• Christian Kracht op shortlist Deutschen Buchpreis
  Christian Kracht op shortlist Deutschen Buchpreis

  Christian Kracht staat op de shortlist van de Deutschen Buchpreis. Het was de enige roman op de longlist van twintig titels waarvan al bekend is dat er een Nederlandse vertaling komt – en wel bij de Arbeiderspers. Dit is de gehele lijst die de jury vanochtend onthulde:

  Norbert Gstrein: Der zweite Jakob (Hanser)
  Monika Helfer: Vati (Hanser)
  Christian Kracht: Eurotrash (Kiepenheuer & Witsch)
  Thomas Kunst: Zandschower Klinken (Suhrkamp)
  Mithu Sanyal: Identitti (Hanser)
  Antje Rávik Strubel: Blaue Frau (S. Fischer)

  Inmiddels zijn nog twee op handen zijnde vertalingen bekendgemaakt: Nieuw Amsterdam heeft de rechten voor Vati van Monika Helfer (publicatie gepland in februari), en Cossee heeft de rechten van Mithu Sanyals Identitti verworven, zo meldde agent Anna Schöne op Instagram.

  21 september 2021
 • Katinka Polderman en Sophie Reinders winnen Gerrit Komrij-prijs 2021
  Katinka Polderman en Sophie Reinders winnen Gerrit Komrij-prijs 2021

  De Gerrit Komrij-prijs 2021 gaat naar Katinka Polderman en Sophie Reinders voor hun boek Zwerfgoed. Doeboeck ter leering ende vermaeck (Loopvis). Op neerlandistiek.nl, organisator van de Gerrit Komrij-prijs die in 2012 is opgericht om de popularisatie van de oude letteren te eren, staat te lezen: 'Zwerfgoed is een soort anarchistische literatuurgeschiedenis die zomaar ergens begint en ook zomaar ergens eindigt, de tussenliggende delen zijn ook zomaar tussenliggende delen. Kortom, dit is het voorbeeldboek, het antwoordmodel, het correctievoorschrift, het nec plus ultra van wat popularisering van oudere letterkunde moet zijn. Zwerfgoed is krankzinnigheid ten top, het is de totale gekte van de literatuurgeschiedenis. Of liever: het is over the top literatuurgeschiedenis on steroids.'

   

  3 december 2021
 • Het boek van The Barefoot Dutchman verschijnt bij Uitgeverij Boekerij
  Het boek van The Barefoot Dutchman verschijnt bij Uitgeverij Boekerij

  Uitgeverij Boekerij zal in de zomer van 2022 het verhaal van 'The Barefoot Dutchman' uitgeven. Een waargebeurd verhaal over de Nederlandse oud-militair Anton Nootenboom, die openhartig vertelt over zijn drie missies naar Afghanistan en de mentale problemen die hij daardoor opliep. Net als veel andere militairen worstelde Anton na zijn missies een langere tijd met zijn mentale gezondheid. Hij merkte dat het voor veel militairen moeilijk was om over hun problemen te praten. Dat moest veranderen vond Anton. Hij wilde aandacht voor het probleem creëren door iets bijzonders te doen: een tocht van 2600 km door Australië op blote voeten. Twee jaar geleden liep hij – ongetraind – op blote voeten naar het Mount Everest Base Camp. Anton is in Australië, als 'The Barefoot Dutchman', inmiddels een nationale held. 

  3 december 2021
 • Libris boekt 20% groei in november
  Libris boekt 20% groei in november

  De Libris-boekhandels hebben in november 20% geplust ten opzichte van vorig jaar. Dat zei marketingmanager Marcel de Groot vandaag tegen de NOS. 'Mensen zijn duidelijk eerder begonnen met kopen, waartoe ook door de winkels is opgeroepen in verschillende campagnes. Maar we zien ook dat dagomzetten enorm grillig verlopen. Afgelopen dagen was het slecht weer, dan zie je dat gelijk terug in de omzet. Daar profiteert internet dan weer van.' De groei is in lijn met de algemene marktcijfers. GfK noteerde in de laatste week van november een omzetgroei van 23,9%. De fysieke boekhandel had in dezelfde week een omzetgroei van 26%.

  3 december 2021
 • Joël Broekaert tekent contract voor drie boeken bij Atlas Contact
  Joël Broekaert tekent contract voor drie boeken bij Atlas Contact

  Culinair schrijver Joël Broekaert tekent een contract voor drie boeken bij uitgeverij Atlas Contact. De rechten werden in een grote veiling verkocht door Diana Gvozden van Marianne Schönbach Literary Agency. De eerste twee boeken, Proefles met Joël en Een kleine geschiedenis van de wereld in 12 bonen, zullen in 2022 verschijnen.

  2 december 2021
 • Jan van Arkel gaat verder als Vonk Uitgevers
  Jan van Arkel gaat verder als Vonk Uitgevers

  Uitgeverij Jan van Arkel, gespecialiseerd in ecologische boeken, heet voortaan Vonk Uitgevers. Voormalig naamgever Jan van Arkel publiceerde zijn eerste boek in 1974, naar aanleiding van het raport van de Club van Rome. Hij publiceerde sindsdien regelmatig boeken, met de missie om te informeren over milieukwesties. In 2017 ging Jan van Arkel met pensioen, en nam Heleen Gierveld, al sinds 2014 betrokken bij de uitgeverij, het roer van hem over.  Omdat zij de koers van de uitgeverij enigszins heeft veranderd, van kennis over milieuproblematiek naar meer praktische 'groene' boeken, verandert ze nu ook de naam. 

