophie Zeestraten verkocht

  Marianne Schönbach Literary Agency verkocht de Duitse vertaalrechten van Sophie Zeestratens debuut Moederziel aan Susanne Haffner bij Lübbe. Moederziel verscheen in juni bij Ambo|Anthos en zal naar verwachting in het najaar van 2021 in het Duits verschijnen.

  Sophie Zeestraten (1974) studeerde rechten en werkte jarenlang in de advocatuur en bij de overheid. Tegenwoordig heeft ze haar eigen therapie- en coachingspraktijk. In Moederziel vertelt Sophie openhartig over haar jeugd en de impact van het plotselinge vertrek van haar moeder op de rest van Sophies leven.

  6 juli 2020
 • Lokienprijs voor 'Chapbooks' van De Nieuwe Oost
  Lokienprijs voor 'Chapbooks' van De Nieuwe Oost

  De jury van de Lokienprijs 2020, bestaande uit Jos Joosten (vz.), Bart Vervaeck en Marieke Winkler, kent de Lokienprijs 2020 toe aan het initiatief 'Chapbooks' van De Nieuwe Oost | Wintertuin, uitgegeven door Wintertuin Uitgeverij.

  De Chapbooks van De Nieuwe Oost, door de makers omschreven als 'een professioneel visitekaartje waarin het kunnen van de auteur getoond wordt', zijn volgens de jury van de Lokienprijs een eigentijdse vorm van ondersteuning en begeleiding van debuterende auteurs. 'Het oudere fenomeen van het chapbook heeft, geïnspireerd op de populariteit van het hedendaagse zine of little magazine, in de ontwikkeltrajecten van De Nieuwe Oost | Wintertuin een heel nieuwe, vitale vorm gekregen. Aandacht wordt daarbij niet alleen besteed aan de uitgave zelf, maar ook aan de (vaak multimediale) presentatie en verdere promotie van het werk. [...] Op die manier zet Chapbooks het werk van Polet voort. Ook hij bekommerde zich om de begeleiding en de professionalisering van de beginnende auteur en droeg actief bij aan het verbeteren daarvan', aldus de jury.

  De tweejaarlijkse Lokienprijs, ter grootte van 7.500 euro, is bedoeld voor een literaire organisatie, instelling of initiatief, werkend in de geest van schrijver Sybren Polet (1924-2015). Een volgens de Lokienprijsorganisatie tegenwoordig wat onderbelichte activiteit van Polet is zijn langjarige inzet voor de financiële situatie van (beginnende) auteurs. Polet stond onder meer aan de wieg van het Letterenfonds.

   

   

   

  6 juli 2020
 • 4 mei-lezing Grunberg in 11 talen vertaald
  4 mei-lezing Grunberg in 11 talen vertaald

  Op initiatief van vertaalster Nederlands-Hongaars Judit Gera wordt de tekst van Arnon Grunberg getiteld 'Nee', door hem uitgesproken op de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei, door elf vertalers in evenveel talen omgezet. Gera was op 4 mei jl. getroffen door Grunbergs voordracht en bedacht dat die zo veel mogelijk mensen zou moeten bereiken. Zij vroeg vervolgens tien van haar collega’s de vertaling van dit essay op zich te nemen en op die manier bij te dragen aan dit project, dat ze ‘Vertalen voor een betere maatschappij’ noemde.

  Grunberg pleit in zijn essay voor betekenisvol herdenken, vanuit de overtuiging dat het verleden nooit voltooide tijd wordt. Grunberg benadrukt dat er altijd de mogelijkheid is, voor iedereen, om ‘nee’ te zeggen, niet medeplichtig te worden. 

  Het essay wordt nu vertaald door respectievelijk Gheorghe Nicolaescu (Roemenië), Veronika ter Harmsel-Havlikova (Tsjechië), Rainer Kersten (Duitsland), Goska Diederen-Woźniak (Polen), Maria Encheva (Bulgarije), Judit Gera (Hongarije), Irina Michajlova (Rusland), Mateja Seliškar Kenda (Slovenië), Gioia-Ana Ulrich Kezevic (Kroatië), Aleksandar Djokanovic (Servië) en Claudia di Palermo (Italië). Het is inmiddels in vier landen gepubliceerd, en dat worden er meer.

   

  6 juli 2020
 • Kinderboek 'Vosje' aan tien landen verkocht
  Kinderboek 'Vosje' aan tien landen verkocht

  Vosje van Edward van de Vendel en Marije Tolman (Querido) werd onlangs verkocht aan land nummer tien: Slowakije. Uitgeverij IKAR in Bratislava gaat het boek uitgeven. De overige landen en uitgevers waar Vosje in vertaling zal uitkomen zijn: Rusland (KompasGuide), Duitsland (Gerstenberg), Frankrijk (Albin Michel), Italië (Il Castoro), USA (Levine Querido), Iran (Read My World), Macedonië (Chudna Suma), Spanje (Argentinië) (Adriana Hidalgo/Pípala), en Slovenië (Sanje).

  6 juli 2020
 • Prometheus driemaal op longlist Libris Geschiedenis Prijs 2020
  Prometheus driemaal op longlist Libris Geschiedenis Prijs 2020

  Voor de longlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2020, die het beste historische boek voor een algemeen publiek bekroont, leverde uitgeverij Promethues drie van de tien titels. De uitgeverij is daarmee, evenals vorig jaar, de grootste kanshebber. Atlas Contact en Balans staan tweemaal op de lijst, die gecompleteerd wordt door titels van Querido, Vantilt en Nieuw Amsterdam. Overigens won er vorig jaar geen titel van Prometheus, ondanks de vijf plaatsen die het innam op de longlist; winnaar was Dichter in de jungle van Roelof van Gelder (Atlas Contact). 

