• Aad Meinderts vertrekt als directeur Literatuurmuseum
  Aad Meinderts vertrekt als directeur Literatuurmuseum

  In september 2024 vertrekt de huidige directeur-bestuurder Aad Meinderts (1957) bij het Literatuurmuseum-Kinderboekenmuseum. Meinderts zal dan de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. De Raad van Toezicht is inmiddels op zoek naar een opvolger. Meinderts is sinds 2009 directeur van het Literatuurmuseum.

  Een belangrijke taak van de nieuwe directeur wordt het in goede banen leiden van de verhuizing van het museum naar Utrecht, waartoe vorig jaar werd besloten. Het is de bedoeling dat het museum eind 2027 verhuist naar Magazijn De Zon aan de Oude Gracht, het voormalige pand van boekhandel Broese en de Openbare Bibliotheek.

  Foto: Aad Meinderts (rechts) bij de bekendmaking van de verhuizing naar Utrecht

  29 februari 2024
 • Inge van Galen start als managementassistent bij LannooMeulenhoff
  Inge van Galen start als managementassistent bij LannooMeulenhoff

  Per 15 juli aanstaande zal Inge van Galen bij LannooMeulenhoff in dienst treden als Managementassistent. Van Galen werkt sinds 2012 bij Hypotheek-Match in Almere in een ondersteunende en adviserende rol. Daarvoor was ze ruim vijf jaar werkzaam  als directiesecretaresse bij Hanzevast Capital.

  9 juli 2024
 • Wilma van Wezenbeek wordt nieuwe Algemeen directeur Koninklijke Bibliotheek
  Wilma van Wezenbeek wordt nieuwe Algemeen directeur Koninklijke Bibliotheek

  De KB, de nationale bibliotheek van Nederland, heeft Wilma van Wezenbeek benoemd tot nieuwe Algemeen directeur. Van Wezenbeek volgt Lily Knibbeler op, die per 1 juli afscheid neemt. Per 1 september begint Van Wezenbeek.

  Van Wezenbeek (1967) is afgestudeerd als materiaalkundig ingenieur aan de TU Delft en startte haar carrière in de uitgeefwereld in diverse rollen. Van 2011 tot 2020 was ze directeur van de universiteitsbibliotheek van de TU Delft. Sinds juli 2023 is ze aanvoerder van de transformatiehub Digitale leermaterialen van het Nationaal Groeifondsprogramma Npuls.

  27 juni 2024
 • Ledenraad KBb krijgt drie nieuwe leden
  Ledenraad KBb krijgt drie nieuwe leden

  Tijdens de laatste ALV van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) zijn drie nieuwe leden van de Ledenraad benoemd. Het gaat om Daisy Ingeveld (Primera), Jan Hein Wierts (Audax) en Vincent Elzinga (Kennemer Boekhandel).

  19 juni 2024
 • Stichting BREIN heeft nieuwe voorzitter, directeur en hoofd juridische zaken
  Stichting BREIN heeft nieuwe voorzitter, directeur en hoofd juridische zaken

  Afgelopen maand is Tim Kuik, 25 jaar lang directeur en boegbeeld van Stichting BREIN, met pensioen gegaan. Bastiaan van Ramshorst volgt Tim Kuik op als directeur. Daarnaast is Fred Teeven benoemd tot voorzitter van het bestuur van Stichting BREIN en is Birre Büller aangetreden als het nieuwe hoofd juridische zaken. Van Ramshorst is sinds 2000 advocaat en werkt sinds 2010 bij BREIN als hoofd juridische zaken en inhouse advocaat. Birre Büller is jurist op het gebied van intellectuele eigendom en was de afgelopen jaren als interim-jurist werkzaam bij diverse organisaties in BREIN’s achterban en eerder ook advocaat en senior medewerker bij de rechtbank Den Haag sectie intellectuele eigendom.

  18 juni 2024
 • Joep Versluis start als bureaumanager bij BCB
  Joep Versluis start als bureaumanager bij BCB

  Met ingang van 23 juni treedt Joep Versluis aan als de nieuwe bureaumanager bij BCB, de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boekenvak. Versluis wordt de opvolger van Wilma Poolen, die hem op dit moment aan het inwerken is. Versluis is naast zijn functie bij de BCB ook nog werkzaam bij Youth for Christ Arnhem als Jongerenwerker.

  10 juni 2024
 • Susanne Groenendijk start bij Meulenhoff Boekerij als medewerker Rechten & Contracten
  Susanne Groenendijk start bij Meulenhoff Boekerij als medewerker Rechten & Contracten

  Per 17 juni zal Susanne Groenendijk bij Meulenhoff Boekerij in dienst treden als medewerker Rechten & Contracten. Ze wordt verantwoordelijk voor de Meulenhoff fictie- en non-fictielijst. Groenendijk is in maart 2017 gestart met een redactiestage bij Luitingh-Sijthoff, waar ze na administratieve werkzaamheden is doorgegroeid als assistent rechten & vervangend officemanager. Sinds juni 2019 werkt ze als manager rechten & contracten. Ze heeft aan de Universiteit van Leiden de opleiding Engelse Taal en Cultuur afgerond met een minor in vertalen in Engels – Nederlands.