  2 december 2021
 • Twee Gouden Boeken voor Jamie Oliver
  Twee Gouden Boeken voor Jamie Oliver

  Vandaag zijn zowel Jamie’s Italië als Jamie in 30 minuten van Jamie Oliver bekroond met een Gouden Boek. Van beide boeken werden sinds het verschijnen in respectievelijk 2005 en 2011 meer dan 200.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de Gouden status. Jamie Oliver werd verrast met de unieke oorkonde door Pernille La Lau in het RTL4 tv-programma Koffietijd. De uitreiking van deze Gouden Boeken vindt nu plaats, omdat dit jaar zijn 25e kookboek, Samen eten, verscheen.

  2 december 2021
 • Boekhandel De Vries Van Stockum opent pop-upwinkel voor kerst
  Boekhandel De Vries Van Stockum opent pop-upwinkel voor kerst

  Vanmiddag opent boekhandel De Vries Van Stockum Haarlem de 'Christmas Pop-up Shop'. In deze instore kerstcadeauwinkel presenteert de boekhandel hun selectie van cadeauboeken voor onder de boom. In samenwerking met Singel Uitgeverijen heeft de boekenwinkel een selectie met cadeauboeken gemaakt. Zo willen ze klanten helpen om snel een cadeau te kunnen vinden. De aankleding van de kerstafdeling is gedaan door een stylist en twee lokale woonkwinkels: Home Stock Haarlem en By Dennis.

  1 december 2021
 • Ongeautoriseerde 'Jiskefet Encyclopedie' verschenen met door rechter opgelegde sticker
  Ongeautoriseerde 'Jiskefet Encyclopedie' verschenen met door rechter opgelegde sticker

  Met een kleine maand vertraging is gisteren de Jiskefet Encyclopedie van Richard Groothuizen en Rutger Vahl verschenen bij uitgeverij Noblesse, voorzien van de door de rechter verplichte sticker die vermeldt dat het een ongeautoriseerde biografie betreft. Jiskefet-makers Michiel Romeyn en Herman Koch hadden Noblesse aangeklaagd omdat zij niet betrokken waren bij het Jiskefet-naslagwerk, en kregen grotendeels gelijk. De uitgever meldde toen zich op vervolgstappen te beraden en zelfs volledige annulering van de titel te overwegen; hoewel een hoger beroep voor zover bekend nog moet dienen is het boek nu toch verschenen. Naast de sticker is aan alle exemplaren van het boek een wikkel toegevoegd die aan boekhandelaren duidelijk maakt dat de sticker niet mag worden verwijderd, én, op initatief van Noblesse zelf, een inlegvel met een ‘journalistiek statement’. Daarin staat dat Noblesse het vonnis van de rechter een slechte zaak vindt, omdat daarmee ‘de deur wijd opengezet om publicaties bij voorbaat kapot te procederen’, en ‘het merkenrecht zwaarder [weegt] dan het vrije woord’.

  Foto: Parool

  1 december 2021
 • Culturele Apotheek breidt 'samenlezen' uit naar heel Nederland
  Culturele Apotheek breidt 'samenlezen' uit naar heel Nederland

  Al een paar jaar organiseert de Culturele Apotheek in en om Amsterdam, Rotterdam en Haarlem goed bezochte samenleesgroepen in bibliotheken, buurthuizen, inloophuizen voor mensen met dementie en zorginstellingen. De komende 3 jaar gaat de Culturele Apotheek de methodiek aanbieden in heel Nederland. Bij samenlezen lezen mensen gezamenlijk en hardop literaire teksten, en praten ze over wat die teksten oproepen. Het doel is om mensen op een laagdrempelige manier in aanraking met literatuur brengen en tegelijkertijd eenzaamheid tegen te gaan.
  Om in heel Nederland samenleesgroepen te kunnen organiseren, gaat de Culturele Apotheek in alle provincies vrijwillige leesbegeleiders trainen in de methodiek. Door het aanbieden van een mix van online modules en live trainingsdagen en het ontwikkelen van een platform voor leesbegeleiders kan dit nu ook in andere delen van Nederland. Doel is om in 3 jaar tijd een landelijk dekkend netwerk van leesbegeleiders te hebben.

  30 november 2021
 • ‘Maria – icoon van genade’ is Beste Theologische Boek 2021/2022
  ‘Maria – icoon van genade’ is Beste Theologische Boek 2021/2022

  Afgelopen weekend werd de prijs voor het Beste Theologische Boek van het jaar 2021/2022 uitgereikt aan Arnold Huijgen voor zijn boek Maria – icoon van genade (KokBoekencentrum). Huijgen is hoogleraar systematische theologie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn.

  De jury, gevormd door recensenten van Trouw en Nederlands Dagblad, prijzen Huijgen in hun juryrapport om zijn lef en oecumene: 'Een volbloed protestant theoloog die op Bijbelse gronden pleit voor een herwaardering van Maria, als moeder van de verlosser en van de gelovigen. In dit boek wordt Maria wat protestantser, en daarmee kan het protestantisme juist weer wat katholieker worden. Een oecumenische win-win situatie.'

  30 november 2021
Meer nieuws laden...