• VPRO Boeken stopt, nieuw kunstprogramma vervangt
  VPRO Boeken stopt, nieuw kunstprogramma vervangt

  VPRO komt in 2020 met een nieuw programma met Nadia Moussaid waarin boeken, films en muziek en andere kunstvormen centraal staan. VPRO Boeken en VPRO Vrije Geluiden stoppen vanaf 1 januari 2020. Met dit nieuwe programma wil VPRO 'cultuur een stevige plek [geven]', zo meldt de omroep. Het zal worden uitgezonden op NPO2 op prime time zaterdagavond, met herhaling op zondagochtend. Het nieuwe programma krijgt naast de televisie-uitzendingen een uitgebreide website met een interactieve leesclub, podcasts en online video. Ook komt er een intensieve samenwerking met Nooit Meer Slapen, het dagelijkse interviewprogramma op NPO Radio 1 met Pieter van der Wielen.

  Moussaid is sinds januari van dit jaar werkzaam voor de VPRO, waar ze zich onder meer heeft ingezet voor het radioprogramma Bureau Buitenland. Ook was zij een aantal afleveringen de vervanger van Eva Jinek in haar praatprogramma. Van 2016 tot 2018 presenteerde Moussaid het wekelijkse praatprogramma De Nieuwe Maan (NTR) en presenteerde ze voor NPO Radio 1, onder meer Nieuws en Co.

  1 juli 2019
 • De Balie start reeks schrijversinterviews
  De Balie start reeks schrijversinterviews

  Debatcentrum De Balie wil de lacune opvullen die het einde van VPRO Boeken heeft achtergelaten. Dit voorjaar start een reeks 'Grote Schrijversinterviews'. Tijdens deze serie gaat programmamaker Ianthe Mosselman van De Balie twee uur lang de diepte in met een grote Nederlandse schrijver, die zij inspirerend vind en die een imposant oeuvre hebben opgebouwd. Op 17 maart bijt Astrid H. Roemer het spits af, daarna volgen Charlotte Mutsaers (16 april), Saskia de Coster (20 mei), Connie Palmen (11 juni) en Vonne van der Meer (27 september). Steeds praat Mosselman aan de hand van fragmenten uit hun werk over hun schrijverschap.

  20 februari 2020
 • Vertalersgeluktournee wint Vertaalengel 2020
  Vertalersgeluktournee wint Vertaalengel 2020

  Nicolette Hoekmeijer, Andrea Kluitmann en Hanneke Marttin, de organisatoren van de jaarlijkse Vertalersgeluktournee, krijgen dit jaar de Vertaalengel. Dat heeft de jury – vertalers Hero Hokwerda, Elly Schippers en Rob van der Veer – namens de Literair vertalers van de Auteursbond vandaag bekend gemaakt. De uitreiking vindt plaats op 2 maart tijdens de traditionele Vertaalslag in het Betty Asfaltcomplex in Amsterdam.

  De Vertaalengel wordt uitgereikt aan personen of instanties die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het vertaalvak in het algemeen of voor de positie van vertalers in het bijzonder. Het drietal wordt geprezen om 'het enthousiasme en de grote inzet' waarmee ze 'al tien jaar de organisatie van de tournee op zich nemen'. Ook zet het zich in om de tournee naar een hoger plan te tillen en jonge vertalers erbij te betrekken.

  Tegenhanger van de Vertaalengel is de Vertaalduivel, een prikkelend plaagstootje toegekend aan een persoon of instantie die meer had kunnen doen in het belang van het vertaalvak. Deze wordt dit jaar echter niet uitgereikt. Er waren in het vertaalveld geen instanties of personen waar vertalers zich 'meer dan anders' aan hebben gestoord, aldus het persbericht.

  Hier staat een overzicht van alle winnaars sinds 2008.

  20 februari 2020
 • Nominaties Socratesbeker bekend
  Nominaties Socratesbeker bekend

  Vijf boeken zijn genomineerd voor de negentiende editie van de Socratesbeker, de prijs voor 'het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek' van het jaar. De kanshebbers zijn:

  Thijs Lijster: Kijken, proeven, denken. Essays over kunst, kritiek en filosofie (De Bezige Bij)
  Donald Loose: Over vriendschap. De praktische filosofie van Kant (Vantilt)
  Peter Venmans: Discretie. Essay over een vergeten deugd (Atlas Contact)
  Eva Meijer: De grenzen van mijn taal. Een klein filosofisch onderzoek naar depressie (Cossee)
  Haroon Sheikh: Hydropolitiek. Samenwerking en conflict op zeven zeeën (Boom)

  De jury - bestaande uit Bastiaan Rijpkema (Universiteit Leiden), Paul Cobben (emeritus-hoogleraar Universiteit van Tilburg), Mariska Jansen (publicist en journalist), Marnix Verplancke (journalist De Morgen en Knack) en Rosan Hollak (journalist NRC Handelsblad) - selecteerde deze vijf titels uit meer dan negentig inzendingen. Op zondag 5 april vindt de uitreiking van de Socratesbeker plaats in Spui25 in Amsterdam.

