• VPRO Boeken stopt, nieuw kunstprogramma vervangt
  VPRO Boeken stopt, nieuw kunstprogramma vervangt

  VPRO komt in 2020 met een nieuw programma met Nadia Moussaid waarin boeken, films en muziek en andere kunstvormen centraal staan. VPRO Boeken en VPRO Vrije Geluiden stoppen vanaf 1 januari 2020. Met dit nieuwe programma wil VPRO 'cultuur een stevige plek [geven]', zo meldt de omroep. Het zal worden uitgezonden op NPO2 op prime time zaterdagavond, met herhaling op zondagochtend. Het nieuwe programma krijgt naast de televisie-uitzendingen een uitgebreide website met een interactieve leesclub, podcasts en online video. Ook komt er een intensieve samenwerking met Nooit Meer Slapen, het dagelijkse interviewprogramma op NPO Radio 1 met Pieter van der Wielen.

  Moussaid is sinds januari van dit jaar werkzaam voor de VPRO, waar ze zich onder meer heeft ingezet voor het radioprogramma Bureau Buitenland. Ook was zij een aantal afleveringen de vervanger van Eva Jinek in haar praatprogramma. Van 2016 tot 2018 presenteerde Moussaid het wekelijkse praatprogramma De Nieuwe Maan (NTR) en presenteerde ze voor NPO Radio 1, onder meer Nieuws en Co.

  1 juli 2019
 • Oprahs boekenclub komt naar Nederland
  Oprahs boekenclub komt naar Nederland

  De boekenclub van Oprah Winfrey is nu ook in Nederland te volgen. De Amerikaanse talkshowhost zendt vanaf 1 november een tweemaandelijks boekenprogramma uit op de nieuwe streamingsdienst van Apple, die Apple TV+ gaat heten en voor 4,99 euro per maand te kijken is. In de eerste uitzending interviewt ze in de Apple Carnegie Library in Washington de schrijver Ta-Nehisi Coates over zijn boek The Water Dancer, dat vandaag in Amerika verschijnt. Winfrey was sinds de lancering in 1996 zeer invloedrijk met haar boekenclub. Al haar keuzes waren instant bestsellers. Toen haar eigen talkshow in 2011 van de buis verdween, bleef de boekenclub bestaan, maar de aandacht via sociale media, haar eigen tijdschrift en e-readingplatforms genereerde niet dezelfde invloed. Winfrey hoopt met een opgenomen gesprek die weer te vergroten. Apple doneert een deel van de opbrengst die via de boekenclub worden gegenereerd aan de American Library Association. Hier is de aankondiging van de samenwerking te zien.

  24 september 2019
 • Storytel Awards uitgereikt
  Storytel Awards uitgereikt

  De winnaars van de Storytel Awards zijn bekend. Dit jaar is het eerste jaar dat Storytel de prijzen uitreikt aan het beste luisterboek en de beste voorlezer. De Storytel-gebruikers konden stemmen op hun favoriete voorlezer. Het beste luisterboek is gebaseerd op de gebruikerscijfers.

  De award voor het beste luisterboek ging naar de autobiografie Mijn Verhaal (Hollands Diep) van Michelle Obama, voorgelezen door Willemijn de Vries. De award voor beste voorlezer ging naar de Nederlandse actrice Inge Ipenburg met Goede Dochter (HarperCollins Holland) van Karin Slaughter. Overigens zijn beide winnende luisterboeken geproduceerd door Thinium Audioproducties. 

  Foto: Inge Ipenburg aan het werk bij Thinium Audioproducties

  23 september 2019
 • Uitgeverij Aspe gaat nu ook andere auteurs publiceren
  Uitgeverij Aspe gaat nu ook andere auteurs publiceren

  De uitgeverij van de Vlaamse thrillerateur Pieter Aspe gaat nu ook andere boeken uitgeven dan alleen die door hemzelf. Komend voorjaar zal Aspe NV komen met een roman over schandalen in de kerk, geschreven door een vijftiger die als priester heeft gewerkt, maar voorlopig anoniem wenst te blijven. Pieter Aspe noemt deze auteur 'nieuw schrijftalent'.

  In april vorig jaar besloot Pieter Aspe, samen met cartoonist Marec, een eigen uitgeverij op te richten. Met zijn uitgeverij wilde Aspe terug naar 'de "goede, oude tijd", toen uitgeverijen talent koesterden en voluit ondersteunden met de nodige publiciteit. Tegenwoordig is een schrijver vaak alleen maar een leverancier van producten," zo zegt hij in Het Nieuwsblad. Aspe wil zijn auteurs dan ook een betere vergoeding bieden dan de gebruikelijke 10 procent. Hoewel tot dusverre alleen Boeken van Aspe zelf bij Aspe NV zijn uitgekomen (zes titels tot nog toe), was het volgens Pieter Aspe al vanaf het begin het idee dat – na 'proefdraaien' met zijn eigen werk – nieuwe auteurs aangetrokken zouden worden. 

  23 september 2019
 • Prijzen voor beste boekverfilming
  Prijzen voor beste boekverfilming

  Donderdagavond 19 september zijn de Awards van Film by the Sea 2019 uitgereikt. De Film en Literatuur Aaward ging dit jaar naar Ghost Town Anthology, een Canadese film (Franstalig) van regisseur Denis Côté, gebaseerd op de gelijknamige debuutroman (2015) van de Canadese schrijver Laurence Olivier. Het juryrapport noemde de film 'een poëtische,
  ongemakkelijke vertelling over een verdwijnende wereld' en 'een metaforische film die de thematiek van al dat wat verdwijnt – het dorpsleven, mensen die sterven - op een prachtige poëtische en bovenal filmische manier vertelt'. 

