• Annemarie Haverkamp krijgt schrijfopdracht Nijmegen
  Annemarie Haverkamp krijgt schrijfopdracht Nijmegen

  Annemarie Haverkamp gaat in opdracht van de gemeente Nijmegen een roman schrijven waarin Nijmegen een rol speelt. Het boek moet in het najaar van 2025 klaar zijn en zal verschijnen bij uitgeverij Thomas Rap.

  Het is de vijfde schrijfopdracht van de gemeente Nijmegen. De Ochtendgave van A.F.Th. van der Heijden verscheen als eerste, in 2015. In augustus 2022 presenteerde Jaap Robben zijn boek Schemerleven. De roman van Thomas Verbogt (Maak het mooi) is in oktober 2022 verschenen en Tessa de Loo's roman De stad in je hoofd lag in april 2023 in de winkels. Sinds 2015 stelt de gemeente Nijmegen subsidies beschikbaar voor romans waarin Nijmegen een rol speelt. De gemeente  verstrekt de schrijfopdrachten zodat Nijmegen een plaats in de literatuur krijgt, bij wijze van promotie voor de stad. De auteur heeft verder creatieve vrijheid. Het gaat om een bedrag van 30.000 euro. 

  Foto: © IntoNijmegen / Wilger Brevoord

  4 juli 2023
 • Veel schade door brand bij boekhandel Pezzi Pazzi
  Veel schade door brand bij boekhandel Pezzi Pazzi

  Gisteren heeft een brand veel schade aangericht bij boekhandel Pezzi Pazzi in Weesp. De brand ontstond in de middag doordat een oude Citroën Mehari met polyester opbouw vlam vatte. Het vuur sloeg vervolgens over naar de brandbare gevel van de achterkant van Pezzi Pazzi, die daardoor flinke schade opliep. Niemand raakte gewond.

  Pezzi Pazzi meldt op haar website: 'In verband met brand aan de achterkant is de winkel helaas tot nader orde gesloten. U steunt ons heel erg in deze nare situatie door online (via deze site) boeken te bestellen'

  16 juli 2024
 • Charlotte Van den Broeck schrijft Poëziegeschenk 2025
  Charlotte Van den Broeck schrijft Poëziegeschenk 2025

  Het Poëziegeschenk 2025 wordt geschreven door Charlotte Van den Broeck. De bundel, die beschikbaar is tijdens de Poëzieweek in 2025, bevat tien nieuwe gedichten en sluit aan bij het thema van de week: ‘lijfelijkheid’. Poëzieweek 2025 loopt van donderdag 30 januari (Gedichtendag) tot en met woensdag 5 februari 2025.. Gedurende de Week wordt het Poëziegeschenk gratis aangeboden bij aankoop van minstens €12,50 poëzie. Daarnaast bieden de deelnemende boekhandels ook gratis de Gedichtendagposter aan. Hierop staat een gedicht uit het Poëziegeschenk.

  10 juli 2024
 • Longlist Libris Geschiedenis Prijs bekend
  Longlist Libris Geschiedenis Prijs bekend

  Vandaag is in dagblad Trouw de longlist met tien genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2024 bekendgemaakt. Uit een lijst van meer dan 350 historische boeken zijn de volgende tien titels genomineerd:

  * Karin Amatmoekrim, In wat voor land leef ik eigenlijk? Anil Ramdas onmogelijk kosmopoliet (Prometheus)
  * Bas von Benda-Beckmann, Het kleedje voor Hitler. Een familiegeschiedenis (Querido)
  * Michal Citroen, Een adres. De geschiedenis van de Joodse onderduik (Alfabet)
  * Jaap Cohen, De bolle Gogh. Biografie (Querido)
  * Benjamin Duerr, De droom van Den Haag. De Haagse vredesconferenties en het ontstaan van een nieuwe wereldorde (Atlas Contact)
  * Rick Honings, De ontdekking van Insulinde. Op reis in Nederlands-Indië in de negentiende eeuw (Prometheus)
  * Daan Nijssen, Alle wegen leiden naar Babel. De voorgeschiedenis van de zijderoute (Omniboek)
  * Bob Pierik, Zo veel leven voor de deur. Een geschiedenis van alledaags Amsterdam in de zeventiende en achttiende eeuw (Meulenhoff)
  * Mark Schaevers, De levens van Claus (De Bezige Bij)
  * Robin te Slaa, De Rapaille Partijen. Antipolitieke sentimenten 1918-1931 (Boom Uitgevers)

  De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt. Aan de prijs is een geldbedrag van 20.000 euro verbonden. Op 8 september wordt de shortlist van vijf boeken bekendgemaakt.

  6 juli 2024
 • Poetry Circle Nowhere vreest einde vanwege afwijzen subsidieaanvraag
  Poetry Circle Nowhere vreest einde vanwege afwijzen subsidieaanvraag

  Poetry Circle Nowhere, de opleidingsplek voor spoken word in Nederland, stelt verbijsterd te zijn dat haar subsidieaanvraag afgewezen is. Poetry Circle Nowhere ontving de afgelopen jaren jaarlijks 580.000 euro subside en had voor de nieuwe beleidsperiode 1.300.000 euro aangevraagd. De aanvraag is echter in het geheel afgewezen. Poetry Circle Nowhere geeft aan het onbegrijpelijk te vinden dat het Fonds voor Cultuurparticipatie positief over haar aanvraag heeft geadviseerd (pdf), maar dat de aanvraag desondanks is afgewezen. 'Het oordeel dat Fonds voor Cultuurparticipatie velt over Poetry Circle’s meerjarenplan, is ronduit positief. (...) Toch is de aanvraag van Poetry Circle Nowhere voor 2025-2028 door haar – sinds acht jaar vaste – financier afgewezen. Tien organisaties met hetzelfde puntenaantal kregen wél een toekenning. Om onduidelijke redenen valt Poetry Circle Nowhere buiten de boot,' aldus het talentontwikkelingsplatform voor spoken word. Michel de Rooij, directeur van Stichting Nowhere: 'We zijn verbijsterd. Niemand had dit zien aankomen. De afgelopen jaren waren enorm vruchtbaar en hebben we aan alle kanten gemerkt hoe groot het draagvlak is voor wat we doen.' Poetry Circle Nowhere is een petitie gestart om te protesteren tegen het besluit en stelt reeds talloze steunbetuigingen te hebben gehad vanuit de letterensector.