  20 februari 2020
 • Voorleesmarathon in het teken van Annie M.G. Schmidt
  Voorleesmarathon in het teken van Annie M.G. Schmidt

  De Kinderboekenparade in Den Haag, dit jaar op 21 mei (Hemelvaartsdag), staat in het teken van de herdenking van de 25ste sterfdag van Annie M.G. Schmidt en de viering van het 25-jarig bestaan van het Kinderboekenmuseum. Op het Plein in Den Haag vindt een eerbetoon plaats aan de 'koningin van de jeugdliteratuur' door middel van De Grote Annie Voorleesmarathon. Van 10 tot 22 uur lezen schrijvers, zangers en andere BN-ers verhalen, versjes en liedjes voor uit het oeuvre van Schmidt.

  De Voorleesmarathon is het meest in het oog springende onderdeel van de Kinderboekenparade, die vanwege het jubileum van het museum het thema 'Feest' heeft meegekregen. Feesten uit allerlei culturen staan centraal tijdens talrijke optredens, workshops, voorstellingen en 'meet & greets' van en met bekende jeugdauteurs als Paul van Loon, Tosca Menten en Jacques Vriens.

  Alle activiteiten van de Kinderboekenparade zijn gratis toegankelijk, behalve de Voorleesmarathon die een 'fondsenwervend' karakter heeft. Hiervoor moeten bezoekers een kaartje kopen, waarmee zij het Kinderboekenmuseum steunen.

  Meer informatie

  19 februari 2020
 • Auteurs voor Vrijheid
  Auteurs voor Vrijheid

  In het kader van '75 jaar Vrijheid' zijn De Schrijverscentrale en het Nationaal Comité 4 en 5 mei het project 'Auteurs voor Vrijheid' gestart. Tijdens dit herdenkingsjaar trekken 75 auteurs het land in om lezingen te geven. De Schrijverscentrale nodigde auteurs uit die binnen uiteenlopende genres schrijven over vrijheid, oorlog en aanverwante thema's. Meewerkende auteurs zijn onder anderen Kader Abdolah, Abdelkader Benali, Jessica Durlacher, Martine Letterie, Jacques Vriens, Simone van der Vlugt en Frank Westerman.

  Tot 1 november van dit jaar geldt voor organisaties die voor evenementen in het kader van '75 jaar Vrijheid' een van de deelnemende auteurs uitnodigen een speciale korting op de tarieven van De Schrijverscentrale, mogelijk gemaakt door het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

  Een overzicht van deelnemende auteurs en de onderwerpen waarover zij vertellen is te vinden bij De Schrijverscentrale.

  19 februari 2020
 • Gebruik sociale media door boekhandelsketens
  Gebruik sociale media door boekhandelsketens

  Ondernemersplatform Places, dat als doel heeft ondernemers in contact te laten komen met potentiële klanten, presenteerde donderdag de resultaten van een onderzoek naar hoe de ketens Bruna, AKO, The Read Shop en Boekenvoordeel zich profileren op sociale media.

  Facebook is volgens Places het populairste kanaal waarvan de boekhandels gebruikmaken. Leestips, aanbiedingen en 'inhakers' op bijvoorbeeld media-optredens zijn de zaken die vooral geplaatst worden, naast attenderingen wanneer een nieuwe folder uit is. Op andere sociale media (Instagram, Twitter en Pinterest) is Bruna de meest actieve van de onderzochte ketens.

  13 februari 2020
 • Europese Literatuurprijs dit jaar ook toegekend door studentenjury
  Europese Literatuurprijs dit jaar ook toegekend door studentenjury

  De Europese Literatuurprijs is in 2020 toe aan de tiende editie. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt de prijs dubbel toegekend: niet alleen een vakjury, voorgezeten door Abdelkader Benali, bekroont de auteur en de vertaler van de beste Europese roman die afgelopen jaar in Nederlandse vertaling verscheen, ook een studentenjury bekroont een winnaar. Aan beide prijzen zijn gelijke geldbedragen verbonden: € 10.000 voor de auteur en € 5000 voor de vertaler.