  De jury onder voorzitterschap van Hans de Boer, voorzitter van de ondernemingsorganisatie VNO/NCW, koos uit meer dan driehonderd inzendingen voor:

  • Bas von Benda-Beckmann, Het Oranjehotel (Querido), over de beruchte strafgevangenis in Scheveningen;
  • Enny de Bruijn, De hoeve en het hart (Prometheus), over een boerenfamilie in de Gouden Eeuw;
  • Carolina Lenarduzzi, Katholiek in de republiek (Vantilt), over katholieken als minderheid;
  • Hans Luijten, Alles voor Vincent (Prometheus), over het leven van schoonzus Jo Van Gogh-Bonger;
  • Theo Mulder, De hersenverzamelaar (Balans), een biografie van de eigenaardige wetenschapper Franz Joseph Gall;
  • Mar Oomen, Missievaders (Atlas Contact), over een familie van katholieke wereldverbeteraars;
  • Pieter van Os, Liever dier dan mens (Prometheus), over de overlevingsdrang van een Joods meisje in Polen;
  • Angelie Sens, De kolonieman (Balans), over volksverheffer Johannes van den Bosch;
  • Dik Verkuil, De gedrevene (Nieuw Amsterdam), het leven van Joop den Uyl;
  • Eva Vriend, Eens ging de zee hier te keer (Atlas Contact), het verhaal van de Zuiderzee.

  De winnaar van de prijs, waaraan 20.000 euro verbonden is, wordt op zondagochtend 25 oktober bekendgemaakt in het radioprogramma OVT.

  3 juli 2020
 • Babs Gons naar Atlas Contact
  Babs Gons naar Atlas Contact

  Na een veiling via Diana Gvozden/Marianne Schönbach kiest dichter/schrijver/performer Babs Gons voor een two-book deal bij uitgeverij Atlas Contact. Gons werkte eerder met Atlas Contact als samensteller van de bundel Hardop (2019), die achttien spoken word-artiesten voor het voetlicht brengt. Voor haar inzet voor de spoken word-scene ontving Gons in 2018 de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur. 

  Een van de twee titels die Atlas Contact van Gons uitbrengt, is al aangekondigd: de bundel Doe het toch maar, te verschijnen in 2021.  Acquirerend redacteur Mariska Kleinhoonte van Os zegt daarover: 'Doe het toch maar [...] illustreert haar grote talent om belangrijke en veelzijdige thema's een stem te geven. Uit haar poeticale wereld spreekt soms angst, boosheid, verontwaardiging over hoe het eraan toegaat in de grote wereld, maar boven alles is er hoop en liefde en troost. [...] Een verrijking van en een prachtige aanvulling op ons poëziefonds.'  

  3 juli 2020
 • Kosmos Uitgevers brengt Nederlandse editie autobiografie Lenny Kravitz uit
  Kosmos Uitgevers brengt Nederlandse editie autobiografie Lenny Kravitz uit

  Kosmos Uitgevers heeft de Nederlandse vertaalrechten verworven van Let love rule, de autobiografie van hitzanger Lenny Kravitz. Het boek verschijnt tegelijk met de US-editie op 6 oktober 2020. In zijn langverwachte autobiografie vertelt rockster Lenny Kravitz, zoon van een Joodse vader en een Afro-Amerikaanse moeder hoe hij uitgroeide van verlegen jongen tot artiest met internationale sterrenstatus.

  Kosmos noemt Let Love Rule 'een persoonlijke, grappige en ontroerende autobiografie van een van de belangrijkste stemmen in de hedendaagse muziek'.

  3 juli 2020
 • Overval in Tilburg, inbraak in Gent
  Overval in Tilburg, inbraak in Gent

  Twee boekhandelaren waren deze week slachtoffers van criminelen. 

  Een man heeft de Primera aan de Westermarkt in Tilburg woensdagmiddag overvallen. De man bedreigde het personeel met een mes. Hierbij raakte niemand gewond. De dader maakte een klein geldbedrag buit. De overvaller droeg donkere kleding en sloeg na de overval op de vlucht. De man wordt nog gezocht door de politie.

  In boekhandel Walry in Gent is afgelopen dinsdag- op woensdagnacht ingebroken. Door de zware achterdeur volledig te ontmantelen hebben de daders zich toegang tot het pand verschaft. Hoewel ze binnen alles overhoop hebben gehaald alsof ze naar iets op zoek waren, is er niets gestolen. Wellicht hoopten ze op cash geld, maar omdat tijdens de coronacrisis de meeste betalingen elektronisch gebeuren, was dat niet aanwezig in de winkel. Wel is er veel schade.

  2 juli 2020
 • Filmrechten Storytel Original audioserie 'Graviton' verkocht
  Filmrechten Storytel Original audioserie 'Graviton' verkocht

  In maart zijn de filmrechten van de Storytel Original audioserie Graviton van auteur Marja West verkocht aan een Frans/Amerikaanse filmproducent. De producent kocht de rechten aan na een pitch bij Shoot the book tijdens het filmfestival van Cannes in 2019. Graviton is uitgekomen in Nederland, Finland, Spanje en de Verenigde Arabische emiraten en heeft drie seizoenen. Het is een 'supernatural' over een ongeluk met de deeltjesversneller van CERN en de gevolgen ervan op de inwoners van het Franse Dorpje Charroux.

  2 juli 2020
Meer nieuws laden...