  Op 3 juli werd bekend dat de Raad voor Cultuur adviseert positief heeft geadviseerd over vijf letterenorganisaties en dat het Nederlands Letterenfonds de komende vier jaar zeventien literaire en literatuur-educatieve organisaties ondersteunt.

  5 juli 2024
 • Damster Boekhandel terugverhuisd
  Damster Boekhandel terugverhuisd

  De Damster Boekhandel in Appingedam is na ruim negen maanden terugverhuisd naar de vertrouwde locatie op de Dijkstraat. De boekhandel was sinds eind september tijdelijk gevestigd op een ander adres, 120 meter verderop in dezelfde straat, omdat het eigen pand moest worden versterkt. Tegelijkertijd heeft eigenaar Edwin Boelens het interieur van de winkel vernieuwd (zie foto).

  3 juli 2024
 • Winnaars Belle van Zuylenring en C.C.S Cronestipendia bekend
  Winnaars Belle van Zuylenring en C.C.S Cronestipendia bekend

  Tijdens het ILFU International Literature Festival Utrecht (21 september tot en met 5 oktober) worden de Utrechtse Literatuurprijzen 2024 uitgereikt. De Belle van Zuylenring, een internationale ereprijs voor een schrijversoeuvre met een grote maatschappelijke betrokkenheid, gaat naar de Belarussische auteur en onderzoeksjournalist Svetlana Alexijevitsj. Alexijevitsj neemt de prijs tijdens de ILFU festivaldag Exploring Stories op zaterdag 28 september in ontvangst en zal die avond de Belle van Zuylenlezing uitspreken.

  Dieuwertje Mertens, Willemijn Tilmans en Vivian de Gier ontvangen dit jaar op 22 september tijdens het ILFU-festival een C.C.S Cronestipendium. Dit is een beurs van de gemeente Utrecht voor veelbelovende Utrechtse auteurs. Zij krijgen ieder 3000 euro om een volgende publicatie mogelijk te maken.

  Foto: Svetlana Alexijevitsj - Gettyimages

  2 juli 2024
 • Read Shop Alkmaar overvallen
  Read Shop Alkmaar overvallen

  Gisteren is aan het eind van de middag een gewapende overval gepleegd op de Read Shop-vestiging aan de Frederik Hendriklaan in Alkmaar. De overvaller was gewapend met een mes en is volgens de laatste berichten nog voortvluchtig.

  2 juli 2024
 • Bruna Hoevelaken sluit
  Bruna Hoevelaken sluit

  De Bruna in Hoevelaken is op vrijdag 16 augustus voor het laatst open, zo kondigde de eigenaren enkele dagen geleden aan via een briefje op de etalage. Over de reden daarvan konden de medewerkers van de winkel niets zeggen tegen De Veense Courant. Met het verdwijnen van de winkel is er in de 10.000 inwoners tellende plaats, onderdeel van de gemeente Nijkerk, alleen nog een in 2022 geopende Primera – op 100 meter lopen.

  2 juli 2024
 • Hebban Boek van de Maand is 'Stemmen' van Naomi Rebekka Boekwijt
  Hebban Boek van de Maand is 'Stemmen' van Naomi Rebekka Boekwijt

  Stemmen van Naomi Rebekka Boekwijt (Atlas Contact) is door de Hebban Crew gekozen tot het Hebban Boek van de Maand in juli. De redactie noemt het boek 'een prachtige roman over de kwetsbare en toch sterke Sis in een onweerstaanbare schrijfstijl'.

  1 juli 2024
 • Wim Daniëls schrijft Nationale Voorleeslunchverhaal 2024
  Wim Daniëls schrijft Nationale Voorleeslunchverhaal 2024

  Het twaalfde Nationale Voorleeslunchverhaal wordt dit jaar geschreven door Wim Daniëls. Dat is vandaag bekendgemaakt in radioprogramma De Taalstaat op NPO Radio 1. Daniëls leest het verhaal zelf voor bij Omroep MAX op vrijdag 4 oktober, Nationale Ouderendag. Ook andere bekende en onbekende Nederlanders lezen die dag het verhaal voor aan ouderen in zorginstellingen en bibliotheken.

  Met de Nationale Voorleeslunch wil Stichting Culturele Apotheek, die dit jaar de Voorleeslunch voor het eerst organiseert, laten zien dat voorlezen ook voor ouderen een prettige en verbindende activiteit kan zijn. Het voorlezen van een verhaal geeft ontspanning en plezier en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen.

  De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie. In 2024 is de organisatie overgedragen aan Stichting Culturele Apotheek. Sinds 2013 werken bibliotheken, buurthuizen en zorginstellingen door het hele land samen om op Nationale Ouderendag een Voorleeslunch voor ouderen te organiseren. Eerdere Voorleeslunchverhalen werden geschreven door onder anderen Ronald Giphart, Bart Chabot, Marion Bloem, Kader Abdolah en Mensje van Keulen.

  29 juni 2024
Meer nieuws laden...