  Afgelopen vrijdag werd de shortlist van de Frankfurter Buchmesse Film Awards 2019 bekendgemaakt. Deze awards worden in drie categorieen uitgereikt: “Best Illustrated Book on Film”, “Best International Literary Adaption” en “Best International Adaption for Children or Young Adults”. In die laatste categorie is een Nederlandse verfilming een van de drie kanshebbers: Mijn bijzondere rare week met Tess, een verfilming door regisseur Steven Wouterlood van de gelijknamige jeugdroman van Anna Woltz. De Frankfurter Buchmesse Film Awards 2019 worden op 19 oktober uitgereikt. 

  23 september 2019
 • Bruna Aalsmeer wordt overgenomen
  Bruna Aalsmeer wordt overgenomen

  Gert en Marjan Post, die de afgelopen veertien jaar het gezicht van de Bruna in de Zijdstraat in Aalsmeer waren, stoppen ermee. De zaak is verkocht maar zal wel als Bruna-filiaal blijven voortbestaan. Alle medewerkers kunnen hun baan behouden. Het echtpaar Post heeft op 5 oktober de laatste werkdag in de winkel, op 7 oktober vindt de overdracht plaats en de dag erna opent de nieuwe eigenaar de deuren van de winkel al.

  23 september 2019
 • Deel opbrengst Thunberg aan The Ocean Cleanup
  Deel opbrengst Thunberg aan The Ocean Cleanup

  De uitgeverijen Ploegsma en Standaard Uitgeverijen doneren 10% van de opbrengst van Onze toekomst is nu! van Claus Hecking aan The Ocean Cleanup. Het oorspronkelijk Duitstalige boek over Greta Thunberg voor kinderen vanaf 9 jaar verschijnt in november. Het toont wat de Zweedse klimaatactiviste doet om het klimaat te beschermen en geeft tips aan kinderen wat zij zelf kunnen doen voor een gezondere planeet. Het boek zal – uiteraard – CO2-neutraal worden geproduceerd, met gebruik van FSC- of gerecycled papier en karton. De verkoopprijs wordt later bekend gemaakt. In juni verscheen een boek van Thunberg zelf bij De Bezige Bij: Ons huis staat in brand.

  20 september 2019
 • Bol.com opnieuw grootste webwinkel
  Bol.com opnieuw grootste webwinkel

  Bol.com voert ook dit jaar de Twinkle100 aan, de ranglijst van grootste webwinkels in Nederland die wordt samengesteld door het gelijknamige vakblad voor e-commerce. De omzet van het online warenhuis en marktplaats bedroeg 1,64 miljard euro (exclusief btw en retouren). Het is niet de enige boekverkoper in de top 10. Amazon staat met een omzet van 350 miljoen euro op 6 (een groei van 40%), The Learning Network (moederbedrijf van Van Dijk Educatie) met 268 miljoen euro op 7. Hoe veel procent van deze omzetten wordt gerealiseerd met boeken is uit de bedrijfscijfers niet af te leiden. Wél dat Nederlanders zeer veel online bestellen: de 250 grootste webshops zijn gezamenlijk al goed voor een omzet van 900 euro per inwoner.

  20 september 2019
 • Boekhandel Immanuël (Wormerveer) houdt op te bestaan
  Boekhandel Immanuël (Wormerveer) houdt op te bestaan

  Evangelische boekhandel Immanuël in Wormerveer stopt ermee. Peter en Ina Groot, die de winkel 18 jaar hebben gerund, vertrekken per januari naar Assendelft waar Peter zijn administratiekantoor voortzet. Het pand van het kantoor en boekhandel en de bijbehorende opstallen zijn verkocht. De nieuwe eigenaar wil er 11 appartementen in vestigen, zo meldt de nieuwsbrief KerkPlus.

  17 september 2019
 • Marcel Wanders lanceert nieuwe Special Edition van 'Rijks, Masters of the Golden Age'
  Marcel Wanders lanceert nieuwe Special Edition van 'Rijks, Masters of the Golden Age'

  Ontwerper Marcel Wander heeft op 1 september een Special Edition uitgebracht van Rijks, Masters of the Golden Age. Deze nieuwe uitgave is het vervolg op de Limited Edition die in 2016 uitkwam en die is uitverkocht.

  Rijks, Masters of the Golden Age is een speciaal initiatief van Marcel Wanders en Steven Hond (Uitgeverij Komma), met dank aan het Rijksmuseum. De Special Edition-cassette bevat twee Engelstalige boeken, soft cover, gebonden in Bodoni-stijl. De schilderijen op de cassette zijn op ware grootte afgebeeld. In het boek staan 64 schilderijen uit de Eregalerij van het Rijksmuseum, elk met een percentageverwijzing naar de oorspronkleijke grootte. Het is verkrijgbaar bij de boekhandel of online op www.rijksmastersofthegoldenage.com. De Special Edition kost € 1.899.

  17 september 2019
 • Gewapende overval op Primera Maassluis
  Gewapende overval op Primera Maassluis

  Vanochtend heeft er een gewapende overval plaatsgevonden op een Primera-winkel aan de Zuidvliet. De politie is op zoek naar de dader. De politie kreeg rond 10.30 uur een melding van een overval op de tabakszaak. Een man bedreigde een medewerkster met een vuurwapen. De overvaller griste de sieraden van de medewerkster weg. Hij sloeg op de vlucht nadat een klant in de winkel zich ermee bemoeide. Er ontstond een korte worsteling waarbij de klant ook gewond is geraakt aan zijn gezicht. Tijdens zijn vlucht heeft een andere getuige de tas van de overvaller en zijn vuurwapen af weten te pakken.

  16 september 2019
Meer nieuws laden...