  7 juni 2024
 • Loek Dekker vertrekt bij boekhandel Donner
  Loek Dekker vertrekt bij boekhandel Donner

  Loek Dekker (67) heeft na 37 jaar afscheid genomen van Donner. Dekker, die in 1987 bij de Rotterdamse boekhandel op de afdeling Geschiedenis begon, gaat met pensioen. Naast zijn werk als boekverkoper heeft Dekker zich ook ontplooid als auteur van muziekbiografieën. Zijn meest recente boek Eagles, Amerika’s populairste rockband, is het boek van de maand mei bij Donner. Ook na zijn pensionering wil hij zich blijven wijden aan het schrijven van muziekbiografieën, zo zegt hij tegenover Omroep Rijnmond.

  5 juni 2024
 • Patricia Mourik en Daisy van Splunter starten bij Kosmos Uitgevers
  Patricia Mourik en Daisy van Splunter starten bij Kosmos Uitgevers

  Per 1 juni is Patricia Mourik gestart als brandmanager Kind & Jeugd bij Kosmos Uitgevers. Zij wordt hiermee verantwoordelijk voor de marketing van grote merken als De zoete zusjes, Rik & Jesper en Paardenpraat (Britt Dekker). Hiervoor werkte zij bijna 12 jaar als marketingcoördinator bij A.W. Bruna Uitgevers.

  Per 1 juli start Daisy van Splunter als marketingassistent. Daisy heeft de opleiding International Media and Entertainment Management gevolgd en een premaster English Literature and Culture gedaan. Sinds november 2023 werkte ze op de marketing- & PR-afdeling van Atlas Contact.

  Beeld: Patricia Mourik (links) en Daisy van Splunter

  4 juni 2024
 • Juliette van Wersch vertrekt bij A.W. Bruna
  Juliette van Wersch vertrekt bij A.W. Bruna

  Juliette van Wersch heeft in mei afscheid genomen van uitgeverij A.W. Bruna. Van Wersch was bijna 18 jaar werkzaam bij Bruna als acquirerend redacteur fictie en ze was er daarnaast bijna tien jaar uitgever bij Signatuur. Van Wersch is gaan werken als Coördinator Partnerschappen bij Careibu - the social care community.

  3 juni 2024
 • Valérie Drost nieuwe directeur-bestuurder Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum
  Valérie Drost nieuwe directeur-bestuurder Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum

  Valérie Drost (1984) wordt de nieuwe directeur-bestuurder van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. Drost wordt per 1 september de opvolger van Aad Meinderts, die met pensioen gaat.

  Valérie Drost is sinds oktober 2022 hoofd Bedrijfsvoering bij het museum. Ze studeerde naast Nederlandse Literatuur ook Kunstbeleid en Management, beide aan de Universiteit Utrecht. Na haar studies werkte ze voor de overheid en was ze onder meer projectleider Cultuur en senior adviseur en programmamanager Economie bij de gemeente Utrecht en hoofd Strategie bij de gemeente Ede.

  Een belangrijke taak van de nieuwe directeur wordt het in goede banen leiden van de verhuizing van het museum naar Utrecht, waartoe vorig jaar werd besloten. Het is de bedoeling dat het museum eind 2027 verhuist naar Magazijn De Zon aan de Oude Gracht, het voormalige pand van boekhandel Broese en de Openbare Bibliotheek. Ook de bijdrage die het museum kan leveren aan het vergroten van het leesplezier ziet Drost als een belangrijke taak.

  Drost zegt naar aanleiding van haar aanstelling: 'Het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum vervult een belangrijke rol in het literaire veld: niet alleen zijn we dé bewaarplaats van literair erfgoed, we hebben ook een maatschappelijke taak als leesbevorderaar. We vertellen verhalen van vroeger en nu, prikkelen de fantasie, stimuleren de leesmotivatie, in de wetenschap dat je op de schouders staat van een traditie van schrijvers en verhalenvertellers. Ik ben er trots op dat ik me straks als directeur mag inzetten deze rol te bestendigen en ontwikkelen. Juist omdat in deze tijden van polarisatie het belang van literatuur niet te onderschatten is. Leidinggeven aan dit prachtige museum vind ik bijzonder eervol; ik ben blij met het vertrouwen van mijn collega’s en de Raad van Toezicht.’

  Foto Valérie Drost: (C) Eveline van Egdom

  28 mei 2024
Meer nieuws laden...