  De samenstelling van de studentenjury wordt bekendgemaakt op 16 maart, als ook de longlist voor de prijs onthuld wordt. Die longlist van twintig titels wordt samengesteld door 'vijftien kwaliteitsboekhandels uit Nederland'. Traditiegetrouw trekken de vertalers in april en mei langs deze boekhandels in het kader van de 'Vertalersgeluktournee'.

  In juni maken beide jury's een shortlist bekend. De prijsuitreikingen volgen dan op 7 november tijdens het Crossing Border Festival in Den Haag.

  12 februari 2020
 • Italiaanse vertaalrechten 'Zwarte schuur' van Oek de Jong verkocht
  Italiaanse vertaalrechten 'Zwarte schuur' van Oek de Jong verkocht

  Neri Pozza Editore kocht onlangs de Italiaanse rechten voor Zwarte schuur van Oek de Jong. Liepman agency in Zürich vertegenwoordigt in samenwerking met uitgeverij Atlas Contact de vertaalrechten van deze roman. 

  Zwarte schuur verscheen in augustus 2019. De roman staat op de longlist voor de Libris Literatuurprijs 2020. Eerder werk van Oek de Jong (Opwaaiende zomerjurken, Cirkel in het gras en Hokwerda’s kind) verscheen in o.a. Duitsland, Denemarken, Frankrijk en Zweden. Ook in deze landen is belangstelling voor een vertaling van Zwarte schuur, meldt Atlas Contact.

  Neri Pozza Editore is een grote kwaliteitsuitgeverij en geeft voornamelijk literaire fictie en essays uit. In Italië is Neri Pozza de uitgever van onder anderen Herman Koch en Margriet de Moor en van auteurs als Jun’ichirĊ Tanizaki, Bernhard Schlink, David Attenborough, Amitav Ghosh, Irvin D. Yalom en Robert Seethaler.

  12 februari 2020
 • Audax gaat tijdschriften duurzaam verpakken
  Audax gaat tijdschriften duurzaam verpakken

  Audax Publishing - onderdeel van Audax Groep - verpakt haar tijdschriften voor abonnees per direct in duurzame biobased suikerrietfolie. Dit vervangt de tot nu toe gebruikte plastic folieverpakking.

  Suikerrietfolie heeft dezelfde beschermende functie als traditionele plasticfolie, maar bestaat voor meer dan 80 procent uit hernieuwbare grondstoffen. Het kan gewoon in de plasticafvalbak worden weggegooid en is dan volledig recyclebaar.

  Casper de Nooijer, CEO van Audax Groep, zegt over deze overstap: 'Met de keuze voor suikerrietfolie zetten wij een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van onze keten. Wij verpakken jaarlijks ruim 1 miljoen tijdschriften voor abonnees en maken daarom echt een verschil.'

  12 februari 2020
 • Zweedse August Prize-winnaar OSEBOL naar Atlas Contact
  Zweedse August Prize-winnaar OSEBOL naar Atlas Contact

  Marit Kapla. Foto: Trinidad Carrillo

  De Nederlandse vertaling van OSEBOL van Marit Kapla verschijnt bij Atlas Contact. Jessica Nash kocht de rechten bij Rik Kleuver van Sebes & Bisseling, die het boek vertegenwoordigde namens Erik Larsson van het Zweedse agentschap Partners in Stories. Tegelijkertijd verkocht Paul Sebes de Engelse wereldrechten in een pre-empt aan Penguin Press, het non-fictie imprint van Penguin Random House UK.

  OSEBOL is de winnaar van de August Prize 2019 voor fictie, de belangrijkste literaire prijs in Zweden. De inhoud van het boek kan het beste worden omschreven als ’poëzie in interviews’: de auteur, die opgroeide op in het Zweedse gehucht Osebol, interviewde voor het boek bijna alle veertig nog overgebleven volwassen inwoners. De getuigenissen worden weergegeven in poëzievorm. Het boek schetst een ontroerend beeld van een ooit florerend, maar nu bijna verlaten dorpje op het Zweedse platteland.

  Sinds eind vorig jaar vertegenwoordigt Sebes & Bisseling het Zweedse Partners in Stories niet alleen in Nederland, maar ook in de VS, het VK en Duitsland. Naast OSEBOL verkochten Sebes en Kleuver eerder al de thriller MORTAL SIN van Maria Grund (Volt in Nederland, Random House in Duitsland, bod in Verenigd Koninkrijk), de HAAT-trilogie van Magnus Jonsson (verkocht in zes talen, waaronder The House of Books in Nederland) en de nieuwe roman SWEET, SWEET REVENGE LTD. van Jonas Jonasson (inmiddels in 18 talen verkocht, Signatuur in Nederland).

  11 februari 2020
Meer nieuws laden...